Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Neshody s Filipovem končí odchody manažerů z Tatry

K o p ř i v n i c e  (dam) - Bývalý šéf Tatry Zbyněk Keisler opouští automobilku. Dlouholetý obchodní šéf firmy, který byl po dvacet měsíců od ledna 2003 také předsedou představenstva, byl na začátku minulého týdne nejprve dozorčí radou zbaven členství v představenstvu společnosti, a to jej následně odvolalo také z funkce obchodního ředitele.

„Předpokládám, že nějaký důvod byl, já ho ale bohužel neznám, protože mi nebyl sdělen,“ komentuje své odvolání sám Keisler. A není zřejmě sám, kdo důvody odchodu z Tatry nezná.

„Pokud se zástupce vlastníka rozhodne, že nemá zájem o působení někoho v orgánech společnosti, tak jej může odvolat i bez udání důvodů. Vím zcela určitě, že tím zástupci vlastníka v dozorčí radě chtěli nastartovat druhou fázi restrukturalizace, která povede ke stabilizaci společnosti,“ tvrdí předseda představenstva a finanční ředitel Terex-Tatra Igor Vlček. Proč byl Keisler odvolán, nedokázal vysvětlit ani předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek, prý to také neví. „I to obchodní zákoník umožňuje,“ tvrdí odborový předák, a to, zda pro Keislerovo odvolání i přesto ruku zvedl, odmítl sdělit. Zbyněk Keisler tak může o důvodech, proč se jej majitel zbavil, navíc v období, kdy se dlouhodobě ztrátový podnik odrazil ode dna, pouze spekulovat. Možným důvodem by mohly být například osobní neshody s předsedou dozorčí rady a zástupcem vlastníka v Tatře Filem Filipovem. „Může to být jeden z důvodů. Byla to víceméně jeho iniciativa jako předsedy dozorčí rady,“ řekl Keisler, který ze společnosti definitivně odchází na konci března.

Funkce obchodního ředitele nezanikla, ale zůstane minimálně dočasně neobsazena. Změnila se organizační struktura obchodního úseku. Prodej nákladních automobilů v civilním provedení nyní řídí Luděk Krejčí, prodej vojenských vozidel a speciální projekty vede Jan Vala a prodej náhradních dílů spadá do kompetence Jiřího Krupy. Tito tři manažeři jsou pak podřízeni přímo představenstvu společnosti.

Keisler není jediným vysokým manažerem, který svou práci v Tatře opouští. Křesla ředitele dceřiné společnosti Energetika Tatra se vzdal Václav Skala.

„V jeho případě nešlo o odvolání. Pan Skala sám podal výpověď, která byla přijata,“ uvedl k případu Igor Vlček. V tomto případě je důvod ukončení pracovního poměru zřejmý a i tady jde o názorový rozchod.

„Diametrálně se rozcházím v názorech s panem Filipovem a vzhledem k tomu, že ve společnosti zastupuje vlastníka, je lepší, abychom se rozešli. Návrhy na restrukturalizaci se absolutně neslučují s mým odborným stanoviskem člověka znalého energetiky a takové příkazy bych nemohl plnit,“ vysvětlil své rozhodnutí Skala.


    [Top]    


Město uvažuje o odkoupení akcií Energetiky

K o p ř i v n i c e  (hod) - Mimořádná schůze rady byla svolána z důvodu projednání dalších kroků v rámci modernizace centrálního vytápění města Kopřivnice. „Rada města po diskuzi doporučila zastupitelům schválit uzavření smlouvy o spolupráci mezi městem a akciovou společností Tenza ve věci odkoupení akcií Energetiky Tatra. Jedná se o proces odkoupení firmy přes akcie společnosti,“ upřesnil místostarosta Zdeněk Krajčír podstatu projednávané smlouvy.

Město v rámci modernizace centrálního vytápění musí vyřešit zdroj tepla, který patří Tatře. „Je několik možností vyřešení situace. Buď to vše zůstane v současném stavu, kdy se stále čeká, zda někdo zdroj koupí či nikoli. To může trvat několik měsíců či let, přitom by radnice  neměla jakýkoliv vliv na cenu za teplo. Druhou možností je to, že  bychom se za určitých podmínek stali spolumajiteli zdroje,“ podotkl místostarosta.

Pokud by nedošlo k dohodě o odkoupení Energetiky, tak by radnice pracovala na třetí variantě - výstavbě nového teplárenského zdroje. „Pokud nebude naše nabídka ze strany automobilky akceptovaná do 15. března, začneme pracovat na třetí variantě,“ doplnil Krajčír.


    [Top]    


Masarykovské fórum na téma ohrožení člověka

K o p ř i v n i c e  (dam) - Osobnosti české politiky, žurnalistiky i společenskovědních oborů se sejdou 14. března odpoledne v Kopřivnici na devátém ročníku fóra ‘Myšlenky TGM a současnost’. Hosté zvučných jmen se budou i letos novou optikou dívat na myšlenky Tomáše Garrigua Masaryka a jejich aktuální platnosti. Téma, které letos přípravný výbor vybral, zní ‘Člověk v ohrožení’. „Jde o obrovsky široké téma, které obsáhne všechno od terorismu přes válečné konflikty a ekologii až po globalizaci,“ říká Lubomír Sazovský, který společně s dalšími členy místního Masarykova demokratického hnutí akci připravuje.

„Masaryk ve svých předvolebních vystoupeních v našem kraji upozorňoval na řadu jevů, které ohrožují člověka a jeho plnohodnotný život. Jako prezident republiky viděl největší ohrožení státu a jeho obyvatel v nedemokratických režimech a národnostních konfliktech. Chceme, aby se naši hosté zamysleli nad tím, co ohrožovalo lidi před sto lety, co jim hrozí dnes a jakou máme v tomto směru perspektivu,“ říká další člověk z organizačního týmu Ladislav Cvíček.

Stejně jako v minulých letech i tentokrát převzala nad celou akcí záštitu Svobodná Evropa se svým ředitelem Pavlem Pecháčkem. Ten je také, zdá se, jediným, již definitivně potvrzeným řečníkem. Spolu s ním by své úvahy měli říci například kníže Karel Schwarzenberg, velmi nadějně vypadá účast předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského. „Oslovili jsme bývalého velvyslance v USA Sašu Vondru, poslance Svatopluka Karáska, novináře a bývalého mluvčího prezidenta Václava Klause Tomáše Klvaňu nebo socioložku Jiřinu Šiklovou," jmenuje alespoň některé ze zvaných Sazovský. To, že zatím svou účast jistě přislíbil jen zlomek pozvaných, organizátory z míry nevyvádí.

„Jsme na to zvyklí, zveme vždy velmi vytížené osobnosti, které účast potvrzují až na poslední chvíli, ale přesto se nám nikdy nestalo, že bychom posluchače nemohli uspokojit zajímavým hostem,“ poodhalil Sazovský zákulisí celé akce.


    [Top]    


Mecenáši na křest nového vozu Dětského centra nedorazili

Na dlouhý a bezpečný provoz nového
automobilu Dětského centra se připíjelo
„Rychlými špunty“. Vůz určený
ke svozům dětí do školy zaplatí sponzoři.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Modráček, Mráček nebo třeba i Obláček - tak by se podle dětí z Dětského centra mohl jmenovat nový automobil, který byl slavnostně uveden do provozu v úterý 22. února. K poetickým názvům děti inspirovala modrá barva nového Volkswagenu Transporter, který po čtyřech letech služby vystřídá dosluhujícího ’Kiáska’. „Denně najezdíme až 400 kilometrů a svážíme asi pětatřicet dětí z okolních vesnic. Naše staré auto už takové zatížení nezvládalo a jen vloni jsme do jeho oprav museli dát 100 tisíc korun,“ vysvětlila ředitelka kopřivnické speciální školy pro handicapované Dagmar Jančálková. Pět set padesát tisíc korun, tedy zhruba polovinu nákladů na pořízení nového, prostornějšího a bezpečnějšího automobilu Dětskému centru poskytla nadace Duhové energie energetické společnosti ČEZ. Také zbytek investice bude placen ze sponzorských darů.

Slavnostní zahájení provozu  nového velkokapacitního automobilu, který sváží mnohdy imobilní děti na vyučování do Dětského centra, ale také zajišťuje dopravu na sportovní, kulturní akce a terapie, bylo pojato jako velká show.

Děti se bavily s klaunem na malém karnevalu a svému novému autu zazpívaly písničku. Tu si bohužel neplánovaně nevyslechli zástupci hlavního mecenáše z Duhové energie. „Před pár minutami nám volali, že bohužel asi nedorazí. Vykradli jim auto a musejí tu záležitost vyřídit s policií,“ omlouvala sponzory Jančálková.


    [Top]    


Mistr světa ve sportovním aerobiku David Huf dával cvičícím dívkám pořádně do těla

Markéta Vávrová z Kopřivnice (č. 21)
soutěžila v kategorii Miss aerobic kadet.
Ačkoliv patřila k těm, které cvičení
s přehledem zvládly, Praha
jí tentokrát nevyšla.

FOTO: JANA FEILHAUEROVÁ

K o p ř i v n i c e  - Radost z pohybu, obdiv mistra světa Davida Hufa, který na pódiu předcvičoval i rozdával úsměvy, ale i rozechvění a nervozita. Tyto takřka hmatatelné pocity, ale i mnoho dalších byly patrné z tváří účastnic oblastního kola Miss Aerobic Tour 2005, které hostila v sobotu 26. února kopřivnická hala ZŠ E. Zátopka.

Kopřivnická cvičitelka aerobiku a nadšená organizátorka akcí s ním spojených Vladimíra Houšťavová usilovala o přidělení pořadatelství dílčího klání soutěže  Miss aerobic už loni, radovala se z něj ale až tento rok. „I letos to původně měla být Ostrava, ale po problémech s halou nakonec kontaktovali nás. Byla jsem moc ráda, i když to obnášelo opravdu hodně starostí,“ nechala nahlédnout pod pokličku akce štíhlá organizátorka.

Oblastních kol se v zemi uskuteční celkem dvanáct, přičemž z každého postupuje nejlepších pět, respektive deset do pražského kola, jež se bude konat v květnu. V kategorii Mini Miss, Miss Kadet a Miss Junior půjde o finále, kategorii Miss a Missis čekají ještě další kola. Vyvrcholení klání přijde na podzim, kdy se nejlepších deset v kategorii Miss utká o celkové vítězství. „To už bude opravdu jen ta elita. Budou mít za sebou soustředění v Egyptě a také různé společenské akce,“ přiblížila vyvrcholení celé akce Houšťavová.

Konkurence se do Kopřivnice sjela opravdu výjimečná, navíc cvičení pod vedením Davida Hufa nebylo snadné fyzicky zvládnout. „Jeho aerobik je takový silovější, přišlo mi, že děvčatům dával možná až moc do těla,“ komentovala porci pohybu Houšťavová. Postup mezi hrstku vyvolených tedy nebyl jednoduchý, přesto se do ní vešla i osmička děvčat z Kopřivnice. Vůbec nejvíce z nich pak zaujala Tereza Sattková, kopřivnická a příborská cvičitelka, která vyhrála kategorii Miss. „Touží po elitní desítce. Už několikrát jí to nevyšlo, tak snad tentokrát...,“ podotkla s úsměvem Houšťavová a dodala, že spokojená ředitelka soutěže Jana Hajsová přislíbila Kopřivnici pořadatelství dalšího ročníku.                

Jana Feilhauerová

 


Poslední aktualizace: 07.06.2005 11:17
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.