Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Běžkařské tratě jsou hojně využívány

K o p ř i v n i c e  (hod) - Pracovník Správy sportovišť Kopřivnice Rostislav Kocián se stará o údržbu tratí pro běžkaře. Na skútru projíždí dvě trasy - kolem Červeného kamene a kolem Pískovny. Obě jsou běžkaři hojně využívány. Ti si připravenost tratí pochvalují.

 „V pátek, sobotu a v neděli projíždím tratě denně, přes týden je to v závislosti na počasí. Pokud sněží, tak denně, jinak obden,“ upřesnil Kocián. „Pro běžkaře jsme připravili delší trasu z Kopřivnice přes Benčák, Štramberk na Libotín a Puntík. Ta ale nevydržela ani jeden den, neboť ji někdo na určitých částech rozjezdil traktorem, což mne mrzelo,“ uvedl Kocián k další iniciativě vyjít vstříc běžkařům. Ještě podotkl, že neví, zda dojde k rozšíření počtu tratí.


    [Top]    


Mezi oceněnými policisty byli dva z Kopřivnice

Okresní policejní ředitel za dobrou práci
dekoroval nejen muže v uniformách,
ale také čtyřnohého policistu Arta.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Okresní policejní ředitel minulý týden tradičně oceňoval své nejlepší podřízené. Titul nejlepší pracovník a s ním spojenou finanční odměnu si v sídle okresního ředitelství převzalo celkem sedmnáct policistů. Mezi oceněnými nechyběli ani policisté z Kopřivnice. Nejlepším zaměstnancem zdejšího obvodního oddělení se vloni stal praporčík Roman Tkáč. Policisty pracujícího na úseku odhalování a dokumentace trestné činnosti si jeho nadřízení váží nejen pro jeho efektivitu, díky které zpracoval 36 případů a u většiny se podílel také na jejich objasnění, ale také proto, že vůči občanům vystupuje vstřícně a korektně. Nejlepším pracovníkem Teritoriálního oddělení obecné kriminality v Kopřivnici se stal kapitán Zdeněk Pařízek. Ten se jako kriminalista věnuje vyšetřování ožehavých případů trestné činnosti mládeže a mravnostních deliktů. Okresní policejní ředitel ocenil jeho obrovské nasazení, které se prý příznivě projevilo ve vyvozování trestní odpovědnosti pachatelů a také na výslednosti celého kopřivnického obvodu.

Raritou letošního slavnostního ceremoniálu bylo závěrečné oceňování podporučíka Bronislava Valenty ze skupiny služební kynologie. Zatímco policista si odnesl obálku s finanční prémií, jeho čtyřnohý kolega Art se mohl těšit z věnce buřtů.

Policie okresu Nový Jičín má v současnosti čtyři sta zaměstnanců, během letošního roku jich má ubýt asi osmnáct.

„Stále čekáme na výsledky dalších jednání na ministerstvu a vládní úrovni. Zatím jsme zastavili příjem k policii a k poklesu počtu zaměstnanců dochází přirozenými odchody,“ tvrdí okresní policejní ředitel Karel Třetina, který rozhodně není myšlenkou snižování počtu policistů nadšen. Vždyť například kriminalisté novojičínského okresu jsou podle statistik vůbec nejvytíženější v kraji.


    [Top]    


Na webu se mohou občané vyjadřovat v diskuzním fóru

K o p ř i v n i c e  (hod) - Spolu s renovací internetových stránek zřídil odbor informací a vnějších vztahů diskuzní fórum na internetových stránkách města. Zde se občané mohou vyjadřovat k problémům, které je trápí.

První z nich se anonymně za obyvatele Kopřivnice ptá: „Proč musíme platit tak velké zvýšení poplatků za popelnice, když jinde se platí mnohem méně. Je to  nehoráznost!“ Reakce městského úřadu si můžete přečíst na webové adrese: www.koprivnice.org/forum/.

Se svými problémy či dotazy se mohou lidé obracet na tiskového mluvčího radnice Miroslava Přívětivého, dále mohou pokládat otázky do Starostování prostřednictvím KTK nebo se dožadovat informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.


    [Top]    


Podle statistik je v okrese nejbezpečněji za patnáct let

N o v ý  J i č í n  (dam) - „V okrese bylo opět bezpečněji,“ těmito slovy stručně shrnul statistické údaje o kriminalitě v loňském roce novojičínský okresní policejní ředitel Karel Třetina. Vloni policie v okrese zaznamenala necelé tři tisíce trestných činů, což znamená, že meziročně se zločinnost na Novojičínsku snížila o třináct procent. To je vůbec největší pokles ze všech jedenácti okresů spadajících pod Severomoravskou policejní správu. „Zvláště potěšující je fakt, že nejde jen o momentální výkyv, ale o dlouhodobý trend. Snižování kriminality je u nás dlouhodobé a za posledních 15 let nebylo v novojičínském okrese tak bezpečno jako v roce 2004,“ pochlubil se Třetina.

Statisticky nejvýznamnější pokles muži zákona zaznamenali v oblasti majetkové trestné činnosti, tedy v oblasti, se kterou se běžný občan setkává nejčastěji. Majetková trestná činnost tvoří bezmála pětapadesát procent všech podchycených trestných činů, ale její podíl na celkovém objemu zločinu v okrese se ve srovnání s rokem 2003 snížil o jednadvacet procent a počet krádeží poklesl dokonce téměř o čtvrtinu.

Velmi úspěšná byla vloni policie také v oblasti autokriminality. Zatímco v roce 2003 zmizelo 107 automobilů, vloni bylo ukradeno 82 vozů. Ještě výraznější je pokles u krádeží věcí z aut, kterých bylo o 43 % méně, a u krádeží automobilových součástek dokonce o jednapadesát procent. Úspěchy v této oblasti policejní ředitel přičítá mimo jiné také existenci desetičlenného specializovaného týmu ‘Auta’, který se věnuje právě potírání tohoto druhu krádeží.

Ne všechny statistické ukazatele jsou však i přes pokles kriminality pozitivní. O dvacet čtyři procent se například zvýšil počet případů zanedbání povinné výživy. „Je to věc, na kterou jsme poukazovali už vloni. Když se někdo dostane do finanční tísně, alimenty jsou to první, co přestává platit,“ tvrdí okresní šéf policie. Vysoká je také škoda způsobená trestnými činy, vloni se její výše vyšplhala až na 136 milionů, což je meziroční nárůst zhruba o dvanáct milionů.

Výbornými výsledky se mohou pochlubit také detektivové Služby kriminální policie a vyšetřování. Podle náměstka okresního policejního ředitele Dalimila Siptáka byli kriminalisté v našem okrese hodnoceni jako vůbec nejlepší v rámci severomoravského kraje, a ta je tedy zase hodnocena jako nejlepší v ČR. „Je tedy možné říci, že naše kriminální služba je nejlepší v republice,“ tvrdí Sipták a upozorňuje také na to, že se daří držet vysokou, bezmála pětapadesátiprocentní objasněnost trestných činů a zkracovat dobu vyšetřování až na průměrných jednatřicet dnů.

Kopřivnické obvodní oddělení, které je druhé největší v okrese, se na celkovém objemu kriminality podílelo devatenácti procenty. Meziročně v kopřivnickém teritoriu poklesl nápad trestné činnosti o 5,86 %, což je sice po Frenštátu druhé nejnižší snížení ze všech obvodů okresu, ale představuje poměrně velký počet případů.


    [Top]    


Stíny

Ze spáchání trestného činu zpronevěry je podezřelý 28letý muž z Nového Jičína, který v září loňského roku v Kopřivnici na ulici Štefánikově v sídle firmy převzal po dohodě s třicetiletým mužem počítačovou sestavu. Tu předal podle dohody zákazníkovi, ale utržené peníze ve výši 25 000 Kč již neodevzdal a použil pro svou vlastní potřebu.

Dne 7. února v dopoledních hodinách oznámila žena na stálou službu městské policie, že u koupaliště se volně pohybují dva psi. O chvíli později přijala služebna stejné oznámení z chaty na Červeném kameni, že zde pobíhá německý ovčák a dobrman, kteří se nedají chytit. Strážníkům se podařilo psy odchytit a podle evidenčních známek zjistit majitele. Jednalo se o muže z Vlčovic, kterému byla uložena bloková pokuta v maximální výši.

Kolem páté hodiny ranní 8. února došlo v baru Bounty v Kopřivnici ke krádeži pěti tisíc korun. Neznámý pachatel pod záminkou rozměnění pětitisícové bankovky vytrhl z ruky 34leté servírky pět bankovek v nominální hodnotě 1 000 Kč, které měla žena připraveny k rozměnění.

Dne 12. února krátce po půlnoci požádal vrátný z KDK o příjezd hlídky MP, protože nějaký podnapilý muž obtěžuje účastníky plesu a domáhá se vstupu dovnitř. Na místě se nacházel muž, který byl silně v podnapilém stavu a svým chováním budil veřejné pohoršení. Dotyčný byl vyzván k prokázání totožnosti, což neučinil, a začal se chovat k hlídce agresivně. Ve své agresivitě pokračoval i na Policii ČR, kdy napadal strážníky i policisty. Proto bylo rozhodnuto o převozu na záchytku do Frýdku-Místku. Jednalo se o 29letého Kopřivničana. Celá záležitost byla předána ke správnímu řízení.


    [Top]    


Asiaté oslavovali odchod roku Opice a příchod roku Kohouta

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulé úterý v podvečer prozářil oblohu nad centrem Kopřivnice ohňostroj. Asiaté oslavovali to, co většina ostatních obyvatel zapila už víc jak před měsícem, příchod nového roku. Podle lunárního kalendáře právě v ten den končil rok Opice a svou vládu předával roku Kohouta. Asijské oslavy příchodu nového roku jsou v Kopřivnici letitou tradicí. Přibližně dvě stovky lidí, převážně vietnamské národnosti, se do Kopřivnice sjely ze širšího okolí a kromě ohňostroje měly na programu také dodržování dalších tradic včetně pojídání tradičního listového závitku plněného rýží, masem a zeleným hráškem. Nastalý rok Kohouta podle oslavujících Asiatů prý slibuje být lepší a úspěšnější než loňský.


    [Top]    


Radnice zaplatí přes milion korun na autobusové linkové spoje

K o p ř i v n i c e  (hod) - Města Kopřivnice a Nový Jičín uzavřela smlouvu na zajištění ostatní dopravní obslužnosti veřejnou linkovou autobusovou dopravou v novojičínském okrese. Podle smlouvy zaplatí Kopřivnice ve čtyřech splátkách celkem 1 148 021 korun. „Výše částky byla propočítána na počet obyvatel obce a činí devětačtyřicet korun na občana a rok. Dopravní obslužnost v okrese Nový Jičín budou zajišťovat dopravci Connex Morava, s. r. o., a TQM, a. s., Opava na základě předloženého jízdního řádu platného pro rok 2005, který schválil Krajský úřad Moravskoslezského kraje,“ uvedl při schvalování smlouvy v zastupitelstvu starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Krajčír s Novákem si přerozdělí kompetence

K o p ř i v n i c e  (hod) - V souvislosti s volbou nového místostarosty Jiřího Nováka, jenž nahradil svého stranického kolegu, došlo k malé změně v rozdělení kompetencí. Pod Nováka nyní budou spadat působnosti odborů životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství, dále sociálních věcí a zdravotnictví (oba dva v oblastech samosprávy), bytového hospodářství a informací.

Ke změně kompetencí dojde také u místostarosty Zdeňka Krajčíra, který by měl dohlížet v oblasti samosprávy na odbor školství


    [Top]    


Upozornění odboru financí

K o p ř i v n i c e  (red) - Odbor financí kopřivnické radnice upozorňuje občany, kterým vznikl přeplatek z důvodu změny placení školkovného podle nového Školského zákona platného od 1. ledna, že jim budou tyto platby vráceny poštovní poukázkou.


    [Top]    


Soutěž na prodej pohledávek za nebytové prostory

K o p ř i v n i c e  (hod) - Město Kopřivnice vyhlásilo obchodní veřejnou soutěž na nejvhodnější návrh na uzavření smlouvy o prodeji pohledávek města za nájem a příslušenství v oblasti nebytových prostor města. Radnice  nabízí k prodeji celkem třináct pohledávek. Seznam všech dlužníků včetně výší pohledávek a bližších podrobností k veřejné soutěži je k dispozici na internetové adrese: www.koprivnice.cz nebo na úřední desce.

Zájemci musí své nabídky podat nejpozději do 23. února na podatelnu Městského úřadu na ulici Záhumenní 1152. Nabídka včetně vyplněného krycího listu musí být odevzdána v zalepené obálce s nápisem ‘Obchodní veřejná soutěž - prodej pohledávek - nebytové prostory’ - neotvírat.


    [Top]    


Zájem předčil očekávání, známky byly prodány během půlhodinky

K o p ř i v n i c e  (hod) - Podstatně větší zájem projevili lidé o příležitostnou dopisnici a známku s přítiskem vydanou místním filatelistickým klubem u příležitosti stého výročí narození Zdeňka Buriana, než se očekávalo. Tyto filatelistické speciality bylo možné koupit od čtvrtka 10. až do soboty 12. února v přízemí Technického muzea, kde byla zřízena příležitostná poštovní přepážka.

„Během prvního dne tady byla asi stovka lidí, možná i více. Největší zájem byl o přítiskové dopisnice s natištěnou známkou, které zmizely během čtvrtečního dopoledne. Těch jsme měli sto padesát.  Známky s přítiskem byly pryč během půlhodiny, neboť jsme jich měli k dispozici jen deset archů. Nedocenili jsme to,“ řekl s lítostí Zdeněk Taube, člen místního filatelistického klubu. Jak podotkl Taube, menší náklad volili z důvodu finanční náročnosti, neboť vydání známky s nominální hodnotou 6,50 Kč stálo 16,50 korun.

Také o příležitostné razítko byl velký zájem. Až do 22. února bude možné si nechat orazítkovat dopis na kopřivnické hlavní poště. „Uvažujeme o tom, že bychom v červnu u příležitosti otevření Lašského muzea a výstavy Zdeňka Buriana nechali dotisknout příležitostné dopisnice a známky s přítiskem, abychom uspokojili zájemce, na které se nedostalo,“ uvedl k závěrům klubu Taube. Jak dodal, k dotisku bude zapotřebí souhlasu České pošty.


    [Top]    


Burian v číslech

• Narodil se v Kopřivnici 11. února 1905 v Kopřivnici. Byl ženatý s manželkou Františkou, která zemřela v roce 1979, měl dceru Evu. Zemřel 1. července 1981.

• Celkový počet umělcových prací se odhaduje na 1 392 olejomaleb, 329 kvašů, temper a pastelů a 14 352 perokreseb.

• Ilustroval asi 500 knižních titulů, stejný počet povídek a asi 600 knižních obálek.

• První samostatnou výstavu měl Burian v září 1952 ve Výstavní síni Na Příkopě v Praze.

• Největšího uznání se mu dostalo až na sklonku života a skutečně reprezentativní výstavy jeho díla v nejlepších pražských galeriích (ve Výstavní síni Mánesa, v Galerii Václava Špály a ve Výstavní síni Albatrosu) se uskutečnily až v roce jeho úmrtí.


    [Top]    


Profesor z akademie o čtrnáctiletém Burianovi prohlásil, že je již ’hotový’ malíř

I tyto kvašové ilustrace jsou součásti sbírky
Burianových prací držené kopřivnickou
radnicí. Vystaveny budou v nové expozici
připravované v Lašské vile.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  - Sto let a jeden týden by dnes mohl slavit Zdeněk Burian. Kopřivnický rodák je malířem, kterého znají snad všichni obyvatelé české kotliny a který se dokázal především v odborných vědeckých kruzích prosadit i daleko za hranicemi. Že byl Burian malířem pravěku, ví snad každý a mnoho lidí si ho spojuje také s dobrodružnou literaturou dětství a dospívání, o jeho životních a uměleckých osudech se toho ví už daleko méně.

Jedním z lidí, u kterých dětská fascinace téměř fotograficky věrnými rekonstrukcemi dinosaurů přerostla v hluboký celoživotní zájem o Burianovo dílo, je Aleš Durčák, který před třinácti lety stál u založení Burianova muzea ve Štramberku. Právě slova tohoto znalce Zdeňka Buriana přiblíží několik zajímavých útržků z malířova života.

Jaké byly Burianovy umělecké začátky?

Je to poměrně jednoduché. Už ve čtrnácti letech odešel do Prahy na Akademii výtvarných umění. Z té ovšem po roce a půl odešel, aniž by ji dokončil. Už na škole se živil malováním výkladů obchodů. Burian byl na tehdejší dobu výjimečně nadán propagačně a vynikal v tomto oboru. Právě díky tomu si jej všiml Eduard Štorch, kterého napadlo začínajícího umělce oslovit, zda by se nepustil do ilustrování jeho knížek. První společnou prací byli Lovci mamutů, které Zdeněk Burian v roce 1932 opatřil pěti ilustracemi, a od té doby až do smrti se věnoval odborné rekonstrukční tematice. První knižní ilustrace ale mladý Burian publikoval už v šestnácti letech. Šéf tehdejšího Dělnického nakladatelství měl spoustu neprodejných ležáků a rozhodl se využít mladého neznámého a laciného autora, který pro něj vytvoří lákavé obálky, což byla Burianova doména.

Je známo, že Zdeněk Burian byl synem kopřivnického stavitele, přesto jeho začátky v Praze byly provázeny velkým hmotným nedostatkem.

Opravdu odešel do Prahy zcela bez prostředků a rodiče jej nemohli ani podporovat na studiích. Bylo to v roce 1919, tedy těsně po válce. Eduard Burian se vrátil z války chudý jako myš. To že byl Burian syn stavitele, působí sice tak, že pocházel ze zámožných poměrů, ale v tomto období byla rodina bez prostředků. Až postupem času se Eduardu Burianovi podařilo vypracovat se na úspěšného podnikatele v oboru.

Ve čtrnácti letech odešel Burian přímo ze základní na vysokou školu. I akademii poměrně záhy opustil, dá se tedy říci, že byl v jistém směru samoukem?

O jeho nástupu na akademii se traduje následující příběh. Na škole se prý začalo šuškat něco o výjimečném talentu. Během zkoušek, které trvaly tři dny, se celý profesorský sbor seběhl podívat do auly školy, kde tvořil geniální kluk. Zdeněk Burian nebyl nijak vysoký, byl plachý introvert, trošičku ráčkoval a hovořil lašským přízvukem, měl tedy mnoho handicapů, ale přesto oslnil silou svého talentu jako geniální výtvarník. Z té doby je také citát Burianova profesora Jakuba Obrovského, který řekl: „Burian je ve čtrnácti letech hotový malíř, jediné, co je potřeba, je dotesat jeho osobnost.“ A tomu měla akademie pomoci. On se tam například velmi zdokonalil v anatomii, což mělo velký přínos.

Ví se, proč vlastně školu opustil?

Kolem tohoto tématu existuje spousta rozporuplných názorů a hypotéz. Nejpravděpodobnější se zdá to, že chudý Zdeněk Burian si nemohl dovolit své práce pořádně rámovat, používat drahé barvy a plátna. Své obrazy přinesl na závěrečnou ročníkovou výstavu zaadjustované hůř než movitější spolužáci. Když viděl jejich možnosti, tak údajně roztrhal svá plátna a tím pádem nebyl hodnocen a musel ze školy odejít. Druhá verze mluví o tom, že romantik Burian se jednoho dne prostě sebral a místo do akademie jel na tři měsíce na jižní Slovensko, kde žil s několika přáteli v jeskyni. Prostě jen proto, že mu to bylo bližší, než sedět někde ve školním ateliéru.

Vzhledem k zaměření není možné považovat Buriana spíš za malíře ‘řemeslníka’ než umělce?

Podle profesora Obrovského byla velká ztráta, že se Burian vydal na dráhu ilustrátorskou a ne na dráhu volně tvořícího umělce. Pracoval na zakázku a velmi pilně. Úplný seznam jeho prací čítá asi patnáct tisíc položek. V tom množství se najdou i nekvalitní věci. Burian sám si byl vědom, že především na počátku, když si nemohl vybírat tituly k ilustrování, vznikla spousta škváru. Ilustrování knih a umělecká paleontologická rekonstrukce ho živila, ale pak existuje ještě další Burianův svět, který si vytvářel pro sebe. To jsou díla, která dělal ve vzácných volných chvílích. Zdeňka Buriana samozřejmě ctím jako špičkového malíře, který nám přiblížil pravděpodobnou podobu světa pravěku. Miluji ho v řadě knih pro děti a mládež a některé dobrodružné tituly si nedokážu představit bez jeho ilustrací, ale úplně ze všeho nejvíc je mi blízký tou téměř neznámou volnou tvorbou. Ta je ze všeho nejopravdovější.

Burianovy obrazy působí až fotorealisticky. Sáhl ve volné tvorbě po abstraktnějších formách?

Zdeněk Burian se vždycky vyjadřoval realistickou malbou. Vyjadřoval se o věcech, které měly být sdělitelné i zbytku světa, a dost dobře si nedovedl představit, že by měl prostřednictvím výtvarného pojetí měnit skutečnost, aby si ji pak divák v obraze musel zase pracně hledat. On považoval některé momenty  života za natolik výmluvné, že není nutné je obalovat do výtvarného hávu a přesto budou dokonale působivé.

V řadě obrazů a kreseb se objevují exotická místa. Jaký byl Burianův vztah k cestování?

Burian například miloval Nový Zéland, ale jen z prospektů a papírů, jeho snem bylo podívat se do Tichomoří. Vycestoval pouze do Itálie, nikde jinde z mnoha důvodů nebyl. Měl ale mezi cestovateli řadu přátel, kteří ho zásobovali artefakty ze svých cest. Cestovatel Alberto Vojtěch Frič kdysi nabídl Burianovi cestu do Jižní Ameriky. Měl tam jet jako jeho dvorní kreslíř, který by mapoval celou cestu. Bohužel, než se záměr mohl uskutečnit, Frič zemřel. Je to obrovská ztráta. Představa, že Burian je někde v exotickém pralese se stojanem a maluje a skicuje, je nedostižná.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 07.06.2005 11:13
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.