Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V hale Erich Jaegeru položili základní kámen

Jednatelé společnosti Erich Jaeger vložili
do základního kamene měděnou schránku
s penězi, novinami a dokumenty. Podnik
ve vlčovické zóně má začít fungovat v květnu.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Položení základního kamene a oslavu májky zároveň uspořádal čtvrtý obyvatel vlčovické průmyslové zóny, společnost Erich Jaeger. Přesně před týdnem se v rozestavěné hale podniku sešli zástupci investora s představiteli politického a obchodního života v regionu. „Když jsme zhruba před dvěma měsíci začínali, všechno se odehrávalo ve spěchu a nebyl čas žádnou akci zorganizovat, proto jsme se sešli až nyní,“ vysvětlil neobvyklé spojení oslav položení základního kamene s umístěním májky jednatel firmy Michal Hemala.

Stavební práce nyní pokročily do takové fáze, že lidé z Erich Jaegeru už plánují stěhování ze současného působiště v Rožnově pod Radhoštěm. Stavba má být předána koncem května a hned o posledním víkendu měsíce má být výroba přestěhována tak, aby následující pracovní týden mohla firma zahájit svůj běžný provoz už na novém místě.

„V areálu bývalé Tesly fungujeme ve třech různých budovách, což nás omezuje. Tady budeme pod jednou střechou a navíc máme možnost dále se rozvíjet,“ říká Hemala. Erich Jaeger zaměstnává asi 210 lidí, přičemž firma přijala již několik zaměstnanců i z Kopřivnicka, které do svého závodu vozí speciálním autobusem. I v dalších náborech se hodlá firma soustředit už na své nové působiště. „Počítáme s tím, že valná část personálu se přesune do Kopřivnice společně s námi, nicméně přirozenou fluktuací se ve střednědobém horizontu personální složení promění ve prospěch místních, takže zhruba do dvou let už nebude námi plánované autobusové spojení Rožnov - Kopřivnice vůbec zapotřebí,“ řekl Michal Hemala.

Podle starosty Kopřivnice Jiřího Tichánka si Erich Jaeger, výrobce kabeláží a dalších komponentů s odbytištěm především v automobilovém průmyslu, rozhodně nenašel cestu do Kopřivnice náhodou. „Naši lidé mají kvalifikační předpoklady a dlouholeté zkušenosti, které získali díky letité přítomnosti Tatry a které jim dávají předpoklad dobrého uplatnění a firmě jsou zárukou kvality a prosperity,“ řekl na slavnostním aktu spojeném s poklepáním základního kamene. Ten, jak je zvykem, ukrýval také měděnou schránku, určenou budoucím generacím, s dokumenty o stavbě a době, kdy vznikla.           

Plánů do budoucna má poměrně dost i samotná firma, která před pěti lety vznikla jako dcera německé společnosti a má také sesterský výrobní závod až v daleké Číně. Dnes rozestavěnou halu po přestěhování z Rožnova zaplní téměř celou.

„Počítáme s tím, že v této rozestavěné hale najde práci maximálně 260 lidí. Dnes máme něco přes dvě stě zaměstnanců, takže malý prostor pro rozšiřování máme. Ale samozřejmě se snažíme získávat další zakázky od firem, které doposud nejsou našimi zákazníky. Chceme v tomto pravém horním rohu republiky najít nové odběratele a rozšířit naši výrobu především mimo automobilový průmysl,“ řekl jeden ze šéfů firmy.

Pozemek, který ve Vlčovicích Erichu Jaegerovi patří, však umožňuje další expanzi a až ztrojnásobení současné kapacity. „Na tento pozemek se víc jak nějakých 750 zaměstnanců nevejde. Když půjdou obchody výjimečně dobře, můžeme postavit nějaký závod o pár kilometrů dál, ale chci zůstat při zemi a velmi dlouhodobě si zde dovedu představit závod o 750 zaměstnancích,“ plánuje Michal Hemala, který by podle svých slov právě v kopřivnickém závodu chtěl dovést svou kariéru až k odchodu do penze, který plánuje za nějakých dvacet let.

 


    [Top]    


Radnice vyhrála soud s KB, nyní chce úroky

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města v rámci svého pravidelného jednání se minulý týden zabývala hodnocením kontrolní činnosti za druhé pololetí loňského roku. „Pracovnice odboru se zaměřily na kontroly hospodaření příspěvkových organizací a užití účelových dotací. Byly zjištěny drobné nedostatky vyplývající z legislativy, které byly po upozornění opraveny. Na odboru správy majetku se kontrola zaměřila na způsob zadávání veřejných zakázek. Pracovníci městského úřadu také připravují podklady pro Policii ČR, jež prošetřuje, zda radnice nepochybila,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Město Kopřivnice se soudí s Komerční bankou, jež si v roce 1994 neoprávněně vyinkasovala z účtu částku 2 485 037,50 Kč. Krajský soud v Ostravě radnici vyhověl a Komerční banka musí tyto peníze vrátit. Město bude nyní banku žalovat o úroky z prodlení.

Na radnici se obrátili nájemníci dvou domů ve správě města se žádostí o jejich odkoupení.

„Jedná se o dům č. p. 1173, 1174 na ulici Družební a č. p. 1293 na ulici Pod Zahradami. Rada vychází vstříc nájemníkům a doporučila zastupitelstvu schválit zařazení těchto domů do seznamu domů určených k prodeji,“ uvedl k projednávané problematice místostarosta.

Letopisecká komise navrhla udělit čestné občanství kopřivnickému rodáku Zdeňku Petrovi, jenž je známým hudebním skladatelem. Rada tento návrh podpořila a doporučila zastupitelům, aby schválili udělení čestného občanství dle platných pravidel.

Rada se rovněž zaobírala projekty, jež předložila grantová komise. Ta jich z šestatřiceti došlých vybrala celkem osmnáct. Realizátorům schválených projektů bude vyplaceno celkem 369 050 korun. „Členové rady neměli žádné zásadní připomínky. Proto jsme doporučili schválené projekty předat zastupitelům. Ti by se jimi měli zaobírat na březnovém zasedání,“ doplnil místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Při prevenci už musí město spoléhat na vlastní zdroje

K o p ř i v n i c e  (dam) - Práce v oblasti prevence kriminality v Kopřivnici výrazně změní dosavadní podobu. Radnice bude muset daleko více spoléhat na vlastní rozpočet. Dříve bohatý zdroj dotačních prostředků Komplexní součinnostní program prevence kriminality vyhlašovaný ministerstvem vnitra v letošním roce definitivně vyschl. „Pro další období ministerstvo zřídilo program Partnerství. Ten je založen na daleko užší spolupráci s policií, která stanoví problémy v daných lokalitách a místa, kde je třeba preventivně zasáhnout, a až pak je šance získat dotační peníze,“ vysvětluje manažerka prevence kriminality a šéfka Klubu Kamarád Blanka Mikundová. Získat peníze z nového programu bude ale pro Kopřivnici, které je součástí statisticky velmi bezpečného okresu Nový Jičín, velmi obtížné, což potvrzuje i policejní mluvčí Miroslava Šálková. „V rámci celé Severomoravské krajské správy byly vybrány čtyři okresy nejzatíženější kriminalitou - Olomouc, Ostrava, Karviná a Přerov. Nový Jičín, který je již druhým rokem nejbezpečnějším okresem celé severní Moravy, bohužel není vhodným kandidátem pro přidělení dotace,“ řekla Šálková.

Přes relativně dobrou situaci město prevenci zločinnosti nepodceňuje a zastupitelé v rozpočtu pro tento účel vyčlenili částku dvě stě tisíc korun. Ty budou pravděpodobně rozdělovány podobným způsobem jako doposud. Město vypíše grantové řízení a nejlepší přihlášené projekty pro prevenci podpoří penězi, tentokrát už ale čistě z vlastních zdrojů. Stát nepřispěje ani korunou. „Je to systém, který se osvědčil a fungoval dobře. Do praxe bude ale uveden až s nově zpracovanou koncepcí prevence kriminality,“ slíbila Mikundová. Ta také tvrdí, že bude nutné se soustředit především na pokračování již zavedených aktivit a podporovat jen opravdu kvalitní záměry směřované na nejrizikovější skupiny obyvatel. „To, že kriminalita klesla, ještě neznamená, že tady není. A pokud něco funguje, tak by byla škoda nechat to zaniknout,“ tvrdí Blanka Mikundová.

Zapojení Kopřivnice do Komplexního programu prevence kriminality je však i zpětně velmi úspěšné. Od roku 1996, kdy město získalo peníze poprvé, do loňska se realizovalo celkem 68 projektů za 8 716 965  korun. Z dotací ministerstva Kopřivnice získala víc jak 5,8 milionů korun, další dva a čtvrt milionu investovala z vlastních zdrojů. V rámci preventivních programů byl v Kopřivnici zřízen kamerový systém, městská policie byla vybavena moderními radiostanicemi nebo jízdními koly. Z dotací byl vybudován a nastartován chod Klubu Kamarád na sídlišti Sever a mnoho dalších akcí.


    [Top]    


Buncol se proti vyřazení ze soutěže o KD odvolá

K o p ř i v n i c e  (dam) - Výběr nového provozovatele Kulturního domu v Kopřivnici se ještě ani pořádně nerozběhl a už je na obzoru první problém. Radnice v termínu obdržela tři nabídky, kromě stávajícího provozovatele Ludvík Moravia a další místní firmy Agentury Fox se do tendru přihlásila také opavská společnost Buncol. Právě posledně jmenovaná ale do faktického výběru provozovatele zřejmě vůbec nezasáhne.

„Nabídka nesplňovala zadané podmínky. Nebyly v ní ani návrhy smluv, ani kvalifikační předpoklady, které jsme požadovali,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková s tím, že o definitivním vyřazení ze soutěže pro formální nedostatky zřejmě rozhodne rada města. Jednatel firmy Buncol, která už pět let provozuje Kulturní dům Rybníček v Opavě, Pavel Hančil se však hodlá proti vyřazení odvolat.

 „To nebyla soutěž, ale paskvil. Přece nevytvořím návrhy smluv, které obnášejí velký kus práce a nemalé náklady, abych posléze nebyl vybrán,“ rozčiluje se podnikatel a na radnici poslal nástin svého podnikatelského záměru a cenovou nabídku, od které se pak podle něj měla odvíjet vyjednávání o smlouvě. Buncol podle svého jednatele provozuje Kulturní dům v Opavě bez dotací a městu ještě platí.

Výběrová komise se k prvnímu posouzení nabídek sejde v pondělí 21. února. Definitivní rozhodnutí však k tomuto datu ještě nepadne. Nový provozovatel má správu budovy a provozování kulturních akcí převzít v polovině roku.


    [Top]    


Velvyslanec diskutoval se studenty

Po diskuzi se studenty hovořil velvyslanec
USA (vlevo) i s učiteli - Václavem Nešporem
a Miroslavem Hvězdou.

FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

K o p ř i v n i c e  (hod) - V rámci návštěvy Moravskoslezského kraje zavítal mezi studenty Vyšší odborné školy, střední odborné školy a středního odborného učiliště v Kopřivnici v úterý 8. února velvyslanec USA William J. Cabaniss se svou chotí Catherine. Téměř hodinu mohli studenti pokládat otázky jak velvyslanci, tak jeho choti. Diskuze probíhala v angličtině, a tak studenti měli možnost ověřit si své jazykové znalosti.

„Studenty zajímalo, jak je to s uznáním našeho vysokoškolského studia v Americe.

Diskutovalo se také o americkém způsobu života a o možnostech podnikání. Studenti se také zajímali, zdali pan velvyslanec sympatizuje s Georgem Bushem. Řeč se stočila také na jeho léta strávená v armádě,“ uvedl učitel angličtiny Miroslav Hvězda témata, o něž se zajímali studenti. Otázky, jež dostávala velvyslancova žena, se týkaly běžného života. Studenty zajímalo, co si paní Catherine myslí o naší zemi,  jídle, a nebo, jak se jí líbí v Praze. „Dvakrát týdně chodím do kurzu češtiny,“ odpověděla česky paní Catherine na jeden z dotazů.

„Návštěva pana velvyslance na naší škole byla pro nás prestižní. Potěšilo nás, že si vybral právě naši školu. Máme studentům co nabídnout nejen v oblasti ekonomické a strojírenské, ale také v oblasti cizích jazyků, z nichž angličtina je nejvíce preferovaná,“ řekl k návštěvě zástupce ředitele školy Václav Nešpor.

„Rozhodli jsme se navštívit Kopřivnici, protože je to důležité ekonomické centrum. Ostravsko má velmi mnoho podobného s oblastí Birminghamu v Americe,“ uvedl William J. Cabaniss, proč si vybral k návštěvě Kopřivnici. Po rozloučení se studenty čekala velvyslance návštěva v Terex-Tatra, jež prý měla být zdvořilostní.


    [Top]    


Zápisy do prvních tříd se lišily, vždy děti musely prokázat své schopnosti

V doprovodu pohádkových bytostí musely
děti plnit různé úkoly, v nichž dokazovaly,
že jsou schopné nastoupit do první třídy.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e ,  M n i š í  - Uplynulý týden se konaly zápisy do prvních tříd. Pro většinu dětí to znamená předěl v životě, neboť od září budou mít denní povinnost učit se číst, psát a počítat. Některé nadanější děti už číst a počítat umějí, ale na většinu z nich tyto starosti teprve čekají.

Učitelky prvního stupně Základní školy na ulici 17. listopadu připravily letos netradiční zápisy do prvních tříd. Děti, jež přišly k zápisu, procházely pohádkovým lesem. Po příchodu do školy jim dva klauni zavěsili na krk cedulku. Na ni v každé z pěti tříd za splnění úkolů obdržely razítko. „Děti plnily celkem deset disciplín, od přecházení laviček, přeskoků, recitace básničky, zazpívání písničky, lovení rybiček na pruty, poznávání domácích zvířátek, matematických prvků, geometrických tvarů, dokreslovaly obrázky a stavěly lego,“ okomentovala netradiční zkoušení předepsaných dovedností učitelka Šmídová.

Jak podotkla, některé děti mluvily samy, jiným musely paní učitelky pomoci otázkami, aby uslyšely správnou odpověď. „Nakonec s námi spolupracovaly všechny děti. Některé se styděly, jiné byly naopak suverénní,“ doplnila Šmídová.

Aby se děti nemusely školy bát, spolupracují školy se školkami. Předškolní děti se chodí dívat do škol na své starší kamarády a prvňáčci zase do školek. „Děti z druhých ročníků nacvičují divadlo, na které zveme děti z mateřských škol na ulici České a Francouzské i rodiče,“ upřesnila spolupráci se spádovými mateřskými školami Šmídová.

Jiná situace byla při zápisech v malotřídní škole v Mniší. Tam u zápisů byly i paní učitelky z místní mateřské školy, které starostlivě sledovaly výkony svých svěřenců.                      

„Chodíme tady již dlouhou dobu, aby děti neměly stres. I když se školou velmi úzce spolupracujeme, děti školu i paní učitelky znají, přesto nás zde rády vidí,“ uvedla učitelka z mateřské školy Eliška Greplová.

Místní škola má oproti těm velkým velkou výhodu. Děti se dobře znají, takže si navzájem pomáhají. Do začátku letošního školního roku byla v Mniší dvoutřídka. Z důvodu poklesu žáků funguje od září jako jednotřídka, v níž se učí žáci první až třetí třídy dohromady. „Syn chodil tady do školy čtyři roky. Jsem ráda, že i dcera bude chodit do školy v místě a nemusí nikam dojíždět,“ uvedla paní Růžová, jež přišla k zápisu s dcerou.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 07.06.2005 11:13
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.