Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 4/2005
ze dne 27. ledna 2005

Zprávy z města a okolí

Správní poplatky se od letošního roku zvýšily
Radnice bude nabízet k odprodeji budovy, které již nebude potřebovat
Pod hotelem Tatra vzniká obchodní pasáž a plánů je víc
Za týden by měl být zvolen nový místostarosta
Na likvidaci černých skládek přispějí všichni Kopřivničané pětikorunou
Stíny
Radní schválili pronájem Fojtství Regionálnímu muzeu
Do muzea zavítalo přes šest set lidí
KTK vysílá program o architektuře města
Projednávání Plánu zdraví je veřejné
O odpadech trochu jinak
Některým Štramberákům je firma trnem v oku
Závišičtí rozpočet zatím jen připravují
K zápisům do prvních tříd má přijít málo dětí
Celoroční soutěž o symbolický klíč k hradu

    [Top]    


Správní poplatky se od letošního roku zvýšily

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od letošního roku došlo ke zvýšení správních poplatků, které musí občané uhradit při vyřizování svých žádostí na úřadech. Za vydání stejnopisu rodného, oddacího či úmrtního listu se nyní platí sto korun místo původní padesátikoruny. O desetikorunu se zvedl poplatek za ověřování dokumentů, a tak ověření každé stránky stojí třicet korun. Také za vydání nové občanky za průkaz zničený, poškozený, ztracený, odcizený nebo za vydání nové, do které byl proveden zápis na žádost občana, například děti a další údaje, občané musí zaplatit stokorunu. Za vydání cestovního dokladu bez strojově čitelné zóny ve zkrácené lhůtě platí od letošního roku všichni stejně, a to 600 korun. Ještě vloni se za vydání tzv. rychlovky pro děti mladší patnácti let platilo dvě stě korun.

Také za zápis do registru vozidel je třeba si připravit více peněz. Za zapsání osobního vozidla se nyní platí 800 Kč místo původních 300 a za motocykl nad 50 cm3 je to částka 500, což je o tři sta korun víc. Za dočasné vyřazení vozidla z registru si připravte stokorunu a za zápis změny do registru a technického průkazu se platí 50 Kč. V obou případech tyto úkony stály desetikorunu. Za schválení technické způsobilosti vozidla z dovozu s homologací se  platí 1 500 Kč namísto

2 000 Kč.  Za vozidlo bez homologace se platí stejně, tedy dva tisíce korun. Nově se také platí za vydání národního řidičského průkazu, což stojí padesátikorunu. Stejná výše poplatku zůstala za vydání nebo rozšíření profesního osvědčení řidiče. Ta činí dvě stě korun.

Na živnostenském úřadě nebudou podnikatelé platit za zrušení živnostenského oprávnění. Další úleva nastává v tom, že osoby, které jsou zapsány v obchodním rejstříku a navrhnou provedení změny údajů, budou platit poplatek pouze jedenkrát, tedy buď soudní, pokud se obrátí nejprve na obchodní rejstřík, nebo správní poplatek na živnostenském úřadě. Doposud se totiž platily oba dva. Zemědělští podnikatelé budou nově platit za zápis do evidence tisícikorunu. Za změnu zápisu zemědělského podnikatele činí poplatek pět set korun. Poplatek neplatí podnikatelé evidovaní podle režimu SHR (soukromě hospodařící rolník).


    [Top]    


Radnice bude nabízet k odprodeji budovy, které již nebude potřebovat

K o p ř i v n i c e  (hod) - Vedení města řeší, co se zbytným majetkem, tedy budovami, které už radnice nepotřebuje. Jednou z budov, na jejíž rekonstrukci nemá radnice dostatek financí, je ubytovna pod lesem. Město za ni v roce 2001 zaplatilo v dražbě 1 800 000 korun. Od té doby se na záchovnou údržbu ubytovny vydalo z rozpočtu města čtyři sta tisíc a za projektovou dokumentaci, která řešila celkovou rekonstrukci objektu, město zaplatilo dalších 540 000 korun.

„V rámci připravované rekonstrukce ubytovny na 18 bytů a 18 ubytovacích buněk se nikdy o dotaci nežádalo, neboť tato akce nedostala prioritu v rámci rozpočtů minulých let. Celkové náklady stavby by podle projektové dokumentace činily dvaadvacet milionů a z dotace na osmnáct bytů bychom pokryli jen dílčí část,“ uvedl Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství. „Po projednání v radě jsme dospěli k závěru, že by se ubytovna měla nabídnout k prodeji. Podmínky budou teprve upřesněny,“ doplnil místostarosta Vladislav Kryške.

Radnice již nyní zvažuje, co s budovami, které budou uvolněny po sestěhování úředníků do správní budovy. „Některé firmy už projevily zájem o budovu naproti Kauflandu a předběžně se informovaly o možnostech odkoupení. Ty ještě ale nejsou stanoveny. Co se týče budovy Městského úřadu na ulici Záhumenní, to máme v záměru nabídnout realitním kancelářím,“ dodal místostarosta Kryške.


    [Top]    


Pod hotelem Tatra vzniká obchodní pasáž a plánů je víc

Ačkoliv zvenčí to není patrné, pod budovou
hotelu Tatra panuje čilý stavební ruch.
Do poloviny roku by tam měla vzniknout
komerční pasáž s obchody a službami.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - V podzemí hotelu Tatra vznikají nájemní prostory pro podnikání. Suterén stavby v centru města nabízí plochu asi 2 000 metrů čtverečních, které hodlá majitel účelně využít. „V těchto prostorách byly dnes již naprosto nepotřebné věci, jako hotelová prádelna a podobně. Hotel měl také svého času 110 zaměstnanců a dnes jich máme třináct,“ řekl ředitel hotelu Tatra Karel Mrnuštík. Plány majitele hotelu jsou jasné. Čtyři patra hotelu jsou již dnes pronajímány firmám jako kanceláře, dalších šest pater již zůstane hotelovými pokoji. V podzemí má pak vzniknout průchozí obchodní pasáž. „V těchto prostorách chceme ubytovaným hostům, ale samozřejmě nejen jim nabídnout veškerý servis. Měl by tady být kosmetický salon, kadeřník, budou tady obchody a další věci,“ říká Karel Mrnuštík. Prostor pod hotelem bude vybaven také bezbariérovým přístupem. Rozsáhlý prostor pod celým hotelem bude rozdělen do tří částí. Pod samotnou výškovou budovou hotelu budou již zmíněné obchodní prostory, ve střední části suterénu se rozroste již existující fitcentrum a v nejodlehlejší části pod provozní částí hotelu by mohl v budoucnu vzniknout rockový klub. „Do poloviny roku bychom rádi zprovoznili obchodní pasáž, v létě otevřeli irskou hospodu a během letoška by se mělo rozšířit i fitcentrum. Na přípravách klubu by se pak mělo pracovat v příštím roce,“ shrnul plány ředitel Mrnuštík.


    [Top]    


Za týden by měl být zvolen nový místostarosta

K o p ř i v n i c e  (hod) - K prvnímu řádnému zasedání v letošním roce svolává starosta Jiří Tichánek zastupitele, a to na čtvrtek 3. února. Ti budou od čtrnácti hodin v anexu projednávat a schvalovat dodatek jednacího řádu a poté by mělo dojít k volbě místostarosty města.

Dále zastupitelé budou projednávat výběrové řízení na investiční úvěr ve výši 35 milionů korun, změnu v očekávaných příjmech rozpočtu města na letošní rok a návrh rozpočtu na rok 2005. Zastupitelé budou rovněž schvalovat dotace sportovním klubům na nájmy a pravidla delegace zástupců města v městských společnostech.


    [Top]    


Na likvidaci černých skládek přispějí všichni Kopřivničané pětikorunou

K o p ř i v n i c e  (dam) -  V rámci zvýšeného poplatku za odvoz komunálního poplatku zaplatí všichni Kopřivničané a obyvatelé místních částí také pětikorunu určenou na likvidaci černých skládek. Nově zavedenou položkou v platbě za odpad hodlá radnice získávat významnější peníze na odstraňování těchto ekologických nešvarů. Doposud byla v rozpočtu na tento účel vyčleňována částka okolo 30 tisíc korun ročně, nový poplatek by ji měl až zčtyřnásobit.

Úředník kopřivnické radnice zodpovědný za odpadové hospodářství připustil, že zavedení poplatku za černé skládky souvisí s absencí platby zahrádkářů, kteří se odmítali do systému zapojit už v době jeho vzniku. „Skládky kolem zahrádkářských osad nezmizely a stále se jich tam objevuje velké množství, což máme i zdokumentováno. Hromady odpadu se objevují ale i jinde v okolí města, nebo dokonce přímo na sídlištích či u kontejnerů,“ řekl Petr Černoch. Podle místostarosty Vladislava Kryškeho je zavedení poplatku nejvhodnějším řešením. „Určit viníka černé skládky je prakticky nemožné. Nejde to řešit jinak než plošně. Samozřejmě, pokud bude viník určen, bude sankcionován a máme možnost sjednat s ním nápravu. To je ale jen zlomek případů. To, že na nepořádné lidi doplácejí všichni, není bohužel nic nového. I doposud jsme prostřednictvím rozpočtu města tvořeného daněmi platili likvidaci skládek,“ tvrdí Kryške. Podle jeho slov by navíc poplatek mohl změnit také přístup občanů a prolomit jejich nevšímavost nebo netečnost k lidem, kteří skládky zakládají.


    [Top]    


Stíny

Dne 18. ledna ve večerních hodinách bylo přijato anonymní oznámení, že v čekárně autobusového nádraží se zdržuje skupinka lidí a jeden z nich rozbil skleněnou výplň vstupních dveří. Na místě se nacházela skupinka 7 lidí. Jedna z dívek hlídce městské policie sdělila, že sklo rozbil jeden z mladíků, a to tak, že se rozběhl a úmyslně vrazil rukama do skla dveří. Byla přivolána Policie ČR, která si záležitost převzala. Tím ale incident neskončil, protože asi po půlhodině volala obsluha bufetu, že jeden z mladíků rozbil umývadlo na WC. Snažil se utéct, ale byl zadržen obsluhou. Jednalo se o 24letého Kopřivničana, který byl předán P ČR.

Neznámý pachatel 20. ledna kolem 23.35 hod v 6. patře panelového domu na ulici Štramberské zapálil umělohmotnou rohož přede dveřmi bytu 22leté ženy. Od hořící rohože došlo k popálení vstupních dveří a prahu bytu. Požár zlikvidovali obyvatelé domu, přivolaní hasiči již zasahovat nemuseli, protože nehrozilo bezprostředně rozšíření požáru. Vyšetřovatel HZS stanovil jako příčinu požáru úmyslné zapálení a celou  věc šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Zvukového zabezpečovacího zařízení se zalekl neznámý pachatel, který se pokusil vloupat do budovy mateřské školy v Kopřivnici. Pachatel nejprve rozbil dvojitou skleněnou výplň okna ředitelny v přízemí a vnikl dovnitř. Tady se pokusil odpojit počítač. Po spuštění zabezpečovacího zařízení z místa uprchl a k odcizení věci nedošlo.

Dne 22. ledna v odpoledních hodinách přichytila hlídka MP chlapce, který fixem pokreslil zeď prodejny Albert u altánku a dále jeden z domů na ulici 17. listopadu. Jednalo se o 15letého chlapce z Kopřivnice. Záležitost bude předána přestupkové komisi.


    [Top]    


Radní schválili pronájem Fojtství Regionálnímu muzeu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Budova Muzea Fojtství již patří od konce loňského roku městu Kopřivnice. Její odkup od Tatry schválili zastupitelé na mimořádném zasedání v listopadu. „Město chce, aby muzeum fungovalo jako doposud, proto z legislativních důvodů musela rada schválit zveřejnění záměru vypůjčit a pronajmout tuto nemovitost Regionálnímu muzeu, což jsme učinili na poslední schůzi,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Do muzea zavítalo přes šest set lidí

K o p ř i v n i c e  (ili) - Třetí lednovou neděli se v muzeu automobilů uskutečnil už popáté den otevřených dveří u příležitosti prezentace katalogu letních zájezdů cestovní kanceláře Agentury Fox. Veterány si přišlo prohlédnout na šest set návštěvníků, což je mnohonásobně víc než průměrná lednová návštěvnost muzea. „Počet zájemců o bezplatnou prohlídku se třetím rokem drží zhruba na stejné úrovni, výrazně se však zvýšil počet prodaných zájezdů,“ uvedl ředitel CK Agentury Fox Jaromír Naleraj s tím, že návštěvníci tak využili výši nabízených slev. Zájem byl o tradiční destinace v Itálii a Chorvatsku, stejně jako o Bulharsko s odletem z mošnovského letiště.


    [Top]    


KTK vysílá program o architektuře města

Jednou z budov, o jejíž architektuře
se můžete dozvědět více v připravovaném
programu kabelové televize, bude i bývalý
závodní klub.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (hod) - Program zabývající se architekturou města připravila kopřivnická kabelová televize. „Připravili jsme pořad, ve kterém představíme Kopřivnici z jiné stránky. Budeme se zabývat různými budovami, uvedeme styl, ve kterém byly postaveny. O odborný komentář se postarají architekt Kamil Mrva a architekt města Milan Šmíd. Pokud se nám podaří zajistit další odborníky, pak i jim dáme slovo. Během natáčení jsme se například dozvěděli, že na ulici Komenského je jeden dům, který navrhl architekt Kopřiva v 30. letech minulého století a který z architektonického hlediska patří ke skvostům. Program má být cyklem dvanáct dílů a první z nich odvysíláme již ve čtvrtek 27. ledna,“ uvedla Renata Plánočková, vedoucí TV studia KTK, která je autorkou scénáře.


    [Top]    


Projednávání Plánu zdraví je veřejné

K o p ř i v n i c e  (hod) - Finální projednání Plánu zdraví a kvality života se uskuteční v úterý 1. února v 16 hodin v kinosále městského úřadu v bývalé správní budově Tatry. Ke vstupu je nutno využít vstup do budovy od vrátnice č. 3. „V rámci projednávání se opět sejdou všechny pracovní skupiny, které zde budou mít příležitost dopracovat svou oblast Plánu zdraví a kvality života a zapracovat do něj připomínky a náměty občanů. Veřejnost byla vyzvána, aby své připomínky k Plánu zdraví zaslala do konce ledna na radnici. Po zpracování připomínek občanů a pracovních skupin bude Plán zdraví a kvality předložen zastupitelstvu k projednání a schválení jako součást strategického plánování v Kopřivnici,“ uvedla koordinátorka Radka Chalúpková. S letáčky zjednodušené verze plánu se mohou občané seznámit například i v městském informačním centru, v čekárnách na poliklinice, v knihovně a také na podatelně městského úřadu.


    [Top]    


O odpadech trochu jinak

Nakládání s odpady je mnohdy předmětem odporu určité části obyvatel. Především povinnost platit za vyprodukovaný odpad je rozporem pro obyvatele a jak platit, za co, podle jakých kritérií je otázkou, kterou se snaží řešit poslanci zpravidla novým zákonem nebo jeho novelami. Obec pak vydává místní předpis - obecně závaznou vyhlášku, podle které se postupuje na území obce.

Nás však ovlivňuje způsob nakládání s odpadem přímo ve městě, někteří občané stále porušují stanovené způsoby nakládání s odpadem tím, že odkládají objemný odpad (nábytek, lednice, sporáky, krabice) ke kontejnerům, kdy se jim zamane a nevyužívají svozu objemného odpadu dvakrát ročně nebo odvozu odpadů k odběru na dotřiďovací linku zdarma kdykoli (podle provozních hodin). Způsobují mimořádné výjezdy svozové techniky pro úklid ve městě,  které jsou dražší než organizovaný svoz. I chování některých občanů při přistavení vany na objemný odpad bude muset být usměrňováno dozorem, aby nedocházelo k rozebírání obsahu vany a nepořádku kolem ní.

Podobné a všechny další otázky kolem nakládání s odpady obsahuje příručka ‘Odpady a jejich místo v lidském životě’, kterou vydala Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava v roce 2004. Zájemcům ji poskytneme k prostudování na odboru životního prostředí a zemědělství města Kopřivnice na ulici Štefánikově 1163.

Petr Černoch, odbor OŽP města Kopřivnice.


    [Top]    


Některým Štramberákům je firma trnem v oku

Štramberský Pomeranč určený cyklistům
byl jednou z prvních akcí, kterými se firma
Šmíra-Print v sousedním městě uvedla.

ILUSTRAČNÍ FOTO: DAVID MACHÁČEK

Š t r a m b e r k  (dam) - Dvojí pohled na aktivity ostravské firmy Šmíra-Print ve Štramberku se objevuje u tamních starousedlíků. Zatímco jedni, vedení radnice nevyjímaje, firmu a její akce ve městě vítají, druhým je proti srsti. Naposledy se tyto rozpory zviditelnily v souvislosti se silvestrovskými oslavami. Ty byly bezesporu největší v historii města a na tamní náměstí přivedly lidi nejen ze Štramberka a Kopřivnice, ale také třeba z Ostravy. „Nevím o nikom, kdo by byl na náměstí fyzicky přítomen a stěžoval si. Dokonce ani následně žádné stížnosti na radnici nedorazily, přestože předem byly ze silvestru obavy,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Připustil jen stížnost jednoho občana, který si v době oslav stěžoval, že produkce je příliš hlučná. Socha, kterého je možné počítat k příznivcům počínání firmy Šmíra-Print, proto nechápe rozporuplné reakce v internetové anketě. Jen asi čtvrtině hlasujících se akce líbila a přeje si její opakování, naopak téměř polovina respondentů je rezolutně proti.

„Panuje tady pro mě nepochopitelná negativní nálada vůči této firmě. Přitom zatím jsem zaregistroval jen jednu smysluplnou výtku. Lidem bydlícím na náměstí a v jeho bezprostředním okolí se nelíbí hluk a také občasné omezení vjezdu aut,“ uvedl Socha. Podle jeho slov je zvlášť nepochopitelný odpor některých podnikatelů. „Měli by být rádi, že tady tato firma je. Třináct akcí, které od července uspořádala, přivedly do města řadu lidí, ze kterých měli prospěch i oni,“ míní Jan Socha.

Zklamaní z přístupu Štramberských jsou také ve firmě Šmíra-Print. „Jsou dvě skupiny lidí. Jedni nám fandí a jsou rádi, že se ve městě něco děje, a druhá skupina jako by nemohla překročit svůj vlastní stín. Jestli je to závist, nebo jen obecná nepřejícnost, nevím,“ říká Vladimír Gajda, který má na svědomí všechny akce pořádané firmou Šmíra-Print ve Štramberku. Nepřátelství části starousedlíků však aktivní firmě na elánu neubírá. Už nyní má firma připravený plán jednadvaceti akcí na celý letošní rok. „Rozhodně se nevzdáváme a budeme dále usilovat o spolupráci s místními podnikateli. Společně s městem chystáme prezentaci toho, co připravujeme, a doufáme, že se nám podaří prolomit ledy,“ tvrdí Gajda.


    [Top]    


Závišičtí rozpočet zatím jen připravují

Z á v i š i c e  (dam) - Teprve ve fázi připrav je rozpočet sousední obce Závišice. „Rozpočet musí být schválen do března, takže na něm sice pracujeme, ale návrh hotový není,“ přiznal starosta Zdeněk Vajda. Na pracovní schůzce se představitelé Závišic domlouvali také na investičních akcích pro letošní rok. „Chceme postavit chodník od zatáčky u mostu přes Sedlnici až po konec obce ve směru na Nový Jičín. Jde ovšem o velmi technicky i finančně náročný projekt, který už v tomto roce nestihneme připravit,“ tvrdí starosta, a proto se prý obec zaměří na drobnější opravy. Rekonstruovány mají prý být autobusové zastávky nebo střecha místní tělocvičny.


    [Top]    


K zápisům do prvních tříd má přijít málo dětí

M i k r o r e g i o n  (hod) - Nízký počet dětí narozených v letech 1998 a 1999 se odrazil také v počtu dětí, které by měly letos v září zasednout poprvé do školních lavic. Jako první v mikroregionu přivítali budoucí prvňáčky v Příboře, kde se zápisy uskutečnily v pátek 21. ledna. Zatímco do školy nadpor. Loma přišlo celkem 35 dětí, ve škole Příbor - Jičínská jich zapsali čtyřicet osm. „Kolik bude odkladů, to zatím nevíme, neboť rodiče si vzali formuláře, které letos musí být z důvodu nového školského zákona potvrzeny jak z poradny, tak i od lékaře,“ uvedl ředitel školy nadpor. Loma Ján Drtil.

V Ženklavě mělo v úterý 25. ledna k zápisům přijít asi jedenáct dětí. Všechny by měly nastoupit do místní školy. Podle slov ředitelky Hany Vidličkové jen výjimečně rodiče zapíšou dítě na jinou školu.

Dnešní den je velkým dnem pro děti v Mošnově. Jak řekla ředitelka školy Zdenka Filipová, jedná se o ročník s nejnižším počtem narozených dětí, takže k zápisu by měly dorazit dvě až tři. Další roky by prý měly být lepší, neboť došlo ke zvýšení porodnosti.

Zítra se konají zápisy v sousedním  Štramberku, kde očekávají, že by do školy mělo dorazit kolem čtyřiceti budoucích prvňáčků.

V Závišicích přivítají děti, které v doprovodu rodičů přijdou ukázat učitelům, co umí, ve čtvrtek 3. února. „Očekáváme, že by mělo přijít asi osm dětí. Zda v září přijdou všechny, se uvidí. Někdy se stane, že někteří rodiče přihlásí své dítě do první třídy do církevní školy sv. Zdislavy,“ uvedla Anna Zemanová, ředitelka závišické školy.

V Trnávce se zápisy uskuteční v úterý 8. února a ve škole se připravují na jedenáct dětí. Kolik z nich nechají rodiče zapsat ve škole v Petřvaldu či v Příboře, se teprve uvidí.

Jako poslední v mikroregionu proběhnou zápisy ve škole v Petřvaldu. „Letos očekáváme, že k zápisům by mělo přijít jedenáct až dvanáct dětí. Jedná se o slabší ročník, neboť ve 3. třídě máme pětadvacet žáků,“ sdělil ředitel Martin Myška. Jak podotkl, do jejich školy dojíždějí děti i z Trnávky, takže se dá očekávat, že starší sourozence budou následovat i mladší.


    [Top]    


Celoroční soutěž o symbolický klíč k hradu

Š t r a m b e r k  (ili) - Pro návštěvníky štramberské Trúby je připravena soutěž o symbolický zlatý klíč k hradu, který dostane nejaktivnější návštěvník. Provozovatel areálu hradu firma Technoprojekt Ostrava chce tímto návštěvníkům zatraktivnit cíl opakovaných výletů. „Návštěvníci, kteří projeví o naši akci zájem, získají tzv. vandrovní listy, do kterých dostanou při každé návštěvě Trúby potvrzení. Rozhodující pro získání razítka je zakoupení platné vstupenky,“ uvedla podrobnosti k celoroční soutěži kastelánka hradu Karolína Lešinská.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:27
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.