Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radnice chce soutěží snížit své pohledávky na nájmu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města na své první lednové schůzi projednala a schválila vyhlášení obchodně veřejné soutěže o nejvhodnější návrh pro uzavření smlouvy na prodej pohledávek města, které vznikly z důvodů neplacení nájemného a příslušenství v nebytových prostorách. „Připravíme návrh podmínek veřejné soutěže podle platných předpisů a jejím účelem bude vybrat zájemce na odkup vybraných pohledávek. Nepředpokládá se velká návratnost, ale alespoň dojde ke snížení pohledávek,“ doplnil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Od letošního roku vstoupil v platnost doplněk Pravidel pro hospodaření s bytovým fondem ve městě. Ten schválila rada, aby předešla možným potížím. „Museli jsme schválit doplněk, neboť na nabídku zveřejňovaných uvolňovaných obecních bytů s dluhy na nájmu docházely radnici nabídky od zájemců, u kterých má radnice pohledávky. Proto budou z došlých přihlášek automaticky vyřazováni dlužníci města,“ dodal Krajčír.

Rada města také schválila jmenovité akce, jež budou hrazeny z fondu modernizace obnovy bytového fondu. „V letošním roce se bude pokračovat v zateplování budov, a na řadu se tak dostanou domy č. p. 1139 - 1140, 1141 - 1142 a 1019. K dalším finančně náročným akcím patří oprava kanalizace a odstranění vlhkosti,“ doplnil místostarosta.

Obyvatelé obecního domu č. p. 1075, jenž se nyní privatizuje, se obrátili na radu s žádostí o změnu koeficientu, jenž by snížil kupní cenu. „Svou žádost odůvodnili velkým počtem bytů v domě. Rada po zvážení všech okolností schválila změnu u koeficientu K8, kde zohlednila počet bytů. Tento koeficient respektuje snižování bytů po deseti, a to snižováním kupní ceny domu o dvě procenta,“ sdělil stanovisko rady Krajčír.

Na dobu pěti let schválila rada pronájem části pozemku kopřivnického koupaliště. „Jedná se o pozemek u golfového hřiště. Na radnici se obrátili dva pánové s žádostí, že by chtěli v prostorách koupaliště provozovat pryžový nafukovací fotbal, což je něco jako vodní kopaná. Dále by tam měly být pryžové skluzavky a petangue dráhy. Nabídku jsme přivítali, neboť tím dojde k rozšíření sportovních atrakcí. Již letos v létě budou moci lidé toto zařízení využívat,“ rozvedl projednávanou zprávu místostarosta. 


    [Top]    


Rozpočet města počítá téměř s 500 miliony

K o p ř i v n i c e  (hod) - V návrhu rozpočtu pro letošní rok  se počítá, že město bude hospodařit s částkou ve výši 489 691 800 korun jak na straně příjmů, tak výdajů. Rozpočtová skladba jako taková primárně rozlišuje příjmy a výdaje běžného roku, přičemž do příjmů a výdajů běžného roku nezahrnuje zdroje z minulého období, např. přecházející zůstatek, úvěry ani splácení úvěrů.

Nejvýznamnějším  příjmem  rozpočtu jsou daňové příjmy ve výši téměř dvou set milionů korun. Z toho podíl na celostátním výnosu daně z přidané hodnoty představuje částku 74 100 000 korun, daně z příjmů právnických osob - 39 100 000 a ze závislé činnosti fyzických osob - 40 900 000 korun.

Dotace se na celkových zdrojích rozpočtu podílejí 25,5 procenty a činí 121 766 000 korun. Jedná se zejména o dotaci v rámci souhrnného dotačního vztahu rozpočtu města ke státnímu rozpočtu ve výši 81 651 000 korun. V ní je zahrnut příspěvek na výkon státní správy 6 738 000 Kč.           

Dále jsou zde zahrnuty dotace na školství - 4 078 400, dotace na ústav sociální péče - 875 600, dotace na dávky sociální péče - 49 969 000 a příspěvek na výkon státní správy v působnosti obcí s rozšířenou působnosti - 19 990 000 Kč. Kapitálové příjmy z prodeje dlouhodobého majetku, bytů a nebytových prostor, pozemků, technické infrastruktury v průmyslovém parku. Z těch by město mělo získat celkem

36 340 000 Kč. Ostatní zdroje rozpočtu činí 24,7 % všech zdrojů rozpočtu pro rok 2005 a představují částku 117 337 300 korun.

Běžné výdaje jsou navrženy ve výši 275 072 700 korun, což představuje 57,7% podíl na celkových platbách. Ty jsou reprezentovány zejména výdaji vycházejícími z běžné činnosti jednotlivých odborů, místní samosprávy a státní správy, dále výdaji v oblasti školství, kultury a sportu, veřejných služeb zajišťovaných firmou Slumeko, s. r. o. Z této kapitoly jsou také hrazeny opravy a údržba majetku města. Kapitálové výdaje rozpočtu, což jsou výdaje na akce ve vztahu k pořízení nebo technickému zhodnocení dlouhodobého majetku, jsou navrženy ve výši 154 096 700 Kč a představují 32,3% podíl na celkových platbách. Na splátky je v rozpočtu počítáno s částkou 16 276 000 a na rezervy odboru financí 31 456 400 Kč. V rezervách je například počítáno se spoluúčastí na výstavbě domova důchodců ve výši 15 milionů korun.

Návrh plánu hospodářské činnosti je zpracován podle jednotlivých druhů ekonomické činnosti, které jsou zajišťovány přímo odbory městského úřadu. Ekonomické činnosti byly vyděleny z vlastního rozpočtu města proto, že město bylo vloni 1. srpna registrováno jako plátce DPH. Plán ekonomické činnosti zahrnuje oblast bytového, nebytového a tepelného hospodářství města, která je zajišťována na základě mandátní smlouvy firmou Rekaz. Náklady a výnosy hospodářské činnosti nejsou součástí vlastního rozpočtu města, protože nepodléhají rozpočtové skladbě. Jsou sledovány odděleně prostřednictvím uvedeného plánu, a to na nákladovém principu. „Do vlastních zdrojů rozpočtu města budou finanční prostředky z hospodářské činnosti zapojeny na základě hospodářského výsledku. Celkový výsledek hospodaření za ekonomickou činnost zajišťovaný z úrovně města se předpokládá kladný s tím, že ztrátové oblasti jsou kompenzovány ziskovými,“ řekl Martin Hrnčárek, vedoucí odboru financí.


    [Top]    


Civilkáři zmizeli, ale jen někde je postrádají

K o p ř i v n i c e  (dam) - V prosinci loňského roku skončila základní vojenská služba a spolu s ní zanikla i náhradní civilní služba. Zatímco mladí muži si jistě oddechli, řadě organizací, kde civilkáři pomáhali, profesionalizace armády zkomplikovala život.

Civilní služba byla v našem státě zavedena před patnácti lety a trvala osmnáct měsíců. Ke konci loňského září ji v tuzemsku vykonávalo 4 662 mladých mužů, kteří pracovali především ve zdravotnictví a sociálních službách, ale také v ekologických, sportovních a kulturních organizacích, knihovnách a muzeích.

Také v Kopřivnici civilkáři pracovali na řadě míst, a i když se jejich počet v průběhu posledních let snižoval, jsou místa, kde už nyní chybějí. Asi nejpalčivějším problémem je zrušení civilní služby pro Dětské centrum, kde až do 22. prosince, kdy civilní služba zanikla, pracovali tři mladíci.

„Fungovali jako osobní asistenti dětí a zajišťovali jim všechny potřeby během pobytu v centru,“ vysvětlila ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. Služby těchto tří asistentů jsou podle jejích slov pro chod zařízení naprosto nezbytné. „Bohužel ale nemůžeme přijímat další zaměstnance, neboť máme naplněné tabulkové stavy, a tak asistenty v současné době řešíme najímáním u agentur a nadací. Pokud vím, kraj v této věci chce učinit určitá opatření, abychom mohli přijmout asistenty jako naše zaměstnance, a dokonce na to již vyčlenil nějaké peníze,“ řekla Jančálková.

Práce civilkářů schází také řediteli Základní školy 17. listopadu Jiřímu Stoškovi. „Civilkáře jsme využívali dlouhou dobu a až na jednoho, který se práci vyhýbal, jsme s nimi měli ty nejlepší zkušenosti,“ tvrdí Stoško. Jeho škola využívala ještě vloni služeb dvou mladých mužů. Jeden pracoval jako osobní asistent zdravotně handicapované žačky a druhý pomáhal s pracemi technického rázu. „Jsme, co se budovy týče, největší škola ve městě a je tady obrovská spousta práce, která není v silách jednoho školníka.

Po zrušení civilní služby si budeme muset některé práce objednávat dodavatelsky, což bude pochopitelně dražší,“ posteskl si Jiří Stoško.

Právě zvýšení nákladů je asi hlavním důvodem nářků po zrušení civilní služby. „Civilkáři pobírali průměrně 4 000 měsíčně, náklady na adekvátní náhradu jsou minimálně třikrát vyšší. A nejde jen o problém ekonomický, ale i personální,“ řekla personalistka kopřivnické radnice Vlasta Oderská. Radnice podle jejích slov využívala tuto levnou pracovní sílu od roku 1994. A jen v uplynulých necelých čtyřech letech se v jejím výkonu vystřídalo 13 mladých mužů. Civilkáři pracovali v mateřských školách, přímo na některých odborech radnice nebo v nízkoprahovém zařízení Klub Kamarád, kde je také citelně postrádají. „Měli jsme tady dva kluky, kteří se starali o dohled v klubu a ve skateboardovém areálu. Půjčovali hry a sportovní náčiní a vůbec pomáhali zajišťovat provoz klubu,“ tvrdí programový pracovník Klubu Kamarád Michal Raška. Poslední civilkář Klub Kamarád opustil už vloni v březnu, a tak jeho nahrazení řešili dříve využitím programu veřejně prospěšných prací. „Ale od března bude minimálně jeden člověk přijat do trvalého pracovního poměru a celé náklady už město ponese samo,“ doplnila Oderská. Nepřímo však městský rozpočet zřejmě zatíží i další náklady z jiných organizací, jež využívaly civilkáře. Se začátkem sezony bude muset jednu pracovní sílu přijmout správa sportovišť. Základní škole Emila Zátopka také její dva civilkáři chybí, zejména ten, který pracoval jako vrátný její sportovní haly. „Toho budeme muset pravděpodobně nahradit, zatím jen řešíme, jak to provést a vlézt se přitom do daných mzdových prostředků,“ říká ředitel školy Jan Mužík. Některé jiné školy nebo místní knihovna či muzeum od využívání služeb civilkářů začaly ustupovat během posledních let, a tak je profesionalizace armády nijak zvlášť nepostihla. „U nás jsme sice měli jednoho civilkáře až do poslední chvíle, ale jejich využívání jsem postupně omezoval. Jejich zaměstnávání bylo sice ekonomicky výhodné, ale na druhou stranu neměli žádnou odpovědnost za činnosti, které prováděli. Civilkáři neměli žádnou právní odpovědnost, stejně jako nemohli řídit auto. Když neexistoval pracovněprávní vztah, nemohl mít například ani zodpovědnost za objekt, který jako vrátný hlídal,“ řekl šéf zdejšího Střediska sociálních služeb Jaromír Navrátil s tím, že jedna pomocná pracovní síla mu sice schází, ale není to nic, co by ohrožovalo provoz.


    [Top]    


Soutěž na provozovatele KD prodloužena, došlo ke změnám

K o p ř i v n i c e  (dam) - Až do 2. února mohou zájemci o provozování Kulturního domu v Kopřivnici podávat své nabídky. Původně měla být soutěž uzavřena již před týdnem, ale radní nakonec rozhodli o prodloužení termínu o dva týdny. „Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že byly částečně pozměněny zadávací podmínky soutěže a radní chtějí uchazečům dát čas tyto změny do svých nabídek zakomponovat,“ vysvětlil mluvčí kopřivnické radnice Miroslav Přívětivý s tím, že nabídky na úřadě očekávají do druhého února. Změny v zadávacích podmínkách tendru na kulturní dům se údajně týkají systému platby nájemného. Jeho výše vychází z odborného posudku, který si radnice nechala zpracovat a který analyzuje obvyklou výši nájmu. Budoucí nájemce bude mít také možnost část předepsaného nájemného vložit do pořádaných kulturních akcí.


    [Top]    


Prvním občánkem je Lukáš Kalich

Starosta Jiří Tichánek s malým Lukášem
Kalichem a jeho matkou Radkou. Lukáš
je letošním prvním Kopřivničanem.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Město zahájilo novou tradici obdarovávání prvních novorozeňat v novém roce. Letos putoval dárkový balík v hodnotě dvou tisíc korun k malému Lukáši Kalichovi. Ten se měl sice původně narodit až okolo 20. ledna, ale na svět pospíchal a světlo světa uviděl na Nový rok  pět minut před jednou hodinou. Porodní váhu 2,7 kilo a 45 centimetrů délky už Lukáš úspěšně zvýšil přes tři kila a prospívá na výbornou. „Máme společné množství vlasů,“ poznamenal v žertu starosta Jiří Tichánek, když prvního letošního občánka pochoval v náručí. Naposledy radnice obdarovala v roce 2000 novorozeně milénia. O tom, že se to stane tradicí, rozhodli radní vloni.


    [Top]    


Obecní ples každoročně láká svým bohatým doprovodným programem

K o p ř i v n i c e  - Plesová sezona nabírá obrátek. Není víkend, kdy by se nekonal alespoň jeden. K těm tradičním, jako je ples absolventů tanečních kurzů, jež zahajuje celou sezonu, patří obecní, foxácký a samozřejmě muzikantský, který uzavírá plesovou sezonu. Na některé z nich je problém sehnat lístky, neboť jsou věhlasné, jiné zas tolik nelákají. Nabídka je opravdu bohatá a každý si může vybrat ten, který mu vyhovuje nejlépe.

První obecní ples, jehož garantem je městský úřad, se konal již v roce 1992. Od té doby mají pracovníci kulturního domu plné ruce s přípravou doprovodného programu. „Na obecní ples chodíme již dlouho. Vystoupení se nám vždy líbí. Každý rok si s manželem říkáme, čím nás překvapí pořadatelé příště. I když jsme plesy omezili, tak tento si rozhodně nenecháme ujít,“ nešetřila chválou na organizátory plesu jedna z pravidelných účastnic.

Zatímco na loňském plese vystupovaly místní soubory, letos organizátoři pozvali tanečníky z TK Akcent Ostrava, kteří předvedli hned několik svých vystoupení, za něž získali ocenění v prestižních republikových či mezinárodních soutěžích. Půlnočním překvapením bylo vystoupení Boba Divílka s názvem Elastic show. Ten začal své vystoupení kulturistickými figurami a poté se vsoukal do připravené prosklené bedny o rozměrech 40 x 46 x 58 cm, což diváci ocenili potleskem. Ještě bouřlivější potlesk následoval, když Miroslav Gillar, jenž uváděl jednotlivá vystoupení, podotkl, že Bob Divílek letos oslaví šedesáté narozeniny. I když program byl opravdu bohatý,  tance chtiví si přišli na své. Ve velkém sále se střídal Swing Band Bedřicha Pukovce se Ságou a v Pomněnce hrála cimbálová muzika Gajdušek.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:27
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.