Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Starostovo zamyšlení a pohled do budoucna

Vážení spoluobčané,

čas utíká jako voda v Kopřivničce a my stojíme na prahu nového roku 2005. Bývá již zvykem bilancovat a hodnotit, co se v minulém roce podařilo, a nahlédnout do roku příštího.

Události roku 2004 v mnohém ovlivnily život našeho města. V oblasti neuspokojivého stavu nezaměstnanosti jsme kladli zřetel na postupné obsazování naší průmyslové zóny novými investory. Výrobu po dlouhém čekání rozjela firma Dura Automotive Systems Cz, novou továrnu vystavěla firma Brose, která zahájila produkci v říjnu tohoto roku. Vstoupili další dva noví investoři - firma Erich Jaeger a firma Bang&Olufsen. Za tento úspěch v oblasti získávání investorů bylo naše město oceněno agenturou CzechInvest pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky 1. místem v kategorii ‘Průmyslová zóna s největším společenským přínosem’. Je to jistě i závazek pro budoucnost, snažit se nadále uplatnit zbývající část pozemku novému investorovi.

Město Kopřivnice získalo Osvědčení Ministerstva vnitra ČR a Rady ČR pro jakost, poté co náš městský úřad úspěšně ukončil pilotní projekt zlepšování kvality práce organizací veřejné správy pomocí modelu sebehodnocení CAF (Common Assessment Framework). Tento projekt přinesl do veřejné správy aktivizaci lidí, nastartování komunikace zaměstnanců s vedením, ale i začátek měření spokojenosti zaměstnanců a klientů, tedy občanů.

Byl úspěšně nastartován projekt Kopřivnice - ‘Zdravé město’, který ve spolupráci s Vámi - občany našeho města - již přináší své ovoce. Například komplexní regenerace sídliště Kopřivnice - Sever, kde již probíhá konkrétní investiční akce - vybudování parkoviště u ZŠ 17. listopadu.

V oblasti dotační politiky se podařilo pro naše město získat množství dotací. Jednou z těch důležitých je dotační podpora pro výstavbu nové víceúčelové výrobní haly v průmyslové zóně. Dotace pochází z unijního programu PHARE. Generální opravou byla díky další dotaci úspěšně restaurována tzv. Šustalova vila v parku E. Beneše.

Významným krokem bylo získání chráněné budovy bývalého kopřivnického Fojtství zpět do majetku města.

Vážení spoluobčané,

stali jsme se plnoprávnými členy Evropské unie a budeme se mimo jiné také nadále ucházet o získávání financí ze strukturálních fondů EU. Vzhledem k poměrně vysoké úspěšnosti zažádaných dotací budeme však muset pečlivě zvažovat naše požadavky, neboť finanční možnosti města nejsou bezedné a je potřeba si uvědomit, že ne vždy a ve všem můžeme splnit finanční spoluúčast města při získávání těchto dotací.

Pro příští rok nás čeká řada dalších úkolů. Prioritně, stejně jako v minulosti, se budeme snažit o získání podpory při financování dostavby domova důchodců, chceme dokončit projektovou dokumentaci na generální opravu ulice Štramberské, uskutečnit projekt Rozvoje regionálního muzea, pokračovat v nastartovaném projektu Modernizace tepelných sítí města a v celé řadě dalších velkých i menších investičních akcí.

Vážení spoluobčané,

do nového roku 2005 Vám přeji hodně zdraví, úspěchů doma i v zaměstnání a v neposlední řadě klidný a spokojený život v našem městě.          

Jiří Tichánek, starosta


    [Top]    


Radnice vyhlásila veřejnou soutěž na provozovatele KDK

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Město Kopřivnice vyhlašuje obchodní veřejnou soutěž o nejvhodnější návrhy na uzavření smluv zajišťujících užívání a provozování Kulturního domu v Kopřivnici včetně zajištění pořádání kulturně osvětových akcí v Kopřivnici. Výherce soutěže bude zajišťovat pořádání kulturně osvětových akcí v Kopřivnici v období od 1. července 2005 do 30. června 2006. Záměrem vyhlašovatele je uzavření tří smluv s jediným vybraným uchazečem, a to smlouvy o poskytnutí účelové dotace, nájemní smlouvy a mandátní smlouvy. Jejich rozdělení není přípustné, neboť všechny tři smlouvy budou na sobě vzájemně závislé.

Návrhy musí být doručeny do 20. ledna na podatelnu a oznámení výherce bude provedeno do 22. března. Bližší podrobnosti zájemci získají na odboru školství, tel. 556 494 976 u paní Vendulky Sopúchové, vendula.sopuchova@koprivnice.cz, nebo na webových stránkách města Kopřivnice.


    [Top]    


Dakaristé teprve začali závodit

K o p ř i v n i c e  (dam) - První delší rychlostní zkouška a také první etapa na africkém kontinentu čekala na účastníky Rallye Barcelona - Dakar v pondělí 3. ledna. Právě v afrických píscích podle Tomečka i Lopraise sedlající kamiony zn. Tatra začíná opravdové závodění. Vždyť v prvních třech etapách najeli závodníci jen 14 kilometrů měřených úseků. Po třetí etapě je Tomáš Tomeček na průběžném desátém místě se ztrátou půldruhé minuty na vedoucího Nizozemce Bekxe na dafu. Lopraisův kamion se startovním číslem 519 ztrácí na vedoucího muže kategorie kamionů dvě a půl minuty.


    [Top]    


Sever se dočkal prvních změn i dalšího veřejného slyšení

K o p ř i v n i c e  (ili) - Sedmimilionovou investici si vyžádala realizace první části projektu Regenerace sídliště Sever s dvouapůlmilionovou spoluúčastí města. Výjezd z místní části zvané Trapes tak pozbyl improvizované panelové cesty a navíc se získalo sedmatřicet parkovacích míst. Neproinvestované finanční prostředky, které jsou vázány pouze na regeneraci sídliště Sever, byly použity na vybudování komunikace ke garážím u bývalého kravína.

Na konci roku se uskutečnilo veřejné projednávání druhé časti realizace projektu Regenerace sídliště Sever. Týkat by se mělo úprav dvou vnitrobloků, prostranství před Základní školou 17. listopadu včetně úpravy parkovacích stání a průchodu na autobusovou zastávku na ulici Čs. armády i s parkovou úpravou. Zástupci olomoucké firmy Bonmot, která úpravy sídliště projekčně zastřešuje, se spolu s architektem města Milanem Šmídem snažili odpovědět veřejnosti na všechny otázky týkající se plánovaných změn, které sídliště v případě získání finančních prostředků v letošním roce čeká. Připomínky, které občané mohou vznášet na odboru územního plánování do 10. ledna, budou společně se zástupci města projednány a zapracovány do projektu.


    [Top]    


Krytý bazén má novou ochlazovnu

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Vloni se na kopřivnickém krytém bazénu přistavila také nová ochlazovna, jež bude využívána zájemci o saunováni. Ta byla předána do provozu 13. prosince. Její výstavbu prováděla společnost Martinák - Zajíc a město za ni zaplatilo 499 374 korun.

I na další zařízení, jež byly v prosinci předány do užívání, jako chrlič a zvedák pro imobilní občany, neobdrželi pracovníci krytého bazénu žádné negativní ohlasy, ale právě naopak.

„Chrlič si pochvaluje mládež a také starší občané, toto zařízení hojně využívají na masáže zad a krční páteře,“ podotkl Gilar a dodal, „doufám, že zvedák přiláká další lidi, kteří mají problémy s mobilitou, k návštěvě našeho bazénu. Zařízení je tu pro ně a jsme připraveni jim co nejvíce zpříjemnit pobyt u nás.“


    [Top]    


V okolí města budou upraveny běžkařské stopy

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Správa sportovišť Kopřivnice vyšla vstříc dlouhodobému požadavku občanů a těsně před Vánoci zakoupila sněžný skútr na úpravu běžkařských tras. „K jeho pořízení nás vedl dlouhodobý, trvalý zájem a požadavky občanů a sportovců ve městě, dále také skutečnost, že běžecké lyžování je stále populárnější. Pro tento druh rekreačního sportu máme v okolí Kopřivnice dle mého názoru velmi dobré podmínky a je velká škoda jich nevyužít,“ uvedl Milan Gilar, ředitel Správy sportovišť Kopřivnice.

Na zakoupení skútru přispěla radnice účelovou dotaci a zaměstnanci správy sportovišť tak mohli zakoupit ruský stroj v hodnotě dvě stě třiceti tisíc korun, neboť ty vyrobené např. v Kanadě jsou podle slov Gilara minimálně dvojnásobně dražší. „Ty ruské jsou výkonově na stejné úrovni, podstatně se změnil jejich design a hlavně jsou pro nás cenově dostupnější. Dále máme tzv. stopaře, což je  zařízení na úpravu stop. Úprava tras bude samozřejmě také záležet na množství a kvalitě sněhové pokrývky,“ dodal Gilar. 

Jako první bude připravena běžkařská trasa od koupaliště do Janíkova sedla a poté klasická běžkařská okružní trasa kolem Červeného kamene. „Pokud to půjde, tak připravíme trasu kolem Pískovny. Tyto dvě trasy kopírují cyklotrasy (Pozn. red.: jejich mapku naleznete v dnešní příloze. Trasa kolem Červeného kamene je v barvě červené, kolem Pískovny v barvě zeleně).

„Máme představu, že budeme stopy upravovat minimálně dvakrát týdně tak, aby byly připraveny pro běžkaře především na víkend, dále pak podle potřeby a zejména sněhových podmínek. Do budoucna bychom chtěli přidat další běžkařské tratě, což ale bude také záviset na zájmu a odezvě sportovní veřejnosti a svolení vlastníků pozemků. Uvažujeme o rozšíření běžeckých tratí směrem na Libotín a Puntík, kolem Bílé hory a také ve směru na Točnu a Příbor. Začátek těchto běžkařských stop by byl za ulicí Sluneční a ze sídliště Sever. Jejich celková délka by mohla být okolo 40 km,“ podotkl k dalším záměrům Gilar.


    [Top]    


Bureš je oficiálně senátorem

Milan Bureš skládá slib do rukou předsedy
Senátu. Od poloviny loňského prosince
je již plnohodnotným členem
horní sněmovny parlamentu.
 FOTO: David Macháček

P r a h a  (dam) - Patnáctého prosince složil Milan Bureš do rukou Petra Pitharta ústavou předepsaný slib a stal se oficiálně členem horní komory parlamentu. V průběhu první schůze  Bureš ke své radosti také získal místo v senátním Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. „Měl jsem zájem působit právě v tomto výboru, neboť k jeho náplni mám pochopitelně nejblíže,“ vysvětlil Bureš.

Od včerejška se Milan Bureš účastní druhé schůze Senátu v Praze, k dispozici bude ale i občanům ve svém volebním obvodu. „Původně jsem chtěl otevřít kancelář v Kopřivnici, ale bohužel jsem nenašel místo, které by tomuto účelu plně vyhovovalo,“ tvrdí senátor. Jeho kancelář bude proto sídlit na novojičínském náměstí.

„Kancelář bude v provozu nejpozději do konce měsíce. V případě potřeby uvažuji i o tom, že bych zřídil kontaktní místo v Kopřivnici, ale jeho potřebnost ukáže čas,“ uzavřel Bureš.


    [Top]    


Stíny

Ke krádeži v prodejně Loveckých potřeb v Kopřivnici na ulici Husově došlo 16. prosince za plného provozu. 38letý muž odcizil z prodejního pultu samopal Škorpion ČZ, vzor Sa 61. Samopal byl upraven tak, aby z něj nebylo možno střílet. Šetřením policistů bylo zjištěno, že samopal pachatel odcizil i přes to, že byl pravomocně odsouzen pro trestný čin krádeže v dubnu roku 2002. 

Dne 22. prosince krátce po osmé hodině došlo k loupeži v prodejně Klenotnictví Milada Vránová v Kopřivnici na ulici Štefánikově.  38letý pachatel předstíral zájem o koupi šperků. 45letá prodavačka mu k nahlédnutí předložila dvě plata se šperky ze žlutého kovu. Pachatel hodil do obličeje obsluhující majitelky mletý pepř, vytrhl dvě plata se čtyřiceti zlatými řetízky a z prodejny vyběhl ven. Venku však neunikl všímavým spoluobčanům. Dva muži ve věku 56 let z Kopřivnice, 22 let z Ostravy a 43letá žena ze Studénky pachatele zadrželi ihned po činu na útěku z prodejny i se zlatem za přibližně 200 000 Kč. Přivolaní policisté zjistili, že po tomto muži bylo 10. 10. 2003 olomouckými kolegy vyhlášeno pátrání. Pachatel byl obviněn z trestného činu loupeže a policejním komisařem byl podán návrh na vzetí do vazby.

Dne 27. prosince v 3.15 hod. prováděla hlídka městské policie pochůzku na ulici Záhumenní, kde spatřila, jak do jednoho z domků vnikl nějaký muž a druhý začal utíkat směrem ke Štramberku. Byla přivolána hlídka Policie ČR, která zadržela muže vloupajícího se do domu. Hlídka MP zadržela druhého muže, který se snažil ukrýt v azylovém domě. Pro podezření ze spáchání trestného činu byli oba muži předáni PČR k dalšímu šetření.


    [Top]    


Prodané výrobky dětí pomohou méně šťastným vrstevníkům

K o p ř i v n i c e  (ili) - V rámci vánočního jarmarku prodávali zástupci mateřských škol a Základní školy 17. listopadu své výrobky. V prvním případě se finanční příspěvky schraňovaly na podporu projektu určeného pro zviditelnění problémů hluchoslepých dětí. Akce, která se v mateřských školách rozběhla od září loňského roku,  vynesla zhruba patnáct tisíc korun. Peníze budou použity na výrobu videokazety, která by nejen laické, ale hlavně odborné veřejnosti přiblížila specifické problémy takto postižených dětí.

Základní škola 17. listopadu už druhým rokem tímto způsobem podporuje sdružení Kapka naděje, která pomáhá dětem s poruchou krvetvorby a dětem, jejichž onemocnění vyžaduje transplantaci kostní dřeně. „Letos jsme sice zaznamenali slabší výnos - 1 700 korun, ale do zhotovování výrobků se zapojili žáci všech tříd,“ nešetřil chválou na adresu svých svěřenců ředitel Jiří Stoško.


    [Top]    


Přehled roku 2004

SPORT                    3. LEDNA

První ročník Novoročního turnaje v malé kopané vyhrál tým FC Trappes Devills, a navázal tak na své výborné účinkování v Superior Cupu, turnaje s desetiletou tradicí, který Novoroční turnaj vystřídal.

MĚSTO                    8. LEDNA

Mimořádná rada vyhlásila témata grantů pro rok 2004.

KULTURA              10. LEDNA

Kopřivnické kino nabídlo fanouškům sci-fi vůbec poprvé filmový maraton. Během jednoho dne jim promítlo všechny tři díly kultovní cyberpunkové ságy Matrix.

TATRA                    15. LEDNA

Na základě kolektivní smlouvy si tatrováci ve svých platech polepšili o tři procenta.

MĚSTO                    15. LEDNA

Radnice usiluje o odkoupení objektu bývalého Závodního klubu.

KULTURA               16. LEDNA

Kopřivnická kapela Nierika pokřtila v pražském paláci Akropolis své debutové CD Hydroponicum. Kmotrem alba se sedmi písněmi, jež slavily úspěchy i v klubových žebříčcích, byl Jan P. Muchow.

SPORT                     18. LEDNA

Hokejový tým Kopřivnice završil své účinkování v základní části krajského přeboru vítězstvím nad Horním Benešovem. Do nadstavby postoupil z prvního místa se sedmibodovým náskokem na druhý Svinov. Ten později ze soutěže odstoupil.

KULTURA               28. LEDNA

Písničkář Karel Plíhal hrál v kulturním domě. Jeho recitál obsahoval starší známé písně i  novinky z připravované desky.

MĚSTO                    29. LEDNA

Rada města jednomyslně schválila záměr udělení čestného občanství prezidentu Václavu Klausovi. Dále rada rozhodla o zpracování studie na rekonstrukci školních jídelen.

SPORT                     30. LEDNA

Plochodrážník Adrian Rymel se opět upsal Berwicku. Barvy klubu z anglo-skotského pomezí se tak rozhodl hájit již čtvrtou sezonu.

Jubilejní desátý ročník Ámos Cupu, turnaje v malé kopané, vyhrála Viagra Štramberk. Ve finále porazila 1:0 Ajax. 

SPORT                     31. LEDNA

Kopřivnický hokejový celek mužů si již ve druhém kole nadstavby krajského přeboru zajistil účast v kvalifikaci o druhou ligu. Kopřivničtí badmintonisté vyhráli základní část druhé ligy, a do nadstavby tak postoupili jako největší favorité.

A k tomu ještě v lednu ...

V patnácté etapě dakarské rallye skončily naděje obou tatrováckých týmů na medailová umístění. Lubinou zmítají spory dvou mysliveckých sdružení, které vyústily v podání trestního oznámení. Lednem započala třetí etapa přestavby Dětského centra. Kopřivnické nezávislé vydavatelství Piper Records vydalo po debutu Nieriky další dva nosiče, první album kapely LU a reedici nahrávky již neexistující kopřivnické rockové formace Valerian's Future.

SPORT                      2. ÚNORA

Studenti kopřivnické VOŠ, SOŠ a SOU vybojovali v republikovém finále AŠSK ČR v házené středních škol třetí místo.

KULTURA               3. ÚNORA

Kino Puls svým divákům nabídlo závěrečný desátý ročník přehlídky filmových klenotů Projekt 100. Filmoví diváci viděli Casablancu, Zuřícího býka i Annie Hallovou.

KULTURA               4. ÚNORA

Lahůdkou pro milovníky komorní hudby byl koncert Wihanova kvarteta. Čtveřice špičkových hudebníků v Kopřivnici hrála Haydna, Dvořáka či Smetanu.

MĚSTO                    5. ÚNORA

Druhá verze projektu Regenerace sídliště Sever byla předložena radě města ke schválení.

SPORT                      7. ÚNORA

Futsalový tým Lavina Ko-přivnice si zajistil postup do krajského přeboru.

SPORT                       8. ÚNORA

Krasobruslařský klub FSC Superior Kopřivnice vybojoval na mistrovství ČR mladších žaček a žaček tři umístění v první desítce. Byl to pro něj historický úspěch. Hana Kubátková skončila pátá, Denisa Mašová devátá a Gabriela Seibertová desátá.

Mladší žáci kopřivnického klubu házené vyhráli druhý ročník domácího turnaje mladších žáků a žaček, a obhájili tak vítězství z loňska. Ve finále porazili o jedinou branku dívčí tým pražských Hájů.

MĚSTO                     12. ÚNORA

Město se uchází o dotace ministerstva vnitra ve výši 1,5 milionů korun na projekty prevence kriminality.

TATRA                     12. ÚNORA

Automobilka získala povolení k odstranění čtyřiadvaceti nevyhovujících a zastaralých objektů.

SPORT                     15. ÚNORA

Kopřivnické atletky Lenka Masná (800 m) a Andrea Krstevová (1 500 m) vybojovaly na halovém mistrovství ČR juniorek shodně druhé místo. Tomáš Krása, kopřivnický odchovanec trénující a závodící za Vítkovice, vyhrál na šampionátu dorostu skok vysoký.

MĚSTO                    16. ÚNORA

V prostorách soukromé umělecké školy MIS music bylo otevřeno odloučené pracoviště Pedagogicko-psychologické poradny Nový Jičín.

MĚSTO                     19. ÚNORA

Mezi sedmnáct přihlášených projektů radnice v rámci grantů rozdělila 162 tisíce korun.

SPORT                      22. ÚNORA

Kopřivnickou bowlingovou ligu vyhrála Squadra-Azurra.

MĚSTO                    26. ÚNORA

Zastupitelstvo schválilo rozpočet s drobnými úpravami. Město pro letošní rok bude hospodařit s částkou 425 990 700 korun.

KULTURA                27. ÚNORA

Kopřivnický klub Nora připravil koncert kapely Sunshine. Alternativní kapela je považována za největší hvězdu české scény a podařilo se jí prosadit také v zahraničí, kde podepsala nahrávací smlouvu s celosvětovou působností.

Retrospektivní výstavu otevřel ve výstavní síni Technického muzea Milan Bureš. Na barevných i černobílých snímcích bylo možné vidět vývoj Burešova fotografického vidění během třiceti let pozorování světa hledáčkem.

KULTURA                29. ÚNORA

Také kopřivnická knihkupectví otevřela přesně o půlnoci, aby fanouškům umožnila koupit si pátý díl Harryho Pottera. O půlnoční nákup Fénixova řádu byl poměrně slušný zájem.

SPORT                      29. ÚNORA

Devátý ročník Velké ceny města Kopřivnice v plavání ozdobila svou účastí řada reprezentantů. Petra Klosová, nejúspěšnější z domácích závodníků, v ní vybojovala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Kopřivnický hokejový tým mužů nepochodil v kvalifikaci o druhou ligu. Vyřadila jej bojovná Chotěboř. Doma ji porazil 3:1, na východě Čech ovšem prohrál 1:6. Sezona tak pro něj skončila.

A k tomu ještě v únoru ...

Rodinný minipivovar otce a syna Vaňkových se postaral Kopřivnici o pivní značku - kvasnicový ležák Lašský vulkán. Město eviduje přes šest stovek žadatelů o nájemní byty. 187 podnikatelů letos přerušilo svou živnost v důsledku novely zákona o dani z příjmu.

SPORT                        1. BŘEZNA

Petr Pilch se stal novým manažerem kopřivnického klubu házené. Ve funkci vystřídal Rudolfa Jaroně.

MĚSTO                       4. BŘEZNA

Město zvažuje šest variant modernizace tepelných sítí. Rada schválila první projekt Regenerace sídliště Sever.

SPORT                        7. BŘEZNA

Kopřivnická badmintonistka Pavla Janošová získala spolu s Miroslavou Vaškovou z BSK Praha na mistrovství ČR dospělých třetí místo.

KULTURA                10. BŘEZNA

Folkař Pavel Žalman Lohonka se svou kapelou na koncertě v Kopřivnici pokřtil své nejnovější CD Nápis na štítu domu.

V březnu Kopřivničany šokovalo zhroucení
konstrukce bývalého Technického muzea.
Těžký sníh sice zničil budovu, ale exponáty
vyvázly jen s malými škodami.

FOTO: David Macháček

MĚSTO                     11. BŘEZNA

Halu bývalého Technického muzea zničil těžký sníh tak, že statik vyloučil záchranu budovy.

Byla zřízena pracovní pozice romské asistentky díky dotačním programům ministerstva sociálních věcí. Funkci vykonává Hilda Hangoniová.

KULTURA                11. BŘEZNA

Květa Fialová a Radoslav Brzobohatý nadchli kopřivnické publikum ve vyprodaném sále kulturního domu svými hereckými výkony v inscenaci hry amerického dramatika Ernesta Thompsona Zlaté jezero.

SPORT                      13. BŘEZNA

Juniorský tým kopřivnického hokejového klubu vybojoval postup do vytoužené 1. ligy poté, když v posledním zápase baráže porazil Techniku Brno.

Kulturisté klubu Urtica Kopřivnice vybojovali na mistrovství Moravy jednu zlatou a dvě bronzové medaile. O triumf se postaral Libor Burýšek, třetí skončili Jozef Šimon a Tomáš Šeděnka.

SPORT                      14. BŘEZNA

Kopřivnický celek házenkářů vybojoval v dramatickém závěru základní části 1. ligy druhou příčku, když v posledním utkání zdolal na domácí palubovce Jičín.

MĚSTO                     18. BŘEZNA

Sportoviště v Kopřivnici čekají rozsáhlé rekonstrukce - na řadě je krytý bazén a střešní konstrukce zimního stadionu.

MĚSTO                     19. BŘEZNA

Žáci ZŠ sv. Zdislavy se dočkali vlastní tělocvičny, která vznikla rekonstrukcí nevyužívaných prostor v budově školy.

KULTURA                 20. BŘEZNA

Vůbec poprvé a za velkého zájmu posluchačů hráli v Kopřivnici bratři Ebenové, další nápaditý koncert navazoval na jejich vystoupení v kulturním domě, když jen o chvíli později v klubu Nora hrálo jazzrockové trio -123 minut.

SPORT                       20. BŘEZNA

Největšími sportovními osobnostmi ASK Kopřivnice se pro rok 2003 stali Soňa Hejduková, Alena Macíčková a Emil Rýdl.

Kopřivnický volejbalový tým mužů s definitivní platností udržel druhou ligu.

MĚSTO                     25. BŘEZNA

Uskutečnil se 8. ročník cyklu setkání občanů s politiky a osobnostmi společenského života pod názvem Myšlenky TGM a současnost.

SPORT                      25. BŘEZNA

Střelkyně Renata Gebauerová skončila šestnáctá na juniorském ME ve vzduchové pušce.

MĚSTO                    26. BŘEZNA

Vedení města se sešlo s oceněnými učiteli u příležitosti Mezinárodního dne učitelů.

SPORT                     28. BŘEZNA

Plavkyně KVS Kopřivnice vybojovaly ve finále celostátního přeboru družstev vynikající čtvrtou příčku. Mužský tým skončil rovněž na cenném šestém místě.

Hokejový klub Kopřivnice hostil mistrovství ČR sedmých tříd. Domácí družstvo skončilo páté, už vybojování postupu bylo pro ně obrovským úspěchem.

Karatista Milan Burget se stal mistrem ČR v kumite mužů do 65 kg. Soňa Hejduková skončila mezi ženami ve váze do 60 kg i v kategorii bez rozdílu hmotností třetí. Bronz vybojoval i Stanislav Modráček (do 70 kg).

MĚSTO                    29. BŘEZNA

Zastupitelé schválili přijetí investičního úvěru ve výši 50 milionů korun.

KULTURA               30. BŘEZNA

Komorním hereckým koncertem bylo představení hry Play Strindberg, ta svedla dohromady na jevišti kulturního domu Jiřího Lábuse, Miroslava Etzlera a Chantal Poullain.

A k tomu ještě v březnu ...

Štáb ostravského studia ČT natáčel materiál pro dokumentární film, který bude uveden v cyklu Náš venkov. Na týdenní zimní rekreaci přijelo 41 Francouzů z družebního města Trappes. KTK rozšířila vysílací schéma. Domov pro rodiče a děti v nouzi Salus získal ze státní pokladny méně prostředků. Už druhý rok života Kopřivnice mapuje kromě klasické kroniky také její elektronická podoba na CD-ROMu. Jejím autorem je Zdeněk Babinec.

SPORT                       4. DUBNA

Kopřivnický tým házenkářů hladce proklouzl do semifinále play-off potom, co ve čtvrtfinále dvakrát porazil Napajedla.

Plavkyně Petra Klosová splnila limit pro ME v Madridu.

Místní badmintonisté vyhráli druhou ligu, zároveň se ale rozhodli, že s největší pravděpodobností nebudou hrát baráž o nejvyšší soutěž.

Kopřivnickým stolním tenistům o fous unikl postup do divize. Vítězem krajské soutěže a tím i šťastným postupujícím se stala Horní Datyně.

MĚSTO                     8. DUBNA

Prezident Václav Klaus dopisem potvrdil plánované přijetí čestného občanství.

SPORT                     11. DUBNA

Badmintonistka Pavla Janošová se v Českém Krumlově stala trojnásobnou mistryní ČR do devatenácti let. Vyhrála dvouhru, s Miroslavou Vaškovou čtyřhru a mix s Tomášem Kopřivou.

MĚSTO                    13. DUBNA

Z důvodu nadbytečnosti kapacity v mateřských školách bude jedna na konci školního roku podle rozhodnutí rady města zrušena.

SPORT                     18. DUBNA

Kopřivnický tým házenkářů nečekaně podlehl ve druhém domácím utkání semifinále play-off 1. ligy Brnu. O týden později v Brně Kopřivnice dvakrát neuspěla, a do finále tak postoupil jihomoravský celek.

Juniorský florbalový tým vybojoval postup do druhé ligy.

Plochodrážník Adrian Rymel skončil v národní kvalifikaci pro MS čtvrtý, mezi nominovanou pětici se ale paradoxně nevešel.

MĚSTO                   23. DUBNA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach odpovídal na otázky občanů týkající se jeho resortu.

KULTURA              23. - 24. DUBNA

Osmnátý ročník divadelní přehlídky Kopřiva byl opět jarní kulturní událostí číslo jedna. Celkem diváci mohli vidět devět divadelních představení, koncert skupiny Žáha a také filmové projekce a výstavu fotografií. Hereckou cenu si odnesla dvojice polských umělců za svou oidipovskou variaci Swienty Edyp. Ha Divadlo si odvezlo sošku za tvůrčí přínos za inscenaci Top Dogs. U diváků zvítězil ztřeštěný humor hamletovské parodie slovenského Túlavého divadla.

MĚSTO                   29. DUBNA

Zastupitelé schválili nová pravidla prodeje bytových domů.

A ještě k tomu v dubnu ...

Na opravu dětských hřišť byla vyčleněna částka tři sta tisíc korun. Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji je monitorována na šestnácti automatických a čtyřech manuálních stanicích. V rámci Dne Země proběhlo čištění koryta Kopřivničky. Starší dorost kopřivnického klubu házené si vydobyl návrat do 1. ligy své kategorie.

VLČOVICE              1. KVĚTNA

Sbor dobrovolných hasičů ve Vlčovicích se dočkal posvěcení praporu.

KULTURA                1. KVĚTNA

Bohatší kulturní program čekal Kopřivničany na prvního máje. Toto datum bylo totiž zároveň dnem vstupu republiky do EU, a tak před kulturním domem hrál nejen Městský dechový orchestr, ale také školní Swing Band MIS music, vokální S Kvartet a další. Vrcholem bylo závěrečné společné vystoupení swingového Orchestru Bedřicha Pukovce s revivalovým Elvisem Vladimíra Lichnovského.

MĚSTO                     6. KVĚTNA

Firma Erich Jaeger GmbH + Co. KG oznámila uzavření dohody o koupi pozemku v Průmyslovém areálu Vlčovice.

Město zvažuje výstavbu nové haly v průmyslovém parku, která bude nabídnuta případnému zájemci.   

KTK zvýšilo poplatky za příjem televizních programů.

KULTURA               12. KVĚTNA

Opožděnou tečku za sezonou předplatitelské sezony Kruhu přátel hudby udělal kytarista Štěpán Rak. Světoznámý virtuos hrál vlastní skladby z cyklu Chvála čaje nebo hudbu k programu Vivat Comenius.

MĚSTO                    13. KVĚTNA

Osmý ročník modelářské přehlídky Beskyd Model Kit Show překonal zahraniční účastí dosavadní rekord.

ZŠ Alšova hostila zahraniční účastníky projektu Socrates.

KULTURA               14. KVĚTNA

Taneční soubor Zdeňky Havlové oslavil třicet let existence. Za dobu existence souboru prošlo uměleckým vedením její zakladatelky na 120 tanečníků. Ti tvořili publikum i účinkující velkého retrospektivního tanečního koncertu v kulturním domě.

SPORT                     15. KVĚTNA

Plavkyně Petra Klosová vybojovala na ME v Madridu vynikající 11. místo v závodě na 50 m znak.

Kopřivnický tým házenkářů vzdal kvůli marodce boj o třetí příčku v první lize. Bronz tak připadl Lovosicím, Kopřivnice skončila čtvrtá.

KULTURA               19. KVĚTNA

Obě zdejší umělecké školy spojily síly při přípravě společného programu. Koncert podle jejich ředitelů nebyl rozhodně posledním společným počinem a obě školy mají údajně zájem spolupráci dál rozvíjet.

MĚSTO                    20. KVĚTNA

Místopředseda Senátu a šéf opozičních občanských demokratů Mirek Topolánek navštívil místní radnici.

Rekonstrukce ulice Na Drahách stála přes šest set tisíc korun.

Mateřské centrum Klokan se prezentovalo na ministerstvu práce a sociálních věcí.

SPORT                    22. KVĚTNA

Místní karatistický tým dosáhl na třetí příčku v klubové lize družstev.

Kopřivničtí minigolfisté vybojovali po dvaatřiceti letech postup do první ligy smíšených družstev.

MĚSTO                   25. KVĚTNA

Rada města schválila zveřejnění záměru pronajmout pozemky v Průmyslovém areálu Vlčovice firmě Cirex CZ, s. r. o.

MĚSTO                   27. KVĚTNA

Žáci místních základních škol odměňovali řidiče v rámci dopravně-bezpečnostní akce za jejich jízdu.

Na necelý milion přišla rekonstrukce veřejného osvětlení na ulici Komenského.

MĚSTO                   28. KVĚTNA

V Janíkově sedle došlo k slavnostnímu otevření tří kondičních cyklistických stezek, jejichž realizace vyšla na 1,335 milionu korun.

KULTURA              28. - 29. KVĚTNA

Čtvrtý ročník přehlídky dětských a studentských divadel Bedna 2004 byl zatím největší. Divákům v místním domě dětí a mládeže nabídl rekordních dvacet osm divadelních představení a také jeden koncert.

MĚSTO                   29. KVĚTNA

Už posedmé se uskutečnily Sportovní hry zdravotně handicapovaných v Kopřivnici.

SPORT                    30. KVĚTNA

Ode dneška existuje v Kopřivnici jen jeden florbalový klub - FBC Vikings Kopřivnice, který vznikl sloučením Vikingů s FbC Kopřivnice. Jeho A tým bude hrát 3. ligu

A k tomu ještě v květnu ...

Počet lidí bez práce na Kopřivnicku mírně klesá. Slumeko v rámci čištění komunikací přistoupilo k odtahování aut neukázněných řidičů. Občanské sdružení Hájenka zveřejnilo výroční zprávu za loňský rok. Z pětidenního pobytu ve Francii se vrátili čtyři vozíčkáři, kteří se v partnerském městě Trappes zúčastnili týdne soucítění se zdravotně handicapovanými.

KULTURA                 4. ČERVNA

Po pětileté pauze si na své přišli kopřivničtí fanoušci Miroslava Donutila. Populární herec je bavil svými historkami a písněmi v pořadu Cestou necestou.

SPORT                       5. ČERVNA

Kopřivnický klub házené slavil 45. výročí svého založení. Na programu byl tradiční Para-Handball-Cup, turnaj vysloužilců, setkání staré gardy a slavnostní večer v Katolickém domě.

KULTURA                 6. ČERVNA

Do kulturního kalendáře poprvé vstoupila nová akce nazvaná Schody. Velký sál kulturního domu se změnil ve velkou arénu, ve které celé dopoledne defilovaly stovky účinkujících, především tanečníci, ale také zpěváci, hudebníci, divadelníci a mnozí další. Úspěšná akce, již uspořádala parta nadšenců, by se prý měla stát tradicí.

SPORT                       8. ČERVNA

Kopřivnický klub házené se rozhodl, že i v následující sezoně bude družstvo mužů trénovat Jaromír Petřek. V červenci Petřeka okolnosti donutily věnovat se naplno práci v interligovém Zubří a klub nabídl trenérské křeslo Miroslavu Bartoňovi, který nabídku přijal.

MĚSTO                     10. ČERVNA

Kopřivnický městský úřad se zapojil do projektu Implementace modelu CAF, jehož dlouhodobým záměrem je zlepšení kvality práce veřejné správy.

MĚSTO                     11. ČERVNA

Uskutečnil se 7. ročník Běhu Terryho Foxe.

SPORT                      12. ČERVNA

Fotbalový tým Kopřivnice si kolo před koncem soutěže III. třídy pojistil postup do okresního přeboru. Patří mu druhé místo za vítěznými Veřovicemi.

Petra Klosová vybojovala na Velké ceně Barcelony výborné osmé místo v závodě na 100 m volný způsob, vylepšila si osobní rekord časem 57,12 s.

Půlmistrem 1. ligy KMK se stal Bum Šankar.

Kopřivnická ZŠ E. Zátopka vyválčila v celonárodním finále základních škol v minikopané skvělou druhou příčku.

MĚSTO                     17. ČERVNA

Radnice získala dotaci na rekonstrukci Šustalovy vily ve výši 13 milionů korun.

K volbám do EU přišlo pouze 26,45 procent voličů.

K nově vznikajícímu lyžařskému areálu na Červeném kameni se sešlo třináct připomínek v rámci procesu posuzování vlivu areálu na životní prostředí.

SPORT                      19. ČERVNA

Vítězem 7. ročníku místního tenisového turnaje V.I.P. Mouse Oleum Cup se ve čtyřhře, která je nosným programem turnaje, stali Zdeněk Šeda a Václav Lebeda. O den později vyhrál Šeda i dvouhru.

Tygríci vyhráli bowlingovou ligu.

Tým FC Trappes Devills obhájil vítězství v turnaji v malé kopané O pohár Tatry.

SPORT                       20. ČERVNA

Odchovanci místního atletického klubu dovezli tři individuální medaile z libereckého mistrovství ČR dorostu a juniorů. Dorostenec Tomáš Krása vyhrál skok vysoký výkonem 202 cm, Lenka Masná (800 m) a Andrea Krstevová (1 500 m) skončily mezi juniorkami druhé.

Na plaveckém mistrovství ČR žactva získal KVS Kopřivnice čtyři medaile. O dvě se postarala Nikola Zátopková (1. 100 a 200 M), dvě vybojoval Patrik Svoboda (2. 50 VZ, 3. 100 VZ).

Kopřivnický fotbalový dorost sehrál poslední zápas v divizi. V nové sezoně bude hrát jen krajský přebor.

KULTURA                21. ČERVNA

Řadu žánrů kombinoval další Svátek hudby v Kopřivnici. Na pódiu se střídaly místní kapely i známější jména a také žánry od folkloru, přes jazz až k rocku.

MĚSTO                     24. ČERVNA

Radní vyjednávají kupní cenu za pozemky Tatry situované na území města. Po více než desetiletém působení končí Lékárna U Severky.

SPORT                      27. ČERVNA

Plavecký dorost KVS Kopřivnice vybojoval na mistrovství ČR devatenáct medailí, z toho čtyři tituly. Tři získala Petra Klosová, o čtvrtý se postarala štafeta hochů na 4 x 100 m VZ (Polášek, Měch, Matuš, Botoš). Další cenné kovy získali Július Botoš, Rostislav Měch, Hana Staroňová, Jan Matuš a Markéta Skurková.

Atletka Lenka Masná doběhla při mistrovství ČR dospělých třetí v závodě na 800 m. Osobní rekord si vylepšila na 2:07,37 min.

A k tomu ještě v červnu ...

Miroslava Břusková a Jana Ptáčková zvítězily na mistrovství ČR ve stepu a byly nominovány na mistrovství světa do německé Riesy. Započala rekonstrukce jídelny na Základní škole 17. listopadu. Při čištění cest bylo odtaženo firmou Slumeko celkem 87 automobilů.

MĚSTO                      1. ČERVENCE

Špičky radnice a automobilky Tatry se sešly k jednání nad ožehavými tématy vzájemných vztahů.

Zastupitelé schválili zřízení střední umělecké školy v budově bývalé Základní školy - náměstí.

SPORT                       4. ČERVENCE

Místní klub ploché dráhy, který letos slavil padesáté výročí svého založení, hostil mistrovství ČR jednotlivců na ploché dráze. Vítězem se stal Bohumil Brhel z Olympu Praha, místní odchovanec Adrian Rymel vybojoval druhou příčku.

Šokovalo vítězství plavecké štafety žen Kopřivnice na 4 x 100 m VZ (Staroňová, Žižková, Skurková, Klosová) při mistrovství ČR dospělých. K titulu Kopřivnice přidala stříbro ve štafetě na 4 x 100 m PZ (Petříčková, Staroňová, Zátopková, Klosová).  Další čtyři medaile pro KVS vybojovala Petra Klosová (1. 50 VZ a 100 M, 2. 50 M a 100 VZ).

SPORT                      20. ČERVENCE

Petra Klosová byla dodatečně nominována na olympijské hry v Aténách. Povolána byla do štafety na 4 x 100 m VZ.

A k tomu ještě v červenci ...

Základní umělecká škola Zdeňka Buriana uspěla se svým výtvarným projektem Barevný vír v celostátní soutěži vyhlašované ministerstvem školství. Velkoplošné abstraktní práce porotce natolik zaujaly, že škole udělili titul Laureáta soutěže.      

SPORT                        7. SRPNA

V Kopřivnici začali trénovat šermíři z USA. Největší hvězdou byla Mariel Zagunis, která zde ladila formu na blížící se olympiádu. V Aténách později získala v závodě v šavli zlato.

Již po osmé se jel závod horských kol Kopřivnický Drtič. Na trať dlouhou 105 km se tentokrát vydalo nebývalých 451 bikerů.

MĚSTO                      12. SRPNA

Zastupitelé schválili prodej pozemku o rozloze 27 007 m2 firmě Erich Jaeger z Rožnova pod. R. Dánský výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen avizuje zahájení výroby v září.

Město obdrželo maximální výši grantu na stavbu víceúčelové haly v průmyslovém parku.

KULTURA                 14. SRPNA

Třetí pokračování letního festivalu Bartness na letním stadioně poprvé kombinovalo rockovou i taneční hudbu. Hlavní hvězdou byli Sunshine, publikum ale slyšelo i Southpaw, Venner Hraczki, OTK, LU nebo polskou kapelu Cool Kids of Death.

SPORT                       14. SRPNA

Petra Klosová vybojovala na olympiádě v Aténách se štafetou na 4 x 100 m VZ 13. místo.

Ivan Macho a Michal Rečka vybojovali s týmem juniorů bronz na mistrovství světa v minigolfu ve švýcarském Oltenu.

SPORT                       15. SRPNA

Muži FC Kopřivnice vstoupili do okresního přeboru těsnou porážkou od Trojanovic-Bystré. Tato prohra jako by předznamenala jejich trápení, které trvalo více jak polovinu podzimu.

MĚSTO                      19. SRPNA

Za první polovinu měsíce přerušilo živnost přes sedm stovek podnikatelů z důvodu zavedení minimální daně z příjmů.

SPORT                       21. SRPNA

Házenkáři KH Kopřivnice vybojovali ve 43. ročníku domácího turnaje ‘O pohár Tatra, a. s.’ třetí místo. Vítězem se stal interligový Frýdek-Místek, druhý skončil rakouský Linz.

MĚSTO                      25. SRPNA

Žádost o zřízení střední umělecké školy jeli do Prahy projednávat místostarosta Milan Bureš a ředitel základní umělecké školy Zdeněk Babinec.

KULTURA                 28. SRPNA

Bartolomějský večer předcházející kopřivnické pouti byl letos v režii jediného souboru. Komedianti, což je skupina herců, muzikantů, kejklířů a jarmarečních umělců s Víťou Marčíkem a Vojtou Vrtkem, předvedli několik divadelních představení pro děti i dospělé.

SPORT                       28. SRPNA

Starší žáci kopřivnického klubu házené vybojovali vítězství v mezinárodním turnaji Handball Help 2004 v Havlíčkově Brodě. Kopřivnický házenkářský tým mužů vyhrál přípravný turnaj v Linzi.

MĚSTO                      31. SRPNA

Budova Speciální školy pro žáky s více vadami ukončila třetí etapu rekonstrukce.

A k tomu v srpnu ...

Město se rozhodlo, že nebude nadále ze svého rozpočtu udržovat pozemky s veřejnou zelení, které nejsou v jeho vlastnictví. Každoroční monitoring nepovolených skládek zaznamenal jejich nárůst. Delegace města navštívila partnerské město Zwönitz u příležitosti desetiletého výročí spolupráce.

TATRA                        1. ZÁŘÍ

V čele představenstva vystřídal dosavadního předsedu Zbyňka Keislera druhý člen tohoto orgánu a finanční ředitel Igor Vlček.

MĚSTO                       2. ZÁŘÍ

Proběhlo třetí jednání města se zástupci Tatry ohledně získání prostředků na likvidaci staré skládky neutralizačních kalů. 

SPORT                        4. ZÁŘÍ

Místní zimní stadion hostil zápas ‘Turnaje čtyř’ dvacetiletých hráčů mezi Ruskem a Švédskem. V dramatickém duelu zvítězili Rusové 3:1.

V Kopřivnici se uskutečnilo druhé letošní klání na ploché dráze. Byl jím čtvrtý závod mistrovství ČR juniorů. Vítězem se stal Miroslav Fencl ze Slaného.

MĚSTO                        7. ZÁŘÍ

Rada města se zabývala provozováním kultury ve městě z důvodu končícího smluvního vztahu s firmou Ludvík Moravia.

MĚSTO                        9. ZÁŘÍ

Místní sbor dobrovolných hasičů oslavil 120. výročí založení soutěží o Pohár starosty.

O post senátora se za okres Nový Jičín uchází osm mužů a jedna žena.

KULTURA                   9. ZÁŘÍ

Kopřivnická vydavatelská značka Piper Records vydala další dva tituly. Tentokrát volba padla na zajímavé projekty Gavora z Blanska a sólovou desku Folk3Mail muzikanta Ondřeje Pečenky.

SPORT                        12. ZÁŘÍ

Házenkáři Kopřivnice vstoupili do sezony těsným vítězstvím nad Napajedly (28:26).

Lenka Masná vybojovala při mistrovství ČR do 22 let bronzovou medaili v běhu na 800 m. O týden později se spolu s další kopřivnickou atletkou Andreou Krstevovou podílela na druhém místu ACP Junior Brno v PMEZ.

Na atletickém mistrovství ČR žactva si vyběhl bronz na

1 500 m závodník MK Kopřivnice Petr Sopuch.

MĚSTO                       16. ZÁŘÍ

Místostarosta Zdeněk Krajčír upřesňoval podmínky pro získání dotace na výstavbu domova důchodců na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Byla dokončena rekonstrukce jídelny na Základní škole 17. listopadu, která zároveň slouží jako vývařovna i pro ZŠ Emila Zátopka.

SPORT                        18. ZÁŘÍ

Uskutečnil se druhý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Vítězem se stal vítkovický David Gerych. Mezi ženami triumfovala Jana Klimešová z USK Praha.

Pavla Janošová překvapivě vyhrála úvodní turnaj juniorského evropského okruhu ve Švédsku dvouhru.

Kopřivnický výškař Tomáš Krása si v PMEZ, v němž hájil barvy Vítkovic, vytvořil osobní rekord výkonem 209 cm.

MĚSTO                       23. ZÁŘÍ

K památníku letců u školy na náměstí TGM položili kytici bývalí letci v čele s generálem Zdeňkem Škvardou.

Započala realizace první části Projektu Regenerace sídliště Sever, kdy se částkou 3,3 milionů nahradí panelová cesta a vybuduje se 37 stání pro motorová vozidla.

KULTURA                  24. ZÁŘÍ

ZUŠ Zdeňka Buriana oslavila 50 let uměleckého školství v Kopřivnici vernisáží výtvarné výstavy na Fojtství. Součástí oslav bylo také několik koncertů současných žáků i nejlepších absolventů školy.

SPORT                         24. ZÁŘÍ

Konal se první turnaj nově založené kopřivnické squashové ligy, jenž vyhrál Pavel Luszczak.

KULTURA                   27. ZÁŘÍ

Jana Hlaváčová a Petr Kostka zahájili uvedením vynikající komorní komedie Smíšené pocity další roční divadelního předplatného kulturního domu.

Prezident republiky Václav Klaus v září
absolvoval celodenní návštěvu Kopřivnice
a převzal také její čestné občanství.
Prezidenta přišly pozdravit stovky lidí.

FOTO: David Macháček

MĚSTO                        30. ZÁŘÍ

Do Kopřivnice na celodenní návštěvu zavítal prezident Václav Klaus u příležitosti převzetí čestného občanství.

TATRA                         30. ZÁŘÍ

Tatra přiznává problémy s plněním plánu tržeb a s dosažením plánovaného provozního výsledku.   Pokračování na str. 7

A k tomu ještě v září ...

Uskutečnil se 35. ročník Veteran Rallye Beskydy za účasti dvaadevadesáti posádek. Kopřivnice se poprvé zapojila do Evropského týdne mobility. Štramberský Tomáš Melčák vybojoval zlato a stříbro na Hasičských světových hrách v Anglii. Rožnovská firma Erich Jaeger koupila od města pozemek v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích, kde chce brzy začít stavět novou tovární halu.

SPORT                           2. ŘÍJNA

Kopřivnický volejbalový tým mužů nastoupil k prvnímu utkání v krajském přeboru I. třídy. Za druholigovou soutěž, kterou na jaře horko těžko udržel, ji vyměnil s Novým Jičínem.

SPORT                           3. ŘÍJNA

Viagra Štramberk se stala vítězem poháru KMK.

MĚSTO                          7. ŘÍJNA

Do sedmého roku vstupuje doučování dětí od prvního po čtvrtý ročník v Klubu Kamarád.

KULTURA                     8. ŘÍJNA

Dvacet českých a deset slovenských televizních studií se sjelo na další ročník přehlídky Kafka. Stejně jako v několika posledních ročnících i tentokrát byli velmi úspěšní slovenští tvůrci, prosadila se ale také domácí kabelová televize.

KULTURA                    13. ŘÍJNA

Originální autorka a zpěvačka Radůza koncertovala v kulturním domě. O její vystoupení byl velký zájem a držitelka tří Andělů téměř vyprodala velký sál kulturního domu.

MĚSTO                         14. ŘÍJNA

Pracovníkům bytového odboru se daří snižovat dluhy na nájmu v obecních bytech.

Krizová poradna Paprsek vstupuje do čtvrtého roku existence v prostorách Klubu Kamarád.

Mateřské školy podpořily projekt určený pro zviditelnění problémů hluchoslepých dětí.

KULTURA                    14. ŘÍJNA

Nierika doprovázela jako předkapela pražské Tata Bojs na jejich speciálním NanoTour 2004. Šest velkých koncertů s výjimečnou vizuální stránkou vyvrcholilo vystoupením v pražské T-Mobile Aréně před několika tisíci diváky.

SPORT                          16. ŘÍJNA

Trenér kopřivnických házenkářů Miroslav Bartoň poprvé koučoval interligové Hranice. Zároveň ale zůstal i trenérem Kopřivnice. Smlouvu zde podepsal do konce dubna.

Tým mužů FBC Vikings Kopřivnice postoupil do čtvrtfinále Českého poháru. V něm později nestačil na tým Bulldogs Brno, už samotný postup byl ale historickým úspěchem.

MĚSTO                         21. ŘÍJNA

Předvolební kampaň před senátními volbami vrcholí napadáním mezi potenciálními favority Milanem Burešem a Jiřím Schwarzem.

TATRA                          21. ŘÍJNA

Krátkou návštěvu automobilky absolvoval ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

KULTURA                    22. ŘÍJNA

Jazzový trumpetista Laco Deczi a jeho kapela Celula New York nadchla kopřivnické publikum. Zájem o koncert byl tak veliký, že jej pořadatelé museli přesunout z kina do velkého sálu kulturního domu, který fenomenálním muzikantům aplaudoval.

KULTURA                    23. ŘÍJNA

Osmý ročník přehlídky pěveckých sborů v Katolickém domě přinesl nejen několik hodin koncertního programu, ale také křest v pořadí již druhého CD místního Pěveckého sdružení Kopřivnice, na kterém převládá duchovní a vánoční repertoár.

MĚSTO                         26. ŘÍJNA

Průmyslový areál Vlčovice se dokázal prosadit mezi konkurencí desítek městských i soukromých průmyslových zón a může se honosit titulem Průmyslová zóna s největším společenským přínosem.

MĚSTO                         27. ŘÍJNA

Město zveřejnilo výsledky ankety, která se uskutečnila v rámci přípravy Plánu zdraví a kvality života.

Radnice podporuje ekologickou likvidaci vraků a starých vozidel a stává se spoluorganizátorem akce ‘Úklid autovraků z Kopřivnice’.

KULTURA                   27. ŘÍJNA

Jeden z největších interpretačních talentů současnosti, klavírista Martin Kasík, svým sólovým recitálem zahájil abonentskou sérii koncertů Kruhu přátel hudby.

SPORT                          30. ŘÍJNA

Karatista Milan Burget vyhrál v domácím závodě Morava Open kumite mužů do 65 kg. Soňa Hejduková (nad 60 kg) skončila po zranění druhá mezi ženami.

Konala se tradiční Velká cena města Kopřivnice. Domácí FSC Superior v ní získal čtyři medaile. Zlato vybojovaly Hana Kubátková a Petra Lípová, stříbro Jana Kahánková a bronz Gabriela Seibertová.

A k tomu ještě v říjnu ...

Dva zahraniční investoři Brose a Bang&Olufsen zahájili výrobu v Kopřivnici. Od příští sezony bude zrušena házenkářská interliga. Kopřivnice tak má po pěti letech znovu šanci hrát nejvyšší soutěž. Badmintonistka Pavla Janošová sbírala zkušenosti na MS v Kanadě.

MĚSTO                        4. LISTOPADU

V Praze zasedal Národní parlament dětí a mládeže, kterého se zúčastnila i kopřivnická starostka dětského zastupitelstva Zuzana Vinklerová.

Uplynulo deset let od založení Střediska sociálních služeb.

MĚSTO                       6. LISTOPADU

Skončily volby do krajského zastupitelstva vítězstvím ODS, volby do Senátu čeká druhé kolo.

KULTURA                 6. LISTOPADU

Asi čtyři sta handicapovaných dětí se sjelo do Kopřivnice na osmý ročník přehlídky Motýlek. Ten byl i vloni jednou z nejnavštívenějších akcí v útrobách kulturního domu.

SPORT                      6. LISTOPADU

Kopřivnický fotbalový tým zakončil porážkou Zbyslavic podzim. V tabulce přezimuje na šesté příčce. Štramberku patří čtvrté místo.

Badmintonistka Pavla Janošová sbírá na evropském juniorském okruhu jeden úspěch za druhým. V Prešově vyhrála spolu s Miroslavou Vaškovou čtyřhru. O několik dní později skončila na mezinárodním juniorském mistrovství Chorvatska v Poreči druhá ve dvouhře.

MĚSTO                  11. LISTOPADU

Občanské sdružení Hájenka prezentovalo projekt Křídla pro město.

KULTURA             12. LISTOPADU

Počtvrté se kopřivnické kino Puls stalo dějištěm přehlídky krátko- a středometrážních filmů Kraťasy. Jejich hlavním hostem byla tentokrát mladá dokumentaristka Erika Hliníková a její pohled na ženská témata.

MĚSTO                  13. LISTOPADU

Ve druhém kole voleb do Senátu vyhrál místostarosta Milan Bureš před Jaroslavem Šulou.

SPORT                   14. LISTOPADU

Krasobruslařky FSC Superior Kopřivnice dovezly dvě pátá místa ze závodu Evropského poháru, který se konal ve slovinském Celje. Postaraly se o ně Hana Kubátková a Gabriela Seibertová.

MĚSTO                  18. LISTOPADU

Město zpracovává projekt na vybavení Lašské vily, která po sto patnácti letech prochází nákladnou stavební rekonstrukcí.

KULTURA             19. LISTOPADU

Premiéry jedenácti skladeb autorské koncertní dechové hudby se dočkalo kopřivnické publikum na Novinkovém koncertu. Ten se v Kopřivnici uskutečnil už podruhé a tentokrát program odehrála Posádková hudba Olomouc.

SPORT                   20. LISTOPADU

V Kopřivnici se konalo semifinále soutěže ve sportovním aerobicu ‘Děti fitness aneb sportem proti drogám’.

MĚSTO                  25. LISTOPADU

Rada města projednávala zvýšení místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Na granty pro následující rok město počítá s částkou čtyři sta tisíc korun.

Pedagogové ze ZŠ Alšovy v Landsbergu diskutovali o pokračování projektu Socrates.

VLČOVICE           25. LISTOPADU

Třetí místo v Moravskoslezské lize v požárním útoku a dalších jednadvacet pohárů si za rok 2004 na své konto připsalo ženské družstvo z Vlčovic.

KULTURA            26. LISTOPADU

Třicátý osmý ročník taneční soutěže Tatra nabídl opět špičkové tancování. Zájem o program byl tak veliký, že všechny vstupenky na večerní galaprogram byly vyprodány během pouhých dvou hodin.

SPORT                  28. LISTOPADU

Plavci KVS Kopřivnice vybojovali na mistrovství ČR dospělých sedm medailí. Čtyři získala Petra Klosová (1. 50 VZ, 2. 100 VZ, 50 Z, 3. 100 M), o dvě se postaraly ženské štafety a jednu, svou premiérovou mezi dospělými, vylovil z chomutovského bazénu Július Botoš (2. 200 VZ).

Desátou Velkou cenu Kopřivnice v badmintonu vyhráli Slovák Pavol Mečár a Markéta Kozová z Plzně.

Kopřivnický juniorský tým vzpěračů vybojoval ve finále první ligy čtvrtou příčku, a zajistil si tak pro příští rok účast v nově vzniklé extralize.

A k tomu ještě v listopadu ...

Oblastní stavební bytové družstvo zakoupilo bývalé internátní zařízení Tonaku v Novém Jičíně, kde hodlá vystěhovávat neplatiče.

KULTURA               1. PROSINCE

Chlapecký sbor Boni Pueri beznadějně vyprodal kopřivnický kostel sv. Bartoloměje. Vánoční a duchovní program zařazený do předplatitelské série byl jejím zlatým hřebem.

MĚSTO                     2. PROSINCE

Stále trvají politické dohady o křeslo kopřivnického místostarosty, které opouští nově zvolený senátor Milan Bureš.

Radnice v příštím roce podpoří kulturu ve městě částkou tři a půl milionů korun.

KULTURA                4. PROSINCE

Albový projekt Umakart představili jeho hlavní tvůrci Jaromír Švejdík, Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth publiku v Noře. Kromě posledně jmenovaného se na desce s názvem Manuál podíleli také další kopřivničtí muzikanti.

SPORT                      4. PROSINCE

Kopřivnický vzpěrač Pavel Rusek potvrdil roli favorita na domácí Velké ceně. Výkonem 235 kg ve dvojboji vyhrál kategorii juniorů od 18 do 20 let. Třetí místo ve stejné kategorii patřilo Ondřeji Drijákovi.

SPORT                      5. PROSINCE

Celkem devět medailí se podařilo vybojovat KVS Kopřivnice na mistrovství ČR žactva. Pět jich získal Patrik Svoboda, tři Nikola Zátopková a jednu Daniel Merta.

KULTURA                7. PROSINCE

Houslista Václav Hudeček po několika letech přijel do Kopřivnice s vánočním programem. Spolu s ním koncertovala vítězka jeho luhačovických houslových kurzů Lenka Matějáková.

MĚSTO                     9. PROSINCE

Dva miliony korun zaplatí město Tatře za Muzeum Fojtství, kde by měla být vybudována expozice historie Kopřivnice, řemeslných tradic a kulturního dědictví významných rodáků.

Rozsáhlou kontrolní akci uskutečnila v nočních hodinách v místních podnicích Policie ČR, městská a cizinecká policie, Hasičský záchranný sbor a Celní správa Ostrava.

KULTURA                 11. PROSINCE

Loutkoherecký soubor Schůdky vstoupil do své třicáté sezony inscenací pohádkového pásma Sněhurka a sedm ...

SPORT                       11. PROSINCE

Karatistka Soňa Hejduková se v Ústí nad Labem stala mistryní ČR v kumite juniorek do 60 kg.

SPORT                       12. PROSINCE

Petra Klosová si dovezla z ME v krátkém bazénu, které se konalo ve Vídni, skvělé sedmé místo. Získala je v závodě na 100 m polohově. K němu přidala 12. místo na 100 m VZ a 14. místo na 50 m VZ, navíc se podílela na pátém a šestém místu českých ženských štafet.

Mistrovství ČR dorostu se pro plavce KVS Kopřivnice stalo medailovou žní. Získali jich celkem dvacet. Největší osobností byl bezesporu Július Botoš, který vybojoval pět titulů. Rostislav Měch si vyplaval celkem sedm individuálních medailí, žádná ovšem nebyla zlatá. Po dvou medailích získali Hana Staroňová a Jan Matuš. Čtyři cenné kovy získala Kopřivnice ve štafetách.

Místní gymnastický klub pořádal 24. ročník Vánoční prskavky. O tři medaile, které získal, se postaraly Denisa Dlapová, Denisa Rýparová a Anna Stuchlíková.

TATRA                      16. PROSINCE

Po dvou letech se může Tatra po třetím čtvrtletí pochlubit mírným ziskem.

A k tomu ještě v prosinci ...

V blízkosti Kopřivnice dvakrát zaútočila puma americká na stádo ovcí. Hejtmanem Moravskoslezského kraje se stal opět Evžen Tošenovský. Město vyhlásilo témata grantů pro rok 2005.


    [Top]    


Tříkrálová sbírka navštíví domácnosti

K o p ř i v n i c e  (ili) - Od Nového roku až do 12. ledna probíhá celostátní Tříkrálová sbírka. Česká katolická charita chce tímto pomoci starým lidem, těžce nemocným, osamělým matkám s dětmi, zkrátka všem potřebným. Trojice dětí v doprovodu dospělé osoby mohou v těchto dnech zaklepat i u vašich dveří s žádostí o přispění do sbírky. Kopřivnická pobočka České katolické charity organizuje sbírku ve spolupráci se skauty a dobrovolníky. Polovina výtěžku zůstává v místní pobočce zpravidla na nákup zdravotního materiálu, druhá část je určena na humanitární projekty.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.