Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé schválili novou vyhlášku o veřejném pořádku

K o p ř i v n i c e  (hod) - Na posledním zasedání zastupitelstva v minulém roce, jež se konalo 16. prosince, se nejvíce diskutovalo k obecně závazné vyhlášce města Kopřivnice o místních záležitostech veřejného pořádku. Ta měla nahradit platnou vyhlášku z roku 1995, která již nevyhovovala současným platným právním předpisům, neboť řada z nich byla zrušena či novelizována. Radnice chtěla provést právní úpravy těch oblastí života ve městě, kde nejvíce dochází k nepřijatelným negativním jevům a které platná vyhláška nijak neřešila.

„Cílem navrhovaného právního předpisu je stanovit podmínky pro pohyb psů na veřejných prostranstvích, omezit nekoordinované vylepování plakátů ve městě a zlepšit životní podmínky občanů bydlících zejména v centru města a jeho blízkém okolí omezením projevu některých negativních jevů, jako je rušení nočního klidu, hluk, znečišťování veřejného prostranství a zařízení,“ okomentoval důvody, jež vedly radnici ke změně vyhlášky, místostarosta Zdeněk Krajčír.

Místostarosta Vladislav Kryške navrhl, aby do vyhlášky byla vložena pasáž, že se psem se může přejít přes pláž Větřkovické přehrady, byť je pro psy uzavřena. Nato se ozvala jedna z občanek, zda se bude moci na pláži se psem zdržet například dvacet minut, aniž by se pes koupal a ona nebyla postihována. To rozvinulo diskuzi, načež Kryške svůj návrh stáhl. Poté se ozval jeden z provozovatelů barů v centru města, jejichž zařízení jsou v podzemí, že podle nich nikoho nemohou svým hlukem rušit. Na to reagoval místostarosta Krajčír, že v tomto případě nejde o hluk z provozoven, ale o to, že hosté, kteří bary opouštějí, jsou tak hluční, že občané bydlící v centru si velmi často stěžují na to, že se nemohou vyspat.

Zastupitel Petr Chromečka navrhl změnu, a to, aby hudební produkce byly v době od dvaadvacáté hodiny až do deváté hodiny ranní zakázány. Toto opatření se týká například diskoték na Větřkovické přehradě. Hudební produkce na volném prostranství mohou být povoleny radou jen za splnění předem stanovených podmínek. Zastupitelé také schválili vypuštění článku 2 bodu 5, jenž omezoval hudební produkci uvnitř prostoru. Zastupitelé radě uložili hledat možnosti řešení situace, aby se lidé mohli bavit a hluk neobtěžoval ostatní občany.


    [Top]    


Odpady lze platit z účtu i přes SIPO

K o p ř i v n i c e  (hod) - Zastupitelstvo města schválilo v závěru loňského roku navýšení částky za odpady o šedesát korun, a občané tak budou muset podle platné vyhlášky zaplatit 430 korun za osobu. Lidé, kteří mají vlastní popelnici, mají třicetikorunovou slevu.

Výše poplatků za odpady jsou v okolních městech různé, například ve Frenštátě lidé zaplatí 500 korun, ve Frýdku-Místku 420, v Příboře 360 a v Novém Jičíně 336 korun.

Poplatky za odpady jsou splatné ve dvou termínech, a to do 31. března a do 30. září. Jak řekl Martin Hrnčárek, vedoucí odboru financí, kolem pětašedesáti procent občanů uhradí celou částku najednou.

Z důvodu omezení čekací doby v pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní, přichází město s další možností platby za odpady. „Možností je hned několik. Jedna je platba v pokladně, druhá zaplatit poukázku na poště, další je bezhotovostní úhrada z účtu a letos nabízíme možnost placení přes SIPO.

Zde ale platí časové omezení a lidé, kteří mají zájem k placení využít této nové služby, se musí přihlásit, a to do 10. února u nás, na odboru financí ve správní budově ve druhém patře na ulici Štefánikově.  Tiskopis přihlášky si občané mohou vyzvednout na přepážkách pokladny, na podatelně na ulici Záhumenní, na odboru financí ve správní budově Tatry nebo jej naleznou na webových stránkách města na adrese: www.koprivnice.cz/web/struktura/formulare/formularepdf.htm a také v dnešním čísle Kopřivnických novin na straně 6,“ uvedl Hrnčárek.

Jak dodal šéf finančního odboru, SIPO je pro ně nejvhodnější způsob. Je ovšem nutné, pokud někteří mají na účtě daný strop pro placení SIPA z účtu, zvýšit limit. Mohlo by se stát, že v případě nezvýšení limitu nebudou mít zaplaceno celé SIPO.

Za loňský rok neuhradilo poplatek 2 230 občanů, což je oproti uplynulým letům obrovský nárůst. K 31. říjnu 2004 tak město evidovalo pohledávku ve výši 825 104 korun. Občané, kteří nesplnili svou povinnost, obdrží od města dopis se složenkou, která bude obsahovat i padesátiprocentní navýšení jako pokutu.

„Jsou mezi nimi i lidé, kteří se dlouhou dobu zdržují v zahraničí a nemají zrušen trvalý pobyt. Také při narození dítěte čekáme delší dobu, než vyzveme rodiče k přihlášení do systému a následně k uhrazení poplatku na rozdíl od jiných měst, kde jim přihlášku zasílají současně s rodným listem,“ doplnil Hrnčárek.


    [Top]    


Květinové ulici chybí zpevněný povrch i osvětlení

K o p ř i v n i c e  (ili) - Třiadvacet majitelů rodinných domků a stavebních parcel na ulici Květinové se sešlo v polovině prosince, aby se dohodlo na dalším postupu při zajištění příjezdové komunikace a veřejného osvětlení. Přestože ulice leží v katastru Kopřivnice, město doposud odmítalo vyhovět jejich požadavkům.

Z vlastních prostředků si vlastníci domů vybudovali kanalizaci, hlavní větev přívodu pitné vody a přípojku elektrické energie - vše v celkových nákladech cca 900 tisíc korun. Mimo to vlastními finančními prostředky zpevňují a udržují stávající vozovku ve sjízdném stavu, na což už přispěli částkou tři sta padesáti tisíc korun.

Kvůli chybějícímu osvětlení mají obyvatelé Květinové ulice strach pouštět v zimním období děti do zájmových kroužků, jedna z obyvatelek raději složila řidičské zkoušky, aby se vyhnula pěší chůzi na neosvětlené komunikaci. „Už jsem si zvykla, že do práce chodím se špinavými botami. Naše ulice by se měla v létě jmenovat Prašná a v zimě Blátivá,“ zlobila se další z postižených i na skutečnost, že ulice Květinová dodnes nemá označení.

„V Kopřivnici podle poslední inventarizace chybí asi 75 uličních tabulí, což by se do letošního jara mělo napravit,“ uvedl  vedoucí odboru územního plánování Milan Šmíd.

Více než chybějící označení však obyvatele trápí samotná komunikace. Původní rozpočet 2,5 milionů korun na její vybudování je nejen nad jejich finanční možnosti, ale přestože město zaplatilo projektovou dokumentaci, považují tento krok za nedostatečný. „Rozhodnutí závisí pouze na zastupitelích města, jestli původní záměr dodrží, nebo se bude město formou daru, finanční spoluúčasti nebo samostatné investice na výstavbě komunikace podílet. Je to pouze na jejich zvážení a stanovení priorit,“ vidí možnost řešení Milan Šmíd. Přesto dodává, že v návrhu rozpočtu pro letošní rok jsou akce za zhruba miliardu korun, a město má k dispozici pouze čtyřicet milionů.


    [Top]    


Smlouva tatrovákům slibuje růst mezd o 2,5 procenta

K o p ř i v n i c e  (dam) - Těsně před Vánoci byla uzavřena nová kolektivní smlouva zaměstnanců automobilky Tatra. Zaměstnanci dceřiných společností by se jí pak podle předsedy odborů Antonína Valáška měli dočkat v nejbližší době. Kolektivní smlouva tatrovákům garantuje pro rok 2005 růst mezd ve výši 2,4 procenta. Další dvě procenta bude zaměstnavatel přispívat na penzijní pojištění svých pracovníků. „Novinkou je to, že bonus není započítáván do růstu mezd a je něčím navíc, co mohou zaměstnanci očekávat po splnění plánovaných úkolů,“ tvrdí Valášek s tím, že tento systém je logičtější. Odbory také pro letošní rok neočekávají velké propouštění. „Nemáme signály, že by se měla opakovat situace z roku 2003. Některé výroby budou vyčleněny ze společnosti, ale s nimi by měli k novým zaměstnavatelům odcházet i zaměstnanci,“ řekl Valášek. Propouštění podle jeho slov brání také zvýšený plán výroby, který by se měl pohybovat okolo 2 100 vozů.


    [Top]    


Heidi Janků přivezla dorty Dětskému centru

Zpěvačka Heidi Janků byla hostem vánoční
nadílky v Dětském centru, došlo i na
autogramiádu a praktikování lidových tradic.

FOTO: Pavel Liška

K o p ř i v n i c e  (ili) - Dárky pod stromečkem rozdávali sponzoři dětem z Dětského centra. Tři dorty věnovala i zpěvačka Heidi Janků, která mezi handicapované děti zavítala v pátek 17. prosince. Ty jí na oplátku přivítaly hitem ‘Když se načančám’. Heidi rozžala vánoční svícen, společně s dětmi si zazpívala koledy, došlo i na autogramiádu. Závěr slavnostního dopoledne patřil tradičním zvykům od házení střevícem po pouštění lodiček z vlašských ořechů.

Návštěva zpěvačky v zařízeních pro děti rozhodně nebyla náhodná.   

Heidi je známá svými benefičními koncerty i návštěvami podobných zařízení. „V jedenácti letech jsem přišla o svou maminku, a tak ne všechny Vánoce z dětství mám spojené s představou radosti a pohody. Tak se snažím toto období zpříjemnit dětem, které taky nějakým způsobem strádají,“ přiblížila důvody své návštěvy Heidi Janků.


    [Top]    


Detektivní pátrání vedlo po měsících ke šťastnému nalezení Karkulky

K o p ř i v n i c e  - Po neuvěřitelné anabázi způsobené útěkem z domova oslavila nakonec Karkulka vánoční svátky v kruhu rodiny. Deset let se těšila lásce a péči svých nejbližších, ale konec léta v ní vzbudil chuť na dobrodružství. Přestože její majitelé suchozemskou želvu při každém pobytu na zahradě opatřili nepřehlédnutelnou růžovou mašlí, stalo se, že ze zahrady utekla. Mašli pak našli u nedalekých garáží.

„Želva je v podstatě tupé zvíře, ale po desíti letech byla jako člen rodiny. Dali jsme si opakovaný inzerát do novin i kabelové televize, ale nikdo se neozval,“ líčil počáteční beznaděj Miloš. Tu ještě umocnilo synovo žadonění o pořízení dalšího zvířete. „Představu o zakrslém králíčkovi jsem raději zhmotnil do pětistovkového kreditu na mobil,“ dodal Miloš.

Teprve jízda v taxíku, kde se starší syn bavil s kamarádem o zmizení Karkulky, vlila rodině do žil kapku naděje. Taxikář si vzpomněl, že před několika měsíci byla želva nalezena u bývalé restaurace Panonie a dal klukům jméno i adresu nálezce. Dotyčný pán sice o želvě neměl potuchy, ale nevyloučil možnost, že se jedná o rodinu jeho dcery. Ta už sice na dotaz o existenci želvy přikývla, ale její přítel obojživelníka daroval známému do Trnávky. „Zavolejte si na 158, tam vám adresu zjistí,“ zněla poněkud zavádějící odpověď, než se vysvětlilo, že známý je příborský policista. Ale ani na příborské služebně neproběhlo všechno bez komplikací. Dotyčný muž měl právě čtrnáctidenní dovolenou a jeho spolupracovníci, i když připustili, že o darované želvě slyšeli, nechtěli adresu poskytnout. Nakonec se ozval sám a jeho malá dcerka, ač se zdráháním, želvičku vyměnila za velkou tabulku čokolády.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.