Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 44/2004
ze dne 9. prosince 2004

Zprávy z města a okolí

Vyhláška bude omezovat letní hudební produkce
Zastupitelé se sejdou za týden
Lasselsberger smí začít se stavbou
Věci po Burianovi byly prodány
Finanční sbírka pro Kopretinu bude pokračovat
Sociální demokraté trvají na koaliční dohodě s ODS
Dárce krve si vstupenku na bazén pochvaluje
Stíny
Starosta by měl podepsat ještě letos schválený krizový plán
Nové regionální jízdní řády přinesou drobné posuny
Radnice varuje občany před šelmou letáky
Zastupitel Navrátil vrátil stranický průkaz
Padla další bariéra vozíčkářů při vstupu do krytého bazénu
Prodej vánočních stromků z městských lesů letos nebude
V Klubu zdraví vyhodnotí nejchutnější mls
Žákovským časopisům se věnují většinou starší děti
Hejtmanem opět Tošenovský
Policisté chytili muže, jenž před jízdou opětovně pil
Tisková oprava

    [Top]    


Vyhláška bude omezovat letní hudební produkce

K o p ř i v n i c e  (hod) - Na posledním zasedání zastupitelů se bude projednávat a schvalovat obecně závazná vyhláška o místních záležitostech veřejného pořádku. O této vyhlášce jsme občany již v novinách informovali. Z ní vyplývá jedno omezující opatření, a to při pořádání veřejnosti přístupných podniků. Jedná se o produkci živé či reprodukované hudby v době od dvaadvacáté do šesté hodiny ranní v období května až září uvnitř prostoru, který je ve vyhlášce přesně specifikován. Jedná se o centrum města, Kavárnu, restauraci Hans a Větřkovickou přehradu. „Kdo bude chtít v tomto období mít ve svém podniku živou či reprodukovanou hudbu, musí požádat radu města o udělení výjimky. Ta jim po zvážení může udělit výjimku až po splnění některých podmínek,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír, který je jedním z garantů dané vyhlášky. S návrhem vyhlášky se mohou občané seznámit na odboru životního prostředí ve správní budově Tatry.


    [Top]    


Zastupitelé se sejdou za týden

K o p ř i v n i c e  (hod) - K poslednímu řádnému jednání v tomto roce svolal starosta zastupitele na příští čtvrtek 16. prosince do anexu Městského úřadu na ulici Záhumenní. Na programu jednání bude obecně závazná vyhláška města Kopřivnice o místních záležitostech veřejného pořádku,  vyhlášení výběrového řízení na provozovatele kulturního domu a obecně závazné vyhlášky č. 3 a 4. Dále se bude schvalovat smlouva o kontokorentním úvěru, dodatek k úvěrové smlouvě na 50 milionů korun, pravidla rozpočtového provizoria na rok 2005 a návrh vyhlášky o odpadu na rok 2005.


    [Top]    


Lasselsberger smí začít se stavbou

Š t r a m b e r k  (dam) - Poslední úřední překážka stavbě nové cementárny pod Kotoučem padla. Začátkem prosince nabylo právní moci příslušné stavební povolení. „V nejbližších dnech zahájíme intenzivní jednání s dodavateli a rozhodneme o způsobu stavby,“ řekl jednatel investora, společnosti Lasselsberger CZ, Luděk Šílený.  S výstavbou cementárny za zhruba 2,5 miliardy korun se však s největší pravděpodobností začne až na jaře příštího roku. Cementárna by měla vytvořit 130 nových pracovních míst a další stovky nepřímých pracovních příležitostí. Proti udělení stavebního povolení se již neodvolali ani největší odpůrci stavby z ekologického sdružení Děti Země.


    [Top]    


Věci po Burianovi byly prodány

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik obrazů a kreseb, stejně jako kolekci osobních dokumentů a předmětů užívaných malířem Zdeňkem Burianem už kopřivnická radnice nekoupí. Sbírka, kterou rodišti slavného ilustrátora pravěku a dobrodružství nabízel jeho vnuk Jiří Hochman, byla prodána jinému zájemci. Kopřivnice měla o nabízenou sbírku vážný záměr, ta by se stala základem připravované expozice o slavném rodákovi. Ovšem i přes opětovné snižování ceny z 1,3 milionu až na konečných 750 tisíc byla prý její cena příliš vysoká. „Znalec, který na přání města sbírku ocenil, určil její cenu asi na 340 tisíc korun. Soukromník samozřejmě může za sbírku zaplatit, kolik sám uzná za vhodné, město však nesmí veřejné prostředky vydávat nehospodárně,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková. Hochman v e-mailu adresovaném kopřivnickému starostovi informuje, že kolekci prodal firmě pražského exprimátora Jaroslava Kořána, která prý v dubnu příštího roku připravuje velkou výstavu na Pražském hradě a vydání monografie.

Hochman nabídl městu i další předměty z originálního Burianova ateliéru, kromě dvou obrazů také originální africký oštěp, housle a další předmět za 300 tisíc korun. Otevření burianovské expozice v právě rekonstruované Lašské vile prý prodejem sbírky malířova vnuka není ohroženo. „Město vlastní nějaká Burianova díla, další budeme postupně nakupovat na burzách a aukcích. Rovněž už máme vyjednáno zapůjčení nějakých exponátů,“ ujistila Michálková.


    [Top]    


Finanční sbírka pro Kopretinu bude pokračovat

V l č o v i c e  (ili) -  Přes padesát tisíc korun se do dnešních dní sešlo na účtu Ústavu sociální péče Kopretina ve Vlčovicích. Sbírku, kterou svým vkladem a příslibem dalších peněz vyprovokoval Američan Adams, si za svou vzalo i spousta soukromých osob, firem a organizací.

„Účet veřejné sbírky je zřízen na tři roky, takže doufám, že zájem veřejnosti o Kopretinu přetrvá,“ uvedla vedoucí zařízení Marie Zemanová s poděkováním všem, kteří přispěli jakoukoli částkou. „Za všechny bych chtěla uvést Aloisii Štěpánovou, jejíž příspěvky chodí opakovaně.“


    [Top]    


Sociální demokraté trvají na koaliční dohodě s ODS

Zažil jsem dva modely řízení města, mohu tedy hodnotit. Dokážu si také představit model jeden starosta a jeden zástupce. Na druhou stranu i více uvolněných radních. Hodnotit tyto modely pouze z hlediska mzdy uvolněného zastupitele je silně krátkozraké. Věřím, že zástupci politických stran hodnotili a budou hodnotit všechny možné modely odpovědně tak, jako tomu bylo doposud. Každý zastupitel jistě uzná, že množství a problematika zpráv, se kterými pracují, narůstá. Jestliže chtějí rozhodovat kvalitně, musí této práci věnovat stále více času. A stejné je to u uvolněných členů. Takový projekt modernizace tepelného hospodářství by podle mého názoru, vzhledem ke své technické, finanční a organizační náročnosti, zaměstnal uvolněného radního na celý úvazek. Další závěry svého hodnocení předala MO ČSSD RMS ODS s tím, že trvá na dodržování koaličních dohod, jejichž součástí je i stávající model řízení města, který i já považuji za dobrý.                           

Zdeněk Krajčír, předseda MO ČSSD v Kopřivnici


    [Top]    


Dárce krve si vstupenku na bazén pochvaluje

K o p ř i v n i c e  (dam) - Starosta ocenil dalšího dobrovolného dárce krve. Tentokrát si celoroční bezplatnou vstupenku na krytý bazén a další pozornosti odnesl pětapadesátiletý Kopřivničan Zdenek Cypra. „Chodím plavat pravidelně, takže mi takové ocenění udělalo radost,“ svěřil se Cypra. Ten má za sebou 80 bezpříspěvkových odběrů, a získal tak ocenění Zlatý kříž 3. třídy. Celkem ale daroval krev už bezmála stokrát a transfuzní stanici navštívil poprvé někdy po maturitě.

„Kromě své práce jsem toho společnosti až tak moc nedal a myslím, že dárcovství je jedna z možností, kde se člověk může nějakým způsobem prezentovat,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí stát se dárcem Cypra. Jeho krevní skupina je poměrně vzácná, a tak si Cypru transfuzní stanice zve k odběrům průměrně jednou za tři měsíce.


    [Top]    


Stíny

Dne 2. prosince hodinu po půlnoci prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na středu města, kde na ulici Štefánikově zahlédla muže, který kopal do odpadkových košů a reklamních poutačů. Strážníci zjistili totožnost dotyčného. Jednalo se o 20letého muže z Kopřivnice. Za přestupek proti majetku byla mladíkovi uložena na místě bloková pokuta.

Dne 4. prosince kolem druhé hodiny ranní oznámila obsluha čerpací stanice na služebnu MP, že skupinka několika zřejmě podnapilých osob kope do dveří objektu a vulgárně jí nadává. Hlídka MP na místě zadržela tři 19leté mladíky, z toho dva z Kopřivnice a jednoho z Nového Jičína. Protože dotyční byli silně pod vlivem alkoholu, budou pozváni na služebnu MP k dořešení přestupků buzení veřejného pohoršení a proti majetku.

Další starší důvěřivá žena okradena

Jako další z obětí dosud neznámých pachatelek se stala důvěřivá 83letá žena z Nového Jičína. Dne 3. prosince pustila kolem půl třetí odpoledne do svého bytu v Novém Jičíně dvě ženy, které se do bytu vloudily pod záminkou prodeje dek. V kuchyni požádaly o rozměnění bankovky v hodnotě dvou tisíc korun. V nestřeženém okamžiku jí z peněženky, kterou měla poškozená v ložnici na prádelníku, odcizily finanční hotovost ve výši třiceti tisíc korun. Krádež zjistila poškozená až po jejich odchodu. „Policie neustále varuje před podomními prodejci, kteří pod různými záminkami vniknou do bytu a odnášejí si většinou celoživotní úspory starších spoluobčanů,“ uvedla tisková mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková.


    [Top]    


Starosta by měl podepsat ještě letos schválený krizový plán

K o p ř i v n i c e  (hod) - Kopřivnice jako obec s rozšířenou působností pracuje na rozpracování krizového plánu Moravskoslezského kraje určenou obcí. Tímto úkolem pověřil radnici hasičský záchranný sbor kraje, jenž určil obce, které jsou povinny krizový plán zpracovávat. „Krizový plán obsahuje souhrn opatření a postupů k řešení krizových situací, tedy souhrn plánovacích, metodických a informačních dokumentů používaných při rozhodovací, řídicí a koordinační činnosti v krizové situaci,“ uvedl Dušan Bartošák, pracovník kopřivnické radnice, jenž má na starosti krizové řízení.

Jak podotkl, lidé si často pletou pojmy krizový a havarijní stav. Krizové stavy jsou podle zákona čtyři: stav nebezpečí, nouze, ohrožení státu a válečný stav. První stupeň krizového stavu je stav nebezpečí, který vyhlašuje hejtman kraje. Nouzový stav vyhlašuje vláda ČR, stav ohrožení Parlament ČR na návrh vlády a  válečný stav vyhlašuje Parlament České republiky.

„Krizový plán je jakousi nástavbou havarijního plánu pro ty případy, kdy je vyhlášen některý z krizových stavů. Krizový plán Moravskoslezského kraje by měl být projednán na bezpečnostní radě kraje během měsíce prosince. V pátek proběhne v rámci jednání Bezpečnostní rady města Kopřivnice připomínkování. Týká se rozpracování krizového plánu Moravskoslezského kraje určenou obcí Kopřivnice. Dále bezpečnostní rada kraje po projednání doporučí či nedoporučí náš plán starostovi ke schválení. Veškeré  schvalovací řízení by mělo proběhnout do konce letošního roku,“ dodal Bartošák.


    [Top]    


Nové regionální jízdní řády  přinesou drobné posuny

K o p ř i v n i c e  (ili) - Od neděle 12. prosince vstoupí v platnost nové jízdní vlakové i autobusové řády. Vlakové spoje na regionální trati Studénka - Veřovice zůstanou zachovány ve stejném počtu, dojde pouze k minutovým posunům tak, aby přípoje plynuleji navazovaly na vlaky na hlavních tratích ve Studénce a ve Veřovicích. Nepříjemně se může cestujících dotknout zrušení rychlíku R 230 Rastislav z Bratislavy do Bohumína, který mimo jiné umožnil cestujícím rychlíkem IC Jan Perner ze směru od Prahy pokračovat přestupem v Hranicích na Moravě do Suchdolu nad Odrou a Studénky. Za zrušený vlak nebyla zabezpečena náhrada, a tak cestující jedoucí z Prahy mají možnost přijet do Studénky ve 20.45 nebo až ve 22.59. Absence výše uvedeného vlaku, který přijížděl do Studénky v 21.57, je znatelná.

Ani autobusová doprava regionálního charakteru nedozná žádných výrazných změn. Pouze některé spoje se přizpůsobily požadavkům firem z průmyslové zóny. „Další jednání o úpravě autobusových jízdních řádů vyprovokovala firma Dura, která chce vyjít vstříc svým zaměstnancům a upravit odjezdy autobusů po ranní směně směrem do Kopřivnice,“ uvedl pracovník odboru dopravy a silničního hospodářství městského úřadu Rudolf Doubek. Podle jeho slov je dopravní grafikon v současné době natolik svázaný, že jakýkoli posun bývá velkým problémem. Pokud mají občané k autobusovým či vlakovým jízdním řádům připomínky, je nutné tyto co nejdříve postoupit buďto prostřednictvím městského úřadu, nebo přímo Krajskému úřadu v Ostravě, odboru dopravy a silničního hospodářství, který změny projedná s příslušnými přepravními společnostmi. Například vlakový jízdní řád se zpracovává cca dvě stě šedesát dní před jeho vstoupením v platnost.


    [Top]    


Radnice varuje občany před šelmou letáky

K o p ř i v n i c e  (dam) - Na začátku minulého týdne se v těsné blízkosti Kopřivnice objevila nebezpečná kočkovitá šelma. Podle odborníků, kteří ohledali dvě potrhané ovce chovatele z Pasek, jde o velkou kočkovitou šelmu. Predátor by měl být větší než rys a s velkou pravděpodobností se jedná o pumu americkou.

Zprávy o výskytu velké kočkovité šelmy  se objevují již od poloviny léta, kdy se na Novojičínsku měla objevit poprvé. Tentokrát poprvé se však šelma objevila tak blízko lidských obydlí a odborníci varují, že s nastávající zimou může být tento jev ještě častější. Radnice v Příboře a Kopřivnici, mezi kterými došlo k útoku na ovce, letáky informovaly své obyvatele o možnosti výskytu dravce v našem regionu. „Puma pochopitelně patří mezi nebezpečná zvířata. Na dospělého člověka by neměla zaútočit, nebezpečnější by případně mohla být dětem. Jako každé zvíře pak bude útočit, bude-li se cítit ohrožena,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice důvod, proč město na výskyt dravce upozorňuje. Puma je ale plaché povahy a raději se kontaktu s člověkem vyhne, ovšem v tomto případě jde o zvíře, které bylo chováno člověkem, a tak se puma nemusí lidí tolik bát. Puma je navíc schopná za den urazit až 40 kilometrů, a je tak klidně možné, že už dávno oblast Kopřivnice a Příbora opustila, ovšem radnice nechtějí riskovat.

Na letácích vylepených na veřejných plochách je uveden telefonní kontakt na městskou policii a úředníky radnice. „Pokud někdo toto zvíře zahlédne, měl by jeho výskyt okamžitě nahlásit. Jsme v kontaktu s myslivci, kteří by byli schopni okamžitě vyrazit na místo,“ tvrdí Rulíšek. Myslivci mají právo pumu odstřelit. „Ministerstvo životního prostředí vydalo povolení k odstřelu zvířete. Ve své domovině je sice puma přísně chráněná, ale u nás to neplatí. Přednost má sice odchyt zvířete, ale tato varianta je díky své technické náročnosti velmi málo pravděpodobná,“ vysvětlil Rulíšek.


    [Top]    


Zastupitel Navrátil vrátil stranický průkaz

K o p ř i v n i c e  (dam) - Místní sociální demokraté přišli o jednoho ze svých zastupitelů. Jan Navrátil sice stále drží svůj mandát, ovšem stranický průkaz bezmála před dvěma měsíci vrátil. Důvodem k tomuto rozhodnutí byla podle jeho slov všeobecná znechucenost politikou.

„Mám možnost sledovat, jak se dělá politika v zahraničí. Jsem znechucený politikou všech stran a ČSSD se zařadila po bok těch, jejichž jednání se mi nelíbilo již dříve. Mezi partajemi už není žádný rozdíl, když se jedná o peníze, jsou jednotní jak Národní fronta. Zjistil jsem, že jde jenom o peníze a takovou lumpárnu podporovat nebudu,“ tvrdě kritizuje Navrátil. Ten byl členem ČSSD bez jednoho měsíce plných osm let a sedí již v druhém zastupitelstvu.

Janu Navrátilovi se hrubě nelíbily například aféry s poradcem expremiéra Zemana Miroslavem Šloufem nebo nedávný rozruch, který způsobil předseda vlády Gross, když šéfem svého úřadu jmenoval předlistopadového policejního důstojníka Přibyla. „Poslanci ČSSD schvalují zákony proti živnostníkům. Sociální demokracie říkala, že vytvoří střední vrstvu, a dělá přesný opak. Jak mohou politici o drobných živnostnících už dopředu předpokládat, že jsou nečestní a okrádají stát na daních,“ ptá se rozhořčený Navrátil, který o sobě říká, že reprezentuje početnou skupinu občanů, které politika znechutila natolik, že s ní nechtějí mít nic společného.

Kritický je Jan Navrátil také ke svým kolegům na místní úrovni, například ve věci údajného sponzoringu ČSSD firmou Efis. „Všem je známo, že účet místní organizace ČSSD neexistuje, ale je na okrese. Přece nejde posílat peníze určené straně na privátní účet. Ani na místní úrovni se nedodržuje etika,“ povzdechl si Navrátil. Ten zatím i jako nestraník hlasoval vždy se sociálními demokraty, neboť na místní úrovni s jejich kroky většinou souhlasí. Potvrzuje ale, že napříště se bude rozhodovat daleko víc sám za sebe než jako straník. „Nestraníků je konec konců v zastupitelstvu víc,“ tvrdí Navrátil. Ten je rozhodnut dotáhnout mandát získaný ve volbách v roce 2002 do konce, pak ale podle svých slov s politikou definitivně končí a znovu kandidovat nehodlá.


    [Top]    


Padla další bariéra vozíčkářů při vstupu do krytého bazénu

Od minulého týdne přibyla na bazénu
sedačka, která umožňuje imobilním
občanům přístup do vody.
Kopřivnická radnice tak udělala další krok
k odstraňování bariér.

FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

K o p ř i v n i c e  (hod) - Město Kopřivnice udělalo další krok k rušení bariér a na krytém bazénu je od pátku 3. prosince předán do užívání zvedák pro imobilní osoby. Tito lidé se tak dostanou snadněji do vody v bazénu.

Pro zpříjemnění pobytu v bazénu všech plavců byl nainstalován chrlič vody. „Na základě výběrového řízení byla vybrána firma Bazenservis, s. r. o., z Týniště nad Orlicí, která provedla instalaci zvedáku a clony. Město za vše zaplatilo celkem 323 052 korun,“ uvedl Miloš Sopuch, pracovník kopřivnické radnice, který má na starosti investice.

Montážní práce byly provedeny v nočních hodinách tak, aby nedošlo k omezení provozu krytého bazénu. Lidé, kteří chodí pravidelně plavat každý pátek od šesti hodin, si tak mohli nové zařízení vyzkoušet přímo v provozu.


    [Top]    


Prodej vánočních stromků z městských lesů letos nebude

K o p ř i v n i c e  (hod) - Odbor životního prostředí upozorňuje, že v letošním roce se neuskuteční prodej vánočních stromků z lesů města Kopřivnice, jež v minulosti prodávala firma Slumeko.


    [Top]    


V Klubu zdraví vyhodnotí nejchutnější mls

K o p ř i v n i c e  (ili) - Třetí ročník oblíbené soutěže o zajímavý recept na zdravý pamlsek se uskuteční v neděli 12. prosince v 16 hodin v Katolickém domě v Kopřivnici. Podmínky soutěže pořádané Klubem zdraví jsou jednoduché: připravit doma originální dezert slané či sladké chuti, ovšem bez použití tzv. nezdravých surovin, jako jsou kakao, rafinovaný cukr, čokoláda, vejce a živočišný tuk. S výrobkem je třeba se dostavit patnáct minut před zahájením akce spolu s receptem a přesvědčením, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Pro výherce nejchutnějšího zdravého mlsu jsou připraveny zajímavé ceny.


    [Top]    


Žákovským časopisům se věnují většinou starší děti

K o p ř i v n i c e  (ili) - Periodika na školách mají svou tradici. Liší se sice názvem, četností i rozsahem vydání, ale spojují žáky se zájmem o novinářský žánr stejně jako o práci s počítačem. Na žákovském časopisu Školní Miksér Základní školy Alšovy se v současné době podílí šest až osm dětí druhého stupně. Scházejí se každý čtvrtek hodinu před vyučováním. „Děti mají zájem pracovat, ale spíš než vlastní tvorbu upřednostňují stahování zajímavostí z internetu,“ poukázal na přístup tvůrců učitel Karel Kočiš s tím, že v kroužku postrádá typické tahouny, jako byli Eva Košinská, Karel Havran nebo Lukáš Rambousek, kteří se navíc dokázali postarat i o grafickou podobu Mikséru.

Po roční pauze, kterou přerušili mladí novináři sedmileté období vydávání časopisu Vlny, se žáci na Základní škole dr. Milady Horákové dočkají předvánočního čísla. Obnovené tradice se ujala učitelka Marcela Šmiřáková s patnácti žáky ze sedmých tříd. „Ve vydávání Vln jsme všichni elévi, ale děti baví sledovat kulturní představení, někteří přispívají i vlastní tvorbou,“ pochválila svěřence Marcela Šmiřáková.

Na Základní škole 17. listopadu se vydávání Sedmnáctky brzy dočká desátého výročí. Devatenáct žáků od pátých do devátých tříd pracuje na školním časopisu v rámci nepovinného předmětu. Pozoruhodné je, že v ‘redakci’ jsou pouze tři děvčata, zbytek osazenstva tvoří výhradně muži. „Vycházíme 4 až 5krát ročně v nákladu 90 výtisků a do konce roku nás čeká předvánoční zimní speciál,“ v krátkosti představila Sedmnáctku učitelka Jana Šmídová, a dodala, že časopis se stále vyvíjí, „děti upravují články z internetu a díky školnímu digitálnímu fotoaparátu se výrazně zatraktivnil.“

Letos poprvé se po pěti letech nedočkali svého Emílka žáci Základní školy Emila Zátopka. „Došlo ke změně skladeb kroužků,“ odůvodnila letošní absenci toho novinářského učitelka Radka Janýšková.

O tom, že se vydávání časopisu mohou věnovat i děti z prvního stupně, svědčí pravidelný dvouměsíčník Lubiňáček. V lubinské malotřídce začal časopis pro děti a rodiče vycházet v roce 2000 padesátikusovým nákladem. „Časopis je rozdělen do dvou částí. V první jsou informace pro rodiče a veřejnost, druhá část je sestavena z vlastní tvorby dětí,“ přiblížila obsah ředitelka školy Ivana Davidová. Časopis dostane nejen každé dítě, ale je určen i pro spolky v obci a sponzory.


    [Top]    


Hejtmanem opět Tošenovský

O s t r a v a  (hod) - Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl zvolen ve středu 1. prosince na ustavujícím zasedání zastupitelstva Evžen Tošenovský (ODS). Ten bude mít na starosti úkoly na úsecích bezpečnosti, legislativy, zahraničních vztahů a financí. Uvolněných členů bude v tomto funkčním období šest, hejtman a pět náměstků. Dopravu a silniční hospodářství, životní prostředí bude mít na starosti Pavol Lukša (KDU-ČSL). O školství se bude starat Jaroslava Wenigerová (ODS), sociální věci a kulturu bude spravovat Jiří Carbol (KDU-ČSL), zdravotnictví Jiří Veverka (ODS). Regionální rozvoj, evropské struktury a územní plánování bude spadat pod Pavla Drobila (ODS). Do rady kraje byli dále zvoleni: Petr Adamec (KDU-ČSL), Dagmar Adamová (ODS), Václav Pomikálek (KDU-ČSL), Zbyněk Stanjura (ODS) a Ivan Týle (ODS).  „Zastupitelstvo určilo, že hejtmana v době jeho nepřítomnosti zastoupí náměstek hejtmana Pavol Lukša. V případě nepřítomnosti hejtmana i zastupujícího náměstka zastupují hejtmana náměstci v pořadí Jaroslava Wenigerová, Jiří Carbol, Jiří Veverka, Pavel Drobil,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí krajského úřadu.


    [Top]    


Policisté chytili muže, jenž před jízdou opětovně pil

K o p ř i v n i c e  (hod) - Z důvodu neustálého zvyšování počtu dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu se v sobotu 4. prosince zaměřili policisté na řidiče. Policisté zastavovali řidiče jedoucí v době od třiadvacáté do třetí hodiny ranní. „Za tuto dobu zkontrolovali 176 vozidel a zjistili celkem deset přestupků. U šesti policisté zjistili, že před jízdou požili alkoholické nápoje,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie, a uvedla jeden případ: „Třiadvacetiletý řidič z Oder se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, řídil totiž vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů, i když mu byl za obdobný skutek odebrán řidičský průkaz letos v červenci.“


    [Top]    


Tisková oprava

V minulém číslo došlo k uvedení chybné informace v článku Do kultury půjde v příštím roce částka tři a půl milionu korun, kde bylo uvedeno, že firmě Ludvík Moravia byl navýšen příspěvek o dvě stě tisíc korun. Tyto peníze byly v rámci platné smlouvy přesunuty mezi položkami, což podléhalo schválení zastupitelstva. Dotace nebyla tudíž navýšena.

 

Speciální vlak Mikuláš se svou osmdesát let
starou lokomotivou přilákal v sobotu
dopoledne na nádraží mnoho lidí.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.