Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město zaplatí dva miliony Tatře za Muzeum Fojtství

Předseda představenstva Tatry a starosta
Jiří Tichánek při podpisu kupní smlouvy
na historickou budovu Muzea Fojtství.

FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

K o p ř i v n i c e (hod) - Během posledního řádného jednání zastupitelů v listopadu bylo schváleno podání žádosti o dotaci z programu SROP na realizaci projektu ‘Rozvoj Regionálního muzea Kopřivnice - vybudování expozic historie Kopřivnice, řemeslných tradic a kulturního dědictví významných rodáků - Zdeňka Buriana a Emila Zátopka’. Později se radnice dověděla, že pokud chce získat dotaci, musí vlastnit budovu Fojtství. Z důvodu stanoveného termínu podání žádosti bylo svoláno mimořádné zasedání zastupitelstva na úterý 30. listopadu.

Březnové zastupitelstvo schválilo záměr koupit nemovitost Muzea Fojtství za cenu do dvou milionů korun a dále i odkup muzejní sbírky lašské povahy v ceně do pěti set tisíc korun. Jak řekl místostarosta Kryške, původní návrh na prodej Fojtství neobsahoval žádné podmínky. Až v říjnu, kdy radnice obdržela návrhy smluv, si Tatra vymínila několik podmínek. „Kupující smlouvou přejímá závazek, že převáděná nemovitost - budova občanské vybavenosti č. p. 1 - bude kupujícím po dobu dvaceti let užívána zejména pro účely muzejnictví a souvisejících činností. V případě porušení uvedeného závazku je prodávající oprávněn vyúčtovat kupujícímu smluvní pokutu ve výši pěti milionů korun,“ ocitoval během jednání starosta Jiří Tichánek podmínky Tatry. Poté řekl, že během jednání, která byla s vedením Tatry vedena, byl vznesen protest proti době dvaceti let a sankci pěti milionů korun. „Dnes jsem telefonicky hovořil s ředitelem Igorem Vlčkem a do rady byl přizván pan Machala ze správy majetku Tatry. Nakonec došlo ke snížení doby na deset let a sankční pokuta byla snížena na dva miliony korun,“ doplnil starosta Tichánek.

Podle znaleckého posudku byla nemovitost Fojtství ohodnocena na částku 5 473 000 korun. „Na základě připomínek ze zasedání zastupitelstva nechala ředitelka Regionálního muzea Lenka Hodslavská zpracovat předběžné nabídky na opravy, které by bylo nutné provést. Oprava střechy Fojtství 600 000 Kč, střecha stodoly 250 000 Kč, výměna plynového topení by stála 150 000 korun,“ odpověděla na dotazy zastupitelů, kolik by stály nezbytné opravy na Fojtství, Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu.

„Nelíbí se mi, že se kupčí s chráněnými památkami. Tatra by měla být vděčná, že se město bude o to nadále starat. Otec mě pověřil, aby ty sbírky zůstaly v Kopřivnici. V padesátých letech chtěli zřídit jenom jedno muzeum na okrese a sbírky měly opustit Kopřivnici. Proto byl otec donucen je prodat Tatře za tisíc korun, což nebyla cena ani za ty šanony. Otec to udělal z donucení, aby zůstaly sbírky ve městě. Je to tragédie, když se kupčí s národním majetkem. Když tu nebude Fojtství, tak tu nebude nic,“ vystoupil během jednání Lubomír Hanzelka, syn Emila Hanzelky, který dal dohromady muzejní sbírky.

„Veškeré sbírky jsou dary kopřivnických občanů, kteří je dávali zdarma. Dnes se tyto sbírky prodávají,“ doplnil Hanzelku starosta.

Karel Březina řekl, že rada na své mimořádné schůzi, která předcházela zastupitelstvu, schválila odkup sbírek. Místostarosta doplnil, že během jednání s vedením Tatry místostarosta Vladislav Kryške požádal, zda by město nemohlo dostat sbírky zdarma.

„V minulosti jsme byli občany kritizováni, že se majetku zbavujeme. Tentokrát něco kupujeme,“ uvedl Oldřich Jašek. „Je to rozumný kompromis. Cena dva miliony je slušná. K historii se musíme chovat uctivě,“ podotkl při projednávání Roman Jelínek. Při hlasování se čtrnáct zastupitelů vyslovilo pro koupi a tři se zdrželi.


    [Top]    


Místostarostou bude zřejmě Jiří Novák

K o p ř i v n i c e (dam) - O nástupci Milana Bureše v křesle kopřivnického místostarosty je, zdá se, rozhodnuto. ČSSD odmítla přijmout změnu na postu starosty a snížení počtu uvolněných funkcionářů, ODS tak bude postupovat podle varianty, kdy by se místostarostou měl stát zastupitel Jiří Novák.

„Samozřejmě to musíme ještě probrat s koaličními partnery, ale předpokládám, že v tom nebude žádný rozpor. Oba naši partneři deklarovali, že do personálního obsazení nám nehodlají zasahovat,“ tvrdí předseda místní ODS Oldřich Rys. Šéf zdejších sociálních demokratů Zdeněk Krajčír zdůvodňuje trvání na dva roky staré koaliční dohodě tím, že stávající model radnice je vysoce funkční. „Vstupem do EU nebo přijetím nových kompetencí se zvýšila náročnost na práci a samostatné rozhodování členů rady města. Je nutná operativnost rozhodování. Rychlé rozhodování má velký vliv na bezproblémovém řešení mnoha projektů,“ tvrdí Krajčír a důvodů pro zachování tří místostarostů je prý víc.

„Směr a dynamiku rozvoje města by měly určovat samosprávné orgány města a ne zaměstnanci radnice. Zanedbatelná není ani výše získaných dotací v řádu desítek milionů korun. Přičemž není samozřejmostí je získat, protože konkurence dalších žadatelů je dnes obrovská,“ řekl Zdeněk Krajčír.

Zastupitel ODS Jiří Novák svou kandidaturu potvrdil. „Ještě dojde k jednání s koaličními partnery, ale mohu potvrdit, že jsem připraven nabídku postu místostarosty přijmout,“ řekl Novák. „Chceme, aby to bylo co nejdřív. Předpokládáme, že by se nový místostarosta mohl funkce ujmout od Nového roku. Nicméně, objevil se nějaký drobný právní zádrhel. Takže by mohlo dojít k nějakému krátkému prodlení,“ připustil Oldřich Rys. Nejbližším termínem, kdy by mohla volba nového místostarosty proběhnout, je příští čtvrtek na jednání zastupitelů.


    [Top]    


Průlezky na dětských hřištích neodpovídají normám

K o p ř i v n i c e (hod) - Se vstupem do Evropské unie se zpřísnily i normy pro dětská hřiště. O všechna se ve městě stará Správa sportovišť Kopřivnice, která dohlíží na to, aby byl každoročně vyměněn v pískovištích písek, opravovaly se poškozené kolotoče či jiné dětské atrakce. Na všechny opravy má v rozpočtu vyčleněno celkem asi půl milionu korun.

„Ve městě máme celkem 84 dětských hřišť, jejichž součástí jsou kolotoče a pískoviště, a dalších třicet hřišť s asfaltovým povrchem. Dalo by se říci, že ani jedno neodpovídá platným normám. Proto radnice zvažuje, jakým způsobem je bude upravovat. To vše však bude záležet především na tom, kolik finančních prostředků se vyčlení na obnovu z rozpočtu města,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír, do jehož kompetencí spadá i starost o tato dětská zařízení.

K největším problémům patří různé průlezky, které jsou pro děti nebezpečné tím, že mezery mezi šprušlemi jsou malé a mohlo by dojít k nebezpečnému úrazu. „Z toho důvodu budou pracovníci správy sportovišť ty průlezky, které neodpovídají normám, demontovat a odvážet pryč. U houpaček budeme některé nedostatky opravovat, aby odpovídaly současným předpisům,“ uvedl Krajčír.

Dalším problémem jsou povrchy hřišť. Tam, kde jsou nebo budou umístěny vyšší průlezky, musí být odpružený povrch, což není ani tráva, ani zem. Pod těmito zařízeními musí být speciální gumový povrch. Jeho pořízení je velmi finančně náročné, neboť metr takovéhoto povrchu stojí kolem dvou tisíc korun.

„V příštím roce se budou v rámci revitalizace sídliště Sever stavět dvě nová hřiště. Ta budou již odpovídat normám. O tom, jak bude město postupovat, bude muset rozhodnout rada, možná i zastupitelstvo, neboť se bude muset říci, zda budeme upravovat každé hřiště, nebo zda zřídíme jen několik nových větších hřišť, která by sloužila pro větší lokality, a to s sebou nese stížnosti občanů na zvýšený hluk,“ upřesnil Krajčír, jaký bude následující postup.


    [Top]    


Radnice jednala s vedením Dury o odkoupení pozemku

K o p ř i v n i c e (hod) - Během letošního roku došlo ke změně ve vedení společnosti Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., sídlící v Průmyslové zóně ve Vlčovicích. Na post odcházejícího ředitele Milana Černého nastoupil Niclas Pfüller. První oficiální jednání zástupců kopřivnické radnice s novým vedením této společnosti se uskutečnilo začátkem minulého týdne.

Ředitel kopřivnického závodu Niclas Pfüller a vedoucí logistiky Ivo Ries s místostarostou Vladislavem Kryškem a Ivanem Viskupičem, vedoucím odboru správy majetku města a investic, spolu jednali mimo jiné i o možnosti zpětného odkoupení pozemku z vlastnictví Dury. „Pan ředitel nastínil, že požadavek města projedná s vedením Dury a vyjádří se v krátké době. Kladná odpověď by umožnila nabízet tento pozemek dalším zájemcům z řad investorů,“ sdělil místostarosta Vladislav Kryške.

Kryške byl potěšen zvýšeným počtem zaměstnanců ve firmě. „Byl jsem velice mile překvapen, neboť když jsem firmu navštívil před rokem, hala byla naplněna výrobní technologií jen z jedné pětiny. Dnes je to více. V současné době Dura zaměstnává kolem sto šedesáti lidí. Vzhledem k perspektivě, se kterou nás seznámil ředitel Pfüller, bude pravděpodobně požadavek města zaměstnat čtyři sta zaměstnanců do konce roku 2007 splněn, pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti,“ uvedl místostarosta. V současné době firma Dura vyrábí bovdenové a řadicí systémy pro osm zákazníků po celé Evropě a chystá se rozšíření vyráběného sortimentu o brzdové systémy a později i další systémy pro otevírání dveří, kapoty apod.

„V letošním roce dosáhne firma Dura obratu 400 milionů korun a v dalších letech by mělo dojít k dalšímu nárůstu. Prognostika, co se týče počtu zaměstnanců, bude asi reálná,“ dodal Kryške.


    [Top]    


Boni Pueri svým koncertem nadchli publikum

Boni Pueri odvedli v kostele
sv. Bartoloměje vynikající výkon.
Přispěla k tomu i atmosféra
vyprodaného koncertu.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e (dam) - Rekordní návštěvností se minulou středu pyšnil adventní koncert Boni Pueri. Chlapecký sbor přilákal do kostela asi 430 posluchačů, což je největší návštěva koncertu klasické hudby od doby, kdy v Kopřivnici hrál houslista Pavel Šporcl. Vyprodané koncerty však nejsou pro Boni Pueri ničím výjimečným. Ať už sbor vystupuje sám nebo s orchestry a sólisty zvučných jmen, na nezájem si stěžovat rozhodně nemůže. V předvánočním období, kdy zároveň koncertují obě výběrové skupiny sboru, to platí dvojnásob.

„Chlapecký sbor je obrovské specifikum. Tenory a basy mladých mužů ve spojení s chlapeckými soprány a alty tvoří nezaměnitelný zvuk. Sbor může dělat větší šíři repertoáru než klasické smíšené sbory a jeho zpěv působí mnohem křehčeji,“ vysvětluje atraktivitu chlapeckého zpěvu sbormistr Jakub Martinec.

Boni Pueri předvedli zaplněnému chrámu sv. Bartoloměje v první části kolekci skladeb mistrů evropské klasiky od gregoriánského chorálu, přes Halelujah z Händlova Mesiáše až po úpravu Larga z Dvořákovy Novosvětské. Druhá polovina koncertu patřila adventní a vánoční muzice v podobě koled z celého světa a ukázek z cyklu A Ceremony of Carols. Právě nahrávka tohoto díla Benjamina Brittena byla prestižním britským hudebním časopisem vyhlášena nahrávkou minulého měsíce.

Sbormistr Jakub Martinec si po koncertě chválil výjimečnou atmosféru, kterou zdejší publikum vytvořilo. Vřelého přijetí se však jeho svěřencům dostává také na četných zahraničních cestách. Pár dní před vystupováním v Kopřivnici sbor koncertoval v Salcburku, tento týden bude zpívat pro belgickou vládu a hned po Vánocích vyráží na sedmitýdenní turné po Kanadě a USA.

„Na celém světě je opravdu kvalitních chlapeckých sborů jen pár. My jsme dosáhli špičkové úrovně, a to nám otvírá také dveře do světa,“ říká Martinec. Udržet dosaženou úroveň je prý ale zavazující a náročné. Zpívání v Boni Pueri jejich sbormistr přirovnává k vrcholovému sportu. Koncertní skupiny vybírají sbormistři ze základního kádru asi tří set padesáti chlapců a zkoušky probíhají standardně třikrát týdně. „Před nějakou velkou akcí, jako je nahrávání nebo turné, už zkoušíme téměř denně,“ uzavřel Martinec.


    [Top]    


Při kontrole v diskotéce Hans bylo zjištěno, že devět mladistvých pilo

K o p ř i v n i c e - V pátek 3. prosince se konala bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili na podávání alkoholu mladistvým a nezletilým v restauračních zařízeních, hernách a diskotékách. Na akci se podílel Hasičský záchranný sbor, Celní správa Ostrava, Cizinecká policie, Městská policie Kopřivnice a Policie ČR. „Policisté se také zaměřili na hraní osob mladších osmnácti let na výherních hracích automatech a na odhalování nealkoholové toxikomanie mezi mládeží,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Krátce po desáté hodině proběhla kontrola Sherwoodu, kde policie přistihla dva mladistvé pod vlivem alkoholu 0,3 a 0,5 promile.

Úderem půlnoci obstoupili diskotéku Hans policisté a do restauračního zařízení vstoupila asi čtyřicítka zainteresovaných. Policisté kontrolovali věk hostů, a ti, kteří neměli osmnáct let, museli vyjít ven. Před vchodem do diskotéky stálo vozidlo P ČR a policisté nechávali mladistvé foukat. U obou stála fronta, neboť diskotéka je mezi mladistvými vyhlášená. Ti, kteří nenadýchali, mohli odejít. Další nezletilí, u kterých byla naměřena hodnota alkoholu, byli předáni kolegům, kteří je poté se sociální pracovnicí městského úřadu nebo sami předávali doma rodičům. Těchto hříšníků bylo celkem jedenáct.

Dva mladíci ve věku 16 a 17 let mi na otázku, kde berou peníze na alkohol, odpověděli, že doma dostanou na colu. Protože pivo je levnější než cola, pijí pivo. Se zakoupením alkoholu také nemají problémy, neboť ten jim kupují starší kamarádi. U šestnáctiletého mladíka bylo zjištěno 1 promile alkoholu, a jak podotkl, vypil jedno a půl piva a dva puškiny.

Sedmnáctiletý hoch vypil 3 puškiny a také jedno a půl piva a alkohol činil 1,54 promile. Další patnáctiletý hoch se přiznal, že „brácha má narozeniny, trošku jsme to oslavili. Vypil jsem jedno pivo a kámoš koupil litr vína s colou.“ Na otázku, zda chodí často do takovýchto podniků, odpověděl, že ne, že tady byl podruhé. „Doma bude asi kravál,“ podotkl.

Policisté včetně sociální pracovnice s dětmi provedli pohovory a poté je odváželi domů. Je zarážející, že téměř všechny rodiče museli policisté budit, aby jim mohli předat děti. Jeden rodič byl nemile překvapen, neboť syn měl být u kamaráda, proto ho doma nepostrádal. V jednom případě přebíral své dítě rodič, který byl sám pod vlivem alkoholu. Podle reakce některých rodičů se dá usuzovat, že jejich ratolesti po delší dobu nebudou moci tato zařízení navštěvovat. Děti rodičům tvrdily, že pily puškina, což je měkký alkohol.

Pracovníci Celní správy Ostrava se zaměřili na kontrolu dodržování spotřebních daní, kolkování alkoholu a tabákových výrobků. Bylo konstatováno, že neshledali žádné závady. Cizinecká policie se zaměřila na pobyt cizinců, kontrolu platnosti dokladů a povolení k pobytu na území ČR. „Policisté zjistili jeden přestupek proti zákonu o pobytu cizinců na území České republiky a jedno podezření ze spáchání přestupku,“ podotkla Šálková. Největší závady zjistili hasiči, kteří kontrolovali hydranty, hasicí přístroje a únikové východy. „Ti shledali, že provozovna Hans nesplňuje šest z jedenácti základních podmínek, které vyplývají ze zákona č. 133/1985 o požární ochraně obyvatelstva,“ uvedla tisková mluvčí. Jak dodala Šálková, akce na podávání alkoholu mladistvým menšího charakteru probíhají jedenkrát měsíčně. Takováto velká akce byla první v novojičínském okrese.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.