Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radnice nemůže před prodejem domů vystěhovat všechny neplatiče

K o p ř i v n i c e (hod) - Nájemníci obecních bytů, jejichž domy jsou určeny k prodeji, již obdrželi dopis s cenovou nabídkou zaslaný realitní kanceláří Rekaz, která se stala vítězem výběrového řízení na zprostředkování prodeje bytových domů. Nyní se nájemci rozhodují o tom, zda se mají aktivně účastnit tohoto procesu. V jejich rozhodování mimo finanční možnosti hraje významnou roli také skutečnost, že v rámci prodávaných domů existují nájemci, kteří dluží na nájemném. Někteří z nich proto zvažují, zda do toho jít, neboť mají obavy z budoucnosti.

„Máme zkušenosti, že nájemci, kteří byli problémoví v době, kdy byty patřily městu, tak v nových podmínkách se chovají zodpovědněji. Ke zlepšení jejich platební morálky přispívá i to, že ostatní členy potkávají denně, a ti na ně mohou působit. Jednou z možností je, že se lidé domluví na vzájemné výměně bytů. Pokud se takový případ vyskytne, budeme tyto případy doporučovat radě města ke schválení,“ uvedl Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství

„Z patnácti domů určených k privatizaci je osm domů, kde nejsou nájemníci dlužící na nájemném. V ostatních domech dlužné nájemné většinou nepřevyšuje deset tisíc korun. Jednotlivé případy nelze zevšeobecňovat. V těch nejproblémovějších je možné předložit radě města žádost o pomoc,“ podotkl k možnosti řešení problémů místostarosta Milan Bureš, který má na starost bytovou oblast.


    [Top]    


Kopřivnice byla jedním z deseti pořádajících měst

Série odborných seminářů pod názvem
Příklady dobré praxe místní Agendy 21
v ČR proběhly pouze na deseti místech
republiky. Kopřivnice byla jedním
z hostitelů setkání.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Národní síť Zdravých měst České republiky pořádala v Kopřivnici 12. října seminář pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka s názvem Příklady dobré praxe místní Agendy 21 v ČR. Kromě výstupů místních Agend 21, s kterou byli účastníci podrobně seznámeni, byla na setkáních řeč o určování tzv. Ekologické stopy města a veřejné instituce. Jde o ukazatel stanovující množství přírodních zdrojů, které město, instituce nebo třeba region či celý stát spotřebují v daném roce k zajištění svého běžného fungování.


    [Top]    


Komunikace se budou v zimě solit

K o p ř i v n i c e (ili) - Zimní údržba dozná v letošním roce radikální změny. Oproti předcházejícím letům se kromě schodů a přechodů pro chodce začnou solit i komunikace.

„Správa silnic a dálnic Moravskoslezského kraje, která v Kopřivnici udržuje průtahy městem, solila vždy a po zkušenostech z loňské zimy, kdy se sůl roznesla i na nesolené komunikace a způsobila tam vyježděné koleje a výmoly ve vyhrnutém sněhu, přistoupilo město na stejné řešení,“ vysvětlil důvody změny přístupu k údržbě komunikací ředitel Slumeka, s. r. o., Karel Březina. Řidiči se nemusejí obávat přesolených komunikací, protože firma disponuje technikou, která sůl elektronicky dávkuje v množství od 5 do 40 gramů na m2 dle konkrétní situace.

Solí budou mimo komunikace, které patří do působnosti novojičínského střediska správy silnic a dálnic Moravskoslezského kraje, udržovány pouze hlavní tahy jako například ulice Štramberská, Štefánikova až po nákladové nádraží, hlavní tahy na sídlišti Sever a Koreji, Husova, Dělnická, Kpt. Jaroše, Erbenova, Máchova a cesta kolem polikliniky. Boční uličky se solit nebudou, pouze vyhrnovat a sypat inertním posypem. Zimní údržbu v místních částech budou zajišťovat soukromí zemědělci.

Firma Slumeko letos posílí vozový park o nový traktor, protože na údržbu přibyla celá průmyslová zóna. „Radě města bylo v těchto dnech předloženo ke schválení nařízení rady města, které nahradí podle zákona operativní plán zimní údržby. V něm jsou přesně stanoveny podmínky údržby a priority, nebo naopak lokality, které nebudou v zimě udržovány,“ doplnil ředitel Březina výčet změn.


    [Top]    


Rekonstrukce Lašské vily je největší letošní akcí

K o p ř i v n i c e (hod) - Pracovníky odboru správy majetku a investic v současné době nejvíce zaměstnává probíhající realizace akce ‘Rekonstrukce Lašské vily’, kterou provádí společnost První Key Stav, a. s., Třinec.

V Lubině opravuje komunikaci od kostela k hasičské zbrojnici stavební společnost V+V Saveko, s. r. o., Kopřivnice. Tatáž společnost dokončila předlažbu chodníku na ulici Sokolovské. Předpokládá se, že do konce roku 2004 budou zrekonstruovány elektrorozvody v Mateřské školce v Lubině. Společnost Slumeko, s. r. o., Kopřivnice předláždila chodník na ulici Školní a zahajuje realizaci chodníku na ulici Sadové s napojením na ulici Záhumenní. Dále je v realizaci stavba ‘Parkoviště Sever’ u garáží Trappes, již provádí Beskydská stavební, s. r. o., Třinec. Společnost Baňské projekty Valašské Meziříčí dokončuje studii pro stavby ‘Chodník napříč Vlčovicemi’ a ‘Chodník Lubina’. Dále se do konce roku provede výměna sloupů veřejného osvětlení v lokalitě u fotbalového hřiště ve Vlčovicích, na ulici Pod Bílou horou a Školní.


    [Top]    


Ministr Svoboda se povozil v tatrovce

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda
navštívil na konci minulého týdne
kopřivnickou automobilku a prohlédl
si její výrobní program.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Krátkou návštěvu Tatry absolvoval minulý pátek odpoledne ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. „Je to víceméně zdvořilostní návštěva. Pan ministr přijíždí na pozvání Ronalda Adamse. Má jít o poděkování za to, že pomohl prosadit prodej tatrovek v Iráku,“ osvětlil okresní tajemník KDU-ČSL Jiří Navrátil Svobodovu návštěvu. Šéf české diplomacie si v doprovodu člena dozorčí rady Ronalda Adamse a člena představenstva Terex - Tatra Zbyňka Keislera prohlédl výrobní provozy. Na zkušebním polygonu automobilky pak k překvapení všech přítomných sám usedl za volant jednoho z vojenských speciálů Tatry a projel s ním nejen rychlostní okruh, ale také technicky náročné úseky simulující ty nejtěžší terénní podmínky. Cyril Svoboda se v Kopřivnici, Frenštátě a Štramberku pohyboval i v sobotu, kdy podporoval senátní kandidaturu Jaroslava Šuly.


    [Top]    


Štramberské byty bude od prvního ledna spravovat Rekaz

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberská radnice od Nového roku zeštíhlí o bytový odbor. Správu svého bytového fondu radnice předá externí firmě, s největší pravděpodobností kopřivnickému Rekazu. Motivem tohoto rozhodnutí je podle starosty Jana Sochy finanční úspora. „Ušetřit bychom měli 500 až 700 tisíc korun, které investujeme zpět do bytového fondu formou nutných oprav,“ řekl Socha.

Původně chtěla radnice správu svých bytů Rekazu předat již v červenci, zastupitelé však tento krok neschválili. Tehdy jim vadilo, že radní vybrali přímo společnost Rekaz a žádali výběrové řízení. „To proběhlo, kromě Rekazu se jej účastnila také firma ISA Consult a fyzická osoba pan Bár, který dnes vede naši bytovou správu a měl zájem činnost provádět dál jako podnikatel,“ uvedl Socha s tím, že rada vybrala Rekaz a doporučila zastupitelstvu jeho schválení. Proti zrušení bytové správy se již na jaře zvedla vlna odporu obyvatel sídliště na Bařinách, kde je soustředěna většina z dvou set devíti štramberských nájemních bytů. Tamní obyvatelé se obávali především toho, že veškeré náležitosti budou nuceni vyřizovat v Kopřivnici a hůře dostupné budou i opravy v případě havárií. Něco takového ale prý nehrozí. „Vymínili jsme si, že minimálně dvakrát v týdnu bude fungovat kancelář přímo na Bařinách a Rekaz nás přesvědčil také svým dispečinkem, kterým zajišťuje opravy i během víkendu, což naše bytová správa nezajišťovala. V konečném důsledku si naši nájemníci polepší,“ myslí si starosta Štramberka, ale i přesto očekává, že zrušení bytové správy vzbudí mezi 12 procenty obyvatel města bydlících v obecních bytech nevoli.

Radnice do budoucna chce také zhruba na polovinu snížit počet bytů ve svém držení. „Chceme si ponechat jen asi sto sociálních bytů,“ tvrdí starosta. Podle ankety je však mezi Štramberáky o odkoupení bytů do vlastnictví mizivý zájem. Při poslední anketě projevili zájem jen čtyři lidé. „Nájemníky nic nevede k tomu, aby si byty kupovali. Tři roky se už nezvyšoval relativně nízký nájem a vysvětlovat někomu, že až skončí vláda ČSSD, nájemné poskočí třeba o 30 procent, nemá smysl,“ tvrdí Socha. Tak jako tak radnice se projektem privatizace zabývá, i když není jisté, zda ji započne ještě v tomto volebním období. Šéf Rekazu Josef Zima zatím rozhodnutí štramberských radních oficiálně nezná. Každopádně podle jeho slov by převzetí bytového fondu v sousedním městě nemělo mít nějaký zásadní vliv na rozšiřování počtu zaměstnanců společnosti. V současnosti již Rekaz působí nejen v Kopřivnici, ale také ve Frenštátu pod Radhoštěm, tam stejně jako tomu bude v případě Štramberka funguje detašované pracoviště realitní kanceláře, ale centrální správa je prováděna v ústředí v Kopřivnici.


    [Top]    


Boxy pro recyklaci baterií

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí a zemědělství ve spolupráci s firmou Ecobat, s. r. o., poskytne od 1. listopadu občanům města bezplatnou službu v zajištění zpětného odběru přenosných baterií. Přijímány budou veškeré tzv. suché baterie nebo akumulátory do hmotnosti 750 gramů - knoflíkové články, mikrotužkové a tužkové baterie, monočlánky, ploché baterie, 9V hranaté baterie, akumulátory do mobilních telefonů, notebooků nebo ručního nářadí. Čtyřiadvacet sběrných boxů bude umístěno ve všech mateřských školách vyjma MŠ Jarní, na základních školách mimo ZŠ E. Zátopka a ZŠ Lubina, dále v Dětském centru, střední škole, Klubu Kamarád, Slumeku, v kulturním domě a dva boxy budou v budovách městského úřadu. Pro zvýšení atraktivnosti sběru baterií, které budou určeny k recyklaci, přispěla firma Ecobat cenami pro nejaktivnější mateřskou a základní školu. Případní další zájemci o sběrné boxy mohou kontaktovat pracovnici životního prostředí Zuzanu Gřesíkovou, tel. 556 494 930.


    [Top]    


Od neděle se zapnutými světly

K o p ř i v n i c e (hod) - Od neděle 31. října musí všechna auta za jízdy povinně svítit. Tato povinnost vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích platí od ledna 2001 vždy v období zimního času.

Pokud řidič tuto povinnost nedodrží, hrozí mu za tento prohřešek bloková pokuta až do tisíce korun. Vzhledem k neustále zvyšujícímu se množství vozidel, jezdí mnozí řidiči se zapnutými světly po celý rok.


    [Top]    


Popelnice u domu lidem vadí

K o p ř i v n i c e (ili) - Jak jsou spokojeni občané s umístěním nádob na komunální odpad v místě bydliště, zněla otázka položená náhodným respondentům.

Ivona M. (47 let, soukromá podnikatelka) - Bydlím v přízemí, pod okny máme dva kontejnery, a pokud nejsou právě tropická vedra, tak nás neobtěžuje ani zápach.

Ivan B. (52 let, nezaměstnaný) - Kdyby lidé nehromadili u kontejnerů tolik věcí, tak si ani nevšimnu, že tady nějaké jsou.

Oldřich K. (43 let, pokrývač) - Každý dům by měl mít kontejner před svých vchodem a lidi by se nemuseli dohadovat, kdo komu dělá před domem nepořádek.

Jana H. (31 let, prodavačka) - Kontejnery máme naproti přes cestu, ale vidím na ně přímo z balkonu, což není zrovna nejlepší pohled. Zato z opačné strany jsou obestavěny zídkou.

Libuše K. (44 let, nezaměstnaná) - Odpady stojí tolik peněz, ale kontejnery na sídlišti kultuře bydlení čest nedělají.

Karla T. (56 let, pokojská) - Kontejnery jdou špatně otevírat a na ty nové, plastové se musí použít obě ruce. K umístění připomínky nemám.

Vladimíra H. (29 let, asistentka) - Kontejnery by měly být víc esteticky ukryté.


    [Top]    


Situaci v dopravě by měla zlepšit dálnice a dokončení koridoru

K o p ř i v n i c e (hod) - Dopravní obslužnost je největším problémem moravskoslezského regionu. Všichni kandidáti se shodují v tom, že prioritou je dostavba dálnice D 47 a dále dobudování koridoru.

„Kvalitní dopravní spojení pro tento kraj je velkou nutností pro přilákání investorů jak zahraničních, tak domácích, ale i turistů. Dálnice D 47 je alfou i omegou tohoto kraje, proto chceme, aby byla dokončena nejpozději do konce roku 2008,“ uvedla Marie Pešlová kandidující za Evropské demokraty.

„V dalším období musíme navázat na kroky, které již byly učiněny a využít výhodné polohy regionu v centru Evropy. Do hlavní páteřní trasy z východu na západ kraje, ale také do silnic druhé a třetí třídy, které má kraj v majetku, chceme investovat do jejich oprav stovky milionů korun. Z části už jsou tyto peníze získány ze strukturálních fondů, letos to bylo 150 milionů a v dalších letech to budou další stovky,“ sdělil Josef Jalůvka (ODS).

Sociální demokraté podle slov Jiřího Tichánka chtějí vybudovat obchvaty, neboť mnohým městům by se ulehčilo. V tom vidí ČSSD prioritu.

Sdružení nezávislých kandidátů chce prosadit, aby se vážily kamiony po celé republice. „Přetížení není záležitost jen zahraničních dopravců, ale také našich. Cesty nejsou na přetížené kamiony dimenzované, takže zejména v létě se tvoří koleje,“ okomentoval problém Karel Březina. Jan Socha z téže strany k tomu dodal, že „v krajském měřítku by se dala udělat optimalizace tras, protože ve stejný čas nemusí jezdit na stejné trase autobus i vlak a z toho důvodu jsou pak spoje ztrátové, a to musí doplácet obce. Velmi těžce se bude zhušťovat síť autobusové dopravy, neboť nákladovost je velmi vysoká.“

Roman Jelínek ze Strany práce vidí nejdůležitější faktor v podpoře veřejné dopravy. „Chci, aby se dotovala hromadná doprava, což by měla být nejlevnější varianta,“ dodal Jelínek. Ten by chtěl ještě prosadit dotaci na přepravu kamionů po železnici. „To by mělo přimět kamionové dopravce k využívání vlaků pro přepravu kamionů. Tím by se nemuselo tolik investovat do oprav dálnic a nebylo by tolik zatěžováno životní prostředí,“ rozvedl Jelínek. Podobný názor zastávají i lidovci. Ti podle slov Mariána Kálny chtějí zvýšit podporu regionálních železničních sítí.

Železniční koridor je téměř hotov. „Mělo by dojít k dotažení železničního koridoru Bohumín - Jablunkov-Mosty, aby se zvýšila propustnost na Slovensko,“ uvedl Karel Kuboš (KSČM).

Mošnovské letiště je od pololetí letošního roku v majetku kraje. „Založili jsme akciovou společnost a kromě toho, že se bude připravovat významné rozvojové území kolem celého letiště, tak už jsou připraveny kroky k tomu, aby bylo přímé letecké spojení s významnými evropskými destinacemi jako Vídeň, Frankfurt, Londýn, Paříž, ale také na východ. To je všechno v jednání a mělo by to přispět k zájmu turistů, investorů i stávajících firem,“ uvedl k dalšímu způsobu dopravy Jalůvka.

Nejen Evropští demokraté, ale také SNK chtějí, aby bylo zajištěno spojení všech větších měst v regionu s letištěm, což by mělo zvýšit využívání letecké dopravy.

Zástupci Evropských demokratů i SNK chtějí prosadit, aby se ve velkých městech omezila individuální automobilová doprava a vybudovala se záchytná parkoviště, čímž by se zmenšila dopravní zátěž v centrech měst a zlepšilo životní prostředí.

ODS chce podporovat zavedení hromadné dopravy, tzv. cyklobusů, skibusů, které by ve svém důsledku měly zlepšit dopravu do rekreačních oblastí.


    [Top]    


Společnost Jana Masaryka opět udělovala své medaile

P r a h a (dam) - Společnost Jana Masaryka v polovině minulého týdne udělovala na své výroční schůzi v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě Medaile cti a vděčnosti. Vloni se vedle amerického velvyslance Craiga R. Stapletona stali jejími držiteli také čtyři členové Masarykova demokratického hnutí z Kopřivnice a jeho zástupci byli přítomni i letošnímu oceňování.

Zatímco vloni výbor Společnosti Jana Masaryka udělil pouze čtyři medaile, letos se z ocenění mohlo těšit daleko více lidí. Z rukou předsedy společnosti a posledního Masarykova tajemníka Antonína Suma převzal ocenění například ambasador Rakouské republiky Klaus Daublebsky, vnučka amerického prezidenta Eisenhowera nebo ředitel Českých center v zahraničí Jan Bondy. Celkem bylo uděleno osmnáct medailí. Jejím nositelem se také stal dlouholetý šéfredaktor českého vysílání BBC Zdeněk Masný, ředitel nově založeného Masarykova muzea v Lánech nebo autor divadelní hry o posledních dnech a tragickém konci poválečného ministra zahraničí.

Podle předsedy Společnosti Jana Masaryka Antonína Suma je výběr nositelů medailí velmi zodpovědný. „Medaili neudělujeme jen našim členům, ale hlavně lidem, kteří projeví dobrou vůli spolupracovat na něčem, co má pro náš národ a naši společnost význam. Vytipované osobnosti schvaluje výbor Společnosti a až následně je vyznamenání uděleno,“ vysvětlil Antonín Sum.


    [Top]    


Anketou prošlo přes tři stovky obyvatel

K o p ř i v n i c e (ili) - Výsledky ankety, která se uskutečnila v rámci přípravy Plánu zdraví a kvality života, jsou již známy. Místo pěti set původně zamýšlených oslovených respondentů jich na anketní otázky odpovídalo tři sta sedmnáct. Až v praxi se totiž ukázalo, že časová náročnost je větší, než zástupci Institutu komunitního rozvoje v Ostravě předpokládali. I tak byly anketou získány cenné informace. Na otázky týkající se zdravého životního stylu a zdravotnických služeb, veřejné správy, životního prostředí a bydlení, výchovy a vzdělávání, volného času, sportu a kultury, sociálních služeb a dopravy odpovídalo 133 mužů a 184 žen. Nejčastěji byli dotazováni respondenti ve věku 20 až 39 let (42 procent), což je cílová skupina v produktivním věku, nejméně mládež od 15 do 19 let (13 procent). Ostatní věkové kategorie byly dotazovány rovnoměrně.

„Anketa byla pro nás velmi přínosná, protože jsme si mohli v praxi ověřit, zdali jsou nápady pracovních skupin, které na Plánu zdraví a kvality života pracují, pro lidi zajímavé či nikoli,“ uvedla koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radka Chalúpková. Jako příklad nezájmu veřejnosti pak uvedla komunikaci radnice s občany formou krátkých textových zpráv přes mobilní operátory.

V oblasti sociálních služeb by v budoucnu občané nejvíce přivítali bezbariérové byty, zlepšení služeb pro seniory a zdravotně postižené spoluobčany, naopak minimální zájem byl o linku důvěry a rozvoj služeb poskytovaných v domácnostech. V rámci výchovy a vzdělávání třiadevadesát procent dotázaných podporuje inovativní přístup pedagogů ve školách a stejné množství respondentů si přeje rozvíjení dopravní výchovy.

S detailními výsledky ankety se můžete seznámit v pracovní verzi na stránkách zdravemesto.koprivnice.org, případné připomínky nebo postřehy pak můžete zaslat na e-mailovou adresu zdravemesto@koprivnice.cz.


    [Top]    


Jméno Jana Sýkory nese letecký hangár ve Kbelích

P r a h a (ili) - Na jaře letošního roku byla odhalena pamětní deska kopřivnickému rodáku Janu Sýkorovi v Leteckém muzeu ve Kbelích, při kterém se sešly špičky vojenského a civilního letectví. Zároveň jeho jméno nese hangár věnovaný československému letectvu, v němž jsou vystaveny exponáty z let 1925 - 1938.

Jan Sýkora, který letecké muzeum nejen spoluzakládal, ale až do důchodu v něm pracoval, byl celoživotním leteckým fandou, ať se jednalo o činnost modelářskou, sportovní plachtaření či renovaci historických exponátů. Díky jeho důsledné muzejní posedlosti byly zachráněny nenahraditelné letecké exponáty, které byly a jsou chloubou našeho letectví.

S výsledky jeho práce se můžeme setkat nejen ve zmiňovaném muzeu ve Kbelích, ale i v Technickém muzeu v Praze - Letné, stejně jako v Technickém muzeu v Kopřivnici. V květnu roku 2002 se Sýkorovi dostalo Ocenění za celoživotní přínos rozvoji civilního letectví. Vážné onemocnění a následná smrt 14. listopadu 2003 přerušila další plány tohoto nesmírně pracovitého a tvůrčího člověka, který se těšil velké vážnosti nejen v odborných kruzích.


    [Top]    


Smrt Jana Masaryka byla ministrovým protestem, tvrdí Antonín Sum

P r a h a - Jméno Antonína Suma není příliš v povědomí lidí, přesto tento dnes již pětaosmdesátiletý muž byl účasten řady významných okamžiků moderních dějin našeho státu. Narodil se v roce 1919 jako syn generálního konzula ve Vídni, studoval tamní gymnázium, ale maturoval v Praze. Než němečtí okupanti nechali zavřít české univerzity, studoval práva, během války pracoval jako aspirant v lékárně a notářský úředník. Byl aktivním účastníkem domácího odboje a Pražského povstání. Po promoci v lednu 1946 začal pracovat na úřadu vlády a o rok později se stal osobním tajemníkem šéfa diplomacie Jana Masaryka. V Černínském paláci byl i v době ministrova tragického úmrtí a zařizoval jeho pohřeb, jeho posledním úkolem v pozici ministerského úředníka bylo zajišťování pohřbu Edvarda Beneše, pak byl nucen odejít. Ve stejném roce svědčil v procesu s Miladou Horákovou a byl odsouzen na 22 let. Prošel několika věznicemi a jáchymovskými uranovými doly. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako zedník a později kominík. Do vysoké úřednické funkce se na rok vrátil v roce 1969, kdy se jako nestraník stal tajemníkem ÚV Národní fronty ČSSR a ještě o rok dříve se stal starostou českého Junáka. Poté působil ve výzkumném ústavu se zaměřením na životní prostředí. Po pádu komunismu Sum tlumočící do pěti jazyků uvažoval o návratu do diplomatických služeb. I přes svůj vysoký věk je stále velmi aktivním člověkem a jen v posledních několika letech napsal několik odborných knih. Díky iniciativě skupiny Kopřivničanů mu vloni u příležitosti 28. října prezident republiky Václav Klaus udělil Řád T.G.M., který není jediným jeho vysokým vyznamenáním, mimo jiné je totiž Rytířem Čestné legie. Nyní skupinka Masarykovo demokratické hnutí v Kopřivnici uvažuje navrhnout Antonína Suma jako kandidáta na čestné občanství Hlavního města Prahy, ten ale o tuto poctu ale nestojí. „Deset let jsem žádal o občanství pro všechny odbojáře Pražského povstání a oni je neudělili, takže já o ně rozhodně nestojím. Nechci pro sebe nějaké čestné občanství, když ho nedostanou ti, kterým by náleželo,“ tvrdí skromný Sum.

Jaké jsou cíle Společnosti Jana Masaryka, kterou jako její předseda spravujete?

Společnost vznikla až v roce 1999, kdy jsme navazovali na původní činnost nadace Jana Masaryka, která byla na VŠE. Po změně zákona, který nadacím nařizoval minimálně půlmilionové jmění, jsme se museli transformovat na společnost podle občanského zákoníku. Od té doby fungujeme docela dobře. Daří se nám vydávat informační zpravodaj, máme na kontě i několik knížek. Dřív, dokud jsem na tom byl lépe, tak jsem jezdil po školách a přednášel. Někteří další členové v tom pokračují, mně už to zdraví příliš často nedovoluje. Naším hlavním posláním je snaha udržovat nejen masarykovského ducha, ale také ty ideje, které k tomu patří. Jde nám o demokracii, její zvýrazňování mezi lidmi, což zrovna dneska není bohužel jednoduchý úkol.

Jaká je Vaše nejvýraznější osobní vzpomínka na Jana Masaryka?

Je to, že to byl člověk absolutně čestný. Ať už řekl cokoliv, tak to udělal, a nebo když už to náhodou nevyšlo, což se v životě taky stane, tak se omluvil, a to je hrozně důležité. Něco takového dnešním politikům absolutně schází.

Jste autorem několik knih především o osobě ministra Masaryka. Chystáte v dohledné době nějakou další publikaci?

Před pár dny jsem dokončil práci na další knize. Je to publikace, kterou vydává Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu a já tam dostal 45 stran o Janu Masarykovi. Je to stať týkající se ministrova konce. V knize se objeví několik verzí od několika autorů. Někteří tvrdí, že byl tak či onak zavražděn a shozen z okna. Já jsem zastáncem verze sebevraždy. Šlo o osobní rozhodnutí pana ministra, kterým chtěl protestovat. Jeho čin se musí brát v kontextu celé té doby. Nesnesl, že se na nás západ vykašlal, nikdo si únorového převratu ani nevšiml a na to on cítil potřebu upozornit. Byl to jeho osobní protest, několikrát o tom v náznacích mluvil.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.