Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Státní zastupitelství prošetří převzetí peněz od firmy Efis

K o p ř i v n i c e (hod) - V uplynulém týdnu vyzvala rada místního ODS starostu Jiřího Tichánka a zastupitele KDU-ČSL Aloise Janka a Jaroslava Šulu k rezignaci na mandát člena Zastupitelstva města Kopřivnice.

V úterý 19. října se proto uskutečnilo koaliční jednání, kterého se zúčastnili zástupci ČSSD, ODS a Sdružení nezávislých kandidátů. „Některé věci jsme si vyříkali a další upřesnili, neboť mnohé záležitosti byly převzaty z tisku, a ty byly napsány, aniž by redaktoři byli v obraze, jako například, že peníze byly určeny městu, a ne politickým stranám. Zastupitel Karel Březina (SNK) navrhl, ať podám na okresní státní zastupitelství žádost o prošetření celé záležitosti. To už jsem dříve navrhoval ve výboru ČSSD,“ okomentoval koaliční jednání Jiří Tichánek (ČSSD).

„Výsledkem jednání byla dohoda, že do doby, než bude celá záležitost prošetřena policií a dalšími orgány činnými v trestním řízení, vyčkáme. Pan starosta řekl, že pokud se prokáže, že byla chyba na jeho straně, bude rezignovat sám,“ přiblížil postoj ODS její předseda Oldřich Rys. Ten podotkl, že se zástupci KDU-ČSL nejednali, neboť s touto stranou není ODS v koalici, ale nicméně by se celá záležitost měla vyvíjet podobně.

Ve čtvrtek 21. října podal Jiří Tichánek na Okresním státním zastupitelství v Novém Jičíně svou žádost o prošetření celé záležitosti týkající se Efisu. „Cítím morální odpovědnost a potřebu předstoupit před příslušné orgány s tím, aby spravedlivě posoudily, zda došlo, či nedošlo k jednání, které je za hranicí zákona. Kategoricky popírám, že by však komukoliv vznikla neoprávněná výhoda spočívající v majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění kohokoliv, když lze na existujících expertních studiích prokázat, že nabídka spolupráce Efisu byla v rozhodné době pro město jednoznačně nejvýhodnější. Podotýkám, že rozhodování ve věci modernizace otopných systémů v roce 2002 bylo podrobeno bedlivému dozoru Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ministerstva vnitra i nezávislých soudů. Ve všech případech se prokázalo, že k porušení zákona nedošlo,“ dodal Tichánek.


    [Top]    


Město chce odstranit co nejvíce vraků

Město chce, aby se stará auta a vraky
likvidovaly v rámci platných zákonů.
Proto přichází s akcí, v rámci které
přispěje na jejich likvidaci.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Radnice chce podpořit ekologickou likvidaci vraků a starých vozidel. Pracovníci odboru životního prostředí ve spolupráci se společností Slumeko, s. r. o., jsou organizátory akce ‘Úklid autovraků z Kopřivnice’. Jde o to, aby se vraky dostaly z ulic města a jiných ploch a byly zlikvidovány ekologicky v rámci všech platných pravidel. Samotná akce proběhne v pátek 5. listopadu. V tento den budou pracovníci firmy Slumeko odvážet auta, která jejich majitelé nahlásili, vlastní odtahovou službou oprávněné osobě k demontáži. „Na základě nabídky společnosti Autosport, s. r. o., Ženklava, která provozuje oficiální vrakoviště na základě příslušných souhlasů Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Ostrava, je pro tuto akci přislíbeno odpuštění poplatku za úplné vozidlo, což činí šest set korun a úhrada padesátiprocentního poplatku za neúplné vozidlo z částky 2 380 Kč. Úhradu dopravních nákladů pro přepravu vraků společností Slumeko provede odbor životního prostředí na základě objednávky ze svého provozního rozpočtu,“ uvedl Petr Černoch, pracovník odboru životního prostředí, podmínky, jež musí být splněny, aby došlo k odvozu vraku.

V Moravskoslezském kraji má jen pět firem povolení k likvidaci autovraků a nejbližší je Autosport v Ženklavě. „Žádné jiné vrakoviště, které přijímá auta na rozebírání a demolici, nemá potřebné povolení,“ doplnil Černoch.

Do 31. října je nutné nahlásit na odbor životního prostředí, Štefánikova 1163, tel. 556 494 920, 556 494 930, nebo e-mail: petr.cernoch@koprivnice.cz, zuzana.gresikova@koprivnice.cz), případně na Slumeko, tel. 556 879 626 svou adresu, místo parkování a druh vozidla.

K odtahu vozidla je také nutno splnit podmínky pro odvoz na vrakoviště. Kompletní vozidla určená k vrakování budou přepravena speciálním vozidlem zdarma a od jejich majitelů nebude vyžadován poplatek za předání k vrakování. Za nekompletní vozidla bude od jejich majitelů požadován procentní řádný poplatek za předání vozidla k vrakování, což je 1 190 korun, ale odvoz bude zdarma. Majitelé všech odevzdaných vozidel k likvidaci obdrží od oprávněné osoby doklad o předání vozidla k odborné likvidaci.

Vozidla odstavená na parkovištích, jejichž majitelé se nepřihlásí k této akci, budou po ohlášení na úřední desce městského úřadu odvezena k vrakování v tento den bez dalších dokladů.


    [Top]    


Rok a půl funguje rychlá zdravotní pomoc

K o p ř i v n i c e (ili) - Osmnáctiměsíční práci rychlé zdravotnické pomoci v Kopřivnici hodnotí ředitel Územního odboru zdravotnické záchranné služby v Novém Jičíně Jaromír Aleš velice pozitivně.

„V době, kdy jsme výjezdové stanoviště zřizovali, nám bylo jasné, že Kopřivnice jako druhé největší město v okrese vlastní záchranku potřebuje, což se nám potvrdilo. Posádka se perfektně etablovala a dnes Kopřivnice patří k nejvytíženějším stanovištím,“ doplnil hodnocení ředitel Aleš. Za první tři čtvrtletí letošního roku kopřivnická posádka eviduje tisíc jednašedesát samostatných zásahů a pět set jedenáct výjezdů lékařské služby první pomoci.

Rychlá zdravotnická pomoc však bývá v mnoha případech občany zneužívána. V Kopřivnici je v tomto směru nechvalně proslavený pan Varga, který po požití alkoholu simuluje záchvat a přinutí někoho z okolí, aby sanitku přivolal.

„Opilost nelze v žádném případě zlehčovat, protože dotyčný si opravdu mohl zároveň přivodit nějaké zranění, ale zneužívání záchranné služby alkoholiky nás přijde ročně na statisíce, ne-li miliony,“ vyčíslil finanční únik Jaromír Aleš. Obratem však dodává, že ještě vážnější než peněžní ztráta je skutečnost, že zároveň tím může být v daném okamžiku ohrožen život jiného člověka, který pomoc nezbytně potřebuje.

Oblast bývalého novojičínského okresu disponuje v současné době šesti stanovišti zdravotnické záchranné služby. Hustota sítě výjezdových skupin je na Novojičínsku tak vysoká, že naši oblast řadí v rámci České republiky na špici. Tím je také mimo zvláštní zřetel hodných případů beze zbytku plněn patnáctiminutový interval od přijetí výzvy na linku tísňového volání po příjezd sanitky na místo určení. V současné době se nepřipravují žádné zásadní změny.

„Pouze v rámci stávající sítě zdravotnické záchranné služby přeléváme posádky se zdravotnickým personálem a posádky s lékařem a následně vyhodnocujeme nejoptimálnější rozmístění,“ doplnil ředitel Aleš.


    [Top]    


Za týden budeme volit své zástupce do kraje a do Senátu

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden v pátek a v sobotu budeme volit své zástupce do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje a také do Senátu. O šedesát pět křesel v krajském zastupitelstvu bude bojovat 922 kandidátů z jednadvaceti politických stran, koalic a hnutí a o post senátora se uchází jedna žena a sedm mužů.

V současné době vrcholí na radnici kompletace hlasovacích lístků, které musí volič podle zákona obdržet nejpozději tři dny před konáním voleb, tedy nejpozději do 2. listopadu. „Hlasovací lístky jsou voličům distribuovány prostřednictvím České pošty postupně již od 21. října. V případě, že hlasovací lístky volič z různých důvodů neobdrží, může požádat o jejich vydání na městském úřadě nebo přímo ve volební místnosti,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru, která má na starosti volby nejen pro Kopřivnici, ale celou spádovou oblast.

Lidé, kteří budou v době voleb mimo Kopřivnici, mají možnost si ještě požádat o vydání voličského průkazu.

„Ten se vydá občanovi, který osobně požádá o jeho vydání do středy 3. listopadu do šestnácté hodiny. V případě, že bude svou žádost zasílat poštou, musí být tato doručena městskému úřadu nejpozději 29. října.

Voličský průkaz umožňuje občanovi volit do Senátu, a to pouze ve volebním obvodu 67, což je východní část okresu Nový Jičín, ohraničená na západě obcemi Fulnek, Hladké Životice, Kunín, Bernartice nad Odrou a Nový Jičín. Pro druhé kolo senátních voleb se může žádat o vydání voličských průkazů do 10. listopadu do 16 hodin,“ dodala Jana Sopuchová.


    [Top]    


Umístění kontejnerů vzbudilo nevoli

Kontejnery musely ustoupit stavbě
parkoviště, řadě obyvatel okolních
domů se to ale nelíbí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Nádoby na komunální odpad jsou nejen v Kopřivnici dlouhodobým problémem, ať už co do četnosti vyvážení, tak vhodnosti umístění. Naposledy se situace s umístěním kontejnerů na domovní odpad řešila na sídlišti Sever v souvislosti s výstavbou nových parkovacích míst a komunikace namísto nevyhovující panelové cesty.

Přemístění kontejnerů, které původně stály podél garáží, vzbudilo nelibost u obyvatel domu č. p. 1179 na ulici Družební tak, že bylo přistoupeno k hledání náhradního řešení.

„To je klasický problém: Ano, my chceme kontejnery na odpad, ale dejte je k sousedům,“ komentoval situaci, s kterou se prakticky denně potýká ředitel Slumeka, s. r. o., Karel Březina, „někde kontejnery být musí a vždycky se najde někdo, kdo bude protestovat. Je velice obtížné najít kompromis, který by všem vyhovoval.“


    [Top]    


Členky kopřivnického svazu žen se schází ke svým aktivitám pravidelně

K o p ř i v n i c e - Zatímco před revolucí bylo na území města evidováno sedm základních organizací Českého svazu žen, dnes zůstala pouze jedna, shodou okolností ta poslední, sedmá. Ve svých řadách sdružuje pětašedesát členek, jejichž věkový průměr se pohybuje okolo šedesáti let. Aktivitou si však její členky nezadají s mnohem mladšími organizacemi.

„Minimálně jednou v měsíci podnikáme společné výlety, poznávací nebo kulturní zájezdy, scházíme se při aranžování adventních věnců, kytic a podobně,“ vyjmenovává aktivity Olga Kovarníková, která je předsedkyní organizace pátým rokem. Ženy mezi sebe pozvaly léčitele, kosmetičku, naposledy to byla Zdenka Hanzelková, perníkářka z Libhoště, která předávala své umění ve zdobení perníků. „Spolupráce s paní Hanzelkovou je dlouhodobější, jsme jednou z organizací, jejichž členky se spolupodílí na předvánoční výstavě v Libhošti,“ vysvětlila Olga Kovarníková. Členky kopřivnického svazu žen na výstavu přispěly nejen svými výrobky, ale pomáhají i po organizační stránce.

Dobrou spolupráci si kopřivnické ženy pochvalují i s Českým svazem žen v Lubině. Každoroční opékání špekáčků společně s dětmi se stalo už tradicí. Své síly členky v loňském roce spojily s okresní radou žen a pod vedením její předsedkyně Eleny Kotasové začaly spolupracovat s romským centrem v Novém Jičíně. Do centra docházely každých čtrnáct dní a během celého roku učily děti a mládež péct a vařit. Aktivit má kopřivnický svaz žen na kontě nepočítaně. K těm hlavním předsedkyně počítá navštěvování jubilantek a hlavně vzájemné setkávání. „Většina z nás je už v důchodu a vdov. A nikomu není dobře samotnému,“ dodala na závěr.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.