Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 35/2004
ze dne 7. října 2004

Zprávy z města a okolí

Investice do hor, letiště a památek prý přinesou kraji prosperitu
Město při vymáhání pohledávek spolupracuje s exekutory
Putovní pohár získalo družstvo z Libhoště
Klub Kamarád rozjíždí další ročník doučování
Policisté v okrese kontrolovali podávání alkoholu mladistvým
Na odvoz šatstva se vybralo sedm a půl tisíce korun
Stíny
Dvě silnice I. třídy jsou uzavřeny
Prezident Václav Klaus navštívil město a převzal čestné občanství
Hřiště se rozrostlo o nové hrací prvky a přírodní posilovnu
Ve věži kostela uložen odkaz
Premiérově přistál Jumbo Jet v Mošnově
Šmíra-Print podal protest kvůli nedodržení tendru
Ženklavské děti si měřily síly v běhu

    [Top]    


Investice do hor, letiště a památek prý přinesou kraji prosperitu

K o p ř i v n i c e  (dam) - „Je to jedno z nejperspektivnějších odvětví ekonomiky,“ shodují se potencionální krajští politici v názoru na cestovní ruch, a tak všichni na turistiku myslí i ve svých programech. Moravskoslezský region má podle kandidátů do krajského zastupitelstva příchozím hodně co nabídnout, kromě krás Jeseníků a Beskyd je v kraji totiž také celá řada unikátních historických pamětihodností. 

„Od vytvoření krajů se v této oblasti udělal velký kus práce, ovšem ne vše je ideální. Mnohé historické objekty jsou v soukromých rukách nebo v držení subjektů, které nemají zájem o jejich  zpřístupnění turistům. Zde by kraj mohl sehrát pozitivní roli a přesvědčit majitele, aby tak učinili,“ myslí si kandidát ČSSD Jiří Tichánek. Podle jeho slov je však třeba více investovat do atraktivních lokalit samotných více než do propagace, která mu v současnosti připadá již dostatečná.

Kopřivničané Marie Pešlová, Ivan Telařík a Alois Havel, nezávislí kandidáti na soupisce Evropských demokratů, by zase peníze na podporu turismu směřovali do hor. „Budování infrastruktury a služeb pomůže, aby z horských oblastí neodcházeli lidé,“ myslí si mimo jiné Pešlová. Podle Havla by zase bylo vhodné zasednout za stůl s odborníky a zhodnotit jejich argumenty proti budování sjezdovek. „Samozřejmě musí existovat pravidla, která přírodu ochrání, ale musí být oprávněná. Sjezdové areály by se daly využívat i v létě a na každé takové sjezdovce by celoroční práci našlo minimálně dvacet lidí,“ tvrdí Havel.

Investovat do podpory vzniku ubytovacích kapacit a sportovního vyžití v Beskydech se vyplatí i podle Karla Kuboše z KSČM. „Existuje i řada dalších projektů, které budeme podporovat. Za zmínku stojí třeba projekt na oživení a rekonstrukci bíloveckého zámku, oprava kláštera ve Fulneku nebo Centrum Sigmunda Freuda v Příboře,“ řekl Kuboš.

Podle Josefa Jalůvky z ODS by rozvoj turistiky mohl znamenat až pětiprocentní snížení nezaměstnanosti v kraji. Občanští demokraté budou podle jeho slov podporovat například rozvoj letiště v Mošnově, které zajistí kontakt s mnoha destinacemi v Evropě i mimo ni. Grantová schémata vypisovaná krajem by měla podporovat jednotný styl prezentace, budování turistické infrastruktury, jako jsou cyklostezky, a v neposlední řadě také drobné služby pro turisty. „Měli bychom se zasadit, aby v kraji byla památka Unesco, podle kterých mnozí zahraniční turisté plánují své cesty.  Mohlo by jít třeba o oblasti vysokých pecí v dolních Vítkovicích, kde je unikátní technická památka světového významu,“ myslí si Jalůvka.

V tom se shoduje s kandidátem SNK Janem Sochou. Ten pokládá za velmi důležité nabízet krásy regionu nejen ve vzdálených krajích. „S hrůzou zjišťuji, že lidé z nedalekých měst vůbec neznají své okolí, tak proč lákat turisty z Japonska, když můžeme mnohé nabídnout i lidem přímo z našeho kraje,“ nechal se slyšet Socha, který vidí obrovské možnosti také v sousedním Polsku, které by se prý mohlo stát zásobárnou turistů pro náš kraj.

Lidé z KDU-ČSL se domnívají, že více turistů do kraje přivede zlepšení služeb, ale především dopravní dostupnosti, a tedy i dostavba dálnice a dalších dopravních spojení. Podporou zkvalitňování příslušných služeb chce lidovecký kandidát Marián Kálna dosáhnout také toho, aby turisté v kraji prodlužovali svůj pobyt.

Kandidát Strany práce Roman Jelínek by byl také jedním z těch krajských zastupitelů, kteří by podporovali investice do lyžařských areálů. „Bydlím v podhůří Beskyd, ale když si chci zalyžovat, jezdím do Alp, Krkonoš a nebo na Slovensko. Do Beskyd vyrážím maximálně na běžky, neboť jejich vybavenost pro sjezdové lyžování je nedostatečné. Přitom právě sjezdaři s sebou přivážejí daleko více peněz,“ tvrdí Jelínek s tím, že není nutné budovat nové areály, ale zkvalitnit služby v současných lyžařských centrech.


    [Top]    


Město při vymáhání pohledávek spolupracuje s exekutory

K o p ř i v n i c e  (hod) - Radnice, potažmo právní odbor spolupracuje s exekutory, kteří mají páky na urychlení vymáhání dluhů. Se stavem soudních řízení za první pololetí letošního roku, jejichž účastníkem je město, se seznámili radní na zářijové schůzi. Právní odbor vymáhá třicet případů pohledávek na nájmech z nebytových prostor. „Od roku 1996 eviduje právní odbor dluh jedné ženy za nájem z nebytových prostor. Soud vydal pravomocný platební rozkaz, z něhož byl městu přiznán nárok na zaplacení dlužné částky. Vzhledem k pasivitě dlužnice a obtížnosti dohledávání jejího majetku, neboť bydlí mimo náš kraj, bylo rozhodnuto domoci se plnění prostřednictvím Exekutorského úřadu ve Zlíně. Koncem roku 2002 byly vydány exekuční příkazy, a to prodejem nemovitostí. Ty byly letos v první polovině roku vydraženy, ale jelikož své pohledávky přihlásily i jiné osoby a organizace, lze očekávat, že město bude uspokojeno jen poměrně,“ uvedl jeden případ Miroslav Přívětivý, tiskový mluvčí. Také další čtyři podnikatelé dluží městu za nájem z nebytových prostor. „U jednoho z nich byla dána exekuce na jeho podíl v bytovém družstvu, následkem čehož zřejmě přijde o svůj družstevní byt,“ doplnil tiskový mluvčí. Za první pololetí letošního roku podali pracovníci právního odboru k soudu devět návrhů na vyklizení bytu, čtyři návrhy na výkon rozhodnutí vyklizením bytu a čtyři návrhy na přivolení k výpovědi z nájmu.


    [Top]    


Putovní pohár získalo družstvo z Libhoště

Již podesáté měřily své síly sbory
dobrovolných hasičů v Lubině
pod přehradou. Vítězem letošního
ročníku se stal tým z nedalekého Libhoště.

Foto: Dana Hoďáková

L u b i n a   (hod) - V sobotu se konal v Lubině pod přehradou již desátý ročník soutěže v požárním sportu ‘O putovní pohár větřkovické přehrady’, kterou pořádal Sbor dobrovolných hasičů Lubina - Větřkovice ve spolupráci s Lubina tour, s. r. o. Porovnat své síly v hasičské sportovní disciplíně přijelo celkem čtrnáct družstev ze širokého okolí. „Rozeslali jsme okolo čtyřiceti pozvánek. Pozvali jsme i naše jmenovce z Větřkovic u Opavy,“ okomentoval počet soutěžících Lubomír Polášek, starosta pořádajícího sboru hasičů. První místo obsadilo družstvo z Libhoště v čase 16,47 s, druhý byl tým z Jelenice a třetí z Olbramic.


    [Top]    


Klub Kamarád rozjíždí další ročník doučování

K o p ř i v n i c e  (dam) - Do sedmého roku vstupuje letos ‘Miniškolička’ v Klubu Kamarád. Pomoc s domácí přípravou na vyučování bude mít stejný charakter jako v minulých letech. Doučování je určeno dětem od první do čtvrté třídy základních škol. Děti docházejí na vyučování do klubu dvakrát týdně na jednu hodinu a jsou rozděleny do skupinek maximálně po čtyřech, přičemž se jim věnuje zkušený speciální pedagog.

„Miniškolička bude probíhat každé úterý a čtvrtek. Přihlášky jsou nyní k dispozici v klubu a také na školách,“ řekla vedoucí klubu Blanka Mikundová. Některé děti na doučování přivádějí sami rodiče, další pak na doporučení učitelů. Přihlásit dítě je prý možné kdykoliv, avšak jen do zaplnění maximální kapacity představující zhruba dvacet dětí. „I když se někdo přihlásí později, vedeme ho v evidenci, a pokud by někdo odešel, tak ho může nahradit další zájemce,“ slibuje Mikundová.

V Miniškoličce je hlavní pozornost upřena na český jazyk a matematiku, v případě obtíží s jiným předmětem se prý ale objevuje ta látka, kterou děti potřebují. „Z učebnic a sešitů paní učitelka zjistí, co dětem nejde, kde jsou problémy, a na to se následně zaměří,“ řekla Mikundová a zdůraznila, že v doučovacích kroužcích se rozhodně nepíší domácí úkoly, ale má se pomoci s přípravou na vyučování tam, kde to rodiče neumějí nebo nemohou školákovi pomoci sami.

Zájem o doučování v Klubu Kamarád je trvalý a za několik let působení lze hodnotit i výsledky. U dětí, které je navštěvují pravidelně, je prý jejich práce na prospěchu zřetelně vidět. Mnohé se pak do doučovaní vracejí i dalším rokem. Žáčky Miniškoličky v ní rozhodně nečeká žádné známkování.

„Děti jsou chváleny a povzbuzovány, známkování ale nepřipadá v úvahu. Při hodnocení by mohlo docházet k roztržkám, neboť hodnocení u nás by bylo pochopitelně jiné než ve školách,“ vysvětlila Blanka Mikundová.

Jediné, co se u dětí sleduje, je docházka, a to z prostého důvodu. Pokud totiž školák doučování víckrát po sobě bez omluvy vynechá, je vyřazen, aby nezabíral místo někomu, kdo by do hodin chodil a měl o ně zájem.


    [Top]    


Policisté v okrese kontrolovali podávání alkoholu mladistvým

K o p ř i v n i c e  (hod) - Minulý týden se policisté v okrese Nový Jičín zaměřili na mladistvé. Z pátku 24. na sobotu 25. září kontrolovali podávání alkoholu mladistvým, trestnou činnost páchanou mladistvými a hraní osob mladších osmnácti let na výherních hracích automatech.

„Do akce bylo nasazeno přibližně třicet policistů, kteří zkontrolovali téměř sto šedesát osob. V Novém Jičíně, Frenštátě pod Radhoštěm a okolí policisté nezjistili podávání alkoholu mladistvým, zato v Kopřivnici byly zjištěny tři přestupky, v Bílovci a Studénce osm přestupků. Ve Fulneku policisté udělili dvě blokové pokuty ve výši 1 200 korun,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.


    [Top]    


Na odvoz šatstva se vybralo sedm a půl tisíce korun

K o p ř i v n i c e  (ili) - Už počtvrté v letošním roce uspořádala sbírku oděvů v CO krytu na ulici Obránců míru Ludmila Molnárová. Pro Diakonii Úpice se podařilo nashromáždit celé nákladní auto a na odvoz se vybralo 7 550 korun. „O příspěvek na odvoz jsem žádala každého příchozího, protože Diakonie letos na svůj provoz nedostala obvyklou třímilionovou dotaci tak, jak tomu bylo v předchozích letech,“ uvedla Molnárová. Další sběr nadbytečných a použitých věcí se uskuteční začátkem prosince.


    [Top]    


Stíny

V lednu byl 20leté ženě z Kopřivnice odcizen z batohu v restauraci Hanz mobilní telefon zn. Nokia v hodnotě osmi tisíc korun. Dne 2. října byl policisty OO Policie ČR Kopřivnice ve spolupráci s policisty OO PČR Nový Jičín jako pachatel zjištěn devatenáctiletý muž z Lichnova. Odcizený mobilní telefon byl zajištěn a bude vrácen poškozené.

Dne 28. září v dopoledních hodinách prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na ulici Záhumenní, kde mezi garážemi uviděla volně pobíhajícího dobrmana, který skákal po dětech. Pes byl strážníky odchycen a zjištěn jeho majitel. Za porušení vyhlášky města byla dotyčnému uložena na místě bloková pokuta.

Ve čtvrtek 30. září v dopoledních hodinách odcizil jednačtyřicetiletému muži z Frenštátu pod Radhoštěm neznámý pachatel neuzamčený malý motocykl zn. Jawa - 21 Pionýr, který měl zaparkovaný před budovou Střední průmyslové školy na Husově ulici.


    [Top]    


Dvě silnice I. třídy jsou uzavřeny

K o p ř i v n i c e  (hod) - Silnice I. třídy mezi obcemi Skotnice a Mošnov je zcela uzavřena pro dopravu až do 20. října. „Objízdná trasa je ve směru od Příbora do Ostravy po silnicích třetích tříd přes obce Skotnice, Skorotín a Mošnov. V opačném směru od Mošnova na Příbor po silnici III. třídy k obci Sedlnice, dále pak po silnici II. třídy a místní komunikaci přes Skotnici zpět na silnici I/58. Objízdné trasy nevyhovují nákladní a kamionové dopravě, proto Policie ČR doporučuje využít k cestě od Nového Jičína do Ostravy a zpět silnice č. I/48 až do Frýdku-Místku a odsud pokračovat po čtyřproudové komunikaci do Ostravy,“ upozornila na problémy Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. 

Řidiče upozorňujeme na druhou uzavírku, a to obou nájezdových ramp na mimoúrovňovém křížení silnic číslo I/48 a I/57 v Šenově u Nového Jičína. Do Nového Jičína ve směru od Ostravy je nutno odbočit u benzinových pump, ve směru od Hranic se dostanou řidiči do Nového Jičína tak, že využijí sjezdu u Starého Jičína a nebo využijí rovněž sjezdu u benzinek.


    [Top]    


Prezident Václav Klaus navštívil město a převzal čestné občanství

fotoreportáž
 

Před lety byl v Kopřivnici Václav Klaus
i se svou ženou Livií, tehdy byl zájem
o jeho návštěvu velký.

Foto: archiv

Po příjezdu před radnici byl prezident
symbolicky uvítán ne chlebem a solí,
ale špekem a slivovicí.

V zasedací místnosti se seznámil s radními
a díky elektronické prezentaci
také s městem samotným.

Návštěvu kopřivnického Technického muzea
Václav Klaus zahájil symbolicky krátkým
posezením za řídítky repliky prvního
automobilu zdejší produkce,
Präsidentu z roku 1897.

Cestou po pěší zóně se hlava státu
zajímala o život ve městě a zdravila
se s občany. Prezident si také vyslechl
hlasité projevy jednoho ze svých odpůrců.

Cestu do Průmyslové zóny ve Vlčovicích
Václav Klaus urazil nablýskaným
tatrováckým unikátem T 80.

Foto: Milan Bureš

V průmyslovém parku se prezident
setkal se šéfy tamních podniků
a prohlédl si výrobu slévárenské
společnosti Cirex.

Skvělá viditelnost ozdobila návštěvu
rozhledny. Půlhodinu na Bílé hoře prezident
označil ze nejpříjemnější část návštěvy
Kopřivnice.

Společně se starostou Jiřím Tichánkem položil Václav Klaus kytice k pomníku T. G. M. Následně pak z rukou představitelů města převzal nejen dekrety, které z něj oficiálně udělaly čestného občana Kopřivnice, ale také dary. Jedním z nich byl keramický model prvního sériově vyráběného aerodynamicky tvarovaného vozu T 77 z dílny Bronislava Hrubého. Prezident se mohl těšit také z vlaječky města s věnováním, polštářku se znakem města, nebo dokonce z originální kravaty s městským znakem. Drobné dárky předaly také děti z místního Dětského centra. Kontroverzní dar, který se Václav Klaus poněkud zdráhal převzít, představovaly dvě akcie automobilky Tatra. Na náměstí prezidenta Václava Klause očekával početný dav Kopřivničanů, při cestě k pódiu se hlava státu s mnohými lidmi zastavila a zdravila.

Foto a text: David Macháček


    [Top]    


Hřiště se rozrostlo o nové hrací prvky a přírodní posilovnu

Areál skotnického fotbalového hřiště
se rozrostl o hrací prvky pro děti, přírodní
posilovnu a víceúčelové hřiště s umělým
povrchem.

Foto: Archiv OÚ Skotnice

S k o t n i c e  - Slavnostního otevření multifunkčního hřiště se dočkaly děti a mládež ve Skotnici 28. září. Realizace projektu, který přišel na půldruhého milionu korun, ještě není dotažena do finální podoby. „Chybí lezecká a malovací stěna, pingpongové stoly, pergola a taneční parket,“ vyjmenovala starostka obce Anna Mužná další prvky, o které bude v další fázi hřiště rozšířeno.

V současné době je k dispozici víceúčelové hřiště s umělým povrchem, dva hrací prostory pro děti do pěti a do dvanácti let, které se od sebe liší použitými prvky, a přírodní posilovna, tzv. fit dráha. Na financování projektu se podílel Moravskoslezský kraj, nadace VIA i místní podnikatelé. Tím, že si sami občané navrhli využití volných ploch v areálu místního fotbalového klubu, mají k novým zařízením téměř posvátný vztah. „Nejen že se místní tesaři podíleli na vyřezání zvířecích soch, maminky s dětmi si udělaly brigádu na vysbírání kamenů a vysazení vlastních trvalek, zajišťují si v podstatě vlastní dozor,“ uvedla starostka, „starší obyvatelé dokonce donutili děti před vstupem na umělý povrch hřiště se zout.“

„O správci jsme při tak finančně náročném projektu uvažovali, stejně jako o stanovení provozních hodin, ale všichni si nového zařízení nesmírně považují, takže zkušební provoz necháváme volný bez jakéhokoli omezení a uvidíme, zdali se to osvědčí, “ dodala Anna Mužná.


    [Top]    


Ve věži kostela uložen odkaz

P ř í b o r  (ili) - Do věže kostela Narození Panny Marie v Příboře byla uložena kovová truhlice s projektovou dokumentací k opravě fasády kostela, měsíčníky města, dokumenty o Masarykově gymnáziu, publikace o městě, nahrávky dechového orchestru mladých, církevní věci  a dokonce láhev slivovice. Poselství příštím generacím bylo uloženo v rámci Dne evropského dědictví a umístěno do věže kostela.

Slavnostního aktu se ve spolupráci s příborským farářem Pavlem Dvořákem na poslední chvíli ujal starosta Milan Strakoš za zkolabovaného místostarostu Bedřicha Turka. Ten měl původně celou přípravu a zajištění na starost.


    [Top]    


Premiérově přistál Jumbo Jet v Mošnově

M o š n o v  (ili) - Na mošnovském letišti přistál minulý čtvrtek boeing Jumbo Jet, největší letadlo na přepravu osob na světě, kterým přiletěli fanoušci anglického Middlesbrough. Zatímco ti dobu do začátku fotbalového zápasu věnovali návštěvě ostravských barů, personál letiště využil příležitosti k prohlídce obřího letounu. Kolos měřící přes  šedesát metrů pojme na dvoupatrovou palubu pět set osmdesát cestujících. Své prvenství si v civilní dopravě drží neuvěřitelných pětatřicet let. V Mošnově více než čtyřsettunový kolos, který vydrží ve vzduchu více než dvanáct hodin, přistál úplně poprvé.


    [Top]    


Šmíra-Print podal protest kvůli nedodržení tendru

Š t r a m b e r k  (dam) - Ostravské společnosti Smíra-Print se nelíbí  výsledek výběrového řízení na provozovatele štramberského hradu. Firma, která v poslední době výrazně zviditelnila své aktivity, dokonce podala protest, ve kterém radnici upozorňovala na údajné nedodržení předepsaných podmínek tendru. „Nechci celou záležitost zbytečně medializovat. Rada rozhodla tak, jak rozhodla. Je ovšem pravdou, že v době, kdy výběr probíhal, vítězná firma nesplňovala všechny určené podmínky,“ řekl pouze majitel firmy Šmíra-Print Pavel Šmíra.

„Důvody odvolání vzala rada města na vědomí, ale na určeném pořadí nehodláme nic měnit. Technoprojekt je první, Šmíra-Print druhý,“ řekl starosta Jan Socha. Výběr nového provozovatele byl podle něj fundovaný a kromě radních ve výběrové komisi seděli také odborníci. Rozhodnutí Socha hájí, přestože již dříve přiznal, že jeho favorit na provozování hradu ve výběru neuspěl.

Starosta Socha každopádně neúspěšného zájemce o provozování hradu, firmu Šmíra-Print, za jeho aktivity chválí. „Jejich akce úspěšně oslovují skupinu lidí, které chceme do města dostat. Je to první počin, kdy se soukromé finance dostávají do Štramberka a lákají davy lidí,“ pochvaluje si starosta. Toho, že by mohlo odepření možnosti provozovat hrad Šmíra-Print z města odvést, se Socha neobává. „Navázali jsme, myslím, dobrou spolupráci a firma má ve Štramberku několik provozoven. Teď například zastupitelé schválili, aby firma vyráběla štramberské pivo,“ nechal se slyšet Socha.

Technoprojekt, který se na základě dřívějšího rozhodnutí stal pro příští rok provozovatelem celého areálu okolo Trúby, by měl hrad převzít na začátku listopadu. V současné době také probíhá obtížné dohadování o znění smluv, které by Technoprojektu zajistily možnost vést hradní areál dalších deset let.


    [Top]    


Ženklavské děti si měřily síly v běhu

Ž e n k l a v a (ili) - V rámci Běhu rodným krajem Emila Zátopka se uskutečnil v Ženklavě tzv. Lidový běh, kterého se, přestože byl určen nejširší veřejnost, účastnily pouze děti. Pořadatelství se zhostilo vedení místní malotřídky v čele s ředitelkou Hanou Vidličkovou.

Na startu se sešlo třiapadesát dětí od předškoláků až po ty, kteří už lavice zdejší základní školy opustily. Startovalo se celkem ve čtyřech kategoriích podle věku dětí, kterým se za jejich výkon dostalo věcných ocenění.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.