Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 18/2004
ze dne 6. května 2004

Zprávy z města a okolí

Výměna řidičských průkazů trvá 20 dnů

Odvody jsou zrušeny, povoláváky se vracejí

Vedení města uctí u pomníku oběti II. světové války

Vyhláška o zeleni vyvěšena

Neobydlený byt zapálil zřejmě motor v lednici

Ve Štramberku hledají nájemce své dominanty

Policie hledá svědky loupeže

KTK zvýšila poplatky

Druhé kolo ještě dá žákům šanci

Stíny

Připravuje se nové nařízení omezující spalování odpadu

Zkušenost s domácím násilím má na Ostravsku třetina obyvatel

O uvolňované obecní byty s dluhy je stále velký zájem

Starosta ocenil dva muže, kteří darovali krev

Použité oděvy se sbíraly v CO krytu a v Katolickém domě

Zoologové si převzali ocenění za chovatelské úspěchy zahrad

Machanec v Brně trenéra nepotěšil

Místní komunikace jsou ve špatném technickém stavu, obcím na opravy chybějí peníze


    [Top]    


Výměna řidičských průkazů trvá 20 dnů

K o p ř i v n i c e (hod) - V České republice se bude od vstupu do Evropské unie, tj. od 1. května, vydávat nový řidičský průkaz podle vzoru evropských států v provedení polykarbonátové plastové karty o velikosti 54 x 86 mm, na které bude znak Evropské unie. Tento řidičský průkaz bude uznávaný pro řízení vozidla v rámci celé unie a podobně jako současně vydávaný typ řidičského průkazu i v ostatních státech Úmluvy o silničním provozu (Vídeň 1968). Majitelé řidičských průkazů musí počítat s tím, že na vydání nového průkazu si budou muset dvacet dnů počkat, neboť jejich výroba bude probíhat centralizovaným způsobem.

„Stávající řidičské průkazy vydané od 1. července 1964 až do 30. dubna 2004 budou i nadále platné, a to ve všech členských státech Evropské unie. Jejich výměna bude postupná. V návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích se hovoří o těchto termínech: řidičské průkazy vydané v době od 1. 7. 1964 - 31. 12. 1993 by měly být vyměněny do 31. prosince 2007, další vydané v době od 1. 1. 1994 - 31. 12. 2000 do 31. prosince 2010 a jako poslední budou muset být vyměněny řidičské průkazy vydané v době od 1. 1. 2001 až do 30. 4. 2004, a to až do 31. 12. 2013.

Chtěl bych důrazně upozornit občany, že řidičské průkazy vydané od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004 se podle zákona v současné době nevyměňují, protože jejich platnost není omezena. Pokud bude nutná výměna, pak pouze za správní poplatek,“ vysvětlil problematiku výměny řidičských průkazů Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství.

Z důvodu omezeného počtu nových řidičských průkazů mají při vydávání přednost noví absolventi autoškol.


    [Top]    


Odvody jsou zrušeny, povoláváky se vracejí

K o p ř i v n i c e (hod) - Mladí muži, kteří dostali povolávací rozkazy, jež je vyzývaly k dostavení se k odvodům, si mohou oddechnout. V době od 10. do 27. května se měly konat poslední, ale ty byly zrušeny.

„Na základě nařízení náčelníka generálního štábu Armády České republiky jsou s okamžitou platností pozastavena probíhající pravidelná odvodní řízení. Branci, kteří se měli dostavit k jarnímu odvodnímu řízení, dostanou od územní vojenské správy dopis, ve kterém dostanou potřebné informace, jako například to, že povolávací rozkazy musí vrátit na obecní úřady v místě svého trvalého bydliště,“ uvedl Dušan Bartošák, pracovník kopřivnické radnice, který má na starosti obranu a krizové řízení.


    [Top]    


Vedení města uctí u pomníku oběti II. světové války

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 7. května v devatenáct hodin uctí vedení kopřivnické radnice oběti druhé světové války položením kytic k pomníku obětí světových válek před školou na náměstí. Poté o půl osmé je připraven slavnostní koncert Komorního orchestru Kopřivnice v kulturním domě v kině Puls.


    [Top]    


Vyhláška o zeleni vyvěšena

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili novou vyhlášku města Kopřivnice o veřejné zeleni, která vstoupila v platnost od 1. května. Její plné znění včetně příloh je vyvěšeno na úřední desce města Kopřivnice na ulici Záhumenní a také v místních částech, kde se s ní mohou občané seznámit až do 15. května. Občané, kteří mají přístup k internetu, najdou její plné znění na webových stránkách města Kopřivnice.


    [Top]    


Neobydlený byt zapálil zřejmě motor v lednici

Hasiči zlikvidovali požár v ubytovně
na ulici Obránců míru velmi rychle.
Příčinou zahoření byl pravděpodobně
vadný motor chladničky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Plameny minulý týden ve středu zničily jeden z bytů v přízemí ubytovny v domě č. 869 na ulici Obránců míru v Kopřivnici. Oheň způsobil celkovou škodu odhadnutou na sto tisíc korun, když zničil nejen omítky a podlahové krytiny celého bytu, ale také vestavěné skříňky.

Požár byl ohlášen krátce před půl čtvrtou odpoledne a během osmnácti minut od lokalizace jej hasiči zlikvidovali. Na místo vyrazili profesionálové Hasičského záchranného sboru z Nového Jičína, podnikoví hasiči Tatry, a také dobrovolní hasiči z Kopřivnice, Příbora a Štramberka. Na místo zásahu dorazilo celkem osm hasičských vozů, když jedna z pojízdných cisteren byla odvolána již cestou z Nového Jičína.

Vyšetřovatel hasičského sboru vyloučil cizí zavinění a jako příčinu požáru označil závadu na elektroinstalaci chladničky, pravděpodobně právě zahořením jejího motoru vznikl požár, který si naštěstí nevyžádal žádná zranění. Vzhledem k tomu, že vyhořelý byt byl neobydlený, nemuseli hasiči přistupovat ani k evakuaci.


    [Top]    


Ve Štramberku hledají nájemce své dominanty

Š t r a m b e r k (dam) - Už od příští sezony by se mohl radikálně změnit stávající systém provozování štramberského hradu. Štramberští radní vypsali výběrové řízení, ve kterém chtějí najít nového nájemce historického areálu.

Radní chtějí především změnit stávající stav, kdy se o nevelký areál s Hrstkovou chatou a Jaroňkovou útulnou u paty věže dělí dva nájemci. „Tento systém nefunguje, v rukou jednoho člověka to bude výhodnější,“ tvrdí starosta Jan Socha. Radní jsou však motivováni také snahou hrad co nejvíce turisticky oživit. „Představujeme si, že šikovný nájemce by mohl v areálu připravit minimálně jednu akci měsíčně, což by do města přitáhlo více návštěvníků,“ řekl Socha. Podmínky, za kterých bude areál pronajat, zatím ještě nebyly stanoveny, ale prý by se neměly příliš lišit od těch stávajících. O nájemci by chtěli Štramberští rozhodnout ještě letos v létě, aby bylo možné v závěru letošní sezony vypovědět smlouvy stávajícím nájemcům a nahradit je novými pro rok 2005.


    [Top]    


Policie hledá svědky loupeže

N o v ý   J i č í n (hod) - Letos 28. března došlo na ulici Zborovské v Novém Jičíně u přechodu pro chodce před panelovým domem k loupeži na 78leté ženě, která utrpěla těžké zranění.

„Po napadení zastavilo u ženy červené vozidlo Toyota Corrola. Muž a žena, kteří jeli ve vozidle, poskytli poškozené první pomoc a odvezli ji do místa trvalého bydliště. Vzhledem k tomu, že by osádka vozidla mohla sdělit důležité okolnosti pro trestní řízení, obrací se Policie ČR na osádku vozidla (případně na spoluobčany, kteří by mohli sdělit bližší údaje k osádce vozidla), která zraněné paní poskytla první pomoc a následně ji odvezla domů, aby se přihlásila na Policii ČR, t. č. 974 735 323, nebo na bezplatnou linku 158,“ uvedla tisková mluvčí Miroslava Šálková.


    [Top]    


KTK zvýšila poplatky

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu změny DPH dochází od 1. května ke změně cen za příjem televizních programů. „V případě poplatku za základní nabídku dojde k jeho zvýšení ze současných pětapadesáti korun na 62,30 Kč. U rozšířené nabídky se bude platit 153 korun místo současných 135 Kč. K zaokrouhlování bude docházet obvyklým způsobem, tedy až celková částka všech položek za prováděnou platbu,“ uvedl Jan Bittner, ředitel kabelové televize.


    [Top]    


Druhé kolo ještě dá žákům šanci

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně slušnou šanci na úspěch mají žáci, kteří se rozhodnou usilovat o přijetí na místní střední školu v druhém kole. Kopřivnická průmyslovka přijala v prvním kole dvaatřicet zájemců o strojírenský obor, 30 studentů technického lycea, 32 budoucích posluchačů obchodní akademie a také dva zájemce o studium managementu strojírenství.

Celkově však škola plánuje otevřít asi šest tříd, a tak ve druhém kole přijímacích zkoušek plánovaném na 20. května bude k dispozici zhruba šedesát míst. U maturitního oboru SOU mechanik, seřizovač je situace jiná, tam se bude ve druhém kole rozhodovat jen o třech místech, v lavicích o něco větší šanci uspět pak mají zájemci o nadstavbové studium provozní techniky. Také v učňovských oborech, u kterých neprobíhají zkoušky, je ještě několik míst volných.


    [Top]    


Stíny

V pondělí 26. dubna dva neznámí pachatelé kolem 12.30 v části kopřivnických Pasek asi 600 metrů od čistírny odpadních vod po proudu toku Kopřivničky na polní cestě přepadli jednačtyřicetiletého muže. Jeden z pachatelů ho uchopil za ruce, druhý mu strčil do úst cár látky. Společně ho odtáhli do přilehlého lesíka, kde ho přitlačili zády ke stromu. Ruce mu za stromem svázali motouzem. Z kapsy mu odcizili peněženku s hotovostí 3 220 Kč a osobní doklady. Z místa odjeli na kolech. Po hodině se poškozenému podařilo z pout vymanit a skutek oznámit strážníkům v Příboře.

Dne 28. dubna nad ránem telefonicky oznámil personál jednoho z barů na ulici Štefánikově, že má problém s hostem. Hlídka MP, která se dostavila na místo, zjistila, že muž budil veřejné pohoršení, následně napadl fyzicky člena ochranky a poté odešel. Podle udaného popisu hlídka muže zadržela u parku na ulici Štefánikově. Protože dotyčný neprokázal svoji totožnost, byl předveden na P ČR. Celá záležitost byla předána přestupkové komisi. Jednalo se o 39letého muže z Kopřivnice.

Pro trestný čin loupeže je stíhán T. J., ročník 1984, z Kopřivnice. Ve čtvrtek 29. dubna v podvečer v Kopřivnici na Sadové ulici pod pohrůžkou nastříkání spreje do očí požadoval po padesátiosmiletém muži vydání peněz. Poškozený s pomocí dvou kamarádů odvrátil útok na svou osobu a podezřelého na místě drželi do příjezdu policie. Obviněný skončil v policejní cele s návrhem na vzetí do vazby.


    [Top]    


Připravuje se nové nařízení omezující spalování odpadu

Vzhledem k tomu, že na území města Kopřivnice a místních částí dochází pravidelně v jarním a především podzimním období (v návaznosti na začátek a konec vegetačního období) k hromadnému a velmi často neuváženému a nekoordinovanému pálení veškerého zahradního odpadu biologického charakteru - rostlinného materiálu, zvyšuje se právě v tomto období počet nejrůznějších oznámení, dotazů, stížností na obtěžování okolí kouřem, zápachem spojených se sousedskými spory (řešenými často až u orgánů obce), lokálnímu znečištění ovzduší atd.

Na základě zák. č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a výše uvedených skutečností připravil odbor životního prostředí a zemědělství návrh ‘Nařízení města Kopřivnice, kterým se na území města Kopřivnice stanovují podmínky pro spalování suchých rostlinných materiálů’. Návrh nařízení již prošel právním posouzením a nyní byl zaslán k připomínkování nejrůznějším dotčeným subjektům. Návrh nařízení je taktéž uveřejněn na internetových stránkách města Kopřivnice www.koprivnice.cz a zároveň je k dispozici na odboru životního prostředí a zemědělství (tel: 556 494 920, M. Paličková). Návrh nařízení je tak k dispozici široké veřejnosti, a proto vyzýváme a upozorňujeme občany Kopřivnice a místních částí, že se mohou v rámci připomínkového řízení vyjádřit k návrhu nařízení. Případné připomínky, náměty či návrhy zasílejte prostřednictvím e-mailu na adresu monika.palickova@koprivnice.cz nebo písemně na adresu Městského úřadu Kopřivnice, odbor ŽPZ, a to v termínu do 16. května. Pro přehlednost uvádíme stěžejní body návrhu nařízení:

Rostlinné materiály mohou být spalovány pouze (jsou-li suché) a za dobrých rozptylových podmínek (podrobnější specifikace viz návrh nařízení). Při spalování rostlinných materiálů nesmí docházet k obtěžování zápachem nebo kouřem a nesmí docházet ke spoluspalování jiných materiálů a odpadů. V otevřených ohništích mohou být rostlinné materiály za účelem odstranění (tedy v podstatě za účelem jejich zneškodnění - likvidace) spalovány v průběhu kalendářního roku pouze v těchto vymezených dnech: v pondělí až čtvrtek vždy od 7 do 20 hodin, v pátek a sobotu vždy od 7 do 12 hodin. V otevřených krbech a grilovacích zařízeních je spalování rostlinných materiálů za účelem odstranění zakázáno. V neděli a ve státem uznaných svátcích je spalování suchých rostlinných materiálů za účelem odstranění zakázáno (tedy v podstatě o víkendech a ve státní svátek není povoleno spalování rostlinných materiálů za účelem likvidace, nikoliv však spalování suchého rostlinného materiálu za účelem rekreačního vyžití na zahradách - grilování, zahradní slavnosti a posezení apod.). Jiný způsob odstranění rostlinných materiálů upravuje zvláštní právní předpis (např. obecně závazná vyhláška města Kopřivnice č. 5/2002 o odpadech). Porušení tohoto nařízení je posuzováno jako přestupek pod sankcí podle zákona o přestupcích.

Monika Paličková, odbor životního prostředí a zemědělství


    [Top]    


Zkušenost s domácím násilím má na Ostravsku třetina obyvatel

O s t r a v a (ili) - V polovině dubna se v Ostravě setkali zástupci profesí, kteří při výkonu svého povolání přicházejí do kontaktu s oběťmi domácího násilí. Cílem setkání byla diskuze nad současnou mírou výskytu domácího násilí v Moravskoslezském kraji a úroveň vzájemné spolupráce při řešení takových případů.

Seminář a následnou tiskovou konferenci uspořádala Aliance proti domácímu násilí (APDN), která byla založena v říjnu 2002 s cílem prosadit v České republice systémové řešení problému domácího násilí. „Od svého založení se APDN snaží působit osvětově na veřejnost, změnit současnou legislativu a zavést do praxe ověřené modely řešení případu domácího násilí běžné v zahraničí,“ uvedl mluvčí APDN Jindřich Vaněk.

V rámci projektu Interdisciplinární spolupráce ověřuje APDN v Ostravě nový model a nové pracoviště DONA Centrum. Téměř rok v Ostravě funguje nový typ kooperace městských složek Bílého kruhu bezpečí, Policie ČR, lékařů, sociálních pracovníků, městské policie a dalších profesionálů, kteří pracují s oběťmi domácího násilí. Od září 2003 do konce března se na poradnu obrátilo 237 klientů. Po vyhodnocení projektu začátkem roku 2005 budou jeho závěry aplikovatelné také v ostatních krajích.

APDN iniciovala v loňském roce vznik expertní skupiny, ve které jsou zástupci ministerstva spravedlnosti a vnitra, Nejvyššího soudu ČR a Bílého kruhu bezpečí. Skupina připravuje návrh právní úpravy domácího násilí zaměřené na dočasné vykázání násilné osoby ze společného obydlí a na sociálně-právní ochranu oběti.

Účastníkem některé z forem domácího násilí se během svého života stane každý šestý občan České republiky, tj. šestnáct procent, na Ostravsku přiznává přímou zkušenost s domácím násilím v roli oběti sedmnáct procent obyvatel. Tři pětiny populace regionu znají případy násilí mezi partnery z doslechu, více než třetina se s ním setkala přímo, tedy jako svědek, oběť nebo jako násilník.

Od zahájení provozu v září 2001 přijala DONA linka více než osm tisíc hovorů. Ke stálému nárůstu klientů, kteří přicházejí s problémem domácího násilí, říká jednatelka pobočky Bílého kruhu bezpečí v Ostravě Marie Šedivá: „Neznamená to, že tento problém ve společnosti narůstá. Důvodem je osvěta, která upoutala pozornost odborníků i široké veřejnosti k tomuto i v minulosti rozšířenému, ale naprosto skrývanému celospolečenskému problému. Oběti i jejich okolí se již tolik neobávají vyhledat odbornou pomoc a ochránit tak svou důstojnost, zdraví a život.“

Telefonní kontakt na ostravskou poradnu Bílého kruhu bezpečí je 597 489 204. Mimo provozní dobu, která je v úterý od 16 do 18 hodin, je možné zanechat vzkaz se svým telefonním číslem, přeje-li si klient být zpětně telefonicky kontaktován, případně na e-mailové adrese: bkbostrava@quick.cz. Se specializovanou poradnou pro oběti domácího násilí DONA Centrem je možný kontakt na čísle 597 489 207 nebo na adrese donacentrum@quick.cz.


    [Top]    


O uvolňované obecní byty s dluhy je stále velký zájem

K o p ř i v n i c e (hod) - O uvolňované obecní byty, na kterých jsou vázány dluhy za nájemné a služby s ním spojené, je mezi občany Kopřivnice stále velký zájem.

Na poslední nabídku čtyř uvolněných bytů, mezi nimiž byly byty 0+2, 1+1, 1+2 a 1+3, obdrželo město sedmnáct nabídek. Zájemci o byt nabízeli za získání částky od třiceti tisíc až po 95 165 korun. O tom, kdo nakonec získá byt, rozhodne rada města, která zasedala tento týden. Komise pro vyhodnocování nabídek však navrhuje, aby uvolněný byt dostal vždy ten, kdo nabídl nejvíce. I v dnešním čísle Kopřivnických novin nabízíme další čtyři uvolněné obecní byty s dluhem.


    [Top]    


Starosta ocenil dva muže, kteří darovali krev

Viléma Gebauera (vlevo) a Pavla Davida
přijal starosta Jiří Tichánek, který
jim předal drobné dárky jako pozornost
města za bezplatné dárcovství krve.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta města Jiří Tichánek ocenil drobnými dárky dva dárce krve, a to Viléma Gebauera, který získal Zlatý kříž za osmdesát odběrů, a Pavla Davida, který svou krev daroval čtyřicetkrát.

Vilém Gebauer svou krev poprvé daroval na vojně, poté ho v práci podporovali kolegové, aby nepřestal, proto už tolikrát daroval krev. Naopak Pavla Davida přesvědčila k dárcovství zdravotní sestra na začátku studia vysoké školy, která přišla agitovat, aby darovali krev. „Jsem rád, že jsou lidé, kteří darují svou krev, a tím pomáhají zachraňovat lidské životy,“ poděkoval starosta Jiří Tichánek.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Použité oděvy se sbíraly v CO krytu a v Katolickém domě

K o p ř i v n i c e ,  L u b i n a (ili) - Minulý týden byla ukončena sbírka šatstva, hraček, knih a dalších přebytečných nebo použitých věcí, kterou pro Občanské sdružení Diakonie Úpice s dvou až tříměsíční pravidelností organizuje nestorka charitativních akcí Ludmila Molnárová. Šestnáctého a sedmnáctého dubna tato akce začala v Katolickém domě v Lubině, kde se jí ujal Jiří Socha se svou švagrovou Marií. Během dvou dní se podařilo nashromáždit dvě a půl tuny oděvů. „Se Sochovými už spolupracuji několik let. Byli to oni, kdo mě před léty požádali, aby mohli stejnou sbírku uspořádat v místě, aby Lubinští nemuseli jezdit až do Kopřivnice,“ vzpomíná na počátky oboustranně prospěšné spolupráce Ludmila Molnárová.

V Kopřivnici se v CO krytu na ulici Obránců míru za dva sběrné dny sešlo sedm tun darovaného materiálu. Zároveň se podařilo nashromáždit ve finančních darech sedm a půl tisíc, což plně postačilo na odvoz materiálu. „Na nákladní auto se nejprve naložily věci z Lubiny, doplnilo se věcmi z Kopřivnice a odpoledne se odvoz stihnul uskutečnit podruhé,“ uvedla Molnárová. Další sbírka je připravena na 28. a 29. června. Zároveň probíhá sběr poštovních známek, jejichž prodejem se financuje zdravotní a potravinová pomoc v rozvojových zemích. Těch jen v letošním roce odeslala Ludmila Molnárová třináct tisíc a další tisícovku má díky pochopení žáků a učitelů základních škol připravenou k exportu.


    [Top]    


Zoologové si převzali ocenění za chovatelské úspěchy zahrad

Bílého slona za Odchovek roku
si tentokrát odvezli do Zoo
ve Dvoře Králové nad Labem.
Porota ocenila jejich odchov
gazely červenokrké.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Nejúspěšnější chovatelé českých i slovenských zoologických zahrad se před dvěma týdny sešli ve Štramberku na vyhlášení jubilejního desátého ročníku soutěže o Odchovek a Expozici roku. Podle Jana Filipa, sekretáře sdružení Česká Zoo, jež je vyhlašovatelem obou soutěží, si soutěž získává prestiž, o čemž svědčí i fakt, že mezi členy sdružení jsou díky vlastní iniciativě také zoologické zahrady sousedního Slovenska. „Mrzí nás, že stále téměř polovina zahrad soutěž ignoruje, i když jde o ocenění jejich práce,“ povzdechl si Filip. Do klání o nejlepší expozici se přihlásilo celkem pět zahrad, v kategorii novostaveb se vítězem stal volný výběh makaků japonských v Olomouci. V kategorii rekonstrukcí se porotci jednomyslně shodli na ocenění přestavby pavilonu opic ve slovenské Zoo Bojnice. Modernizace pavilonu, ve kterém jsou umístěny všechny druhy opic, trvala celých 67 měsíců.

„Bylo to především díky problémům s financováním tak rozsáhlého projektu,“ přiznal při přebírání ceny ředitel bojnické zahrady a autor rekonstrukčního záměru Vladimír Šrank. O soutěž Odchovek roku byl zájem podstatně větší, přihlášeno bylo celkem 28 živočichů z devíti zahrad. Mezi třinácti přihlášenými savci odborné porotce nejvíce zaujal umělý odchov gazely červenokrké ve Dvoře Králové nad Labem, nejvzácnějšího ptáka se podařilo odchovat v pražské Tróji, a to druh papoušík modrobradý. V kategorii ostatní pak cenu a symbolického bílého slona získali chovatelé želvy uhlířské, rovněž ze Dvora Králové.


    [Top]    


Machanec v Brně trenéra nepotěšil

P e t ř v a l d (ili) - V polovině dubna proběhlo mistrovství republiky krasojízdy dorostu v Brně. Petřvaldský oddíl měl dvě želízka v ohni - Lukáše Machance, od kterého se očekávala medaile nejcennější, a Lenku Chúdovou. Ta zajela podle svých možností a obsadila páté místo.

„Lukáš prvních pět minut jel ukázkově, pak se mu podařilo úspěšně zvládnout novou figuru a jeho koncentrace povolila. Poslední minutu doslova skopal a přišel o dvacet bodů,“ nešetřil svého svěřence trenér Kamil Bartůněk, „šesté místo je pro mě zklamáním. Jeli jsme pro mistrovský titul.“ I přes dílčí neúspěch má Lukáš nominaci na mistrovství Evropy v krasojízdě v rakouském Lustenau jistou. Ta se pojede od 19. do 21. května.


    [Top]    


Místní komunikace jsou ve špatném technickém stavu, obcím na opravy chybějí peníze

M i k r o r e g i o n (ili) - Letošní zima pořádně zahýbala s rozpočty obcí a měst. Částka, která byla vyhrazena na údržbu komunikací, vzala za své již v jejím průběhu a o navýšení musela rozhodovat mimořádná zastupitelstva. Po zimě je situace ještě horší. Technický stav silnic vyžaduje nemalé opravy, v mnoha případech i celkové rekonstrukce, ale finanční prostředky obcí a měst jsou omezené.

V Mošnově za zimní údržbu utratili zhruba pětatřicet tisíc korun, ale v této částce nejsou zahrnuty náklady vlastních pracovníků při ručním odklízení sněhu, solení apod. „Výtluků je po zimě hodně. Provedli jsem rekapitulaci toho, co je třeba spravit, ale na druhé straně necháme spravit pouze to, na co máme,“ zhodnotil situaci starosta Roman Máca.

Obecní komunikace v Závišicích opravy nevyžadují. To ovšem neplatí o silnici IV. třídy ve směru na Sedlnici a průtahové silnici III. třídy směrem na Rybí. „To už není silnice, ale tankodrom. Už dva roky máme silničáři přislíbenou rekonstrukci ve stejném rozsahu, jako vloni provedli v Rybí, to znamená frézování a nový koberec,“ postěžoval si na stav státních komunikací závišický starosta Zdeněk Vajda.

I v Trnávce se již vedení obce kontaktovalo s odborníkem, který zmapuje stav komunikací po zimě. Podle starostky Boženy Londinové umožní obecní rozpočet opravy celkově do výše půl milionu korun.

Ženklava jedná spolu se Štramberkem o opravě komunikace od koupaliště v Libotíně po Ženklavu. „Přestože je stav na této spojnici opravdu neutěšený, jedná se opravdu o velké finanční nároky a ještě nevím, zda to toho půjdeme,“ uvedl starosta Miroslav Drozd. Opravu ostatních komunikací a prodloužení jednoho stometrového úseku starosta odhaduje pouze na dvacet tisíc korun, protože před třemi léty se pokládal nový koberec po plynofikaci obce.

Po kontrole všech komunikací ve Skotnici došlo zastupitelstvo k závěru, že jejich stav je katastrofální. Navíc se na úřadě kupí požadavky na příjezdové komunikace z nové výstavby. „Pokud bychom vyhověli všem žádostem a opravám, potřebovali bychom půldruhého milionu. V zastupitelstvu jsme jednali o stanovení priorit, zazněl dokonce návrh o totální opravě, u které bychom museli přistoupit na úvěr,“ přiblížila nelehkou volbu starostka Anna Mužná.

„Opravy komunikací v Příboře se budou pohybovat v řádu desítek tisíc korun,“ odhadoval místostarosta Bedřich Turek.

Starosta Štramberka Jan Socha si pochvaloval, že hlavní tah městem je spravený a na dolepení okrajových částí město vystačí s dvě stě tisíci korunami.

V Kateřinicích se pozornost soustřeďuje na výstavbu chodníku. „Při té příležitosti zaplátujeme největší díry. Do větších oprav se nechceme pouštět, protože příští rok čeká hlavní tah přes Kateřinice velká rekonstrukce. Dojte k frézování stávajícího povrchu a položení nového koberce. Proto tak s chodníkem spěcháme, abychom pak nenarušovali zrekonstruovanou vozovku,“ uvedl starosta Vladimír Londin.

Silnice v Petřvaldě jsou v dobrém technickém stavu, jen v Petřvaldíku se podle slov starosty Vojtěcha Myšky bude v letošním roce opravovat zhruba padesátimetrový úsek.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.