Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Další investor chce koupit pozemek v průmyslové zóně

K o p ř i v n i c e (hod) - Firma Erich Jaeger, GmbH&Co.KG, Freiburg a Erich Jaeger, s. r. o., Rožnov pod Radhoštěm oznámily ve společném prohlášení uzavření dohody o koupi pozemku v Průmyslovém areálu města Kopřivnice.

„Firma Jaeger má zájem odkoupit od našeho města pozemek o velikosti 3,8 hektarů, na kterém vybuduje nový závod na výrobu kabelových svazků pro osobní i nákladní automobily. Celý projekt zahrnuje tři fáze výstavby nové výrobní haly a správní budovy. Firma zaměstnávající převážně ženy vytvoří vybudováním nového výrobního závodu a přestěhováním se do Kopřivnice více než dvě stě nových pracovních míst v regionu. Začátek stavby je plánován na září letošního roku a rozběhnutí výroby na druhé čtvrtletí roku 2005. Výše investice dosáhne částky cca 2,6 mil. eur. Celý tento záměr však bude ještě projednáván v orgánech města a na červnovém zastupitelstvu,“ řekl místostarosta Vladislav Kryške.

„Naše firma se již nějaký čas poohlížela po možnostech vhodného umístění nového závodu v Čechách, protože stále rostoucí prodej spolu s velkou zakázkou francouzského výrobce automobilů z poslední doby přivedla náš výrobní závod v Rožnově p. R. na samou hranici kapacity. Při výběru byla zohledňována následující kritéria: lokalita se musí nacházet v okruhu dvaceti kilometrů v okolí Rožnova, dále musí mít dobré dopravní spojení a pozemek musí poskytovat možnosti expanze do budoucna. Proto volba padla na Kopřivnici, která splňuje všechna tři kritéria a poskytuje i další výhody, jako jsou bezprostřední blízkost letiště či odborné vysoké školy v Ostravě. Mimo to se zde nachází i nový závod našeho významného zákazníka, firmy Brose,“ uvedl výhody, které rozhodly pro Kopřivnici, Karl-Heinz Gloe, jednatel firmy Erich Jaeger, GmbH&Co. KG.

Rozhodnutí o výstavbě nového závodu bylo přivítáno nejen zaměstnanci firmy Erich Jaeger. „Srdečně vítáme firmu Jaeger a těší nás, že rozhodnutí padlo na Kopřivnici. Uskutečnění tohoto záměru znamená pro město především nové pracovní příležitosti,“ prohlásil starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.

Na základě požadavku města proběhla jednání s představiteli firmy Erich Jaeger a Úřadem práce v Novém Jičíně.

„Bylo provedeno opatření, na jehož základě bude dána na vědomost uchazečům o zaměstnání nabídka firmy Jaeger. Už nyní se zájemci o práci mohou u firmy přihlásit na telefonním čísle 571 843 614 u slečny Filipčíkové.

Firma potřebuje seřizovače, technologa, nákupčího a montážní pracovníky. Ještě do konce roku má záměr přijmout asi padesát pracovníků,“ dodal místostarosta Kryške.


    [Top]    


O rekonstrukci koupaliště se zatím jedná

K o p ř i v n i c e (hod) - Na posledním jednání zastupitelů města Kopřivnice se rozvinula diskuze o dalším postupu rekonstrukce místního koupaliště.

„V roce 2000 byl schválen zákon č. 258 o ochraně veřejného zdraví, proto město musí pracovat na některých požadavcích, které vycházejí z platné legislativy. Jedná se například o cirkulaci bazénové vody, přepouštění vody z bazénu do bazénu, samostatný měřitelný přívod vody atd. Město založilo pracovní skupinu, která se má celou záležitostí zabývat, aby dokázala projektantovi dát zadání. Skupina se zarazila na problému vlastnictví restaurace na koupališti, neboť příjezdová cesta rozděluje koupaliště na dvě území. Jednali jsme o možnosti odkupu nemovitosti, ale majitel na poslední chvíli napsal, že neuvažuje o prodeji. Jako možná varianta se jeví zbudování nové přístupové cesty z druhé strany a z koupaliště vytvořit jeden ucelený areál. Nicméně s majitelem restaurace budeme jednat dál,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír.

O jaké rekonstrukce se bude jednat, bude záviset na tom, kolik volných finančních prostředků najde město, neboť i když se bude město snažit získat na rekonstrukci dotace, vždy bude nutná spoluúčast.


    [Top]    


Počet lidí bez práce na Kopřivnicku mírně klesá

K o p ř i v n i c e (dam) - Trend vývoje nezaměstnanosti na Kopřivnicku je pozitivní. Stejně jako celostátní statistiky i kopřivničtí úředníci zaznamenali v březnu pokles evidovaných lidí bez práce. „Na konci března jsme na pobočce evidovali 2 055 lidí, což představovalo 14,04 procent míry nezaměstnanosti,“ řekl vedoucí kopřivnického úřadu práce Zdeněk Petr. V polovině minulého týdne už byla nezaměstnanost 13,56 % a bez práce bylo 1 985 lidí. „Míra nezaměstnanosti začala klesat poměrně rychle. Již teď jsme na stejné úrovni jako vloni v květnu,“ dodal Petr a pokles nezaměstnanosti podle něj bude dále pokračovat. Zlepšování situace na trhu práce půjde ruku v ruce s rozbíhajícími se sezonními pracemi a další zhoršení prý přinese až příliv absolventů škol, kterých by ale mělo být méně než v minulém roce.

Faktorů, které přispívají k mírnému snižování nezaměstnanosti, je podle Petra hned několik. „Pozitivní vliv má i podnikatelská zóna, která sice málo, ale pomaličku zaměstnává lidi. Jak Dura, tak Cirex přijímají nové zaměstnance. Daří se nám také umístit řadu lidí na veřejně prospěšné práce,“ pochvaluje si Zdeněk Petr. Poptávka po těchto pracovnících je dokonce vyšší, než může úřad práce uspokojit. Například zatímco vloni v Ženklavě vytvořili jedno veřejně prospěšné pracovní místo, letos jich mají už šest.

„Prostředky na program, který pomáhá především dlouhodobě nezaměstnaným, už jsou bohužel vyčerpány, ale jednáme s ministerstvem o navýšení rozpočtu aktivní politiky zaměstnanosti a je možné, že budeme schopni ještě pár veřejně prospěšných míst zřídit,“ tvrdí Petr s tím, že v okrese už tímto způsobem našlo uplatnění přes sto padesát lidí.

Nabídka volných míst je v současnosti velmi omezená, stále však mají největší šanci na uplatnění vyučení lidé, a to především kovoobráběči. „Přesto, že o tuto profesi je dlouhodobě zájem, poptávka po jejím vyučování je minimální. Letos dokonce učiliště tento obor vůbec neotevře,“ povzdechl si Petr.

Se začátkem turistické sezony je také zájem o lidi pracující ve službách, šanci sehnat práci tak mají také kuchaři a číšníci. Od prvního května navíc úřady práce mohou nabízet také služby programu Eures, který lidem nabídne informace o uplatnění v zemích evropského hospodářského prostoru.

„Máme nabídky pro speciální skláře do Norska a pracovníky kamionové dopravy do Slovinska, podmínkou je ale znalost místního nebo některého světového jazyka,“ připomněl Petr. Podle jeho slov však úředníci podají zájemci o práci v cizině pouze příslušné informace, o místo samotné se pak už každý zájemce musí ucházet sám na vlastní pěst.


    [Top]    


Město chce postavit další halu, ve které by našlo práci 200 lidí

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení radnice se snaží využít všech možností řešení nezaměstnanosti v regionu. Jednou z nich je i postavení haly, která bude nabídnuta případnému zájemci s podmínkou vytvoření nových pracovních míst ke komerčnímu využití.

„Takováto vhodná hala se pronajímá lépe než prázdný pozemek. Samozřejmě, že to ale závisí na podnikatelském záměru investora,“ uvedl místostarosta Vladislav Kryške, který má na starosti průmyslovou zónu. Halové prostory, které jsou volné v Kopřivnici, patří Tatře. Jedná se však v převážné většině o prostory po středně těžké až hutnické výrobě s negativními ekologickými dopady. Vedení města se naskytla příležitost požádat o grant na stavbu víceúčelové haly z prostředků Phare. „Chtěli bychom postavit víceúčelovou halu, která bude mít asi šedesát procent současné plochy haly Cirex.

Její sociální zázemí je projektováno na halu stejné velikosti. Hala by svou výrobou neměla zatěžovat životní prostředí,“ rozvedl informace vztahující se k hale místostarosta Kryške.

Ve středu 21. dubna odevzdali pracovníci města kompletní přihlášku do Centra regionálního rozvoje v Ostravě. „Výsledek výběrového procesu by měl být znám v červnu, k případnému podpisu smlouvy o poskytnutí grantu by mohlo dojít kolem 15. července. Poté by následovalo vyhotovení tendrové dokumentace, schválení, vyhlášení termínů výběrového řízení atd. Samotná realizace stavby by měla být zahájena 1. července 2005 a ukončena do 30. června 2006,“ doplnil Kryške.

Výstavbu haly z pětadvaceti procent zaplatí město, o zbylých pětasedmdesát procent se rovným dílem podělí Evropská unie a stát. „Jestliže se nám podaří získat dotace, dojde ke zveřejnění záměru o pronájmu haly, aby se případní zájemci mohli přihlásit,“ doplnil místostarosta Kryške.


    [Top]    


Gracia letos opět táhla příznivce i do Štramberka

První dáma české cyklistky Lada Kozlíková vyjela v úvodní etapě Gracie, která měla
cíl ve Štramberku, páté místo.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (jfk) - První cyklistický dres, který se objevil v průjezdu štramberského náměstí, měl charakteristický německý žluto-červeno-černý pruh. Jeho majitelka Trixi Worrack z družstva NUR Equipe Nurberger nemusela divoce spurtovat. Díky patnáctivteřinovému náskoku si mohla vychutnat vítězná gesta už v cílové rovince.

Radovala se z prvenství v úvodní etapě závodu Světového poháru žen Gracia - Orlová 2004. Ta měřila 102,6 km, čítala mimo jiné dvě horské prémie a vedla z Dětmarovic do Štramberka.

Loni byla až třetí v pořadí, letos ji pořadatelé zařadili na úvod celého závodu.

Bitva o místa za vítěznou Trixi Worrack byla velice těsná. Druhá dojela loňská celková vítězka Nicole Brandli, třetí Karin Thurig (obě Švýcarsko). Páté místo vyválčila česká cyklistická jednička Lada Kozlíková. Loni byla o stupínek lepší, podle vlastních slov však zatím není v optimální formě.

Plných 420,6 km dlouhý závod byl rozdělen do pěti etap. Druhá, označována za královskou, se jela v kopcích, čtvrtou byla časovka. Celkovou vítězkou se stala Švýcarka Nicole Brandli, která tak obhájila loňské prvenství. Nejlepší českou závodnicí byla podle předpokladů Lada Kozlíková. V konečném účtování jí patřila sedmá příčka.


    [Top]    


Čápi se na odletu do teplých krajin domlouvají, domů se vrací každý sám

M n i š í , Ž e n k l a v a - Kdo by neznal jednoho z největších u nás žijících ptáků, který většinovou barvu dostal i do svého jména. Čáp bílý má černé pouze letky a červený zobák a nohy. Přestože přírodovědci vědí o čápech mnoho zajímavého, odpověď na otázku, jak čápi trefí domů, neznají. Existuje plno možností, jak cestu hledají. Roli v tom hraje patrně instinkt, orientace podle hvězd a slunce nebo vůdčí osobnost v hejnu. Zřejmě užívají více metod najednou. Další nevysvětlenou záhadou je skutečnost, že na odletu do teplých krajin se čápi koncem léta domluví, odletí v hejnu a cestou se loudají, na zpáteční cestě letí každý sám a pěkně rychle. První se vrací samec, aby bránil hnízdo před ostatními, pár dní nato dorazí samice. Čápi žijí v párech, jsou věrní, ale není to pravidlem.

V našem mikroregionu jsou po léta monitorována čapí hnízda v Ženklavě a v Mniší. První z nich hlídají žáci z místní základní školy a vedou si o nich čapí kroniku. Patrně chladný nástup jara vloni způsobil, že nevyvedli žádné mládě. V letošním roce podle slov ředitelky malotřídky Hany Vidličkové se na hnízdě, které je přímo na komínu školy, scházejí hned čápi čtyři.

V Mniší se v loňském roce narodila tři mláďata, ale samostatnosti dosáhlo pouze jedno. Děti v mateřské školce stejně jako jejich starší pozorovatelé v Ženklavě zaregistrovali přílet čápů už na konci března.

Čápi do hnízd, která jsou víceletá a někdy dosahují neuvěřitelné hmotnosti, snáší obvykle tři až pět vajec. Po dobu třiceti dní se na nich oba rodiče střídají. A jak je to s pověrou, že nosí děti? Čápi zpravidla hnízdí tam, kde je zdravější prostředí a kde se tedy rodí více dětí. Což růst populace v Mniší a Ženklavě potvrzuje.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.