Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Osmnáctá Kopřiva v pořadí nabízí pestrou směs zábavy i zamyšlení

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická přehlídka alternativního divadla Kopřiva je plnoletá. Osmnáctý ročník festivalu během následujících dvou dnů nabídne svým návštěvníkům osm představení v hlavním programu, ale také širokou škálu doprovodných akcí.

„Naším záměrem bylo sestavit program tak, abychom nabídli pestrou škálu her od pohybových představení přes pantomimu, alternativní a loutkový experiment až k činohře s cílem diváka nejen pobavit, ale také ho přimět k zamyšlení nad závažnými lidskými tématy,“ řekl dramaturg všech dosavadních ročníků přehlídky Jiří Cachnín. Mezi nejzajímavější a nejosobitější představení bude podle Cachnína patřit vystoupení studentů divadelní fakulty JAMU nazvané Sem tam či trnavský Hamlet. „Určitě nejsilnější zážitek slibuje novátorská experimentální hra Swiety Edyp polského souboru Wierszalin v režii osobnosti polské scény Piotra Tomaszuka,“ říká Cachnín o hře, která bude uvedena v české premiéře jen pár dní po prvních polských reprízách a prezentaci hry na festivalu v Berlíně.

Na polské divadelníky si ovšem diváci budou muset počkat až na konec přehlídky, naopak její začátek bude patřit vsetínskému souboru Xnědku. Amatérský soubor, jehož režisérkou je Magda Tomečková, působí ve vsetínském Liďáku pátým rokem a za tu dobu hostoval na řadě přehlídek. Na Kopřivu přivezou inscenaci Trpitelé složenou z pěti Čechovových povídek. Ta měla premiéru přesně před rokem a vloni zhruba jednu třetinu celého představení mohli vidět také návštěvníci místní přehlídky studentského divadla. Zahajovací představení Kopřivy 2004 startuje o půl čtvrté odpoledne.

Druhé představení plánované na tři čtvrtě na šest předvedou studenti divadelní fakulty brněnské JAMU. Před několika lety mohli návštěvníci Kopřivy vidět inscenaci Genesis, na které se podíleli také neslyšící herci. Rovněž žhavá novinka režisérky Zoji Mikotové nazvané Sem Tam vznikla v ateliéru výchovné dramatiky neslyšících. Diváci budou sledovat několikrát za sebou stejný banální příběh o vykradeném mikrobusu, ovšem v řadě různých variant. V představení vyprávěném znakovou řečí studenti využívají všech dovedností, které během studia JAMU načerpali.

V pauze mezi dalším představením dostanou příležitost také místní divadelníci ze souboru Vendelín, ale jejich produkce v CO krytu budou pouze součástí doprovodného programu. Ve tři čtvrtě na osm večer přijde na řadu trnavské Túlavé divadlo s hrou Hamlet, alebo Nález lebky. Mladé profesionální divadlo, které nemá vlastní scénu a pravidelně hraje v Trnavě a Bratislavě, přiveze svéráznou verzi příběhu kralevice dánského. Režisér Jakub Novota přetvořil Shakespearovu tragédii ve veselohru, která sice respektuje Hamletův děj a postavy, ale příběh vypráví po svém s humorem, nadhledem a s množstvím ozvláštnění a odkazů na jiná Shakespearova díla. Závěrečný kus prvního přehlídkového dne se odehraje na zahradě za kulturním domem sousedící ZŠ dr. Milady Horákové. Populární jihočeské divadlo Continuo se totiž se svým spektáklem na běžné jeviště nevejde. Soubor, který má za sebou bezpočet profesionálních vystoupení u nás i za hranicemi, je typický svou jarmareční křiklavostí, užíváním žonglérských a artistických kousků stejně jako specifickou výtvarnou poetikou. Také další představení, které kopřivnickému publiku soubor předvede, bude obdobné. Ve hře Cirkus Distown ožívají postavy komedie dell arte, barokního divadla i kočovného cirkusu. Rej artistů, balancérů a chůdochodců za doprovodu živé hudby by měl být příjemným odreagováním od předchozích divadel.

Sobotní program zahájí o půl třetí odpoledne svou Mim Show Miro Kasprzyk z Liptovského Mikuláše. Jeden z nejlepších slovenských mimů současnosti vystupoval na scénách celé Evropy a také v zámoří. Představení, které přiveze na Kopřivu, bude možné v dané podobě vidět právě jen tam, jde totiž o totální improvizaci, navíc ne na předem připravená témata, ale náměty zvolené publikem. „Vrcholem je výstup nazvaný Navigátor, kdy je mim na jevišti v reálném čase ovládán slovy diváků,“ slibuje Cachnín. První sobotní představení tradičně patřilo dětem, v letošním roce ale pořadatelé zvolili jiný postup a pohádku Zlý král Miro Kasprzyk zahraje nejmladšímu publiku v rámci kopřivového bonusu v neděli 25. dubna v 16 hodin.

Ve čtvrt na pět bude pozornost publika Kopřivy patřit legendárnímu HaDivadlu. Scéna, která původně působila v Prostějově a až mnohem později se přestěhovala do Brna, má za třicet let existence na svém kontě řadu oceněných inscenací. Jednou z nich je také hra Urse Widmera Top Dogs, za jejíž nastudování vloni získala cenu MAX festivalu německého divadla. Top Dogs dají divákovi nahlédnout do života špičkových manažerů právě ve chvíli, kdy přijdou o práci, která je pro ně vším. HaDivadlo přizvalo ke spolupráci na představení člena činohry Slovenského národního divadla Richarda Stanka.

Předposlední představení Kopřivy bude opět dílem amatérských divadelníků. Soubor Černí šviháci z Kostelce nad Orlicí hned svou první inscenací Amatéři velmi zaujal divadelní veřejnost. Kromě toho, že si představení odneslo titul Inscenace roku v anketě Divadelních novin, tak také triumfovalo na Jiráskově Hronově. Autorem svérázné komedie o skupince funebráků je Josef Tejkl. Hrubozrnná inscenace se odehrává na půdě té nejobyčejnější hospody a neštítí se sprostých vtipů, oplzlostí a morbidity, přesto obsahuje také řadu skvělých gagů a originálních nápadů.

Poměrně náročným soustem na závěr bude vystoupení polského souboru Wierszalin. Hra Swiety Edyp je totiž dramatickým experimentem, který vychází nejen z antické tragédie o Oidipovi, jemuž osud předurčil spáchání otcovraždy a incestu s vlastní matkou, ale také příběhu o svatém Řehořovi, který ač spáchal podobné hříchy, usedl na papežský stolec. Podle slov Jiřího Cachnína novátorská hra experimentuje s hudbou, herci, scénou a používá také výrazně výtvarné prvky. „V Kopřivnici hru uvidíme v tuzemské premiéře. V Polsku měla zatím jen dvě reprízy s vynikajícími ohlasy a na Kopřivu divadlo přijede přímo z Berlína,“ slíbil Cachnín a připomněl, že práci režiséra Piotra Tomaszuka už diváci Kopřivy viděli předloni v představení Medyk.

O hodnocení výkonů jednotlivých divadel se bude kromě diváků starat také tříčlenná porota v nezměněném složení. Kromě loutkáře Luďka Richtera to bude dramaturg ostravského Atlantiku Jiří Hruška a herec Mirek Maršálek z brněnského HaDivadla.


    [Top]    


Šermíři v sobotu obsadí Štramberk

Š t r a m b e r k (dam) - Městečko pod Trúbou se v sobotu na pár hodin vrátí do minulosti. Šermířské klání s dobovým jarmarkem, které je každoročně spojeno se startem turistické sezony, se letos uskuteční už po jedenácté. Do Štramberka se sjede celkem osm šermířských skupin z celé Moravy a Čech. „Budou tady zastoupena všechna období od gotiky přes baroko až po lancknechty,“ slíbil Jiří Zbořil z pořádající šermířské skupiny Allegros.

Celou akci zahájí tradiční průvod vystupujících v dobových kostýmech, který vyrazí o půl desáté od Národního sadu, aby v deset hodin mohlo být na náměstí zahájeno samotné klání. Vystoupení šermířů a tří hudebních skupin bude rozděleno do dvou bloků. První potrvá od desíti do dvanácti hodin dopoledne a odpolední od jedné do půl páté. „Mezi dvanáctou a jednou je připraven také blok soutěží pro děti. Soutěžit se bude v zacházení s mečem nebo třeba v oblékání rytířské zbroje,“ prozradil Zbořil.

Závěrečné vystoupení všech účinkujících je plánováno na šestnáct třicet a mělo by být situováno do období třicetileté války. Během celého dne bude na náměstí probíhat také dobový jarmark.


    [Top]    


V Noře zahrají dva místní mladé soubory

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě mladá místní divadla se v termínu přesunutém na úterý 27. dubna sejdou v hudebním sále Nora Café. Spolek Rýpadlo přívětivé prádlo zahraje autorský kousek Milośc, jehož scénář na základě kolektivního námětu napsal šéf souboru Miroslav Přívětivý. Ten představení charakterizuje jako alternativní divadlo o zhrzené lásce a hledání svědomí. Po melodramatické Milości soubor Vendelín z domu dětí zahraje odlehčenou podobu psychologického příběhu Obraz Doriany Greyové.


    [Top]    


Big band skončil druhý

K o p ř i v n i c e (dam) - Big band žáků MIS music obsadil druhé místo v krajském kole soutěže základních uměleckých škol. Devatenáctičlenný orchestr se dokázal ve vyšší kategorii nad šestnáct let prosadit mezi dvanácti konkurenčními kapelami, nestačil pouze na krnovský Dixiland. Kopřivničtí muzikanti tak své tažení soutěžním pavoukem ukončili minulou sobotu těsně před postupem do celostátního finále.


    [Top]    


Festival alternativního divadla tradičně oživí rovněž hudba, filmové projekce a výstava fotek

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako již tradičně festival Kopřiva nenabízí svým návštěvníkům pouze divadlo, v pauzách mezi jednotlivými představeními si mohou do sytosti užít i jiná kulturní lákadla. Už několik týdnů je možné na chodbě ke kinu vidět výstavu fotografií Adopce na dálku - Indie. Kolekci exotických fotografií Leoše Ryšky připravil kulturní dům ve spolupráci s Telepace Ostrava a výstava má také propagovat možnost finančně podporovat vzdělání dětí v nejchudších oblastech světa.

Na své si tradičně přijdou také vyznavači filmu. Martin Čihák, který tradičně filmové projekce sestavoval a uváděl, tentokrát do Kopřivnice osobně nedorazí, ale k vidění bude jeho dokument Palaestra. „Celkem během obou dní promítneme šest filmů v délce od pětadvaceti do pětačtyřiceti minut. Společným jmenovatelem všech je problematika lidských práv,“ prozradila Radka Korená, která filmové projekce v hudebním sále připravila. Všechny připravené snímky byly zapůjčeny z archivu loňského ročníku festivalu Jeden svět.

V rámci doprovodného programu dostanou tentokrát příležitost také místní divadelníci. V pauze mezi druhým a třetím pátečním představením odehraje studentský soubor Vendelín v CO krytu svou novinku Obraz Doriany Greyové.

Hlavním lákadlem nedivadelního dění na Kopřivě ovšem bude páteční noční koncert kapely Žáha. První tóny by se CO krytem pod kulturním domem měly rozeznít půl hodiny před půlnocí a posluchači se mohou těšit na energií kypící syntézu tanečního soulu s funky a dalšími příbuznými styly. Kapela, disponující také dechovou sekcí, nekoncertuje často, ale její vystoupení jsou pověstná svou vynikající atmosférou. Žáha však nebude jedinou hudební ozdobou letošní Kopřivy, v průběhu celého festivalu by totiž v baru Pomněnka měly znít bluesrockové variace kytaristy Jiřího Mížy.


    [Top]    


Háta uvede komedii o lásce a sexu

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadelní agentura Háta, která se specializuje na zájezdové uvádění lehkých komedií v atraktivním hereckém obsazení, se znovu chystá do Kopřivnice. Ve středu 28. dubna od půl osmé večer bude na programu kopřivnického kulturního domu její inscenace Láska, sex a žárlivost.

Komedie s provokativním názvem je již třetím kusem jednoho z nejúspěšnějších francouzských autorů současnosti Marca Camolettiho v repertoáru Háty. Autor s temperamentem zděděným po italských předcích a s francouzským šarmem a rafinovaností divákům předkládá zápletky důvěrně známé snad z každého manželství. Podvedený manžel, který je hlavní postavou komedie, váhá, zda má svého soka zabít, či nechat zabít, ale nakonec se rozhodne odplatit mu stejnou mincí a svede jeho ženu. Komedie těžící ze situační komiky a celé série nedorozumění a trapasů přivede na pódium celou řadu známých tváří. V různých alternacích se na jevišti objevují Mahulena Bočanová, Adéla Gondíková, Martin Zounar, Marcela Nohýnková, Zdeněk Mahdal, Lucie Zedníčková, Ivana Andrlová a další.


    [Top]    


DDM hledá superstar

K o p ř i v n i c e (dam) - Obdobu populární soutěže Česko hledá superstar připravuje místní dům dětí a mládeže společně s kabelovou televizí. Zpěváci od tří do osmnácti let se v úterý 27. dubna předvedou odborné porotě s jednou libovolnou a jednou povinnou písní. Volitelnou píseň si soutěžící mohou vybrat libovolně, povinná skladba je určena vždy pro každou kategorii zvlášť.

Čtyřčlenná porota soutěže Mini Superstar si bude všímat rytmu, správné intonace, ale také celkového dojmu z vystoupení. Porotci pak dva nejlepší z každé z pěti věkových kategorií pošlou do finále, které se uskuteční šestého května na obrazovkách KTK. O absolutním vítězi potom stejně jako v celostátní obdobě soutěže rozhodnou SMS hlasováním diváci.


    [Top]    


Norácká superstar

S kapelou Karaoke band za zády
a populární melodií na rtech se historicky
první noráckou superstar stala
Eliška Reznerová. Vybrali ji návštěvníci
IV. nezávislého plesu.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.