Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na konci školního roku se zruší jedna mateřská škola

K o p ř i v n i c e (hod) - Na poslední schůzi rady, která se uskutečnila v úterý 13. dubna, se radní zabývali naplněností předškolních zařízení v Kopřivnici. Vzhledem k tomu, že se v Kopřivnici rodí méně dětí, bylo nutné, aby město snížilo kapacitu ve svých zařízeních. Už v loňském roce došlo ke zrušení jednoho oddělení v Mateřské škole na ulici Jarní, ale to se ukázalo jako nedostatečné. „Kapacita ve školkách je nadbytečná, takže dojde k jejímu snížení, a to z 720 na 642 dětí,“ doplnil místostarosta Milan Bureš.

S koncem školního roku se uzavře odloučené pracoviště na ulici Jarní, kde jsou dvě oddělení. Většina dětí nastupuje od září do prvních tříd a zbývající budou přeřazeny na jiné školky. Podobný osud čeká učitelky, které přejdou na ta pracoviště, z nichž další odcházejí do důchodu. Podle pracovníků odboru školství probíhá v současné době jednání o školnici. Rada města pověřila odbor školství, kultury a sportu, aby po schválení v zastupitelstvu podal žádost na Krajský úřad Moravskoslezského kraje o změnu v zařazení v síti škol.

Radní se zabývali i změnami ve společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o. „Modernizací tepelného hospodářství se město začalo zabývat na jaře v roce 2002. Od té doby byly schváleny dva základní dokumenty o spolupráci s firmou Efis a společenská smlouva o založení smlouvy Teplo, s. r. o., ve které má město podíl šedesát sedm procent. Protože v nastaveném projektu docházelo k názorovým neshodám, probíhala intenzivní jednání mezi Efisem a městem. V polovině února došlo ke změně ve vedení Efisu, proto jsme zahájili nové jednání s novými lidmi a dohodli jsme se na ukončení smlouvy a odkoupení jejich 33 procent ve společnosti Teplo, s. r. o. Hlavním důvodem bylo také to, že podle staré smlouvy by nešly řešit věci vyplývající z nového zákona o zadávání veřejných zakázek,“ vysvětlil další bod programu Bureš.

Majitelé automobilů by si měli dát pozor na to, kde parkují. Radní totiž schválili nařízení města o maximálních cenách za odtahy automobilů, které bude platné od 1. května. Odtahy vozidel bude provádět firma Slumeko, s. r. o., ve spolupráci s městskou policií. Majitelé aut tak musí počítat, že za jeden nucený odtah zaplatí 1 300 korun, za neúplný 800 a započatý 400 korun.

V nařízení je stanovena částka za parkování na hlídaném parkovišti, za první den je to osmdesát korun a za každý další sto korun. Maximální cena za nucené odtahy osobních automobilů po dopravní nehodě je schválena ve výši 3 800 korun.

Na základě schváleného fondu obnovy a modernizace bytů rada schválila realizaci částečného zateplení pěti bytových domů v majetku města. „Letos se bude zateplovat podhled ochozu u domů č. p. 1074 a 1075, štítové stěny na domech č. p. 1143 - 1146, 690 - 691 a 988,“ doplnil místostarosta Milan Bureš.

I letos budou mapovat nepovolené skládky odpadů na území města a místních částí členové občanského sdružení Hájenka, kteří první mapování provedli v roce 2002. „Zjištěné nejproblematičtější nepovolené skládky budou odstraněny v letních měsících,“ dodal Bureš.


    [Top]    


Město bude žádat o dotaci na stavbu haly

K o p ř i v n i c e (hod) - Svolání mimořádného zasedání na pondělí 19. dubna si vyžádal projekt Průmyslový park Kopřivnice - Vlčovice, III. etapa, stavba víceúčelové haly.

Rada města na začátku měsíce března a dubna schválila uzavření smlouvy na přípravu projektové dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro podání žádosti o grant, čímž byla zahájena příprava jmenovité akce podle rozpočtu města na letošní rok. „Cílem projektu je vytvořit základní podmínky pro přivedení nových podnikatelských subjektů a zvýšení pracovních příležitostí v regionu Kopřivnice prostřednictvím vybudování nových výrobních ploch v podnikatelském parku,“ uvedl v komentáři místostarosta Vladislav Kryške.

Podle propozic programu se musí město podílet na financování stavby pětadvacetiprocentním podílem z nákladů na realizaci stavby, zbylých pětasedmdesát procent bude hrazeno rovným dílem jak z prostředků Evropské unie, tak státu.

Zastupitelé po diskuzi schválili podání žádosti o poskytnutí grantu v rámci programu Grantové schéma pro méně rozsáhlé projekty na podporu podnikatelské infrastruktury v regionech NUTS II Severozápad, Moravskoslezsko a Střední Morava vyhlášeného Ministerstvem pro místní rozvoj ČR pro investiční akci Průmyslový park Kopřivnice, III. etapa, víceúčelová hala. Dále bylo schváleno prohlášení zastupitelů, že obec vyčlení adekvátní částku nezbytnou na spolufinancování projektu, a to ve výši minimálně pětadvacet procent nákladů stavby.


    [Top]    


Na zpracování vzdělávacích programů je prý čas

K o p ř i v n i c e (dam) - V minulém týdnu skončilo připomínkování již třetí verze návrhu rámcových vzdělávacích programů. Než však tento materiál začne být využíván v praxi na všech školách, uběhne ještě poměrně dost času. O tom, že školský zákon, který vlastně zruší současné učební osnovy, ředitelé kopřivnických základních škol nepochybují, ale s přípravou vlastních vzdělávacích programů pro své školy zatím nespěchají.

„V září by měly být připraveny rámcové vzdělávací programy, které budou vzorem pro vypracování individuálních vzdělávacích programů každé školy. Následně budeme mít dva školní roky na jejich vypracování a uvedení do praxe. V příštím roce nás zavedení školních vzdělávacích plánů určitě nečeká,“ řekl ředitel Základní školy na Alšově ulici Milan Chaloupka. To, že se na nových učebních programech zatím přímo nepracuje, ovšem podle šéfů místních škol neznamená, že nejsou ve středu zájmu. Pedagogové a ředitelé škol jsou pravidelně zváni na semináře a školení, kde se se záměry ministerstva školství dopodrobna seznamují. Samotné sepisování školních vzdělávacích programů prý ale začne až ve chvíli, kdy bude schválen zákon.

Názory na přínos nového systému vzdělávání na českých školách se však různí. „Já osobně zavedení školních vzdělávacích programů vítám. Vyučování bude totiž víc odpovídat požadavkům praxe. Půjde daleko více o dovednosti a zručnosti než jen o předávání vědomostí, jejichž užití je mnohdy problematické,“ tvrdí ředitel církevní školy sv. Zdislavy Pavel Janek. Školní vzdělávací programy by měly pedagogům umožnit z osnov vypustit nepodstatné části látky a ušetřený čas věnovat něčemu užitečnějšímu. Nové vzdělávací programy budou klást větší důraz na efektivní využívání informací než pouhé biflování faktů a měly by dokonce také zvýšit hodinové dotace o pět vyučovacích hodin týdně. Podle Lumíra Pospěcha, ředitele ZŠ dr. Milady Horákové, je však jejich zavedení zbytečné a uspěchané.

„Kvalitní kantor vyučuje podobným způsobem jako podle vzdělávacích programů už dnes, a ten, kdo učit neumí, se to díky novému systému nenaučí. Navíc zavedení vzdělávacích programů považuji za předčasné. Nejdříve by pedagogické fakulty měly začít budoucí učitele na jejich využívání připravovat,“ nechal se slyšet Pospěch.

Všichni oslovení ředitelé škol se také shodli na tom, že zavedení školních vzdělávacích programů může mít negativní důsledky na prostupnost jednotlivých škol. „Žák, který přejde z jedné školy na druhou, třeba i v rámci jednoho města, může mít problémy, protože rozdíly v probrané látce mohou být velké,“ myslí si ředitel ZŠ 17. listopadu Jiří Stoško.


    [Top]    


Dura odstoupila od blokace pozemků v průmyslové zóně

K o p ř i v n i c e (hod) - Vzhledem k tomu, že rozvoj firmy neprobíhá podle plánu, které firma prezentovala v době, kdy začínala se stavbou svého závodu v Průmyslovém parku ve Vlčovicích, na poslední schůzi rady města byla projednána a schválena dohoda o zrušení předkupního práva firmy Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., na pozemek v Průmyslovém parku ve Vlčovicích.

„Firma Dura si pro svůj budoucí rozvoj zařídila sjednání předkupního práva, které bylo vloženo do katastru nemovitostí současně s uzavřením smlouvy o budoucí smlouvě kupní. Vzhledem k tomu, že rozvoj firmy neprobíhá podle jejich plánovaných záměrů a firma vlastně blokuje tento pozemek, vyzvali jsme ji k uzavření dohody, kterým by blokační práva byla ukončena. Jedná se o dvě dohody, a to ke zrušení předkupního práva a o zrušení budoucí smlouvy kupní,“ upřesnil místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Písničky Beatles bavily lidi všech generací

Košičtí The Backwards měli s koncertem
v kulturním domě úspěch u posluchačů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Posluchači všech generací, od dětí až po pamětníky nejslavnější éry The Beatles, se v pátek večer sešli na koncertě slovenské revivalové kapely The Backwards v kopřivnickém kulturním domě.

Jedni z nejlepších imitátorů legendární liverpoolské čtveřice na světě předvedli publiku zhruba půl druhé hodiny dlouhý program, v rámci kterého vystřihli snad všechny velké hity Beatles, ale i některé méně známé písně. Vystoupení přihlíželo méně diváků než pořadatelé čekali. Ti, kdo přišli, ale nelitovali, o čemž svědčil i obsazený parket.
 
 
 
 


    [Top]    


Dveře Základní školy v Lubině se o víkendu ani na chvíli nezavřely

Výstavě Svět očima dětí v Lubině
vévodila keramická díla.
Foto: Archiv školy

L u b i n a - Tříproudové kolony aut směřující na tatrovácký polygon způsobily, že hlavní protagonistky výstavy Svět očima dětí Drahomíra Švarcová a Ivana Davidová přijely s půlhodinovým zpožděním. „Nebýt ochotného tatínka, který nás viděl zoufalé na zastávce a provezl nás bočními ulicemi, bylo by zpoždění ještě větší,“ povzdechla si nad situací, která paralyzovala příjezdové komunikace, ředitelka Davidová.

Výstavu keramiky a výtvarných prací pořádaly společně Mateřská škola v Lubině spolu s místní základní školou za finanční podpory městského úřadu. V prostorách školy byly během soboty a neděle k vidění práce dětí, navíc se žáci školy i předškoláci dvakrát denně prezentovali krátkým kulturním programem. „Rozdělili jsme děti do čtyř skupin tak, aby se na vystoupení podílely všechny,“ komentovala program ředitelka malotřídky.

Výstava se setkala s nebývalým zájmem nejen mezi rodiči dětí, ale i místním obyvatelstvem, bývalými učiteli apod. K vidění byly i kroniky, fotografie, školní videotéka. Přízemí základní školy bylo vyhrazeno tvorbě mateřské školky. „Vystavili jsme celoroční práce dětí, které byly inspirovány čtverem ročního období,“ uvedla ředitelka mateřské školy Ivana Rečková, která podtrhla kreativní využití odpadových materiálů.

Slovy chvály nešetřila ředitelka Davidová na adresu Lucie Galiové, která pod hlavičkou domu dětí a mládeže vede v Lubině kroužek keramiky, a učitelky Drahomíry Švarcové, která měla na realizaci výstavy největší podíl. „Instalovat výstavu není až takový problém, ale dát dohromady dostatek materiálu dá opravdu spoustu práce,“ uvedla Davidová.

Takové obavy se ve finále ukázaly jako liché. „Nakonec mi prostě chyběly prostory,“ posteskla si učitelka Švarcová přesto, že práce zabraly tři učebny, chodby, schodiště ale i jídelnu a hernu.

Patnáctisetkorunový grant, který lubinská škola získala od města, byl využit na nákup keramické hlíny, barev a propagace akce. Z celé výstavy bylo patrné, že pod odpovídajícím odborným vedením dokážou i děti v malotřídní škole vytvořit neobyčejně zajímavé projekty a díla. „Netajím se tím, že mám na děti v hodinách výtvarné výchovy vysoké nároky, ale výsledek stojí za to,“ neskrývala nadšení nad dovedností žáků Švarcová.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.