Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Čankišou zahrají svoje veselé Etno

K o p ř i v n i c e (dam) - Etnobigbeatová dechovka, tak svou muziku označují sami členové brněnské kapely Čankišou. Ten, komu jejich pestrý hudební koktejl padne do noty, se bude ve středu 14. dubna skvěle bavit na koncertu v CO krytu pod kulturním domem.

Čankišou vznikli zhruba před pěti lety tím, že muzikanti, kteří až do té doby hráli big beat v různých jiných formacích, přijali za své ethno a stále populárnější world music. Kdo by ale od Čankišou čekal věrnou interpretaci hudebních tradic různých částí světa, bude zklamán. S folklorem kapela nakládá po svém. Podařilo se jim posbírat hudební nástroje z různých koutů zeměkoule, a tak vedle sebe hrají dijderidoo, djembe, yabbara, flétny, perkuse, saxofony, mandolína, basa, bicí. Pro pikantní ingredience své muziky si sáhli do arabské, africké i balkánské hudby a k tomu přidali také své rockové základy.

Debutové album Hudba lidu Čanki vyšlo v roce 2000. Druhá deska Densé ju následovala o dva roky později. Kapela má na svém kontě už také videoklip a hodinový televizní dokument.

Čankišou jsou však především koncertní kapelou a jako takoví se mohou pochlubit nepřebernou spoustou vystoupení. Kromě běžných klubových koncertů skupina předskakovala legendárním Transglobal Underground a Tribaldrift, zahráli si také na festivalech Colours of Ostrava, Rock for People, Trutnov, Zámostí, Strážnice či Prázdniny v Telči. Zkušenosti mají Čankišou také se scénickou hudbou a jejich muzika podbarvovala dění letošního vítěze Českých lvů, film Nuda v Brně.

Čankišou o sobě tvrdí, že jsou v jistém směru pokračovateli bájného jednonohého národa oplývajícího nejen hudebním talentem, ale díky neustálé migraci také silnými multikulturními vlivy. S tím souvisí také fakt, že charizmatický zpěvák kapely Karel Heřman používá melodickou, ovšem zcela nesmyslnou řeč označovanou jako pradávný syrský sluneční jazyk.

Začátek koncertu je stanoven na 19.30 hodin.


    [Top]    


Trio hereckých hvězd pobavilo diváky inscenací náročné hry Play Strindberg

Trojice pražských herců naplnila divácká
očekávání a sledovat je ve hře Play
Strindberg byl příjemný zážitek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Především známé herecké tváře táhly třicátého dubna večer diváky do Kulturního domu v Kopřivnici. Chantal Poullain, Jiří Lábus a Miroslav Etzler totiž na jeho prknech odehráli depresivní tragikomedii Play Strindberg. Režijně neotřelý kus z repertoáru pražského Divadla Ungelt byl příjemným zážitkem hlavně díky hereckým výkonům, přičemž akcentovány byly možná i díky obsazení především úsměvné momenty textu. „Ta hra je nesmírně těžká v tom, že se neustále střídají stavy postav. Je to velmi střihová záležitost. Musíme být absolutně koncentrovaní, dokonce se tam opakuje text a hra přechází od afektu do totálního klidu a znovu od klidu do totálního afektu. Ovšem tím, jak je to těžké, je to pro herce zároveň úžasný provokující materiál. Je tam opravdu co hrát a jsem rád, že jsem takovou příležitost dostal,“ pochvaloval si po představení text Friedricha Dürrenmatta Jiří Lábus.

Přestože kopřivnické představení bylo příjemným zážitkem, divácký prožitek přece jen utrpěl inscenačním prostorem. Tato verze Play Strindberg byla nastudována pro komorní prostředí Divadla Ungelt disponujícího pouhými osmdesáti diváckými místy, což je s velikostí velkého sálu kulturního domu naprosto nesrovnatelné. „Včera v Šumperku jsme to hráli snad ještě ve větším sále. Doufám, že už se to nikdy nebude opakovat. Je to strašně náročné jak pro nás, tak pro diváky,“ postěžoval si Jiří Lábus, který si s viditelnou chutí střihl postavu dosluhujícího armádního důstojníka Edgara. Přes handicap velkého prostoru si ale herci publikum velmi chválili. „Kupodivu včera i dnes jsou lidé velmi pozorní a hru pečlivě sledují. Velmi citlivě reagují na místa, která jsou komická, a naopak na ta, která jsou vážná. Publikum je, myslím, báječné,“ usmíval se po vydařeném představení spokojený Lábus.


    [Top]    


Norou bude znít žhavé flamengo

K o p ř i v n i c e (dam) - Horkokrevná jižanská muzika bude zítra večer znít hudebním salonkem Nora Café. Od osmi hodin večer bude kopřivnický klub hostit táborské kvarteto Acoustic Impact. Kapela, která ve své autorské tvorbě kombinuje flamenco a jazz, vznikla teprve před čtyřmi lety z iniciativy Jiřího Blafky. Muzikant, který přímo ve španělské Seville studoval speciality tohoto temperamentního hudebního stylu, se obklopil skvělými muzikanty a společně s další kytarou, klávesami a perkusemi tvoří kapelu, která sbírá úspěchy u diváků i kritiků. Na svém kontě mají dva demosnímky a letos chystají kromě desítek tuzemských koncertů také zahraniční turné.


    [Top]    


Ochotníci ukončili přehlídku

Zdeněk Troška byl hlavním lákadlem
závěrečného večera Štramberské
ochotnické přehlídky. Populární režisér
také předával ceny.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Beznadějně vyprodaný sál přihlížel v neděli závěrečnému galavečeru Štramberské divadelní přehlídky. Hlavním důvodem toho, že kapacita tamního kulturního domu byla naprosto vyčerpána, byla jistě přítomnost režiséra Zdeňka Trošky mezi hosty, ale ani v průběhu celého sedmého ročníku si pořadatelé ochotnické přehlídky nemohli stěžovat na nezájem diváků. Ještě než došlo k samotnému vyhlášení vítězů přehlídky, zhlédlo štramberské publikum zhruba dvouhodinové představení kabaretu Srdce a kámen a také vyprávění populárního režiséra, který tvrdil, že by v malebném prostředí městečka pod Trúbou rád natočil pohádku. Nejdůležitější částí večera bylo ovšem závěrečné vyhodnocení. Kromě hodnocení předplatitelů organizátoři opět zjišťovali spokojenost diváků také kuličkovým hlasováním. Tady nejlépe uspělo historické milostné drama Selský práh v podání divadla Chaos z Valašské Bystřice, Golemovi domácích ochotníků z Kotouče vynesly kuličky třetí místo. V předplatitelském hodnocení si vavříny odnesla inscenace Kdes to byl(a) v noci divadelního souboru Vicena z Ústí nad Orlicí, druzí skončili domácí s Golemem a bronz patřil Chaosu za Selský práh. Do Valašské Bystřice putovala také cena pro nejlepší herečku Hanu Bitalovou, když štramberská Barbora Šimíčková si se svou Sirael vybojovala bronz. Mezi muži bylo zastoupení ochotníků z Kotouče ještě vyšší, první skončil Ondřej Šimíček v roli Popela a druhý Josef Hrček za Rudolfa II. Ve Štramberku zůstala také cena za nejlepší režii, kterou si odnesla Pavla Jurková.


    [Top]    


Vzkříšená brněnská kapela Narvan zahraje v Galerce

N o v ý   J i č í n (dam) - Big beat s příměsí funky a okořeněný popovými postupy bude zítra večer znít novojičínským klubem Galerka, koncertovat tam bude znovuobnovená brněnská formace Narvan.

Kapela, o které bylo možné poprvé slyšet v roce 1994, kdy podepsala smlouvu s nahrávací společností BMG, hned na začátku příštího roku přišla s albovým debutem Bez filtru, o rok později následovala deska N2 a také rozchod s BMG. Třetí a zároveň i poslední desku si kapela vlastním nákladem vydala v roce 1999 a pojmenovala ji stejně jako největší hit L.O.V.E. Před čtyřmi lety byla slibně se rozjíždějící kariéra kapely násilně ukončena tragickou dopravní nehodou, při níž přišel o život kytarista kapely a také zpěvák Mario Feinberg.

Po nečekaném odchodu hlavního tvůrčího motoru, kterým Fernberg byl, došlo už pouze k vydání vzpomínkové desky Best of Narvan. Obrození nastalo až zhruba před půl rokem, kdy zbylou sestavu Narvanu doplnil zpěvák Aleš Čuba, dříve působící v brněnských kapelách Bratrstvo a Berlín. Po nazkoušení repertoáru kapela obnovila činnost a vyrazila na klubová pódia. V současnosti křižují republiku s kolekcí starších písní obsažených na všech třech řadových albech, ale program začínají doplňovat také nové skladby. Začátek koncertu je plánovaný na dvacet hodin.


    [Top]    


Vendelín se svou novinkou uspěl na přehlídce

S t u d é n k a (dam) - Vítězství a zároveň postup na celostátní přehlídku Divadelní Třebíč si z festiválku ve Studénce přivezl kopřivnický soubor Vendelín.

Do Studeneckého Harlekýnu přispělo studentské divadlo fungující v rámci Údivadlo místního domu dětí svou novinkou Obraz Doriany Grayové.

„Z Wilda jsme si vzali jen základní myšlenku, jinak je to vlastně autorské představení. Zatímco v předloze vystupují v podstatě jen muži, u nás je to naopak čistě dámská záležitost a těch úprav je daleko více,“ řekla o poslední premiéře ryze dámského souboru jeho členka Lenka Hrdinová.

Příprava hry podle ní zabrala asi rok času, i když k samotnému zkoušení čtveřice divadelních nadšenkyň přistoupila až v posledním půl roce.

Obraz Doriany Grayové není prvním představením, ve kterém si Vendelín pohrává s provokujícím tajemnem. Jejich předchozí úspěšné představení nazvané Volání z dálky bylo totiž detektivkou s duchařskými prvky.

Obraz Doriany Grayové měl premiéru před třemi týdny v rámci divadelního večera domu dětí Kroužek a Proužek uvádějí a kromě Studénky jej herečky uvedly také na přehlídce v Novém Jičíně. Se svou novinkou se Vendelín chystá také na řadu dalších přehlídek a předvést ji opětovně hodlá také domácímu publiku. Obraz Doriany Grayové bude k vidění nejen na přehlídce Bedna, ale zřejmě i v Nora Café v rámci projektu Prkno.


    [Top]    


Na scéně Beskydského divadla budou defilovat živoucí legendy šedesátých let

N o v ý   J i č í n (dam) - Jedinečnou možnost vidět živoucí legendy českého divadla nabízí svým návštěvníkům Beskydské divadlo. Novojičínská scéna je jednou z pěti, na kterých se zastaví divadelní festival Šest z šedesátých.

Tato ojedinělá akce vloni připomněla zakladatele divadel, kteří v šedesátých letech minulého století nastartovali popularitu studiových divadel. Nový Jičín je vedle Brna, Ostravy, Zvolenu a Košic místem, kde mezi čtrnáctým a osmnáctým dubnem vystoupí Činoherní klub, Divadlo Járy Cimrmana, Divadlo Na Zábradlí, Semafor a Radošínské naivné divadlo.

Vloni se Šest z šedesátých v Praze těšilo velkému zájmu. Na programu byly celkem čtyři desítky představení, sedm filmových projekcí, benefiční koncert a výstava Výtvarníci za oponou. Závěrečný večer z Lucerny svým divákům nabídla i Česká televize. Vyšla také kniha složená z rozhovorů se zakladateli známých divadel. Spolu s nahrávkou na CD bude k dispozici i divákům na letošním jarním turné.

Jako první se Novojičínským představí ve středu čtrnáctého dubna Semafor v čele s Jiřím Suchým s písničkovým představením Život je náhoda v obnošený vestě. O den později pak pražští cimrmanologové zahrají oblíbenou operetu Hospoda na mýtince.

V pátek 16. dubna přijede Divadlo Na Zábradlí s hrou Terasa Jeana-Claude Carriera, ve které se představí například Jorga Kotrbová, Jiří Ornest nebo Leoš Suchařípa. Sobota 17. dubna bude patřit Kronice komika v podání známého Radošínského naivného divadla.

V neděli pak divadelní maraton ukončí Činoherní klub, který zahraje nejznámější hru svého kmenového autora a spoluzakladatele Ladislava Smočka Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho. Také toto představení se bude hemžit známými hereckými tvářemi a novojičínské publikum se může těšit na Bolka Polívku, Ivanu Chýlkovou, Ondřeje Vetchého, Michala Pavlatu a další.


    [Top]    


Krátce

Asi třísethlavé a nezvykle mladé publikum přilákal páteční koncert bratislavské kapely Inekafe v CO krytu pod kulturním domem. „Jsme samozřejmě spokojeni, i když vzhledem k tomu, že po dvou stovkách vstupenek v předprodeji se jen zaprášilo, čekali jsme ještě větší zájem,“ řekl šéf klubu Nora Lukáš Lešinský. Vyznavači neopunku, kteří na vystoupení úspěšné slovenské kapely vyrazili, si mohli vychutnat i hudbu Prohrála v kartách a R.A.F.

Desátého dubna vstoupí do nové turistické sezony také štramberská Trúba. Slavnostní otvírání hradu je plánováno na sobotní odpoledne. Kromě starosty města, který předá kastelánovi klíče od hradu, se návštěvníci mohou těšit na zhruba dvacetiminutové vystoupení dětského souboru ochotnického spolku Pod Věží vedeného Valerií Malíkovou. Věž poté ovládnou strašidla, která budou děsit návštěvníky při výstupu na populární vyhlídku.

Dřevěné kostely v Beskydech a Podbeskydí je název nové výstavy, kterou tuto sobotu otevřou v Muzeu na Fojtství. Součástí expozice připravené zdejšímu muzejníky a jejich kolegy z Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku budou modely Milana Blizňáka, snímky fotografů Miroslava Lysky a Jiřího Gavendy a v neposlední řadě dobové pohlednice ze sbírky manželů Poláškových.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.