Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Místo bývalého muzea by mohlo stát letní kino a nebo jen park

Nově uvolněný prostor v parku Edvarda
Beneše zatím ještě není zcela vyčištěn,
už se však začínají rýsovat možnosti
jeho budoucího využití.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bývalé Technické muzeum, jehož konstrukce 11. března nevydržela nápor těžkého sněhu, zmizelo. Specializovaná demoliční firma odstranila nejdříve zborcenou střechu, následně také kovové konstrukce stěn a nakonec přišly na řadu betonové základy budovy. Za několik týdnů se už bude na místě výstavního pavilonu ze šedesátých let zelenat tráva a spolu s ní vyrůstá také otázka, jaké bude další využití atraktivního pozemku v centru města.

Podle schváleného územního plánu se tento pozemek nachází v takzvané centrální zóně a jako v takové je v ní možné budovat prostory služeb, administrativy nebo školské, kulturní a sportovní objekty. „Naopak není možné v této lokalitě stavět například supermarkety, prostory pro podnikání, výrobní a skladovací kapacity. Stavět se zde nemohou ani garáže či obytné objekty,“ tvrdí šéf odboru rozvoje města a architekt Milan Šmíd.

To, že by se na stejné místo vrátil depozitář muzea, je nepravděpodobné. Zhruba čtyřicet automobilů a osmdesát motorů našlo prozatímní útočiště v jedné z nevyužívaných hal Tatry Kopřivnice a do budoucna by se měly ještě jednou přesunout do stavebně kvalitnějšího objektu někdejší montáže. Očekávat se nedá ani to, že by Tatra na pozemku, který havárie uvolnila a jenž jí stále patří, měla v úmyslu stavět budovu pro jiné účely. Kromě omezení územním plánem města proti takové možnosti hovoří také současná strategie automobilky, která se naopak snaží smršťovat. „Tatra se vymisťuje za koleje a veškeré nemovitosti a pozemky, které jsou před nimi, prodává. Nepředpokládám, že zde tomu bude v tomto případě jinak,“ tvrdí architekt Šmíd s tím, že by rozhodně uvítal, aby se město uvolněný pozemek pokusilo získat. Kopřivnické radnici dnes patří levá polovina parku i s objektem Lašské vily a probíhají vyjednávání o odkoupení objektu bývalého závodního klubu a druhé poloviny parku. Podle Šmída je v zájmu města pozemky s nejcennější zelení v centru Kopřivnice scelit, plochu pod bývalým muzejním depozitářem nevyjímaje. Dřívější úvahy o tom, že v bývalém Technickém muzeu vznikne pravěký svět s elektronickými modely dinosaurů či podobná atrakce vzaly za své, jak přiznal i Šmíd. „Objekt technicky nevyhovoval, neměl vytápění, zásobování vodou a měl řadu dalších problémů. Jediné, o čem jsme uvažovali, byla možnost přesunout do objektu alespoň část skateboardového areálu, což by umožnilo jeho využívání i za nepřízně počasí,“ prozradil Šmíd s tím, že k realizaci nedošlo, protože město objekt nevlastnilo, a také kvůli vysokým nákladům, které by si vyžádaly bezpečnostní opatření pro bruslaře.

Přemýšlet o místě v parku v těsném sousedství vlakového nádraží jako o volné ploše je pro úředníky odboru rozvoje města úplnou novinkou. „Představuji si, že by se tam v budoucnu nestavělo nic a o tento prostor byl rozšířen stávající park. Víme z dobových pohlednic, že byl kdysi rozlehlejší a vypadal úplně jinak. Preferuji okrasné dřeviny a zeleň, nikoliv nějakou stavbu,“ nastínil svou vizi budoucího využití plochy starosta města Jiří Tichánek. Architekt města Milan Šmíd chce také v místě po bývalém muzeu zachovat odpočinkovou zónu, ale stavbám se striktně nebrání. „Jednou ze zajímavých možností využití plochy je třeba letní kino, které v Kopřivnici schází. Tento záměr má samozřejmě své mouchy. Problém je sousedství železnice. Během večerního představení by kolem projely zhruba tři vlaky, není to sice moc, ale znamenalo by to nutnost vybudování protihlukové bariéry,“ řekl Šmíd. Pro vybudování kina ale prý hovoří jeho situování do centra města, a přitom tak, že by i při využití areálu například pro hudební produkce nebyla hlukem ohrožována obytná zástavba. Jak architekt Šmíd podotkl, jde zatím ale jen o pouhý nástin možného využití. „Je to čerstvá věc, nejdříve bude třeba vyřešit celou věc majetkově a pak bude čas dále diskutovat o využití uvolněného prostoru,“ uzavřel šéf odboru rozvoje města.


    [Top]    


Narkoman se podřezal v KDK, výtržnosti jsou tam velmi časté

K o p ř i v n i c e (dam) - Na chodbě kopřivnického kulturního domu tekla krev. V pondělí 29. března se v prostorách před WC pokusil o sebevraždu zhruba dvacetiletý narkoman. Žílu na jedné ruce si měl podřezat nožem krátce před sedmou hodinou večer. „Pořezal se poměrně dost a hodně krvácel a dívka, která ho doprovázela, začala křičet, což přivolalo vrátného, který okamžitě zavolal lékařskou pomoc a policii,“ řekl Pavel Klos z firmy Ludvík Moravia provozující kulturní dům. První zdravotníci byli podle jeho slov na místě asi za tři minuty a další za pět minut. „Na místě mu zaškrtili cévy, dali infuzi a sanitka jej odvezla do nemocnice v Novém Jičíně,“ uvedl Klos s tím, že mladík i přes svůj stav napadal policisty. Celý incident ovlivnil také chod kulturního domu, zakrvácená chodba byla až do doby, než byla uklizena a dezinfikována, uzavřena a návštěvníci kina museli do sálu bočním schodištěm. Podle zaměstnanců kulturního domu patřil poraněný mladík ke skupince zhruba šesti mladých toxikomanů, kteří se ve zdech kulturního domu zdržují pravidelně. „Máme s nimi neskutečné problémy, ale zároveň není možné je hlídat, nemůžeme instalovat kamery na WC a nebo mít všude hlídače,“ povzdechl si Pavel Klos. Podle ředitele kulturního domu Lubomíra Sazovského je naprosto běžné, že se při úklidu v rozlehlé budově na různých místech objevují injekční jehly a stříkačky. Takřka na denním pořádku je také ničení inventáře, rozkopané dveře či na podlahu vystříkané hasicí přístroje.


    [Top]    


Centrum mládeže bude radit, jak získat peníze

O s t r a v a (hod) - Dům dětí a mládeže v Ostravě - Mariánských Horách otevřel ve středu 31. března Informační centrum mládeže, které poskytne mladým lidem, neziskovým organizacím a jiným zájemcům informace z oblasti programu Evropské unie Mládež.

V centru zájemcům poradí s napsáním projektu či vyhledáním hostitelské a jiné organizace. Během dubna vzniknou informační centra i v dalších domech dětí a mládeže v několika městech Moravskoslezského kraje, jejichž síť bude zveřejněna kolem 15. dubna na stránkách DDM Ostrava - Mariánské Hory - www.ddm-marhoryova.cz


    [Top]    


Zdravotně handicapovaní slavili roční trvání asociace

K o p ř i v n i c e (ili) - Výroční členská schůze Asociace zdravotně postižených se uskutečnila minulý pátek v Katolickém domě. Na programu se hodnotilo roční samostatné trvání organizace, která před rokem nabyla právní subjektivitu. V současné době členskou základnu tvoří 317 členů, z toho 268 z Kopřivnice, dvaatřicet ze Štramberka a sedmnáct z Ženklavy.

Zpráva o činnosti přednesená předsedou organizace Petrem Douskem byla jako každým rokem nabita akcemi - poznávací zájezdy, sportovní hry, divadelní představení, zdravotní přednášky, návštěvy jubilantů, dlouhodobě nemocných apod. Slova uznání pak směřoval na činnost důvěrníků, kteří zprostředkovávají informovanost mezi výborem a členy organizace. Petr Dousek se nezapomněl zmínit o významné podpoře a spolupráci města Kopřivnice, které se stalo největším sponzorem celorepublikových her zdravotně handicapovaných. Díky se dostalo vedení Štramberka, Závišicím a Ženklavě, stejně jako dalším sponzorským organizacím.

Po oficiální části patřilo pódium kulturnímu vystoupení žáků Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, břišním tanečnicím a netradičnímu seskupení Line Dance.


    [Top]    


Stíny

Dne 1. dubna policejní komisař zahájil trestní stíhání 24letého muže z Kopřivnice pro trestný čin krádeže, který koncem března v několika případech vnikl oknem do skladové haly firmy Explorer Bike, s. r. o., v areálu podniku Tatra, kde se zmocnil několika kusů jízdních kol asi za 31 000 Kč. Jízdní kola prodal náhodným osobám za částku 11 000 Kč, kterou použil pro svou potřebu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Dne 2. dubna hodinu před půlnocí přijala stálá služba telefonické oznámení, že v jednom z domů na ulici Družební je ve vchodě rotweiler. Hlídka městské policie se snažila psa odchytit, ale ten byl agresivní a nikoho k sobě nepustil. Byl kontaktován veterinář, od kterého strážníci vyzvedli uspávací gel. Mezitím se podařilo zjistit majitele, který si psa převzal. Jednalo se o 48letého muže z Kopřivnice, který bude pozván na služebnu k dořešení záležitosti.

Dne 3. dubna v odpoledních hodinách řešila hlídka MP krádež zboží v Kauflandu. Jednalo se 24letou ženu z Kopřivnice, která odcizila láhev alkoholu v hodnotě 130 Kč. To ji však neodradilo, protože stejného protiprávního jednání se dopustila o den později ve stejné prodejně. Celá záležitost byla předána přestupkové komisi.

Dne 4. dubna krátce po půlnoci telefonicky oznámil 21letý muž z Petřvaldíku, že byl fyzicky napaden na diskotéce v interhotelu Tatra. Hlídka MP na místě zjistila, že dotyčný má zlomený nos a při potyčce došlo k poškození osobního počítače diskžokeje. Byla přivolána sanitka a pro podezření ze spáchání trestného činu i hlídka Policie ČR, která si záležitost převzala.


    [Top]    


Zvonění mobilů ruší přenos kabelové televize

K o p ř i v n i c e - Je zvláštní, že v dnešní době ještě mnohým nedochází to, že když přijdou do větší společnosti lidí, je slušné vypnout mobilní telefon, neboť by ostatní mohl rušit. Téměř na každém zasedání zastupitelů upozorňuje starosta Jiří Tichánek, že mobilní telefony ruší záznam kabelové televize. Na posledním zasedání, které se konalo v pondělí 29. března, tak neučinil, a proto lidé sedící přímo v zasedací místnosti a především diváci sledující jednání zastupitelů prostřednictvím kabelové televize velmi často slyšeli zvonění mobilních telefonů. Následkem toho ne vždy dobře slyšeli slova právě vystupujícího občana či zastupitele.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Freudův rodný dům se patrně dočká své původní podoby

Rodný dům Sigmunda Freuda by měl být
v budoucnosti upraven do podoby,
jak vypadal v době, kdy v něm slavný
příborský rodák přišel na svět.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (ili) - Několik let trvající nejasnosti okolo odkoupení rodného domu Sigmunda Freuda a zřízení důstojného stánku, věnovanému světově proslulému zakladateli psychoanalýzy, zaznamenaly obrat k lepšímu. Město Příbor se dohodlo s majiteli domu, který byl rok neúspěšně nabízen prostřednictvím realitní kanceláře, a závazným právním aktem stvrdilo svůj úmysl Freudův dům odkoupit. Z požadované čtyřmilionové částky vyplatilo zálohu a v současné době hledá možnosti dofinancování.

Město zároveň připravuje projekt, kterým se bude ucházet o získání dotací ze strukturálních fondů Evropské unie na rekonstrukci objektu. Objekt by měl být uveden do historické podoby z dob, kdy v něm Sigmund Freud žil.

„V souvislosti s Freudovým rodným domem nechci používat výraz muzeum, protože máme v úmyslu tímto objektem spolu s nově dostavěným kulturně konferenčním centrem vytvořit pro návštěvníka širší spektrum nabídky. Prvořadá bude pochopitelně informace, ale chceme nabídnout i podívanou a služby,“ uvedla vedoucí kulturního odboru Milada Podolská „toto pojetí bude splňovat širší zájem města i regionu o připomenutí jedné z nejvýznamnějších osobností narozené v našem kraji, zvýší prestiž Příbora a mělo by být podnětem k rozvoji turistiky.“


    [Top]    


Dva Bartůňkovi svěřenci pojedou finále v Brně

P e t ř v a l d (ili) - Semifinále Mistrovství České republiky v krasojízdě dorostu se jelo minulou sobotu v Petřvaldě. Na startu se sešlo celkem čtyřiatřicet závodníků (z toho jedna dvojice a dvě čtveřice), kteří se utkali o postup do finále, jež se uskuteční 17. dubna v Brně.

Do finále se probojovali i oba svěřenci trenéra Kamila Bartůňka: „S jejich umístěním jsem spokojen, ale jízdy mohly být lepší.“ Zlato si ve své kategorii vyjel Lukáš Machanec, pátou příčku obsadila Lenka Chúdová. Soutěž poctil svou přítomností i dvacetinásobný mistr světa v kolové Jindřich Pospíšil.


    [Top]    


Velikonoce patří výstavám a koncertům vážné hudby

M i k r o r e g i o n (ili) - Velikonoční svátky patří co do významu k nejdůležitějším křesťanským svátkům. Spolu s přicházejícím jarem si každá obec či město regionu připravila vlastní program - od osvědčených výstav po koncerty vážné hudby. Trnávka se v režii žáků základní školy s nejchladnějším ročním obdobím rozloučila vynášením zimy 27. února a na první dubnovou sobotu přichystala zábavné odpoledne, jehož součástí byl 2. ročník místního kola Pooderského koštování, spirituální koncert a výstava prací dětí. Na Velký pátek si budou moci zájemci zhotovit dekorace na velikonoční stůl.

V Mošnově při přípravě předvelikonoční výstavy spojily síly základní a mateřská škola spolu s klubem důchodců. „Výstava bude instalována v naší škole a veřejnosti bude přístupná celý pátek a sobotu dopoledne,“ informovala ředitelka školy Zdeňka Filipová.

Skotnice svou tradiční velikonoční výstavu představí netradičně v místní knihovně v sobotu od 14 do 17 hodin. Velikonoční dekorace, výstava velikonočního pečiva, klobásníků a jarních pomazánek bude spojena s ochutnávkou, k prodeji budou kraslice, zdobené perníky a domácí koláče.

V Ženklavě 26. března vynášely děti místní základní školy zimu a obratem se pustily do pletení tatarů a zdobení kraslic. Členové Klubu seniorů se na své čtvrteční schůzce taky věnovali malování vajíček. Na Bílou sobotu je připraven velikonoční turnaj ve stolním tenise, kde podle slov starosty Miroslava Drozda očekávají účast minimálně dvaceti soutěžících.

Kateřinice si svátky jara tradičně připomenou koncertem pořádaným ve spolupráci s ostravskou konzervatoří a Janáčkovou univerzitou múzických umění. U příležitosti 150. výročí narození Leoše Janáčka zazní převážně árie z oper tohoto umělce.

V Závišicích na sobotním koncertě v 18 hodin vystoupí mladí hudebníci z obce a okolí, jako hosté se představí studenti JAMU. Petřvaldská základní škola připravila pro žáky a jejich rodiče dílnu k velikonočním zvykům, kde si podle slov ředitele Myšky mohou všichni vyzkoušet různé techniky zdobení kraslic.

Velikonočním jarmarkem zahájí Příbor v sobotu předvelikonoční oslavy a následně pak 10., 16. a 17. dubna vystoupí Sdružení hudebníků Příbor v Katolickém domě, studenti studující na ostravské konzervatoři a univerzitě v Komorním koncertu mladých hudebníků a poslední vystoupení bude patřit Swingovému koncertu.

Štramberk bude hostit sdružení zobcových fléten a 17. dubna v 15 hodin zahájí vernisáží novou výstavu Zdeňka Buriana a Gustava Kruma.


    [Top]    


Oprava tělocvičny má být rychlá, aby se šetřilo na DPH

Š t r a m b e r k (dam) - Horečná stavební aktivita by měla být k vidění na objektu štramberské tělocvičny. Tamní radnice totiž chce co největší část státní dotace na její rekonstrukci využít ještě před prvním květnem, kdy dojde ke zvýšení DPH u stavebních prací.

Dodavatel stavby vzešel z výběrového řízení, karvinská firma Stavokomp se bude mít co ohánět. „Jsme domluveni, že do května by měli stihnout prostavět zhruba osmdesát procent z desíti milionů určených na financování rekonstrukce,“ prozradil starosta Štramberka Jan Socha.

V rámci rekonstrukce dojde především k opravě střechy. S tou byly problémy již v minulosti a po letošní zimě byl její stav shledán havarijním. „Střecha bude kompletně zrekonstruována a pokryta novou krytinou, dojde také na výměnu palubovky, kompletní rekonstrukci topného systému spojenou s přechodem z teplovodních radiátorů na infrazářiče a další práce,“ tvrdí Socha. Rekonstruovány mají být elektrorozvody a systém osvětlení haly a peníze mají zbýt také na tepelnou a zvukovou izolaci včetně výměny luxfer za plastová okna. Kromě tělocvičny samotné se oprav dočká také vstupní vestibul se sociálními zařízeními a šatnami.


    [Top]    


Tři sta tisíc korun na opravy dětských hřišť

Na opravy dětských hřišť je letos k dispozici
tři sta tisíc korun, podle správy sportovišť
je to nedostatečná suma.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - I v letošním roce se počítá s úpravou pískovišť a dětských hřišť.

„V rozpočtu města byla vyčleněna částka ve výši tři sta tisíc korun. Jako každý jiný rok budeme provádět výměnu písku v těch nejnutnějších případech. U některých hřišť budeme písek jen doplňovat,“ uvedl Milan Gilar, ředitel Správy sportovišť Kopřivnice, která má na starosti údržbu dětských hřišť.

Vloni se v médiích psalo o tom, že by dětská pískoviště měla být přikrývána, oplocena. „I když jsem hledal, žádný právní předpis, který by to nařizoval, jsem nenašel,“ doplnil Gilar.

Na správu sportovišť jsou adresovány požadavky občanů, a to nejen na běžnou oprav kolotočů a prolézaček, které se provádějí celý rok, ale také na umístění streetbalových košů nebo ochranných sítí za hřišti.

„I tyto záležitosti se musí vejít do již zmiňované třistatisícové částky,“ upřesnil ředitel, na co jsou určeny finance. Pracovníci správy sportovišť se při své práci setkávají s různými požadavky. Někteří lidé za nimi přijdou s požadavkem, že by chtěli umístit na hřišti u svého domu streetbalový koš. Když jej pracovníci začnou montovat, ozvou se jiní obyvatelé, že si to nepřejí, neboť to bude další zdroj hluku. A najdou se dokonce lidé, kteří požadují, aby se v jejich lokalitě dětská hřiště zrušila.


    [Top]    


Alšovka uvítá účastníky projektu Sokrates

K o p ř i v n i c e (ili) - Necelý měsíc zbývá do zahájení české části projektu C.R.E.A.T.E, která se uskuteční na Základní škole Alšově od 1. do 7. května. Šest pedagogických pracovníků a deset žáků z bavorského Landsbergu, saského Lipska a z jihoitalské Acquavivy delle Fonti se sjede na týdenní pracovní a poznávací setkání do Kopřivnice.

Alšova škola se projektu Socrates, Comenius 1 s názvem C.R.E.A.T.E. (Culture Relationship of European Art Tradition and Education) účastní spolu s výše jmenovanými školami od roku 2002. Společně se učitelé a žáci podílejí na výtvarném projektu, který se týká výzdoby školních interiérů a exteriérů. Vlastní projekt není určen pouze vybrané skupině žáků, ale v podstatě zasáhne všechny učitele a žáky školy, stejně jako všechny vyučovací předměty.

Minulý čtvrtek se uskutečnila schůzka rodin, ve kterých budou žáci z partnerských škol ubytováni. Mimo to se příslušná rodina musí postarat částečně o program a zajistit stravování. „Sešlo se víc zájemců, než kolik jsme potřebovali, ale je nutné si nechat nějakou rodinu v zásobě, protože se na poslední chvíli může ledacos přihodit,“ uvedl na základě vlastní zkušenosti z Lipska hlavní organizátor setkání a koordinátor projektu Miroslav Přívětivý.

Pro účastníky projektu Socrates je připraven bohatý kulturní program od návštěvy skanzenu, Radhoště, Technického muzea, přes štramberskou Trúbu případně až k novojičínskému muzeu klobouků či hradu Hukvaldy. V dopoledních hodinách pak budou účastníci projektu spolupracovat na tvorbě mozaik, keramiky nebo kamenné plastiky Přátelodi. Závěr týdenního pobytu by měl patřit veřejnosti přístupné vernisáži výtvarných prací v atriu školy doplněné vystoupením školní kapely Petrklíč.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.