Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 9/2004
ze dne 4. března 2004

Zprávy z města a okolí

Místní cestovky jsou jištěny proti úpadku

Na internetu lze dohledat pojištěné cestovní kanceláře

Jalůvka si na kandidátce do kraje o něco pohoršil

Vzpomínková akce u pomníku TGM

Ředitele bude hodnotit i místostarosta Bureš

Město zaplatí přes milion korun na ztrátu v autobusové dopravě

CPR bude pomáhat začínajícím podnikatelům

Stíny

Požár v učňovských šatnách mohl mít na svědomí i žhář

Do adopce na dálku zapojena charita i sv. Zdislava

Necelé tři desítky občanů přišly diskutovat o důchodech

Francouzi byli lyžovat, děti od nás pojedou v létě k moři

Rada schválila první projekt sídliště Sever

Počet nehod v kraji vloni vzrostl

Všem pacientům vadí dlouhé čekací doby

Kraj schválil slučování škol

Návštěva u lékaře je v některých případech neopodstatněná


    [Top]    


Místní cestovky jsou jištěny proti úpadku

K o p ř i v n i c e (ili) - Dobrá zpráva pro klienty kopřivnických cestovních kanceláří - všechny, tzn. Cestovní kancelář Agentura Fox, Mirtour, West i pobočka CK Jokratour (bývalý Dalibor), jsou pro rok 2004 pojištěny u některé z pěti pojišťoven, jak stanovuje zákon 159/1999 Sb. „Klienta by však mělo navíc zajímat to, co zákon zároveň pojištěním vymezuje,“ upozornil na jednu z nedokonalostí zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu ředitel Cestovní kanceláře Agentury Fox Jaromír Naleraj, „pojištěn je pouze zájezd, u kterého dochází ke kombinaci dvou služeb, které jsou tak významné, že ta levnější tvoří dvacet procent té druhé služby. V praxi to ve většině případech znamená ubytování plus doprava.“

Oblíbená dovolená Čechů, kteří si v cestovní kanceláři zaplatí pouze ubytování a do Chorvatska či kamkoli jinde jedou vlastním autem, pak už nesplňuje zákonem předepsanou podmínku a nejsou pojištěni! Pokud by taková cestovní kancelář zkrachovala, klient by věc musel řešit občanskoprávní cestou.

V České republice je vydáno jeden tisíc devadesát koncesí na cestovní kancelář. Do konce února jich bylo pojištěno pouze pět set padesát. Dokonce i tak velký kolos, jako je Cestovní kancelář Firotour, si sjednal pojištění až v letošním roce v polovině února.

„Cestovní kancelář je ta, která svým jménem prodává zahraniční zájezdy a musí je mít pojištěné, na rozdíl od cestovních agentur, které cestovní kancelářím dělají jakoby obchodní zástupce a prodávají jejich zájezdy, nesmí je však samy tvořit a veřejně nabízet k prodeji,“ vysvětlil ředitel Naleraj, který tímto chtěl poukázat na některé nezákonné praktiky agentur.

Cestovní agentura nemusí být ze zákona pojištěna, a pokud taková agentura obejde zákon a vytvoří sama zájezd, do kterého nemusí zmíněné pojištění zahrnout, stane se pro klienta cenově přitažlivější. „Nejenže se jedná o nezákonné podnikání, ale ani v tomto případě není klient pojištěn,“ dodal Jaromír Naleraj, který věří, že až novela zákona o cestovním ruchu vstoupí v květnu letošního roku v platnost, učiní většině nepravostí přítrž.


    [Top]    


Na internetu lze dohledat pojištěné cestovní kanceláře

K o p ř i v n i c e (ili) - Seznam cestovních kanceláří, které mají sjednáno pojištění záruky pro případ svého úpadku, lze nalézt na internetových stránkách pětice pojišťoven, které tento produkt zajišťují: Generali pojišťovna, a. s. - www.generali.cz; Fiducia, s. r. o. - www.fiducia.cz; Česká pojišťovna - www.cpoj.cz/ck; Česká podnikatelská, a. s. - www.cpp.cz; Kooperativa pojišťovna, a. s. - www.koop.cz. Cestovní agentury, které zprostředkují cestovním kancelářím prodej, by pak měly zákazníkovi garantovat pouze prodej zájezdů těch cestovních kanceláří, které jsou pojištěny proti svému úpadku.


    [Top]    


Jalůvka si na kandidátce do kraje o něco pohoršil

O s t r a v a (dam) - Občanští demokraté mají jasno o kandidátce pro podzimní krajské volby. Definitivní pořadí stanovil sněm Regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji 21. února. Nejvyšší příčku z novojičínských politiků si v primárkách vybojoval dnešní náměstek hejtmana a kopřivnický exstarosta Josef Jalůvka, který skončil čtvrtý. Před ním se kromě lídra Evžena Tošenovského umístila také hejtmanova zástupkyně Jaroslava Wenigerová a opavský primátor Zbyněk Stanjura.

Oproti volbám v roce 2000 si Jalůvka o dvě příčky pohoršil, neboť v prvních volbách do krajských orgánů kandidoval jako druhý muž ODS. Sám Jalůvka odmítá o výsledku primárek hovořit jako o propadu s tím, že o tom bude možné mluvit až po samotném hlasování.

„Jsem spokojen. Čtvrté místo dává šanci obhajovat můj současný post,“ říká Josef Jalůvka. Dalšími novojičínskými kandidáty jsou Vít Gola na devátém a Bohumil Auinger na devatenáctém místě. Dvacátou sedmou a dvacátou osmou příčku obsadili novojičínský starosta Ivan Týle a bývalý šéf závišické radnice Vlastimil Hajda.


    [Top]    


Vzpomínková akce u pomníku TGM

K o p ř i v n i c e (hod) - Vzpomínkovou akci připravili členové Klubu TGM v Kopřivnici u příležitosti 154. výročí narození prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V pátek 5. března v 17 hodin uctí jeho památku u pomníku TGM v Kopřivnici nejen členové klubu, ale i představitelé radnice.


    [Top]    


Ředitele bude hodnotit i místostarosta Bureš

K o p ř i v n i c e (hod) - Krajský úřad Moravskoslezského kraje se obrátil s žádostí na město, aby delegovalo svého zástupce do komise pro periodické hodnocení ředitelů příspěvkových organizací kraje. Mimořádná rada delegovala místostarostu Milana Bureše. Komise bude hodnotit ředitele dvou organizací na území města v kompetenci kraje, a to ředitele zvláštní školy a ředitelku Dětského centra.


    [Top]    


Město zaplatí přes milion korun na ztrátu v autobusové dopravě

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé schválili na svém posledním zasedání zaplacení úhrady za prokazatelné ztráty ostatní dopravní obslužnosti na rok 2004 ve výši 1 083 024 korun. Tato suma bude vyplacena ve čtyřech splátkách.

„Důvodem uzavření této každoroční smlouvy je zajištění ostatní dopravní obslužnosti veřejnou linkovou autobusovou dopravou v okrese Nový Jičín dopravci Connex Morava, a. s., a TQM, a. s., Opava, kterou na rozdíl od základní dopravní obslužnosti hradí obce. Základní dopravní obslužností území kraje je zajištění přiměřené dopravy po všechny dny v týdnu z důvodu veřejného zájmu, především do škol, do úřadů, do zdravotnických zařízení poskytujících základní zdravotní péči a do zaměstnání, včetně dopravy zpět, přispívající k trvale únosnému rozvoji tohoto územního obvodu. Rozsah podílu státu na jejím zajištění ve veřejném zájmu stanoví podle místních podmínek území kraje a výše rozpočtových prostředků, které jsou k dispozici, přísluší kraji,“ vysvětlil důvod, proč město hradí ztrátu autobusové dopravy, Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství.


    [Top]    


CPR bude pomáhat začínajícím podnikatelům

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 27. února byl za účasti představitelů města, krajského úřadu Moravskoslezského kraje a Agentury pro regionální rozvoj Ostrava slavnostně zahájen projekt ‘Vzdělávání a poradenství začínajícím podnikatelům prostřednictvím sítě Start Business Center’ (SBC) v prostorách Centra podnikání a rozvoje Kopřivnice. Projekt je realizován v rámci evropské iniciativy EQUAL, jeho předkladatelem a koordinátorem je Regionální poradenské a informační centrum Kazuist Třinec.

Cílem projektu je přispět ke zlepšení politiky zaměstnanosti, zejména pak k posílení procesu zakládání nových firem i sebezaměstnávání a k zjednodušování podnikatelského prostředí pro začínající podnikatele. V letošním roce je projekt určen začínajícím podnikatelům a zájemcům o podnikání z řad uchazečů o zaměstnání znevýhodněných na trhu práce, jako jsou mladí lidé do třiceti let, nezaměstnaní nad pětačtyřicet let, lidé ohrožení ztrátou zaměstnání a další, kteří mají zdravotní omezení. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu ČR a účast v jednotlivých programech, což jsou motivační kurzy, informační semináře a poradenství, je pro všechny klienty bezplatná.

Kopřivnické Centrum podnikání a rozvoje bude poskytovat služby nejen pro začínající podnikatele z Kopřivnicka, ale i pro celou oblast Novojičínska. Na pracovníka Centra Jiřího Huškeho se mohou obracet zájemci o podnikání, neboť on byl vyškolen jako poradce - mentor. „Začínajícím podnikatelům budu pomáhat řešit počáteční problémy, které je prvního půl roku po zahájení podnikání potkají. Navíc máme celou síť poradců SBS. Pomoc spočívá v získání důvěry podnikatele a diskuzi s ním nad problémy, které začátek podnikání přináší, a pomáhat mu najít řešení. Rovněž se budeme snažit o pohled i z druhé strany,“ naznačil Huške pomoc, kterou budou poskytovat klientům. „Úřad práce bude oslovovat lidi z té skupiny, která má ztížené uplatnění na trhu práce a nabízet jim účast na motivačních kurzech,“ vysvětlil, jak budou oslovovat potenciální zájemce, Jan Koliba, ředitel Centra podnikání a rozvoje Kopřivnice.


    [Top]    


Stíny

Pro trestný čin vydírání je stíhán šestadvacetiletý P. D. z Kopřivnice. Začátkem září napadl o tři roky staršího L. Ž. ze Studénky. Vyhrožoval mu zmlácením a zabitím, protože postižený měl policistům oznámit krádež motorových pil v obci Tichá, kde se obviněný vloupal. Své vyhrůžky znovu zopakoval v listopadu. Naposledy mu vyhrožoval 23. ledna t. r. Obviněný byl zadržen a umístěn v policejní cele s návrhem na vzetí do vazby.

K požáru došlo ve čtvrtek 26. února kolem 9.15 hod. ve Štramberku, kde před domem na ulici Záuličí došlo k zahoření osobního motorového vozidla zn. Škoda 120. K požáru došlo během jízdy od zkratu na elektroinstalaci baterie. Ke zranění osob nedošlo, na místě zasahovali hasiči jednotky Štramberk. Škoda na vozidle je vyčíslena na částku 15 000 korun, došlo ke zničení celé zadní části vozidla a interiéru.

Dne 26. února v nočních hodinách při řešení přestupku buzení veřejného pohoršení hosta v jednom z nočních podniků na středu města vyšlo najevo, že obsluha podala alkoholické nápoje muži, který byl zjevně pod vlivem alkoholu. Za tento přestupek byla uložena maximální výše blokové pokuty.

Dne 29. února ve večerních hodinách řešili strážníci dva podnapilé muže z Kopřivnice v prodejně Kaufland, kam hlídka městské policie byla přivolána pro majetkový přestupek. Přestupci nemohli hodnověrně prokázat svoji totožnost, proto byli předvedeni na Policii ČR, kde byl přestupek proti majetku řešen blokovou pokutou.


    [Top]    


Požár v učňovských šatnách mohl mít na svědomí i žhář

Minulou středu po půl jedné zachvátil
suterén budovy středního odborného učiliště
 požár. Podle policie mohl být
dílem neznámého žháře.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - S podezřením na žhářství šetří policie okolnosti požáru, který minulou středu ochromil běžný chod kopřivnického středního odborného učiliště. Zatím neznámý pachatel se měl dopustit trestného činu poškozování cizí věci, když v suterénu hlavní budovy učiliště zhruba o půl jedné nezjištěným způsobem založil požár v jedné z šaten. Vedení školy je k prošetřované verzi úmyslného zapálení poměrně skeptická. „Já se zdráhám věřit tomu, že by požár byl úmyslně založen. Možná, že jisté motivy by mohly existovat, ale spekulovat o tom nechci,“ řekl ředitel učiliště Václav Nešpor, který zároveň vyzdvihl nejen profesionální práci hasičů, ale také svých kolegů. „Díky duchaplnosti pedagogů bylo všech víc jak dvě stě žáků z budovy evakuováno během několika minut, aniž by se kdokoliv zranil nebo nadýchal kouře,“ tvrdí šéf SOU.

Požár, který byl ohlášen ve 13.40, hasiči zlikvidovali během několika minut. Kromě profesionálů z Tatry a Nového Jičína k ohni vyjely také dobrovolné jednotky z Kopřivnice, Příbora a Štramberka. Plameny kompletně zničily celou jednu šatnu se svršky a botami učňů, původní odhad škod mluvil o částce 300 tisíc korun, v pondělí po započtení následných škod a některých sanačních prací hovořil ředitel školy již o sumě přesahující jeden milion korun. Odstraňování sazí a zplodin, které zamořily velkou část budovy, začalo hned následující den po požáru a pokračovalo i během víkendu. V pondělí tak bylo možné obnovit zrušenou teoretickou výuku. „Příslušná měření prokázala, že veškeré zplodiny byly odstraněny a našim žákům nehrozí vůbec žádné nebezpečí,“ ubezpečil Nešpor.


    [Top]    


Do adopce na dálku zapojena charita i sv. Zdislava

K o p ř i v n i c e (ili) - Ještě před Základní školou sv. Zdislavy se do projektu adopce na dálku zapojila kopřivnická charita. Její vedení od poloviny roku 2001 obrátilo svou pozornost na indickou, dnes jedenáctiletou dívenku Janet Mirandu.

Projekt Adopce na dálku řídí Arcidiecézní charita Praha, která se orientovala na potřebné děti z Indie a Ugandy. Později s organizováním stejného projektu přišla Arcidiecézní charita ostravsko-opavská, která se zaměřila na děti z Litvy a Ukrajiny. „Jsou to dva projekty dvou různých charit, ale v podstatě se stejným účelem - pomáhat dětem v rozvojových zemích k vyššímu vzdělání,“ přiblížil podstatu projektu Miloslav Leško, ředitel Charity v Kopřivnici. Nejedná se o adopci v pravém slova smyslu, protože děti mají své rodiny, i když často neúplné, ale projekt má zajistit vzdělání, na které by rodina neměla finanční možnosti. Vzdělání pak zajistí větší možnosti uplatnění a tím zpětně zlepší životní úroveň celé rodině.

„Finanční příspěvek z našeho pohledu není až tak vysoký, minimální částka pro dítě v Indii je stanovena na 4 900 korun, ale my posíláme sedm tisíc, abychom Janet zajistili lepší standard,“ vysvětlil ředitel Leško, kterému stejně jako ostatním členům rodiny přirostla malá Janet k srdci. Roční příspěvek na litevské dítě přijde na 5 900 korun, ukrajinské šest tisíc a nejvíc stojí vzdělání v Ugandě, které vyjde na sedm tisíc korun. Janet Miranda se narodila 7. června 1990 v Maroor - Perinja. Má ráda zvířata a tanec, ve škole se učí hindštinu, angličtinu, matematiku, přírodní a společenské vědy. Jejím mateřským jazykem je kannada. A jaký má ředitel Leško názor na veřejné sbírky? „I to moře se skládá z kapek stejně jako každý finanční dar z korun. Raději riskuji to, že by peníze mohly být zneužity než skutečnost, že ničím nepřispěji,“ dodal na závěr.

Na adopci Palasika Kajakyela z Uruguaje se již třetím rokem podílejí žáci ze Základní školy sv. Zdislavy. Celá škola vlastnoručně vyrobené výrobky prodává v rámci Stonožkového týdne a takto získané prostředky jdou na Palasikovo studium. Stonožkový týden v závěru minulého roku byl obzvlášť vydařený, protože se podařilo prodejem utržit 13 723,40 korun, což je téměř dvojnásobek požadované částky. Jak uvedla učitelka Jitka Minarčiková, která se stará o pravidelnou korespondenci mezi Palasikem a žáky, Palasikovi způsobil velkou radost almanach vydaný k 10. výročí školy. V něm mu byla věnována samostatná strana.

Jen pro zajímavost - Arcidiecézní charita Praha koncem loňského roku evidovala celkem 9 972 dětí, pro které se v naší republice našli adoptivní rodiče.


    [Top]    


Necelé tři desítky občanů přišly diskutovat o důchodech

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města připravilo pro občany na pondělí 23. února přednášku Jiřího Hofmana, náměstka ministra práce a sociálních věcí na téma Hlavní zásady připravované důchodové reformy a další otázky z oblasti důchodového pojištění. Do anexu, kde se přednáška konala, zavítaly necelé tři desítky občanů nejrůznějšího věku, od mladých až po starší, kteří jsou v předdůchodovém věku.

Náměstek během svého výkladu sdělil, že v současné době je téměř patnáct procent důchodů pod hranicí životního minima, což podle nového systému nebude možné. Do důchodu bude možné odejít až ve věku 62 let, a to ještě za podmínky, že občanovi bude vycházet minimální důchod ve výši 1,2 násobku životního minima. Pokud nebude splňovat podmínky pro odchod do důchodu, bude muset pracovat až do pětašedesáti či sedmdesáti let. Nárok na důchod bude závislý na tom, jak dlouho člověk aktivně pracoval. Dále také zaznělo, že minimální hranice důchodu se bude upravovat každých šest let. Po přednášce, ve kterých Hofman vysvětlil důvody, které vládu vedly ke změně důchodové reformy, se začalo diskutovat. Někteří měli otázky připravené, jiné k tomu přivedly vyslechnuté informace.


    [Top]    


Francouzi byli lyžovat, děti od nás pojedou v létě k moři

Hosté z francouzského partnerského města
Trappes si během své týdenní návštěvy
v Čechách prohlédli také kopřivnické
Technické muzeum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci družebních styků mezi francouzským městem Trappes a Kopřivnicí se uskutečnil již tradiční výměnný pobyt občanů těchto měst, který se koná v pravidelných dvouletých intervalech a za tu dobu se mezi lidmi vytvořily silné přátelské vztahy. „Někteří se přišli zeptat, v který den si mohou své přátele vyzvednout a pobýt s nimi celý den. Takové vztahy nás moc těší,“ uvedla Vendulka Sopúchová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu, která má na starosti mezinárodní vztahy.

Na týdenní zimní rekreaci v týdnu od 22. do 28. února přijelo jednačtyřicet Francouzů, kteří byli ubytováni v rekreačním středisku Kahan na Horní Bečvě. „Sněhové podmínky byly ideální, a tak mohli každý den lyžovat na třech sjezdovkách, což se jim líbilo. Přesto jsme pro ně na každý den připravili ve spolupráci s domem dětí a mládeže bohatý program. Francouzi byli přivítáni na radnici, prohlédli si Technické muzeum, skanzen a výrobu svíček v Rožnově. Dále byli na hokejovém utkání ve Vsetíně. Nechyběla ani návštěva sklárny v Karolínce a procházka po Pustevnách, což se jim velmi líbilo. Na zpáteční cestě domů si nikdy nenechají ujít prohlídku Prahy. Rovněž jsme s vedením výpravy dojednávali další záležitosti, týkající se naší další spolupráce,“ dodala Sopúchová.

V létě v rámci výměnné akce pojedou pro změnu kopřivnické děti do Francie k moři.


    [Top]    


Rada schválila první projekt sídliště Sever

K o p ř i v n i c e (hod) - Radní na mimořádné schůzi schválili smlouvu o dílu s firmou Arkal Frýdek-Místek na zpracování projektu ‘Urbanistická, funkční a prostorová regenerace sídliště Sever’.

„Konkrétně se jedná o vybudování parkoviště a úpravu komunikace v lokalitě u garáží na ulici Družební,“ upřesnil projednávanou zprávu místostarosta Milan Bureš.

Dále mimořádná rada schválila uzavření smlouvy s firmou Technické služby ochrany ovzduší Ostrava na vypracování rozptylové studie, která je nezbytná pro vydání územního rozhodnutí stavby.


    [Top]    


Počet nehod v kraji vloni vzrostl

O s t r a v a (hod) - Na silnicích ve správě severomoravské policie došlo vloni celkem k 29 867 dopravním nehodám, což je o 1 708 více než v roce 2002. Opak je u úmrtnosti. Vloni při nehodách přišlo o život 202 osob, o rok dřív bylo 217 mrtvých. Pokles byl také zaznamenán u osob těžce zraněných, a to o 49. Vloni bylo 772 osob těžce zraněno a dalších 4 892 lehce zraněno. „Největší podíl na zavinění dopravních nehod mají řidiči motorových vozidel (91 %), dále následují dopravní nehody zaviněné zvěří (3,5 %), na třetím místě řidiči nemotorových vozidel (2,7 %) a čtvrté místo zaujímají chodci (1,2),“ uvedla Dagmar Bednarčíková, mluvčí Policie ČR.


    [Top]    


Všem pacientům vadí dlouhé čekací doby

K o p ř i v n i c e (ili) - Většinou se oslovení občané na otázku, jak dlouho čekají v ordinacích na ošetření a jak vypadá praxe při vyplňování pracovní neschopenky či příkazu k převozu sanitkou, shodli na negativních zkušenostech.

Jiří V. (37 let, strojní zámečník) - Pokud nemusím, k doktorovi vůbec nejdu. I na tu chřipku si raději vezmu dva tři dny dovolené a vyležím se doma, než bych vysedával po ordinacích.

Lenka H. (81 let, důchodkyně) - Pokud jsem nemocná, tak doktor vždycky ke mně přijede domů. Dnes jdu ale na odborné vyšetření, proto jsem na poliklinice. Ale přivezla mě snacha a taky tu na mě počká, až budu hotová. Nerada sedím dole v hale a čekám, kdy pro mě přijede sanitka. Jednou jsem si už myslela, že na mě dočista zapomněli.

Marie K. (64 let, důchodkyně) - Já vím, že se říká, že důchodci nikam nespěchají, ale to čekání je mnohdy ubíjející. Paní doktorka je moc hodná, sestřička taky, ale odsedět si to musím pokaždé, pokud nejdu jenom na injekci

Ivan V. (50 let, nezaměstnaný) - Teď jsem tady tvrdl přes hodinu a půl, abych dostal lístek k odbornému lékaři, a tam je ordinace narvaná nejméně na dvě hodiny. Raději jsem to zabalil a zítra si přivstanu.

Jakub S. (45 let, podnikatel) - Teď jsem byl nechat vypsat otci lístek na sanitku. Měli by to s ohledem na postižení a stáří dotyčnému vypsat přímo v místě ošetření a ne ho honit ještě za obvoďákem.

Kamila M. (29 let, mateřská dovolená) - Děti by měly být u odborných lékařů ošetřeny přednostně. Je to opravdu náročné je udržet takovou dobu v klidu, navíc čekárna není pro zpříjemnění čekání dětí vybavená.

Šárka T. (62 let, důchodkyně) - Pokud člověku nic není, jen si jdu napsat prášky na tlak, tak to čekání beru jako příjemné poklebetění. Ale pokud je opravdu nemocný a čeká s horečkou, pak je každá minuta nekonečná.


    [Top]    


Kraj schválil slučování škol

O s t r a v a (hod) - Krajští zastupitelé dle Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně-vzdělávací soustavy Moravskoslezského kraje souhlasili se záměrem sloučení příspěvkových organizací kraje, a to od 1. září 2004. V našem okrese dojde ke sloučení Obchodní akademie Šenov u Nového Jičína, Střední zdravotnické školy Nový Jičín a Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Nový Jičín. Dále se sloučí Střední odborné učiliště, Odborné učiliště a Učiliště Fulnek a Střední odborné učiliště Šenov u Nového Jičína. Ke zrušení příspěvkových organizací kraje musí ještě udělit souhlas ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.


    [Top]    


Návštěva u lékaře je v některých případech neopodstatněná

K o p ř i v n i c e (ili) - Spousta pacientů se určitě setkala s tím, že musí u lékaře dlouho čekat. Nad tím, zdali je to vždy bezpodmínečně nutné, se zamýšlí praktický lékař pro dospělé Tibor Vicsápi, který svou lékařskou praxi vykonává v Kopřivnici v bývalém tatrováckém zdravotním středisku.

Zdravotní stav pacientů si v době nemoci občas vyžádá uznání dočasné pracovní neschopnosti. Který lékař je však povinen uznat dočasnou pracovní neschopnost, vystavit tiskopis neschopnosti, vést pacienta ve stavu práce neschopných nebo eventuálně pracovní neschopnost ukončit? Je to registrující praktický lékař, který například aktuálně pacienta ani neléčí? Nikoliv. Povinnost vystavit dočasnou pracovní neschopnost má ošetřující lékař. Ošetřujícím lékařem se však rozumí lékař, který má pacienta v ambulantní, nemocniční nebo lázeňské péči.

Jaká je však současná praxe? Pacient je ošetřen například v odborné ambulanci a vyžaduje-li jeho zdravotní stav uznání pracovní neschopnosti, tak je odeslán ke svému registrujícímu praktickému lékaři k vystavení neschopenky. Takto musí čekat na ošetření v čekárně odborného lékaře a potom zbytečně u svého registrujícího lékaře. Přitom tento kolotoč ještě několikrát zopakuje v době trvání dočasné pracovní neschopnosti. I takzvané ‘lístky na peníze’ musí napsat ten lékař, který pacienta ošetřuje, a ne registrující praktický lékař. A k čemu tímto způsobem může dojít? Pacient je u svého odborného lékaře léčen například se zlomeninou ruky a v čekárně praktického lékaře v době chřipkové epidemie se k tomu nakazí ještě chřipkou.

Podobná situace se stává u pacientů, kteří jsou špatně pohybliví a k návštěvě zdravotního zařízení jsou odkázáni na převoz sanitním vozem. Položme si otázku, kdo je povinen vypsat příkaz k transportu k návštěvě zdravotnického zařízení? Metodika zdravotních pojišťoven říká, že to má být lékař, který o návštěvě zdravotnického zařízení rozhodl. Dlouhodobě u laické i zdravotnické veřejnosti přetrvává názor, že ten, který o transportu pacienta převážně rozhoduje, je registrující praktický lékař. Registrující praktický lékař je tím postaven do role jakéhosi ‘dispečera’. Je-li pacient pozván k pravidelné kontrole do odborné ambulance a potřebuje-li k návštěvě transport sanitním vozem, velmi často pacient, který je vlastně špatně pohyblivý, nebo rodinný příslušník musí navštívit praktického lékaře k vystavení příkazu k transportu. Takže opět zbytečně čeká u svého praktického lékaře a vzápětí potom u svého odborného lékaře. Je-li pacient pozván k plánované kontrole ke svému odbornému lékaři, příkaz k transportu musí vystavit lékař odborné ambulance, protože ten, kdo o návštěvě rozhodl, je lékař odborné ambulance, nikoliv registrující praktický lékař. Registrující praktický lékař vystavuje příkaz k transportu jen tehdy, kdy o návštěvě zdravotnického zařízení rozhodl sám.

Kdo je vlastně zaplacen za administrativní úkony, jako je vystavení pracovní neschopnosti nebo vystavení příkazu k transportu? Každý lékař, který v dané chvíli pacienta ošetřuje, a součástí ošetření je nutnost vystavení pracovní neschopnosti či vystavení příkazu k transportu, a to i každý lékař odborné ambulance. Odesílání pacienta k registrujícímu praktickému lékaři jen k vystavení uvedených dokladů je naprosto zbytečným obtěžováním pacienta.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.