Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město zvažuje šest variant modernizace tepelných sítí

K o p ř i v n i c e (hod) - Všemi možnými variantami komplexního dořešení projektu modernizace tepelných sítí města Kopřivnice se zabývají dvě pracovní skupiny. Jejich členové rozebírají a hledají jak silné, tak i slabé stránky projektu, a to vše v souladu s platnou legislativou a finančním plánem projektu.

V současné době město zvažuje, zda pokračovat v minulosti nastaveném modelu spolupráce v rámci společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o., s akciovou společností Efis, nebo zda by mělo dojít ke změně stávajícího společníka ve společnosti Teplo. Další možnost se jeví v založení nové společnosti s novým strategickým partnerem s tím, že by stávající společnost Teplo zanikla. Město také může tepelné hospodářství pronajmout nebo prodat vybranému partnerovi. Kdyby došlo k prodeji, vedení města by přišlo o možnost ovlivňovat cenu za vytápění bytů, což nechce. Poslední možnost, která se nabízí, je ponechat vše ve stávajícím stavu, kdy správu, provoz a údržbu tepelného hospodářství zajišťuje v rámci mandátní smlouvy kopřivnická firma Josef Zima - Rekaz.

„V současnosti nejsou vytvořeny podmínky pro jednoznačné rozhodnutí o dalším způsobu realizace projektu, neboť není ukončen proces prodeje Energetiky Tatra, a. s., což znemožňuje dohodnutí obchodních podmínek o dodávkách tepla z jejího zdroje. Rovněž nescelení potrubních vedení tepelné soustavy přináší komplikace pro zpracování projektové dokumentace a provoz,“ vysvětlil důvody pozdržení realizace projektu změny tepelného hospodářství místostarosta Zdeněk Krajčír, který má tento projekt na starosti.

Na poslední schůzce širší pracovní skupiny, která se uskutečnila v měsíci lednu, bylo dohodnuto, aby se pracovalo na sjednocení potrubní sítě. Město chce na základě získaného souhlasu ministerstva financí směnit primární rozvody v majetku Energetiky Tatra za spínací stanice v majetku města. K tomuto převodu by mělo dojít v průběhu měsíce dubna.

„Prostřednictvím firmy Josef Zima - Rekaz chceme nechat zpracovat projektovou dokumentaci celého projektu pro stavební povolení,“ doplnil Krajčír. V průběhu procesu zpracování projektové dokumentace by mělo město rozhodnout o výběru jedné z variant komplexního řešení.


    [Top]    


V Mniší by měla být od září jednotřídka

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada města, která se sešla ke svému jednání v pondělí 23. února, se zabývala Základní školou v Mniší. „Na jednání byla přizvána ředitelka ZŠ Mniší Ivana Volná, která chtěla vysvětlit situaci kolem případného získávání nebo podávání žádosti o výjimku,“ uvedl místostarosta Milan Bureš.

Vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková seznámila členy rady s platnou legislativou. „Původně to vypadalo, že bychom za současné situace o udělení výjimky neměli ani žádat, protože bychom museli požádat o výjimky dvě, a to jak z počtu škol, tak i žáků, což nelze.

Paní ředitelka Volná přišla s novým návrhem, podle kterého by od září ze současné dvoutřídky vznikla jednotřídka. To by znamenalo, že ve škole by byla jedna třída, do které by chodily děti od první až do třetí třídy. Tím by škola splnila stanovený počet žáků na třídu. Město by tak žádalo pouze o výjimku z počtu škol.

Z důvodu přibývání dětí v místní části jsme se nakonec v radě shodli a rozhodli, že budeme žádat o výjimku pro jednotřídku na školní rok 2004/05, čímž by byla Základní škola v Mniší zachována,“ sdělil k verdiktu, ke kterému dospěla rada, místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Koexistence učiliště a průmyslovky je prý hladká

K o p ř i v n i c e (dam) - Hladce a bez jakýchkoliv problémů prý proběhlo sloučení místní průmyslovky s učilištěm, ty už pod jednou hlavičkou fungují půl roku. „Byl jsem příjemně překvapen, že se žádné zásadní těžkosti nevyskytly. Řešíme jen běžné každodenní věci,“ tvrdí Jaroslav Ponec, který je od pololetí oficiálně ředitelem celého vzdělávacího kolosu.

Spojení škol s sebou neslo také organizační změny. Celá instituce je rozdělena do tří samostatných divizí, k již dříve existující divizi vyšší školy a střední odborné školy přibyla divize SOU, propojeny byly provozní útvary obou dříve samostatných škol. Počet zaměstnanců byl snížen o tři osoby a připravováno je ještě snížení stavu o dalších šest zaměstnanců.

„Další propouštění nad rámec toho, co jsme připravili, nepřichází v úvahu, neboť by to narušilo chod školy. Ruší se především obslužné funkce, pedagogové o místa nepřišli,“ tvrdí Ponec. Podle jeho slov nejsou úspory ve mzdách důvodem, proč byly školy spojeny. Je prý dokonce možné, že naopak v budoucnu přibudou některá další, ovšem ryze odborná či pedagogická pracovní místa.

Šéf školy také podle svých slov nezaznamenal žádnou snahu spojení škol brzdit, přestože před tím, než k němu došlo, neskrývali odbory a učitelé SOU nechuť k takovému kroku. „Všichni se chovají naprosto konstruktivně a vstřícně. Ukázalo se, že zásadní problém byla jakási komunikační bariéra a špatná informovanost. V chodu školy se toho v podstatě moc nezměnilo, a když, tak k lepšímu. Také vedení učiliště bylo vlastně zachováno, pouze do důchodu odcházejícího ředitele Antonína Šugárka nahradil můj statutární zástupce Václav Nešpor,“ prohlásil Ponec.

Nejzásadnější investicí během prvního půlroku společného fungování učiliště a průmyslovky bylo údajně výrazné zvýšení počtu počítačů. Celá škola nyní disponuje více jak dvěma stovkami počítačů, což ji řadí mezi nejlépe vybavené v republice.

„Od začátku školního roku jsme zavedli nejméně šedesát nových počítačů. Na učilišti to bylo velmi výrazné. Počet počítačů dále poroste, protože vybavenost tam byla daleko horší než tady. Tím pádem se nám zvýší možnosti výuky založené na počítačích. Ještě během tohoto roku chceme obnovit počítačové vybavení CNC dílny, která v tuhle chvíli nebyla plně funkční,“ slíbil Ponec.

Učilištní divize nyní již jediné střední školy v republice pro příští školní rok připravuje také zcela nový obor autotronik. „Jde o špičkový učňovský obor s maturitou, který bude slučovat automobilní problematiku s elektronikou. V době, kdy jsou automobily napůl elektronická zařízení, je to velmi perspektivní obor,“ tvrdí Jaroslav Ponec s tím, že tento experimentální obor bylo možné zavést také jen díky propojení škol, neboť jeho studenti budou využívat jak počítačové elektronické vybavení průmyslovky, tak autodílny na učilišti.

Další nové obory se pak v nabídce školy mají objevovat postupně i v dalších letech poté, co budou sestavena a projdou schvalovacím procesem.


    [Top]    


Záškoláctví dětí může rodinu připravit o sociální dávky

K o p ř i v n i c e (dam) - Úplná ztráta nároků na dávky sociální potřebnosti hrozí rodinám, ve kterých se objeví záškoláctví. Vyplývá to ze zcela nového ustanovení příslušného zákona, který po rozsáhlé novelizaci vstoupil v platnost na začátku roku.

Získat sociální dávky je podle nového zákona o něco složitější, daleko přísněji jsou sledovány skutečné majetkové poměry žadatelů, zvýšen byl minimální stanovený příjem osob samostatně výdělečně činných a zpřísněna byla i další pravidla. Úplnou novinkou je také bod o záškoláctví.

„Zákon jej dříve neobsahoval, dítě mohlo mít jakýkoliv počet neomluvených hodin, aniž by tato skutečnost měla negativní dopad na výplatu sociálních dávek rodičům,“ řekla vedoucí sociálního odboru kopřivnické radnice Jiřina Mikulenková.

Nyní zákon říká, že pokud žák základní školy během své povinné školní docházky nasbírá deset neomluvených hodin v měsíci nebo i jednoho pololetí, nárok na dávky v daném měsíci zaniká, i když všechny ostatní podmínky rodina splňuje. „Cílem tohoto opatření je zabránit budoucímu sociálnímu vyloučení nezaopatřených dětí, ke kterému by mohlo dojít v souvislosti s neukončením školní docházky či získáním nižší kvalifikace způsobeném neplněním řádných školních povinností. Rodiče mají dbát na to, aby se dítě vzdělávalo, a mělo tak podmínky k přípravě na budoucí povolání,“ vysvětlila opodstatněnost nového předpisu Mikulenková. V Kopřivnici samotné není záškoláctví až tak palčivým problémem, ale i s ním se sociální pracovnice vloni setkaly asi ve třiceti případech. Neomluvené hodiny prý ale nedosahovaly nijak závratného počtu. Vedoucí sociálního odboru si v této souvislosti pochvaluje především velmi dobrou spolupráci s místními základními školami. „Pokud mají podezření, že dochází k záškoláctví, nečekají, až počet neomluvených hodin dosáhne určené desetihodinové hranice, ale informují nás o takových případech dříve. Díky koordinaci školských, zdravotnických zařízení a orgánů sociálněprávní ochrany na radnici nejsou v Kopřivnici případy extrémní neomluvené absence, jaké se objevují třeba na Ostravsku nebo Ústecku,“ pochvaluje si Mikulenková.


    [Top]    


Televize chystá film o Šostýně

Členové štábu ČT se při natáčení záběrů
pro dokumenty o Šostýně museli poprat
i s přívaly sněhu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Štáb ostravského studia České televize minulý týden obléhal zasněžené trosky Šostýna. Nejen na hradě, ale také v muzeu a na dalších místech Kopřivnice natáčel materiál pro dokumentární film. „Nebude to ani tak o Šostýnu samotném, jako spíš o nadšenecké snaze party několika lidí zachránit hrad. O existenci Šostýna před pár lety ještě nikdo pořádně nevěděl a oni ho sami vykopali ze země,“ řekl o připravovaném pořadu jeho režisér Petr Šamánek. Během tohoto týdne už v Ostravě vzniká sestřih budoucího dokumentu a do vysílání by se měl snímek dostat zhruba do měsíce, kdy bude uveden v rámci sobotního cyklu Náš venkov.
 
 
 
 


    [Top]    


Na pátý díl Harryho Pottera lidé čekali i uprostřed mrazivé noci

Postavy z kouzelnického světa nabízely
o půlnoci ze soboty na neděli nedočkavým
čtenářům pátý díl Harryho Pottera
v knihkupectví Pohoda.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - I Kopřivnici v noci na poslední únorový den ovládlo kouzlo Harryho Pottera. Davové šílenství z velkých měst se sice nekonalo, ale několik desítek skalních fanoušků vyrazilo do mrazivé noci, aby si v netradičním čase koupilo pátý díl příběhů bradavického čarodějnického učně.

Příležitost koupit Harryho Pottera a Fénixův řád nabízela obě místní knihkupectví. V prodejně na Štefánikově ulici prodali v sobotu v noci asi deset výtisků populárního fantasy románu, o něco úspěšnější bylo knihkupectví Pohoda, kde pár minut po půlnoci zmizel z pultu asi dvojnásobný počet knížek. Knihkupec Oldřich Rys se rozhodl prodej pátého Pottera zpestřit v duchu atmosféry kouzelnického světa zrozeného ve fantazii Joanne K. Rowlingové, a tak si příchozí mohli svou knížku koupit za svitu svíček a obslouženi byli samotným Brumbálem, kterému asistovali Harry Potter se svou typickou jizvou na čele a jeho kolejní spolužačka Hermiona Grangerová. S knížkou si navíc všichni odnesli také kouzelnou hůlku, kterou jim u vchodu rozdával rusovlasý Ron Weasley.

Kopřivničtí knihkupci, kteří na minutu přesně dodrželi dohodnutou premiéru jednu minutu po půlnoci 29. února, byli právem rozladěni postupem některých jiných firem, které čas zahájení prodeje nerespektovaly. „Kaufland a Tesco bohužel splnily moje očekávání a začaly Fénixův řád prodávat o den dříve. Navíc za neskutečnou částku, která se blíží naší nákupní ceně. Určitě jsme na to částečně doplatili,“ tvrdí Ivo Vávra, majitel knihkupectví na ulici Štefánikově. Také Rys je přesvědčen, že malí knihkupci na postup supermarketů, které Pottera využily spíš jako marketingové lákadlo, doplatili.

„Nedokážu pochopitelně vyčíslit, jak velký to mělo vliv, ale rozhodně nás to poškodilo,“ tvrdí majitel Pohody, který se údajně sám písemně zavázal nezačít s prodejem dřív, než bylo stanoveno. Za každou knihu, kterou by prodal před tímto datem, by dokonce musel zaplatit až desetitisícovou pokutu.

Každopádně Fénixův řád způsobil něco, na co rozhodně knihkupci nejsou zvyklí, a to, že se na některý titul z jejich nabídky stála fronta. V té, co se před prodejnami knih vytvořily v sobotu v noci, navíc čekali čtenáři každého věku od malých dětí až po dospělé.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.