Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora zítra uvede Sunshine a dvě HC kapely

K o p ř i v n i c e (dam) - Táborští Sunshine, kapela s ambicemi a podle některých hudebních odborníků dokonce i s reálnou šancí stát se celosvětovým hudebním pojmem, budou zítra večer koncertovat v klubu Nora. Ještě než dojde na jejich vystoupení, nažhaví publikum předskakující HC party Flying Enterprise (Přerov) a The Mood (Uherské Hradiště).

Kariéra jihočeského kvarteta byla opravdu raketová. Během osmi let dokázali natočit čtyři alba a především si udělat jméno mezi posluchači, kritiky a vydavateli nejen u nás, v Evropě, ale dokonce i za mořem. Kapela začínala jako součást hard corové scény, jejich texty jsou zpívány anglicky a také hudba se postupem času proměnila. Dnes je pro ni charakteristické proplétání psychedelických motivů, občas narušené punkovými výpady a tranceovými bicími. Jejich new wave psychedelický sound odkazuje na podobnost s The Cure či P.I.L.

Sunshine mají za sebou celou řadu koncertních turné, dokonce možná více než v tuzemsku toho nahráli v zahraničních klubech. Jejich pilné koncertování vedlo také ke kontraktu s americkým labelem Custard Records.

Nahrávací společnost ve vlastnictví Lindy Perry (ex 4 NonBlonds) nabídla kapele nejen smlouvu na čtyři desky, ale také nabídku velkorysé podpory, která by mohla znamenat cestu mezi hvězdy první velikosti. Sunshine budou spolupracovat s producentem Berndem Burgdorfem, který dělal na deskách Pink či Green Day. Na jejich desce bude hostovat Tricky a pozvánku obdržela i Alison Goldfrapp. Deska navíc vyjde v celosvětovém nákladu a nahrávat se bude ve studiu Swinghouse, kde běžně pracují Red Hot Chili Peppers, Linkin Park nebo Macy Gray.

Pravidelní návštěvníci Nory si na Sunshine jistě pamatují z jejich vystoupení před rokem. Začátek koncertu v CO krytu pod kulturním domem je plánován na osm večer.


    [Top]    


Continuo přichystá pro Kopřivu speciální exteriérové představení

K o p ř i v n i c e (dam) - Po osmnácté bude letos kulturní dům hostit přehlídku netradičního divadla. Kopřiva je tentokrát plánována na 23. a 24. dubna. „Jak je zvykem, na festivalu se objeví jak představení lehčích žánrů, tak divadelní kusy řešící zásadní filosofická témata,“ slíbil dramaturg Kopřivy Jiří Cachnín. K těm náročnějším představením by tradičně mělo patřit vystoupení polských divadelníků zastoupených souborem Wierszalin z Bialystoku

Letošní ročník by se podle pořadatelů měl nést ve znamení alternativní činohry a do programu byly vybrány inscenace, které již posbíraly ocenění na jiných přehlídkách.

„Chybět nebude ani pohybově výtvarné divadlo. Velký zážitek slibuje nejen vystoupení studentů divadelní fakulty brněnské JAMU, ale také divadlo Continuo, které pod širým nebem zahraje kus připravený speciálně jen pro kopřivnický svátek divadla.

Scházet nebude ani tradiční doprovodný program tvořený koncertem kapely Žáha, výstavou a projekcemi krátkých filmů.


    [Top]    


Výstava představí třicet let fotografií Milana Bureše

K o p ř i v n i c e (dam) - Třicet let viděných hledáčkem fotoaparátu kopřivnického Milana Bureše bude retrospektivně mapovat samostatná výstava, která bude zítra v šest hodin večer zahájena ve výstavní síni v přízemí Technického muzea.

Milan Bureš, povoláním učitel, působící v komunální politice, není fotografickým samoukem, ale také se fotografováním nikdy neživil. Kopřivnická kolekce rozhodně není první jeho výstavou, i když v posledních letech většinou vystavoval společně s dalšími výtvarníky, nejčastěji pak s kopřivnickým malujícím učitelem Zdeňkem Babincem.

Výstava v šedesáti vybraných snímcích zachycuje nejrůznější údobí Burešovy tvorby od nejstarších snímků až po absolutní novinky. „Fotografii se věnuji už někdy od patnácti let a za tu dobu mám spoustu záběrů. Tahle výstava je vlastně takový dárek, který jsem si dal k padesátinám,“ tvrdí o výstavě sám autor. Burešovy fotografie asi nejpřesněji charakterizuje označení subjektivní dokument, ale na výstavě budou k vidění i výrazně odlišné snímky. „Vždycky jsem se snažil, aby moje fotky působily nejen výtvarně, ale aby měly i jistý podtext. Je to jakási výpověď člověka o světě kolem,“ tvrdí o své výtvarné práci Bureš.

Výstava, na které budou k vidění černobílé, barevné a v neposlední řadě také digitální fotografie, by měla být v Kopřivnici k vidění do konce března. Poté se objeví také v dalších městech v okolí.


    [Top]    


Koncert Štěpána Raka musel být odložen o měsíc

Štěpán Rak v březnu Kopřivničanům
nezahraje, v plánovaném termínu koncertu
bude pravděpodobně v Číně.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivci klasické muziky natěšení na koncert kytarového virtuosa Štěpána Raka čeká zklamání.

Světově proslulý hudebník, který měl v Kopřivnici v rámci Kruhu přátel hudby vystupovat v polovině března, nakonec nepřijede.

„Koncert jsme museli z původně dohodnutého termínu přeložit kvůli cestě kytaristy do Číny,“ vysvětlil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Rak by měl koncertovat v náhradním termínu pravděpodobně v měsíci květnu. Termín vystoupení má být ještě upřesněn. Nejbližším koncertem klasické hudby tak nyní zůstává dubnové vystoupení brněnského sextetu Brass 6.


    [Top]    


Hron chystá desku, a bude dokonce hrát i ve filmu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen pár dní před tím, než se stal vítězem ankety TýTý v kategorii nejoblíbenější moderátor zábavných pořadů, vystupoval Vladimír Hron v Kopřivnici. Jeho stoupající popularitu ilustroval také vyprodaný velký sál diváků, kteří se přišli podívat na druhé pokračování jeho zábavné show Hvězdy, které nehasnou.

Pořad založený na imitování známých pěveckých interpretů udělal z Hrona neoficiálního světového rekordmana. „Opravdu to nepočítám, ale v současnosti mám v repertoáru asi sto padesát interpretů. Nestíhám jejich počet sledovat, upozorňují mě na něj spíš kolegové,“ tvrdí Vladimír Hron. S imitováním zpěváků začal Hron už na základní škole a jeho první ‘obětí’ byl zřejmě Karel Gott, kterého předváděl pro pobavení spolužáků. „Kdybych měl říci, kterého zpěváka mám nejraději, bylo by to asi moc těžké. Na publikum asi nejvíc zabírá právě Gott. To je vždycky vděčná záležitost, když se na pódiu spustí Karlos. Navíc jej mám rád i jako člověka, který něco v show businessu dokázal, takže ho dělám s určitou pietou. Právě on společně s Frankem Sinatrou patří k těm nejoblíbenějším,“ prozradil před kopřivnickým vystoupením Hron.

Vladimír Hron však rozhodně nemíní zůstat jen imitátorem jiných a sám se pokusí mezi hvězdy středního proudu zařadit. Shodou okolností právě v den, kdy vystupoval v Kopřivnici, absolvoval také jednání v hudebním vydavatelství. „Vydání mé vlastní desky je na dobré cestě. Původně jsem myslel, že to bude už v první polovině roku, ale teď to vypadá, že se na pultech objeví někdy v září. Každopádně ještě letos spatří světlo světa,“ slíbil Hron. Na připravovaném CD bude Vladimír Hron nejen zpívat svým vlastním hlasem, ale dokonce publiku předloží písničky, které sám složil a otextoval. „Má to být moje hodně niterná výpověď. Zhruba polovinu desky budou tvořit moje písničky a druhá půlka budou převzaté věci,“ prozradil Hron. Kdo by ale čekal mezi převzatými skladbami nějaké známé hity, bude zklamán. Vladimír Hron totiž vybíral především z repertoáru svých oblíbených hispánských zpěváků. „Chci tím obohatit publikum o muziku, o kterou podle mého názoru naprosto zbytečně přichází,“ vysvětlil své pohnutky populární bavič, který kromě desky v letošním roce chystá mnoho dalších novinek včetně filmové role či nové verze jevištního pořadu. Abecedu hvězd, která měla celkem čtyři různé verze, nahradí ještě letos pódiová verze pořadu Hvězdy, které nehasnou. Ty by konečně neměly vyhasnout ani na obrazovkách ČT.

„Malým zázrakem se nám podařilo pořad zachránit, i když zatím jen na první pololetí. Co bude dál, se uvidí. Já se modlím a doufám, že to dopadne dobře,“ uvedl Hron. Podle jeho slov by už samotná nominace pořadu v anketě TýTý měla někomu v televizi otevřít oči a Hvězdy, které nehasnou přežijí úsporné kroky veřejnoprávní stanice.


    [Top]    


Kino: Návrat krále a Casablanca

K o p ř i v n i c e (dam) - Favorit letošní oscarové noci a její vítěz z roku 1943 se v tomto promítacím týdnu sejdou na programu kina Puls. Pána prstenů: Návrat krále a Casablancu doplní ještě francouzské kriminální drama Bazén. Vzhledem k bezmála tříapůlhodinové délce filmu se bude závěrečný díl trilogie Pán prstenů promítat vždy od šestnácti a dvaceti hodin. Výjimkou bude jen páteční večer, který bude patřit Casablance, a obě víkendová odpoledne, kdy se bude promítat Bazén. Poslední výlet do Středozemě opět sleduje osudy členů Společenstva. Zatímco se Frodo a Sam v doprovodu zrádného Gluma dál metr za metrem blíží k Hoře osudu, zbytek společníků se ocitá v největším ozbrojeném konfliktu celého věku. Dvacet tisíc skřetů, kteří ve Dvou věžích dobývali Helmův žleb, je jen hrstkou výtržníků ve srovnání s dvousettisícovou armádou, kterou temný pán Sauron vyslal, aby zničila metropoli Gondoru. Film Petera Jacksona je nadšeně příjímán jak diváky, tak kritiky, kteří jej dokonce označují za největší velkofilm všech dob. Právě v době, kdy se bude Návrat krále promítat v Kopřivnici, bude film usilovat v Los Angeles o Oscary a s jedenácti nominacemi je jejich největším favoritem. Páteční závěr Projektu 100 bude patřit legendární Casablance. Milostná romance odehrávající se v atraktivním prostředí severní Afriky a navíc v době, kdy tudy prchaly do bezpečí tísíce lidí ohrožené evropským nacismem. Film udělal nesmrtelné hvězdy z Humphreyho Bogarta v roli drsného Ricka Blaina a Ingrid Bergmanové ztvárňující romantickou Ilsu.


    [Top]    


Potter ovládne sobotní noc

K o p ř i v n i c e (dam) - Beze sporu nejočekávanější knižní titul roku si na samém konci tohoto týdne začne hledat cestu ke svým čtenářům. Jen minutu po půlnoci ze soboty na neděli devětadvacátého února se totiž začne prodávat pátý díl knižní série o kouzelnickém studentovi Harry Potter a Fénixův řád. Také předchozí díly fenomenální série britské spisovatelky J. K. Rowlingové vycházely v Čechách v podobně nezvyklých termínech, i když stanovení prodeje na 29. únor je zatím opravdu nejatraktivnějším datem, které kdy Albatros zvolil.

„Je pravda, že v případě předchozích dílů prodejci knih nepsané dohody většinou nedodržovali a prodávalo se různě. Mnohdy také proto, že knížky přicházely pozdě, a tak se zahajovací prodejní akce týkaly třeba jen Prahy. Například v případě čtvrtého dílu byly nejdříve zavezeny hypermarkety a až po dvou týdnech se dostaly knihy i do knihkupectví,“ řekl kopřivnický knihkupec Oldřich Rys. Podle jeho slov tentokrát vše nasvědčuje tomu, že knížky budou k dispozici všude včas a všichni knihkupci prodej zahájí ve stejnou chvíli. Také v Kopřivnici budou moci ti největší nadšenci mít šanci koupit si svůj Fénixův řád ještě v noci. „Pro půlnoční prodej žádný speciální program nepřipravujeme, ale nějaká překvapení na příchozí rozhodně čekají. Je docela dobře možné, že se tady objeví i některá z postav příběhů paní Rowlingové. Možná to bude právě Hermiona, kdo bude prodávat pátý díl Harryho Pottera,“ prozradil Rys, jehož knihkupectví Pohoda bude o poslední únorové noci žít kouzly. Také druhé kopřivnické knihkupectví na Štefánikově ulici bude zřejmě Pottera v noci prodávat. Podobně překotný zájem o některý z knižních titulů, jaký provází Harryho Pottera, je podle Ryse velmi výjimečný.

„Vzpomínám si, že v roce 1992, kdy po mnoha a mnoha letech znovu vyšlo Peroutkovo Budování státu, zájem byl na tehdejší dobu ohromný a na tu knížku se stály fronty. Postupem let se knižní trh přesytil neuvěřitelným množstvím titulů. Tady je Potter neopakovatelný fenomén, ani Pán Prstenů u nás nedosáhl tak obrovského zájmu,“ řekl Rys.


    [Top]    


Fanoušci se konečně dočkali pátého dílu knihy

K o p ř i v n i c e (dam) - Knižní fenomén Harry Potter si na celém světě získal miliony fanoušků. Čtenáři od malých dětí až po dospělé hltají jeden románový příběh za druhým a netrpělivě očekávají každé další pokračování. Čekání na pátý díl příběhů kouzelnického kluka skončí také třináctiletému Václavu Švirgovi z Kopřivnice.

Školák se s Potterem setkal poprvé v roce 2001, kdy našel pod vánočním stromečkem první díl Harry Potter a Kámen mudrců. „Do tří měsíců jsem měl přečteny všechny čtyři díly,“ tvrdí Václav, který se pak ke stejným knížkám ještě asi třikrát vrátil.

Podobně jako řada jiných fanoušků Harryho Pottera ani Václav nevydržel mnohaměsíční čekání na českou verzi pátého dílu a přečetl si překlad, který nedlouho po světové premiéře koloval po internetu. „Přeložili to dost pozdě. Ve slovenštině to vyšlo o hodně dřív. Internetový překlad ovšem taky nebyl špatný. Narazil jsem i na vymyšlené překlady Fénixova řádu,“ řekl Václav Švirga.

Na fenoménu jménem Harry Potter Václavovi imponuje nejen čtivost knih. „Je to pohled na náš svět z druhé strany. Je celkem srandovní si představit, jak o nás mudlech kouzelníci uvažují. Prostě, kdo si přečte první díl, neodtrhne od Harry Pottera oči,“ myslí si Švirga. Kdyby měl vybrat nejoblíbenější z pěti doposud vydaných dílů ságy o studiích Harryho Pottera, dělalo by to Václavovi zřejmě problém, všech pět z nich podle něj nabízí dobré čtení, ale asi přece jen upřednostňuje třetí díl Harry Potter a vězeň z Azkabanu.

„Harry se seznámí se svým kmotrem a Sirius Black byl skvělý. Taky je to takový tajemný příběh a na závěr je vše naopak. To je asi jen ve trojce,“ zdůvodnil svou volbu Václav Švirga. Harryho jediný příbuzný Sirius Black je zřejmě také jeho nejoblíbenější postavou série vůbec. Tajemnost muže, který měl být masovým vrahem a vyklubal se z něj nevinný kmotr, jej právem zaujala. „Taky když si představím, jak řádili s Jamesem Potterem a Remusem Lupinem, mohly by z toho být další knížky,“ dává kopřivnický čtenář námět své oblíbené britské autorce J. K. Rowlingové. Kromě Harryho Pottera Václav rád listuje také v další celosvětové fantasy legendě pocházející z britských ostrovů.

„Pána prstenů mám rád možná ještě víc než Harryho. Hodně to záleží na náladě. Tolkien, stejně jako Rowlingová, si utvořil vlastní svět. Ovšem v Pánu prstenů a dalších Tolkienových knihách všechny důležité postavy mají svou moc od vyšších bytostí Valar, které podle Silmarillionu stvořili Středozemi. V Harry Potterovi jsou kouzelníci něco jako lidé, akorát že místo elektřiny, počítačů, techniky a podobných věcí používají kouzla. V Pánu prstenů kouzelníci jsou od toho, aby pomáhali lidem a ostatním rasám, v Harrym si žijí mudlové vlastní život stejně jako kouzelníci,“ srovnal slavné romány Švirga. Kromě nedělní premiéry Fénixova řádu čeká letos na fanoušky Harryho Pottera také další příjemné očekávání, v létě bude mít svou premiéru filmový přepis třetího dílu jejich oblíbeného románu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.