Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 8/2004
ze dne 26. února 2004

Zprávy z města a okolí

Živnostenský úřad provedl 260 kontrol

Páté dětské zastupitelstvo

Děti jsou projektem nadšeny

Ke spálenému jídlu vyjely dvě hasičské jednotky

Smlouva na správu bytů byla upřesněna

Vyúčtování služeb až koncem dubna

Stíny

Dvě odvolání ekologů asi opět pozdrží stavbu cementárny

Podle Pešlové nesmí zastupitelé vznášet podobné připomínky

Pátým rokem sbírá Molnárová použité šactvo

Město začne rozesílat složenky

Charita i letos poděkovala tříkrálovým koledníkům

Bývalá svobodárna se možná ještě letos změní v levné malometrážní bydlení

Kulturní akce v obcích se těší značné popularitě u občanů

Valentýnská pouť obnovila oblíbenou tradici v Příboře


    [Top]    


Živnostenský úřad provedl 260 kontrol

K o p ř i v n i c e (hod) - Dvě stě šedesát kontrol provedli pracovníci živnostenského úřadu kopřivnické radnice v loňském roce. Při kontrolách se zaměřili na to, zda živnostníci dodržují živnostenský zákon a další předpisy, ale i na pracovní smlouvy, zákonné pojištění atd. „Pro porovnání, v Opavě provedli 96 kontrol, Bohumíně 66, Havířově 173 a v Novém Jičíně sto šedesát. Na ostravském magistrátě pracuje na živnostenském úřadě šedesát lidí, takže patrně provedli podstatně více kontrol než my v Kopřivnici, přesné informace nemám. Předpokládám, že jsme provedli nejvíce kontrol v celém kraji, mimo Ostravu,“ uvedla k počtu kontrol Pavla Jurková, vedoucí živnostenského úřadu.

Po provedených kontrolách v případě zjištění závažnějších nedostatků následuje buď uložení blokové pokuty, nebo zahájení správního řízení, jehož výsledkem může být rovněž uložení pokuty nebo, a to pokud jsou podmínky stanovené živnostenským zákonem porušeny opravdu závažným způsobem, i zrušení živnostenského oprávnění. „Tento případ ale zatím u nás nenastal. Ke zrušení živnostenského oprávnění z moci úřední také dochází asi ve dvou procentech všech případů zrušení z důvodu vyhlášení konkurzu na podnikatele. Jedno procento ze všech zrušených živností je z toho důvodu, že podnikatel přestane splňovat předepsané podmínky, například bezúhonnost. V živnostenském zákoně jsou přesně stanoveny důvody, kdy se podnikatel za bezúhonného považuje,“ upřesnila Jurková. Podle ní v devadesáti procentech živnosti ruší sami podnikatelé.

„My například ukládáme pokuty i za neoprávněné podnikání. Ve správním řízení jsme udělili pokuty za tři případy neoprávněného podnikání v celkové výši 93 000 korun. Dva subjekty se odvolaly proti našemu rozhodnutí, ale krajský živnostenský úřad naše rozhodnutí potvrdil a jejich odvolání zamítl. Za porušení podmínek provozování živností nebo při zjištění závažných nedostatků je tendence spíše provozování živnosti pozastavit, protože nechceme likvidovat podnikatele. Během pozastavení živnosti má podnikatel možnost dát vše do pořádku a nedostatky odstranit,“ dodala šéfka živnostenského úřadu.


    [Top]    


Páté dětské zastupitelstvo

K o p ř i v n i c e (ili) - Malou účastí způsobenou vyšší nemocností na školách bylo poznamenáno páté zasedání dětského zastupitelstva, které se uskutečnilo minulou středu 18. února v zasedací místnosti městského úřadu.

Projednávaly se možnosti sbírky vosku pro Dům s pečovatelskou službou. Tento požadavek, který však bude nutno ještě ověřit a aktualizovat, si vzali za své někteří z přítomných zastupitelů. Dále padly dva zásadní návrhy. A to požadavek na vybudování třeba i provizorního chodníku od křižovatky u Bílé labutě směrem k řadové výstavbě na ulici Pod Bílou horou a zvážení případné adopce na dálku, která zdobí žáky Základní školy sv. Zdislavy.


    [Top]    


Děti jsou projektem nadšeny

K o p ř i v n i c e (ili) - V pořadí již druhá interaktivní výstava konceptu projektové dokumentace ‘Urbanistická, funkční a prostorová regenerace sídliště Sever’ byla po týdnu ukončena minulou středu v prostorách Základní školy na ulici 17. listopadu. Výstavu navštívila necelá stovka obyvatel sídliště, aby využila poslední možnost ovlivnit finální podobu projektu regenerace sídliště.

Připomínky obyvatel z výstavy spolu s podněty, které vzešly z veřejného slyšení, budou projednávány tento čtvrtek s vedením města, vedoucími dotčených odborů - územního plánování, dopravy a silničního hospodářství, správy majetku a životního prostředí a společnosti Slumeko za účasti zpracovatelů projektu - architektů Ateliéru Bonmot. „Reálné a přínosné připomínky budou do projektu zpracovány. Čistopis projektu bude městu předán do poloviny března a poté projednán na mimořádném zastupitelstvu města 29. března,“ nastínil další postup vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Schválením projektu zastupitelstvem města bude dokončen základní a nejdůležitější dokument pro vlastní regeneraci sídliště Sever. Nejčastěji připomínky zazněly k účelnosti zpomalovacích retardérů na ulici Francouzské, u kterých byly zaznamenány zcela protichůdné názory, a parkování. Děti nešetřily na nový projekt chválou, dožadovaly se navíc travnatého hřiště a rozšíření možností hrát fotbal vůbec.


    [Top]    


Ke spálenému jídlu vyjely dvě hasičské jednotky

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 21. února v dopoledních hodinách se rozezvučela siréna na požární zbrojnici v Kopřivnici, která svolávala členy jednotky dobrovolných hasičů. Ti byli svoláni z důvodu nahlášeného požáru v panelovém domě na ulici Štramberské. Na místo dojely dvě hasičské jednotky, jedna z Tatry a druhá z Nového Jičína.

„Když přijely jednotky na místo, zjistily, že majiteli bytu se podařilo uhasit požár, který vznikl spálením potravin na plynovém vařiči. Místní hasiče, kteří byli připraveni k výjezdu, zastavilo okresní operační středisko s tím, že jejich zásahu není zapotřebí,“ uvedla Ivana Bajerová, pracovnice kopřivnické radnice, která má na starosti dobrovolné hasiče.


    [Top]    


Smlouva na správu bytů byla upřesněna

K o p ř i v n i c e (hod) - Upřesněním mandátní smlouvy o obstarávání domovního a bytového fondu mezi městem Kopřivnicí a realitní kanceláří Rekaz se zabývala poslední schůze rady města.

„Platná mandátní smlouva nezahrnovala všechny oblasti a problémy, které řeší pracovníci Rekazu při správě bytového fondu. Nový pokyn řeší nejpalčivější problémy, které se měly vyřešit. Také firma Rekaz požadovala upřesnění mandátní smlouvy, neboť byla příliš obecná,“ uvedl důvody, které vedly k upřesnění mandátní smlouvy, místostarosta Milan Bureš.

Podle upravené smlouvy musí Rekaz do 30. listopadu vypracovat obecný návrh plánu stavebních prací na následující rok, uvést jmenovité akce nad půl milionu korun a tento materiál předat odboru bytového hospodářství.

„Zakázky nad deset tisíc korun musí být fyzicky převzaty pověřeným pracovníkem správce. Také práce do deseti tisíc korun musí být převzaty pověřeným pracovníkem nebo je musí potvrdit minimálně jeden nájemce domu, který čitelně uvede své jméno. Tato opatření jsou pro kontrolu, zda práce byly provedeny kvalitně, a také, že jsou účtovány jen skutečně provedené úkony a materiál,“ dodal místostarosta. U zakázek v rozsahu od sto do pěti set tisíc korun bude proveden výběr ze tří nabídek, kdy minimálně jeden uchazeč bude z Kopřivnice (pokud takový existuje) a jeden odjinud. Při zakázkách nad půl milionu korun bude Rekaz dodržovat metodiku výběru podle zákona o zadávání veřejných zakázek.


    [Top]    


Vyúčtování služeb až koncem dubna

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města stanovila s ohledem na platné právní předpisy Pravidla pro rozúčtování nákladů za služby spojené s užíváním bytu a nebytových prostor v objektech ve vlastnictví města, která určují způsob rozúčtování nákladů za teplo, teplou a studenou vodu, užívání výtahu a dalších služeb. „Zúčtování nákladů za služby spojené s užíváním bytu a nebytových prostor za rok 2003 bude provedeno nejpozději do čtyř kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období, tj. do 30. dubna,“ uvedl Vladimír Karlík, pracovník Rekazu. Vloni dostali nájemníci vyúčtování koncem března.


    [Top]    


Stíny

Dne 17. února po 23. hodině požádala Policie ČR o spolupráci při zákroku v baru na ulici Štefánikově, kde došlo k napadení číšníka. Na místo se dostavily obě hlídky, které zadržely osoby podezřelé z fyzického napadení číšníka. Jednalo se o 25letého Kopřivničana a stejně starého muže z Mořkova. Dotyční byli při zákroku velice arogantní a agresivní. Při předvádění na PČR kladli aktivní odpor, proto bylo použito donucovacích prostředků. Vzhledem ke stupňující se agresivitě obou mužů bylo rozhodnuto o jejich převozu do protialkoholní stanice ve Frýdku-Místku.

Trestného činu krádeže se dopustil dosud neznámý pachatel, který 18. února v Kopřivnici na dosud blíže neustanoveném místě v baru U Tomáše a následně při jízdě vozidlem, když měl poškozený 43letý muž bundu při sobě nebo na sobě, využil jeho podnapilosti a z kapsy bundy mu odcizil 12 000 Kč v hotovosti.

Dne 20. února dopoledne oznámila žena, že jí do bytu teče voda od sousedů. Na místo se dostavila hlídka MP, která zjistila, že hrozí větší škoda na majetku, proto je zákonný důvod k otevření bytu. Ten byl otevřen za pomocí hasičů. Hlídka zjistila, že voda teče z baterie v kuchyni. Byl uzavřen hlavní přívod vody a strážníci nalezli a uvědomili majitele bytu, který si odstranil závadu.

Dne 22. února kolem čtvrté hodiny ranní byla zachycena kamerovým systémem skupina osob, která se na ulici Obránců míru dopustila protiprávního jednání. Jeden z mladíků kopl do odpadkového koše a druhý jej shodil a poškodil. Přes stálou službu byla upozorněna autohlídka, která mladíky zadržela. Jednalo se o dva mladíky z Kopřivnice ve věku 19 a 20 let a jednoho 20letého mladíka z Frenštátu. Za přestupek proti majetku jim byla na místě uložena bloková pokuta.


    [Top]    


Dvě odvolání ekologů asi opět pozdrží stavbu cementárny

Š t r a m b e r k (dam) - Další dvě odvolání, která mohou opět zdržet plánovanou výstavbu cementárny ve Štramberku, podaly v minulých týdnech Děti Země. Nejprve se desátého února ekologické hnutí již podruhé odvolalo proti integrovanému povolení a v závěru minulého týdne pak bylo krajskému úřadu zasláno také odvolání proti zamítnutí obnovení územního řízení. Zároveň byl minulý pátek kraji zaslán také podnět ekologů k přezkumu územního řízení. Před investicí za téměř tři miliardy korun se tak objevují další překážky, a to přesto, že zástupci Dětí Země před časem sami prohlašovali, že druhé integrované povolení je zřejmě bez závad a pravděpodobně se proti němu neodvolají. Starostu Štramberka, který stavbu podniku podporuje, jednání Dětí Země nijak nepřekvapuje. „Čekal jsem, že se opět odvolají v co možná nejzazším termínu. Je vidět, že každý den zdržení je pro ně pozitivní,“ říká rozhořčený starosta Jan Socha. Toho zaráží, proč Děti Země v letech 1994 - 1997 nepodaly žádnou připomínku proti legalizaci provozu staré cementárny, a také, jak je možné, že názor Dětí Země na cementárnu je natolik odlišný od postoje všech pěti v regionu působících ekologických občanských sdružení. „To máme dvojí ekologii? Pokud Děti Země uspokojivě na tyto otázky veřejně neodpoví, poradím se s právníky, zda jejich počínání nenaplňuje skutkovou podstatu některého z trestných činů a navrhnu přejmenování Dětí Země na ‘Děti konkurenčních cementáren’,“ vzkázal Socha. Miroslav Patrik z Dětí Země spojení s konkurencí kategoricky odmítá. „Jde nám jen o šetrnost k životnímu prostředí a dodržování zákonů,“ tvrdí mluvčí ekologů.


    [Top]    


Podle Pešlové nesmí zastupitelé vznášet podobné připomínky

Podobný názor jako Marie Pešlová nesmějí mít zastupitelé města. Právě ona na posledním zasedání nařkla nezávislou zastupitelku Dagmar Rysovou, že si vzala za svou její připomínku. Ta se měla týkat zrušení předkupního práva k obecním bytům. Pešlová podávala na prosincové jednání zastupitelů dvě připomínky, které byly zamítnuty. Jedna z nich se týkala převodu obecních bytů s předkupním právem města. Na prosincovém zasedání se jednalo o převod bytu z otce na syna. Podobnou námitku vznesla Rysová, nicméně převodu to nezabránilo.

Samozřejmě, že si tuto invektivu nenechala Rysová líbit a ohradila se slovy, že „pokud má někdo stejný názor jako paní Pešlová, tak ho asi nemá právo předložit.“ Později reagoval i Karel Kuboš, který byl nařčen v pořadí druhý. Pešlová nakonec přiznala, že je ráda, když mají zastupitelé stejné názory jako ona, ale že by měli mít odvahu to přiznat a ne dělat se jen dobrými před voliči.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Pátým rokem sbírá Molnárová použité žactvo

Ludmile Molnárové prošlo vloni rukama
padesát tun obnošeného šatstva, které je
dále distribuováno potřebným lidem u nás
i v zahraničí.
Foto: David Macháček
 

K o p ř i v n i c e (ili) - Za rok 2003 se podařilo v Kopřivnici nashromáždit pro Diakonii Úpici v CO krytu na ulici Obránců míru Ludmile Molnárové postupně padesát tun textilií, přikrývek, dek, hraček, nádobí, knih a časopisů. Na svozy, které se uskutečňují podle potřeby zhruba pětkrát do roka, bývá upozorňováno v kabelové televizi, místním tisku, základních školách a ve vývěskách některých obchodů. Přesto se nezřídka stane, že se najdou dobrovolníci, kteří přijedou s posbíranými pytli z Oder, Kunčic i Nového Jičína. A nejen s pytli s použitými oděvy, ale i s vybranými penězi určenými na odvoz. „Některým lidem vadí, když je požádám o příspěvek na dopravu. Už se mi stalo, že dotyčný prohlásil, že příště raději vyhodí věci do popelnice,“ přiznala i negativní zkušenost bývalá ředitelka místní pobočky Charity Molnárová, „na druhou stranu zase přijde paní v důchodu, omluví se, že tentokrát nic nepřinesla a vytáhne z peněženky pětistovku, aby alespoň něčím přispěla.“

Paní Molnárová před pěti léty zareagovala na rozhlasovou výzvu Diakonie Úpice o organizování sběru použitého šatstva a věci denní potřeby a už této bezplatné službě zůstala věrna. „Lidé se mě mnohdy ptají, co z toho mám, a já jim odpovídám - ve dne světlo, v noci tmu,“ dodává se smíchem Ludmila Molnárová, která dobrovolnou práci ve prospěch ostatních považuje ze splácení dluhu. „Před léty jsem byla hodně nemocná a vypadalo to, že už nikdy nebudu chodit. Díky Bohu jsem se ze všeho dostala a teď to prostě vracím tímto způsobem.“

V loňském roce rozšířila Ludmila Molnárová svou charitativní činnost o sbírání poštovních známek, které řádoví bratři v benediktinském klášteře v Münsterschwarzachu třídí a prodávají na burzách. Za utržené peníze hradí benediktíni potřebné komodity pro mise v Tanzánii, Togu, Peru, Číně apod. „Loni jsem odevzdala dvacet tisíc známek, což představuje hodnotu nábytku a zařízení do dvou školek v Mozambiku,“ netají se radostí nad štědrostí obyvatel a hlavně dětí za Základní školy dr. Milady Horákové a církevní školy sv. Zdislavy, které jí s projektem vydatně pomáhají, Molnárová. „Mám radost z každé pomoci, z každého příspěvku. Ať už je to pán z Poruby, který mi přivezl svou celoživotní sbírku známek i s alby, ve které nechtěli jeho potomci pokračovat, nebo lidí, kteří podobný svoz zorganizují u sebe v obci a pak vlastním vozem na vlastní náklady vybrané oblečení přivezou.“


    [Top]    


Město začne rozesílat složenky

V souladu s městskou vyhláškou o odpadech bude městský úřad v první dekádě měsíce března rozesílat občanům složenky na odpady. Splatnost těchto složenek bude do konce měsíce března a je tedy dostatečný časový prostor pro jejich úhradu. Složenky mohou občané uhradit buď v pokladně MÚ - ulice Záhumenní (v pokladních hodinách pondělí, středa 8 - 16.30, úterý, čtvrtek 8 - 13 hodin), na přepážkách pošty, případně převodním příkazem u svého peněžního ústavu. Občané z místních částí budou o možnosti úhrady přímo v místě bydliště informování rozhlasem.

Sazby poplatku zůstaly nezměněny, a to ve výši 370 korun na občana/rok a pro občany, kteří mají vlastní popelnici, pak 340 Kč/rok. Dovolujeme si upozornit na ohlašovací povinnost občanů, kdy změna trvalého bydliště musí být nahlášena nejen na evidenci obyvatelstva, ale taktéž na finančním odboru městského úřadu, č. tel. 556 494 946, správní budova Tatry, a. s. Rovněž v případě odstěhování v rámci města, např. dospělé děti od rodičů, rozvod a jiné změny, kdy podle původní přihlášky byla platba prováděna na společný variabilní symbol a nyní chtějí platit samostatně, je nutno tuto změnu nahlásit na uvedenou adresu, případně se dostavit osobně pro přidělení nového variabilního symbolu. Zabrání se tak zaslání složenky na špatnou adresu nebo na chybný počet osob. Občanům, kteří již tento poplatek v letošním roce uhradili, tato složenka nebude zaslána.

Martin Hrnčárek, vedoucí finančního odboru


    [Top]    


Charita i letos poděkovala tříkrálovým koledníkům

K o p ř i v n i c e (ili) - S více než měsíčním odstupem se konalo poděkování účastníkům Tříkrálové sbírky v Katolickém domě v Kopřivnici. Letos se na sbírce podílelo jednadevadesát skupin koledníků, což čítá více než tři sta šedesát dětí a dospělých. Právě pro početnější skupinu prvně jmenovaných připravila kopřivnická Charita na sobotní odpoledně 14. února diskotéku, soutěže a tombolu spolu s ukázkou vystoupení japonského bojového umění aikida a latinsko-amerických tanců. Pro zájemce z Rybí, Mořkova, Sedlnic a dalších obcí, kde skupinky dětí na Tříkrálovou sbírku vybíraly, byl zorganizován svoz třemi autobusy. „Nevyhlašujeme nejúspěšnější skupinky, protože poděkování patří všem, pouze zveřejňujeme výsledky, na které jsou všichni zvědaví,“ uvedl ředitel Charity v Kopřivnici Miroslav Leško. Jako kuriozitu uvedl kasičku, do které se vešlo neuvěřitelných dvacet tisíc pět set korun.

„Pro nás je rozhodující, že se najdou dobrovolníci, kteří i přes nepřízeň počasí ve vlastním volnu postupují s prosbou o příspěvek dům od domu. Je překvapující, jak se ty děti na tento nelehký úkol těší a spousta z nich chodí každým rokem,“ nešetřil pochvalnými slovy na adresu malých koledníků, ale i na jejich dospělý doprovod ředitel Leško, „pro lidi, kteří jsou svázáni s charitou, je to přirozený postoj, ale pro ostatní dobrovolníky, kteří to dělají z čistého nadšení, prostě nenacházím vhodná slova, abych jim poděkoval.“


    [Top]    


Bývalá svobodárna se možná ještě letos změní v levné malometrážní bydlení

Dům číslo 751 ve Štramberku na Bařinách
by se ještě letos mohl proměnit
v levné bydlení pro sociálně slabé rodiny.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Kompletní repasí by mohla v letošním roce projít bývalá cementárenská svobodárna ve Štramberku na Bařinách. Objekt, který tamní radnice získala před několika lety od Kotouče, by se po opravách měl proměnit v malometrážní byty pro sociálně slabší rodiny.

Štramberk byl připraven provést rekonstrukci již v minulém roce, a získal dokonce příslib dotace od Státního fondu rozvoje bydlení.

„Tam bychom ale museli z vlastní kapsy hradit minimálně padesát procent nákladů, což bylo nepřijatelné. V závěru roku jsme se dozvěděli o dalším, pro nás výhodnějším dotačním titulu. Pokud bychom tyto státní prostředky získali, měli bychom problém s tím je do konce roku podle pravidel vyčerpat,“ prohlásil starosta Štramberka Jan Socha.

O peníze proto radnice požádala i v letošním roce a podle Sochy má reálnou šanci, že je opravdu získá. „Mohli bychom dostat až 13,2 milionů korun, přičemž celá rekonstrukce by měla stát 15,2 milionů korun. Dvoumilionový rozdíl by uhradilo město,“ řekl Socha.

V domě číslo popisné 751 bude najednou rekonstruováno všech čtyřiadvacet bytových jednotek, a to vylučuje jeho obývání během stavby. „Minimálně na dva měsíce budou muset obyvatelé objekt opustit, zhruba padesát procent si ubytování najde vlastními silami na chatách, u příbuzných a známých, zbylým najdeme přístřeší například v budově oční léčebny,“ odhalil plány štramberské radnice starosta.

Zatímco nyní bývala svobodárna poskytuje stále ubytování spíše hotelového typu a nájemní smlouvy jsou uzavírány pouze na tříměsíční období, po dokončení repasí by se měl objekt stát běžným nájemním domem s regulovaným nájemným. „Ti lidé, kteří tam bydlí, nemají dnes v objektu ani trvalé bydliště a ztěžuje to jejich šanci získat sociální dávky, příspěvky na bydlení a podobně. My jim v tom chceme i touto cestou pomoci,“ uzavřel Socha.


    [Top]    


Kulturní akce v obcích se těší značné popularitě u občanů

Dokončení z předcházejícího čísla

M i k r o r e g i o n (ili) - Přinášíme dokončení kulturních akcí pořádaných v mikroregionu. Příbor se může v uplynulém roce pochlubit i takovými akcemi, jako je výtvarná soutěž žáků základních škol Můj sen s mezinárodní účastí, která rozvíjí odkaz Sigmunda Freuda. Své příznivce si našly hudební festivaly Pink Freud, Příborské rokování, Dny s Radiem Kiss Morava na místním koupališti, Dny zdraví, Den kulturního dědictví, Den Evropy a další. K nejmasovějším patří zářijová pouť, za kterou, co do popularity, nezaostává Benátská noc. Loni se Příborští mohli těšit z vystoupení Boni Pueri a koncertu Yvety Simonové. Zajímavostí byla interaktivní výstava savců v životní velikosti.

Vedoucí kulturního oddělení ve Štramberku Věra Michnová zhodnotila práci kulturní komise jako velmi dobrou: „Daří se nám po všech stránkách, jsme však limitováni financemi.“ Přesto je každoročně ve Štramberku k vidění šest výstav, živý Betlém, setkání Burianovců v rámci Dnů města, kulturní léto s promenádními koncerty, šermířské slavnosti, přehlídka amatérských divadel a Dny klasické kytary, které každoročně přilákají přes sto zájemců z celého světa. Za zmínku stojí nespočet besed a soutěží pořádaných knihovnou a aktivity místních spolků, které se díky štramberskému patriotismu těší značné návštěvnosti a popularitě.

Kulturní aktivity ve Skotnici se potýkají s problémem najít pro novou akci vůbec volný termín. Pálenkové slavnosti, Velikonoce na vesnici spojené s výstavou a obnovou velikonočních tradic, První máj, před kterým děti vybírají po obci vajíčka na obecní škvařenici, populární akce Obec dětem a Obec seniorům, zahájení prázdnin, Vánoce na vesnici s ochutnávkou cukroví a vydáním kuchařky nejoblíbenějších vánočních receptů, stejně jako plesy a pochovávání basy se těší doslova masové návštěvnosti. Nejen z důvodu sladění termínů tak ve Skotnici vzniklo Občanské sdružení sportu a kultury, které zastřešuje všechny akce pořádané v obci.

V Kateřinicích si na své přijdou hudbymilovní občané při velikonočním koncertu, na který tradičně zavítají studenti z ostravské konzervatoře. Své umění pravidelně předvádějí i žáci Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, obec pořádá zájezdy do divadla zejména na operety. S největší návštěvností se můžou pochlubit plesy, a to jak obecní, tak ten pořádaný místními fotbalisty stejně jako krmášová zábava.

Ani Mošnovští si na nedostatek kulturních příležitostí v obci nemohou stěžovat. Populární pálení čarodějnic, stavění a kácení máje, Erbovní slavnosti, červencová pouť, ale i rozloučení s létem pořádané základní a mateřskou školou doplňují místní spolky spoustou u občanů velmi oblíbených akcí.


    [Top]    


Valentýnská pouť obnovila oblíbenou tradici v Příboře

P ř í b o r (ili) - Téměř po šedesáti letech se už podruhé vrátila do Příbora pouť na sv. Valentýna, kterému je zasvěcen kostel na nejrušnější místní křižovatce. Zároveň s obnovenou tradicí došlo i na medové pečivo šifle, o jehož slavný návrat se snažil cukrář Pavol Špirko. Ten měl k dispozici tři recepty, ale sám s výsledkem nebyl spokojen. Opačného názoru však byli návštěvníci pouti, kteří více než deset kilogramů šiflí obratem skoupili. Spousta místních má chuť šiflí dodnes spojenou se svým dětstvím a Špirkův výtvor pochvalně oceňovali.

Cukroví, které symbolizuje vor, na kterém se údajně svatý Valentýn přepravoval k zamilovaným párům, aby je mohl oddat, chutná jako nejlepší pardubický perník.

Valentýnská pouť na rozdíl od hlavní zářijové neměla komerční charakter, ale zažila renesanci starých tradic, zvyků a řemesel. „Pouť je náboženský svátek a je hlavně o setkávání lidí, což si už dnes málokdo uvědomuje,“ uvedla jedna z návštěvnic.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.