Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hasiči nemají v okrese delší žebřík než třicet metrů

K o p ř i v n i c e (hod) - Na posledním zasedání zastupitelstva v prosinci vystoupil Josef Pavelka v rámci projednávání bodu aktualizace Strategického plánu ekonomického rozvoje města Kopřivnice s připomínkou, že po červencovém požáru by město mělo plán rozšířit v oblasti bezpečnosti. „Navrhuji projít spolu s hasiči město, podívat se a vytipovat nedostupná místa,“ řekl Pavelka a dodal, že v přístupu mnohdy brání v minulosti nevhodně vysazená zeleň.

Starosta Jiří Tichánek k tomu řekl, že město řeší v rámci integrovaného záchranného systému otázku přístupů k budovám. Při zpracování projektu revitalizace sídliště Sever se tento problém řešil s ředitelem územního odboru Nový Jičín Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeňkem Biskupem a rovněž s hasiči z Tatry.

Jak zaznělo na zastupitelstvu a jak jsme se také dověděli na radnici, město se zajímalo o stav elektrorevizí ve všech výškových domech a také se upřesňuje mapa hydrantů, které by se mohly využívat při požárech.

Řada zastupitelů je přesvědčena, že tatrovácký požární žebřík dosáhne do výše desátého až dvanáctého patra. Někteří se ptali, proč jej hasiči nepoužili při červencovém požáru. Opak je pravdou, u požáru byli také hasiči z Tatry se svým žebříkem.

„V okrese Nový Jičín jsou čtyři třicetimetrové požární žebříky, a to v Novém Jičíně, Tatře, další mají ve Frenštátě a ve Fulneku. Dvaapadesátimetrový je pouze v Ostravě,“ odpověděl na náš dotaz Tomáš Klos, zástupce ředitele územního odboru Nový Jičín Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Jak nám řekl, za ideálních přístupových podmínek žebříky dosáhnou do devátého patra. Záleží také na taktice. Pokud by žebříky nedosáhly do potřebné výše, využila by se jiná taktika nebo jiné možnosti.

Dagmar Rysová požadovala, aby město zjistilo, zda existuje delší žebřík a kolik by stál. Žádala rovněž, aby radnice zjistila, zda by se jiná města, která mají výškové budovy, nesložila na koupi jednoho delšího žebříku, který by sloužil všem. Jak řekla, na jeho koupi by mohli také přispět hasiči nebo by se mohlo požádat o příspěvek krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Pracovnice, která má na starosti požární ochranu, Ivana Bajerová zjišťovala informace u dodavatelů požárních žebříků.

„Výrobce nabízí automobilové žebříky s maximální dostupnou výškou třicet metrů, třicet sedm, čtyřicet pět a dvaapadesát metrů, přičemž poslední dva jsou shodné pouze s tím rozdílem, že u pětačtyřicetimetrového je omezen dosah. Cena třicetisedmimetrového žebříku výrobce Iveco Magirus činí dvaadvacet milionů a dvaapadesátimetrový shodného výrobce by stál dvaatřicet milionů korun včetně DPH,“ uvedla k cenovým relacím.

„O možnostech pořízení auta s delším požárním žebříkem budeme jednat na další schůzce bezpečnostní rady města Kopřivnice. Při vhodné příležitosti oslovíme okolní města okresu Nový Jičín a požádáme, zda by nám mohla přispět nějakou finanční částkou, a také, aby nám pomohla prosadit získání dotace na zakoupení požárního delšího žebříku,“ uvedl starosta Jiří Tichánek, jak bude město v této záležitosti pokračovat dále.


    [Top]    


Tatrováci si letos polepší o tři procenta

K o p ř i v n i c e (dam) - O tři procenta si letos ve svých platech polepší zaměstnanci automobilky Tatra. Zaručuje jim to dodatek kolektivní smlouvy, na jehož posledních detailech se minulý týden dohodli odboráři s vedením podniku. Tříprocentní valorizace platů se bude podle předsedy tatrováckých odborů Antonína Valáška týkat především pevné složky mzdy. „Výrazněji se bude zvýhodňovat také přítomnost v práci. Lepší využití časového fondu se bude odměňovat bonusem každé tři měsíce a ne jednou ročně jako doposud,“ řekl Valášek. To, že by šlo o krok, který má snížit vysokou nemocnost, však odmítl. Tříprocentní růst mezd není sice to, co odboráři na začátku vyjednávání požadovali, i tak je ale Antonín Valášek s růstem relativně spokojen. „Do jednání jsme pochopitelně šli s vyšší představou, ale ne o moc, zhruba o dvě procenta. Uvědomujeme si, v jaké situaci se podnik nachází. Výsledná tři procenta jsou v současnosti vše, čeho se dalo dosáhnout,“ uvedl Valášek.

Ostatní ustanovení kolektivní smlouvy uzavřené na dva roky zůstala podle Valáška nezměněna. Tatrovákům tedy zůstává sedmiapůlhodinová pracovní doba, těšit se mohou také na týden dovolené navíc a další výhody.

Odboráři zatím kolektivní vyjednávání pro letošní rok ukončili pouze v mateřské společnosti, v dceřiných společnostech včetně již samostatné Galvanovny a Dopravy mají být dodatky kolektivních smluv uzavřeny v krátké době a nemají se příliš lišit od smlouvy v automobilce samotné.


    [Top]    


Lašská naučná stezka neuniká pozornosti vandalů

K o p ř i v n i c e (ili) - Lašská naučná stezka je v provozu do 4. srpna 2001 a od prvních okamžiků nenechávalo šestnáct tematických tabulí vandaly chladnými. O škodách se na odboru životního prostředí vede podrobná evidence. Kontrolu stavu provádí Klub českých turistů, pracovníci odboru ŽPVLHaZ, volají i nahodilí občané.

Nejčastěji dochází k výměně ochranného plexiskla na tabulích z důvodu poškrábání nebo prostřelení, poškozené bývají rámovací lišty, případně šindel tvořící stříšku apod. „Pokud dojde pouze k slabému popraskání a písmo je čitelné, neprovádíme kompletní výměnu, protože jedna tabule plexiskla stojí přibližně šest set korun a bylo by značně neekonomické kvůli jedné prasklince, která není na závadu čitelnosti textu, vyměňovat celou tabuli,“ uvedla k opravám odpovědná pracovnice Magdaléna Richtárová, která jen za loňský rok zajistila výměnu sedmi plexiskel. Na některých místech i opakovaně. Nejčastějším terčem útoků vandalů jsou tabule na Rozcestí čarodějnic a hradu Šostýn, kde se pohybuje větší množství lidí. Tematické tabule ve městě prozatím pozornosti vandalů unikají.

„V minulém roce se podařilo získat od Moravskoslezského kraje dotaci ve výši osmašedesáti procent nákladů na údržbu. Pokud budou v letošním roce vyhlášeny granty na údržbu naučných stezek, budeme se snažit o jejich opětovné získání,“ doplnila Magdaléna Richtárová, která tímto způsobem snižuje náklady na opravy jdoucí z rozpočtu města. Doposud nebyl žádný viník přichycen.

Náklady na realizaci naučné stezky včetně turistického značení se vyšplhaly zhruba na dvě stě sedmdesát tisíc korun.

„Plánujeme vydat publikaci Průvodce Lašskou naučnou stezkou, kde by byly zahrnuty nové informace, které se na tabule nedostaly. Část průvodce by měla být věnována dětem, který by se dal vhodně využít při školním výletu nebo jako vhodná pomůcka při vyučování,“ svěřila se s dalšími plány Richtárová.


    [Top]    


Politické strany o víkendu vybíraly své lidi pro volby

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě stě dva z celkového počtu 361 členů ODS novojičínské oblasti se minulou sobotu sešlo v Kopřivnici především proto, aby vybrali své kandidáty pro volby v letošním roce. Výsledky vnitrostranických primárek byly poměrně jednoznačné, senátním kandidátem se stal kopřivnický místostarosta Milan Bureš a v čele Moravskoslezského kraje chtějí občanští demokraté z Novojičínska stávajícího hejtmana Evžena Tošenovského.

Sobotní oblastní sněm byl vůbec poprvé na severní Moravě svolán jako všečlenský a organizátoři si vysokou šestapadesátiprocentní účast členů strany pochvalovali. Nejdříve členové ODS volili kandidáta pro Senát. Milan Bureš obdržel 135 hlasů, zatímco jeho protikandidát, Příborem navržený Josef Svoboda, získal důvěru 63 přítomných.

„Signály, že by to mohlo dopadnout dobře, tady byly, byla to ovšem tajná volba, a u té je vždy výsledek nejistý. Každopádně jsem čekal, že to bude vyrovnanější,“ řekl nedlouho po svém zvolení kandidátem ODS Bureš. Stávající místostarosta hodlá svou senátní kampaň neoficiálně zahájit už na konci února. Dalším úkolem sněmu bylo z dvanácti nominovaných vybrat osm kandidátů, kteří se budou ucházet o křesla v zastupitelstvu kraje. Nejvíce hlasů získal bílovecký Vít Gola následován závišickým exstarostou Vlastimilem Hajdou a dnešním náměstkem hejtmana Josefem Jalůvkou z Kopřivnice. Druhému kopřivnickému želízku v ohni Vladislavu Kryškemu zisk devětasedmdesáti hlasů k zařazení na kandidátku pro krajské volby nestačil. V závěru sněmu pak ještě novojičínská ODS vybrala svého lídra pro boj o hejtmanství. Oblastní radou navržený Josef Jalůvka v souboji s protikandidátem Evženem Tošenovským podle očekávání neuspěl, když získal 39 hlasů, zatímco osobně přítomného Tošenovského zvolilo 145 delegátů.

Desátého ledna probíhaly primárky také v KSČM. Okresní konference komunistů potvrdila již dříve oznámenou kandidaturu dnešního poslance Karla Vymětala do horní komory parlamentu. Lídrem pro krajské volby byl potvrzen Josef Babka, post dvojky připadl kopřivnickému Karlu Kubošovi a třetím kandidátem z okresu na volitelném místě kandidátky se stal Karel Konečný z Nového Jičína.

Komunisté rozhodovali také o obsazení svých vnitrostranických postů, předsedou okresního výboru KSČM se stal Karel Kuboš. V čele celé strany budou novojičínští na celostátním sjezdu podporovat Miroslava Grebeníčka a prvním místopředsedou strany by se podle nich měl stát Karel Klimša.


    [Top]    


Radnice chce koupit druhou vilu v parku

Město chce koupit od Tatry budovu
bývalého závodního klubu, odbývaly by se
v ní mimo jiné i svatby.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Radnice usiluje o odkoupení objektu bývalého závodního klubu. Vilu, která od znárodnění sloužila Kopřivničanům jako kulturně společenské zařízení, nabízí Tatra k prodeji. „My jsme nabízeli 2,8 milionů korun, Tatra si představuje sumu osmi milionů. Nakonec jsme při osobním jednání navrhli maximální možnou částku 4,5 milionu korun a myslím, že tato částka by mohla být Tatrou akceptována,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Objekt by město získalo i s přilehlými pozemky a už dnes přemýšlí o jeho využití.

Po přestěhování do ředitelské budovy bude totiž radnici scházet obřadní místnost, a ta by mohla být právě v tomto objektu. Ve vile by mohly být umístěny výtvarné ateliéry a město by si také představovalo, aby restaurace v objektu změnila svou tvář v nadstandardní zařízení.


    [Top]    


Matrixový trojboj lákal nadšence

K o p ř i v n i c e (dam) - Červenou pilulku znamenající víc jak šestihodinové pohlcení světem Matrixu si v sobotu odpoledne vybralo pětasedmdesát filmových fandů z Kopřivnice. Jejich vstupenka do Matrixu měla podobu permanentky na všechny díly filmové trilogie. Matrixový trojboj, jak byla akce nazvána, byl prvním pokusem o akci podobného charakteru v historii místního kina. Všechny tři celovečerní výpravné sci-fi filmy byly promítány v těsném sledu. Ve tři hodiny odpoledne byl maraton odstartován snímkem Matrix, v šest už se ve ztemnělém sále rozbíhal Matrix Reloaded a kolem půl dvanácté měli účastníci trojboje za sebou konečné rozuzlení z filmu Matrix Revolutions. „Čekala jsem, že se najde tak deset, možná dvacet opravdových fanoušků, kteří budou chtít vidět skutečně všechny tři filmy najednou. To, že jich bude pětasedmdesát, bylo velkým a příjemným překvapením,“ přiznala vedoucí kina Radka Korená. Matrix lákal diváky odhadem od třinácti do padesáti let a v publiku dominovali muži. U dalšího připravovaného trojboje počítá Korená s publikem ještě rozmanitějším. „V únoru budeme promítat kompletní trilogii Pán Prstenů. Ten je, myslím, na rozdíl od Matrixu, schopen zaujmout ještě daleko širší publikum,“ řekla Korená. Na rozdíl od cyberpunkové ságy nebude filmový přepis Tolkienova eposu promítán v jednom dni, ale i přesto bude možné zakoupit permanentní vstupenku na všechny tři filmy. Přestože v poměrně rychlém sledu za sebou se v Pulsu objeví hned dvě kompletní filmové trilogie, jde podle Korené o výjimečné události. „Nebráním se tomu, pořádat podobné akce častěji, problém je ale s promítacími právy na filmy. U Matrixu i Pána Prstenů byla na krátkou dobu obnovena v souvislosti s premiérou posledních dílů, počítám, že něco podobného nás čeká i v létě u Harryho Pottera, ale v případě starších filmových sérií to může být velký problém,“ řekla Korená.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.