Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dechový orchestr oslaví Vánoce i své narozeniny

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtrnácti skladbami slavnostního koncertu potěší Městský dechový orchestr Kopřivnice své příznivce ještě před vánočními svátky. Tuto sobotu v pět hodin odpoledne začne ve velkém sále kulturního domu program, který má posluchače nejen příjemně naladit pro nadcházející svátky, ale také oslavit desáté narozeniny kapely.

Program koncertu bude již tradičně rozdělen do dvou bloků. Na začátku orchestr využije soustředěnosti publika, aby se pochlubil náročnými koncertními skladbami z pera Richarda Wagnera, Petra Iljiče Čajkovského, Gioachina Rossiniho, Josefa Pavla Vejvanovského nebo současného komponisty Pavla Staňka. Ve druhé polovině už dostanou prostor skladby lehčího ražení, navíc přímo vybírané pro předvánoční období. Nejnáročnější skladbou celého programu je podle dirigenta Aloise Hrnčárka bezmála dvanáctiminutový Kolumbus Pavla Staňka. „Tuto skladbu jsme začali nacvičovat už v létě, jinak jsme program začali dávat dohromady až po prázdninách,“ řekl Hrnčárek a dodal, že s výjimkou předehry k Rossiniho opeře Lazebník sevillský, kterou orchestr uvedl na soutěži v Trenčíně, bude všechny skladby hrát před publikem v premiéře. Koncert bude také profesionálně zaznamenán a vzhledem k tomu, že nahrávat začne orchestr již den před vystoupením, mělo by jít o zatím nejlepší záznam jeho hry.


    [Top]    


Vánočka se zaplete již potřetí

K o p ř i v n i c e (dam) - Místní soubory s divadelníky z Ostravy, Brna a Nového Jičína se ‘propletou’ na třetím ročníku nesoutěžní přehlídky Vánočka. Jeviště divadelního sálku v domě dětí ožije už v pátek ve čtyři odpoledne, ovšem happeningem určeným pouze účastníkům a pozvaným hostům. „Každé divadlo, které se bude happeningu účastnit, dostalo vánoční téma a jeho úkolem je stvořit krátkou, maximálně pětiminutovou improvizační scénku. V současné době tady v domě dětí působí dvanáct souborů a vzhledem k tomu, že se scházejí v jiných termínech, tak se navzájem vlastně ani neznají, a to chceme změnit,“ řekl organizátor Vánočky Dan Brchel.

Když se soubory navzájem dostatečně poznají, otevře se minifestiválek veřejnosti a pódium bude patřit ostříleným divadelníkům ze souborů Vendelín a Arnošt. Ti se předvedou reprízami her Don Juan a Agenti, první představení začíná v devatenáct třicet. Sobotní část Vánočky se začne splétat o půl jedenácté, kdy Vendelín zahraje své Volání z dálky. O půl druhé dostanou prostor první hosté, a to divadlo Kšandy z brněnských Lužánek a jejich zpracování Divé Báry. O půl třetí přijde řada na jedinou premiéru. Pohybově improvizační představení Ulice má na svědomí Těleso XY. Mezi třetí a půl sedmou bude pódium patřit hostům, postupně se divákům předvedou taneční dua Paulina a Andrea, studentský soubor Lípa Slezská i kopřivnické Rýpadlo Přívětivé (P) (R) (Á) DLO. Svá starší představení bude reprízovat také Bílá ponožka a Semínko. Závěr bude opět patřit hostům z novojičínského divadla Black blood of silver Parrot a Brna. O uzavření třetí Vánočky se znovu postará happening a hlasování diváků o tom, který soubor si odveze jejich ocenění.


    [Top]    


Pěvci s doprovodem vystoupí do konce roku ještě šestkrát

K o p ř i v n i c e (dam) - Po osmnácté spojí své síly Pěvecké sdružení Kopřivnice s místním komorním orchestrem a oba soubory společně absolvují sérii šesti vánočních koncertů.

Sbor v doprovodu zhruba patnáctičlenného orchestru bude na každém z vystoupení zpívat stejný program tvořený především úpravami známých vánočních koled, ale například i Valašskou mší jitřní Václava Mýtného. Komorní orchestr pod taktovkou Petra Davida zhruba v polovině koncertu zahraje sólo první větu z populární Mozartovy Malé noční hudby.

Poprvé bude možné program zhlédnout tuto neděli 21. prosince o půl čtvrté v refektáři příborského muzea, tentýž den od osmnácti hodin bude vánoční hudba znít také Katolickým domem v Lubině. Další koncerty jsou plánovány až po skončení vánočních svátků. V sobotu 27. prosince proběhne koncert nejprve v patnáct hodin v evangelickém kostele v Hodslavicích a o půl sedmé už se bude muzicírovat v rychaltickém kostele.

K domácímu publiku v kostele sv. Bartoloměje se vánoční koncert tradičně dostane až úplně naposled 28. prosince v devatenáct hodin, když se předtím hudebníci a zpěváci rozehřejí vystoupením ve Starém Jičíně, kde začínají ve tři odpoledne.


    [Top]    


Cimbálovka zahraje v Pohádkovém ránu ČT

K o p ř i v n i c e (dam) - Sedmičlenná dětská cimbálová muzika ze zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana bude hostem svátečního Pohádkového rána na ČT1. V televizním pořadu, který bude vysílán od půl osmé do půl desáté na Boží hod vánoční, zazní v podání místních muzikantů dvě lašské koledy, třetí natočená písnička se do vysílání dostane později, pravděpodobně 4. ledna do Pohádkové neděle. Vánoční vystupování třetím rokem působící cimbálovky v televizi proběhlo na základě osobního pozvání moderátorky Dagmar Patrasové. „Už dřív byla cimbalistka souboru v televizi dětem představit svůj nástroj a během této návštěvy jsme dohodli také natáčení do vánočního dílu,“ řekl vedoucí muziky Vladan Jílek s tím, že natáčení v Praze se mohlo uskutečnit jen díky podpoře města, sponzorů a rodičů.


    [Top]    


Školáci budou zpívat koledy tohoto kraje

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední školní den letošního roku věnuje část žáků ZŠ náměsti a ZŠ svaté Zdislavy muzicírování. Vánoční koncert, nazvaný ‘Něsemy vam tu novinu’, proběhne v šestnáct hodin odpoledne v kině Puls pro širokou veřejnost. Je jejich společným dílem. „Až na malou část, ve které se představí sbor mladších dětí z náměstí, bude celý koncert společný. Žáci obou škol utvoří sbor, který bude zpívat za doprovodu naší kapely OG&BA,“ řekla Eva Nedjalková, jedna z učitelek, které s dětmi program připravovaly. Na koncertě zazní téměř výhradně vánoční písně a koledy, mnohé z nich mají dokonce původ přímo v našem lašském regionu. „Bude mezi nimi i jedna štramberská píseň,“ dodala.


    [Top]    


Poslední koncert letošního roku

Posledním koncertem letošního roku
na programu klubu Nora bylo vystoupení
pražského kvarteta Shöenfelt
v čele s charizmatickým Angličanem
Philem Shöenfeltem.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.