Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Poděkování dr. Marii Pešlové

Vážená paní doktorko,

po přečtení Vašeho příspěvku v listárně Kopřivnických novin jsem s údivem zjistil, že jste poskytla městu sponzorský příspěvek na dostavbu Technického muzea částkou 2 x 25 000 Kč. O této skutečnosti jsem se dozvěděl až z Vašeho článku. Konstatujete, že Vám město za druhou částku ani nepoděkovalo. Pominu-li, že jsem o této skutečnosti do posledního vydání Kopřivnických novin nevěděl, vyznívá, že druhá finanční částka byla učiněna v roce 1998 a tudíž jste očekávala reakci ode mne. Částka však byla poskytnuta (podle sdělení našeho finančního odboru) dne 23. 6. 1998, ale já jsem nastoupil do úřadu až po volbách v listopadu 1998.

Ve snaze toto nedopatření napravit, Vám alespoň takto a opožděně upřímně děkuji za Váš šlechetný dar, který napomohl úspěšně dokončit toto bezesporu největší turistické lákadlo města. Ještě jednou se tedy jménem města upřímně omlouvám za toto nedopatření z roku 1998, neboť na rozdíl od prohřešků právních se na prohřešky morální promlčecí lhůta nevztahuje a chci věřit, že do budoucna nepochybně nalezneme společnou řeč v prosazování zájmů tohoto města, a to ať už se sponzorskými dary městu, nebo - a možná ještě lépe - i bez nich.

S přátelským pozdravem

Jiří Tichánek, starosta města Kopřivnice


    [Top]    


O vánočních svátcích bude mít lékárna Archa v Kauflandu nejméně omezenou otevírací dobu

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická poliklinika zajistí provoz na svých pracovištích 22. a 23. prosince s normálním provozem s dodržením běžných ordinačních hodin. Ve dnech 29. a 30. prosince bude provoz časově zkrácen do 14 hodin a 31. prosince bude omezen do 12 hodin. S ohledem na čerpání dovolené u lékařů specialistů bude omezen chod některých oborů jen na nezbytný rozsah. Ordinovat bude vždy jedna ambulance interního lékaře. Chirurgie, rentgen a rehabilitace zajistí provoz ve všechny pracovní dny. MUDr. Štěpánková bude ordinovat 30. a 31. prosince.

„Doporučuji klientům, aby si telefonicky ověřili fungování konkrétního provozu, který není zmiňován, na čísle 556 870 111,“ uvedl ředitel polikliniky Pavel Holáň s tím, že společnost Therápon 98, a. s., rovněž nenese zodpovědnost za provoz a obsazení soukromých ambulancí, které nespravuje a neřídí.

Lékařská pohotovost ordinuje ve všední dny od 17 do 22 hodin, ve svátky a víkendy od 7 do 22 hodin.

Lékárna U Severky a Pharmacia Vera budou mít shodně zavřeno 24., 25., 26., 31. prosince a 1. ledna. Lékárna Pod Červeným kamenem bude mít navíc zavřeno 27. prosince, 29., 30. prosince a 2. ledna bude otevírací doba zkrácena o hodinu do 16 a 31. prosince bude otevřeno pouze od 7 do 12 hodin. Lékárna Archa v Kauflandu vyšla zákazníkům nejvíc vstříc. Zavřeno má pouze na Boží hod 25. prosince a 1. ledna, zkrácena bude otevírací doba na Štědrý den, a to od 8 do 14 hodin, na Štěpána od 8 do 18 a na Silvestra od 7 do 18 hodin, v ostatní dny bude otevřeno od 7 do 20 hodin.


    [Top]    


Starostovo přání

Vážení spoluobčané,

k nadcházejícím vánočním svátkům Vám přeji jejich příjemné a spokojené prožití, Vánoce plné radosti a pohody v kruhu svých nejbližších.

Přeji Vám, aby kouzlo poetických Vánoc vstoupilo do všech domů, ke všem štědrovečerním stolům. Teplo domova ať je všem našim spoluobčanům tou nejhezčí odměnou za celoroční práci.

Jiří Tichánek


    [Top]    


Opravy v domě po požáru stály celkem čtyři miliony korun

K o p ř i v n i c e (dam) - Zcela do normálu se již vrátil život obyvatel dvanáctipodlažního domu 1316 na ulici pod Morávií. Po požáru, který osudné červencové noci kompletně zničil elektroinstalaci, už v budově není ani památky. „Všechny práce ve společných prostorách i bytech jsou už hotovy. Čekáme jen na poslední faktury, abychom je předali pojišťovně,“ řekl Pavel Dvorský, předseda družstva spravující vyhořelý dům. Cena veškerých provedených prací ve společných částech domu se podle jeho slov vyšplhala k částce čtyř milionů korun, do konce roku prý pojišťovna hodlá vyřešit také úhrady škod vzniklých přímo v jednotlivých bytech. Kromě problému se zplodinami, jež zamořily prostory garsoniér a které se nakonec podařilo úspěšně překonat, prý družstvo při opravách domu nenarazilo na žádný další větší problém.

Letošního Silvestra ani dalšího nebezpečí požáru se Dvorský neobává. „To nejhorší jsme si už vybrali a navíc dům jsme nejen uvedli do původního stavu, ale z hlediska bezpečnosti výrazně vylepšili,“ tvrdí. Z vlastních prostředků obyvatelé domu zaplatili například protipožární přepážky, které zaručují, že oheň se z patra do patra nedostane dřív než za šedesát minut, a také větší počet hasičských přístrojů na chodbách. Tyto nadstandardní věci stály družstvo zhruba 150 tisíc korun. Podle Dvorského však výrazně vzrostlo bezpečí obyvatel domu.


    [Top]    


Nový rok zahájí Tříkrálová sbírka

K o p ř i v n i c e (ili) - S příchodem nového roku proběhne ve dnech od 2. do 12. ledna 2004 celonárodní Tříkrálová sbírka pořádaná Českou katolickou charitou. V těchto dnech vás koledou osloví tři králové, aby získali finanční prostředky pro potřeby Charity Kopřivnice k poskytování ošetřovatelské a pečovatelské služby a na jiné humanitární akce jak v České republice, tak i v zahraničí.

„Z letošní sbírky byl nábytkem dovybaven Dům pokojného stáří v Mořkově, nakoupil se zdravotní materiál, termonosiče pro naše klienty, v rámci humanitární péče byly věnovány dary Speciální škole pro děti s kombinovanými vadami, Ústavu sociální péče ve Vlčovicích, Fondu ohrožených dětí,“ jen namátkou uvedl cíle určení téměř tři sta patnácti tisíc korun, které letos kopřivnická charita vybrala, její ředitel Miloslav Leško.


    [Top]    


V krátké době má začít fungovat notářství

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická radnice již delší dobu řeší problém, který netrápí jen občany, ale nemalé problémy přináší i městskému úřadu. V Kopřivnici již delší dobu nefunguje notářství. Lidé z Kopřivnice tak musí jezdit do Příbora, Frenštátu či Nového Jičína. Pokud občané potřebují jen ověřit podpis na kupních smlouvách, pak se musí v této záležitosti obrátit na městský úřad.

Minulý týden navštívil starostu Jiřího Tichánka notář Jan Dudek z Příbora, do jehož obvodu spadá i město Kopřivnice. „Notář Dudek nám během jednání oznámil, že chce obnovit notářskou kancelář v Kopřivnici v co nejkratší době. Pan doktor nám vysvětlil svůj záměr. Podle něj by byly dva úřední dny v týdnu a zbývající dny by zde byla pracovní síla, která by soustřeďovala žádosti apod. Rovněž jsme hovořili o prostorách, které bychom mu mohli nabídnout, a on nám sdělil své představy. Během jednání jsme mu řekli, že by pro Kopřivnici bylo do budoucna dobré, kdyby notářství tady časem bylo celý týden,“ uvedl k jednání starosta.


    [Top]    


Na odboru dopravy se fronty zmenšily

K o p ř i v n i c e (hod) - Téměř rok pracuje na kopřivnické radnici odbor dopravy. Fronty, které se tvořily před evidencí motorových vozidel, se zmenšily. „Jak se lidé dověděli, že má být zrušena evidenční kontrola, tak se fronty trochu zmenšily. Tím, že jsme omezeně zprovoznili i úterky a čtvrtky, rozdělily se i počty lidí, a někdy dokonce v úterý chodí více lidí než v úřední dny,“ uvedl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Zdeněk Polášek.

Ve spravovaném územním obvodu pověřeného města Kopřivnice žije přes dvaačtyřicet tisíc obyvatel, z toho jich 23 158 vlastní řidičský průkaz a odbor dopravy eviduje 29 501 vozidel. „Ze statistiky za deset měsíců vyplynulo, že jsme na oddělení evidence vozidel přihlásili tři tisíce vozidel, dalších 1 655 jich bylo odhlášeno, 668 jich bylo vyřazeno. Jen evidenčních známek - tzv. registračních kontrol - bylo vydáno 3 385 a naši pracovníci zaznamenali další čtyři tisíce jiných změn. Celkem bylo vybráno na správních poplatních za tyto úkony 1 199 695 korun,“ řekl na vysvětlenou Polášek. Jak dodal, každá změna v evidenci chvíli trvá, proto se tu tvoří fronty. „V letošním roce jsme dále vydali 2 318 národních a tři sta mezinárodních řidičských průkazů. K tomu patří i další rozsáhlá agenda, která je pro občany, kteří k nám přicházejí, skryta,“ doplnil šéf dopravního odboru.

Jak už jsme v novinách čtenáře informovali, v souladu s ustanovením zákona č. 361/2000 Sb., pozbývají koncem roku 2005 platnosti řidičské průkazy vydané v období od 1. července 1964 do 31. prosince 2000. Vyměnit za nové je mohou kdykoli, stačí mít s sebou novou fotografii, a pokud nejsou prováděny další změny v údajích, je výměna zdarma.


    [Top]    


Krátce

P ř í b o r (hod) - Čokoládová hvězdička radosti je tradiční vánoční charitativní akce, kterou společnost Nestlé Česko, s. r. o., pořádá letos již pošesté. Od 1. do 9. prosince jezdila po republice čokoládová auta, která přivezla každému dítěti z dětského domova dárek pod stromeček - více než jeden kilogram sladkostí. Čokoládová auta navštívila 148 dětských domovů a 5 555 dětí v celé České republice, a rozvezla tak více než šest tun sladkostí. Jedním z míst, kam auto přijelo, byl i Dětský domov v Příboře.

O s t r a v a (hod) - Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský se již podruhé stal Osobností roku v Moravskoslezském kraji. Svůj hlas mu ve 3. ročníku této čtenářské ankety dalo sto čtyřicet devět lidí, a označilo jej tak za člověka, který se nejvíce zasloužil o rozvoj a zviditelnění Moravskoslezského kraje. Anketu vyhlásilo v listopadu Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, Moravskoslezský deník, Rádio Orion ve spolupráci s Petarda production, a. s. Celkem hlasovalo 591 osob.


    [Top]    


Stíny

Dne 8. prosince v 16.11 hodin oznámil na OO Policie ČR v Kopřivnici řidič linkového autobusu, že těsně po šestnácté hodině odpolední po příjezdu do cílové stanice - Kopřivnice - nádraží ČSAD zjistil, že se v autobusu nachází muž bez známek života, který pravděpodobně zemřel během cesty. Provedeným šetřením policistů OOP Kopřivnice bylo zjištěno, že linkový autobus vyjel v 15.30 hod. z Nového Jičína na trase Žilina, Ženklava, Bařiny a Kopřivnice. Po dojetí do cílové stanice si řidič povšiml muže, který z autobusu nevystoupil, a domníval se, že usnul. Při buzení nejevil známky života. Přivolaný lékař RZS Nový Jičín prováděl resuscitaci, bohužel nedošlo k obnovení životně důležitých funkcí. Lékař jako příčinu smrti stanovil srdeční selhání. Cizí zaviněni nebylo zjištěno. Jednalo se o 68letého muže z místní části Štramberka.

Dne 11. prosince ve večerních hodinách hlídka městská policie prováděla pravidelnou kontrolu zaměřenou na neoprávněný vjezd vozidel do lesa za účelem krádeže stromků. Při kontrole lokality pod Červeným kamenem byl přistižen řidič osobního vozu zn. Ford, který velkou rychlostí vyjel z lesa s jehličnanem 4,5 m dlouhým upevněným na střeše vozidla. Při pronásledování hlídkou MP strom z vozu spadl, vozidlo se zadržet nepodařilo. Stromek byl předán pracovníkům firmy Slumeko.

Dne 13. prosince hlídka MP vyjela na oznámení občanů, že se po ulici Sluneční pohybuje německý ovčák. Hlídce se podařilo psa odchytit po několika neúspěšných pokusech na ulici Školní. Pes byl převezen do útulku ve Vlčovicích.


    [Top]    


Betlémské světlo na Štědrý den

K o p ř i v n i c e (hod) - Na Štědrý den v době od půl desáté do jedenácti hodin budou v Kopřivnici rozdávat křesťanští skauti Betlémské světlo, které bylo zapáleno před několika týdny v rodišti Ježíše Krista v Betlémě. Přímo v Kopřivnici budou na dvou místech skauti rozdávat Betlémské světlo, a to u kulturního domu a u kostela. „Lidé, kteří si chtějí přijít pro Betlémské světlo, by měli mít s sebou petrolejky nebo svíce, které by měly být chráněny před větrem,“ uvedl Stanislav Šimíček, který má tuto akci na starosti.


    [Top]    


Na střeše se objevilo devět mís

Zaměstnancům kulturního domu
v pondělí přibyla neobvyklá práce,
sundávali ze střechy devět záchodových mís.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Devět záchodových mís se během noci z neděle 14. na pondělí 15. prosince objevilo na střeše Technického muzea. Ředitel firmy Ludvík Moravia Lubomír Sazovský připisuje akci stejným lidem, kteří zhruba před rokem opatřili velkoplošnou reklamu Tesco nálepkou čůrajícího chlapečka. „Jednotlivé mísy byly opatřeny různými nápisy a celou akci musela realizovat větší skupinka lidí, přístup na střechu není nikterak snadný,“ nechal se slyšet Sazovský. Skupinka, která si zřejmě říká Piso-art, prý svým počínáním nezpůsobila žádnou škodu, a tak žádné trestní oznámení není připravováno.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Pátrání po osobě

 

Policie České republiky se tímto obrací na širokou veřejnost o pomoc při zjištění totožnosti osoby na obrázku v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Tato osoba se pohybovala v okolí České spořitelny v Bílovci dne 23. 9. 2003 okolo třinácté hodiny. Jakékoliv poznatky k totožnosti tohoto muže sdělit na tel. číslo 556 741 333, případně i na linku 158.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Pohanková kaše byla součástí Štědrého večera

Vánoční křesťanské svátky vnímáme rozdílně s věkem a vírou. Spousta tradic, která se s narozením Ježíše Nazaretského pojila, byla zapomenuta, jiné spatřily světlo světa až v průběhu dalších staletí. Koledníky dnes většinou vidíme pouze v souvislosti s Tříkrálovou sbírkou pro charitu, zato vánoční stromek, který se do českých zemí dostal poprvé v roce 1812 do pražské vily ředitele Stavovského dovadla Jana K. Liebicha, dnes zdobí téměř každou domácnost a veřejné prostranství.

Co se za staletí nezměnilo, je očekávání dětí při nadělování dárečků a snaha hospodyněk připravit štědrovečerní menu co nejbohatší a nejslavnostnější. Dnes už se patrně málokde objeví pohanková kaše slazená při tak výjimečné příležitosti medem, stejně jako v žádné domácnosti nebude na Vánoce tolik vánoček, jako je členů rodiny. „Kdysi se nepeklo cukroví, a tak si naši předci vynahrazovali hojnost sladkostí takovým způsobem,“ podělil se se svými znalostmi českých tradic předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita, pro kterého se stalo shánění starých, zapomenutých a nepoužívaných receptů koníčkem.

I recept kapra na modro podle Magdalény Dobromily Rettigové už dnes nepůsobí jako výjimečná lahůdka, zvlášť, když vezmeme v úvahu, že kuchařka nepovažovala za nutné zbavit rybu šupin, ale dbala na jeho okrášlení před servírováním. Trhni kapra, ale neoškrab ho, vyndej z něho vnitřnosti, rozsekej ho na kusy, přemyj, narovnej na mísu šupinami navrch a polej ho osoleným vařeným vinným octem, čímž hezky zmodrá; pak ten ocet slej na pánev, dej k němu česnek, cibuli, pepř, zázvor, nové koření, hřebíček, kousek tymiánu, dva bobkové listy, jednu petržel, jednu mrkev, půl celeru, vše na nudle nakrájené, osol to trochu, přilej k tomu vinného octa, a je-li tuze ostrý, polovic studniční vody, aby to nebylo příliš kyselé, přikryj pánev pokličkou a nech půl hodiny vařit, pak do toho vlož kapra, opět ho přikryj a nech něco přes čtvrt hodiny vařit; potom vyndej rybu na mísu, proceď na ni ten rosol a nech ve studenou ztuhnout, načež to pěkně okrášli citrónovou kůrou a dej na stůl.

To ve Skotnici přišli s nápadem vydat kuchařku osvědčených receptů babiček stejně jako těch nejoblíbenějších ’rodinných pokladů’, aby neupadly v zapomnění. Sešlo se celkem na třicet sedm receptů od jedenácti hospodyněk. Za zveřejnění by jistě stála většina. Za všechny snad jenom mrkvové šátečky Anny Webrové. Čtvrt kilogramu nastrouhané mrkve spojíme se stejným množstvím visy, 10 dkg moučkového cukru, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg hrubé mouky a práškem do pečiva. Těsto zpracujeme, rozválíme a rádlem nařežeme na čtverečky. Plníme povidly. Stranu rožku, který přijde nahoru, potřeme vodou.

Ať už zůstanete u smaženého kapra s bramborovým salátem nebo vyzkoušíte pohankovou kaši, přejeme všem dobrou chuť a krásné prožití vánočních svátků.


    [Top]    


V přírodě parazitující rostlina má o svátcích značný význam

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří i větvička jmelí, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Čím více je na větvičce bílých bobulek, tím větší štěstí vás potká v novém roce. Polibek pod jmelím zajistí milencům a manželům šťastnou lásku i do budoucna.

Zavěšovat jmelí patří mezi ty vánoční zvyky, které mají pohanský původ. Léčivých účinků stále zelené rostliny si všimli Keltové, kteří věřili, že zavěšená v domě ochraňuje před ohněm a zlými silami. Víra v kouzelnou moc zůstala i po příchodu křesťanství, jenom se zvykům dala nová náplň. Z jeho větví prý Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Po třiatřiceti letech strom porazili Římané a z kmene vyrobili kříž, na kterém Ježíše ukřižovali. Strom prý hanbou seschl do malých keříků a stejně jako věřící jsou živi z Kristova těla, tak i jmelí ze živin jiných stromů.

K dalším vánočním zvykům patří zjišťování zdravotního stavu podle hvězdičky napříč překrojeného jablka nebo podle jádra vlašských ořechů. Pouštěním skořápek se svíčkami v umývadle se zjišťuje, zda dotyčného čeká daleká cesta. Házením pantofle za sebe je pro svobodné a nezadané dívky šancí, jak zjistit, bude-li příští rok jejich rokem svatebním. Lití olova coby věštění budoucnosti je spíše na ústupu, ale uschování šupinky kapra pod talíře při štědrovečerní večeři a poté do peněženky se ještě dodržuje.


    [Top]    


Kapr se salátem je klasickou ukázkou nezdravé stravy

Hitem letošních trhů byl prodej formičky
mořského koníka, přesto většina
domácností peče cukroví tradičních tvarů
podle osvědčených rodinných receptů.
Ilustrační foto: David Macháček

Z hlediska odborníků na zdravou výživu jsou vánoční svátky pro náš organizmus úplnou pohromou. Smažený kapr, bramborový salát, nepřeberné množství druhů cukroví a pečená kachna se zelím a knedlíkem na Boží hod, zkrátka co jídlo, to kalorická a cholesterolová bomba. Snad jen rybí polévka by byla vzata na milost. Není třeba si však slavnostní náladu vánočních svátků kazit neustálým přemýšlením o tom, co je zdravé a co ne. Cokoli je konzumováno v přiměřeném množství, nám nemůže ublížit.

Na druhou stranu lze majonézu nahradit bílým jogurtem, nebo použít majonézu sójovou nebo s označením ’light’. Přidávat uzeninu nebo vajíčka je taky zbytečné. Naopak větší zastoupení by měla mít syrová zelenina, která v klasickém pojetí bramborového salátu zcela chybí. Doporučuje se alespoň jemně nastrouhaná syrová mrkev.

Použitím teflonové pánve lze snížit spotřebu tuku při smažení a tím i kalorií, nebo připravit kapra netradičním způsobem - na černo, na modro apod.

V žádném případě si však nenechme nikým a hlavně ničím (ani řečmi o zdraví) otrávit slavnostní tabuli, ke které usedáme jen jednou do roka. Vždyť hned týden nato přichází Nový rok, kterého stejně jako vloni budeme vítat množstvím chvályhodných předsevzetí od zdravého způsobu života až po snížení nadváhy. Třeba se nám podaří lehce pozbýt kila, která jsme přes svátky tak lehce nabyli.


    [Top]    


Vánočka - symbol vánočních svátků

Vánočka má dlouhou historii a udržela se v oblibě až do dnešní doby. První zmínka o vánočce je z 16. století a za dlouhá léta prošla drobnými proměnami. V minulosti byla pojmenována jako húska nebo calta a někde se v Čechách dodnes setkáváme s nejrůznějšími pojmenováními - pletenice, pletanka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík. Dříve vánočku mohli péct pouze cechovní řemeslníci - pekaři, od 18. století si je začali lidé péct doma sami. První z doma upečených vánoček měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Velká vánočka se na závěr štědrovečerní večeře rozkrájela. Někde z ní o Štědrém večeru dávali po krajíčku dobytku, aby byl zdravý a neškodily mu zlé síly.

Zhotovit vánočku nebylo a není jednoduché, a proto se při přípravě těsta, pletení a pečení vánočky udržovaly různé zvyky. Hospodyně měla zadělávat v bílé zástěře a šátku, neměla mluvit, při kynutí těsta měla vyskakovat vysoko do výšky. Dávným zvykem také bylo zapékání mince. Kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdráv a bohatý po celý následující rok. Připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar.

I dnes se najdou zruční jedinci, kteří dovedou spodní pletenec zhotovit ze sedmi pramenů (nejčastěji se plete ze čtyř), anebo upletou celou vánočku najednou ze šesti pramenů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.