Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Letošní Tatra opět nabídne tanec nejvyšší třídy M

K o p ř i v n i c e (dam) - Parket kulturního domu bude celou sobotu patřit ladné důstojnosti standardních a divokému ohni latinskoamerických tanců. Třicátý listopad se sice v diářích tanečníků doslova hemží mnoha soutěžemi, přesto právě Kopřivnice bude hostit ty nejlepší. Po loňské pauze se totiž na sedmatřicátém ročníku soutěže Tatra vrací statut taneční ligy a s ní také páry nejvyšší třídy M.

Kvalitní konkurenci slibuje také množství přihlášených párů. Zatímco vloni soutěžilo ve standardní části soutěže třicet párů, letos jich pořadatelé již týden před soutěží evidovali už 27 a je přitom zvykem, že velká většina soutěžících se přihlásí až na místě. „Zdá se, že i do tohoto odvětví výrazněji proniká elektronická korespondence, přihlášky přicházejí hlavně e-mailovou poštou a je jich opravdu více než dřív,“ potvrdila organizátorka soutěže Dagmar Rysová. Poněkud překvapivě slabší je zatím obsazení latinskoamerické části, kam se zatím zapsalo jen devatenáct párů, ale vzhledem k tomu, že severní Morava je tradičně výspou tanečníků latiny, je pravděpodobné, že nepoměr mezi oběma částmi soutěže se brzy vyrovná.

Program bude jako již tradičně rozdělen do dvou bloků. V odpolední části startující ve čtrnáct hodin proběhnou základní vyřazovací kola nejprve v latinskoamerických a poté i ve standardních tancích. Večerní galaprogram startující v devatenáct hodin nabídne semifinále a finálové klání ve stejném pořadí. Nejdříve latinu a následně standard. Na odpolední část programu bude i letos možné zakoupit speciální zvýhodněné vstupné.

Tím, co Tatru odlišuje od jiných podniků tanečního sportu, je nahuštěnost doprovodným programem, ani tentokrát organizátoři nezůstanou divákům v tomto směru nic dlužni. V programu vystoupí TK Akcent Ostrava s juniorskou plesovou formací Swingový mejdan, další pravidelní hosté z klubu DUO Istrochem Bratislava přivezou vystoupení nazvané Hotelová akademie a dvacetinásobní mistři republiky v latinskoamerických formacích z klubu Jarky Calábkové předvedou svou novinku Tarzan. „Stejně jako v minulosti i tentokrát je doprovodný program složen ze špičkových čísel. Téměř každé vystoupení, které diváci uvidí, si vysloužilo nějaké ocenění na mistrovství republiky nebo Evropy své kategorie,“ láká na soutěž Rysová. V programu nebudou kromě řady dalších čísel chybět ani vystoupení domácích tanečníků, ty bude kromě žaček ZUŠ Z. Buriana s číslem Sluníčko zastupovat také recesní skupina Direkt s.m.o. Jejich Labutí jezero je, jak někteří členové ansámblu sebevědomě prohlašují, právě tím důvodem, proč je o vstupenky na Tatru 2003 takový zájem.


    [Top]    


Krátce

Milovníci komorní hudby mohou zítra večer vyrazit na Benefiční koncert Církevní konzervatoře z Kroměříže. Nápad pořádat koncerty, jejichž výtěžek putuje na konto Dětského centra v Kopřivnici, vznikl již v roce 2000, a ten letošní je již čtvrtý v pořadí, který Ivana Tesařová společně se svými spolužačkami připravila. V programu, který startuje v osmnáct hodin večer, zazní skladby A. Chačaturjana, A. Skrjabina, Petra Ebena a dalších autorů vážné hudby.

Cimbálová muzika Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou takřka vyprodala velký sál kulturního domu. Koncert nabitý pozitivní energii nabídl písničky z posledních tří cédéček.

Ještě do poloviny prosince je možné si prohlédnout v čítárně Mětské knihovny v Kopřivnici obrazy trojanovické výtvarnice Karly Stiborkové. Kolekce maleb, kreseb pastelem a lavírovaných perokreseb zachycuje architekturu a abstraktní vyjádření hudebních a přírodních motivů. Stiborková má velmi široký záběr, umělecky se vyjadřuje jako malířka, grafička, textilní výtvarnice, fotografka a básnířka.


    [Top]    


Newyorské trio Enon na své pouti Evropou navštívilo i Noru

Frontman kapely Enon John Schmersal
bavil publikum v Noře.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Večer nabitý hudebními lahůdkami nabídla v pondělí sedmnáctého listopadu svým návštěvníkům kopřivnická Nora. Přibližně sto dvacet posluchačů se v CO krytu pod kulturním domem nejprve zaposlouchalo do muziky domácích LU, následovali hosté z Tábora a večer uzavíralo originální newyorské trio Enon. LU koncertní večer sice otvírali, ale dokázali publikum přesvědčit, že za rok od svého prvního veřejného vystoupení ušla kapela hezký kus cesty a že její chystané debutové cédéčko bude určitě stát za to. Táborská formace Waawe o něco později naznačila, kam bude muzika ten večer směřovat a svou hudbu vycházející z psychedelických a hardcorových kořenů kořenila elektronickými experimenty. Kapela, která má za sebou již několik zahraničních turné, předvedla nápaditou a nevtíravou muziku, která si v publiku našla celou řadu nadšených posluchačů. Waawe do Kopřivnice doprovodili Enon, kterým předskakovali i předchozí večer v pražském klubu 007. Enon vtrhli na pódium jen po krátké pauze a hned během první skladby se jí podařilo strhnout většinu publika. Podivná směsice stylů a hráčských postupů se střídala písničku od písničky a tyto experimenty bavily nejen posluchače, ale očividně i trio na pódiu. Vystoupení newyorských muzikantů netáhlo jen místní, koneckonců po Praze byla Nora jediným místem v ČR, kde se Enon v rámci podzimního turné zastavili.


    [Top]    


Klub chystá divadlo i taneční drum’n’bass

K o p ř i v n i c e (dam) - Další divadelní představení z místního domu dětí přináší dnešní pokračování projektu Prkno. Od osmi večer bude v hudebním sále vystupovat divadelní soubor Těleso XY s autorskou hrou Skok.

Zítra už má Nora na programu opět muziku, ve dvacet hodin startuje v CO krytu pod kulturním domem drum’n’bassová seance nazvaná BULVY@dream’n’bass.

Tancechtivému publiku bude hrát DJ Yadel z ostravské Dvojky-trojky, orlovský Knaypa s MC Rippou a v neposlední řadě trojice Layosh, Thement, Forest z Kozbachu.


    [Top]    


Bolestný vznik inscenace Racek se vyplatil

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně jedno z nejzajímavějších představení předplatitelské sezony nabídlo minulý týden kopřivnickému publiku Slovácké divadlo. Jejich Racek byl sice stravitelný především pro diváka, který nelpí na pietním a konzervativním přístupu ke klasikům Čechovova formátu, ale konzervativní divák nemohl uherskohradišťské inscenaci upřít úžasnou dynamiku a vizuální zajímavost.

Představení, které nadchlo také kritiky, a bylo dokonce navrženo na inscenaci roku, na jihu Moravy připravila původem ukrajinská režisérka Oxana Smilková. Tuto osobitou umělkyni při jejích cestách mezi tuzemskými scénami předchází pověst režijního tyrana. „Je to pravda úplně ve všem. My jsme sice slyšeli, že paní Smilková je náročná, ale nevěřili jsme tomu až do okamžiku, kdy s námi začala zkoušet. Něco takového jsme nezažili opravdu nikdy, a to jsme pracovali třeba s Pitínským a dalšími tvrdými režiséry,“ prozradil herec Josef Kubáník, který je neoficiálním mluvčím souboru.

Při přípravě Racka byli prý herci v divadle od rána do večera. „Pořád jsme zkoušeli, kdykoliv byla chvilka, tak nás táhla na jeviště. Ona sama je velmi vitální paní, a tak obcházela secondhandy a sháněla kostýmy a věci, které by se jí do představení hodily. Ona prostě žila pouze tou inscenací a nás nutila, abychom se tomu jejímu tempu podřídili. Bylo to velmi náročné až vyčerpávající, dokonce natolik, že jsme si říkali, že už to nechceme zažít,“ zavzpomínal Kubáník. Při nácviku scény v čínských kostýmech nutila prý Smilková své herce chodit asi čtyři hodiny v přesně vyměřeném kruhu, dokud nebyla spokojená s každým sebemenším detailem a každým pohybem. Přesto, že zkoušení Racka bylo asi zatím to nejnáročnější, co ve Slováckém divadle absolvovali, někteří členové souboru s ročním odstupem tvrdí, že by si spolupráci s Oxanou Smilkovou rádi zopakovali. „Proces vzniku inscenace totiž i za cenu těch bolestí stál za to. Paní režisérce se podařilo do nás vložit něco, s čím můžeme pracovat i v jiných kusech,“ tvrdí Kubáník. Jestli je velmi tvrdý přístup ke zkoušení na konečném výsledku inscenace vidět, je diskutabilní, podle herců to ale není důležité. „Rozhodující je, aby se celkový vjem z představení dostal přes rampu k divákovi. A to myslím funguje,“ uzavřel Kubáník.


    [Top]    


Boni pueri zazpívají v Příboře

P ř í b o r (dam) - Sousední Příbor bude v neděli 30. listopadu hostit nejznámější tuzemský chlapecký sbor. Královéhradečtí Boni pueri budou zpívat v Katolickém domě, zatímco druhá koncertní skupina sboru bude v týž den vystupovat s Lucií Bílou na Staroměstském náměstí.

Vánoční program, který ‘Dobří chlapci’ zahájí v sedmnáct hodin v Příboře, bude velmi podobný tomu, se kterým právě před rokem nadchli Kopřivnici. V první polovině koncertu se posluchači mohou těšit na výběr z díla evropských mistrů klasické hudby. Znít bude muzika Wolfganga Amadea Mozarta, Antonína Dvořáka, Caesara Francka, Georga Friedricha Händela a dalších. Po přestávce v bloku nazvaném Kouzelné vánoce pak Boni pueri zazpívají vánoční písně a koledy z celého světa od Rakouska, přes Španělsko, Anglii, USA až k písni pocházející z Afriky. Chybět nebude také pásmo českých vánočních písní.

Boni pueri vznikli z roce 1982 a za jednadvacet let své existence se stali jedním z nejuznávanějších a v poslední době také díky spolupráci s mnoha známými umělci také nejpopulárnějších sborů u nás. Třísetpadesátičlenný sbor dosud absolvoval více než 1 500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii. Vydal sedm vlastních nahrávek a na dalších třinácti se podílel. Boni pueri zpívali po boku takových hvězd klasické hudby, jako je José Carreras, a jako jeden z mála sborů je pravidelně hostem prestižních zahraničních festivalů. Soubor vedený Pavlem Horákem se podílí také na řadě ojedinělých projektů. K těm patří například kompletní nastudování Bachových Matoušových pašijí a jejich pravidelné uvádění na prestižních místech v Holandsku nebo účinkování při novodobé premiéře korunovační opery J. D. Zelenky Sub olea pacis et palma virtutis na Pražském hradě.


    [Top]    


Kino promítne dvě komedie a thriller

K o p ř i v n i c e (dam) - Kriminální komedií Švindlíři startuje dnes v osmnáct hodin další promítací cyklus kina Puls. Příběh psychicky narušeného mužíčka, který se spolu s přítelem živí malými podvody, se zcela změní, když shodou náhod zjistí, že má čtrnáctiletou dceru, která se s ním hodlá potkat. Royův život je zcela převrácený naruby a jeho dcerka navíc hodlá tátovi fušovat do řemesla. Švindlíři jsou prvním pokusem fenomenálního Ridleyho Scotta (Vetřelec, Gladiátor) o režírování komedie. Přestože jeho režie není vůbec špatná a obsazení filmu s Nicolasem Cagem v hlavní roli je také slibné, výsledný efekt trošku kazí nedotažený scénář.

Dalším filmem, který Puls divákům nabídne, je thriller Zelené peklo. Zamotaný děj se točí kolem vyšetřování záhadného zmizení větší části elitní vojenské jednotky během rutinního cvičení. Ve filmu si zahráli John Travolta, Connie Nielsen či Samuel L. Jackson.

Na prvního prosince je v kině plánováno promítání koprodukční hořké komedie Strach a chvění. Snímek o evropské dívce, která rok otročí v kancelářích japonské korporace, sbíral úspěchy na letošním MFF v Karlových Varech.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.