Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 41/2003
ze dne 27. listopadu 2003

Zprávy z města a okolí

Odkanalizování pokročilo vydáním územního rozhodnutí

Sjezdovka na Červeném kameni se čistí od náletových dřevin

V Lubině obnovili po devíti letech tradici vítání občánků

Tržnici Pronas získal v dražbě nový majitel

Radní schválili projekt rekonstrukce jídelen základních a mateřských škol

Další mimořádné jednání zastupitelů

Dotace z krajského úřadu se použije na vybavení informačního centra

Stíny

Řidiče ve městě už mírní radar u cesty

Krátce

Domácímu násilí čelí šestnáct procent obyvatel

Ředitelka centra hodnotí pozitivní přístup dětí, občanů a institucí

Moravskoslezský kraj zredukoval síť zubních pohotovostních služeb

Některé instituce zapomněly ve státní svátek vyvěsit vlajku

Obce hledají možnosti financování čističek a kanalizací

V Příboře připravují privatizaci bytů


    [Top]    


Odkanalizování pokročilo vydáním územního rozhodnutí

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý měsíc bylo vydáno územní rozhodnutí na stavbu ’Kopřivnice - odkanalizování místních částí Lubina, Vlčovice, Mniší’. Odkanalizování je navrženo systémem kanalizačních sběračů odvádějících odpadní vody jak gravitačně, tak i tlakovou kanalizací až do hlavní přečerpávací stanice. Ta bude umístěna v Lubině a následně budou odpadní vody tlakovou kanalizací odváděny na městskou čistírnu odpadních vod v Kopřivnici.

Na čistírně odpadních vod byla provedena rekonstrukce, která nejen výrazně zkvalitnila čištění, ale zvětšila kapacitu čističky natolik, že pojme i odpadní vody z místních částí. Počátkem září byl zahájen jednoletý zkušební provoz.

„Dalším krokem bude vypracování projektové dokumentace ke stavebnímu řízení pro I. etapu. Ta by měla obsahovat hlavní čerpací stanici a tlakovou kanalizaci pro městskou čistírnu odpadních vod,“ uvedl pracovník odboru životního prostředí Daniel Papák. Náklady na I. etapu odkanalizování se odhadem budou pohybovat ve výši dvaceti až třiceti milionů korun.

V současné době je území místních částí nesystematicky odvodňováno množstvím samostatných stok zaústěných do vodního toku Lubina případně do jeho přítoků - Sýkorečky, Svěceného potoka, Lubinky a do náhonů. Veřejná kanalizace v místních částech funguje jako kanalizace jednotná, tzn. že odvádí splaškové i dešťové vody. Splaškové vody jsou částečně předčištěny v septicích u jednotlivých nemovitostí.

Vypouštění nedostatečně čištěných odpadních vod z veřejné kanalizace je v Lubině povoleno v současné době ze šesti výustí, v Mniší ze čtyř a ve Vlčovicích ze dvou vyústí. Platnost povolení k vypouštění nedostatečně čištěných odpadních vod končí 31. prosince příštího roku.

„O vydání nového povolení bude muset město Kopřivnice požádat odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě,“ uvedl k dalšímu postupu města Daniel Papák. Zároveň připustil, že pokud nebude povolení vydáno, lze očekávat od vodoprávního úřadu nebo České inspekce životního prostředí finanční postihy. Rozmezí výše pokuty je zákonem stanoveno od deseti tisíc do deseti milionů korun.

Podle v současnosti prováděných rozborů vypouštěných odpadních vod, které pro město provádí autorizovaná osoba, bývají nejvýše přípustné hodnoty ukazatelů znečištění odpadních vod z několika vyústí překračovány.


    [Top]    


Sjezdovka na Červeném kameni se čistí od náletových dřevin

K o p ř i v n i c e (ili) - Na sjezdovce na Červeném kameni dochází v těchto týdnech k úpravě areálu. „Jedná se zejména o ořez nízkovisících větví a náletových dřevin, rostoucích po okrajích sjezdovky, z důvodu bezpečnosti tak, aby byl umožněn provoz po celé šířce sjezdovky,“ odůvodnil kácení pracovník odboru životního prostředí a zemědělství Jiří Macíček s poukazem, že se jedná o řádně povolenou záležitost. „Navíc veškeré rány, které vzniknou při ořezu nízkovisících větví, jsou okamžitě sanovány speciálním nátěrem proti vzniku hnilob,“ dodal lesní hospodář. Takto vytěžené dřevo bude započítáno do nahodilé těžby, které je součástí plánované těžby pro letošní rok.


    [Top]    


V Lubině obnovili po devíti letech tradici vítání občánků

V Lubině v neděli obnovili vítání občánků.
Vstup do společnosti tam spolu s rodiči
oslavilo jedenáct dětí narozených
v tomto kalendářním roce.
Foto: David Macháček

L u b i n a (ili) - Na žádost občanů obnovila místní komise po devíti letech tradici vítání občánků. Podle kroniky tehdejšího sboru pro občanské záležitosti se takováto akce v Lubině naposledy uskutečnila v roce 1994.

Jedenáct dětí, které se v obci narodily od ledna letošního roku do října, se spolu s rodiči i prarodiči sešlo v neděli v zasedací místnosti Katolického domu. „Potěšilo nás, že přišli úplně všichni, stoprocentní účast jsme opravdu nečekali,“ svěřila se za místní komisi hlavní organizátorka Jindřiška Jašíčková, které se tak nepotvrdily obavy, aby vítání občánků lidé nepovažovali za překonanou záležitost a formalitu spojenou s minulým režimem.

Znovuobnovením tradice žila doslova celá obec - Společnost Katolického domu dala místní komisi bezplatně k dispozici zasedací místnost, základní škola připravila důstojný kulturní program, na akci se spolupodílel i svaz žen. Díky finanční podpoře města dostaly děti pamětní knihu Naše děťátko a maminky malou kytičku.

Slovy uznání a chvály nešetřil ani přítomný místostarosta Vladislav Kryške, který byl překvapen velkou účastí. „Je jenom škoda, že se tradice na tak dlouho přerušila,“ dodal Kryške, protože Lubina se může navzdory celorepublikovému trendu pyšnit každoročně vysokým přírůstkem dětí.


    [Top]    


Tržnici Pronas získal v dražbě nový majitel

K o p ř i v n i c e (dam) - Objekt tržnice Pronas má nového majitele. Budova na Štefánikově ulici v Kopřivnici byla v závěru října na návrh správce konkurzní podstaty Společnosti Pronas dána do dražby.

„Dražba proběhla úspěšně,“ potvrdil Boris Navrátil z třinecké realitní kanceláře Sting, jež dražbu organizovala, jméno nového majitele ovšem sdělit odmítl. Kupec získal tržnici přestavěnou z bývalé tovární haly za vyvolávací cenu sedm milionů tři sta tisíc korun, když odhadní cena stanovená znalcem byla stanovena o čtyřicet tisíc nižší.


    [Top]    


Radní schválili projekt rekonstrukce jídelen základních a mateřských škol

K o p ř i v n i c e (hod) - Na své poslední schůzi se rada města zabývala projektem na rekonstrukci školních jídelen. Ty neodpovídají novým hygienickým předpisům, proto město vypsalo na zpracování projektové dokumentace rekonstrukce školních jídelen veřejnou soutěž, do které se přihlásilo pět firem. Na poslední schůzi rady byla na doporučení komise schválena nabídka, která vycházela nejlevněji. Součástí nabídky byla i smlouva na zpracování projektu, kterou rada neschvalovala, neboť ji bylo zapotřebí ještě doplnit.

Kopřivnická radnice objednala již v loňském roce studii, která měla navrhnout řešení modernizace školních jídelen. První varianta navrhovala rekonstruovat všechny kuchyně, podle druhé by měly vzniknout dvě až tři centrální jídelny a další by sloužily pouze jako výdejny. Druhá varianta je levnější a pro ni se rada rozhodla už dříve.

„Ze zpracované studie vyplývá doporučení, že vývařovny by měly být na Základní škole 17. listopadu a na ulici Alšově. Je zde ještě i možnost, že pokud by nastal pozitivní zlom v demografickém vývoji, mohla by být ještě třetí vývařovna, a to na škole dr. Horákové. Rekonstrukce by se měla dělat po etapách,“ uvedl k problematice školních jídelen místostarosta Bureš.

Školský odbor podal žádost o dotaci na realizaci rekonstrukce a město by mohlo získat asi patnáct milionů korun. „Z toho důvodu je nutné, aby se příprava projektu rozjela, protože pokud bychom čekali, nestačili bychom peníze ve velice krátké době proinvestovat. Bude nutné, aby se v příštím roce udělala jedna centrální jídelna, ale která to bude, ještě není rozhodnuto,“ dodal místostarosta.

Město v současné době vyhlásí veřejnou soutěž na realizaci celého projektu.


    [Top]    


Další mimořádné jednání zastupitelů

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve středu 3. prosince se sejdou v anexu Městského úřadu v Kopřivnici v patnáct hodin zastupitelé města ke svému mimořádnému jednání. Na programu schůze bude smlouva o postoupení pohledávky za Eduardem Indrúchem a dohoda o přistoupení k závazku a poskytnutí účelové dotace na opravu společných částí domu bytovému družstvu.


    [Top]    


Dotace z krajského úřadu se použije na vybavení informačního centra

K o p ř i v n i c e (hod) - Již podruhé získalo Městské informační centrum Kopřivnice grant krajského úřadu Moravskoslezského kraje ve výši sto tisíc korun. „Abychom získali maximální částku, musíme splnit určitá kritéria. Kraj finance rozděluje na dvě poloviny, první polovinu dostaneme ještě letos, druhou v příštím roce podle toho, jak dopadne hodnocení komise, která zkontroluje, zdali souhlasí údaje a činnosti napsané v přihlášce. Komise kontroluje počet zaměstnanců, otvírací dobu a také naši činnost,“ uvedl ke kritériím získání dotace z kraje Vladan Jílek, ředitel Kulturního domu Kopřivnice, p. o.

Pokud by komise zjistila nějaké nesrovnalosti, krátila by druhou část dotace. „Část loňské a letošní dotace chceme použít na dovybavení interiéru informačního centra. Koupili jsme stojany a nástěnné držáky na propagační materiál. Radnice nám zaplatila stavební úpravy, ale zbytek je na nás, abychom dovybavili prostory novým nábytkem. Také musíme udělat nové rozvody počítačové sítě, elektriky, zabezpečovací systém. Chceme dokoupit ještě jeden počítač pro veřejnost. Pokud nám nějaké peníze zbydou, použijeme je k propagaci města v celostátním tisku,“ vysvětlil účel použití finančních prostředků Jílek.

Nově bude označeno informační centrum oboustranným světelným panelem a polepem dveří tak, aby se zlepšila orientace a návštěvníci Kopřivnice je snáze našli. Podle příslibu ředitele KDK, p. o., by od nové turistické sezony měla být rozšířena otevírací doba, a to o celé soboty a neděle.


    [Top]    


Stíny

Dne 18. listopadu ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že na ulici Kadláčkově nějaký řidič naboural auta a utekl do vchodu. Hlídka MP, která se okamžitě dostavila na místo, zadržela řidiče vozidla, který byl podezřelý ze spáchání dopravní nehody. Jednalo se o 36letého muže ze Štramberka. Na místě se nacházel ještě jeden muž, který tvrdil, že dopravní nehodu způsobil on. Při zjišťování totožnosti vyšlo najevo, že se jedná o muže, který je celostátně hledaný. Jednalo se o 24letého muže z Ostravy. Přivolaná hlídka Policie ČR si oba podezřelé převzala k dalšímu šetření.

Dne 20. listopadu telefonicky oznámila prodavačka z prodejny potravin Diskont, že přichytili muže při krádeži zboží. Na místo byla vyslána hlídka. V prodejně se nacházel muž, který odcizil láhev rumu. Strážníkům sdělil, že si odskočil z práce a láhev odcizil úmyslně. Protože nemohl prokázat svoji totožnost, byl předveden na OO Policie ČR ke zjištění totožnosti. Zde se ukázalo, že dotyčný se už dopustil majetkové trestné činnosti a pro podezření ze spáchání trestného činu byl ponechán na OO P ČR.

V pátek 21. listopadu kolem dvaadvacáté hodiny v Petřvaldě dva mladíci požádali o zapůjčení mobilního telefonu J. K. Poté, co jim vytočil číslo, mobil v hodnotě tisíc korun mu sebrali a dali se na útěk. Vydal se za nimi. Když je doběhl, začali ho bít a kopat. Policisté oba mladíky ve věku dvaadvacet a šestnáct let zadrželi. Jsou stíháni pro trestný čin krádeže, spáchaný formou spolupachatelství. Byli umístěni v policejní cele s návrhem na vzetí do vazby.


    [Top]    


Řidiče ve městě už mírní radar u cesty

Od pondělního rána už měří autům
projíždějícím ulicí Čs. armády rychlost
nový radar městské policie. Ta jej zakoupila
z peněz na prevenci kriminality.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Od začátku týdne sleduje rychlost projíždějících automobilů na kopřivnické ulici Čs. armády radar. Zařízení, které městská policie pořídila díky dotaci z ministerského programu prevence kriminality, bude nejen psychologicky působit na řidiče, aby povolili plynový pedál, ale také zpracovávat cenné statistiky. „Údaje o tom, kdy jsou přestupky řidičů nejčastější, budeme předávat Policii ČR, a ta si pak podle nich může upravit program silničních kontrol,“ řekl velitel městských strážníků Jan Müller.

Cesta k radarovému zařízení včetně příslušenství v celkové hodnotě dvě stě třiceti tisíc korun byla poměrně složitá. Nejdříve se Kopřivnice dočkala verdiktu, podle kterého jí neměla být dotace přiznána, o něco později se však peníze našly a žádosti o dvousettisícovou dotaci bylo vyhověno. Než se však peníze fyzicky dostaly na účet města, uběhlo několik dalších měsíců, a tak se také radar do ulic dostal o dost později, než si městská policie přála.

První umístění měřicího zařízení bude shodné s místem, kde byl přenosný radar situován při jeho testování na začátku roku. Z příjezdu od Lubiny se pak bude v nepravidelných cyklech stěhovat na různá místa ve městě. „Máme vytipováno několik lokalit. Lidé si stěžují, že rychle se jezdí na ulici Záhumenní nebo u benzinky na příjezdu od Nového Jičína. Zájem o umístění radaru mají také v místních částech, kde ovšem budeme ještě muset vyřešit jeho zabezpečení,“ uvedl Müller.

Kopřivnická městská policie dostala nedávno do výbavy ještě dvě neprůstřelné vesty. „Zatím se nestalo, že by na strážníka ve službě někdo vystřelil. Nemohu o nich říct, že jsou k ničemu. Kdyby měly zachránit život jednou za dvacet let, tak to stojí za to,“ nechal se slyšet velitel strážníků, který ovšem nepatřil k nadšeným příznivcům nákupu nákladných ochranných prostředků.

Dvě neprůstřelné vesty stály městskou kasu bezmála čtyřicet tisíc korun a jejich nákup si vynutili někteří strážníci, kteří se prý necítili ve službě bezpečně. Městští policisté ovšem nebudou vesty používat běžně během svých dvanáctihodinových služeb. „Brát si je budou asi jen v případech, kde se dá očekávat větší nebezpečí. Vesty jsou těžké a nepohodlné, celá služba se v nich strávit nedá,“ uzavřel Müller.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Firma Fastav Development, s. r. o., Vsetín má zpracované plány na výstavbu dvoupodlažního polyfunkčního domu, který by měl stát v těsné blízkosti Kauflandu. Tam by mohli drobní a malí živnostníci mít své provozovny. Plány jsou již přes rok schváleny, ale jak jsme se dozvěděli na radnici, jedná se zatím o utopii, protože ze strany kopřivnických podnikatelů je zájem o odkoupení provozní jednotky téměř nulový.

Z á v i š i c e (hod) - V pátek 21. listopadu byla pokřtěna již čtvrtá knížka kopřivnického starosty Jiřího Tichánka s názvem Šlechtická sídla na Novojičínsku, která se právě v současnosti dostává na pulty knihkupectví. Spoluautorem je Zdeněk Šerý. Kmotrem se stal tajemník kopřivnické radnice Josef Jiřík. Barevná publikace, která vyšla v tisícovém nákladu, je věnována historickým šlechtickým sídlům novojičínského okresu.


    [Top]    


Domácímu násilí čelí šestnáct procent obyvatel

K o p ř i v n i c e (ili) - Na půdě parlamentu vznikla Aliance proti domácímu násilí, jejímž cílem je prosadit do roku 2004 zákonnou úpravu této problematiky.

Domácí násilí postihuje šestnáct procent občanů České republiky. Dosud však neexistuje žádná specifická právní úprava, která by tento problém řešila. To byl také důvod vzniku Aliance proti domácímu násilí, která se ustavila na půdě parlamentu a jejímž cílem je prosadit zákonnou úpravu této problematiky do roku 2004.

Iniciátorem vzniku Aliance bylo občanské sdružení Bílý kruh bezpečí, které od roku 1991 pomáhá obětem trestných činů, především domácího násilí. Aliance má připraveno jednadvacet kroků, které by měly vést k přijetí zákona. Dosud se podařily první tři - byla založena nonstop Linka pomoci obětem, proveden unikátní výzkum, který zmapoval problém domácího násilí, a proběhla mediální kampaň s cílem informovat veřejnost. Jak uvedla Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí, Česká republika chce jít cestou, která kombinuje opatření trestněprávní a sociálněprávní.

Oficiální provoz letos na podzim zahájila DONA Centrum jako součást pilotního projektu Bílého kruhu bezpečí ’Interdisciplinární přístup k řešení případů domácího násilí’, který probíhá pod patronací hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenosvkého.

V rámci interdisciplinárního týmu se sdružili zástupci Policie ČR, městské policie, oddělení sociálněprávní ochrany dětí magistrátu, manželské poradny, Krizového centra pro děti a rodinu, přestupkového oddělení, sociálního oddělení fakultní nemocnice, oddělení prevence kriminality magistrátu a charitního azylového domu. Cílem práce je vytvoření systému účinné pomoci obětem domácího násilí na úrovni města Ostravy. Vytvořený model bude možno přenést i do jiných měst a krajů České republiky.

Nezbytnost takovýchto sdružení a organizací dokladuje i situace v našem regionu. „Od počátku letošního roku došlo na Novojičínsku k pětatřiceti případům, které se dají kvalifikovat jako domácí násilí. Jednalo se většinou o partnerské nebo manželské rozepře. K jednomu případu došlo také, když žena bodla svého muže nožem,” uvedla ze statistiky policejní mluvčí Miroslava Šálková.


    [Top]    


Ředitelka centra hodnotí pozitivní přístup dětí, občanů a institucí

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoroční přehlídka fyzicky a mentálně handicapované mládeže Motýlek dává možnost prezentovat činnost ústavů a center na straně jedné, na druhé zvyšuje u ostatních lidí sociální cítění. „Není to jenom o návštěvě Motýlka, ale i o otevřené dlani, kterou nám letos všichni štědře přispěli,“ zhodnotila návštěvníky letošní přehlídky ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. Ti nešetřili na dobrovolném vstupném, stejně jako při koupi výrobků od handicapovaných dětí. „Nemalý přínos na realizaci přehlídky mají i děti kopřivnických škol a Junáci, kteří se podílejí na výzdobě prostor kulturního domu nebo v rámci Stonožkového týdne přispěli finanční částkou,“ nemůže si vynachválit až udivující přístup nejmladších ředitelka Jančálková.

Jedním slovem však dodává, že i spolupráce s institucemi je rok od roku na lepší úrovni. Ať už se jedná o hlavního pořadatelského partnera kulturní dům, Městský úřad Kopřivnice, Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě nebo Ministerstvo kultury v Praze. „Jsem ráda, že jsou našim dětem všichni pozitivně nakloněni,“ dodala Jančálková na adresu dětí, občanů, institucí a nejméně padesátky drobných sponzorů.


    [Top]    


Moravskoslezský kraj zredukoval síť zubních pohotovostních služeb

O s t r a v a (hod) - Moravskoslezský kraj optimalizoval síť poskytování stomatologické lékařské služby první pomoci (dále jen LSPP), kterou schválila rada kraje s účinností od 1. listopadu letošního roku. Od tohoto data je stomatologická lékařská služba první pomoci poskytována pouze v nepracovní dny a svátky omezeně. „K optimalizaci přistoupil kraj na základě analýzy zpracované z podnětu zástupců oblastních stomatologických komor. Vyplývá z ní, že od roku 1993, kdy se z velké části privatizovala stomatologická pracoviště, došlo k postupnému snížení potřebnosti stomatologické LSPP, a to jak frekvencí pacientů, tak i závažností jejich obtíží. Případné náhlé stavy (úrazy) jsou indikovány k ošetření na odborných stomatochirurgických pracovištích v nemocnicích. Většinu ošetřených případů na stomatologické LSPP tvoří pacienti, jejichž problémy trvají už řadu dní a nebezpečí z prodlení u nich vesměs nehrozí,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Podle mluvčí bude celá situace monitorována a za období listopad a prosinec 2003 bude vyhodnocena.

Sazby za poskytování stomatologické LSPP byly k 1. listopadu nastaveny jednotně pro celý kraj a jsou stejné jako sazby pro lékaře poskytující LSPP pro dospělé a děti. „Sazba u mandátní smlouvy činí 284 korun za hodinu, a to včetně pětatřicetiprocentního odvodu. Dříve se tato sazba v rámci kraje lišila u jednotlivých lékařů a pohybovala se v rozmezí od sedmdesáti do sto padesáti korun,“ uvedla Koláčková, jak jsou lékaři pohotovostních služeb placeni.

V našem okrese je zajišťována stomatologická lékařská služba první pomoci v nepracovní dny a svátky v Novém Jičíně na ulici Msgr. Šrámka č. p. 11, a to od osmi do třinácti hodin.


    [Top]    


Některé instituce zapomněly ve státní svátek vyvěsit vlajku

K o p ř i v n i c e - V polovině roku 2000 byl schválen zákon o státních svátcích, významných dnech a o dnech pracovního klidu. Rok nato následovalo schválení zákona o užívání státních symbolů České republiky, kterými jsou velký a malý státní znak, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a hymna. Podle tohoto zákona jsou povinny úřady, školy, a to včetně předškolních zařízení, vyvěšovat u příležitosti státních svátků či významných dnů státní vlajku. V zákoně je stanoveno, že vlajková výzdoba začíná zpravidla v šestnáct hodin dne předcházejícího a končí v osm hodin následujícího dne po státním svátku. Ostatní fyzické a právnické osoby a organizační složky mohou užít státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv.

Při posledním státním svátku v pondělí 17. listopadu visela vlajka ČR na budově městského úřadu, Katolickém domě a na základních školách, vyjma zvláštní, a také před průmyslovou školou. Ostatní instituce v Kopřivnici a ani předškolská zařízení nevyvěsily ani papírové vlajky. Je škoda, že vlajku používají jen fandové při mistrovských nebo olympijských, hokejových, případně fotbalových kláních. Chybí nám americká hrdost k vlajce či hymně. My takovou úctu nemáme. Jak si jinak vysvětlit, že při státní hymně si muži nesundají ani čepici, a někteří se dokonce baví.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Obce hledají možnosti financování čističek a kanalizací

M i k r o r e g i o n (ili) - Problémem čištění odpadních vod a kanalizace se v současné době intenzivně zabývají všechny obce a města našeho mikroregionu, neboť příštím rokem totiž vyprší platnost povolení k vypouštění nedostatečně čištěných odpadních vod do místních toků.

Podle slov Čestmíra Bára má sousední Štramberk dvě čistírny odpadních vod a v současné době řeší převedení části kanalizačního řádu pod Moravskoslezské vodovody a kanalizace.

„Příbor je až na jednu ulici, která je za kopcem, zcela odkanalizován a i v tomto případě je již zpracován projekt na přečerpávání odpadních vod na čističku,“ uvedla odpovědná pracovnice Městského úřadu v Příboře Libuše Volná s tím, že spádové obce Hájov a Prchalov teprve na odkanalizování čekají.

Mošnov a Skotnice řeší odkanalizování obcí společně, navíc v rámci regionu Poodří. „Tato spolupráce nám umožnila získat dotace na zpracování projektové dokumentace,“ uvedla starostka Skotnice Anna Mužná a zároveň přiznává, že teprve hledají možnosti financování odkanalizování, která obec přijde na jednapadesát milionů korun.

„Mošnov je sice ze dvou třetin odkanalizován, ale stejně jsou třemi vyústěmi odpadní vody svedeny do řeky Lubiny,“ přiblížil současný stav mošnovský starosta Roman Máca. Obě obce, Mošnov i Skotnice, v projektu počítají s napojením na velkokapacitní čističku odpadních vod na mošnovském letišti.

Kateřinice se šesti sty obyvateli při pravidelných kontrolách na čtyřech odběrných místech podle starosty Vladimíra Londina z 99,9 procent splňují předepsané limity vypouštěných odpadních vod. Díky rozlehlosti zástavby se však částka na odkanalizování a čističku odhadem vyšplhá na astronomickou částku 70 až 80 milionů korun. „Stále ještě není rozhodnuto, zda dáme přednost společné čističce odpadních vod ve spolupráci se sousední Trnávkou nebo dvěma samostatným čističkám,“ přibližuje stádium úvah starosta Kateřinic, který se živě zajímá o možnosti získání dotací a financování celého projektu.

Závišice mají plány na projektovou dokumentaci zpracovány zhruba deset let, ale její realizace je z finančních důvodů pro obec nedostupná. Se stejným problémem se potýká i Trnávka, která si nechává zpracovat studii odkanalizování obce v rámci regionu Poodří.

Starosta Ženklavy Miroslav Drozd přiznává, že v tomto směru čeká obec spousta jednání. „Čističku obec nemá, pouze nedávno dostavěné domy, na které se již vztahoval nový zákon. A sehnat odhadem čtyřicet milionů korun nad rámec rozpočtu obce bude tvrdým oříškem,“ doplnil starosta Drozd.

Výstavba kanalizace a čističky je v Petřvaldě v plánu od roku 1991, její realizace obec přijde na sto pětatřicet milionů korun. „Přes region Poodří úzce spolupracujeme s obcemi Bartošovice, Jistebník a Suchdol nad Odrou, s kterými společně žádáme o dotace,“ uvedl starosta Vojtěch Myška, který již pro obec získal územní rozhodnutí. Ve srovnání s ostatními obcemi má Petřvald v postupu realizace plánů na odkanalizování obce a vybudování čističky odpadních vod výrazný náskok.


    [Top]    


V Příboře připravují privatizaci bytů

P ř í b o r (hod) - Na internetových stránkách příborské radnice se vede velká diskuze k připravované privatizaci bytového fondu města Příbora. Podle starosty Milana Strakoše je dobře, že se o prodeji obecních bytů začíná diskutovat i na internetu. Čím víc názorů, tím lépe si zastupitelé budou moci s touto problematikou poradit.

Na dotaz, jak se plánuje privatizace, nám Věra Těšlíková z odboru správy majetku, školství, bytového a místního hospodářství příborské radnice odpověděla, že „záležitost privatizace obecních bytů v Příboře je ve fázi přípravné. To znamená, že doposud není znám rozsah ani cena bytů navržených k privatizaci. Na posledním zastupitelstvu dne 6. listopadu byla určena pracovní skupina z členů zastupitelstva, která bude pracovat na přípravě podkladů pro privatizaci obecních bytů. Výsledek práce této pracovní skupiny má být projednán na dubnovém zastupitelstvu v roce 2004. Na tomto zastupitelstvu by už měl být znám přesný rozsah privatizace, podmínky prodeje včetně navržené ceny.“

Při přípravě pravidel pro prodej obecních domů chce radnice využít zkušeností z okolních měst a obcí, kde již privatizace proběhla nebo je realizována. Dále chce brát radnice v potaz fakt, že v rámci nabídky k prodeji musí být upřednostněni oprávnění nájemci bytů a nebytových prostor.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.