Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Noru zaplaví muzika newyorských Enon

K o p ř i v n i c e (dam) - Pestrý hudební koláč čeká na všechny, kdo sváteční večer 17. listopadu nebudou trávit doma, ale vyrazí do Nory. Kromě newyorských Enon bude v CO krytu koncertovat také Waave z Tábora a domácí LU.

Hlavní hvězdou večera bude jistě americká trojice v čele s frontmanem Johnem Schmersalem. Jejich muzika uvádí kritiky stejně jako laické posluchače do tranzu. Enon jsou charakterističtí novátorským spojováním nesourodých motivů a hudebních vlivů. Kapela své posluchače neustále udržuje ve stavu překvapení. Téměř popově sladký hlásek zpěvačky Toko Yasudy se míchá s technem, hutnými kytarovými riffy a temným samplem. Kapele nechybí nadsázka a extravagance. Jejich muzika skáče z jednoho stylu do druhého tak snadno a samozřejmě, že to posluchači nepřijde nijak nepatřičné. „Nesledujeme hudební trendy. Jsme tak trochu unavení tím, co okolo sebe slyšíme. Hudba je zábava. Má vás pobavit nebo prostě někam zavést. To je to, co děláme,“ charakterizuje hudbu produkovanou Enon John Schmersal. Do Kopřivnice zavítá Enon v rámci svého Hocus Pocus turné po Evropě a kromě nedělního pražského vystoupení jde o jediný koncert v republice.

Druhým hostem bude táborská parta Waawe. Ti začali hrát někdy v roce 1993. Jejich muzika vychází z odkazu psychedelie a hardcore osmdesátých a devadesátých let, je ale otevřená i experimentální elektronické hudbě. Muzikanti Waave se věnují i dalším projektům a stáli například u zrodu nezávislé subkulturní organizace Free Dimension Tábor. Kapela má za sebou několik evropských turné a dvě desky. Waawe tvoří kytarista a zpěvák Tomáš Bílý, kytarista Patrik Kučera, basák Pepa Sejk, bubeník David Koukal a Jarda Zeman hrající na dechové nástroje. Pravděpodobně závěr celé pondělní seance v CO krytu pod kulturním domem bude patřit čtveřici LU.


    [Top]    


Koncert MIG 21 slibuje špičkový zvuk, velkou světelnou show a spoustu humoru

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkou show má zítra v devět hodin večer rozpoutat ve velkém sále kulturního domu kapela MIG 21. Ta do Kopřivnice zavítá v rámci svého podzimního turné Pět let spolu, jež obsahuje kromě pěti megakoncertů ve sportovních halách také sérii vystoupení v menších sálech. I když z prostorových důvodů nedoveze kapela do města stejné vybavení, s jakým hrála v Praze, Brně nebo Ostravě, mohou se účastníci koncertu těšit na špičkový zvukový aparát, bohatý světelný park a chybět nebudou ani velkoplošné projekce.

Jak je z názvu turné patrné, MIG 21 letos slaví páté narozeniny, ale i za tak krátkou dobu se dokázala stát jednou z nejoblíbenějších hudebních skupin v České republice. Leaderem a zpěvákem MIGu 21 je Jiří Macháček. Virtuózní hráč na nafukovací kytaru je populární především jako herec. Působí v divadle Sklep, ale obrovskou popularitu si vysloužil především svým účinkováním v kultovních Samotářích. V kapele je Macháček nejen interpretem, ale i autorem většiny textů. Hubební stránku věci naopak v rukou pevně drží kytarista Tomáš Polák. Zbytek kapely tvoří Pavel Hrdlička (trumpeta, klávesy), Tomáš Kurfürst (basa) a Jan Hladík (bicí). Svou směs beatu, funku, popu a latiny MIG 21 prezentoval už na dvou albech, veleúspěšném debutu Snadné je žít a druhé desce Udělalo se nám jasno.

Součástí zítřejšího koncertu je také After party v CO krytu, která bude bezprostředně navazovat na koncert. Součástí party bude nejen autogramiáda hvězd večera, ale také koncert ostravské kapely Uhlí, která měla před časem předskakovat odloženému koncertu Phila Shönfelta v Noře.


    [Top]    


Chudíkova recitace nadchla posluchače

Slovenský herec Ladislav Chudík
a jeho recitace přivedla na listopadové
pokračování cyklu Kruhu přátel hudby
nebývalé množství posluchačů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nebývalou návštěvou se mohlo pyšnit listopadové pokračování Kruhu přátel hudby. Stejně jako v jiných případech diváky do sedadel přivedla známá tvář, v tomto případě patřící slovenskému herci Ladislavu Chudíkovi.

Komponovaný pořad poezie, vypravování a muziky nazvaný Setkání - Stretnutie, je podle samotných interpretů úspěšný i jinde. Divácká atraktivita neklesá ani sedm let po premiéře pořadu. „Myslím, že to, co posluchače láká, je právě pestrost takového večera. Idea spojení básní a hudby vznikla už před patnácti lety, kdy jsem pro hudební mládež v Brně vymýšlel cyklus pořadů Hudba a herci. Jedním z umělců, kteří se na tom tehdy podíleli, byl i pan Chudík. Po letech mě napadlo, že by se dalo víc využít spojení těchto dvou uměleckých disciplín. A jak se ukazuje, je tato symbióza ku prospěchu muzice i poezii,“ řekl iniciátor pořadu a houslista Bohumil Smejkal.

Básně, historky a hudba zněly minulou středu kinosálem až do čtvrt na jedenáct, kdy diváci za noblesní večer jeho aktérům poděkovali dlouhotrvajícím aplausem vestoje.


    [Top]    


Práce z výtvarné soutěže budou vystaveny krátce

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouhé tři dny bude veřejnosti přístupná výstava výtvarných prací přihlášených do prvního ročníku výtvarné soutěže Svět dobrodružství a fantazie. Zájem o soutěž věnovanou výtvarnému odkazu kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana předčil očekávání organizátorů, a tak ve školní galerii ZUŠ nesoucí jméno proslulého ilustrátora budou vystaveny jen ty nejlepší přihlášené práce. Samotná vernisáž výstavy a následné vyhodnocení nejlepších účastníků soutěže proběhne už zítra dopoledne od půl desáté. Po oba víkendové dny je navíc k výstavě připraven také doprovodný program. V sobotu 15. listopadu na zájemce čeká přednáška Zdeňka Babince nazvaná Život a dílo Zdeňka Buriana, jejíž součástí bude diskuze s ředitelem Burianova muzea ve Štramberku Alešem Durčákem a projekce dokumentárního filmu o malíři. Celý program se bude opakovat a vidět ho bude možné v 15 a 17 hodin. Nedělní odpoledne pak zpestří slavnostní koncert bývalých i současných žáků školy naplánovaný na patnáct hodin.


    [Top]    


KoprCon 2003 premiérově v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (ili) - Tento víkend už od pátku bude Základní škola dr. Milady Horákové hostit fanoušky sci-fi, fantasy a příbuzných žánrů, stane se totiž dějištěm akce nazvané KoprCon 2003. KoprCon by si neměli nechat ujít především fanoušci Star Wars, tedy Hvězdných válek, které jsou hlavním tématem scifistického srazu. Svůj program si na něm ale najdou také milovníci Pána Prstenů, Mangy a anime, Harryho Pottera, Star Treku, RoboCopa, ale i večerníčkového seriálu Vydrýsek, k němuž je připraven recesní program. Velkým lákadlem by mělo být promítání zatím posledního filmového pokračování ságy Hvězdných válek Star Wars Epizoda II. Klony útočí. Tento snímek si totiž právě v Kopřivnici v sobotu dopoledne odbude tuzemskou derniéru. Navíc bude v kině Puls vůbec poprvé promítnut v původním znění s titulky. Návštěvníci KoprConu se mohou těšit také na vystoupení záhadologa a cestovatele Arnošta Vašíčka, známého autora knižní trilogie Planeta záhad. Do kuchyně hollywoodských filmových studií dá posluchačům nahlédnout filmový publicista František Fuka, který bude hovořit mimo jiné i o vzniku českých překladů Star Wars, jejichž je autorem. Součástí programu je také řada soutěží a her. Chybět nebudou ani turnaje ve stolních a počítačových hrách nebo divadelní představení. Přestože organizátoři počítají s desítkami hodin zasvěcených i humorně pojatých přednášek a dalších programů, příchozí by jimi neměli být zahlceni. „Posláním ‘conů’ je především setkávání fandů, ke kterému jim chceme nechat dostatek prostoru,“ tvrdí organizátor akce David Macháček. Podrobnější informace o programu akce, kterou město podpořilo grantem, je možné najít na adrese www.cswu.cz/koprcon.


    [Top]    


Slovácké divadlo doveze Racka

K o p ř i v n i c e (dam) - Ruskou klasiku v podání činoherního souboru Slováckého divadla přináší listopadové pokračování předplatitelské série kulturního domu. Propletenec osudů, který autor Anton Pavlovič Čechov situoval na venkovské letní sídlo a pojmenoval Racek, patří k jeho nejhranějším kusům. Zprvu idylická atmosféra rychle houstne a směřuje k závěrečné tragédii.

Kritiky opěvovaná uherskohradišťská inscenace je dílem ukrajinské režisérky Oxany Smilkové. Režisérka spolupracující s předními divadly je pověstná svou náročností na kvalitu herecké práce, ovšem výsledky její práce jsou vysoce hodnoceny. Na Racka je možné do kulturního domu zajít ve středu 19. listopadu, začátek představení je v 19.30 hod.


    [Top]    


Krátce

V pět hodin začíná dnes v kulturním domě tradiční seniorské odpoledne. Produkci živé taneční kapely doplní dětská vystoupení.

Desáté jubilejní Posezení u cimbálu čeká zítra od devatenácti hodin na návštěvníky Kulturního domu ve Štramberku. Vyhrávat bude muzika Valašský vojvoda z Kozlovic.

Další z volného cyklu představení pro děti je připraveno na nedělní odpoledne. Od patnácti hodin se ve velkém sále bude odehrávat putování známého skřítka Pitrýska za švestkovou vůni. Pohádku s loutkami a spoustou písniček uvede agentura Mumraj.

První ozvěny blížících se Vánoc ovládnou v neděli 16. listopadu štramberské Muzeum Zdeňka Buriana. V patnáct hodin tam bude zahájena tradiční výstava betlémů Štramberské Vánoce.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.