Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Místostarosta Bureš míří do vysoké politiky

K o p ř i v n i c e (dam) - Do vysoké politiky začíná směřovat stávající kopřivnický místostarosta Milan Bureš. Ten před časem oznámil záměr kandidovat do horní komory českého parlamentu. Podle bývalého ředitele jedné z místních základních škol jde o shodu okolností. „Když jsem se v roce 2002 rozhodl kandidovat do zastupitelstva, nepočítal jsem ani s postem místostarosty, natož abych uvažoval o Senátu,“ tvrdí Bureš. Téma blížícího se volebního roku bylo prý ale při politických diskuzích v poslední době velmi časté. „Objevila se možnost kandidovat. Asi tři měsíce jsem o tom intenzivně uvažoval, nakonec jsem se rozhodl, že pokud v místní ODS získám podporu, tak budu kandidátem za Kopřivnici,“ potvrdil Milan Bureš.

Burešova pozice je v současnosti velmi silná a je velmi pravděpodobné, že jeho kandidaturu pro zdejší senátorskou oblast podpoří i další městská sdružení ODS. Definitivní jistotu, zda bude kandidátem občanských demokratů pro Novojičínsko, však přinese až desátý leden, kdy by měly proběhnout všečlenské primární volby. Také o případných Burešových protikandidátech se bude teprve rozhodovat, téměř jisté je jen to, že své křeslo bude obhajovat senátor a další Kopřivničan Jaroslav Šula (KDU-ČSL). To, že by Šula se sedmiletou praxí v Senátu mohl být jen obtížně porazitelný, si Bureš nepřipouští. „Každý kandidát do volebního kolotoče vstupuje s tím, že chce vyhrát, kdybych si myslel, že nemohu uspět, tak bych vůbec nekandidoval,“ řekl pouze Bureš. S přípravou na volby musel místostarosta uvažovat i o potenciálních důsledcích pozitivního výsledku na svou kariéru komunálního politika. „Jedna věc je podržet si místo v zastupitelstvu a druhá je vykonávat společně se senátorským mandátem také uvolněnou funkci. Jsou sice senátoři, kteří jsou zároveň i starosty či místostarosty, já ale osobně nevím, jak by se dalo něco takového efektivně zvládat. Bude ale třeba také udělat všechno pro zachování politické rovnováhy na radnici,“ prohlásil Bureš. Spekulovat o tom, kdo by jej případně mohl na radnici nahradit, ale odmítl. „Je to všechno jen vzdálená, nejistá budoucnost. Pokud by k tomu došlo, bude mít ODS právo nominovat na toto místo někoho z dalších zastupitelů, ale existuje i varianta, kdy by se další místostarosta už nevolil,“ uzavřel Bureš.


    [Top]    


Pět tisíc korun ze sbírky předají žáci ZŠ Horákové Dětskému centru

K o p ř i v n i c e (hod) - Do stonožkového hnutí se Základní škola dr. Milady Horákové zapojila již v roce 1994. „Letos přišly paní učitelky s nápadem, že děti by mohly donést nějaké hračky, které by se prodávaly za symbolické částky,“ sdělila Ladislava Poledníková, zástupkyně ředitele školy. Celou akci měly na starosti paní učitelky Tauberová, Pešová a Hanzalová. „Ve stonožkovém týdnu se konaly i třídní schůzky, a to ve čtvrtek 21. října. V tento den jsme instalovali výstavu v respiriu. K vidění, ale i ke koupení byly hračky, obrázky, keramické výrobky, ale měli jsme i dětské knížky. Navíc paní učitelka Valašíková uspořádala prodej ve své třídě, kdy děti v pracovní výchově dělaly přáníčka, která si potom mezi sebou prodávaly,“ uvedla Poledníková.

Aby se jim podařilo vybrat co nejvíce peněz, rozhodli se pro sběr deseti a dvacetihaléřových mincí, které měly být do konce měsíce staženy z oběhu. Po celý stonožkový týden byly vystaveny sklenice na drobné, do nichž někteří rodiče vhazovali své příspěvky. Ve sbírání haléřů byli nejúspěšnější nejmladší žáci.

„Při počítání drobných nám pomohla paní Miroslava Zemanová, které bychom chtěli poděkovat. Děti totiž nasbíraly 8 940 desetníků a 5 880 dvacetihaléřů. Ve škole jsme se rozhodli, že z celkové částky 9 257 korun rovných pět tisíc korun předáme Dětskému centru v Kopřivnici a zbytek pošleme na stonožkové konto,“ řekla zástupkyně školy a dodala, že děkuje všem, kteří se do akce zapojili a přispěli nějakou částkou.


    [Top]    


Douglaska už bude natrvalo vánočním stromem města

Pracovníci Slumeka odstraňují
z nově zasazeného vánočního stromu
zbytky obalového materiálu.
Pokud se douglaska tisolistá ujme,
může dorůst až do výšky 35 metrů.
Foto: Jaroslav Dvořáček

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnice má od 24. října v centru města svůj vánoční strom. Tentokrát se však nejedná o smrk, který byl vybrán v příměstském lese, ale o douglasku tisolistou přivezenou z Německa. Pětimetrový strom, jehož stáří je odhadováno na patnáct až dvacet let, byl předpěstován v okrasné školce a šestkrát přesazován, aby se byl schopen v nových podmínkách ujmout.

Rozhodnutí pro douglasku, jejíž původ je v jehličnatých lesích Severní Ameriky, padlo hned z několika důvodů. „Museli jsme vybírat z vhodných druhů dřevin a přizpůsobit se nabídce trhu, neboť zajistit solitérní strom v takové výšce není jednoduchou záležitostí. U nás se totiž takovéto vzrostlé dřeviny k výsadbě nepěstují. Ohled se musel brát i na cenovou dostupnost, větší jedinci a jiné vhodné dřeviny by vyšly podstatně dráž,“ upřesnil správce veřejné zeleně odboru životního prostředí Jaroslav Dvořáček. Na získání trvalého vánočního stromu a zajištění jeho výsadby byla městským zastupitelstvem vyčleněna částka padesáti tisíc korun.

Douglaska tisolistá nebude ve městě takovou raritou, jak by se na první pohled zdálo. Podle údajů inventarizace dřevin z loňského roku se na území Kopřivnice nachází šedesát kusů tohoto druhu z celkového počtu 3 016 jehličnatých stromů. Stříbrný smrk, který rostl opodál zasazeného vánočního stromu, byl z kompozičních důvodů přesazen k domu č. p. 1130 na ulici Štramberské.


    [Top]    


Vedení radnice zve občany na tři setkání

K o p ř i v n i c e (hod) - Tři setkání vedení kopřivnické radnice s občany místních částí se uskuteční v osmačtyřicátém týdnu.

Hned první setkání je plánováno na pondělí 24. listopadu, a to v 17.30 hodin v Katolickém domě v Lubině. Další dvě se uskuteční ve středu 26. listopadu, v 17.30 hod. se sejdou představitelé města s občany v Kulturním domě v Mniší a v 19 hodin v Kulturním domě ve Vlčovicích.

Program všech tří setkání je stejný: zpráva o činnosti místní komise, aktuální informace o dění ve městě. Chybět nebude diskuze.


    [Top]    


Stíny

Dne 5. listopadu kolem půl čtvrté ráno telefonicky oznámila na stálou službu městské policie žena, že na ulici Alšově nějaký muž rozbil skleněnou výplň vchodových dveří a je asi zraněný. Strážníci na místě muži poskytli první pomoc, protože měl řezné rány na ruce a byl ve špatném psychickém stavu. Byla přivolána rychlá záchranná služba, která dotyčného odvezla do nemocnice v Novém Jičíně. Jednalo se o 39letého muže z Kopřivnice. Náhrada vzniklé škody bude projednána na služebně MP, případně u přestupkové komise.

V poledne dne 6. listopadu došlo v Kopřivnici k loupežnému přepadení devadesátileté ženy. Dva dosud nezjištění pachatelé ji před domem srazili na zem a po upadnutí na chodník jí strhli z ramene plátěnou tašku, ve které měla klíče a 180 korun. Poškozená utrpěla pádem na zem zlomeninu kyčelního kloubu a bude se léčit nejméně půl roku

Dne 7. listopadu v odpoledních hodinách prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na ulici Štramberská se zaměřením na dodržování vyhlášky města o pohybu a držení psů. Při této kontrolní činnosti byl spatřen muž se psem rasy pitbulteriér, který měl psa na volno a bez náhubku. Dotyčný hlídce sdělil, že vyhlášku zná, ale i nadále bude vodit psa takovým způsobem. Uloženou blokovou pokutu odmítl zaplatit, proto byla celá záležitost předána ke správnímu řízení. Jednalo se o jednatřicetiletého muže z Kopřivnice.


    [Top]    


Zdražení rohlíků a chleba teprve přijde

K o p ř i v n i c e (ili) - Listopadové zdražení rohlíků průměrně na korunu padesát a chleba na sedmnáct korun předcházela varování pěstitelů obilovin.

„Osobně to za žádné zdražení nepovažuji, spíš bych to nazval dorovnáním cen,“ nechal se slyšet majitel jediné kopřivnické pekárny Milany Milan Jašek s poukazem na skutečnost, že se ceny pečiva od roku 1997 plošně nezvedly. „Zato nahoru šly úplně všechny vstupy - pečivové směsi, mouka, cukr, elektřina, nafta, zkrátka už jsme byli na rohlících proděleční,“ dodal Milan Jašek, který si nechce stěžovat, ale finanční prostředky na investice mu stále chybí.

Pekárna Milany denně spotřebuje tři sta až čtyři sta kilogramů mouky na osmdesát druhů pečiva, kterým zásobuje jak své tři prodejny, tak dodává své výrobky zhruba do třiceti provozoven. „Proniknout do velkých obchodních řetězců je prakticky nemožné, protože s cenou nemůžeme konkurovat velkopekárnám,“ vysvětlil Jašek. Ten se taky domnívá, že zdražení teprve přijde v jarních měsících, kdy se prudce zvedne cena obilí.

Třetinovým snížením produkce se na pekárně Milany podepsalo otevření obchodních řetězců ve městě. „Ceně rohlíků jsme opravdu nemohli konkurovat. V jednom ostravském marketu v rámci reklamní akce nabízeli lidem rohlíky ze deset haléřů. Ti si je odnášeli v pytlích do mrazniček nebo na krmení,“ vzpomněl na jednu z podpásových akcí zasazenou soukromým podnikatelům Milan Jašek. Za nejšťastnější období v podnikání považuje první tři čtyři roky od roku 1992, kdy pekárna Milany zahájila provoz.

Cena rohlíků se v současné době v Kopřivnici u většiny prodejců ustálila na koruně padesát, chleba se podle druhu pohybuje od sedmnácti korun výše. Na zdražení pekárenských výrobků prý v žádném případě nemělo vliv zrušení desetníků a dvacetníků, jednalo se pouze o reakci na růst cen energií a surovin. Přesto zdražení rohlíků a chleba vyvolalo pozornost antimonopolního úřadu, který neprodleně zahájil šetření kvůli podezření z kartelové dohody mezi pekaři.


    [Top]    


Suché léto, nedostatečná úroda a zvýšené náklady zvedly ceny pečiva o třicet procent

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože každé zdražení je přijímáno veřejností negativně, zvýšení cen pečiva se tentokrát obešlo bez větších diskuzí v médiích.

Monika D. (64 let, důchodkyně) - Dalo se to čekat. Zdražuje se všude, tak proč ne chleba. Třeba konečně lidé přestanou pečivo vyhazovat do kontejnerů.

Ivan L. (47 let, technický odborník) - Pořád vyjde bochník chleba levněji než půllitr piva v restauraci. Tak to zas tolik není.

Tomáš M. (48 let, vychovatel) - Je to takové malé nenápadné zdražování, ale o to zákeřnější.

Miroslava W. (39 let, podnikatelka) - Na to, že se ceny benzinu mění každou chvilku, tak ceny pečiva poměrně dlouho stagnovaly. Spíš se divím, že to nebylo o víc.

Karel N. (51 let, automechanik) - To je důsledek té vaší Unie. Připravte se na to, že bude hůř.

Dominik J. (18 let, student) - Vůbec jsem to nezaregistroval. Ještě pořád mi svačiny do školy chystá matka.

Martina M. (35 let, pracovnice v živočišné výrobě) - Nelíbí se mi to, ale to je tak všechno, co s tím můžu udělat. Alespoň ceny základních potravin by měl garantovat stát a nepřihlížet mlčky zdražování. Vždyť to zase nejvíc odnesou rodiny s dětmi, tak ať se nikdo nediví, že potom porodnost klesá.

Aleš H. (42 let, finanční poradce) - Tak jak zdražení benzinu nevede ke snížení spotřebě, ani vyšší cena pečiva nepovede k ekonomičtějšímu nakupování.

František P. (60 let, nezaměstnaný) - Vyhozeným pečivem roky krmím slepice. Už tak se to špatně hledá, když lidé častěji vyhazují odpad v igelitových pytlích tak, aby nezačali šetřit.

Richard K. (50 let, pokladní) - S tím se ostatně dalo počítat, léto bylo suché, úroda nedostatečná, tak se to muselo nějak projevit.


    [Top]    


O místo ředitele usiluje jen Ponec

O s t r a v a (dam) - Čtvrtého prosince se bude na krajském úřadě rozhodovat o budoucím řediteli Vyšší odborné školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Kopřivnici. Od zářijového spojení průmyslovky s učilištěm vede středoškolský gigant ředitel průmyslovky Jaroslav Ponec, a ten je také jediným účastníkem vyhlášeného konkurzu.

Absence protikandidátů neznamená automatické jmenování ředitelem. Pokud Ponec před pětičlennou komisí, která má k dispozici jeho koncepci vedení školy, neuspěje, bude muset být vyhlášen nový konkurz. Zdlouhavý proces výběru šéfa školy má prý na svědomí nová vyhláška o konkurzech.


    [Top]    


Motýlek sedmým ročníkem zase povyrostl a zkrásněl

Sedmatřicet vystoupení nabídl letošní ročník
Motýlku. Přehlídku tvorby handicapovaných
dětí letos obohatil také bohatý
doprovodný program.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - K prasknutí nacpaný kulturní dům v sobotu přihlížel již sedmému ročníku přehlídky Motýlek. Přehlídka tvorby fyzicky či mentálně handicapovaných dětí plnila kulturní dům již od pátku, kdy kromě pódiových zkoušek proběhla také výtvarná dílna na téma ’Podzimní čarování a Láska’ a zábavný program s diskotékou pro účastníky přehlídky.

Letos se jich do Kopřivnice sjelo asi 460 z čtyřiatřiceti zařízení z Moravy, Čech a také polského partnerského města Myszkowa. Vystupujících bylo tedy zase o několik desítek více a kromě tradičních účastníků se na Motýlku předvedlo taky pět zařízení v premiéře. Bezmála pětihodinový program nabídl 37 většinou tanečních čísel. V rámci přehlídky byla také pokřtěna videokazeta s dokumentem zaznamenávající průběh minulého ročníku a v pauze byla zahájena výstava prací vzniklých během páteční výtvarné dílny.

„Jsem moc spokojená. Právě pro energii a nadšení, které z vystupujících dětí prýští, to všichni děláme,“ řekla po skončení sedmého Motýlku ředitelka pořádajícího Dětského centra Kopřivnice Dagmar Jančálková. Podle jejích slov se na akci podílí obrovský tým lidí a kromě všech zaměstnanců Centra a kulturního domu je do příprav zapojena také armáda dobrovolníků. Motýlek, který je jednou z nejnavštěvovanějších akcí kulturního kalendáře, z něj nezmizí ani napřesrok. Osmý ročník je naplánován na 6. listopad 2004.


    [Top]    


Štramberk se obává o osud části svých městských hradeb

Š t r a m b e r k (dam) - Sousední město profitující především z cestovního ruchu se obává o osud některých částí svého opevnění. Hradby, které během staletí nezničili nájezdníci ani zub času, totiž na některých místech mizí rukou jejich soukromých majitelů.

Počátek problémů je podle starosty Jana Sochy třeba hledat v sedmdesátých letech, kdy probíhalo katastrální mapování. Právě tehdy byly některé hradby zapsány jako památka, ale další jejich části se staly jen čárou na mapě a byly označeny součástí soukromých pozemků. „Dnes je situace taková, že část hradebních zdí patří městu, další významný podíl vlastní církev a zbytek je rozdělen mezi celou řadu soukromých vlastníků. Zjednodušeně řečeno, vlastník každého domu přilehlého k hradbě je i majitelem části opevnění,“ vysvětlil Socha. Když radnice památkový ústav upozornila na neutěšený stav, dostalo se jí pouze rady, aby město na své náklady provedlo zaměření hradeb a začalo s majiteli vyjednávat o jejich odkoupení. „To je pochopitelně nemyslitelné, jen samotné zaměření by stalo velké peníze,“ uvedl Socha rozlícený přístupem památkářů. Podle jeho slov totiž na jednom místě majitel hradbu svévolně velmi výrazně snížil a památkáři tomu nedokázali zabránit. Množí se prý ale také případy, že občan přijde na radnici a v domnění, že hradba je městská, žádá její opravu. „My ale bohužel nemůžeme takovou zeď rekonstruovat, protože není v našem majetku, a nemáme pochopitelně ani šanci přinutit soukromého majitele hradby k tomu, aby opevnění opravil,“ tvrdí Socha.


    [Top]    


Další pracovní schůzka starostů mikroregionu

K o p ř i v n i c e (hod) - Po delší době se uskutečnila v pátek 7. listopadu na kopřivnické radnici další pracovní schůzka starostů, na které jim byli představeni zástupci oddělení právního dozoru a metodiky ministerstva vnitra. Na programu jednání byly také informace o dosažitelnosti pracovníků orgánů sociálně právní ochrany dětí. Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví přítomné seznámila se záměrem radnice na zřízení romského poradce. Zdeněk Polášek, vedoucí odboru silničního hospodářství, vysvětlil postup k zajištění plánů zimní údržby. Starostům se dostaly informace k tvorbě a realizaci úkolů povodňového plánu.


    [Top]    


Domov důchodců zdobí výrobky ručních prací

Bohumila Podešvová pomáhá
Libuši Novotné při tvorbě vánoční dekorace
na sklo, která se stane součástí výzdoby
Domova důchodců v Příboře.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (ili) - Domov důchodců v Příboře žije intenzivními přípravami na místní jarmark. „Teď jsme se soustředili nejen na jarmark, ale hlavně na Vánoce,“ upřesnila Bohumila Podešvová, která spolu s Kateřinou Burgetovou má na starost ergoterapeutickou činnost obyvatel domova.

Denně se s babičkami a dědečky, jak obě láskyplně o obyvatelích mluví, věnují pohybové aktivitě, tréninku paměti a tvůrčí dílně. „Když jsme před půldruhým rokem začínali, některé babičky nedokázaly udržet ani nůžky. A koukněte, co už všechno zvládají,“ netají se obdivem ke zručnosti babiček Bohunka Podešvová a ukazuje vánoční blahopřání, ozdoby z těsta, z látky i právě tvořené dekorace na sklo. Celý domov důchodců je permanentně vyzdoben výrobky z místní dílny. „Je nutné, aby babičky viděly výsledek své práce a hlavně ta práce musí mít nějaký smysl,“ klade důraz na účelnost Podešvová. Výrobky tak nejen slouží pro vlastní výzdobu domova, ale prodejem na příborském jarmarku si chtějí částečně financovat nadstandardní potřeby pro rukodělnou práci. V době návštěvy dodělávala Libuše Pišová tkaný polštářek pro soutěž. Svůj díl práce odvedly babičky při výrobě panenek pro Unicef. Prodej každé z nich pomůže uhradit očkovací látky pro děti z rozvojových zemí. V nově zrekonstruovaném domově důchodců se pro obyvatele organizují pravidelná setkání, tzv. kavárničky, kde si sami připravují program, napečou či navaří. Výjimkou nejsou ani bály, mikulášské nadílky, hudba k tanci a poslechu, zájezdy za kulturou a poznáním. Veškeré aktivity důchodců dokumentuje Markéta Hradilová, které nikdo jinak neřekne než naše spisovatelka. Ta nešetří ve svých záznamech slovy chvály ani na adresu personálu. „Dobře se tady o nás starají a skvěle vaří,“ doplnila Libuše Novotná, „měla bych si hlídat váhu, ale švestkovým koláčům nikdy neodolám.“

Personál domova v čele s ředitelem Josefem Škrobánkem si nemůže vynachválit spolupráci s podnikateli a místními obyvateli. Po vyhlášení žádosti o darování zbytků látek, bavlnek a vln pro ruční dílnu byl domov důchodců doslova zaplaven přinesenými dary.


    [Top]    


Bratři Bartůňkovi obhájili titul mistrů republiky

P e t ř v a l d (ili) - U cyklistické krasojízdy slouží bicykl jako umělecký prostředek k vyjádření pocitů. I tak by se dal charakterizovat netradiční silový sport s množstvím akrobatických prvků.

Těmi na mistrovství republiky 18. října v Praze na Pankráci oslnili porotu ve své kategorii mužských dvojic bratři Petr a Kamil Bartůňkovi z TJ Petřvald na Moravě. V současné době jim sice v republice chybí konkurence, ale 1. místo v krasojízdě dvojic na mistrovství světa v roce 2001 dokladuje, že se neztratí ani na mezinárodních kláních. V letošním roce se bratři Bartůňkovi zúčastnili pouze tří závodů světového poháru. Příští týden se chystají na mistrovství světa do Francie, kde předvedou sestavu povinných dvaadvaceti cviků během šestiminutového limitu. „Konkurence bude tvrdá. O první dvě místa se jistě podělí špičkoví němečtí závodníci, do dalších zasáhne jedna rakouská a dvě švýcarské dvojice a doufám, že i my,“ zhodnotil možnosti petřvaldské dvojice Kamil Bartůněk.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.