Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hostem třetích Kraťasů bude animátor Jiří Bárta

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva dny projekcí kvalitních snímků čekají na přelomu října a listopadu v Kopřivnici milovníky krátkometrážní kinematografie. Hlavní osobností třetího ročníku Kraťasů 2003 bude legenda české animace Jiří Bárta. Kromě projekcí hned několika jeho filmů se návštěvníci festivalu mohou těšit také na osobní setkání s tímto filmařem. „Měl by přijet už v pátek a bude si uvádět nejen všechny své filmy, ale komentovat bude i snímky některých jiných tvůrců,“ slíbila autorka festivalu Radka Korená. Pokud bude ze strany diváků odpovídající zájem, nebude na Kraťasech o diskuze nouze. „Vlastně s každým promítaným snímkem přijede buďto tvůrce, nebo nějaký kompetentní odborník schopný k filmu něco říci,“ tvrdí organizátorka.

O zahájení prvního přehlídkového dne se postará jednatřicátého října v sedmnáct hodin hodinové pásmo animovaných filmů slavného Jurije Norštejna. Pásmo bude obsahovat také satirickou Pohádku pohádek, která byla kdysi označena titulem Nejlepší animovaný snímek všech dob. Vrcholem pátečního programu pak má být Krysař Jiřího Bárty. Přestože se jeho legendární loutkový snímek se svými 55 minutami řadí do kategorie středometrážních filmů, je v jeho filmografii natolik významný, že na programu Kraťasů nemohl chybět. Kromě tohoto zpracování známé středověké legendy Bárta divákům představí také pásmo svých krátkých filmů, mezi nimiž nebude chybět Hádanka za bonbon či oceňovaný Zaniklý svět rukavic. Sobotní pokračování přehlídky odstartuje hodinu a čtvrt dlouhé pásmo animovaných filmů Břetislava Pojara. Pohádkové příběhy jsou atraktivní jak pro děti, které se na tuto část programu mohou přijít podívat zadarmo, tak pro dospělé diváky, pro něž tvůrce do příběhů zakomponoval mnoho skrytých významů. Na účastníky Kraťasů i letos čeká přehled nejnovější tvorby studentů FAMU a filmových škol v Písku a Zlíně. Svou vlastní sekci budou mít také malá soukromá animační studia a nejnovější tvorba současných režisérů, které bude v Kopřivnici osobně zastupovat Jakub Sommer.

Kromě filmových projekcí v kinosále a CO krytu je na programu Kraťasů také muzika. První festivalový den zakončí v deset večer koncert kapely Gothart. Kapela provozující World music vycházející z balkánských tradic do Kopřivnice zavítá krátce po premiéře svého posledního CD Rakija’n’ roll.


    [Top]    


Josef Dvořák si na jevišti zařádí jako smolař Jeppe

K o p ř i v n i c e (dam) - Komedie Jeppe řádí čeká ve středu 29. listopadu nejen na divadelní předplatitele. Hru nesoucí podtitul Pryč s prachem všednosti do kopřivnického kulturního domu přiveze Divadelní společnost Josefa Dvořáka. Principál souboru si také zahraje titulní roli.

Představení Jeppe řádí mělo premiéru v prosinci roku 2001 a od té doby byla veselohra uváděna v celé řadě měst. Inscenace vychází z téměř tři sta let starého kusu klasika severské divadelní literatury Ludwiga Holberka Jeppe z Vršku, Dvořák ale společně s režisérem Milošem Horanským hru upravili pro potřeby souboru. Komediální situace hry těží ze záměny obyčejného sedláka za pána. V podání Dvořákova ansámblu je Jeppe veselohrou proloženou písněmi, jejichž autorem je populární bavič a muzikant Ivan Mládek. Kromě Josefa Dvořáka se v představení objeví také Dagmar Schlehrová, Karel Gult, Jiří Veit, Milan Duchek a Hana Ulrichová, přičemž většina herců na jevišti ztvární hned několik rolí. Začátek představení je o půl osmé večer ve velkém sále.


    [Top]    


Setkání spojí muziku s poezií, recitovat bude herec Chudík

K o p ř i v n i c e (dam) - Milovníky hudby a vyznavače poezie svede dohromady listopadový program abonentního cyklu Kruhu přátel hudby. Program nazvaný Setkání - Stretnutie není totiž klasickým koncertem, ale komponovaným večerem poezie, vyprávění a muziky, jehož protagonisty jsou houslista Bohumil Smejkal, klavírista Vladimír Hollý a herec Ladislav Chudík. Podle autorů pořadu je jeho tématem láska, lidská pospolitost a přátelství. Chudík bude recitovat verše Jána Kostry, Jaroslava Seiferta, Pierre de Ronsarda, Muhamada Háfize a výběr z japonské poezie. Výběr hudby pak s básněmi koresponduje. Oba hudebníci zahrají Píseň lásky Josefa Suka, Japonskou tradiční melodii Michalia Miyagiho, Bakichamovy Orientální nápěvy nebo maďarské lidové písně Bélly Bartóka.

Kvalitu celého programu garantují umělecké úspěchy všech jeho protagonistů. Ladislav Chudík je herec, který za pětapadesát let své kariéry ztvárnil stovky rolí především na prknech Slovenského národního divadla, ale i ve filmu a televizi. Bohumil Stejskal byl nejdříve primášem brněnského Rozhlasového orchestru lidových nástrojů a dnes je hudebním pedagogem. Pedagogem na JAMU je také klavírista Vladimír Hollý. Ten má na svém kontě řadu úspěchů na mezinárodních soutěžích a běžně spolupracuje se špičkovými sólisty. Začátek koncertu je ve středu 5. listopadu v devatenáct třicet v sále kina Puls.


    [Top]    


Štramberkem bude znít dva pátky klasika

Š t r a m b e r k (dam) - Zítřejší večer bude v kulturním domě na štramberském náměstí patřit kopřivnickému Komornímu smyčcovému orchestru. Soubor pod vedením Petra Davida bude hrát známé klasické melodie.

Také o týden později bude stejným sálem znít klasická hudba. Na rozdíl od zítřka však ne pouze instrumentální. Na jednatřicátý říjen je připraven program ‘Tvým je mé srdce jen…’ složený ze známých operetních árií a duetů v podání Josefa Krpce a Sylvy Pivovarníkové s klavírním doprovodem. Začátek obou koncertů je stanoven na devatenáctou hodinu.


    [Top]    


Vášovi Ty Syčáci budou hrát v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Originální brněnské trio Ty Syčáci láká na zítřejší večer do hudebního sálu kulturního domu. Koncert začínající o půl deváté večer není první v Kopřivnici, v produkci Nory se Ty Syčáci budou prezentovat už po třetí.

Ty Syčáci se na scéně objevili poprvé na jaře roku 2000, když zpěvák a textař Petr Váša našel společnou řeč s baskytaristou Tomášem Fröhlichem a kytaristou Petrem Zavadilem. Pro Vášu bylo založení kapely návratem k muzice. V osmdesátých letech totiž založil a vedl originální skupiny Z kopce a Ošklid, po několika letech ale kapely opustil a začal vystupovat sólově s programem na pomezí divadla a literatury, jejž nazval fyzické básnictví. Další dvě třetiny Syčáků prošly také několika hudebními uskupeními včetně legendárního Pluta Pavla Fajta.

Debutový program skupiny Ty Syčáci nazvaný Máj v dubnu byl ještě týž rok na podzim přetaven v první album kapely. Druhá deska rychle následovala, když už v květnu 2001 vychází CD Lék a jed. Posledním projektem kapely je punková opera SSSS (Samota, Sláva, Smrt a Spása), který na dvou CD vyšel vloni.

Ti, kdo muziku Syčáků neznají, se mohou těšit na zajímavé pojetí rockové hudby, ve které absenci bicí soustavy nahrazují pouze perkuse a především tělo zpěváka. Petr Váša navíc do koncertů vkládá mnohé prvky svého fyzického básnictví, a vystoupení je proto i zajímavou podívanou. Petr Váša je konečně také držitelem ceny divadelního festivalu Kopřiva.

Na kopřivnickém koncertě by mělo zaznít zhruba patnáct skladeb, které jsou v rovnocenném poměru vybrány ze všech tří dosud vydaných desek kapely.


    [Top]    


Ilja Hurník bude besedovat v KDK

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost setkat se s uznávaným hudebním skladatelem Iljou Hurníkem budou mít ti, co dnes ve dvě hodiny odpoledne zavítají do Pomněnky v kulturním domě. Jaká bude náplň besedy s komponistou, klavírním virtuosem, spisovatelem a scenáristou, není dopředu známo. Jisté je, že držitel řady tuzemských i světových ocenění a autor několika oper a mnoha dalších skladeb bude mít o čem hovořit. Bez zajímavosti není ani fakt, že jednaosmdesátiletý Ilja Hurník je rodákem z nedaleké Ostravy. Beseda se skladatelem je nabízena především místním uměleckým školám.


    [Top]    


Fojtství předvádí umění učitelů

Klarinetové trio vystupovalo na vernisáži
výstavy, která na půdě Muzea Fojtství
představuje výtvarná díla pedagogů
z Novojičínska.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Podkroví Muzea Fojtství zaplnila díla výtvarníků pedagogů. Na výstavě KANTORART 2003 vystavuje své práce celá řada z nich. Práce zasahují snad všechny obory výtvarné práce od obrazů novojičínského Břetislava Janovského, přes grafiku, keramiku, řezby, originální oděvní modely až po fotografie Milana Bureše. Výstavy kantorů výtvarníků na Novojičínsku mají svou tradici, ovšem Kopřivnice ji hostí vůbec poprvé.

Výstava, kterou kromě muzea pořádá také Středisko informatiky a služeb Nový Jičín, bude k vidění pouze do 19. prosince.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Prkno přivítá divadlo Semínko

K o p ř i v n i c e (dam) - Nora Café dnes opět ožije divadlem. V rámci projektu Prkno dnes dostanou šanci místní divadelníci. Studentský soubor Semínko fungující při domu dětí zinscenuje své představení nazvané ‘Jeden z obrazů’. Přestože pod tímto názvem bude možné hru vidět poprvé, ryze pánské divadlo Semínko ji uvedlo už na přehlídce Bedna. Tam se hra jmenovala Foxtrot - sedm vypínačů a pro dnešní představení v Noře byla upravena pouze tak, aby souboru nechyběl jeden chybějící člen.

Autorské představení je podle Pavla Rösnera ze Semínka velmi emotivní. „Je to čistá alternativa. Hrajeme bez kulis, hra hodně staví na pohybu,“ prozradil Rösner. Představení začíná ve dvacet hodin v hudebním sále.


    [Top]    


Milena Dvorská v legendární tragikomedii

Milena Dvorská se minulý týden publiku
v Kopřivnici představila jako Erža Orbánová
v legendární tragikomedii Kočičí hra.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.