Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 37/2003
ze dne 23. října 2003

Zprávy z města a okolí

Na naši anketu odpovědělo sto padesát lidí

Průmyslovka prezentovala projekt

Škola hledá v partnerských městech spolupracovníky

Počet dopravních nehod roste

Stavy potkanů ve městě se snížily každoroční deratizací

Lidé nabízeli až osmdesát tisíc korun, aby získali obecní byt

Stíny

Kopřivnická honitba zanikla, myslivci nemohou střílet zvěř

Krátce

Oslavy vzniku státu mají ve městě tradici

Před 65 lety říjen neslavili

Satirická báseň odsoudila Mnichovský diktát

Za bílé pastelky peníze pro slepé

Nové dětské zastupitelstvo pouze v rukou dvou děvčat

Letošek znamenal pro Trúbu absolutní rekord v návštěvnosti

V Mošnově by se mělo postavit víceúčelové hřiště

V Ženklavě civilní svatba po čtyřiceti letech

Žáci dvou základních škol v Příboře organizovali stonožkový týden


    [Top]    


Na naši anketu odpovědělo sto padesát lidí

K o p ř i v n i c e - Na anketu Jak jste spokojeni s úrovní Kopřivnických novin odpovědělo celkem sto padesát čtenářů, z toho čtyřiačtyřicet lidí využilo možnosti odpovědět prostřednictvím internetu. Ze zpracování všech anketních lístků vyplývá, že s úrovní novin je spokojeno 77,3 procent respondentů. Svou nelibost s úrovní vyjádřilo 20,7 %. Tři odpovídající na tuto otázku neodpověděli. O dostatečné míře informovanosti z radnice je přesvědčeno 60,7 procent odpovídajících a 38 % se vyjádřilo, že ne. Zvláštní přitom bylo, že při zpracování odpovědí na otázku, zda se čtenáři zajímají o dění z radnice, jich tuto možnost zatrhlo jen 36 procent. Jako prioritní označili čtenáři v anketě informace z města, a to v 66 procentech, následovaly akce z města - 61,3 %, informace z kultury - 48 %, z radnice a sociální oblasti - 36 %, na posledním místě je sport s 32 procenty.

Lidé, kteří vyplnili anketní lístky, se vyjádřili pro více informací z regionu, a to 76,7 procent. Někteří byli i konkrétnější a doplnili místa, o která se zajímají - Frenštát, Příbor a Nový Jičín. Na otázku, jak často čtou noviny, odpovědělo 53,3 procent respondentů, že pravidelně, a 44,7 % jen příležitostně. Přesně 66 procent čtenářů si noviny kupuje a shodný počet, tedy 20,7 %, čte noviny na internetu nebo si je předávají v rodině. V rubrice nejslabší místo Kopřivnických novin bylo například napsáno pozdní vydávání a servilita vůči vedení radnice. Čtenářům vadí osobní korespondence Marie Pešlové se starostou, potažmo s vedením města. Na otázku, jaká rubrika v novinách chybí, se respondenti vyjadřovali, že křížovka. Dále chtěli více inzerce, anket a rozhovorů. Čtenáři by rádi uvítali větší množství informací o prodejnách a službách, porovnávání cen v obchodech. To by bylo vzhledem k uzávěrce neefektivní. Z napsaných přání vyplynulo, že bychom se více měli věnovat sociální problematice, a to včetně poraden. Protože se vyskytly i připomínky k novinám na internetu, tedy k době, kdy je možné je na něm číst, dojde ke sjednocení termínu vydávání. Na internetu budou noviny až ve čtvrtek. Všechny názory, připomínky či výtky, které čtenáři napsali, budeme brát v potaz při přípravě dalších čísel Kopřivnických novin. Děkujeme všem, kteří se ankety zúčastnili.

Dana Hoďáková, šéfredaktor


    [Top]    


Průmyslovka prezentovala projekt

Ředitel kopřivnické průmyslové školy
Jaroslav Ponec představil
odborné veřejnosti projekt
Kreativního systému vzdělávání
pro automobilní průmysl.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Závěrečnou konferencí v polovině minulého týdne uzavřela zdejší průmyslovka realizaci projektu, jehož cílem bylo vytvoření Kreativního systému odborného vzdělávání pro automobilní průmysl. Hlavním cílem projektu za zhruba 2,5 milionu korun byla inovace a úpravy výuky na školách tak, aby její absolventi co nejvíce vyhovovali praxi v automobilových podnicích, a také navázání fungující spolupráce mezi školou a příslušnými firmami.

„Navázali jsme kontakt se čtyřmi významnými podniky tohoto oboru v našem regionu - Autopalem Nový Jičín, Branem Hradec nad Moravicí, Tatrou Kopřivnice a ostravskou firmou Hayes Lemmerz Autokola. Analyzovali jsme jejich požadavky na zaměstnance a podle našich zjištění jsme pak upravili učební programy,“ řekl ředitel školy Jaroslav Ponec s tím, že taková úzká spolupráce je oboustranně výhodná. Výsledkem úprav v učebních plánech bylo nejen velmi razantní pozměnění již vyučovaných předmětů, ale také zařazení zcela nových, a to v nemalé míře. Posluchači vyššího studia si budou moci zvolit z bezmála třiceti nových předmětů a středoškolákům, jejichž rozvrh je pevnější, přibyly tři. Realizace projektu trvala rok. Kromě příprav nových učebních plánů a vyučovacích materiálů se škola také dovybavila špičkovým technickým softwarem a novými výkonnými počítači. Vznik Kreativního systému automobilního vzdělávání byl z padesáti procent financován Evropskou unií v rámci programu Phare a polovinu nákladů ponese státní rozpočet.


    [Top]    


Škola hledá v partnerských městech spolupracovníky

K o p ř i v n i c e (ili) - Projekt pod názvem Euroregiony pro partnery prezentovala Základní škola 17. listopadu poprvé na veřejnosti u příležitosti návštěvy delegací partnerských měst. Na setkání seznámil ředitel školy Jiří Stoško se svou kolegyní přítomné s podstatou projektu za účelem nalezení vhodných zahraničních partnerů. Svou prezentaci odůvodňoval navázáním spolupráce na zcela jiných základech, než bylo doposud zvykem.

Základní škola 17. listopadu hledá v zahraničí několik dalších škol, které by s ní spolupracovaly na projektu Euroregiony pro partnery. Výstupem celého projektu, který je rozložen do několika let, by mělo být například vytvoření webových stránek, turistických průvodců daných lokalit a další. „Je s tím spojena nesmírná spousta práce, která vyžaduje aktivity nad rámec pracovních povinností, ale práce na takovém projektu by byla velkým přínosem pro naše žáky a určitě by obohatila i vyučující,“ je si vědom kladů i záporů ředitel Stoško. Pokud se kopřivnické škole neozvou obdobná zařízení z partnerských měst, bude hledat jinde. „Potřebujeme najít partnera ze zemí EU i mimo ni. V každém případě budeme rádi, když si partnerů najdeme více, jedná se o náročný projekt, z kterého by mohl případně někdo odstoupit. A pokud bychom nesplňovali limit minimálního počtu tří škol, byl by projekt zrušen,“ vysvětlil Jiří Stoško.


    [Top]    


Počet dopravních nehod roste

K o p ř i v n i c e (hod) - Na území bývalého Severomoravského kraje zaznamenali policisté za prvních devět měsíců letošního roku 21 787 dopravních nehod, při kterých zemřelo sto čtyřicet čtyři osob, pět set sedmdesát devět bylo zraněno těžce a 3 747 lehce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostl počet nehod o 1 642 a lehce zraněných osob o 285. Počet těžce zraněných poklesl o čtyřicet a mrtvých osob o tři. Alkohol se na nehodách podílel v 1 226 případech.

Nejvyšší počet nehod byl zaznamenán v okrese Ostrava (4 297), nejmenší v Jeseníku (411). V porovnání dnů v týdnu drží primát pátky s 4 017 nehodami, poslední místo zaujímají neděle (1 943). Řidiči motorových vozidel zavinili 19 702 nehod, nemotorových vozidel sedm set dvanáct a chodci dvě stě šedesát dva nehod.

V okrese Nový Jičín došlo za stejné období k 1 876 dopravním nehodám, což je o dvě stě dvacet jedna více než vloni. Lehce zraněných bylo tři sta čtyřicet osob, těžce dvaapadesát a třináct lidí zemřelo. Za stejné období loňského roku našlo smrt na silnici dvacet tři osob.

Oprávněnost montáže lan na silnici I/48 mezi Příborem a Novým Jičínem dokazuje také statistka. Z ní vyplývá, že na této silnici došlo od počátku roku k dvaceti střetům s lanovými svodidly. „Důležitý je také fakt, že za měsíc září nedošlo k žádnému tragickému následku dopravní nehody na lidských životech. Naopak v loňském roce zahynuli na ‘silnici smrti’ čtyři lidé a tři utrpěli těžká zranění,“ uvedla tisková mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková.


    [Top]    


Stavy potkanů ve městě se snížily každoroční deratizací

K o p ř i v n i c e (hod) - Již poněkolikáté se letos uskutečnila celoplošná deratizace na území celého města. Od června do konce září pokládali pracovníci novojičínské firmy Jaroslav Surý návnady s jedem na veřejných prostranstvích, v blízkosti kanalizací, energetických rozvodů a dalších místech, kde je největší výskyt hlodavců. „Deratizace se prováděla ve dvou vlnách, v první se provedla na celém území města, ve druhé fázi se deratizovala místa s největším výskytem hlodavců. Mezi tyto lokality patří ulice Francouzská, Osvoboditelů, Družební, B. Smetany, Dvořákova, Obránců míru od hokejky po levé straně směrem na Nový Jičín, starší zástavba na ulici Ke Koryčce, Karla Čapka, Javorová, část ulic Polní, I. Šustaly a Pod Morávií, Lidická,“ řekl Jiří Sopuch, pracovník kopřivnické radnice, který na deratizaci dohlížel.

Město oslovilo majitele nemovitostí a budov na území města - Rekaz, OSBD, SmVaK a Energetiku Tatry, aby se do deratizace zapojily a ta byla účinná. Samotné město zaplatilo za deratizaci sto padesát tisíc korun. „Firma v závěrečné zprávě uvedla, že situace na území města se oproti loňskému roku zlepšila. Deratizaci je potřeba provádět opakovaně, aby nedošlo k navýšení populace hlodavců,“ dodal Sopuch.


    [Top]    


Lidé nabízeli až osmdesát tisíc korun, aby získali obecní byt

K o p ř i v n i c e (hod) - Odbor bytového hospodářství nabídl podle nově schválených pravidel získání šesti nájemních bytů mimo pořadník těm zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší úhradu dluhu vážícího se k těmto bytům. Město nabízelo tři jednopokojové, dva dvoupokojové a jeden čtyřpokojový obecní byt. Dluhy na jednotlivých bytech se pohybovaly od částky 61 939 až po 671 298 korun.

„Na naši výzvu jsme obdrželi šestnáct přihlášek od zájemců o byt, kteří nabízeli přistoupení k závazku od čtyřiceti až po osmdesát tisíc korun. Podle této výše nabídky komise doporučila radě města,

s kým uzavřít nájemní smlouvy k předmětným bytům. Konečné rozhodnutí však zůstává na radě města,“ uvedl Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství, a dodal, že již v současné době budou obdobným způsobem nabídnuty další tři byty.


    [Top]    


Stíny

K vloupání do kanceláře došlo 9. října. Neznámý pachatel na ulici České v prodejně s vodoinstalačním materiálem za plného provozu vešel do kanceláře prodejny, kde ze stolu odcizil z volně odložené kabelky peněženku s třemi sty korunami, dále doklady znějící na jméno poškozené. Neznámý pachatel si s sebou odnesl složku s tržbou ve výši 8 500 Kč a z odložené kabelky odcizil hotovost ve výši 3 500 Kč. Škoda odcizením činí 12 300 korun.

Dne 18. října po 18. hodině byla upozorněna hlídka městské policie, že u baru Queens došlo ke rvačce. Po příchodu na místo strážníci spatřili dva muže, kteří fyzicky napadali jiného. Jednalo se o opakované údery pěstí do obličeje. Hlídka muže vyzvala, aby zanechali svého jednání. Protože dotyční vůbec nereagovali na výzvy, byly použity hmaty a chvaty sebeobrany a následně přiložena pouta. Při nasazování pout se snažil jeden z mužů vytáhnout zavírací nůž a použít ho proti strážníkovi. Nůž byl muži vyražen z ruky. Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu byla vyrozuměna P ČR, která si oba muže převzala. Jednalo se o mladíky ve věku 19 a 23 let z Kopřivnice a Kateřinic.

Dne 19. října v odpoledních hodinách oznámili z prodejny potravin Diskont, že zde mají muže, který odcizil zboží a fyzicky napadá personál. Po příjezdu strážníci spatřili dvě osoby, které se fyzicky napadaly. Bylo zjištěno, že 19letý muž z Kateřinic odcizil v prodejně dvě láhve alkoholu v hodnotě 300 Kč. Při krádeži jej přistihl člen ostrahy prodejny. Dotyčný láhve alkoholu odevzdal, ale odmítl celou záležitost s členem ostrahy řešit a začal jej fyzicky napadat. Strážníci výtržníka převezli na OO PČR za účelem zjištění totožnosti. Policie ČR případ převzala z důvodu podezření ze spáchání trestného činu.


    [Top]    


Kopřivnická honitba zanikla, myslivci nemohou střílet zvěř

K o p ř i v n i c e (hod) - Honebnímu společenstvu Kopřivnice, jejímž členem je i město, byl zamítnut návrh na uvedení honitby do souladu se zákonem o myslivosti, který vstoupil v platnost v červenci 2002. „Honitba Kopřivnice nesplňuje souvislost honebních pozemků, která je zajištěna tehdy, když se lze dostat z jednoho pozemku na druhý, aniž by se musely přestupovat nějaké překážky nebo nehonební pozemky. To honitba Kopřivnice nesplňuje, protože je celá protnuta městskou zástavbou a není žádný honební pozemek, který by zajistil nějaký obchvat,“ uvedl Jaroslav Jiřík, pracovník kopřivnické radnice mající na starosti lesnictví a myslivost, proč zamítli Honebnímu společenstvu Kopřivnice uvedení honitby do souladu se zákonem.

Honební společenstvo se odvolalo ke krajskému úřadu. Jeho pracovník Jan Filgas obcházel se zástupci místního honebního společenstva všechna místa a 23. září vydal krajský úřad rozhodnutí, ve kterém zamítl odvolání a potvrdil rozhodnutí Městského úřadu Kopřivnice. „Dnem nabytí právní moci rozhodnutí krajského úřadu o odvolání zanikla honitba Kopřivnice a Honební společenstvo Kopřivnice se ruší. Proti rozhodnutí krajského úřadu není odvolání. Znamená to, že tato honitba fakticky přestává existovat a její dosavadní nájemce, Myslivecký spolek Kopřivnice, a v současné době ani žádný jiný subjekt nemůže na těchto pozemcích vykonávat právo myslivosti,“ dodal Jiřík.

O vyjádření jsme požádali starostu honebního společenstva i hospodáře mysliveckého spolku, ani jeden se nám však nechtěl vyjádřit. V současnosti prosakují zprávy, že honební společenstvo chce využít dalších prostředků, jak zajistit zvrácení současného stavu. Jediným možným řešením je podat žalobu ke Správnímu soudu v Brně.

Na otázku, co bude s pozemky, které vlastní město a které byly vloženy do honebního společenstva, odpověděl Jiřík, že budou přičleněny k jiným existujícím honitbám, s nimiž mají souvislost.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (ili) - V sobotu 25. října se uskuteční 3. Veřejná soutěž stavitelů plastikových a papírových modelů. Akci pořádá modelářský klub Apolo ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Kopřivnici. Registrace soutěžících proběhne od 7.#0 hodin, výstava je pro veřejnost přístupná od 9.30 do 14.30 hodin. Součástí akce bude i tzv. Nostalgia Cup 2003 aneb Otevřené klubové mistrovství v definované stavbě, samozřejmostí je udělení ocenění nejlepšímu modelu letadla v československém markingu 1/72.

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli 26. října se ve tři hodiny ráno vrátí hodinové ručičky zpět na dvě, a můžeme tak o hodinu déle spát. Pro řidiče tato změna znamená, že musí i ve dne jezdit s rozsvícenými světly.

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve čtvrtek 6. listopadu se ve dvě hodiny sejdou zastupitelé města v anexu městského úřadu na ulici Záhumenní ke svému řádnému zasedání. Na programu by měly být záležitosti kolem správní budovy a další. Podrobný program vzhledem k uzávěrce nebyl zatím znám. Ten bude zveřejněn na úřední desce, internetu nebo na teletextu kabelové televize.


    [Top]    


Oslavy vzniku státu mají ve městě tradici

K o p ř i v n i c e (dam) - Právě dnes si Kopřivnice v předstihu připomene výročí vzniku samostatného Československa. Oslavy tohoto státního svátku mají ve městě velkou tradici.

Osmadvacátý říjen se začal slavit vlastně hned po ustanovení svátku. „Byl to největší svátek republiky. Ten má své nepřátele, ale většina lidí byli vlastenci a národovci,“ tvrdí místní patriot a pamětník Lubomír Hanzelka. Oslavy vzniku republiky se v něčem podobaly těm dnešním. „Od bývalé německé školy vycházel dlouhý průvod, který mířil na náměstí. Lidé šli s lampiony a některé měly předtištěny Masarykův portrét. Jako děti jsme se na to moc těšili, bylo to působivé,“ vzpomíná Hanzelka. Lampionový průvod se prý vždy zastavil u pomníku padlých, aby uctil památku legionářů a pokračoval k Masarykově soše, kde oslavy vyvrcholily. Vznik státu se v rodinách samotných neslavil, ale vztah lidí k osmadvacátému říjnu byl daleko vřelejší.

„Na každé chalupě byl prapor a v oknech svítily zapálené svíčky,“ přiblížil tehdejší stav Lubomír Hanzelka. Násilné přerušení připomínání vzniku republiky přinesl až Mnichovský diktát. Socha T. G. M. zmizela jen pár týdnů poté, když byla za pár korun prodána do Kojetína a v dalších letech se na místě, kde bronzová podobizna prezidenta stála, oslavovaly s velkou pompou například Hitlerovy padesátiny.

Po válce se tradice oslav vrátila, ale po pár letech ji znovu vymazal nástup komunismu, který tuto dějinnou událost nijak intenzivně nepřipomínal. Tradici se podařilo znovu obnovit až na začátku devadesátých let minulého století, a to mimo jiné zásluhou Masarykova demokratického hnutí, jehož místní organizace je Lubomír Hanzelka předsedou.

Dnešní oslavy začnou v šestnáct hodin uměleckým programem kopřivnických škol. O půl sedmé vyrazí lampionový průvod od kulturního domu na náměstí, kde proběhne tradiční setkání u pomníku T. G. M.


    [Top]    


Před 65 lety říjen neslavili

K o p ř i v n i c e (dam) - Před pětašedesáti lety Kopřivničané poprvé nemohli oslavit vznik samostatného Československa, bylo totiž necelý měsíc po Mnichovské konferenci a západní spojenci vydali české pohraničí Hitlerovu Německu. Obrovskou nevoli českého obyvatelstva ilustruje satirická báseň, která se začala šířit mezi lidmi právě osmadvacátého října 1938. Text, který vznikl pravděpodobně na půdě příborského gymnázia, se mezi lidmi šířil potají, byl opisován a předáván dalším důvěryhodným osobám. U příležitosti půlkulatého výročí ji otiskují i Kopřivnické noviny.


    [Top]    


Satirická báseň odsoudila Mnichovský diktát

Buďte klidni!
Malej pán na velkém hradě
chytá Berlín na zahradě;
v tom mu Adolf slibuje,
že ho vyšušniguje.
Ten pán spěchá z toho místa,
sdělit, že je optimista
a co více - že má plán,
Vídeň hlásí: aeroplán!
Dvacet let jsme opěvali
naše věrné spojence,
ti nás prima vyžírali
co humánní pitomce.
Židům v poušti spadla manna,
nám poslali Runcimana,
Mojžíš vyved Židy ven,
k nám je poslal Runciman.
Když sem vpadly cizí hordy,
nesměli jsme tasit kordy.
Zeptáte se, čí je vina:
Starého Chamberlaina.
Se žrádlem prý rostou chutě,
Adolf sežral doly, hutě,
jak by ne, když v hrnci je
bolševická Francie.
Aby to tak nekřičelo,
Daladier svraštil čelo,
řekl: Má jolie, mám dojem,
že dnes mobilisujem!
Na Monte Martru plno strachu,
půl armády bylo v prachu
a ta na nás kašlala,
vůbec nenarukovala.
Vždycky bylo u nás křiku,
vedem dobrou politiku,
ukážeme té holotě,
že jsme jako kůl v plotě.
Pře se nyní matka s dcerou,
zda to Češi neprojedou,
není to přec humánní,
že nás Adolf vyhání!
To jsme naše hraničáře,
vypekli na celé čáře,
za to chystáme brance
pro demokratické Němce.
Člověk jisté zdání mívá,
že se na nás někdo dívá,
jak to tady povedem
od devíti ke čtyřem!

A s ohledem na to přání
jsou zde Židi velcí páni.
Vždycky vládli penězi,
jen když pravda vítězí!
Spojenecké různé braky
chtěli jsme uchovat taky
v Památníku odboje,
nyní půjdou do hnoje.
Z toho plyne poučení,
do cizího Ti nic není,
do toho nestrkej nos,
jinak budeš chodit bos!
Když se někde něco dělo,
chyt se kufr, už se jelo.
Chlasty, sankční komise,
za co - dneska neví se.
Humanita - i sny, směry,
pýcha, žití nad poměry,
pak Společnost Národů,
teď jsme národ marodů.
Když chceš býti dobrým Čechem,
utírej si zadek mechem.
O nic hůře nesaje,
než ten papír z Versaille …


    [Top]    


Za bílé pastelky peníze pro slepé

K o p ř i v n i c e (ili) - Šestnáct studentů Střední zdravotnické školy z Nového Jičína se zapojilo minulý týden do celorepublikové sbírky Bílá pastelka. Její výtěžek bude věnován na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat samostatnou chůzi se slepeckou holí. Další informace o sbírce získáte na internetové adrese www.bilapastelka.cz.


    [Top]    


Nové dětské zastupitelstvo pouze v rukou dvou děvčat

K o p ř i v n i c e (ili) - Původnímu dětskému zastupitelstvu vypršel dvouletý mandát, proto v úterý 14. října proběhly nové volby. „Podle instrukcí z Prahy jsem se obrátila na všechny základní školy a nově i na střední průmyslovou školu s žádostí o vyslání třech zástupců, kteří měli přednést svou představu o tom, jak by dětské zastupitelstvo mělo fungovat,“ uvedla ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová.

Z navržených kandidátů byli zvoleni dva zástupci, kteří po dobu dvou let budou reprezentovat svou školu. K drobnému nedorozumění došlo pouze ze strany ’průmyslovky’, kde původně navržené kandidátky neměly trvalé bydliště v Kopřivnici. „Nakonec se všechno vyřešilo a SPŠOA poslala další kandidáty splňující podmínku trvalého bydliště. Z původně navržených, kteří byli ochotni s námi dále spolupracovat, jsme vytvořili patrně jako jediní v republice poradní sbor,“ přiblížila situaci ředitelka Müllerová. Buďto vinou vedení školy, nebo nezodpovědností kandidátů není po úterních volbách dětské zastupitelstvo úplné. Z tohoto důvodu budou muset v nejbližším termínu proběhnout dodatečné volby.

Do funkce místostarostky byla zvolena třináctiletá Markéta Talpová ze Základní školy - náměstí a starostkou se stala sedmnáctiletá Tereza Klečková z místní střední průmyslové školy. Tu v době podzimních prázdnin od 26. do 29. října čeká účast na Národním parlamentu dětí a mládeže v Praze.


    [Top]    


Letošek znamenal pro Trúbu absolutní rekord v návštěvnosti

Š t r a m b e r k (dam) - Historicky nejvyšší návštěvností se letos pyšní štramberská dominanta. Hrad a věž Trúbu v letošní sezoně navštívilo zhruba 55 tisíc lidí, a rozhledna, která právě letos slaví 100 let od svého otevření, si tak sama dala ten nejhezčí dárek. Padesát pět tisíc navíc nemusí být číslo konečné, vzhledem k tomu, že Trúba na rozdíl od jiných hradů v omezené míře otvírá své brány také na podzim a v zimě, ještě si má možnost nějaké návštěvníky do svých statistik připsat.

„Zpráva kastelána mě velice překvapila. Vůbec tomu nerozumím, vloni byla totiž návštěvnost pro změnu nejnižší za posledních dvanáct let. Bylo to opravdové fiasko, neboť jsme přivítali pouze asi 35 tisíc návštěvníků,“ prozradil starosta Štramberka Jan Socha. Letošní návštěvnost hradu, který je v majetku města, ovšem loňský skluz hravě dohnala. Navíc měla i ekonomický efekt, turistů na Trúbě přibylo, přestože vstupné na věž bylo o pět korun zvýšeno. „Vloni jsme pátrali po příčinách neúspěchu, ale marně. Teď nám to zamotalo hlavu ještě víc. Počasí ani existence rozhledny na Bílé hoře s návštěvností Trúby zjevně nesouvisejí,“ řekl Socha.

Štramberk každoročně do záchovné údržby své dominanty investuje přibližně půl milionu korun. Investované prostředky podle Sochy nemusí být vidět na první pohled, z valné části je totiž spolykají injektáže a sanace hradebních zdí. Letos navíc Štramberk dalších 200 tisíc investuje do oprav Jaroňkovy útulny na úpatí věže.


    [Top]    


V Mošnově by se mělo postavit víceúčelové hřiště

M o š n o v (hod) - V Mošnově chtějí v rámci programu Obnovy vesnice, který byl schválen obecním zastupitelstvem v únoru v roce 2000, vybudovat víceúčelové hřiště a hospodářský dvůr.

„Obě tyto akce jsme zahrnuli do plánu na příští rok. Víceúčelové hřiště vznikne v prostoru současného fotbalového, které se posune o potřebné metry dozadu. Nově vzniklé víceúčelové hřiště bude s umělým povrchem, který budeme moci v zimě postříkat vodou a využívat i jako kluziště. V létě by se na něm mohly hrát veškeré míčové hry a v zimě bruslit. Vše je ale podmíněno penězi,“ uvedl místostarosta Oldřich Kupčík.


    [Top]    


V Ženklavě civilní svatba po čtyřiceti letech

Ž e n k l a v a (ili) - Poprvé po čtyřiceti letech se v obci Ženklava uskutečnil civilní svatební obřad. „Doposud se svatební obřady odehrávaly v sousedním Štramberku nebo v Kopřivnici, pro mě jako oddávajícího to byla premiéra. Jednalo se sice o malou svatbu, ale i tak jsem měl trému,“ popsal své pocity starosta Ženklavy Miroslav Drozd.

Konferenční místnost byla pro tuto příležitost slavnostně vyzdobena, obřad za přítomnosti štramberské matrikářky doprovázela reprodukovaná hudba i básničky. „Určitě jsme nic v porovnání se svatbami na jiných úřadech neošidili a budu jenom rád, když nezůstane pouze u premiéry,“ nechal se slyšet starosta Drozd. Hned vedle obecního úřadu je totiž vyhlášený hostinec, kde se právě svatební hostiny a další oslavy často pořádají. „Pak by to svatebčané zvládli i bez přejíždění,“ dodal na závěr.

Obec Ženklava žije poměrně bohatým kulturním životem. Zahrádkáři nedávno uspořádali vinobraní, školská a kulturní komise pak zájezd do divadla v Ostravě na Řeka Zorbu, děti se mohly těšit z tradiční drakiády.

Ani co se týče hospodářsko-stavební oblasti, nezůstává obec svým obyvatelům nic dlužna. Dokončilo se oplocení u základní školy, rozšiřuje se dláždění na místním hřbitově včetně zavedení přípojky na vodu, zahájila se rekonstrukce dvou mostů a jedné lávky.

„V rámci našich možností jsme uskutečnili spoustu drobných úprav a oprav tak, abychom vyhověli normám na jedné straně, ale hlavně zvelebili obec a zpříjemnili život jejím občanům,“ uvedl Miroslav Drozd. Základní škola se tak v souladu s novými hygienickými normami dočkala bezdotykových baterií, průjezd obcí usnadňuje nový asfaltový koberec, opravily a nově vymalovaly se všechny autobusové čekárny, spravily se obrubníky, schody a další.


    [Top]    


Žáci dvou základních škol v Příboře organizovali stonožkový týden

Ručně malované obrázky prodávané
v rámci stonožkové sbírky mají pomoci
českému a slovenskému zdravotnictví.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (ili) - Již posedmé uspořádala Základní škola Npor. Loma v termínu od 6. do 10. října stonožkový týden. Jeho cílem je získání finančních prostředků na pomoc českému a slovenskému zdravotnictví prostřednictvím ručně malovaných obrázků žáků.

Smyslem hnutí, které se oficiálně jmenuje ’Na vlastních nohou’, je ukázat a vysvětlit dětem, co to znamená pracovat pro vlastní cíle. Mezinárodní hnutí založila Norka českého původu Běla Gran Jensen a u nás se jejím patronem stal Václav Havel. „Během stonožkového týdne prodávali žáci vlastní malované obrázky v místních obchodech a před městským úřadem, finanční částkou přispěli i rodiče žáků, kteří přišli na rodičovské schůzky, pedagogové a během celého týdne prodával stonožkový bufet sladkosti a laskominy, jejichž výtěžek opět putoval na konto,“ uvedl všechny způsoby, kterými bylo nashromážděno rekordních pětadvacet tisíc korun, ředitel školy Jan Drtil.

Stejnou aktivitu o týden později vyvíjela i druhá příborská škola, Základní škola Jičínská, které se podařilo také nashromáždit dost finančních prostředků. Peníze budou poukázány na pomoc Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.