Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora bude zítra hostit Phila Shönfelta a Uhlí

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystoupení dvou nesourodých kapel chystá na zítřejší večer kopřivnická Nora. Na pódiu v CO krytu pod kulturním domem po několikaleté pauze vystoupí Phil Shönfelt s kapelou Southern Cross. Temnému rockovému bardovi bude ale předskakovat ostravská kapela Uhlí se svou veselou muzikou.

Přestože Phil Shönfelt je původem Brit, umělecky ovlivněný také několikaletým působením v New Yorku, dá se o něm dnes již směle hovořit jako o součásti české klubové scény. Do té poprvé zasáhl v roce 1994, kdy vyrazil na turné po republice společně s Tichou dohodou. Poslední koncert této šňůry v proslulém pražském klubu Bunkr byl také zaznamenán a vyšel na CD pod názvem Live in Prague. O rok později se Shönfelt do Čech vrací, jeho nadšení inspirativní a tvůrčí atmosférou Prahy vedlo k tomu, že do ní přesídlil.

Již v Praze básník a muzikant zakládá další ze svých skupin a s ní vystupuje do dnes. V Southern Cross hrají Pavel Krtouš na basovou kytaru, Jarda Kvasnička na bicí nástroje a Pavel Cingl na housle a kytaru. Spolu se svou českou kapelou Phil vydává v roce 1997 desku Blue Highway a o dva roky později album Dead Flowers for Alice. Obě cédéčka vyšla nejen v Čechách, ale i v dalších zemích a skupina je propagovala rozsáhlými celoevropskými koncertními šňůrami. Zatím posledním počinem Phila Shönfelta a Southern Cross je nahrávka nazvaná Ecstatic, která spatřila světlo světa vloni. I zítřejší koncert v Kopřivnici je součástí turné k desce, kterou kritici označují za nejrockovější a zároveň nejveselejší z celé Shönfeltovy diskografie. Většina jeho hudby má charakteristickou temnou atmosféru podobnou americké Delta Blues And Country Music. Jeho písně odrážejí mytologii psanců, kteří se potácejí nepřátelskou krajinou a jsou okrádáni pouze ve své fantazii a paranoi. Charakteristickými tématy jeho textů jsou psychopati, feťáci, oběti drog, sebevraždy a utrpení zamilovaných. Možná ponuré a temné ražení jeho muziky i textů Shönfeltovi na začátku devadesátých let dopomohlo k tomu, že několikrát předskakoval na koncertech Nicka Cavea And The Bad Seeds či kapely Crime And The City Solution. Charizmatický umělec má na svém kontě nejen 14 desek a nesčetnou řadu koncertů po celém světě, je také autorem dvou knih.

Předkapela Uhlí se na ostravské scéně objevila vloni v březnu a šestice muzikantů si poměrně rychle získala okruh fanoušků. Jejich veselá rocková muzika zněla už v řadě klubů a na festivalů. V létě je bylo možné vidět taky na příborské akci Pink Freud. Avizovaný začátek koncertu je o půl deváté večer.


    [Top]    


Učitelé výtvarníci se sejdou na výstavě v muzeu Fojtství

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve středu 15. října bude slavnostně zahájena nová výstava v podkroví muzea Fojtství. Po letní sezoně, kterou vyplnila expozice paličkované krajky, se do kopřivnické výstavní síně vrací výtvarné umění.

Své obrazy, grafiky, kresby, objekty, plastiky a možná také malbu na hedvábí tam budou prezentovat učitelé - výtvarníci z celého Novojičínska. „Jsou to pedagogové, kteří učí výtvarnou výchovu na základních a uměleckých školách v okrese. Předpokládám účast asi jedenácti lidí, což není málo. Většina učitelů výtvarné výchovy totiž nejsou výtvarníci,“ řekl místní malíř a učitel Zdeněk Babinec, který se podílí na organizaci výstavy. Na výstavě budou k vidění práce výtvarníků v nejbližším okolí dobře známých. Budou mezi nimi například manželé Zemánkovi nebo Břetislav Janovský z Nového Jičína, fulnecký Milan Raška, Lubomír Sklénák z Kujav a další. Kopřivnici bude pravděpodobně zastupovat svými pracemi pouze Babinec.

Výstavu pořádanou Střediskem informatiky a služeb Nový Jičín a Regionálním muzeem Kopřivnice zahájí v šestnáct hodin vernisáž s hudebním vystoupením žáků zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana.


    [Top]    


Kafka zítra přilétne posedmé

K o p ř i v n i c e (dam) - Sedmý ročník Kafky, přehlídky určené lokálním televizním studiím, startuje v místním kině Puls sice až zítra dopoledne, ale lidé přijímající program KTK už měli možnost zhruba patnáct z devadesáti přihlášených prací vidět. A nejen to, svým hlasováním prostřednictvím SMS a e-mailu dokonce mohli ovlivnit výsledky zbrusu nové soutěžní kategorie Kafka s úsměvem.

Do programu se přitom pětačtyřicetiminutový blok úsměvných snímků dostal vlastně jen náhodou, díky poruše, která znemožnila vysílat obvyklý zpravodaj KTK. „Humorné příspěvky se na Kafce objevovaly již dříve, ale porotci je nechtěli hodnotit. Proto jsme vytvořili zcela novou kategorii a její hodnocení nechali na divácích,“ řekla Renata Plánočková z pořádající Kabelové televize Kopřivnice.

Hlasy, které diváci místního vysílání odeslali svým favoritům, budou připojeny k hlasování, které proběhne na místě, a vítěz si z Kopřivnice odveze speciální keramickou sošku.

Šestičlenná odborná porota bude i letos hodnotit příspěvky v kategoriích: Zpravodajství, Reklama, Dokument a Publicistika. Prestiž kopřivnické přehlídky rok od roku roste a ocenění z ní je mezi odbornou veřejností chápáno jako známka kvality. Své snímky do soutěže přihlásilo dvaatřicet studií a plná třetina z nich se v Kopřivnici bude prezentovat poprvé. Kdo by měl zájem vidět všechny soutěžní snímky, jejichž stopáž přesahuje deset hodin, musí pátek i sobotu strávit v kině Puls. Vyhodnocení těch nejlepších je plánováno na sobotní večer okolo osmnácté hodiny. Náplní přehlídky nebudou, jak se již stalo zvykem, jen samotné soutěžní projekce. Organizátoři pro své hosty připravují také odborné semináře a diskuze. Nejpovedenější snímky z každé kategorie bude následně KTK vysílat po zpravodajích.


    [Top]    


Krátce

Ve středu 15. října od osmnácti hodin bude o cestě Afrikou domů na kole vyprávět cestovatel a dobrodruh Jan Tomšík. Vášnivý cykloturista z Chocně bude své zážitky z několika afrických cest vyprávět v kině Puls a své vyprávění bude ilustrovat promítáním diapozitivů.

Výstavu dobových dopisnic, pohlednic, fotografií a výtvarných motivů starého Štramberka otevřou tuto neděli v 15 hodin v tamním Muzeu Zdeňka Buriana. V expozici budou k vidění zvětšené reprodukce pohlednic, z nichž nejmladší by měly pocházet z roku 1930. Výstava má také připomenout sté výročí otevření turistické rozhledny na Trúbě a také sto let od první výstavy malíře Jaroňka.


    [Top]    


Sbory si daly dostaveníčko v Katolickém domě

Jesenický komorní sbor byl, co do počtu
pěvců, nejmenším účastníkem letošního,
již sedmého ročníku kopřivnické přehlídky
sborového zpívání. Jeho vynikající výkon
však publikum ocenilo velmi vysoko
a potlesk, který sklidil,
patřil k nejbouřlivějším.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě hodiny sborového zpěvu přinesl sobotní, již sedmý ročník přehlídky pořádané Pěveckým sdružením Kopřivnice.

Domácí soubor, který byl s jednačtyřiceti zpěváky na pódiu nejpočetnější, také setkání v Katolickém domě zahájil. Ve dvacetiminutovém výběru z repertoáru kopřivnických pěvců zazněly také dvě premiéry, a to Ježkovy písně Klobouk ve křoví a V domě straší duch. Skladby dvorního skladatele Osvobozeného divadla se konec konců táhly jako červená nit celým programem, zařadily je totiž tři z pěti vystupujících sborů.

Jako druhý se publiku, které bylo bohužel opět z valné části tvořeno účinkujícími, představil Jesenický komorní sbor. Ten byl se svými devíti členy naopak nejmenším tělesem celého odpoledne, ovšem úroveň dvacetiminutového programu, který předvedl, si právem zasloužil zřejmě největší ovace fundovaného obecenstva.

Před přestávkou si pak přítomní vyslechli ještě dvacetičlenný Krnovský ženský sbor. Dvacet pěvkyň teprve tento měsíc oslaví pátý rok účinkování, ale za tu dobu již stihly vystoupit na řadě koncertů a přehlídek. V Kopřivnici předvedly například Rachmaninovu skladbu ’Bogorodica děvo, raduj sa’ nebo populární africký spirituál Siyahamba.

Po krátké pauze pódium zaplnil opět smíšený sbor, tentokrát z nedalekých Klimkovic. Jejich program ozvláštnil především doprovod druhé části, vystoupení s duem akordeonů, což působilo nezvyklým, ale velmi osvěžujícím dojmem.

Třemi rozsáhlejšími skladbami pak přehlídku uzavíral ženský sbor Bohuslava Martinů z Frýdku-Místku. Soubor pod vedením Milana Báchorka nejdřív uvedl Myslivečkovo Tre notturni a rozsáhlejší kantátu Před klášterní branou Edwarda Griega, aby pak nakonec dojem ze svého vystoupení odlehčil směsí písní Voskovce a Wericha.

Přestože letošní ročník přehlídky byl v pořadí již sedmý, s výjimkou domácích se na ní nikdy neobjevil žádný sbor dvakrát. To, že sborový zpěv má u nás velkou tradici, dokládá také fakt, že drtivá většina sborů, která od roku 1997 na zdejší přehlídce vystoupila, byla ze severní Moravy.

„Byly pochopitelně i výjimky. Vloni jsme hostili sbor ze slovenského Martina a několik let dozadu také soubor z Uherského Brodu,“ upřesnil jeden ze sbormistrů PSK Pavel Altrichter. V našem regionu však podle jeho slov existuje stále velká spousta sborů, které ještě Kopřivnice neviděla. „Bylo mnoho takových, kterým daný termín nevyhovoval, ale slíbili účast v dalších ročnících. Máme rozhodně ještě několik příštích let z čeho vybírat,“ poznamenal Altrichter.


    [Top]    


Ochotnické divadlo Starojičan bavilo publikum v obci Lubině

Starojičan - ochotnický soubor
se stoletou tradicí - inscenoval
minulý týden v Katolickém domě
v Lubině hru U naší kapličky.
Foto: David Macháček

L u b i n a (dam) - Ochotnické divadelní představení přivedlo v neděli odpoledne do Katolického domu v Lubině přibližně čtyři desítky diváků. Tamní osvětová beseda se domácím divákům snaží přivést divadlo alespoň dvakrát do roka, tentokrát padla volba na spolek Starojičan.

Soubor, který má ve Starém Jičíně stoletou tradici, přivezl inscenaci typickou pro řadu ochotnických spolků. Hra se zpěvy ’U naší kapličky’ z pera Karla Baláka je milostnou romancí s komediálními a pohádkovými prvky. Nechybí ani vlastenecké zabarvení typické pro řadu podobných kusů. Hra měla premiéru již na jaře, ale v nové sezoně se ji režisér Rudolf Macíček rozhodl oprášit a vyrazit na šňůru po okolních sálech. Poměrně dlouhá hra počítá s řadou postav a starojičínská inscenace navíc disponuje také živou hudbou, a tak se na každém představení podílí pětadvacet až třicet lidí. Dát dohromady takové množství lidí ochotných věnovat divadlu svůj volný čas není vždy jednoduché. „Ale když je dobrá parta, tak to jde v pohodě. V případě tohoto představení se nám takový kolektiv podařilo dát dohromady,“ pochvaloval si po představení Macíček.


    [Top]    


Příborští zastupitelé budou řešit budoucnost kina ve svém městě

P ř í b o r (dam) - O dalším osudu městského kina budou na začátku listopadu rozhodovat příborští zastupitelé. Kromě rozhodnutí o tom, zda bude radnice i nadále provoz kina dotovat ze svého rozpočtu, padne verdikt také v případě jeho zvažované modernizace.

„Myslím, že kino v Příboře zachováno bude. Já budu všemi svými dvaceti prsty pro a myslím, že stejné to bude u většiny dalších zastupitelů. Jiná otázka je, jak se zastupitelstvo postaví k jeho rekonstrukci,“ nechal se slyšet místostarosta sousedního Příbora Bedřich Turek.

Stav současného kina Úsměv rozhodně není dobrý. Sál i technické vybavení kina je značně zastaralé. Podle Turka by proto bylo dobré kino zestetizovat, zajistit jeho návštěvníkům větší pohodlí a také lepší zážitek z kvalitnějšího zvuku i obrazu. „Máme zpracovánu variantní studii. Zastupitelé musí v prvé řadě rozhodnout, zda vůbec do rekonstrukce investovat, pokud řeknou ano, pak musí zvolit z několika navržených možností,“ řekl místostarosta Turek.

Na příborské radnici totiž uvažují nejen o rekonstrukci kina ve stávajících prostorách, ale třeba také o vybudování multifunkčního sálu s kinem v sousedním Katolickém domě, nebo o postavení úplně nového kulturního stánku v objektu Starého mlýna nedaleko Freudova rodného domku. „Existují dokonce ještě další varianty, ale že volba padne právě na ně, je menší, jsou totiž stavebně značně krkolomné,“ tvrdí místostarosta Příbora.

Ať se členové zastupitelského sboru města rozhodnou pro jakoukoliv variantu, nepůjde o levnou záležitost. Uvažované náklady na rekonstrukci městského kina se pohybují od pěti do šesti milionů v případě rekonstrukce ve stávajících prostorách sokolovny, ale také až po dvacetimilionovou sumu v případě přesunu kina do Starého mlýna.

Kdy se příborští filmoví fanoušci dočkají lepšího zážitku, je však v tuto chvíli ještě ve hvězdách. Podle Turka je totiž třeba nejen vypracovat dokumentaci, ale také zajistit financování celého záměru.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.