Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora se připravuje na nájezd punkové legendy Visací zámek

K o p ř i v n i c e (dam) - Legenda tuzemské punk rockové scény Visací zámek se po letech opět objeví v Kopřivnici. V CO krytu pod kulturním domem se kapela zastaví v rámci svého John Debil tour, na které vyrazila v rámci oslav dvacátého výročí své existence.

John Debil tour odstartovalo sedmého prosince 2002 velkým koncertem v pražském Paláci Akropolis. Na něm byla také pořízena nahrávka 20 let - Live at Akropolis - CD, které se ani neobjevilo v běžné distribuci a po jeho omezeném nákladu se jen zaprášilo. Během ročního trvání turné Visací zámek absolvoval několik desítek vystoupení po celé republice a právě Kopřivnice by se podle slov manažera kapely měla stát místem, kde celá šňůra vyvrcholí. „Pak už kapelu čekají jen dva koncerty - jeden ve Zlíně a druhý v Brně,“ nechal se slyšet Romek Hanzlík.

Na návštěvníky kopřivnického koncertu čekají minimálně dvě hodiny muziky. V rámci programu, který je uváděn bez předskokana a zpravidla s jednou přestávkou, se fanoušci dočkají všech velkých hitů, jaké kapela během dvou desetiletí existence vyplodila. Písně jako Stánek, Dopravní značky, Cigára nebo klasický a téměř zlidovělý Traktor tedy rozhodně nebudou chybět, zaznít by ale mělo taky několik novinek.

Visací zámek je mezi kapelami svého ražení velmi netradiční svým stabilním kádrem. Zatímco jiné skupiny během dvou let vystřídají čtyři kytaristy, Visací zámek už od vzniku kapely tvoří Jan Haubert, Michal Pixa, Vladimír Štístka, Ivan Rut a Jiří Pátek. Členové kapely sice prý občas pociťují příznaky ponorkové nemoci, ale vážné rozpory se kapele vyhýbají. Zpěvák kapely Jan Hubert k tomu v rozhovoru pro internetový magazín inZine řekl: „Magor Jirous na koncertě v Telči nás uvedl slovy: ‘... Skupina Visací zámek hraje už sedmnáct let ve stejným obsazení, kdo jinej by taky s těma debilama chtěl hrát... .’ Roky společného hraní však byly kapele rozhodně ku prospěchu. Muzikanti jsou daleko vyhranější a fungují jako jeden kompaktní organizmus. Jejich vzájemné porozumění jde dokonce až tak daleko, že kapela se už roky neschází ve zkušebně s tím, že chvíle sehrávání před vystoupením jí úplně stačí. Společné zkoušení se tak odehrává vlastně jen na pravidelných letních soustředěních, na kterých Visací zámek tvoří nový repertoár pro své desky. Skupina vydala celkem dvanáct desek a některé vycházejí také v reedicích. Přesto, že nejdivočejší období má už Visací zámek rozhodně za sebou, stále se považuje za punkovou kapelu. Punkovost je prý dána přístupem. „Máme český překlad pro výraz punk, který zní neumětel. V tomto ohledu pořád upřednostňujeme nadšení a chuť něco do lidí narvat. Když léčba, pak léčba šokem. Neohlížet se na to, jak působíme v očích fundované veřejnosti. Pokud je někdo ochotnej nás poslouchat, jsme nadšený a to nadšení dáváme do hudby. Tomu se říká punk,“ tvrdí frontman Visacího zámku.

Začátek koncertu, který nebude mít předskokana, je plánován na jednadvacátou hodinu.


    [Top]    


Plejáda hvězd vinohradského divadla přiveze Simonovy Drobečky z perníku

Gabriela Vránová, Daniela Kolářová
a Miroslav Moravec zahájí hrou Drobečky
z perníku sezonu divadelního předplatného.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední zářijové pondělí bylo letos určeno jako den zahájení divadelního předplatného. Úvodní představení dalšího ročníku přiveze do Kopřivnice pražská Umělecká agentura Jarmily Svobodové. Ve hře populárního dramatika Neila Simona Drobečky z perníku se mohou diváci těšit na Danielu Kolářovou, Andreu Elsnerovou, Gabrielu Vránovou, Miroslava Moravce či Pavla Rímského. „Ta hra je opravdu špičkově obsazená a výkony, které v ní herci předvádějí, rozhodně stojí za vidění,“ chválí inscenaci dramaturg předplatného Jiří Cachnín.

Kopřivničtí divadelní fanoušci si budou moci Drobečky z perníku vychutnat v takové podobě, jak je před pár lety uváděla jedna z nejprestižnějších tuzemských scén, Divadlo na Vinohradech. Právě pro tuto scénu hru nastudoval uznávaný režisér Petr Kracík.

Simon ve svém textu vypráví tragikomický příběh barové zpěvačky Evy Mearové (Kolářová), která si pitím pořádně zpustošila život. Eva se vrací z protialkoholního léčení do zanedbaného bytu. Je bez zaměstnání, bez nálady a bez perspektivy. Ani dva dobří přátelé - stárnoucí kráska Toby (Vránová) a neúspěšný herec Jimmy (Moravec) jí chuti do života nepřidají. Naopak zahrnou ji ještě svými starostmi, takže Eva pochopí, že jsou stejní ztroskotanci jako ona sama. Do toho všeho přichází sedmnáctiletá dcera Evy Polly a hodlá se svou matkou bydlet. Přestože se obě navzájem potřebují, soužití není jednoduché. Taky proto, že Eva nemůže odolat alkoholu, protože s tímto pokušením jsou nejrůznější nástrahy osudu mnohem snesitelnější.

Simonova hra je o bytostné potřebě lásky a přátelství, o tom, jak se stát i ve středním věku dospělým a odpovědným člověkem. Při psaní se prý autor nechal volně inspirovat pohnutým osudem herečky Judy Garlandové a její dcery Lisy Minnelli.

Začátek představení je o půl osmé ve velkém sále kulturního domu a kromě abonentských vstupenek platí na představení také samostatně zakoupené vstupenky.


    [Top]    


Hardcorová Party Jamme’s trpěla nouzí o posluchače

Příbramští The Switch i další dvě kapely
sice nechali na pódiu mnoho energie,
 ovšem nepočetné publikum jejich hudbu
přijalo poměrně dost vlažně.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě i vrcholící babí léto se negativně podepsalo na prvním koncertním programu Nory ve startující sezoně. Na první poprázdninovou Party Jamme’s dorazilo do CO krytu klubu Nora jen pár desítek posluchačů.

Večer, který se celý nesl ve znamení hardcorové muziky, odstartovali hodonínští Like Fool. Jejich hodinový program však publikum nedostal příliš do varu, a tak hlavní hvězdy večera The Switch musely přítomné stále burcovat.

Příbramské kvarteto The Switch je kapelou, o které je na naší HC scéně v poslední době hodně slyšet. Jejich páteční koncert v Noře byl nejen křestem nového bubeníka kapely, ale také vůbec prvním vystoupením skupiny na Moravě. „Slyšel jsem, že na severu Moravy je hodně hustý publikum. Takže jsem na to zvědavý,“ těmito slovy zahajoval zpěvák kapely Štěpán Šatoplet. Nakonec byl ale pravděpodobně zklamán, protože, i když kapela odvedla na pódiu maximum, publikum ji přijalo poměrně chladně. Ještě o kus hůře dopadli frýdecko-místečtí Floating Bridge, kteří pódium opouštěli po jedné hodině ráno zcela bez potlesku přihlížejících.


    [Top]    


Krátce

Výstava paličkované krajky ‘Nitka k nitce’ se chýlí ke konci. Lidé, kteří mají zájem prohlédnout si práce Jarmily Heimerlové, Boženy Hambálkové a Dagmar Chovancové, musí do podkrovní výstavní síně muzea Fojtství dorazit nejpozději do příští neděle. Pak bude expozice vystřídána jinou.

Zítra od osmi hodin večer bude v novojičínském klubu Galerka koncertovat tamní kapela Once’s. Skupina kombinující ve své muzice vlivy rocku, jazzu a bigbeatu, vznikla původně jako jednorázový projekt, ale dnes má za sebou už víc jak rok existence a celou řadu koncertů.


    [Top]    


Klub Vláček vypraví Potter

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně na začátek října je načasován odjezd letošního filmového Vláčku v kině Puls. Stejnojmenný filmový klub pro nejmenší diváky nabídne v první polovině tohoto školního roku celkem osm filmů. Ty budou promítány tradičně dvakrát do měsíce od půl druhé. „Stejně jako vloni i letos zahajujeme Harry Potterem, loňský Kámen mudrců ovšem střídá Tajemná komnata. Na programu ale je i mnoho jiných filmů,“ slibuje vedoucí Pulsu Radka Korená. Tituly do programu jsou vybírány nejen z nových filmů pro děti, ale i z archivů starších českých snímků. Na plátně kina se tak objeví například americké animované hity Doba ledová a Brontosaurus vedle klasického Bajaji či Dobrodružství na Zlaté zátoce. Slevněné permanentky jsou v prodeji pouze do 1. října.


    [Top]    


Akční Laře Croft budou sekundovat tři artfilmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen jednu premiéru a reprízu úspěšného filmového muzikálu tento týden nabídne kino Puls v běžné distribuci, ovšem nabídka filmových klubů a počet snímků v promítacím cyklu se zaokrouhlí na rovných pět.

Ze všeho nejdřív, konkrétně už dnes ve tři odpoledne, se na plátno dostane francouzsko-japonská komedie se spíše hororovým názvem Strach a chvění. Film, který příjemným způsobem mapuje mnohdy propastné rozdíly mezi zvyky západní civilizace a Japonska, zaujal porotu i diváky letošního karlovarského festivalu. Hlavní a v podstatě jedinou důležitou postavou filmu je mladá Belgičanka Amélie, která se rozhodla odcestovat do Japonska, kde prožila dětství. Dívka se nechává na rok zaměstnat v administrativě jedné velké japonské korporace, ovšem práce ve 44. podlaží firemního mrakodrapu se jí brzy stane peklem. Už v den, kdy nastoupí, je z překladatelky degradována na roznašečku pošty, která by navíc neměla umět japonsky, a všichni její nadřízení jí dávají jasně pocítit, že není dost rychlá, precizní a také loajální. Přestože příběh vypadá spíše depresivně, najde se ve filmu celá řada úsměvných momentů, a to především díky vynikajícímu výkonu Sylvie Testudové v hlavní roli. Film je možné vidět nejen ve Filmovém klubu pro seniory, ale také dnes večer v osm. Mezi dvě zmíněná představení se vklíní kopřivnická premiéra dobrodružné akční podívané Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života. Už druhé pokračování adaptace kultovní počítačové hry o sličné vykradačce archeologických lokalit je podle recenzentů jen o maličko lepší než nepodařená jednička. Lara (Angelina Jolie) tentokrát cestuje po celém světě a podstoupí nejedno dobrodružství, aby se zmocnila bájné Pandořiny skříňky. Režie snímku byla svěřena režiséru Janu de Bontovi, ten však děravému scénáři moc nepomohl, a ani akční scény nejsou tak bombastické, jak by mohly být. Kolébka života se bude promítat až do pondělka vždy v 18 hodin, zítra navíc přibude i jedno večerní představení.

Sobotní večer bude opět patřit Filmovému klubu, konkrétně snímku Zločin pátera Amara. Příběh o mladém knězi, který přijíždí do malého městečka plný ideálů a za nedlouho se až po krk sám zaboří do morálního bahna, což vyvrcholí nejen svedením krásné dcery intimní přítelkyně tamního faráře, je jedním z nejcennějších mexických filmů minulého roku. Zločin pátera Amary byl dokonce i žhavým kandidátem na Oscara pro cizojazyčný film. V neděli a pondělí večer bude Puls reprízovat veleúspěšnou filmovou adaptaci broadwayského hitu Chicago. V muzikálovém příběhu o tom, jak moc se soudní síň podobá jevišti a že zdaleka ne vždy je zločinec potrestán, září Renée Zellweger a Catherine-Zeta Jones.

Programovou nabídku v úterý 30. září uzavírá americký snímek Adaptace. Film, který uspěl na řadě filmových festivalů, je dílem stejného tvůrčího týmu jako fantaskní V kůži Johna Malkoviche. Hlavní devizou Adaptace je podobně jako u předchozího titulu velmi originální scénář. Charlie Kaufman, který dostal za úkol převést do filmového scénáře bestseller Zloděj orchidejí ne a ne najít klíč k adaptaci tohoto textu. Nakonec tedy vznikl příběh o tom, jak problematické je někdy napsat scénář. Hlavním hrdinou filmu je Charlie a jeho fiktivní bratr Donald. Celý děj se točí kolem mezilidských vztahů a scenáristického řemesla. V hlavní dvojroli září Nicolas Cage.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.