Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Památky otevřou své brány lidem

P ř í b o r ,  Š t r a m b e r k (dam) - Stejně jako v minulých letech i tentokrát se během druhého zářijového víkendu otevřou lidem kulturní památky. Mnoho toho bude k vidění i v sousedních historických městech.

V Příboře bude možné si v sobotu prohlédnout bývalé piaristické gymnázium, farní kostel Narození Panny Marie a další tři místní kostely, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Lidé si budou moci prohlédnout také interiéry tamní funkcionalistické radnice včetně originálního nábytku z doby jejího vzniku.

Také Štramberk bude příchozím odhalovat minulost prostřednictvím svých památek. Kromě Trúby, obou muzeí a kostela bude možné výjimečně nahlédnout také do zvonice kostela Nanebevstoupení Páně u hradeb, nebo se obdivovat pivovarské studni na náměstí. Velmi atraktivní budou také běžně nepřístupné pokusné štoly VVÚU Radvanice na Kotouči.

Kopřivnická muzea se k akci nepřipojila, a tak je o víkendu bude možné navštívit pouze za běžné vstupné.


    [Top]    


CO krytem se ponese londýnské electro

K o p ř i v n i c e (dam) - Muziku, která není v našich zeměpisných šířkách často slyšet, přiveze pozítří do Kopřivnice taneční akce nazvaná Electrowaves. Hlavní hvězdou večera, který startuje v CO krytu Nory okolo jednadvacáté hodiny, bude londýnský muzikant Spaceship God. Ten pro návštěvníky akce připravuje přibližně tříhodinovou show, během které bude svou muziku hrát za pomocí elektronických mašinek živě, ale také z desek. DJ, který prezentuje svou tvorbu na nezávislém labelu Process, se zaměřuje především na exprimental electro, ale i současný londýnský zvuk electrofunku. „Myslím, že to pro lidi bude velice zajímavé. U nás je slyšet electro jen velmi málo. Ti, kdo přijdou, ulyší něco originálního,“ slibuje spoluorganizátor akce Filip Fojtík. Přesto, že electro vzniklo již v osmdesátých letech a je to styl, který byl u kořenů dnešní taneční muziky, u nás tento druh hudby uslyšíte jen zřídka. „Je to asi tím, že u nás taneční scéna není ještě zdaleka tak rozvinutá a hrají se především styly, na které chodí hodně lidí,“ vysvětluje Fojtík.

Kromě britské muziky budou znít klubem také domácí rytmy. DJ Sandoz přispěje k zábavě svým special electro setem a chybět nebude ani frenštátský live act Rejnok, který doprovázel Spaceship God i po pražských klubech. Speciálním hostem bude percusionista Machy (člen formace Údery údy), který na své bubínky zahraje jak s Rejnokem, tak se Sandozem.


    [Top]    


Slavnosti lákaly mnoho tisíc lidí

N o v ý   J i č í n (dam) - Návštěvnostní rekordy pokořila letošní desátá Městská slavnost v Novém Jičíně. Už od začátku registrovali pořadatelé zhruba dvojnásobný zájem publika. Během dne podle jejich odhadů navštívilo slavnosti zhruba třiadvacet tisíc lidí. Večer, když na náměstí koncertovala Benedikta a The Beatles revival, bylo prý na místě asi deset tisíc lidí. „Myslím, že už jsme se dostali na hraniční kapacitu. V některých místech nebylo možné po náměstí ani přejít,“ tvrdí šéf pořádajícího městského kulturního střediska Petr Orság.

Nečekaný byl také ohlas na výtvarný projekt, v rámci kterého na náměstí vyrostla také replika někdejší kašny sv. Mikuláše. Podařilo se jí totiž iniciovat diskuzi o jejím znovupostavení.


    [Top]    


Zámečník napsal tečku za kulturní sezonou Hukvald

Soubor ostravského divadla v sobotu
uzavřel kulturní sezonu na hukvaldském
hradě komickou operou Zámečník.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Jen několik desítek lidí přilákala v sobotu odpoledne na hukvaldský hrad komorní opera Zámečník. Představení, které v hradní mótě odehrál soubor Národního divadla moravskoslezského z Ostravy, bylo ohlédnutím za letošním desátým ročníkem Janáčkových Hukvald a zároveň také poslední akcí uměleckého charakteru, kterou hrad hostil v pomalu končící sezoně.

Lehká milostná komedie Zámečník v klasicistním operním hávu byla jednou z produkcí nastudovaných speciálně pro festival. Jinde ji mají milovníci klasiky jen stěží šanci vidět. Není také divu, velmi jednoduchý příběh se stokrát opakovanou zápletkou, přikrášlený hudbou, která by se bez nadsázky dala označit pop-music poloviny osmnáctého století, by dnes asi jeviště operních scén neplnil.

Přestože konec sezony se blíží, ještě než se hrad uloží k zimnímu spánku, chystá celkem tři akce. Už tuto sobotu od sedmi hodin večer se bude na hradě opět strašit při akci pojmenované ‘Ať žijí strašidla na HúúúQalDech’. „Strašidla jsme tu měli již před čtrnácti dny a měla obrovský úspěch, proto jsme se rozhodli akci ještě jednou před uzavřením hradu zopakovat,“ řekl kastelán Hukvald Alexandr Litov s tím, že na speciální noční prohlídku hradu s běsnícími strašidly a bájnými stvořeními dorazilo přibližně tři tisíce lidí.

Poslední zářijový víkend pak mohou na hrad vyrazit všichni, kterým se zalíbily tradiční Dny hukvaldských preclíků, koláčků a lidových řemesel. Vůbec naposledy v roce 2003 se hradní brány otevřou v neděli 30. listopadu v den tradiční Ondřejské pouti.


    [Top]    


Neo bude tento týden na plátně pokračovat v boji proti Matrixu

K o p ř i v n i c e (dam) - Především druhé pokračování cyberpunkové trilogie Matrix Reloaded bude asi v tomto promítacím týdnu lákat do sedadel kina Puls. Ještě než dojde na Matrix, odrazí od břehu luxusní výletní loď, která je dějištěm béčkové americko-německé komedie Plnou parou vzad. Pokud vás zajímají strasti dvou mužů, kteří se nedopatřením dostanou na výlet lodí určený homosexuálům, pak běžte do kina dnes, zítra a nebo v sobotu v šest večer.

Matrix Reloaded se bude promítat ve stejné dny, ale od dvaceti hodin večer. Děj navazuje zhruba tam, kde naposled hrdiny podivného světa ovládaného stroji opustil. Neo neuvěřitelně rozvinul své schopnosti a je schopen postavit se klidně stovce rozlícených agentů. V boji proti tyranii strojů, pro něž lidé nejsou nic víc než zdroj bioelektřiny, mu pomáhá celá řada nových postav. Divák bude mít možnost nahlédnout i do podzemního města u jádra planety, kde živoří zbytek ’opravdových’ lidí. Přestože jde o skvělou akční a trikovou podívanou, chybí Matrixové dvojce něco z kouzla prvního filmu. Druhý díl úspěšného filmu čeká na diváky také od 14. do 16. září, v tyto dny totiž Puls uvádí Charlieho andílky: Na plný pecky. V akční komedii, která je pro změnu o malinko lepší než první díl, opět uvidíme Cameron Diaz, Lucy Liu a Drew Barrymore. Jednou z protihráček ženského agentského tria se pak stala také Demi Moore. Jednoduchá, ale zábavně natočená komedie se nijak neodvolává na první díl a vychutnají si ji tedy i ti, co jej neviděli.


    [Top]    


Filmový klub se ohlédne za festivalem ve Varech

K o p ř i v n i c e (dam) - Ozvěnami karlovarského festivalu se na program kina Puls vrací Filmový klub. Po letní abstinenci čeká milovníky artfilmů zvýšený přísun. Namísto obvyklých čtyř titulů uvidí v tomto měsíci filmů hned šest. Přehlídka toho nejzajímavějšího, co přinesl letošní 38. ročník karlovarského filmového svátku, začíná v Kopřivnici tuto neděli ve dvacet hodin oscarovými Hodinami. Tři hrdinky jednotlivých povídek spojuje fakt, že během jednoho dne prožijí fatální událost. V ústředních rolích velmi emocionálního filmu září Nicol Kidmanová, Meryl Streepová a Julianne Mooreová.

Netradiční termín promítání Hodin má svou příčinu ve velmi obtížné dostupnosti filmu. „Hodiny jsou na Moravě jen v jedné kopii a je obrovský problém se k nim vůbec dostat, mimo jiné i proto, že tu jsou jen do konce roku a pak se stěhují na Slovensko. Pokud jsme je chtěli uvést, bylo třeba nedělní termín využít,“ vysvětlila vedoucí Pulsu i Filmového klubu Radka Korená.

Kromě Hodin, které jsou beze sporu nejznámějším titulem, Puls promítne i další soutěžní filmy - 16. září brazilské Město bohů a v dalších termínech francouzský film Daleko do nebe, koprodukční Strach a chvění a Zločin pátera Amara. Poslední přijde na řadu Adaptace s Nicolasem Cagem v hlavní dvojroli. „Diváci nepřijdou ani o vítězný snímek Okno naproti, ten jde ale do distribuce až koncem října, a na programu se proto objeví se zpožděním,“ řekla Korená.

Pestrý program na filmové labužníky čeká i ve zbylých měsících roku. V říjnu bude program Filmového klubu pojat jako malá přehlídka filmů Federica Felliniho v čele s jeho slavným Sladkým životem. Na konci příštího měsíce proběhne také v pořadí již třetí ročník Kopřivnických Kraťasů. Jedním z hlavních bodů přehlídky bude retrospektiva filmových prací Jiřího Bárty včetně jeho proslulého Krysaře. Listopad by pak měl trochu podrásat divákovy nervy. „Připraveny jsou snímky jako třeba Coppolova Apokalypsa Redux,“ slíbila Radka Korená. Prosinec by měl naopak přinést uklidnění v podobě série asijských filmů.


    [Top]    


Piper records chystá desku LU, Milanu, Nierice a Valerian’s Future

Příborsko-kopřivnická kapela LU už také
brzy vydá svůj debut pod novou
kopřivnickou značkou Piper Records.
Foto: Piper Records

K o p ř i v n i c e - Čtyřem zdejším kapelám letos na podzim vyjde debutové CD. Skupiny LU, Nierika, Milano a Valerian's Future navíc desky vydají u zcela nového a rovněž kopřivnického vydavatelství Piper Records. Pod značkou PiR by měla vycházet muzika, jakou v běžných obchodech s cédéčky neseženete. „Nebudeme vymezovat své žánrové hranice. Klademe si za úkol objevovat pro sebe a další vnímavé posluchače muziku, kde by mělo být nastaveno jisté měřítko kvality. Výše tohoto parametru pak bude zcela despoticky stanovena subjektivním vnímáním PiR a osob blízkých,“ píše se na webových stránkách vydavatelství.

Autorem šíleně vypadajícího nápadu z ničeho vybudovat vlastní nakladatelství a vydávat nekomerční muziku je místní hudebník Vladimír Schwarz. „Zrálo to ve mně delší dobu. Sám hraji a zdejší scénu už nějakých dvacet let sleduji. Všechny kapely, které tady vznikly, vždycky skončily maximálně s pár demáči a nic víc po nich nezbylo. Přišlo mi, že je to mnohdy škoda a že některé nahrávky by stálo za to vydat. Proto jsem se rozhodl zkusit to sám,“ vysvětlil pohnutky k založení Piper Records Schwarz.

Kopřivnický vydavatel nezastírá, že jedním z důvodů k založení vlastní značky byla také snaha vydat desku kapely, ve které hraje. „Obcházet nějaká vydavatelství nemá dnes asi valný smysl. Možná na začátku devadesátých let, to bylo období, kdy se vydávalo všechno, co nemohlo vyjít za bolševika. Dneska každého zajímá, hlavně jestli je šance desku prodat ve slušném nákladu. A žánr, který jsem se rozhodl vydávat, rozhodně nepatří mezi druh muziky, po kterém by oni sáhli,“ domnívá se Schwarz.

Vydavatelství s pištcem ve znaku i názvu vzniklo na začátku letošního roku, do toho období se datuje také dohoda s kapelami Lu, Milano, Nierika, a Valerian's Future, že právě jejich muzika bude na prvních produktech Piper Records. Termín vydání prvních CD byl stanoven na měsíc září, dnes už je však téměř jisté, že nebude dodržen. „Milano a Valerian's Future jsou hotové. Teď čekáme, až LU dokončí poslední drobnosti, všechny tři nahrávky pošleme na závěrečnou mixáž. Předpokládám, že hotovo to bude někdy na přelomu září a října a do prodeje by se desky mohly dostat začátkem příštího měsíce,“ prozradil Schwarz.

Na albový debut Nieriky si posluchači budou muset počkat ještě o něco déle, orientační termín vydání jejího CD Hydroponicum je stanoven na listopad. „Je to sice zdržení, ale ve prospěch výsledné hudby. Uspěchat to a vydat nahrávky, které nejsou stoprocentně dotažené, nemá smysl,“ tvrdí Schwarz.

Přestože první čtyři tituly u Piper Records vyjdou v malých sériích, profesionalita výsledného produktu je pro novou značku jednou z hlavních priorit. „Budou to pochopitelně lisovaná CD s obaly a vším, co k tomu patří. Rozhodně žádné vypalované disky,“ slíbil vydavatel.

Všechny čtyři desky bude možné koupit nejen na internetových stránkách vydavatelství a v obchodech v blízkém okolí, ale také v prodejních sítích zaměřených na distribuci undergroundové a avantgardní muziky. Pro potenciální kupce je zajímavý také fakt, že cena cédéček by neměla přesáhnout 250 korun. „Je to cifra, která není nijak astronomická, ale přitom solidní. Práce, kterou na hudbě kapely odvedly, by měla být nějak zhodnocená,“ myslí si Vladimír Schwarz.

V případě Piper Records rozhodně nejde o projekt, který by měl začít i skončit vydáním desky čtyřem zmíněným kapelám. Jeho existence by měla pokračovat i poté. „Tyhle čtyři kapely budou tvořit základ, ale rozhodně se nebráním tomu, přibrat další skupiny. Taky nechci, aby to vypadalo, že se zaměřuji jen na kopřivnickou scénu. Cítil jsem nějakou povinnost vydat to, co stojí za to tady, a pak až hledat někde jinde. Vydám klidně desku skupině z Německa, ale musí splňovat kritéria, které jsem si stanovil,“ tvrdí novopečený kopřivnický vydavatel. Žádnou další kapelu zatím ale vyhlédnutou nemá. Práce na čtyřech plánovaných deskách jej zatím zaměstnává naplno, teprve až nové CD spatří světlo světa, bude se rozhlížet po další zajímavé muzice.

Piper Records navíc v budoucnu nechce zůstat jen u CD nosičů, ale zvažuje vydávání své muziky také na vinylových LP deskách, které si u určité skupiny lidí stále drží značnou oblibu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.