Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tatra má nového vlastníka, společnost Terex střídá SDC

Tatra po necelých dvou letech změnila
vlastníka. Místo SDC International
ovládá nyní automobilku
její dřívější podílník - společnost Terex.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po dvaadvaceti měsících Tatra znovu změnila vlastníka. Společnost SDC International, která Tatru na konci listopadu 2001 koupila od státu za zhruba 1,2 miliardy korun, se nyní svých vlastnických práv vzdala ve prospěch dosavadního menšinového akcionáře automobilky, strojírenského gigantu Terex. Americká firma ke svým dvaceti procentům akcií Tatry přidala dalších jednapadesát procent a přesně před týdnem oznámila, že se stává rozhodujícím vlastníkem Tatry s jednasedmdesátiprocentním balíkem akcií. „Vidíme Tatru jako nedílnou součást naší nastolené strategie zaměřené na vojenský sektor,“ komentoval nákup Tatry Ronald M. DeFeo, předseda představenstva a generální ředitel Terexu. Nový vlastník získal Tatru především za odpuštění dluhů SDC v přibližné výši 8,5 milionů dolarů a také za upsání asi dvě stě devíti tisíc akcií Terexu.

Terex se stal vlastníkem Tatry v době, kdy její hospodářské výsledky nejsou nijak růžové a kdy loňskou ztrátu 621,636 milionů následuje letošní pololetní výsledek ve výši - 497 milionů korun. „Když jsme jako menšinový akcionář investovali do Tatry, věděli jsme, že společnost potřebuje restrukturalizaci. Tatra potřebuje větší provozní kapitál, než byli schopni bývalí vlastníci zajistit, což vedlo k našemu nedávnému rozhodnutí získat rozhodující slovo ve společnosti,“ tvrdí v tiskové zprávě šéf Terexu. Převzetí kontroly nad Tatrou bylo prý podmínkou Terexu proto, aby kopřivnické automobilce poskytl další finanční zdroje. Neoficiální informace z Tatry hovoří o částce tří milionů dolarů, která by měla do podniku přijít v nejbližším období. Nový vlastník prozatím nechystá velké změny ve vrcholných orgánech Tatry. Složení představenstva by mělo zůstat nezměněno. Pouze v dozorčí radě vystřídá její dosavadní člen Fil Filipov na postu předsedy Ronalda A. Adamse z SDC. Předseda představenstva a obchodní ředitel Tatry, a. s., Zbyněk Keisler se ke změně majoritního vlastníka podniku nevyjádřil. Mnoho nevěděl ani předseda tatrováckých odborů a člen dozorčí rady Antonín Valášek. „Dozvěděl jsem se o tom ve čtvrtek 4. září. O den později jsem o věci jednal i s předsedou představenstva. Mohu říct jen to, že pokud Terex skutečně poskytne Tatře provozní kapitál, bude to pro ni dobré,“ řekl pouze.

Plány nových amerických vlastníků podniku jsou velmi ambiciózní. Jejich ekonomové předpokládají, že v letošním roce by měla skončit své hospodaření jako vyrovnané a v příštím roce by dokonce měla být zisková, přičemž výnos z jedné akcie by měl být přibližně 0,05 amerického dolaru.

Tatra má podle generálního ředitele Terexu Ronalda DeFeo příležitost uplatnit se mimo jiné díky nízkým nákladům na výrobu a konstrukci. Výrobky kopřivnické produkce mají prý šanci nejen ve vojenském sektoru, ale i v jiných oblastech. Terex prý také počítá s možností využití potenciálu Tatry pro své další, blíže nespecifikované obchodní záměry.

Kopřivnická radnice se zatím oficiálně o změně vlastníků žádné podrobnosti nedozvěděla, což podle starosty svědčí o pokračující nedobré komunikaci mezi automobilkou a městem. „Víme pouze tolik, co se objevilo ve sdělovacích prostředcích. Až budeme znát více, budeme se pochopitelně snažit s novými vlastníky sejít,“ řekl pouze starosta Kopřivnice Jiří Tichánek a dodal, že osobně si velké iluze o spásné roli Terexu v Tatře nedělá.

Vstupem Terexu se mění také vlastnická struktura ve společném podniku American Truck Company. Zatímco doposud ovládal Terex jednu třetinu této zámořské firmy, po převzetí Tatry kontroluje necelých sedmašedesát procent společnosti, která před časem získala významný kontrakt na výrobu 315 nákladních automobilů pro izraelskou armádu.


    [Top]    


Jednali o možnostech účasti na veletrhu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na posledním jednání představenstva Agentury Beskydy - Valašsko podal její ředitel Ladislav Hollý návrh na vlastní odvolání z funkce ředitele, a to z důvodu neúspěchu ve výběrovém řízení na web Rožnova. „Představenstvo jeho návrh zamítlo a naopak vyjádřilo ocenění za podaný projekt,“ sdělil k jednomu z projednávaných témat představenstva místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dále se projednávala společná expozice Moravskoslezského kraje na brněnském veletrhu Regiontour a Holiday World 2004. „Některým členům se nelíbilo to, že ve smlouvě s krajským úřadem nejsou zahrnuty možnosti rozhodnutí o vzhledu expozice a také že cena za účast je příliš vysoká. Otevřela se nám možnost důstojné prezentace všech členů Agentury Beskydy Valašsko u expozice Zlínského kraje, kde bychom mohli vytvořit příjemné prostředí naší dřevěnice se zdůrazněním prvků ze strany moravskoslezské. Tato varianta je navíc výrazně levnější,“ doplnil místostarosta.

Za dřevěnici získala Agentura I. místo na výstavě Dovolená 2003 na Černé louce. „Nejvíce ceněna byla právě příjemná atmosféra, kterou dřevěnice poskytuje,“ dodal Krajčír.

Vzhledem k tomu, že dvěma členům představenstva končí mandát, byla vyzvána města, která zastupují, aby jmenovala nové zástupce.


    [Top]    


Nezaměstnanost se blíží k patnácti procentům

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezaměstnanost na Kopřivnicku se nezadržitelně blíží k patnáctiprocentní hranici. Zdejší pobočka na konci minulého týdne evidovala 2 230 lidí bez práce, což odpovídá zhruba 14,8 procentům míry nezaměstnanosti, a podle prognóz na další období bude lidí bez práce i nadále přibývat. „Předpokládáme, že z Tatry nám do konce roku přijde něco mezi padesáti až sto lidmi. Několik klientů může přivést také konec sezonních prací ve stavebnictví, nebo ukončení veřejně prospěšných prací,“ vysvětlil odhad šéf kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr a dodal, že nepočítá s tím, že by míra nezaměstnanosti do konce letošního roku překročila šestnáct procent. „S největší pravděpodobností se budeme pohybovat na úrovni patnácti procent. Přírůstek nových lidí do evidence by měl být kompenzován odchodem jiných do zaměstnání,“ myslí si Petr. I tak je letošní rok pro zaměstnanost ve městě a okolí kritický, což ilustruje bezmála tříprocentní nárůst nezaměstnanosti z hodnoty 12,20 procent na začátku roku 2003.

Naopak příznivý trend zaznamenali úředníci v případě absolventů škol. Obávaný zářijový příval práceschopných mladých lidí bez praxe se letos nekonal. V prvním týdnu tohoto měsíce se na úřadu práce zapsalo jen deset čerstvých maturantů a vyučenců a v období od pětadvacátého května do dneška jich bylo celkem jen 112. „Je to výrazně méně než v minulých letech,“ potvrdil Petr. Důvodů, proč absolventů hlásících se na úřad práce razantně ubylo, může prý být několik. Kromě daleko většího zájmu o studium na vysoké škole se zřejmě absolventům daří přímo po škole nacházet uplatnění a nezanedbatelný je také vliv slábnoucích ročníků, díky čemuž školy chrlí méně vystudovaných lidí.

Přestože Kopřivnice na tom s prací není rozhodně dobře, bílovecká pobočka s 16,33 procenty nebo Fulnek s hrozivými 17,32 procenty nezaměstnaných jsou na tom ještě podstatně hůře. Vyhlídky jsou navíc podle Petra mírně optimistické.

V příštím roce očekávají na úřadu práce postupné zvyšování zaměstnanosti v Duře, přijímání nových zaměstnanců do provozů společnosti Cirex a možná i zaměstnávání firmou Brose.


    [Top]    


Počet dětí nastupujících do prvních tříd stále klesá

K o p ř i v n i c e (hod) - Že počet dětí ve školách stále klesá, je všeobecně známý fakt. Letos 2. září nastoupilo do prvních tříd jen dvě stě šedesát devět dětí, zatímco ve školním roce 1999/2000 jich bylo tři sta třicet osm.

Nejvíce prvňáčků přivítali na Základní škole 17. listopadu, a to jednašedesát, kteří se rozdělili do tří tříd. Dvě první třídy otevřely školy dr. Milady Horákové, Emila Zátopka a Alšova, jednu ZŠ náměstí a sv. Zdislavy. Do školy v Lubině nastoupilo třináct dětí, zato v Mniší přivítali pouze jednoho prvňáčka.

I v letošním školním roce poměrně velké množství rodičů požádalo o odklad povinné školní docházky pro své dítě, a do školy jich tak nenastoupilo devadesát, což je proti loňskému roku o třiadvacet více. Jak jsme zjistili na odboru školství, v předcházejících letech se počet odkladů pohyboval okolo čísla osmdesát.


    [Top]    


V září policisté zvyšují kontroly řidičů na cestách

Preventivní dopravně-bezpečnostní akce,
během které policie kontrolovala chování
řidičů, se nevyhnula ani Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od pondělí 1. až do pátku 5. září se uskutečnila celorepubliková dopravně-bezpečnostní akce za spolupráce Policie ČR, ministerstva vnitra, BESIPu a nadace Malina Daniela Landy a Romana Kresty.

Akce byla zaměřena na bezpečnost dětí s nástupem do škol a policisté se zaměřovali na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a také namátkově kontrolovali, zda řidiči nepožili alkohol před jízdou. Kontrolám neunikli chodci ani cyklisté.

V Kopřivnici se preventivní akce uskutečnila v úterý odpoledne. Jedním z prvních kontrolovaných byl muž na babetě, který zaplatil pokutu za to, že mu chyběla přilba. Dalšímu z řidičů chyběly doklady, i ten se nevyhnul pokutě. Policisté byli v udělování pokut shovívaví a drželi se spodní hranice. Jak mi řekli, výši pokuty si určují řidiči sami svým chováním. Podstatně hůř dopadl řidič vyjíždějící z boční cesty, ten ‘nadýchal’ jednu promile. Policista sepsal s mužem protokol, který pošle na dopravní oddělení kopřivnické radnice, kde se bude muset ze svého činu zpovídat, a zakázal mu použít vozidlo. Řidič poté z vozu volal známému, aby pro něj přijel.

„V pondělí jsme v Hodslavicích zastavili řidičku, která jela v obci kolem školy rychlostí 74 km/hod. Když jsem jí řekla, jakou rychlostí jede, a ještě k tomu má vedle sebe na předním sedadle nepřipoutané dítě, které tam nemělo co dělat, tak mi odpověděla: ‘co naděláte, život je boj, dneska se s vámi nikdo nemazlí’,“ svěřila se s nejhorším zážitkem z akcí Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie, která byla na akcích přítomna.


    [Top]    


Soutěž tatrováckých veteránů probíhala bez účasti vedení Tatry

Beskydská veteránská rallye i letos
vyvrcholila přehlídkou vozů v Kopřivnici.
Mezi nablýskanými stařečky budila
asi největší zájem tato tatrovácká limuzína.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Oprávněnou pozornost veřejnosti vzbuzovaly stařičké tatrovky, když v sobotu absolvovaly jízdu zručnosti před ředitelskou budovou, která byla součástí 34. Mezinárodní veterán rallye Beskydy 2003 a 20. ročníku Memoriálu z. m. s. Josefa Veřmiřovského. Akce se konala s podtitulem Sraz vozů Tatra 11, 12 a 13 k 80. výročí jejich vzniku.

Všichni účastníci si pochvalovali slunečné počasí, které doprovázelo celou akci a dalo nejen vyniknout nablýskaným veteránům, ale i dobovým kostýmům posádek. Ke spokojeným patřili i manželé Kratochvílovi, kteří nakonec vyhráli ocenění za nejlépe zachovalý originál T 11 z roku 1924. Po dojezdu na Horní Bečvu vyhrávali na stařičký gramofón a každého okolojdoucího častovali slivovičkou a anglickou slaninou s domácími kvašáky. „To je vlastně způsob naší dovolené. Objíždíme různé soutěže nejen s tatrou, ale i s motorkou se sajdkou,“ rozvykládal se Jiří, který se smíchem dodává, že v autě nejdříve jezdily dcery, ale jak zestárly, převzali volant rodiče. S motorkami označovanými jako indián a BSA taky z 24. roku projeli manželé Kratochvílovi, vlastnící v Přerově soukromou autoškolu, Slovensko, Rakousko, Polsko a celou republiku. Svou závodní premiéru si odbyli před léty právě na soutěži pořádané Tatrou Veteran Car Clubem Kopřivnice.

„Nesoutěžíme pro vítězství, ale pro ten dobrý pocit, že se můžeme zúčastnit. Při té padesátikilometrové rychlosti máme čas se pokochat přírodou a hlavně jsme poznali spoustu správných lidí, na které se vždycky těšíme,“ dodala za oba paní Miluška.

Neodolatelnému kouzlu veteránů sice podlehli nedávno, teprve v pětadevadesátém roce, ale o to s větší urputností.

Absolutním vítězem se stal Vlastimil John s T 57 z roku 1932, následoval Aleš Maralík s T 603 z roku 1968 a třetí skončil Oskar Pisch z Rakouska s T 57 A z třiapadesátého roku.

S bouřlivou atmosférou předávání cen kontrastovalo smutné konstatování ředitelky závodu Aleny Čípové: „Snažíme se dokázat Tatře, jejichž zástupcům jsme nestáli za návštěvu, že my ty svoje tatřičky budeme stále renovovat.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.