Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Puls představí klenoty francouzské kinematografie

K o p ř i v n i c e (dam) - Včera večer odstartovala v kině Puls krimikomedií Osm žen filmová přehlídka To nejlepší z Francie. Kopřivnice je nejmenším z českých měst, ve kterém je možné filmy z exkluzivní kolekce zhlédnout.

„Přehlídka poběží v Praze, Brně, Uherském Hradišti, Plzni, Hradci Králové či Karlových Varech. My jsme se do výběrového řízení přihlásili taky a uspěli jsme,“ řekla vedoucí místního kina Radka Korená. Podle jejích slov je Kopřivnice navíc i jediným městem v Moravskoslezském kraji, kde se přehlídka zastaví. V Ostravě bude totiž k vidění pouze její fragment tvořený dvěma snímky.

Taky v Kopřivnici nebude přehlídka zcela kompletní, všech deset snímků zařazených do prvního ročníku budou moci vidět pouze filmoví nadšenci v Praze a moravské metropoli, v Kopřivnici bude promítnuto šest z nich. Důvodů je hned několik. Kromě toho, že některé filmy mají práva jen pro dvě projekce, jsou také mnohdy zcela bez překladu a budou promítány v sálech uzpůsobených pro simultánní překlad. Tlumočení filmu specializovaným překladatelem přímo v sále se vůbec poprvé dočkají také návštěvníci Pulsu. „Bude se to týkat dvou posledních představení, Voltairova chyba a Na rtech,“ vzkázala Korená.

Přehlídka, kterou Francouzský kulturní institut inicioval v rámci oslav výročí francouzské kinematografie, přinese do Česka některé filmové klenoty vůbec poprvé. Program přehlídky je namíchán z filmů starších stejně jako z novinek, které se do tuzemské distribuční sítě nedostaly.

Zítra večer pokračuje přehlídka nejstarším titulem U konce s dechem. Film Jeana-Luca Godarda z roku 1959 o ležérním vrahovi na útěku pařížskými ulicemi byl jednou z prvních rolí přitažlivého rebela Jeana-Paula Belmonda.

Také Velká žranice připravená na 13. května patří rokem vzniku ke starším titulům, ale jinak zůstává film Marca Ferreriho o skupince přátel, kteří odjíždějí na francouzský venkov, aby se tam přejedli k smrti, stále zajímavým.

V úterý 20. května Puls promítne první a údajně i nejzdařilejší díl volné trilogie Tři barvy: Modrá. Komorní drama ženy, která při autonehodě přišla o dcerku i manžela, bylo skvělou hereckou příležitostí pro oblíbenou Juliette Binoche. „Další dva díly trilogie režiséra Krzysztofa Kieślowského jsou v distribuci Asociace českých filmových klubů a zřejmě se na plátně místního kina postupně objeví,“ doplnila Radka Korená.

Na závěr přehlídky jsou situovány již zmíněné simultánně překládané filmy. První z nich, Voltairovu chybu, uvidí místní filmoví diváci ve čtvrtek 22. května. Režisér Abdel Kechiche v něm líčí příběh ilegálního přistěhovalce, který míří do Paříže s vidinou lepšího života a končí v jejích ulicích s bezdomovci. Sedmadvacátého května přehlídku uzavře film Na rtech. Ten je příběhem neslyšící dívky, která díky své schopnosti odezírat ze rtů dostává nabídku vyměnit dobrou práci v realitní kanceláři za dobrodružství a nebezpečí na okraji zákona.

Přestože přehlídka To nejlepší z Francie ještě neskončila, již teď je jisté, že bude mít příští rok své pokračování. „Nabídka filmů byla tak široká, že se ani to nejlepší nedalo vměstnat do jednoho ročníku, a bylo by škoda nevyužít možnosti tyto filmy vidět,“ vysvětlila pohnutky pořadatelů Korená.


    [Top]    


Na setkání Zobcománie nechybí koncerty fléten

Š t r a m b e r k (dam) - Po úspěšné únorové premiéře připravuje Zobcománie další setkání fandů hry na zobcovou flétnu. Ti se sejdou už zítra dopoledne ve Štramberku a po dva dny se budou oddávat nejen muzicírování, ale také odborným seminářům a přednáškám. „Přednášky a dílny jsou určeny především vedoucím souborů a kantorům vyučujícím hru na flétnu. Ti se dozví, jak soubor vést, jak sestavovat repertoár, kde sehnat partitury a další užitečné věci,“ řekl organizátor akce Josef Melnar. Koncert plánovaný na půl osmou do štramberského kulturního domu bude složen ze dvou částí. V úvodu by se o program měly postarat soubory, které jsou přihlášeny do přednáškového programu Zobcománie. Konkrétně půjde o sedmičlenný soubor Flauti Belli z Tábora a soubory Základních uměleckých škol z Cvikova a Měřína. „Druhá polovina koncertu pak bude patřit jednomu z našich předních instrumentalistů Janu Kvapilovi, který je rovněž lektorem Zobcománie,“ slíbil Melnar. V Kvapilově programu, který nebyl v době uzávěrky tohoto čísla pevně stanoven, mají znít jak skladby starých autorů, tak současná muzika.


    [Top]    


Martiniho obrazy brali kupci útokem už na vernisáži výstavy

Místní malíř Josef Martini na Prvního máje
otevřel rozsáhlou výstavu svých děl.
Víc jak padesát obrazů je možné
v Katolickém domě vidět ještě do neděle.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Kolekce třiapadesáti obrazů místního malíře Josefa Martiniho bude ještě do konce tohoto týdne k vidění v malém sále kulturního domu. Osmaosmdesátiletý výtvarník samouk vystavuje svá zátiší, ale především krajinky zachycující Štramberk a malebná zákoutí Beskyd. Přes pokročilý věk malíř nevystavil pouze obrazy ze svého archivu, ale expozici okořenil i řadou novinek. „Mám tady osm Štramberků, které jsem namaloval během letošní tuhé zimy,“ prozradil Martini bezprostředně po otevření výstavy. A dodal, že už se těší, jak se stojanem a paletou vyrazí malovat do letní přírody.

Rozsáhlá výstava vystihuje Martiniho zalíbení v olejomalbě. „Jsou to především oleje a akvarely, používám ale i tužku a rudku. Snad jen tempera není moje parketa,“ vyznal se malíř. Krajinář Martini na svých plátnech nikterak neexperimentuje a drží se klasické školy, jeho obrazy se však líbí. Svědčí o tom jak fakt, že mnohá jeho díla opustila hranice země a jsou rozesety nejen po Evropě, ale dokonce i v Americe a Austrálii, ale také to, že jen během vernisáže bylo rozprodáno šestnáct z čerstvě vystavených obrazů. Přesto, že malování ho uchvátilo už v dětství, byl Martini v pravdě renesančním umělcem, kromě výtvarného umění se totiž věnoval také ochotnickému divadlu a muzice. Nejplodnější byl ale přesto v oblasti malířství, vždyť jeho dílo dnes čítá na patnáct set obrazů.


    [Top]    


Kytarové dny navštívila přední skladatelka

Š t r a m b e r k (dam) - Víc jak stovka kytaristů se sešla minulý víkend ve Štramberku. Do valašského Betléma je zlákal osmý ročník Dnů klasické kytary. „Počet účastníků je zhruba shodný s minulým rokem a jako organizátor jsem spokojen,“ tvrdí Vladislav Petrášek.

Festival jako každoročně navštívila řada osobností. Mezi návštěvy, jichž si organizátoři nejvíce cenili, patří Sylvie Bodorová, v současnosti naše nejvýznamnější skladatelka kytarové hudby. Součástí festivalového dění byla tradičně řada koncertů, o jejichž zhlédnutí měla zájem i široká veřejnost. Letos se jich uskutečnilo celkem sedm.


    [Top]    


Yerma uzavřela předplatitelskou sezonu, milovníky divadla čeká čtyřměsíční půst

K o p ř i v n i c e (dam) - Na začátku minulého týdne uzavřeli divadelní předplatitelé další sezonu v kulturním domě. Kvalitní a silné představení Lorcovy Yermy v podání herců Slováckého divadla sice nepřitáhlo velký počet diváků, ale bylo rozhodně důstojným zakončením šňůry inscenací uvedených v rámci abonentské série.

„To, že soubor v lednu skolila nemoc, je opravdu škoda. Představení na konci dubna je znevýhodněno neatraktivním termínem. Podle zkušeností je návštěvnost alespoň o padesát procent nižší,“ zdůvodnil řídce obsazené hlediště dramaturg předplatného Jiří Cachnín.

Celkově si však pořadatelé na nedostatek diváků nestěžují, jejich počet je prý poměrně ustálený. Předplatitelů bývá mezi sto deseti až sto třiceti, počet diváků bez předplatného kolísá kus od kusu. Letos bylo divácky nejatraktivnější hned úvodní představení. Nahořklou komedii Koktejl s Jiřinou Jiráskovou a Janou Brejchovou navštívilo kromě předplatitelů ještě dalších sto čtyřicet diváků.

Známých tváří bylo v letošním představení víc a v tomto trendu chce Cachnín pokračovat i v dalších ročnících.

„Snažím se předplatné okořenit i vystupováním známých hereckých osobností,“ potvrdil dramaturg. Nyní čeká milovníky Thálie několikaměsíční půst, který bude přerušen jen v rámci pouťových oslav plenérovým představením pod širým nebem. Klasického divadla se diváci dočkají až v září, kdy se také rozjede předplatné.

Dramaturgie jeho dalšího ročníku se pomalu rýsuje. Hned na úvod by v Kopřivnici měli opět být pražští kumštýři s kusem Drobečky perníku. Potvrzeno je také říjnové představení Jepé z Vršku s Josefem Dvořákem v hlavní roli. Uvažuje se také o představení Čechovova Racka a o zájezdu na muzikálová Šakalí léta.


    [Top]    


Lašské žesťové kvinteto hraje dnes večer

K o p ř i v n i c e (dam) - Poté, co loni slavnostní koncert u příležitosti Dne osvobození od fašismu obstaral Městský dechový orchestr, dali letos jeho organizátoři z kulturního domu příležitost souboru menšímu, i když opět místnímu a dechovému. Program, plánovaný na dnešní večer do kinosálu, přednese Lašský žesťový kvintet.

Pětice, až na jednu výjimku, amatérských muzikantů se dala dohromady před třemi lety. Zpočátku se jednalo pouze o projekt směřující k uspokojení nadšení komorní hrou samotných hráčů. Brzy však přišly první nabídky na vystupování. Sestava Lašského kvinteta se od doby vzniku nijak neproměnila. Vůdčí osobností souboru zůstává trumpetista Pavel Hromádka, který hru na trubku vystudoval na ostravské konzervatoři a brněnské JAMU. Později jako jediný profesionální hudebník ze sestavy kvinteta působil v Janáčkově filharmonii a nyní je členem Hudby hradní stráže. Druhým trumpetistou je Jiří Šmýt, také on studoval trubku na ostravské konzervatoři a nyní působí v několika souborech jako sólový i orchestrální hráč. Podobně jako Šmyt i hornista Libor Ošmera vystudoval konzervatoř a hraje hned v několika souborech. Trombonista Aleš Kuběna má rovněž vzdělání z konzervatoře a kromě aktivní hry se věnuje také dirigování ve štramberském dechovém orchestru. Pětici tvořící Lašské žesťové kvinteto uzavírá Petr Galia, který jako tubista hraje také hned s několika dechovými soubory.

Repertoár souboru se za tři roky existence rozrostl do velice slušné šíře. Kromě skladeb z období baroka, klasicizmu a romantické hudby se na koncertech kvinteta objevují také ragtimové melodie, úpravy popových písní, ale také soudobá hudba. Na slavnostním koncertě, jehož začátek je plánován na půl osmou, muzikanti předvedou od všeho něco. Posluchači se tak mohou těšit na muziku Johanna Sebastiana Bacha, Henryho Purcella, skladbu Summer Music současného skladatele Pavla Staňka či slavnou Yesterday z repertoáru Beatles.


    [Top]    


Kniha kopřivnického spisovatele dostala Mloka

P r a h a (dam) - Mloka, ocenění české Akademie sci-fi, fantasy a hororu získal původem kopřivnický autor Miroslav Žamboch. Jeho román Seržant byl vyhlášen nejlepší původní knihou roku. Žambochova kniha si ocenění vysloužila v exkluzivní společnosti. Kromě další jeho novely Ostří oceli byly ve stejné kategorii nominovány knihy klasiků žánru, jako jsou Josef Nesvadba, Jiří Kulhánek či Vladimír Slěchta.

Autor se na svých webových stránkách o ocenění zmiňuje: „Dostal jsem na akademii sošku ještěrky a diplom. Ten je obzvlášť hezký, zarámovaný, na ručně vyrobeném papíře. Pověsím si ho na zeď mezi plastikový kulomet a diplom z pražského maratonu,“ píše Žamboch. Bezmála třísetstránkový Seržant vyšel vloni v létě a sám autor jej charakterizuje jako science fantasy nebo hi-tech fantasy. Jde tedy o příběh na pomezí žánru sci-fi a fantasy. Vedle vyspělé technicky se tak v Žambochově literárním světě objevuje také magie. Žamboch napsal již celou řadu povídek a novel, pravidelně zveřejňovaných ve sbornících a fanzinech.


    [Top]    


V kině si přijdou na své vyznavači komedií

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři filmy reprezentující tři různé kinematografie, německou, francouzskou a americkou, se objeví na plátně kina Puls v dalším promítacím cyklu. Přestože by se mohlo zdát, že snímky nic nespojuje, opak je pravdou. Ve všech případech jde o komedie a navíc o komedie, které si vysloužily mizerné recenze kritiků.

Hned první německá veselohra Kluci to taky chtěj a pořád dopadla ze všech nejhůř. Režisér Granz Henman chtěl zřejmě využít mimořádného diváckého úspěchu komedie Holky to chtěj taky. Přestože zmíněná hříčka v partě pubertálních děvčat nebyla žádným arcidílem, kluci jsou na tom ještě daleko hůř. Většina potenciálně vtipných situací, na které věčně nadržený středoškolák Flo na své ceště filmem narazí, se totiž rozplizne do trapných nechutností. Teenagerskou komedii bude Puls hrát ve čtvrtek, pátek a v sobotu odpoledne.

V pátek večer se vřítí do kina Taxi 3. Francouzská komedie patří, jak je každému filmovému fanouškovi jasné, do produkční stáje Luca Bessona. Ten už v roce 1998 napsal scénář k Taxi, o dva roky později přišlo Taxi, taxi a i tato komedie měla tempo a divákům se líbila. Taxi 3 je už ale velmi slabým odvarem svých předchůdců. Dvojice hlavních hrdinů (policistů, z nichž jeden je bývalý taxikář) opět vyráží po stopě zločinecké bandy a po mnoha zběsilých automobilových honičkách a kvílení brzd je dostanou tam, kam patří. V Taxi 3 ji prostě daleko méně akce a pohříchu méně humoru než v předchozích dvou dílech, přesto je téměř jisté, že alespoň fanoušky původních dvou komedií do kina přivede.

V neděli a v pondělí odpoledne bude kino promítat americkou bláznivou komedii Policajti na baterky. Děj filmu svádí dohromady nesourodou dvojici, běžného bílého policajta a černého imbecila, který by se rád stal mužem zákona. Přestože jejich první setkání skončí tak, že policista Hank je nejen propuštěn od policie, ale pro nepravdivé obvinění dokonce uvězněn, vše neodvratně spěje k tomu, že se stanou partnery. Oba, ačkoliv žádný z nich už není mužem zákona, narážejí na bandu padouchů, kteří mají na svědomí nejen smrt Hankova někdejšího parťáka, ale taky jsou zapleteni do machinací s pivními sudy vyrobenými z tajné kosmické slitiny. Scenáristická konstrukce filmu působí nanejvýš násilně a herecké výkony nejsou oslnivé. Příjemným překvapením jsou velmi zručně natočené akční scény a patří k tomu nejlepšímu, co ve filmu je.


    [Top]    


Největší úspěch měl nováček přehlídky

Š t r a m b e r k (dam) - Poprvé od znovuobnovení tradice ochotnické přehlídky vyšli domácí divadelníci v závěrečném hodnocení naprázdno, diváci šestého ročníku jim nepřisoudili ani jedinou cenu.

Naopak velký úspěch zaznamenal nováček přehlídky, divadlo Vicena z Ústí nad Orlicí. Inscenace hry Viléma Wernera Právo na hřích si odvezla cenu za nejlepší hru přehlídky a oceněn byl také scénograf, režisér a nejlepší herečka.

Zbylá dvě ocenění pro nejlepšího herce a Diváckou cenu si pro změnu odvezl divadelní soubor Štítina.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.