Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Existence linky důvěry je nejistá, úřad ji sám financovat nechce

K o p ř i v n i c e (dam) - Do prázdnin se má definitivně rozhodnout o další existenci či zrušení linky důvěry v Kopřivnici. Linka nabízející pomoc lidem v těžkých a krizových životních situacích, jejímž zřizovatelem je obecně prospěšná společnost Salus, fungovala od ledna 2001. Fungování linky už vloni na několik měsíců přerušila rekonstrukce prostor, ve kterých sídlí, a nyní její pomocný hlas ztichnul podruhé.

„Fungování linky v období od loňského září do poloviny března se dá označit za přechodné období. Službu jsme vlastně udržovali při životě uměle, na provoz linky a mzdy spolupracovníků totiž nebyly peníze. Situace už byla neúnosná,“ řekla vedoucí linky důvěry Magdaléna Holubová a vysvětlila tím, proč se na čísle linky ozývá jen nahraný vzkaz odkazující klienty na obdobné zařízení v Ostravě.

Linka důvěry v Kopřivnici má vytvořený tým jednadvaceti fundovaných pracovníků, pouze osm z nich však v posledních měsících zajišťovalo chod služby zadarmo a ve svém volném čase, ostatní jsou ochotni na lince pracovat pouze za lepších podmínek. To znamená, že problémem místní linky důvěry není ani personální otázka, ani technické vybavení, ale téměř výhradně chybějící peníze.

Podle Holubové je systém založený pouze na dobrovolnících dlouhodobě neudržitelný a nebyl zárukou kvality poskytovaných služeb. „Alespoň minimální odměna je jedním z předpokladů, jak motivovat odborníky, aby na lince důvěry pracovali, a je bezpochyby zárukou profesionálnějšího rozvoje. Přesto nelze mluvit o práci, ale spíše o potřebě a ochotě pomáhat, naslouchat lidem, kteří to potřebují,“ tvrdí Holubová.

Existenci linky důvěry podle její vedoucí podmiňuje vyjasnění financování, a to nejen v případě provozu a mezd. Potřeba jsou totiž také peníze na propagaci, další odborné vzdělávání spolupracovníků linky a rozšíření poskytovaných služeb o internetové poradenství, možnost volat na mobilní telefonní číslo či zřízení bezplatné linky pro děti a mládež. „Pokud má linka fungovat, tak pouze profesionálně a za důstojnějších podmínek ve prospěch týmu pracovníků a hlavně klientů,“ uvedla Magdaléna Holubová s tím, že další umělé udržování linky nad vodou je nemyslitelné.

Kopřivnická linka je jednou z pěti, které v našem kraji fungují, všechny ostatní jsou však ve větších městech. V celorepublikovém měřítku však nejsou výjimkou telefonní poradny i ve městech srovnatelných, nebo dokonce menších než Kopřivnice. Výhodou ‘malých linek’ je větší místní znalost a užší spolupráce s odborníky z jednotlivých oblastí. „Malá regionální linka tak může svému klientovi v některých případech pomoci lépe,“ domnívá se Magdaléna Holubová a dodává, že místní linka neslouží pouze Kopřivničanům, ale lidem z celého Novojičínska. To, že by se měly města a obce z regionu na provozu linky nějakým způsobem finančně podílet, si nemyslí jen pracovníci linky, ale také na kopřivnické radnici.

„Hodlám oslovit radnice okolních měst a obcí s tím, aby na linku přispěli zřejmě poměrnou částkou na jednoho obyvatele,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír. Jaká bude odezva představitelů sousedních měst, si ale netroufl říci. Také na otázku, zda bude město v případě neúspěchu jednání se sousedy linku financovat samo, odpověděl poněkud vyhýbavě. „Kopřivnice má kromě linky důvěry i jiné podobné záležitosti. Je tady kontaktní centrum klub Kamarád a také nejrůznější poradny. Pokud se sousední obce nezapojí do systému financování, bude důvodů, proč linku podporovat, mnohem méně,“ uzavřel Kajčír.


    [Top]    


Strážníci neukládají hned pokuty, někdy stačí domluva

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku se rozšířily pravomoci strážníků městské policie, kteří dnes mnohem častěji zasahují v oblasti dopravy. „Je pravda, že ne všichni řidiči stačili zaregistrovat rozšíření našich pravomocí. Pokud je strážníci přistihnou, že se dopustili přestupku, mají výhrady a jejich reakce jsou negativní. Strážníci nepřistupují vždy k ukládání blokových pokut, většinou přestupky řeší domluvou,“ sdělil Jan Müller, velitel Městské policie Kopřivnice.

Ve městě Kopřivnice je velký problém s parkováním, výjimku tvoří jen ulice Alšova, kde je volné parkoviště a zde také vyrostly garáže. Většina majitelů motorových vozidel by nejraději parkovala před svým domem, ale to není možné. Mnozí jsou vůči ostatním občanům bezohlední, proto strážníci dbají nad bezpečností a plynulostí v dopravě. Například u polikliniky zastavují řidiči auta na silnici v místě, kde je autobusová zastávka. Za přestupky v dopravě mohou strážníci udělit pokutu až do výše tisíc korun a za neoprávněné parkování na místech určených pro invalidy až pět tisíc korun. Jak ale řekl Jan Müller, řidiče nepokutují v plné výši.

„Letos jsme zaznamenali i případ zneužití označení pro invalidu, což se řešilo blokovou pokutou,“ dodal velitel kopřivnické městské policie.


    [Top]    


Zastupitelé schválili výměnu v dozorčí radě

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé města Kopřivnice na svém zasedání, jež se uskutečnilo poslední čtvrtek v měsíci dubnu, vzali na vědomí informaci o ukončení výkonu funkce člena dozorčí rady Regionálního muzea Kopřivnice, o. p. s., Miroslava Kopečného, který po dvě funkční období v dozorčí radě zastával funkci předsedy. Kopečný nemohl být podle zakládací smlouvy dále členem dozorčí rady. Město na tento uvolněný post navrhlo Jiřího Moskalu, vedoucího kanceláře tajemníka, kterého zastupitelé na svém zasedání schválili.


    [Top]    


Na opravy cest je šest set tisíc korun

Správa silnic Moravskoslezského kraje
v minulém týdnu pokračovala
v rekonstrukci silnic. Hlavní průtah
Kopřivnicí by už měl být v pořádku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Po každé zimě jsou silnice plné výtluků a děr, které jsou mnohdy hluboké a mohly by způsobit řidičům nemalé problémy. O místní komunikace ve správě města se starají pracovníci firmy Slumeko, s. r. o. Ti podle slov Vladimíra Pustky s opravami výtluků započali už během teplejších dnů v měsíci lednu. „V zimním období používáme studenou obalovanou směs a v teplejších obdobích pak teplou obalovanou směs. V současné době jsme zahájili práce na ulicích Nádražní, Dělnické, Kpt. Jaroše. Postupně budeme pokračovat v celém městě včetně místních částí,“ řekl Pustka a dodal, že „na co nemáme potřebnou technologii, to zadáváme subdodavatelům.“

„V letošním roce by se měla ve velmi omezeném rozsahu frézovat ulice Nádražní. Dále chceme jednat s městem o provedení a zafinancování opravy asi jedné poloviny vozovky ulice Zd. Buriana, která je ve velmi špatném stavu. Do plánu oprav je dále zahrnuta třetí etapa obnovy povrchu na ulici Francouzské v částce dvě stě tisíc korun. Na opravy výtluků máme v rozpočtu vyčleněnou částku šest set tisíc korun, což je o pětadvacet procent méně než vloni a na provedení všech nutných oprav komunikací to stačit nebude,“ uzavřel Pustka.

O průtahovou komunikaci Kopřivnicí, což jsou ulice Záhumenní, Obránců míru, Čs. armády, dále silniční průtahy Lubinou ve směru od Frenštátu na Příbor a směrem na Hájov a z Mniší na Hukvaldy se stará Okresní správa silnic Nový Jičín. Ta s opravami výtluků začala již v polovině měsíce dubna a v samotném městě Kopřivnici se cesty opravovaly minulý týden.


    [Top]    


Stíny

Trestného činu krádeže se dopustil 21letý muž z Kopřivnice na počátku dubna, který na ulici Štramberské odcizil o dva roky mladšímu muži z bytu v jeho přechodném bydlišti jízdní horské kolo zn. Author v hodnotě 13 000 korun. Do bytu měl podezřelý volný přístup z důvodu hlídání bytu v době nepřítomnosti majitele. Jízdní kolo bylo policisty zajištěno. Kolo dne 15. dubna zastavil v Zastavárně Janík v Kopřivnici.

K vloupání do vozidla došlo z 30. dubna na 1. května. Neznámý pachatel na ulici Záhumenní na parkovišti rozbil skleněnou výplň zadního skla i zadních levých dveří osobního vozidla zn. Renault Megane. Dále na vozidle vypáčil zámek levých předních dveří, páčením poškodil zadní páté dveře, vnikl dovnitř a odcizil plastovou odkládací desku a stěrač okna, v hodnotě 2 000 Kč. Poškozením vozidla vznikla škoda ve výši 30 000 korun.

Dne 1. května ve 21.15 hod. přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že za školou M. Horákové ze střechy přístřešku na popelnice někdo krade hliníkový plech. Hlídka vyrazila na místo a podařilo se jí zadržet jednoho mladíka. Ten strážníkům sdělil, že s ním byl ještě jeden kluk. Strážníci zjistili i jeho totožnost. Jednalo se o chlapce ve věku 13 a 14 let z Kopřivnice. Hlídka MP hovořila s rodiči obou chlapců, kteří byli poučeni o tom, že věc bude oznámena sociálnímu odboru a navíc budou muset uhradit vzniklou škodu. Plechy byly předány školníkovi ZŠ.

Dne 3. května ve 4.30 hod. bylo zjištěno kamerovým systémem na ulici Záhumenní vozidlo, které stojí napříč komunikací a v protisměru. O zjištěné skutečnosti byla ihned informována autohlídka, která na místě zjistila, že došlo k dopravní nehodě a 3 osoby se snažily vozidlo odtlačit. Byl zajištěn řidič vozidla, který byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Proto byla přivolána hlídka P ČR, která si celou záležitost převzala.


    [Top]    


Dům dětí a mládeže zve bývalé externisty a členy kroužků

K o p ř i v n i c e (ili) - U příležitosti 30. výročí zahájení činnosti Domu dětí a mládeže v Kopřivnici zve jeho vedení všechny bývalé externí vedoucí kroužků na prohlídku současného zařízení.

„Byli bychom rádi, kdyby si naši bývalí spolupracovníci přišli prohlédnout současné prostory domečku, zavzpomínat nad fotoalby a kronikami a setkat se se starými přáteli,“ zve všechny na setkání ředitelka Domu dětí a mládeže v Kopřivnici Eva Müllerová. Na společenskou akci, která se uskuteční ve středu 14. května v šestnáct hodin, jsou srdečně zváni rovněž bývalí členové kroužků.


    [Top]    


KTK bude nabízet ve druhém pololetí internet přes své sítě

K o p ř i v n i c e (hod) - Pracovníci Kabelové televize Kopřivnici započali práce na zprovozňování potřebné technologie, aby mohli rozjet projekt, v rámci kterého bude možné napojení na internet přes stávající kabelové rozvody.

„Oživujeme již nějakou dobu zpětné směry. Celý projekt je náročný technologický celek. Až bude vše uvedeno do zkušebního provozu a otestováno, začneme oslovovat zákazníky s konkrétními nabídkami,“ sdělil k časovému harmonogramu ředitel kabelové televize Jan Bittner.

Postup je podle slov ředitele KTK poměrně komplikovaný, protože kabelových sítí, které využívají internet v rámci svých podnikatelských aktivit, není v České republice ještě mnoho.

„Každá část Kopřivnice má svou samostatnou větev a my je postupně oživujeme. První z nich by mohla být oživena ve druhé polovině letošního roku. Ale je to zejména otázka dodávek technologie, která se nevyrábí v Evropě. Objednávací lhůty jsou i několikaměsíční,“ dodal Bittner.

Rada města, která se tímto problémem zabývala, měla vyjádřit své stanovisko k tomu, zda město má zájem poskytnout obyvatelům připojení prostřednictvím kabelové televize. Cílem není jen datové připojení, ale i vytvoření městského informačního systému, obdobně jako se stalo televizní vysílání před sedmi lety.

„Na základě jednání v radě města bylo schváleno i finanční rozpětí cen za poskytování služeb. Ty by se pohybovaly od tři sta devadesáti až po devět set devadesát korun. Ceny jsou stanoveny podle komfortu poskytovaného připojení,“ uzavřel ředitel kabelovky.


    [Top]    


Vzpomenou na oběti války

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města uctí ve středu 7. května oběti druhé světové války. O tři čtvrtě na sedm položí zástupci radnice kytice před pomníkem obětí světových válek, jenž se nachází před školou náměstí, a poté bude následovat v kulturním domě v kině Puls od 19.30 hodin koncert Lašského žesťového kvintetu.


    [Top]    


Život dvou zemí EU na novojičínském náměstí

N o v ý J i č í n (hod) - Ve spolupráci se školami okresu Nový Jičín připravuje Středisko informatiky a služeb Nový Jičín, Občanské sdružení E’VIA (evropská cesta ke vzdělávání, informovanosti a aktivizaci) ve spolupráci s Městským úřadem Nový Jičín pod patronací Ministerstva zahraničních věcí ČR celookresní projekt Evropa na náměstí, který se uskuteční ve středu 14. května v době od čtrnácti do šestnácti hodin na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.

Téměř dvacet zařízení v okrese bude prezentovat život ve dvou zemích Evropské unie - ve Švédsku a ve Španělsku. V budově novojičínského městského úřadu bude zároveň výstava netradičních map států a staveb Evropské unie.


    [Top]    


Propuštěných tatrováků na nemocenské stále přibývá

K o p ř i v n i c e (dam) - Počet nemocných propuštěných tatrováků v ochranné lhůtě stále stoupá. Zatímco v polovině dubna automobilka evidovala 176 takových lidí, minulý týden se jejich počet v celém holdingu vyšplhal až na číslo 321.

Onemocnění mezi propuštěnými údajně narůstá pozvolna. „Nejedná se o prudký vzestup, bývalí zaměstnanci využívají zákonné lhůty a chodí na nemocenskou průběžně, po výstupu mají k dispozici ochrannou dobu 42 dní,“ uvedla personální ředitelka Tatry Zuzana Jalůvková.

To, že bývalí zaměstnanci nosí nemocenské lístky do Tatry, pro firmu znamená i jisté finanční náklady. Samotná výplata nemocenských sice nejde z prostředků firmy, ale narušuje její finanční toky. Tatra musí nemocenské dávky vyplatit a pak zhruba dva týdny čekat na vzájemný zápočet s Okresní správou sociálního zabezpečení. Podle Jalůvkové navíc agenda související s nemocenskými znamená více práce pro mzdovou účtárnu.

V Tatře navíc očekávají, že počet bývalých zaměstnanců v nemocenském stavu po uplynutí výpovědních lhůt ještě vzroste. „K podobné situaci dochází při každém propouštění. Počet nemocných se zvýší. Osobně si myslím, že lidé, kteří jsou na nemocenské v současné době, ji ještě nebudou mít ukončenou a přibudou k nim další,“ nechala se slyšet personální ředitelka Tatry. Podle ní je také možné, že řada zaměstnanců odejde na nemocenskou ke konci výpovědní doby, a ta jim pak skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení nemocenské.


    [Top]    


Král v nepřítomnosti pasoval posledního valašského rytíře

K o p ř i v n i c e (dam) - Poté, co loňský ročník vynechal, hostila letošní Kit Show opět valalašského krále Bolka Polívku. Přestože přivítání na mošnovském letišti bylo prý velkolepé, ani místní nezklamali. „Monarcha byl přivítán klobásou a špekem. Tradiční chléb a sůl se nám k němu nějak nehodil,“ řekl Lubomír Sazovský, který krále provázel na každém kroku. Hlavním důvodem Polívkovy návštěvy bylo pochopitelně vybrat a vyhlásit vítěze tradiční soutěže Valašského království.

Na rozdíl od minulých ročníků nebylo na Kit Show 2003 k vidění mnoho recesních modelů, možná proto panovníka nejvíce zaujala bitevní plachetnice Victori Pavla Brablce, jenž musel být pasován v nepřítomnosti. „Cena valašského království v sobě spojuje ocenění řemeslné dokonalosti a vtipu,“ řekl král Boleslav I. a těm, kteří humor v modelu historické lodi nenacházeli, hned v zápětí vysvětlil, že mu Victori připomíná hospodyni Marcelu, s níž se předcházející noc pohádal. Brablc je každopádně posledním modelářem, který se bude pyšnit titulem Valašského rytíře. „Myslím, že pět je už hodně,“ poznamenal na adresu doposud pasovaných Polívka a rozhodl, že kvinteto rytířů vytvoří komisi, která bude volit další oceněné, a těm podle věku propůjčovat buďto titul věděd, což je něco mezi vědcem a dědkem, a nebo věděc, jímž budou vyznamenáni mladší laureáti.


    [Top]    


Kopretina získala šek na deset tisíc korun

Ke tkaní na stavech by klientům
vlčovického Ústavu sociální péče Kopretina
mělo brzy přibýt také košíkářství.
Foto: David Macháček

V l č o v i c e (ili) - Při dnu otevřených dveří se poslední dubnový den v Ústavu sociální péče ve Vlčovicích dveře netrhly. Od desíti hodin návštěva střídala návštěvu, výjimkou nebyly ani celé školní kolektivy. Nad jinými pak zazářila Střední ekonomicko-podnikatelská škola ze Studénky, která návštěvy využila k předání desetitisícového sponzorského daru.

„Jakákoliv částka nám udělá radost. O to víc můžeme zkvalitnit pracovní terapii našich klientů,“ uvedla vedoucí zařízení Marie Zemanová. V ústavu sociální péče se v současné době mimo výukových programů klienti věnují hlavně tkaní a ručním pracím. Na výstavě, kterou u příležitosti dne otevřených dveří Kopretina pořádala, si mohli návštěvníci prohlédnout tkané koberce, vyšívané prostírání a háčkované kabelky. Výrobky klientů zpravidla dostávají dárci sponzorských darů jako výraz díků.

Ve fázi příprav je zřízení košíkářské dílny. „Peníze od studentů použijeme na zaplacení výroby speciálního nábytku, který potřebujeme na vybavení košíkářské dílny. Ta by se mohla rozjet během července. V současné době budou naši zaměstnanci absolvovat ještě jedno školení,“ upřesnila vedoucí zařízení. Zároveň vedení Kopretiny uvažuje o zakoupení speciálního šicího stroje, který by vyhovoval bezpečnostním předpisům.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.