Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nohavica bude koncertovat v Příboře

P ř í b o r (dam) - Pravděpodobně nejoblíbenější český písničkář bude ve středu 23. dubna koncertovat v Katolickém domě v Příboře. Začátek koncertu Jaromíra Nohavici je plánován na devatenáctou hodinu.

Rusovlasý bard z moravského Slezska se na pódium postavil velmi pozdě. Když se poprvé s kytarou prezentoval, bylo mu už třicet let. Do uměleckého světa však zasáhnul dříve, než sám začal vystupovat. Jako textař spolupracoval s mnoha ostravskými umělci. Je autorem zhruba sto padesáti písňových textů, mezi nimiž nechybí řada hitů Marie Rottrové a Věry Špinarové. Sám si pak napsal texty a hudbu ke zhruba dvěma stovkám písní.

Od roku 1982 vystupuje veřejně. A první z deseti dosud vydaných alb (Darmoděj) mu vyšlo v roce 1988. Kromě svých vlastních písní interpretuje Nohavica jako velký obdivovatel ruské kultury také písně Vysockého a Okudžavy, a je dokonce i autorem operních libret. Přestože Nohavica není mediálně příliš propíranou osobností, jeho desky se stále dobře prodávají a koncerty jsou většinou vyprodané. Přestože je označován za folkového zpěváka, jeho hudba mnohdy tento žánr přesahuje směrem k šansonu, jazzu či východoevropskému folkloru.

Na koncertních pódiích se Nohavica většinou objevuje sám s kytarou a starou heligonkou, ale spolupracoval také s doprovodnou Kapelou či skupinou Čechomor. Právě spolupráce s Čechomorem na soundtracku k filmu Rok ďábla mu vynesla jedno z nejčerstvějších ocenění, filmovou cenu Český lev za nejlepší hudbu.


    [Top]    


Nora připravuje hardcore i divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Hardcorové muzice bude patřit sobotní noc v klubu Nora. Na dalším pokračování cyklu Party James v CO krytu pod kulturním domem se sejdou tři kapely tohoto ražení.

Návštěvníci klubu se mohou těšit například na českotěšínskou partu Seppuka. Ta vznikla v roce 1996 a na svém kontě má dvě desky a již brzy by měla vydat další CD. Sama kapela označuje svou hudbu jako P.R.P., což znamená Palbos Rock'n'rollos Poweros.

Z opačného konce Moravy přijede skupina X-Core, která před pěti lety vznikla ve Znojmě. Dnes skupina hraje ve složení David Václavík (kytara, zpěv), Mirek Kohoutek (kytara, zpěv), Honza Rapčan (basa), Standa Papež (bicí) a na svém kontě má dvě demoCD, přičemž druhé z nich se setkalo se slušným ohlasem i u kritiků. Třetím a posledním vystupujícím večera, jehož začátek je plánován na půl devátou, bude skupina Deaf 99 z Ostravy.

V polovině příštího týdne pak Nora dá prostor také divadlu. Ve středu večer se v hudebním sále objeví místní spolek Rýpadlo, přívětivé pádlo. Mladý soubor fungující při ZŠ Alšově se musel před časem přejmenovat, neboť původní název Divadlo Bez zábran již užívá ansámbl Františka Ringo Čecha.

Herci z Alšovky v rámci divadelního projektu Prkno zahrají inscenaci ‘Pes tranversoplanus’ o dvojakosti zla, se kterou před časem postoupili na krajskou přehlídku. Večer ozvláštní také divadlo jednoho herce, a to Bláznův deník - hra zdejšího autora v podání Evy Majerové. Začátek je o půl osmé večer.


    [Top]    


Nová sestava i muzika Žolíků místní posluchače nezklamala

Petr Kumandžas z pražské formace
Jolly Joker se na pódiu klubu Nora
rozhodně nešetřil. Fanoušci kapely
jejich vystoupení přijali s nadšením.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Gejzír hudební energie vytryskl minulý pátek v Noře, když na půdě kopřivnického klubu zahrála obrozená pražská cross-overová parta Jolly Joker.

„V současné sestavě se Jolly Joker vrátil ke kořenům a hrajeme vlastně hodně podobně, jako když jsme začínali. Naše muzika je tvrdší, přímočařejší a postavená na pomalejších rytmech. Jsme prostě zase pankáči,“ tvrdí o dnešní podobě kapely baskytarista a zpěvák Petr Kumandžas, který jako jediný zůstal kapele věrný.

Přestože dnes už se černé mraky okolo ’Žolíků’ začínají rozpouštět a kapela usilovně pracuje na novém albu a světlejší budoucnosti, vzpomněl Kumandžas také na důvody rozpadu původní sestavy. „Jako jedni z prvních jsme přišli s muzikou výrazně ovlivněnou tanečními prvky. Udělali jsme kompletní repertoár a nabídli ho vydavatelům. Bohužel jsme asi trošku předběhli dobu, tehdy o takovou muziku nikdo neměl zájem. Takže to, na čem dnes spousta kapel staví, mohlo být jedním z impulzů našeho rozpadu,“ tvrdí Kumandžas. Tentokrát Jolly Joker z pódia půldruhé hodiny servíroval posluchačům jednu písničku za druhou. „Většinou to byly novinky z desky, kterou v těchto dnech dokončujeme, ale hrajeme taky starší písničky, ovšem v nových aranžích, protože chceme zachovat určitou kontinuitu s naším současným repertoárem,“ uzavřel charismatický frontman skupiny.


    [Top]    


Umělecké škole se daří v soutěžích

K o p ř i v n i c e (dam) - Žáci Burianovy umělecké školy sbírají vavříny v soutěžích. Letošní jaro je podle ředitele školy Zdeňka Babince velmi úspěšné pro hudební i taneční obor.

Snad největšího úspěchu v poslední době dosáhli David Kunčar, Radek Dresler a Roman Hába, žáci pana učitele Dalibora Pukovce. Tito tři mladí muzikanti suverénně prošli okresním a poté krajským kolem soutěže základních uměleckých škol ve hře na klarinet.

„Díky citlivému hudebnímu doprovodu paní učitelky Svatavy Pargačové zanechali výborný dojem u soutěžní poroty. Všichni jsou tak příslibem do dalších uměleckých let a možná do budoucna i vítanou posilou pro Městský dechový orchestr v Kopřivnici,“ nechal se slyšet ředitel Babinec.

Ten v těchto dnech uvádí v život novou koncepci fungování školy. Ta počítá mimo jiné například s rozšířením nabídky hudebního oboru o hru na nástroje, které v předcházejících letech nebyly vyučovány. Do budoucna nový šéf školy plánuje rozjet v pobočce ve Štramberku zbrusu nový literárně-dramatický obor.

„Z jedné bývalé třídy bude vybudován malý divadelní sál a výuka bude směrována k divadlu různých forem. Nevylučuji ani vytvoření školního hudebního souboru a jeho propojení s ostatními obory, “ plánuje Babinec.


    [Top]    


Arnošt Agenty sebe i diváky skvěle pobavil

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěšné premiéře z minulého týdne je jasné, že Divadlení s Arnoštem bude mít pokračování. To je však také zatím jediná jistota. Kdy se další divadelní večer uskuteční a kdo bude jeho hostem, totiž pořadatelé zatím nevědí. „Dokonce je tak brzo, že nevíme ani to, zda se příští Divadlení uskuteční opět tady v domě dětí, nebo jestli jej přesuneme do kulturního domu, kde se původně mělo konat,“ řekl režisér studentského divadla Arnošt Dan Brchel.

Hostem premiérového Divadlení, které je společným projektem domu dětí a místního kulturního domu, bylo vsetínské amatérské divadlo Xnědku. Domácí Arnošt pak na publikum vyrukoval se svým úspěšným představením Agenti. Novinka, která je parodickou skečí na akční filmy plné superhrdinů, před časem uspěla na přehlídce malých jevištních forem ve Valašském Meziříčí. „Porota tohoto festivalu nás vybrala z deseti přihlášených divadel a nominovala Agenty na národní kolo přehlídky do Písku,“ konkretizoval úspěch inscenace Brchel. Podoba představení, kterou mohli diváci v pátek v Kopřivnici vidět, se však od běžného pojetí hry výrazně lišila. „Dneska se herci opravdu neskutečně bavili a některé věci, které se na jevišti děly, šokovaly i mě. V Písku už tolik prostoru pro improvizaci nebude,“ prohlásil režisér Arnoštu s tím, že ještě než v polovině května odjedou se souborem do Písku, budou Agenty reprízovat v Ostravě v rámci přehlídky Maják.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.