Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 11/2003
ze dne 20. března 2003

Zprávy z města a okolí

Katolický dům není jen pro křesťany

Město vyzývá zájemce o volný třípokojový byt

V informačním centru je teď možné hledat i údaje o školách a au-pair agenturách

Zapojení občanů do práce komisí

Stíny

Sňatek je možné s povolením úřadu uzavřít i mimo obřadní místnosti

Bowling na Severu v provozu

Včelaři avizují značný úhyn včelstev a zdražení medu

V okrese roste počet dopravních nehod i smrtelných zranění

Jídlonosiče jsou noční můrou poskytovatelů obědů

Všechny obce chtějí zpřístupnit internet široké veřejnosti

Skotnické děti mají na obec skromné nároky

Příbor a Štramberk do památek vloží asi sedm milionů

Štramberští už také znají hádky politiků


    [Top]    


Katolický dům není jen pro křesťany

K o p ř i v n i c e (hod) - Na únorovém zasedání zastupitelstva došlo při schvalování příspěvku Katolické besedě Kopřivnice ke změně účelu, a to z provozu na činnost. Občanské sdružení požadovaný příspěvek ve výši dvě stě tisíc korun získalo.

„Otázka je, jaký byl úmysl změnit příspěvek na kulturní činnost. Když vezmeme v potaz, kolik dostává dotací kulturní dům a my, tak těch dvě stě tisíc při dnešních cenách kulturních programů vychází na zhruba takových deset pořadů, a to nebereme ty nejlepší,“ odpověděl Marián Kálna, provozní ředitel Katolické besedy.

„Ročně investujeme tři sta padesát až pět set tisíc korun do záchovné údržby. V letošním roce plánujeme rekonstrukci malého sálu, počínaje novými dveřmi přes osvětlení a záchovnou údržbu krovu, aby nám nespadla střecha. Na to vše počítáme tři sta tisíc. Proto je úplně jedno, co budeme v rámci získané dotace od města vyúčtovávat, jestli práce nebo kulturu,“ dodal Kálna.

Vedení Katolické besedy se snaží získat pro svou činnost peníze i jinak. V současné době se ucházejí o granty vypsané městem Kopřivnicí. Zkoušeli získat i grant z ministerstva kultury, ale tam bohužel neuspěli, stejně dopadli i na Moravskoslezském krajském úřadě, kde postoupili do druhého kola, ale peníze opět nezískali.

„Kulturu musíme dotovat. Jestliže na rekonstrukci počítáme tři sta tisíc, pak do kultury investujeme kromě dotace dalších sto tisíc korun. Náš záměr je zvýšit podíl kultury pro širokou veřejnost, aby se vymýtil mýtus, že Katolický dům je jenom pro křesťanskou veřejnost, což chceme změnit. Kulturní programy, které plánujeme, jsou takové, aby přilákaly všechny věkové skupiny, od nejmenších až po dospělé. Na květen připravujeme výstavu kopřivnického rodáka malíře Josefa Martiniho, v červnu bude velký den dětí s Buřinkami, s diskotékou a mnoho dalších kulturních akcí. Chceme zvýšit podíl kulturních programů proti prodejním akcím, které bychom chtěli omezit, ale právě z nich získáváme peníze na kulturu i opravy. Snažíme se hledat i sponzory, ale bohužel se nám to nedaří i díky loňským povodním,“ uzavřel Kálna.


    [Top]    


Město vyzývá zájemce o volný třípokojový byt

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve vlastnictví města se uvolnil jeden třípokojový byt na ulici Kadláčkově. Rodina, která by měla o tento byt zájem, musí splňovat zadané podmínky a dále svou žádost musí doručit nejpozději do 31. března na odbor bytového hospodářství.

Z přihlášek, které město obdrží, vybere ty, jež budou vyhovovat zadaným kritériím. Z těch bude vylosován nový nájemce tohoto uvolněného bytu na schůzi rady 8. dubna.

Bližší informace jsou uvedeny v inzerátu na straně šest dnešního čísla.


    [Top]    


V informačním centru je teď možné hledat i údaje o školách a au-pair agenturách

K o p ř i v n i c e (dam) - Žáci a rodiče hledající vhodnou střední školu a také lidé toužící vyrazit za prací a poznáním do zahraničí najdou nyní v místním informačním centru řadu užitečných informací.

Zájemci o studium na středních školách a učilištích najdou v kanceláři centra v přízemí kulturního domu kompletní informace o šestapadesáti zařízeních v okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín. „Disponujeme nejen veškerými kontakty na školy, ale také informacemi o studijních oborech či úspěších škol,“ uvedla Blanka Dreslerová z kopřivnického I-centra.

Kromě škol poskytuje informační centrum také kontakty na agentury zprostředkující práci, studium či au-pair pobyty v cizině. „Lidé u nás najdou informace zhruba o čtyřiceti takových agenturách. Spolupráce se zhruba polovinou z nich je ještě užší a můžeme přímo poskytnout i katalogy a podrobnější informace o jejich službách,“ tvrdí Dreslerová s tím, že celá databáze je pravidelně aktualizována.

Pro cesty do zahraničí je místní informační centrum nově schopno své klienty vybavit také slevovou kartou EURO<26. „Je to průkaz pro lidi do šestadvaceti let opravňující ke slevě při návštěvách památek, kulturních zařízení, ale i při nákupech na víc jak sto tisících místech celé Evropy,“ přiblížila výhody EURO<26 Dreslerová s tím, že cílem informačního centra je nabídnout více služeb mladým lidem.


    [Top]    


Zapojení občanů do práce komisí

Děkuji všem spoluobčanům, kteří se přihlásili do dobrovolné práce ve výborech zastupitelstva města a v komisích rady města - viz článek s názvem Starosta vyzývá občany, aby se zapojili do práce různých komisí radnice, otištěný 6. března.

Další případní zájemci se mohou přihlásit do 31. března, aby o těchto poradních orgánech mohla jednat rada města na své schůzi 8. dubna a konečně rozhodnout zastupitelstva města na svém zasedání 24. dubna. O zřízení nových komisí a jejich obsazení budou také jednat zástupci politických stran zastoupených v orgánech našeho města.

Jiří Tichánek, starosta města


    [Top]    


Stíny

Dne 13. března v odpoledních hodinách strážníci při pochůzce na ulici Obránců míru zahlédli u autobusové zastávky muže, který shodil reklamní poutač a budil svým chováním veřejné pohoršení. Na výzvu hlídky městské policie, aby zanechal svého jednání, nereagoval a odmítl rovněž prokázat svoji totožnost. Proto byl předveden na Policii ČR. Jednalo se o 44letého muže ze Závišic. Protože dotyčný byl zjevně pod vlivem alkoholu a odmítl jakkoliv se strážníky komunikovat, bude pozván na služebnu MP k dořešení přestupku.

Tentýž dne přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že ve vchodě domu na ulici Osvoboditelů se nachází muž, který leží na zemi a je zřejmě podnapilý. Hlídka MP na místě našla 17letého mladíka ze Štramberka, který byl silně v podnapilém stavu. Byla uvědoměna matka dotyčného, která si pro něj přijela. Za přestupek bude řešen na služebně MP.

Z trestného činu zanedbání povinné výživy je podezřelý 51letý muž z Kopřivnicka, který na své tři děti neplní vyživovací povinnost od konce roku 2001. K 6. březnu na výživném dluží částku přesahující šedesát tisíc korun.

Neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Štramberské dosud nezjištěným způsobem vnikl do bytu poškozeného, který prohledal a v obývacím pokoji ze zásuvky obývací stěny odcizil finanční hotovost ve výši sto čtyřicet čtyři tisíc korun v bankovkách různých nominálních hodnot.


    [Top]    


Sňatek je možné s povolením úřadu uzavřít i mimo obřadní místnosti

K o p ř i v n i c e (hod) - Od ledna letošního roku se změnily podmínky k uzavření manželství, a to u snoubenců, kteří chtějí mít sňatek mimo své trvalé bydliště. Dříve bylo nutné žádat matriku v místě trvalého bydliště jednoho ze snoubenců o tzv. delegaci sňatku. To nyní odpadlo.

Od letošního roku záleží jen na snoubencích, kde si své ‘ano’ řeknou. Zajdou pouze na příslušný matriční úřad, kde si domluví termín sňatku. Pokud chtějí snoubenci uzavřít církevní sňatek, nic se nemění. Musí zažádat o vydání osvědčení matriční úřad, v jehož správním obvodu má být manželství uzavřeno. „Pod náš matriční úřad patří kostely v Kopřivnici, Lubině, Mniší, Vlčovicích a Závišicích,“ sdělila Vladimíra Topičová, matrikářka kopřivnické radnice.

Někteří lidé vědí i z jiných sdělovacích prostředků, že je dnes už možné uzavřít sňatek i jinde než v obřadní síni. „Pokud by chtěli snoubenci uzavřít manželství jinde, než jsou radou města stanovená obřadní místa či v kostelích, musí si u matričního úřadu podat žádost. Úřad může povolit uzavřít manželství na jiném vhodném místě ve správním řízení a vydá snoubencům rozhodnutí. Ti ovšem musí počítat s tím, že zaplatí jeden tisíc korun,“ doplnila Topičová.

V mikroregionu Kopřivnicka jsou čtyři matriční úřady, a to v Kopřivnici, Štramberku, Příboře a v Petřvaldě.


    [Top]    


Bowling na Severu v provozu

K o p ř i v n i c e (ili) - Od 15. února tohoto roku se Kopřivnice může pochlubit celkem osmi bowlingovými dráhami poté, co bylo otevřeno třetí bowlingové centrum. Po kasárnách a středisku u koupaliště se tak herny dočkalo i sídliště Sever.

Sportovně společenské centrum pod názvem ’no.92’ bylo vybudováno rekonstrukcí léta nevyužívaných prostor v prvním poschodí nákupního střediska. Kromě dvou bowlingových drah středisko zájemcům denně nabízí služby herny a pizzerie.


    [Top]    


Včelaři avizují značný úhyn včelstev a zdražení medu

K o p ř i v n i c e (ili) - Médii proběhla informace o žalostném stavu včelstev po letošní dlouhotrvající zimě. Ani náš region není v těchto prognózách výjimkou. Statistika však bude k dispozici koncem dubna, protože přesné stavy včelstev se budou zjišťovat během měsíce.

Už dnes však lze říct, že spousta včelařů zaznamenala úhyn včelstev. A jaký je důvod úhynu? „Těch důvodů je v podstatě víc,“ uvedl Oldřich Němec, který ke včelaření vede děti při Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. „Zima trvala dlouho, podzim byl studený a deštivý a včely si mohly špatně rozvrhnout zásoby, zvlášť pokud byly na podzim hůře zakrmené. Včela navíc během zimy plní svůj výkalový váček a ten vyprazdňuje při proletu. A letos byl první významnější prolet až 11. března. Pokud dojde k vyprázdnění váčku v úlu, může včelstvo postihnout úplavice a další nemoci,“ vyjmenoval možnosti úhynu Oldřich Němec.

V této souvislosti lze v letošním roce očekávat zdražení medu. „Navíc nebude z důvodu pomrznutí řepky olejky pravidelně vysoká snůška řepkového medu,“ dodal Němec.


    [Top]    


V okrese roste počet dopravních nehod i smrtelných zranění

K o p ř i v n i c e (hod) - Počet dopravních nehod v novojičínském okrese neustále roste. Svědčí o tom alespoň statistika dopravní nehodovosti, kterou vydala novojičínská Policie ČR. Za dva měsíce letošního roku, tedy do 28. února, bylo zaznamenáno 466 dopravních nehod, zatímco vloni za stejné období jich bylo 346.

Rozdělení silnice I/48 lany přispělo k její bezpečnosti. To se potvrdilo při dopravní nehodě, která se stala 27. února. Lana zadržela vozidlo, které se nedostalo do protisměru, a nedošlo tak k tragickým následkům, ani k následnému čelnímu střetu s protijedoucím vozidlem.


    [Top]    


Jídlonosiče jsou noční můrou poskytovatelů obědů

K o p ř i v n i c e (ili) - Dodržování hygienických předpisů na rozvoz, výdej a manipulaci s obědy působí starosti řediteli Střediska sociálních služeb města Kopřivnice (SSSmK) Jaromíru Navrátilovi. „Za naplňování vyhlášek č. 107/2001 na rozvoz a výdej obědů a zároveň dodržování vyhlášky č. 38/2001 specifikující nezávadnost materiálu jídlonosičů je plně odpovědný provozovatel střediska,” uvedl Navrátil, kterého čeká během tří měsíců zavedení nepopulárních hygienických předpisů.

V praxi to znamená, že dosavadní jídlonosiče z umělé hmoty a hliníku si musí odběratelé obědů nahradit nerezovými. „Vyhlášce kromě nerezu ještě vyhovují oblévané jídlonosiče, ale ty nesmějí být nikde poškozené,“ dodal na vysvětlenou ředitel střediska. Ten navíc musí čelit obvinění ze strany jednoho z klientů, který v naplňování těchto vyhlášek spatřuje ’něčí čistě komerční zájmy’. Nerezovými jídlonosiči, jejichž cena se pohybuje kolem pěti set korun, se musí strávníci vybavit do konce května. „Z naší strany vytvoříme vhodné podmínky a záleží pouze na klientovi, zdali je bude akceptovat. Jedná se čistě o smluvní vztah dvou stran,“ dodal Navrátil, „v každém případě leží zodpovědnost, do čeho si klienti obědy odebírají, na poskytovateli služeb.“ I z těchto důvodů jsou jídlonosiče střediskem pravidelně dezinfikovány.

Obměna jídlonosičů je pouze část problému. Tou další je dodržování teplot. Při převozu, výdeji a manipulaci 70° C s tolerancí minus 3° C, jídlo u konzumenta má dosahovat teploty 63° C. „Pro nás to znamená další komplikace se zajištěním speciálních zařízení udržujících teplotu dopravované stravy. Tím se samozřejmě zvýší náklady střediska. Doufejme, že do finální ceny obědů se tento okamžik promítne minimálně,“ poznamenal Navrátil.

SSSmK distribuuje v pracovní dny zhruba sto dvacet obědů ve třech rozvozech, zbytek do dvou set je odebírán v jídelně zařízení pro seniory. Z důvodů vyhovění přísným hygienickým normám se SSSmK vybavilo v září minulého roku novým automobilem s větší kapacitou a termoboxy za padesát tisíc korun. Tyto náklady se nepromítly do ceny obědu, která je stanovena na 39 korun a navýšena o čtyři koruny za výdej nebo 12 Kč za dopravu. I tak je cena obědů v porovnání s obdobnými zařízeními v republice minimálně o sedm až dvanáct korun levnější.

Nedodržení výše uvedených hygienických norem by mohlo ohrozit stravování všech starších spoluobčanů, nejen těch, kteří jsou klienty SSSmK. Tlak kontrolních orgánů hygienických služeb na poskytovatele stravovacích služeb se zvyšuje v celé republice nezávisle na tom, kdo službu poskytuje.


    [Top]    


Všechny obce chtějí zpřístupnit internet široké veřejnosti

M i k r o r e g i o n (ili) - Měsíc březen je uváděn jako Měsíc internetu. Ale situace v mikroregionu není ve vztahu k této informační bráně všude optimální. Výjimkou je Příbor, kde veřejnost může využít hned tří center - městské informační centrum, Internetovou kavárnu na ulici Místecké a městskou knihovnu. Právě v posledně jmenované instituci nabízejí zájemcům tento měsíc prvních dvacet minut připojení zdarma.

Ve Štramberku je internet přístupný třikrát v týdnu v městské knihovně. „V rámci měsíce března nepřipravujeme žádné mimořádné akce, ty se dětem a dalším případným zájemcům dostanou v rámci knihovnicko-bibliografických lekcí během celého roku,“ uvedla knihovnice Libuše Bělunková.

Trnávka umožňuje připojení k internetu dvakrát týdně v místní knihovně v domě služeb, stejně jako Kateřinice, kde právě tento měsíc zahájili zkušební provoz. Podle slov starosty obce Vladimíra Londina po vyhodnocení zájmu občanů zváží případné rozšíření provozní doby.

V Petřvaldě mají občané k internetu přístup přímo na obecním úřadě, v Ženklavě pak pouze děti na základní škole. V Mošnově stejně jako Závišicích veřejnosti dostupný internet sice není a obě obce zvažují jeho instalaci. „Záměr tady rozhodně je,“ potvrdil starosta Závišic Zdeněk Vajda.


    [Top]    


Skotnické děti mají na obec skromné nároky

S k o t n i c e (ili) - Studentům a žákům pro studijní účely umožňuje starostka obce Skotnice Anna Mužná bezplatný přístup k internetu přímo na obecním úřadě.

„Dětem chceme vybudovat vlastní klubovnu. Proto jsme udělali mezi nimi anketu, abychom měli představu, čím vším ji chtějí vybavit,“ řekla starostka obce. Výsledek byl opravdu překvapivý. Děti si v podstatě nárokovaly hlavně koberec a židle, v žádném případě nechtěly počítač. „Své rozhodnutí odůvodnily tím, že se chtějí bavit a hrát si mezi sebou a ne se hádat, kdo bude sedět u počítače,“ dodala Anna Mužná.


    [Top]    


Příbor a Štramberk do památek vloží asi sedm milionů

Štramberské památky by letos měly
 pocítit péči za zhruba dva miliony korun,
v Příboře pak do oprav dají ještě více.
Foto: David Macháček

P ř í b o r , Š t r a m b e r k (dam) - Dvě města v kopřivnickém správním regionu se mohou pochlubit větší koncentrací stavebních památek na svém území. Příbor a Štramberk patří také k největším turistickým lákadlům, ovšem udržovat dědictví předků vyžaduje nemalé úsilí a mnoho peněz. Investice do památek na území obou měst by letos měly dosáhnout bezmála sedmi milionů korun.

S dílem skoro za pět milionů korun počítají v Příboře. Tamní radnici se na letošní rok podařilo ze státního rozpočtu získat zhruba 2,5 milionu a přibližně stejná částka bude do památek na území města investována z prostředků radnice, církve a dalších majitelů památkově chráněných objektů. Přestože nejde o zanedbatelnou částku, v minulých letech se do památek v Příboře investovalo ještě více. „Vloni i v předcházejícím roce se nám podařilo získat poměrně značné prostředky. Dvakrát za sebou jsme byli mezi třemi městy, jimž se podařilo získat nejvyšší dotace v republice. V letošním roce došlo k výraznému snížení prostředků určených na regeneraci městských památkových zón, a tak i částka, kterou jsme získali letos, je velice pěkná a opět budeme mezi osmi městy v republice, která získala nejvíce peněz,“ řekl místostarosta Příbora Bedřich Turek. V letošním roce se v Příboře nebude příliš investovat do oprav budov v majetku města, radnice tak hodlá uspořit prostředky na nákladnější rekonstrukci Piaristické koleje, naplánované již na příští rok. Mezi opravami, se kterými se počítá v roce 2003, ale i přesto našla místo výměna oken funkcionalistické radnice, pokračovat budou také práce na opravách farního kostela a dalších objektech.

Štramberku se pro letošní rok podařilo ze státní kasy získat na památkovou péči milion a čtyřicet tisíc korun, dalších 850 tisíc ze svého rozpočtu pak město pod Trúbou vloží do spoluúčasti na záchranných pracích svých vlastních objektů i budov ve vlastnictví soukromníků. „Před čtrnácti dny jsme v radě schválili deset konkrétních akcí, na které budou vyčleněné prostředky použity. Jsou mezi nimi dvě akce města, což je údržba v areálu hradu a rekonstrukce národní památky Šipka, která letos přechází do našeho vlastnictví,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Kromě toho by církev měla rekonstruovat zvonici známou pod názvem Stará věž a příspěvek dostane také sedm soukromých subjektů. Mezi opravami, které dostanou největší dotační příspěvek, jsou právě dva domy na náměstí, které získají minimálně po 120 tisících korunách. Sehnat peníze na opravy památek je však podle Štramberských stále obtížnější. Z okresního úřadu, který měl na začátku devadesátých let ve svém rozpočtu k tomuto účelu až 60 milionů korun, prostředků postupně ubývalo, až letos s jejich zánikem tento zdroj vyschl docela. Také v programu regenerace městských památkových rezervací a zón, kde bývalo až 300 milionů, je letos až o třetinu méně peněz, což šanci získat dotaci dále snižuje. „Tady nejde pochopitelně jen město, ale i o naše obyvatele, kteří dostali třeba jen několikatisícové příspěvky na nátěr šindelové střechy. Letos se toho dočkají stěží a ani v dalších letech se situace asi příliš nezlepší,“ povzdechl si Socha.


    [Top]    


Štramberští už také znají hádky politiků

Š t r a m b e r k (dam) - Hašteření politiků - jev jinde zcela běžný ve Štramberku do nedávna neznali, dnes jsou však jednání tamních zastupitelů poměrně rušná. Důvodem jistého politického napětí ve městě jsou podle starosty Jana Sochy přemrštěné nároky tamní KDU-ČSL. „Při sestavování rady jsme ctili výsledky voleb, a proto v ní zasedli čtyři lidé vítězného sdružení nezávislých, dva lidé z ODS a za lidovce jeden člověk. Přestože to odráží vůli voličů, kolegům v KDU-ČSL to nestačí. I do Štramberka dotekla politika, byť jsem si to nepřál,“ povzdechl si Socha. Předseda štramberských lidovců Jan David však to, že by jeho strana vyvolávala jakékoliv politické napětí, rozhodně odmítá. Také volbu náhradníka za odstupující radní KDU-ČSL Pavlu Jurkovou prý zablokovaly ostatní strany v zastupitelstvu. „Naším cílem rozhodně není dělat problémy, a pokud si to pan starosta nebo někdo jiný myslí, je to jen jeho osobní pocit,“ uvedl David.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.