Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 9/2003
ze dne 6. března 2003

Zprávy z města a okolí

Starosta vyzývá občany, aby se zapojili do práce různých komisí radnice

Strážníci zadrželi hledaného muže

Město vyhlásilo témata grantů pro letošní rok

„Hlasoval jsem pro Sokola,“ tvrdí senátor Jaroslav Šula

Za malý byt město získalo přes dvě stě tisíc korun

Dětské centrum zrekonstruováno

Radnice vyvěsí vlajku, Nora Tibet zase podpoří pochodem

Stíny

Rada požádala o výjimku z minimálního počtu žáků

Samoživitelé vyhlásili projekt Aktivní občan svého města

Lidem na vozíku se ztížila možnost dostupnosti úřadu

Škola v Lubině v soutěži o počítače opět uspěla

Taneční cvičení pro seniory

Náš týdeník bude psát také o vás

Výměna starostů Závišic budí vášně i po měsících

Druhá společná schůzka, tentokrát o státní správě

Rušná silnice I/58 trápí Skotnici i Mošnov

Telefonní čísla na hlášení havárií


    [Top]    


Starosta vyzývá občany, aby se zapojili do práce různých komisí radnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta města opětovně vyzývá občany Kopřivnice, kteří mají zájem zapojit se do dobrovolné práce orgánů zastupitelstva města, ať kontaktují sekretariát starosty, tel. číslo 556 879 416 - 7.

„Uvítáme odborníky z oblasti financí a kontroly pro činnost ve finančním a kontrolním výboru zastupitelstva města,“ řekl starosta Jiří Tichánek k schopnostem lidí, kteří se chtějí zapojit do práce jednotlivých komisí, ať už zřízených radou města či zastupitelstvem.

Jména zájemců včetně úplné adresy, případně telefonního kontaktu, uvádějte, prosím, písemně a adresujte je na starostu města Kopřivnice. Zastupitelstvo z navržených kandidátů zvolí hlasováním členy již zřízených výborů zastupitelstva města.


    [Top]    


Strážníci zadrželi hledaného muže

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pondělí 24. února v dopoledních hodinách zavolal na služebnu městské policie muž, že po Koreji se pohybují dva muži, kteří zvoní na zvonky a obtěžují občany.

Hlídka, která vyjela na místo, spatřila oba muže na ulici Karla Čapka. Dotyčné vyzvala hlídka městské policie, aby prokázali svoji totožnost. Po předvedení na Policii České republiky a při ověřování totožnosti výtržníků vyšlo najevo, že oba jsou z Ostravy a navíc na jednoho z nich byl vydán zatykač a je v pátrání. Dotyční byli předáni obvodnímu oddělení Policie ČR k dalšímu šetření.


    [Top]    


Město vyhlásilo témata grantů pro letošní rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice vyhlašuje témata grantů pro rok 2003:

1. Kopřivnice, součást Evropy

a) projekty zaměřené na rozšiřování povědomí o našem městě a jeho okolí,
b) projekty zaměřené na vytvoření nových produktů, podporujících příjezdový cestovní ruch,
c) projekty zaměřené na vzdělávání a osvětu, zaměřené na vstup ČR do Evropské unie.

2. Volný čas v našem městě

Projekty zaměřené na zvýšení nabídky kulturních, sportovních a osvětových akcí, podporujících rozvoj osobností dětí a mládeže formou aktivní účastí dětí a mládeže na těchto akcích.

3. Projekty zaměřené na 55. výročí povýšení Kopřivnice na město

- oslava výročí města předáním odkazů minulosti mladé generaci,
- oslava výročí města aktivitami směřujícími k budoucnosti - možnost zařazení dlouhodobých projektů.

Projekty do výběrového řízení města Kopřivnice na přidělování grantů z rozpočtu města v oblasti kultury, sportu a osvětové činnosti mohou předkládat fyzické a právnické osoby působící na území Kopřivnice, a to na vyplněných formulářích města ‘Granty města Kopřivnice 2003, dílčí projekt’. Formuláře jsou k dispozici na odboru školství, kultury a sportu, podatelně Městského úřadu v Kopřivnici a webových stránkách města Kopřivnice. Projekty musí obsahovat rozpočet a do výběrového řízení je předkládá statutární zástupce žádajícího subjektu.

Projekty se musí doručit poštou nebo osobně na podatelnu na Městském úřadě v Kopřivnici, ulici Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, a to do 21. března 2003. Nedodržení termínu, nebo pokud budou chybět některé výše jmenované skutečnosti, jsou důvodem pro vyřazení projektu z výběrového řízení.

Všechny žádosti o grant bude posuzovat výběrová komise, která svá doporučení předloží radě a zastupitelstvu města ke schválení. Finanční prostředky budou vybranému žadateli poskytnuty bezprostředně po uzavření příslušné smlouvy o poskytnutí dotace z rozpočtu města.

Výběrové řízení na poskytnutí grantů v oblastech kulturní, sportovní a osvětové činnosti organizuje odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici, detašované pracoviště: správní budova Tatry, a. s., ulice Štefánikova 1163.

Bližší informace získáte přímo u pracovnice tohoto odboru Lenky Herákové, tel. 556 494 977.


    [Top]    


„Hlasoval jsem pro Sokola,“ tvrdí senátor Jaroslav Šula

P r a h a (dam) - Jediným občanem Kopřivnice, který minulý týden promluvil do volby desátého prezidenta našeho státu, byl senátor Jaroslav Šula. Výsledek třetího pokračování volebního martýria byl pro lidoveckého člena horní komory parlamentu zklamáním. „Byl jsem jedním z těch, kteří hlasovali pro Jana Sokola nejen proto, že byl nominován jako kandidát vládní koalice, ale také proto, že jej považuji za osobnost, která by přinesla nové myšlenky a mohla posunout kolo dějin dopředu,“ řekl Šula, který je rovněž kopřivnickým zastupitelem.

Šula také označil zvolení Václava Klause hlavou státu zklamáním vládní koalice. „Koalice se nedokázala dohodnout, byť teoreticky měla převahu,“ uvedl. Nebezpečná pro budoucnost je podle jeho slov především zřejmá podpora komunistů Klausovi.

Rozkol spolupráce ČSSD, US a KDU-ČSL ani předčasné volby však podle jeho slov minimálně do doby vstupu země do Evropské unie nehrozí.

V každé ze tří voleb měl Jaroslav Šula svého favorita. Poprvé to byl Petr Pithart, podruhé Jaroslava Moserová a ve třetím kole pak Jan Sokol. Pořadí dalších kandidátů na pomyslném žebříčku přijatelnosti odmítl senátor prozradit. Řekl však, že před Zemanem rozhodně upřednostňoval Klause a o dalších levicových kandidátech ani neuvažoval.


    [Top]    


Za malý byt město získalo přes dvě stě tisíc korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Pracovníkům kopřivnické radnice se podařilo prodat 0+1 v domě č. p. 687 - 8 na ulici Sokolovské za 221 500 korun.

Tento byt, který byl poslední ve vlastnictví města v tomto domě, se uvolnil vloni v prosinci. Rada rozhodla o tom, že byt bude prodán formou veřejné soutěže, kde jednotliví uchazeči mohou nabídnout cenu a vítězem se stane ten, který nabídne nejvíce. Vyvolávací cena byla stanovena na sto tisíc korun. Na inzerát reagovalo pět uchazečů a jeden z nich nabídl již zmiňovanou částku.

Zastupitelé tento prodej schválili na svém zasedání 20. února. Podobný byt město prodalo v minulosti, ale jen za sedmaosmdesát tisíc korun.


    [Top]    


Dětské centrum zrekonstruováno

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 3. března byla zkolaudována první etapa přestavby Dětského centra v Kopřivnici. Slavnostního aktu se zúčastnili čelní představitelé kraje, města, poslanci a senátor, sponzoři, ale také ti, kteří se na rekonstrukci podíleli.

S přestavbou budovy se započalo vloni koncem letních prázdnin. Na dobu rekonstrukce využilo dětské centrum uvolněné prostory v budově bývalé mateřské školy na ulici Obránců míru a do nových prostor děti nastoupí po jarních prázdninách.

„Jsme rádi, že se nám objekt podařilo zrekonstruovat v poměrně krátkém časovém období. Poslanci Radimu Chytkovi patří dík za podporu a pomoc se získáním finančních prostředků, neboť ze státního rozpočtu jsme získali osm milionů korun,“ sdělila k finanční náročnosti projektu přestavby Dagmar Jančálková, ředitelka dětského centra.

„Děti do patra musíme nosit, takže bychom co nejrychleji potřebovali výtah. Nejraději bychom s rekonstrukcí začali letos, ale vše záleží na schválení rozpočtu kraje a od toho se budou odvíjet naše další kroky. Pokud vše půjde dobře, tak po prázdninách bychom mohli začít s druhou etapou, kdy budeme přestavovat střední část, tzv. krček, a jejíž součástí bude také výtah,“ uzavřela Jančálková.


    [Top]    


Radnice vyvěsí vlajku, Nora Tibet zase podpoří pochodem

K o p ř i v n i c e (dam) - Desátého března, v den 44. výročí krvavého potlačení tibetského povstání ve Lhase, bude na kopřivnické radnici viset vlajka země, která již půl století trpí pod čínskou nadvládou. Tibetská vlajka na radnici zavlaje poprvé od roku 1997. Proti tehdejšímu vyvěšení se ohradila Tatra, které bylo čínskými obchodními partnery naznačeno, že podobné jednání by mohlo poškodit vzájemné obchodní vztahy. Toho se dnes již radní, kteří vyvěšení tibetského státního symbolu jednomyslně schválili, neobávají. Vyjádřit podporu Tibeťanům v jejich boji za svobodu mohou lidé i tak, že se v neděli odpoledne zúčastní tradičního Zvonkového pochodu městem, který od klubu Nora vyrazí o půl třetí odpoledne.


    [Top]    


Stíny

Kopřivničtí policisté pátrají po neznámém pachateli, který v době od 1. listopadu do 10. února z volně přístupného bývalého muničního skladu v Sedlnici demontoval a odcizil kolejnice vlakové vlečky. Vojenské ubytovací stavební správě Olomouc - provozní středisko Stará ves n. O. způsobil škodu ve výši 250 000 Kč.

Dne 25. února policejní orgán OOP Kopřivnice zahájil úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin podvodu, kterého se měl dopustit 26letý muž z Kopřivnice. Dne 17. září loňského roku uzavřel leasingovou smlouvu s pražskou leasingovou společností na koupi barevného televizoru zn. Sony v hodnotě 60 600 Kč. Zaplatil první splátku a další již nesplácí, a dluží tak společnosti částku ve výši 47 695,60 Kč. Ze stejného trestného činu je podezřelý také 26letý muž z Kopřivnice, který uzavřel u stejné leasingové společnosti vloni koncem srpna smlouvu na koupi barevného televizoru zn. Sony v hodnotě 82 400 Kč. I ten zaplatil pouze první splátku a další již nesplácí. Společnosti vznikla škoda ve výši 63 144 korun.

Dne 28. února krátce po 19. hodině přijala stálá služba MP tel. oznámení, že v jednom z domů na ulici Osvoboditelů leží na chodbě zřejmě opilý muž. Hlídka dotyčného našla, byl pod vlivem alkoholu a svým chováním pohoršoval nájemníky. Odmítl prokázat svoji totožnost a při předvedení na OO P ČR kladl aktivní odpor, proto bylo použito donucovacích prostředků. Jednalo se o 37letého muže z Kopřivnice. Za přestupek veřejného pohoršení byla muži uložena na místě bloková pokuta.


    [Top]    


Rada požádala o výjimku z minimálního počtu žáků

K o p ř i v n i c e (hod) - Stavem žáků v místní části Mniší se zabývala rada města na své schůzi minulý týden. „Podle demografického vývoje je situace v Mniší problematická. V průběhu tří následujících let klesne průměrný počet žáků na třídu pod třináct a obec jako zřizovatel musí žádat o výjimku a zároveň se musí zavázat, že kromě provozních výdajů, které platí běžně, bude muset uhradit i mzdové náklady, když škola nebude naplněna, jak má být. V Mniší je problém v tom, že k zápisu do prvních tříd mělo přijít devět dětí, ale pouze jedno z nich by mělo nastoupit příští školní rok do první třídy,“ sdělil k tomuto problému místostarosta Milan Bureš.

Ve výhledu na další tří roky je počet narozených dětí stejný, ale kolik jich nastoupí, nikdo neví. „Pak bude před vedení města nastolena otázka, jestli má skutečně cenu školu v Mniší držet dál. Rozhodování je o to těžší, že samotní obyvatelé Mniší o školu nemají zájem a děti tam nedávají,“ doplnil místostarosta. Malotřídní základní škola byla otevřena v roce 1992 a byla určena pro děti z Mniší i z Vlčovic. Vlčovické děti převážně dojíždějí do školy v Lichnově, jen malá část jich navštěvuje místní školu a některé z nich nastoupily povinnou školní docházku v Kopřivnici z důvodu návaznosti na zájmovou činnost.

Rada města po delší diskuzi podala žádost na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR o udělení výjimky ze zákonem stanoveného minimálního počtu žáků v této základní škole.


    [Top]    


Samoživitelé vyhlásili projekt Aktivní občan svého města

K o p ř i v n i c e (hod) - Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže z Kopřivnice vyhlásilo projekt plný soutěží s názvem Aktivní občan svého města. „Akci pořádáme v rámci třiceti dní neziskových organizací, ale chceme v ní pokračovat i dále. Chtěli bychom, aby se vytvořily skupiny, které by se do soutěží zapojily. Samotné soutěže začnou probíhat až v září, a to na místní a okresní úrovni, poté na krajské, celorepublikové a nakonec mezinárodní, kde se utkají s polskou partnerskou organizací. Přáli bychom si, aby se do projektu zapojili i v dalších zemích. Nyní sondujeme, kolik lidí by se u nás mohlo zapojit,“ sdělila organizátorka projektu Alžběta Marinová. Do soutěže se mohou zapojit všichni, kdo rádi hrají na hudební nástroje, zpívají, recitují, vypráví vtipy, sportují, tančí, malují, ale také jsou šikovní v ručních pracích, jako např. pletení, vaření apod. „Oslovujeme azylové domy, domovy s pečovatelskou službou, a to jak místní, tak v Novém Jičíně. Přihlásili se nám z Pardubic a Výbor českých matek Praha, takže možnost republikového srovnání bude,“ dodala Marinová. Bližší informace získáte na tel. 556 821 540, e-mail: marinova@cmail.cz.


    [Top]    


Lidem na vozíku se ztížila možnost dostupnosti úřadu

K o p ř i v n i c e (hod) - V souvislosti s úspornými opatřeními v akciové společnosti Tatra se od pondělí 3. března uzavřela vrátnice číslo 4 správní budovy automobilky (zadní vchod). Zmiňované uzavření se dotkne imobilních občanů, kteří tento vchod využívali, když si potřebovali vyřídit své záležitosti na jednotlivých odborech kopřivnického městského úřadu, které jsou umístěny ve správní budově Tatry.

Dnes mají tito lidé omezené možnosti, jak vyřídit své záležitosti na odborech, které jsou zde umístěny. Imobilní člověk se musí telefonicky s dotyčným úředníkem domluvit na přesném termínu návštěvy. „Po projednání s vedoucím ostrahy je možné, aby pracovník na informacích otevřel zadní vstup a vpustil vozíčkáře do budovy,“ řekl k problému, který vyvstal s omezením vrátnic v Tatře, vedoucí kanceláře tajemníka Jiří Moskala.

„Povedeme s Tatrou další jednání, která budou směrována tak, aby vše probíhalo, jak bylo zvykem dříve, tzn. že občané nebudou limitováni předchozími telefonáty,“ doplnil Moskala.


    [Top]    


Škola v Lubině v soutěži o počítače opět uspěla

L u b i n a (ili) - Do druhého kola Projektu Počítače dětem se mezi dvacítku škol s nejvyšším počtem nasbíraných víček od půlkilového balení Ramy opět probojovala Základní škola Lubina. Nebyla však sama, tento úspěch zopakovala hned pětice malotřídních škol, kterým byla soutěž určena.

Druhé kolo soutěže proběhlo od listopadu minulého roku do konce ledna a sedmačtyřiceti žákům se podařilo za toto období nashromáždit dva tisíce dvě stě víček, čímž se průměrem 46,8 víčka na žáka dostala Lubina na desáté místo. Žáků se ve skutečnosti zapojilo dvacet sedm. K trojici nejlepších sběračů patří Ondra Bečan ze 4. třídy (868 víček), prvňák Tomáš Chromečka (503) a Ondra Myšák (88) z druhé třídy.

Dvacet škol s nejvyšším počtem soutěžních víček v přepočtu na jednoho žáka získalo poukázku v hodnotě sto tisíc na nákup výpočetní techniky a u dvě stě padesáti škol budou navíc odměněny nejaktivnější třídy sběračů kapesními rádii. Bližší informace o soutěži, stejně tak i o organizátoru soutěže InterCom Praha, lze nalézt na internetové adrese www.ramacz.cz.

„Opravdu nevím, jak úspěch našich žáků správně okomentovat. Vyhrát poprvé bylo skvělé, ale vítězství zopakovat, s tím už jsme nepočítali. Nadšení dětí a hlavně pedagogických pracovníků však bylo nezměrné,“ neskrývala svou radost ředitelka Základní školy v Lubině Ivana Davidová, která vyzdvihla zásluhy hlavní organizátorky soutěže na škole učitelky Martiny Galiové. Za sto tisíc korun z prvního kola si škola koupila dva nové počítače, skener, fax, tiskárnu a kopírku. Za finanční odměnu z druhého kola hodlá škola dovybavit druhou počítačovou učebnu. Své první počítače do svého inventáře přitom Lubina poprvé získala až v roce 2001. „Jednalo se o tři staré vyřazené kusy z jednoho podniku, ale byli jsme za ně vděčni,“ vzpomíná na počátky vybavení výpočetní technikou ředitelka Davidová. „V dubnu minulého roku jsme v rámci projektu Internet do škol získali čtyři nové počítače, kterými jsme vybavili počítačovou učebnu. A následně v prosinci jsme vlastně získali výhru z prvního kola.“ Malotřídka v Lubině se tak může k dnešnímu dni pochlubit sedmi novými počítači na 47 žáků, jejichž počet bude rozšířen po předání finanční odměny za úspěch ve druhém kole soutěže. „Roční rozpočet školy je sto tisíc a teď dvakrát během půl roku vítězstvím v soutěži škola získala navíc celkem dvě stě tisíc korun. To jsou pro nás obrovské finanční injekce,“ pochvalovala si Davidová.

Počítače žáci využívají v rámci výuky v matematice, českém a anglickém jazyce, k dispozici jsou i programy pro dyslektické děti. V odpoledních hodinách slouží žákům denně nejméně do patnácté hodiny.

Úspěch lubinské malotřídky názorně dokladuje, že ne pouze žáci velikých škol mají k dispozici kvalitní vybavení.


    [Top]    


Taneční cvičení pro seniory

K o p ř i v n i c e (hod) - Je vám padesát a více let a rádi tancujete, navíc nevíte, kam máte jít a s kým? Nevadí, paní Alena Geryková je organizátorkou a cvičitelkou, která připravila kurz především pro starší ženy, aby měly, jak sama prohlašuje, radost z pohybu.

Kurz s názvem Tance v řadě - ‘Line Dance’, to jsou krokové taneční variace. „Styl Line Dance vznikl v 60. a 70. letech v USA, poté se rozšířil do západní Evropy, ale k nám do České republiky nedorazil, takže budeme jeho průkopníky. Prvky toho tance vycházejí z lidových tanců z Irska. Taneční kroky jsou z polky, cha-cha, boogie, salsy, walzu, které se dají do jednoho celku a ty se spojí. Nejprve se nacvičí tanec bez hudby, až se zvládnou krokové prvky, pak se přidá hudba. Začneme s jednoduššími tanci a posléze se dopracujeme ke složitějším. Z lékařské studie vyplývá, že tyto taneční pohyby mají dobrý vliv na osteoporózu,“ sdělila Alena Geryková. Výhodou tohoto stylu je to, že každý tančí sám.

Kurz není určen jen pro ženy, ale rádi mezi sebou přivítají i muže. Jak řekla organizátorka, pokud někdo přijde až na pátou lekci, vůbec to nevadí, protože pokaždé se tančí něco nového, ale důležité je mít pohodlné boty, ve kterých se dobře tančí. Tance v řadě budou probíhat každý čtvrtek odpoledne od tří do čtyř hodin v zrcadlovém sále kopřivnického kulturního domu.


    [Top]    


Náš týdeník bude psát také o vás

Vážení čtenáři,

na tomto místě vás chceme pravidelně informovat o dění nejen v Kopřivnici, ale i v novém mikroregionu Kopřivnicko, který vznikl od 1. ledna letošního roku v souvislosti s reformou veřejné správy.

Dnes poprvé Kopřivnické noviny věnují půl strany životu v obcích mikroregionu. Pravidelně co čtrnáct dnů budeme přinášet zprávy o dění a problémech občanů z obcí i měst spadajících pod Kopřivnici. Chceme naše čtenáře informovat o všech novinkách ve veřejné správě, aby se lidé při vyřizování svých záležitostí lépe orientovali, a předešli tak různým nedorozuměním. Doufáme, že také pomůžeme k bližšímu seznámení se životem lidí celého regionu. Byli bychom rádi, kdybyste se na redakci obraceli se svými problémy, názory a náměty.

Dana Hoďáková, šéfredaktorka


    [Top]    


Výměna starostů Závišic budí vášně i po měsících

Z á v i š i c e (dam) - Výměna na postu závišického starosty vloni na podzim vyvolávala v obci velké vášně. Odpůrci dnešního starosty Zdeňka Vajdy dokonce požadovali referendum či opakování voleb. Po čtyřech měsících od voleb je prý situace o něco klidnější.

„Jisté napětí vyvolávané skalními odpůrci sice existuje. Ale myslím, že mnoho lidí pochopilo, že ta změna nebude až tak ke zlému,“ tvrdí starosta Vajda. Podle jeho slov však politické napětí není tak silné, aby narušovalo běžný chod obce. „Myslím, že i s mým předchůdcem vycházíme dobře, co se týče naší práce, není tam žádný větší problém,“ tvrdí Vajda. Právě zmiňovaný bývalý starosta Vlastimil Hajda ale tento názor nesdílí. Osobní spory podle jeho slov sice opravdu neexistují, ale spolupráce mezi zastupiteli obce prý vázne. „Hodně věcí se děje za našimi zády. V podstatě se s námi skoro vůbec neradí a pouze na zastupitelstvu chtějí, abychom jejich návrhy podpořili,“ tvrdí Hajda a dodává, že šance na zlepšení jsou podle něj malé, přestože již k nynějšímu vedení obce vyslal mnoho vstřícných signálů. To, že by se zastupitelstvo stalo nefunkčním a bylo by třeba vyhlásit předčasné volby, však obě strany odmítají.


    [Top]    


Druhá společná schůzka, tentokrát o státní správě

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek se již podruhé setkali v zasedací místnosti anex Městského úřadu v Kopřivnici starostové, dvě starostky a tajemníci obcí a měst mikroregionu Kopřivnicka, aby společně řešili problémy, které je tíží. Na schůzku přijeli i zástupci Územní vojenské správy Frýdek-Místek, kteří se starosty projednali úkoly na letošní rok. Starostové se shodli v tom, že návrh kopřivnické radnice, která zpracuje pro všechny obce analýzu toho, co má vykonávat úřad I. až III. stupně ve státní správě, je dobrý. Samotné obce pak prověří, zda jsou schopny všechny přenesené působnosti zabezpečit samy, nebo zda se dohodnou s další obcí, aby pro ně vykonávaly potřebné činnosti. Obce pak mají dvě možnosti, buď se mezi sebou dohodnou, nebo to nechají na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje, který rozhodne. Vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek přítomné seznámil s nově schváleným zákonem o myslivosti a hovořilo se o honitbách.


    [Top]    


Rušná silnice I/58 trápí Skotnici i Mošnov

Bezpečnost tohoto přechodu ve Skotnici,
který se v prosinci stal dějištěm tragédie,
měla zvýšit stavební opatření
za několik set tisíc korun.
Foto: David Macháček

M o š n o v ,   S k o t n i c e (dam) - Silnice I/58 spojující Příbor s Ostravou dělá vrásky na čelech dvou starostů kopřivnického miniregionu. Ve Skotnici se potýkají především s naprosto neutěšenou bezpečnostní situací, sousední Mošnov zase lamentuje nad havarijním stavem komunikace.

Poslední kapkou, která vyprovokovala k horečnému hledání řešení bezpečnosti na přechodech rušné cesty ve Skotnici, byla nehoda z prosince loňského roku, která si vyžádala život pětiletého děvčátka. Tento týden se na obecním úřadě sešel pracovní výbor, který měl projednat projekt úprav, jež mají bezpečnost na dvou nejužívanějších přechodech v obci zvýšit. „Projekt počítá s výměnou dopravního značení a speciálním osvětlením přechodů zvýrazňující zebry na silnici,“ tvrdí starostka obce Anna Mužná. Opatření, jejichž součástí bude také změna samotné zebry na opticko psychologickou brzdu se zhuštěnými pruhy, by měla stát asi 309 tisíc korun. Finance na realizaci plánovanou na prázdninové měsíce hodlá skotnická starostka získat mimo jiné i z krajského úřadu prostřednictvím grantu na posílení pasivní bezpečnosti na pozemních komunikacích.

Zatímco ve Skotnici se alespoň částečného zlepšení dočkají již poměrně brzy, vyléčení bolístek Mošnovských je v nedohlednu. „Už velice dlouho upozorňujeme na to, že situace se silnicí I/58 je neúnosná, přesto se nic neděje. Od správce komunikace jsem se navíc dozvěděl, že dostal pokyn spravit takzvanou silnici smrti a na nic jiného nebudou mít čas ani peníze,“ tvrdí starosta Roman Máca. Podle jeho slov jsou problém původní panely, které byly později překryty asfaltovou vrstvou. „Tyto betonové deky se kývají, a projíždějící auta tak nepůsobí jen velký kluk, ale i otřesy, které narušují okolní domy,“ řekl Máca.

Stížností občanů Mošnova prý neberou konce a už sepsali i několik peticí na kraj i ústředním orgánům do Prahy. „Tu poslední jsme odeslali asi před týdnem,“ sdělil starosta Mošnova a upozornil, že při neřešení problémů se silnicí, po které projede denně asi 15 tisíc vozů a jejíž stav po zimě ještě značně zhoršilo množství výtluků, možná lidé zvolí i radikálnější formu protestu. „Chtějí na problém upozornit zablokováním silnice vlastními těly. Takže budou nepřetržitě přecházet přes přechod,“ vzkázal Roman Máca.


    [Top]    


Telefonní čísla na hlášení havárií

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnice jakožto město s rozšířenou působností mělo za povinnost zřídit nepřetržitou havarijní službu na likvidaci ekologických havárií ve vodním hospodářství na území správního obvodu města Kopřivnice.

Občané, kteří zjistí ekologickou havárii (např. únik ropných látek do půdy, vodního toku, studny nebo nádrže z mobilních či stacionárních nádrží, únik podezřelých chemikálií apod.), by měli volat na číslo 737 114 261 nebo na číslo stálé služebny kopřivnické městské policie 556 812 747, 604 142 244 a nahlásit tam zjištěné skutečnosti. Městská policie poté zařídí další činnost. Zároveň žádáme občany, aby první uvedené číslo volali pouze v případě ekologické havárie ve vodním hospodářství.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.