Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nespokojení tatrováci se v pondělí hlasitě ozvali

Protestní mítink tatrováckých odborářů
před kulturním domem byl
prvním hlasitým projevem odborářů
proti propouštění v Tatře.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - „Za sociální dávky si toho v nově postavených supermarketech mnoho nekoupíme,“ znělo v pondělí krátce po půl třetí prostranstvím před kulturním domem. To se černalo lidmi nespokojenými s propouštěním v Tatře a celkovou situací na trhu práce. Na výzvu pořadatelů protestního mítinku reagovalo zhruba tisíc osob. Z davu se ozývaly někdy hlasité, jindy jen polohlasné projevy nesouhlasu, většinou vystihující organizátory vyvěšený transparent s textem ‘Za dlouholetou práci padáka, nová strategie Tatry’.

„Chápeme, že situace Tatry je špatná a je třeba hledat úspory. Můžeme propustit několik zaměstnanců, ale 200 na slévárně a 90 na kovárně, celkem v Tatře tedy 1 600 a další možná čtyři stovky zaměstnanců se smlouvou na dobu určitou, to je záhuba. Ušetříme pár milionů na mzdách, ale poklesne nám kvalita a škody budou v desítkách milionů. Tímto propuštěním navíc ztrácíme naše odborníky, jak techniky, tak dělníky, a s nimi jde k čertu i naše know-how,“ hřímal iniciátor shromáždění a předseda základní odborové organizace Metalurgie Tatra Jaroslav Nováčik směrem ke správní budově automobilky.

Odboráři Nováčikovými ústy opakovali požadavky, které již dříve zazněly v jejich prohlášeních. „Od nového vlastníka Tatry jsme očekávali zajištění nových externích zakázek, usnadnění přístupu na nové trhy, postupnou modernizaci výroby, změnu organizační struktury a zavedení efektivního způsobu řízení. Nic z toho nebylo naplněno,“ připomněl Nováčik a upozornil, že pokud se situace v podniku radikálně nezmění a nebude směřovat k efektivní budoucnosti Tatry, nemusela by být pondělní demonstrace poslední. S tím ve svém projevu souhlasil také předseda celopodnikových odborů Antonín Valášek.

„V Kopřivnici to začalo, a pokud se vládu nepodaří přesvědčit, že je situaci třeba řešit, může to skončit v Praze,“ nechal se slyšet Valášek, podle pískotu však shromáždění jeho slova nepřijalo. O dalších možných protestech se řečníci zmiňovali několikrát, formu stávky by však s největší pravděpodobností mít neměly, na čemž se Valášek s Nováčikem shodli. „Situace Tatry je velice vážná a stávka by jí ještě více ublížila. Naší snahou je zachovat podnik a práci alespoň pro zbylé zaměstnance,“ tvrdil Valášek.


    [Top]    


Armáda bude nakupovat stovky tater

K o p ř i v n i c e (dam) - Významnou zakázku slíbil v minulém týdnu ministr obrany Jaroslav Tvrdík kopřivnické automobilce. Tatra by se podle jeho slov měla podílet na modernizaci zastaralého vozového parku naší armády dodávkou několika stovek těžkých nákladních aut. Kontrakt za víc jak šest miliard korun by navíc Tatra mohla dostat bez výběrového řízení, neboť ministr by je rád označil za strategický.

Vedení kopřivnické Tatry vědělo o chystaných nákupech ještě dříve, než se informace objevila v médiích, a podle předsedy představenstva automobilky Zbyňka Keislera se šestnácti vozy, jejichž nákup by armáda ráda uskutečnila ještě letos, již počítá plán výroby. Zveřejnění plánů armády přesto management automobilky přijal s radostí. „Naše vláda a rezort obrany pochopily, že je třeba dávat tyto zakázky domácím firmám, což my samozřejmě oceňujeme,“ nechal se slyšet Keisler s tím, že deklarace zájmů armády může pomoci Tatře i na zahraničních trzích.

„I dnes při jednání se zákazníky z řad cizích armád operujeme s argumentem, že ve výzbroji domácích ozbrojených sil tatrovky významnou měrou figurují, a je to velmi silný argument, jemuž potencionální zákazníci přikládají vysokou důležitost,“ prozradil Zbyněk Keisler.

Do roku 2008 by měla armáda nakoupit šest set třiatřicet těžkých vozů značky Tatra. Letos by to mělo být již zmíněných šestnáct kusů, příští rok jednadvacet automobilů, ale již v roce 2005 by měl jejich počet prudce stoupnout až na sto sedmdesát čtyři vozů. Zmíněných víc jak šest miliard korun ze svého rozpočtu armáda zaplatí za tatry včetně jejich nadstaveb.

Ani významná armádní zakázka bezprostředně nezmění stávající kritickou situaci v automobilce a rozhodně prý nebude mít vliv na probíhající restrukturalizační opatření. „Je pro nás ale hrozně důležité, že ministerstvo takto veřejně deklaruje zájem o naše vozy. To je pro naši budoucnost velmi významné a pozitivní,“ uvedl Keisler, který je rovněž obchodním ředitelem.

Kromě nákupu těžkých nákladních vozů bude armáda potřebovat také auta střední velikosti. Také o tento projekt se Tatra zajímá a hodlá se přihlásit do příslušného výběrového řízení.


    [Top]    


Cena za teplo a teplou vodu je stejná jako vloni

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své páté schůzi v úterý 25. února schválila dodatek ke smlouvě o poskytování telekomunikační služby se společností Nextra, jehož podstatou je bezúplatné zvýšení kapacity linky na dvojnásobek.

Občany Kopřivnice bydlící v panelových domech, které jsou napojeny na centrální vytápění, určitě zajímá cena za teplo a ohřev vody. „Rada města schválila cenu tepelné energie platnou od l. ledna letošního roku ve výši 343,70 Kč za GJ pro vytápění a 321,80 Kč/GJ pro ohřev teplé užitkové vody. Cena tepelné energie zůstává stejná jako v loňském roce,“ řekl ke schválené ceně místostarosta Milan Bureš.

V souvislosti s realizací reformy veřejné správy rada města schválila uzavření darovací smlouvy mezi Českou republikou - Okresním úřadem v Novém Jičíně jako dárcem a městem Kopřivnice. Tato darovací smlouva zahrnovala movité věci v hodnotě necelých tří milionů korun.

Na programu schůze bylo schválení smlouvy o dílo na akci - opravu koupelen na hřišti ve Vlčovicích v hodnotě dvě stě padesáti tisíc korun a také uzavření dodatku č. 1 ke smlouvě o budoucí smlouvě mezi městem Kopřivnice a firmou Cirex, s. r. o. „Tento dodatek umožňuje řešit provedení stavebních úprav tak, aby firma Cirex mohla začít s urychlenou instalací technologie pro zahájení výroby,“ doplnil Bureš.

Rada města se zabývala modernizací tepelných sítí města Kopřivnice a po projednání schválila dvě pracovní skupiny pro realizaci tohoto projektu.

„Z programu schůze rady byla po diskuzi stažena zpráva o dodatku smlouvy o dílo s firmou Enbra, týkající se instalací měřicí a regulační techniky v bytových domech. Důvodem jejího stažení byly chyby v počtech účtovaných instalovaných rozdělovačů topných nákladů. Na závěr programu jednání členové rady města jednali o variantách možností zachování provozu Regionálního muzea Kopřivnice,“ dodal k programu místostarosta Bureš.


    [Top]    


Ředitelská budova by mohla v budoucnu sloužit radnici

K o p ř i v n i c e (dam) - V minulém týdnu se starostovi Kopřivnice Jiřímu Tichánkovi objevila na stole další varianta umístění radničních úředníků pod jednou střechou. Automobilka Tatra razantně zeštíhlující svou administrativu městu nabídla ke koupi svou správní budovu.

„Kupní cena byla pro vyjednávání stanovena na 34 milionů korun. Je to jistě nabídka, o které budeme jednat,“ nechal se slyšet starosta Jiří Tichánek, který dnes už variantu novostavby městského úřadu upozadil. Jediným problémem je v současné době podle hlavy kopřivnické radnice zástavní právo, kterým je budova zatížena. Podle Ladislava Mikulíka, který má v Tatře na starost správu majetku, však Tatra vždy z prodávaného majetku zástavu sejme a také o konečné ceně objektu prý bude ještě možné jednat. Nyní automobilka nabízí dvě rozdílné varianty.

První z nich počítá s prodejem celé budovy a druhá jen s prodejem části objektu. Přestěhování do ’ředitelské’ by znamenalo, že by radnice opustila všechna svá nynější pracoviště. Současná hlavní budova městského úřadu by podle Tichánka mohla být nabídnuta jako nové sídlo České poště.


    [Top]    


Delegace z Polska domlouvala akce na letošní rok

  Delegace z polského Myszkowa si v rámci
svého programu prohlédla také počítačovou
učebnu v ZŠ na ulici Alšově.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Poprvé od komunálních voleb přijela na dvoudenní oficiální návštěvu delegace z polského partnerského města Myszkow, vedená místostarostou Andrzejem Hutnikem.

Účelem návštěvy bylo nejen vzájemné poznání představitelů města, neboť po komunálních volbách u obou došlo ke změnám ve vedení, ale také se domlouvaly možnosti spolupráce jak v oblasti sportu, tak i v kultuře. Polský místostarosta byl nadšen z toho, kolik má Kopřivnice sportovních zařízení a jak jsou využívána.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Hasiči v Mniší jsou nositeli tradice, kterou ve vesnici všichni rádi dodržují

  Nálada při pochovávání basy v Mniší
byla výtečná a v početném průvodu obcí
nebylo o masky nouze.
Foto: David Macháček

M n i š í - Na minulou sobotu zvali členové dobrovolných hasičů z Mniší místní a návštěvníky z okolí nejen na tradiční masopustní průvod, ale i na večerní program, jehož součástí bylo pochování basy.

Tak se krátce před třináctou hodinou, kdy byl naplánován začátek akce, ke kulturnímu domu začali sjíždět lidé, kteří si nechtěli nechat ujít tuto nevšední podívanou. Zde se již začaly srocovat masky - cikánky, medvědář s medvědem a nechyběl ani povoz tažený koňmi. Po nezbytných úpravách a na pokyn režiséra Štěpána Babince se dal průvod masek do pohybu za hudebního doprovodu lichnovské dechové kapely Javořinky, která šla v čele. Cikánky, kterých bylo kolem třiceti, se odpojovaly z průvodu a obcházely jednotlivá stavení kolem cesty, kde zvaly jejich obyvatele na večerní program. Někteří z nich už je vyhlíželi a do košíků jim podávali tu láhev domácí pálenky, tu vajíčka, špek nebo i peníze. Vybrané ‘pozornosti’ cikánky odevzdávaly na vůz, aby se s obdarovanými věcmi nemusely vláčet po celé vesnici. Masopustní průvod se zastavoval na tradičních místech, kde účinkující předvedli připravený program. Majitelé domů, u kterých se průvod zastavil, měli přichystané štamprličky s něčím na zahřátí.

Večer od osmnácté hodiny akce pokračovala v místním kulturním domě, kde vyhrávala Javořinka, a o půl deváté přišel na řadu připravený program - pochování basy. Do sálu vešel smuteční průvod s basou na márách a samozřejmě nechyběly ani plačky. Při čtení na rozloučení s basou se vzpomínalo na její život a místní se zde dověděli i nejnovější veršované ‘klebety’ vesnice, při nichž zcela zaplněný kulturní dům burácel smíchy.

Místní sdružení dobrovolných hasičů se poprvé rozhodlo, že tuto akci připraví v roce 1982, letošní byla podle slov Václava Kabudi v pořadí sedmá. Z počátku to prý bývalo i co dva roky, ale pořadatelům se to zdálo příliš často, neboť připravit program je velmi náročné. Dalším důvodem bylo také to, aby samotná akce nezevšedněla.

S přípravou programu se začalo hned v lednu, kdy se v místní restauraci začali scházet hlavní aktéři, aby připravili program a sepsali historky, které večer lidi v sálu nejvíce pobaví. Ty se pak ještě musí zrýmovat, případně zhudebnit. Ani účinkující organizátoři nemusí moc dlouho přemlouvat.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.