Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Koncert nabídne spojení tří hudebních osobností

K o p ř i v n i c e (dam) - Společným koncertem tří výrazných hudebních osobností vstoupí do měsíce února program kulturního domu. Ve středu pátého února od půl osmé večer zahrají v kinosále Jan Hrubý, Michal Prokop a Luboš Andršt.

Všichni tři muzikanti vystupují sólově a mají vlastní projekty, jejich spojení v trio je tak prý výjimečnou záležitostí.

„Společně jsme začali hrát v roce 1987, jako pokus o volné sdružení tří individualit, které se v dlouhodobé hudební kariéře všech tří protagonistů několikrát scházely a rozcházely v různých dobách, na různých deskách a s různými spoluhráči,“ říká o spolupráci s Hrubým a Andrštem Michal Prokop.

Pauza ve veřejném vystupování tria nastala na počátku devadesátých let, kdy Prokop vstoupil do politiky pozvolně, obnovení činnosti pak přinesl až rok 2000, kdy Hrubý, Andršt a Prokop společně hráli na několika festivalech. „Od té doby opět hrajeme, ale pouze velmi sporadicky jen několik málo koncertů v roce, jde o výjimečnou záležitost,“ tvrdí Prokop.

Kytarista, zpěvák a autor Michal Prokop vstoupil na hudební scénu už v polovině šedesátých let. Prošel několika kapelami a střídal i hudební styly. Jeho hudba většinou nepostrádá rockové a bluesové kořeny, ale Prokop zabrousil také do jazzu a středního proudu. Na svém kontě má devět desek, bezpočet koncertů a několik ocenění.

Nováčky na tuzemské hudební scéně nejsou ani jeho spoluhráči, kytarista Luboš Andršt patří k absolutní špičce v oblasti blues. Profesionálně začal vystupovat na konci šedesátých let a prošel několika kapelami. Účinkoval na třiceti deskách po boku významných hudebních osobností a je autorem víc jak devadesáti skladeb. Kytaristovy schopnosti si pochvalovala také legendární postava jazzové kytary B. B. King, se kterým si Andršt zahrál.

Jan Hrubý je patrně nejznámějším rockovým houslistou u nás. Jeho housle zněly nejen v legendárním Mišíkově ETC..., ale také v kapele Framus 5 a dalších uskupeních. Hudbu s keltskými kořeny, která je Hrubému autorsky velmi blízká, pak produkuje se skupinou Kukulín. Ve všech kapelách, kde se Hrubý objevil, byl jeho vliv na jejich hudební výraz citelný. Hrubý je autorem řady skladeb, na kterých mnohdy spolupracoval i s legendárním textařem Petrem Skoumalem.

Společné vystupování tří takto silných hudebních individualit slibuje velice silný zážitek.

„Naše hudba je založena hodně na improvizaci, hrajeme písničky všeho druhu, ovšem v mnoha žánrových přesazích, od klasického blues až po některé moje známé věci z desek, ale v hodně volných formách,“ říká o společném hraní Michal Prokop.


    [Top]    


Podle statistik přišlo vloni na kulturu asi 110 tisíc lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba sto deset tisíc lidí navštívilo v loňském roce kopřivnický kulturní dům. Podle statistik jeho provozovatel, firma Ludvík Moravia, vloni veřejnosti nabídl 820 akcí nejrůznějšího zaměření. Víc jak padesát tisíc lidí navštívilo akce, na kterých zaplatili vstupné. Pořady připravené pro veřejnost zdarma si pak pochopitelně našly ještě větší diváckou obec. Co do počtu představení vede kino Puls. V jeho sále se vloni uskutečnilo 428 běžných filmových projekcí a dalších šestaosmdesát filmů běželo v rámci filmových klubů. Na čtrnáct divadelních představení vloni vyrazilo 3 650 milovníků kultury. Divácky úspěšné jsou také zábavné pořady. Jedenáct estrád si mezi sebe rozdělilo úctyhodných 6 800 diváků. Koncerty folkových interpretů přilákaly 900, rocková vystoupení 950 a klasická hudba 980 posluchačů.

Statistiky pamatují také na řadu dalších programů, určených dětem, školám, ale i dospělým divákům. Nechybí mezi nimi výstavní akce, plesy, besedy a podobně. „Počet lidí, kteří pořady navštěvují, mírně klesl, je to ale dáno celkovou situací ve městě. Klesá zájem o jakékoliv služby,“ tvrdí ředitel Ludvík Moravia Lubomír Sazovský. Naopak spokojen je šéf kulturního domu se stoupající úrovní pořadů, udržet a zvyšovat kvalitu akcí při počtu, jaký kulturní dům produkuje, podle něj není snadné.


    [Top]    


Zítra začíná Projekt 100

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra večer v kině Puls startuje devátý ročník Putovní přehlídky Projekt 100. Pro letošek autoři cyklu vybrali následujících deset skvostů světové kinematografie.

31. ledna v 19.30 - MLÉČNÁ DRÁHA: Francouzsko-italský snímek režiséra Luise Buňuela dobová kritika označila za první teologický western. V několika příbězích se tvůrce někdy i úsměvnou formou strefuje do zaběhnutých stereotypů církve a jejích zlořádů.

1. února ve 20.00 - AMADEUS: Historický epos režiséra Miloše Formana oceněný osmi oscary. Režisér ve svém pravděpodobně nejproslulejším snímku vypráví Mozartův neobyčejný životní příběh ústy jeho soka i obdivovatele Salieriho. Film premiérově uvedený v roce 1984 bude promítán v upravené verzi z loňského roku. Snímek upravený po technické stránce a doplněný několika vystřiženými scénami bude Puls v rámci Projektu 100 uvádět poprvé.

2. února v 19.30 - DIKTÁTOR: V satirické komedii z roku 1941 slavný komik Charlie Chaplin jasně vyjadřuje své pohrdání fašismem. Režisér snímku si v něm pochopitelně také zahrál hlavní dvojroli diktátorského vůdce Hynkela (jenž je jasnou Hitlerovou karikaturou) a pronásledovaného židovského holiče, který je nakonec pro fyzickou podobnost s tyranem zaměněn.

7. února ve 20.00 - IDIOTI: Koprodukční, pět let starý snímek kultovního dánského režiséra Larse von Triera je příběhem skupinky dobře situovaných intelektuálů, kteří se zabydlí v jedné z vil luxusní čtvrti a začínají hrát podivnou hru. V rolích mentálně zaostalých lidí se vrhají na své ’normální’ sousedy. Lars von Trier je autorem snímků jako Prolomit vlny či Tanec v temnotách.

8. února ve 20.00 - BRAZIL: Bývalý Monthy Python Terry Gilliam ve své tragikomické sci-fi předkládá divákovi vizi budoucnosti lidstva v absurdním a totalitárním světě. Film je zajímavý mimo jiné také svou výtvarnou stylizací.

14. února v 19.30 - ZVĚTŠENINA: Divácky nejúspěšnější film italského režiséra Michelangela Antonioniho je adaptací novely Julia Cortázara. Hlavním hrdinou příběhu s detektivní zápletkou je módní fotograf, který vnímá svět způsobem, jako by sám byl jen objektivem fotoaparátu.

15. února v 19.30 - NAQOYQATSI: Je nejnovější částí trilogie uměleckých dokumentů o stavu tohoto světa. Digitální technologií nasnímaný film režisér Godfrey Reggio premiéroval vloni.

21. února v 19.30 - AMARCORD: Nejslavnější film italské legendy Frederica Felliniho je vzpomínkou na čas dospívání s jeho prvními erotickými zkušenostmi i dávkou zklamání.

22. února v 19.30 - NOČNÍ HOVORY S MATKOU: Komorní výpověď režiséra Jana Němce vstoupila do historie jako první český film premiérově promítaný na internetu. Režie: Jan Němec

26. února v 18.00 - OSTROV: Korejský film režiséra Kim Ki-Duka divákovi předkládá tragický příběh lásky hraničící se šílenstvím.


    [Top]    


Ledecký dorazil na ples se zpožděním, zaskakoval totiž za nemocného Žbirku

  Rokenrol band Marcela Woodmanna
byl jednou z mnoha kapel, jež bavila
účastníky letošního černobílého
Foxáckého plesu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bubny afrických hudebníků symbolicky přivolaly začátek letošního v pořadí již dvanáctého Foxáckého plesu. Akce, která minulou sobotu ovládla všechny prostory kulturního domu a přelila se i do sousedního muzea, nabídla tradičně pestrou zábavu a vystoupení hudebníků zvučných jmen.

O energií nabitou atmosféru s příchutí padesátých let se postaral Rokenrol band Marcela Woodmanna. Později pak přišla řada i na sólisty. „Peter Nagy byl, myslím, dobrý. Je živelný a dokázal lidi pobavit,“ nechal se slyšet organizátor akce, která si stále drží renomé největší akce plesové sezony, Jaromír Naleraj. Se zpožděním se na pódiu objevil také zpěvák Janek Ledecký. „Cestou k nám do Kopřivnice mu telefonoval Miro Žbirka, že leží v nemocnici a měl hrát v Mohelnici. Janek Ledecký tedy za kolegu zaskočil,“ vysvětlil důvod zpoždění, které prý návštěvníky plesu nijak nerozladil, Naleraj.

Organizátoři si průběh plesu, který se letos oblékl do černé a bílé, pochvalovali. Měli jistě důvod. Tolik lidí jako vloni sice do kulturního domu nepřišlo, i tak však bylo vyprodáno. Jen pár hodin po skončení letošního plesu už Naleraj věděl, jaké bude nosné téma následujícího ročníku. „Máme již jeden nápad, ale zatím ho neprozradím. Když se o tom mluví dopředu, tak to většinou nevyjde. Myslím ale, že pokud se to povede, jak plánujeme, je se na co těšit,“ uzavřel Naleraj.


    [Top]    


Slovácké divadlo skolila chřipka, ale přijede jindy

K o p ř i v n i c e (dam) - Nemoc skolila soubor uherskohradišťského Slováckého divadla těsně před jeho plánovaným vystoupením v Kopřivnici. Chřipka znemožnila vystupovat nejen představitelce hlavní role Anně Michlíčkové, která nemá alternaci, ale také dalším třem hercům divadla. Kulturní dům dokonce připravoval uvedení náhradního titulu, ale i jeho odehrání nakonec nemocnost herců znemožnila. Plánovaného představení Pláňka se předplatitelé ale přesto dočkají, i když v náhradním termínu. „Na konkrétním datu jsme se zatím nedohodli. Jasno bude tak během čtrnácti dní. Pravděpodobně přesuneme představení na duben, ale vše bude včas oznámeno,“ slíbil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.


    [Top]    


Kino promítá Brak s muzikou dvou kopřivnických kapel

K o p ř i v n i c e (dam) - Nestává se často, že by kino Puls promítalo filmy, na kterých se podíleli také místní tvůrci. Nezávislá komedie Brak, jíž začíná další promítací týden, je v tomto směru pro místní publikum zajímavá, děj na plátně totiž podbarvuje mimo jiné hudba skupin Něco jiného nezávislého a Nesselsdorf. Brak je debutem Karla Spěváčka a jeho zápletka stojí na faktu, že po divokém mejdanu, na kterém nechyběl alkohol a marihuana, zůstáva třem jeho účastníkům na krku mrtvá prostitutka. Více se bavit u Braku budou bavit diváci znalí řady kultovních filmů od Casablanky přes Matrix až po Tarantinovy snímky. Puls bude Brak promítat pouze dnes v osmnáct a ve dvacet hodin.

V pátek a také v sobotu od sedmnácti hodin bude kino patřit především dětským divákům, právě tehdy totiž na plátně poběží Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů. Sejně jako v případě prvního dílu jsou hrdiny fantaskní komedie Carmen a Juni Cortezovi (Alexa Vegaová, Daryl Sabara), potomci páru špiónu, kteří rodičům fušují do řemesla. Zatímco v prvním díle sourozenci Cortezovi začínali, nyní jsou ostřílenými profesionály a vyzbrojeni spoustou supertajných vynálezů musí zachránit svět a ještě přitom stmelit vlastní rodinu. Režisér Robert Rodriguez nabízí v pokračování úspěšné komedie řadu vtipů a na rozpočet filmu velkolepou výpravnost.

Druhého a třetího února se v Pulsu našlo místo pro opakování německé teenagerské komedie Holky to chtěj taky o partě dívek, které dokazují, že i něžné pohlaví má zájem o milostný život.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.