Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Galvanovna funguje stejně, doprava nyní schvaluje plán

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě ze sedmi dceřiných společností Tatry v závěru minulého roku změnily majitele. Nyní bývalé Doprava Tatra a Galvanovna Tatra spřádají své podnikatelské plány.

Nejdříve, a to už prvního prosince, se od mateřské automobilky oddělila galvanovna. Jejím novým majitelem se stala česká společnost Brok-Service Center, s. r. o., Praha, obchodující s neželeznými kovy, vedená podnikatelem Mykolou Tertilovem. „Při vstupu do firmy nový majitel řekl, že nehodlá provádět žádné změny, což také dodržel. Jedeme stejně jako vloni,“ řekl Pavel Suda, který i po změně vlastníka zůstává jednatelem galvanovny. Majitel galvanovny podle Sudových slov klade hlavní důraz na zajišťování dostatečného objemu zakázek a udržení tržeb minimálně ve stejné výši jako v loňském roce. „To rozhodně nebude snadný úkol. Je nadbytek pokovovacích podniků a konkurence je silná. Velké problémy nám dělají hlavně nové ekologicky šetrné a energeticky hospodárné galvanovny, které srážejí cenu. Brok-Service Center také hodlá najít možnosti úspor ve spotřebě energií. Tímto směrem hodlá nový vlastník galvanovny směřovat také své investice do provozu. „Tyto věci jsou zatím pouze v jednání, ale investice do technologie se dají předpokládat a zejména takové, které sníží spotřebu energií,“ nechal se slyšet Suda. Změna vlastníka by neměla nijak výrazně ovlivnit ani zaměstnanost. Galvanovna dává práci jednašedesáti lidem a na tom by nic neměly změnit ani následující měsíce. „Je možné, že ve druhém čtvrtletí neprodloužíme smlouvy na dobu určitou. To by se ale týkalo maximálně dvou lidí,“ tvrdí Suda.

Proces prodeje Dopravy Tatry byl završen až v posledních dnech roku 2002. Novým vlastníkem firmy se stala akciová společnost Škoda Tatra Forwarding, jejímuž představenstvu předsedá někdejší generální ředitel Tatry Vladislav Boháč. Prodejem své dceřiné společnosti tomuto zájemci se však Tatra vlivu v dopravě zcela nezbavila, neboť vlastní 35 procent akcií Škoda Tatra Forwarding. Podle Vladislava Boháče již má doprava plán na nový rok, který zřejmě počítá i se snižováním administrativy, ale před jeho schválením představenstvem žádné podrobnosti sdělit nechtěl. „Začátkem února budeme vědět více,“ vzkázal pouze.


    [Top]    


Ubytovna přešla do rukou nové společnosti

K o p ř i v n i c e (ili) - Těsně před koncem roku se uskutečnil prodej ubytovny na ulici Záhumenní 1151, pro kterou se vžilo označení včelín. Novým majitelem se stala pražská společnost Conti Real, s. r. o., která se v rámci své podnikatelské činnosti mimo jiné zabývá nákupem a prodejem nemovitostí, jakož i jejich pronájmem.

„Změnou majitele nedošlo k vypovězení žádného nájemního vztahu,“ uvedli jednatelé společnosti Petr Arnet a Miloš Mach na otázku, jakým způsobem se změna dotkne stávajících nájemníků, „společnost umožňuje stávajícím nájemníkům jak nebytových, tak ubytovacích prostor jejich užívání za obdobných podmínek.“

V současné době vzhledem k technickému stavu nemovitosti probíhá podrobný stavební průzkum, na jehož základě budou určeny požadavky na stavební úpravy objektu. Conti Real, s. r. o., počítá s několikamilionovou investicí do oprav objektu, aby zajistil jeho plnou funkčnost a optimalizoval jeho využití.

„Naše společnost předpokládá, že v tomto objektu budou zachovány jak nebytové, tak bytové prostory a poměr využití se bude odvíjet od zájmu o takovéto prostory v Kopřivnici. V této souvislosti jsme připraveni jednat s jakýmkoliv zájemcem o využití objektu,“ dodal Petr Arnet s tím, že v úvahu připadá jak nájemní, tak vlastnická forma užívání.

Oba jednatelé společnosti Conti Real, s. r. o., nevylučují ani možnost jednání se zástupci města Kopřivnice o využití objektu pro část městského úřadu.


    [Top]    


Městská policie využívá útulek pro toulavé psy

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední dobou jsou celostátní média zaplavována informacemi o napadení lidí psy. Situace v Kopřivnici a místních částech, kde je evidováno 1 453 psů, není z pohledu velitele městské policie Jana Müllera nijak kritická.

„Jednak máme k dispozici městskou vyhlášku o psech přikazující použití náhubku nebo vodítka, v blízkosti dětských hřišť pak kombinaci obojího, a pak tím, že máme vybudovaný útulek pro psy, máme v rukou účinné opatření proti nezodpovědným majitelům, kteří svého psa dostatečně nezabezpečí proti úniku, a zároveň tím chráníme obyvatele,“ pochvaluje si Jan Müller existenci psího útulku.

Pobyt zatoulaného psa tak majitele přijde podle velikosti psa od 60 do 100 korun za den. Pokud se k tomu ještě připočte v některých případech až tisícikorunová pokuta, útěk domácího mazlíčka se tak pěkně prodraží. „Měli jsme taky jednoho chronického útěkáře, který utíkal majitelům od učiliště pokaždé na sídliště Sever, ale protože se jednalo o pokojného baseta, strach u lidí nebudil,“ vzpomněl si na jeden z případů Müller.

Ani v záznamech městské policie není evidován případ napadení psa člověkem. „K pokousání samozřejmě již několikrát došlo, ale jednalo se spíše o banální případy, kdy hladový pes skočil po dítěti, protože jedlo rohlík. A přitom jej třeba poranil zuby. Občas pochází k pokousání, když se majitelé snaží od sebe roztrhnout psy, kteří se do sebe pustili. Pokud se jedná o opuštěného psa, pes je odchycen a umístěn na útulku, kde po prohlédnutí veterinářem stráví nezbytnou dobu k prokázání, zda je či není nakažen vzteklinou,“ popsal standardní postup Müller. Občané zpravidla upozorňují městskou policii na týrání psů, ať už se jedná o jejich nedostatečný výběh či stravu. „Už jsme řešili ve spolupráci s odborem životního prostředí čtyři takové případy,“ řekl Müller.

Pokousání však neuniknou ani samotní městští strážníci při odchytu nebo v psím útulku, i když absolvovali speciální školení k odchytu zvířat.


    [Top]    


Valášek odmítá obvinění ze starostova otevřeného dopisu

K o p ř i v n i c e (dam) - Předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek odmítá nařčení zveřejněná v otevřeném dopise kopřivnického starosty Jiřího Tichánka, který byl zaslán nejen jemu, ale také řadě médií. „V dopise je spousta nesrovnalostí a taky lží. Pan starosta některým věcem vůbec nerozumí a svá tvrzení nemá podložena,“ nechal se slyšet Valášek, který žádá, aby mohl problematiku vysvětlit na zasedání zastupitelstva. „Beru ho za slovo a pozvu pana Valáška na zastupitelstvo, nebo uděláme jinou formu schůzky,“ vzkázal Tichánek, který v dopise odborového předáka viní ze zanedbání povinností. Důvodem, proč dopis, jehož spoluautorem je dlouholetý kritik poměrů v Tatře Ivan Telařík, spatřil světlo světa, je podle starosty neudržitelná situace v automobilce, o které chce mluvit také s ministrem průmyslu a obchodu.

Plné znění otevřeného dopisu starosty Antonínu Valáškovi.


    [Top]    


Katolický dům si prý rekonstrukci zaslouží

  Slavnostní otevření
nově zrekonstruovaných prostor
Katolického domu proběhlo minulý pátek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Více kulturních pořadů v hezčím prostředí slibuje do budoucna místní Katolický dům. A právě několik nově zrekonstruovaných prostor bylo minulý pátek slavnostně otevřeno. „Nejvíce změn je vidět ve foyer, kde byly sníženy stropy, nainstalován nový nábytek a osvětlení. Vyměněny byly také několikeré vstupní dveře a další věci,“ chlubí se provozní ředitel Katolického domu Marián Kálna s tím, že celá akce přišla na víc jak čtvrt milionu korun. Tyto prostředky ale nebyly jediné, které byly vloni do budovy investovány.

Do rekonstrukcí a záchovné údržby vloni Katolická beseda vložila přes tři sta šedesát tisíc korun. „Dvě stě tisíc z této částky tvořila dotace města. Zbylé peníze jsme si sami vydělali,“ dodal Kálna.

Vloni provedené opravy jsou součástí rozsáhlejšího projektu rekonstrukce celého objektu. „Už předloni jsme začali opravou velkého sálu. Vloni jsme rekonstruovali předsálí a letos se chystáme na malý sál a šatny,“ tvrdí předseda Katolické besedy Kamil Mrva.

Plány do dalších let jsou ještě smělejší a vyžádají si nemalé prostředky. Maximálně do pěti let je prý totiž nutná oprava krovů a hlavně generální rekonstrukce fasády celého Katolického domu.

„Katolický dům je jednou z mála historizujících budov ve městě a jako takový si péči zasluhuje,“ nechal se slyšet Mrva. Prodejní akce, které jsou zdrojem příjmů Katolického domu, prý z objektu rozhodně nezmizí, ale kulturních akcí bude přibývat.

„Budeme se snažit o jiný poměr mezi prodeji a kulturními programy. Těch by se mělo rok od roku objevovat více,“ slíbil provozní ředitel Katolického domu, jehož cílem mimo jiné je přesvědčit veřejnost, že Katolický dům nabízí programy pro všechny obyvatele města a ne pouze křesťany, což je podle něj především mezi mladými rozšířený blud.


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo se zabývalo návrhem rozdávání jídla a oděvů

K o p ř i v n i c e - Lednové dětské zastupitelstvo se málem z důvodu slabé účasti členů neuskutečnilo. Na poslední chvíli byla telefonicky přivolána jedna ze zastupitelek, čímž účast dětských zastupitelů dosáhla nadpoloviční většinu a zajistila zastupitelstvu schopnost usnášet se.

Stoly mladých zastupitelů stejně jako u jejich starších kolegů zdobily láhve s minerálkami tak, jak si na svém posledním zasedání prosadili. Úkol, který si naposledy sami uložili, tj. připravit návrhy ploch a zdí, které by byly oficiálně určeny pro aktivity sprejerů, bude projednán až v únoru. Nikdo totiž žádný návrh nepředložil.

„To ale v žádném případě neznamená, že by toto zasedání bylo zbytečné nebo zcela bezpředmětné,“ uvedl Radek Chvistek, pracovník odboru školství, kultury a sportu. „Žáků se sešlo sice jenom osm, ale nápady jenom sršely,“ dodal na adresu dětských zastupitelů.

Ti se nakonec většinu doby věnovali rozvíjení návrhu na uspořádání dne, při kterém by došlo na předávání oděvů a jídla bezdomovcům. „Řešili už takové podrobnosti, jako kdy a kde takovou akci uskutečnit. Ani v tom, jak bezdomovce najít a oslovit je, neviděli žádný problém. Ten spatřili pouze v tom, že nedokázali odhadnout, kolika lidí by se jejich charitativní den týkal,“ prozradil z jednání Chvistek. Z toho důvodu bude na příští zasedání dětského zastupitelstva přizvána vedoucí sociálního odboru Jiřina Mikulenková, aby zodpověděla dotazy zastupitelů.

Zatímco se loňské zastupitelstvo spíše soustřeďovalo na chodníky a dětská hřiště, jejich nástupci jdou ve svých plánech rozhodně dál.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.