Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Šostýn poskytuje životní prostor užovce obojkové

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém kalendářním roce členové Občanského sdružení Hájenka zajišťovali kompletní péči mimo jiné i jednomu významnému krajinnému prvku - rybníku na Šostýně. „Prováděli jsme sečení trávy na hrázi rybníka, čistili jsme hladinu rybníka od všeho možného, co do něj lidé naházeli,“ v krátkosti shrnul pracovní aktivity na rybníku předseda ekologického sdružení Dalibor Kvita.

Z rybníku navíc zmizel skoro veškerý orobinec. Část jej byla ponechána pouze v místech prudkého sklonu břehu, aby svými uschlými částmi zajistil výměnu plynu v zimním období, kdy došlo k zamrznutí rybníka. I když se nejedná o spásné řešení, je to další z bodů, které tomu procesu mohou napomoci.

„V ostatních částech rybníka byly orobince posečené, aby se omezilo množství organického odpadu ve vodě, aby se tak rybník příliš nezazemňoval, a v místech, kde bylo orobince hodně, se protrhal a odstraňoval i s oddenky, aby se rozvoj makrofyt potlačil, protože je do přece jenom mělká voda,“ vysvětlil důvody údržby Kvita.

„Částečně došlo k sesbírání řasy zvané žabí vlas, protože se návštěvníkům lokality nelíbilo, že voda je samý žabinec,“ uvedl Kvita, který tento zásah hodnotí jako kosmetickou úpravu, „řasa se vytahovala na podzim, kdy to mělo nejmenší negativní vliv na faunu. Každá dávka řasy byla na břehu zkontrolována a živočichové byli naházeni zpět do vody.“ Tím se zachránily například larvy čolků, které došly k metamorfóze až někdy na podzim.

Z posečeného orobince se vytvořila v zadní části rybníka sice nevzhledná, ale funkční hromada. V dané lokalitě se potvrdil výskyt užovek obojkových, které jsou vázány na mokřadní ekosystém. „Z orobince se pro ně vytvořilo líhniště, protože tlející organická hmota je ideálním prostředím pro kladení vajec a vylíhnutí hadů. V podstatě se tím nasimulovaly přirozené podmínky, které panovaly a na některých místech naší republiky ještě panují, kdy tento plaz byl vázaný na blízkost vodních toků, kde samozřejmě při každé větší vodě na břehu zůstávaly naplavené hromady organické hmoty, kde na prosluněných místech vznikaly ideální podmínky. Dnes, kdy neustále dochází k čištění a regulování vodních toků a kdy jsou z velké části zkanalizovány (napřímeny), je tím bráněno rozlivům. Tyto přírodní podmínky pro rozmnožování užovky obojkové zcela mizí a je potřeba je nějakým přijatelným způsobem nahrazovat,“ podal Kvita vyčerpávající informace.

V letošním roce na rozdíl od minulého roku navíc u rybníka došlo k navýšení hladiny zhruba o dvacet centimetrů, a tím pádem se zcela zfunkčnil mokřad v zadní části rybníka.


    [Top]    


Zahájení územního řízení na odkanalizování místních částí

K o p ř i v n i c e - Dne 20. prosince loňského roku podalo město Kopřivnice návrh na vydání územního rozhodnutí o umístění stavby: Kopřivnice - odkanalizování místních částí Lubina, Vlčovice, Mniší na pozemcích v kat. území Kopřivnice, Drnholec nad Lubinou, Větřkovice u Lubiny, Vlčovice, Mniší. Uvedeným dnem bylo zahájeno územní řízení.

Stavební úřad Městského úřadu v Kopřivnici, jako stavební úřad příslušný dle ustanovení § 117 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů oznamuje podle § 36 odst. 4 stavebního zákona zahájení územního řízení, a jelikož je pro území, v němž je navrženo umístění předmětné stavby, zpracována územně plánovací dokumentace, upouští od ústního jednání.

Účastníci řízení mohou uplatnit své námitky a připomínky k návrhu nejpozději do 28. února 2003, jinak k nim nebude přihlédnuto. Ve stejné lhůtě sdělí svá stanoviska dotčené orgány státní správy. Do podkladů rozhodnutí lze nahlédnout u stavebního úřadu nebo na odboru rozvoje města v úřední dny.

Nechá-li se některý z účastníků zastupovat, předloží jeho zástupce zdejšímu stavebnímu úřadu písemnou plnou moc.

Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu


    [Top]    


Tomeček na Dakaru prolomil smůlu a obsadil druhé místo

K o p ř i v n i c e (dam) - Do Francie na start rallye odjížděl Tomáš Tomeček s přáním ve zdraví se v cíli postavit na bednu, zpět do vlasti se tedy mohl vrátit víc než spokojený. Sedmnáct etap letošního závodu Telefonica Dakar 2003 zajel v druhém nejrychlejším čase a v egyptském městě Šarm aš Šajch stanul na stupních vítězů. V kategorii kamionů byl příborský pilot Tatry jediným, kdo se dokázal vklínit mezi ruské jezdce Čagina a Kabirova na speciálech značky Kamaz.

Tomečkovi a jeho týmovým kolegům André Azevedovi a Miroslavu Martincovi se tak podařilo prolomit smůlu z posledních dvou ročníků. Vážné technické problémy, které je v minulých závodech buďto zcela vyřadily, nebo znemožnily bojovat o kvalitní umístění, se letos vylepšené tatrovce vyhnuly, což její řidič dokázal beze zbytku zúročit dokonce i ve dvou etapových prvenstvích.

Pilot Tomáš Tomeček se po nedělním posledním dějství afrického maratonu spěšně vracel domů, zatímco zbytek jeho týmu i s vozy stráví ještě v Egyptě několik odpočinkových dnů.

Na Dakaru, jehož těžký terén si letos vyžádal více nehod a problémů než v jiných letech, uspěli i další Češi, Martin Macík s liazem dojel dvanáctý. Motocyklisté Oldřich Bražina a Josef Macháček skončili na 43. a 46 místě. Macháček však v kategorii čtyřkolek dokázal zvítězit.


    [Top]    


Pachatel se zbraní v ruce požadoval vydání hotovosti ve večerce na Severu

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 18. ledna došlo k loupežnému ozbrojenému přepadení v prodejně na ulici Francouzské. Deset minut před zavírací dobou, tedy ve 20.50 hod. vešel jeden pachatel do prodejny a druhý zůstal venku. Za pultem byl jedenáctiletý syn majitele, na kterého maskovaný pachatel namířil zbraň a požadoval po něm vydání hotovosti.

„V době, kdy chlapec vytáhl z pokladny částku 8 000 Kč, se do místnosti prodejny vrátil majitel prodejny, který byl v zadní části. Pachatel vytrhl chlapci bankovky z ruky a utíkal ven z prodejny. Majitel se mu snažil zabránit v útěku, kdy ho zezadu uchopil kolem hrudníku. Při přetahování se na něho pachatel snažil vystřelit ze zbraně, ale k výstřelu nedošlo. Při zápasu pachateli strhl z obličeje kuklu a mikinu s černým tričkem a rovněž mu vyrazil zbraň z ruky. Jelikož muž pachatele stále držel, kousl ho pachatel do palce pravé ruky, vytrhl se a z prodejny vyběhl,“ sdělila tisková mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková.

Pachatel zanechal oděvní svršky a zbraň na místě a společně se svým komplicem, který ho čekal před prodejnou, z místa utekli. Ke zranění chlapce nedošlo. Poškozený muž utrpěl tržnou ránu na palci pravé ruky. Policisté také zajistili plynový bubínkový revolver s šesti nevystřelenými náboji.

Druhý den policisté sdělili obvinění z trestného činu loupeže devatenáctiletému mladíkovi z Příbora. Po dalším pachateli tohoto závažného trestného činu se pátrá.


    [Top]    


Stíny

Dne 14. ledna policejní orgán OOP Kopřivnice podle § 158/3 tr. řádu zahájil úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečnosti nasvědčujících, že byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví, kterého se dopustil 26letý muž z Kopřivnice, který v pondělí 13. ledna kolem jednadvacáté hodiny na ulici Sokolovské po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl údery rukou do trupu svou o čtyři roky starší družku, poté ji povalil na zem a pokračoval v napadání kopy nohou do hlavy, přičemž jí způsobil otřes mozku a snížení sluchu levého ucha s dobou léčení třiceti dnů.

Dne 15. ledna kolem poledne přijala stálá služba MP oznámení, že v jednom restauračním zařízení je host, který rozbíjí sklenice a nechce zaplatit útratu. Strážníci okamžitě vyjeli na místo, kde zabránili muži v dalším jednání, zjistili jeho totožnost a výši škody, kterou způsobil. Jednalo se o 40letého muže ze Ženklavy, který bude pozván na služebnu MP k dořešení přestupku.

Dne 16. ledna telefonicky oznámil na služebnu MP 11letý chlapec z Kopřivnice, že nějaký muž na něj poštval psa. Hlídka na místě zjistila, že pes se chlapci zakousl do kalhot. Na základě sdělení byl nalezen majitel psa. Jednalo se o 50letého muže z Kopřivnice, který byl silně v podnapilém stavu a sám se doznal, že psa na chlapce poslal. Strážníci zjistili, že pes není přihlášen. Pro závažnost přestupku bude celá záležitost předána ke správnímu řízení.

Dne 17. ledna ve večerních hodinách telefonicky oznámil muž, že soused narušuje občanské soužití hlasitou hudební reprodukcí v bytě. Oznamovatel jej sám upozornil, aby hudbu ztišil, ale ten neposlechl. Dotyčný muž nereagoval ani na zvonění a výzvy a hlídce MP neotevřel. Narušování občanského soužití bylo zřejmé, protože hudba byla slyšet až na chodbu. Celá záležitost byla předána k přestupkové komisi.


    [Top]    


Rada se souhlasem kraje jmenovala nového ředitele

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na základě výsledků konkurzního řízení a na doporučení komise a se souhlasem odboru školství, kultury a sportu Moravskoslezského kraje schválila a zároveň také jmenovala Milana Chaloupku do funkce ředitele Základní školy na ulici Alšově s účinností od 1. února.

Chaloupka zastával funkci zástupce ředitele Alšovy školy od roku 1992 a po odchodu jejího ředitele Milana Bureše do komunální politiky byl pověřen řízením školy.


    [Top]    


Sociální odbor kopřivnické radnice rozšířil počet vyplácených dávek

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. ledna se reforma státní správy dotkla velmi podstatným způsobem i oblasti sociálního zabezpečení. Po zrušení okresních úřadů byla veškerá agenda s výjimkou ústavní sociální péče a částečně náhradní rodinné péče, kterou dříve vykonával referát sociálních věcí, reformou převedena na obecní úřady s rozšířenou působností, tedy i na Městský úřad v Kopřivnici. Odbor sociálních věcí byl rozšířen prozatím o sedm zaměstnanců většinou z řad pracovníků okresního úřadu.

Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnicví Jiřinu Mikulenkovou jsme požádali, aby našim čtenářům přiblížila, jaké záležitosti si může občan na kopřivnickém městském úřadě navíc na rozdíl od předchozích let vyřídit?

„Agendy, u nichž byla působnost převedena na obce s rozšířenou působností, jsou: oblast péče o rodinu a děti, zdravotně postižené občany, o občany společensky nepřizpůsobené, civilní služba a zdravotnictví.

Oblast péče o rodinu a děti:

  • příspěvek na výživu dítěte (plnění výživného za povinnou osobu při splnění zákonem stanovených podmínek),
  • agenda sociálně právní ochrany dětí a mládeže (dříve oddělení péče o děti OkÚ),
  • oblast sociální prevence - kurátor pro mládež,
  • náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, poručenství),
  • dávky soc. péče poskytované dětem při svěření do pěst. péče a při jejím ukončení.

Oblast péče o zdravotně postižené občany:

  • příspěvek na provoz motorového vozidla (držitelům průkazů mimořádných výhod 2. a 3. stupně ZTP a ZTP/P),
  • příspěvek na zakoupení, celkovou opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla (občanům s těžkou vadou nosného a pohybového ústrojí - po posouzení posudkovým lékařem),
  • příspěvek na úpravu bytu (občanům s těžkou vadou nosného a pohybového ústrojí a prakticky nevidomým, podle posouzení posudkového lékaře),
  • jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek (občanům těžce zdravotně postiženým - tělesně, zrakově, sluchově - opatření pomůcek ke zmírnění, odstranění a překonání následků svých postižení),
  • mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany - podle druhu a stupně postižení se poskytují výhody I., II. a III. stupně (průkazky TP, ZTP, ZTP/P) - po posouzení posudkovým lékařem dle zákonem stanovených podmínek.

Oblast péče o občany společensky nepřizpůsobené:

  • agenda kurátora pro dospělé,
  • výchovná a poradenská péče,
  • peněžité a věcné dávky pro tuto skupinu obyvatel,
  • péče o občany propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody.

Civilní služba plní úkoly, vyplývající ze zákona č. 18/92 Sb., ve znění pozdějších předpisů o civilní službě a nařízení vlády č. 372/92 Sb., ve znění pozd. předpisů (činnosti v plném rozsahu převzaté po OkÚ)

Zdravotnictví:

  • evidence a výdej tiskopisů receptů na omamné látky (týká se zdravotnických zařízení pro spádovou oblast).

Počátek roku byl stejně jako na jiných odborech městského úřadu poměrně hektický. Tato situace byla způsobena zejména dvěma hlavními důvody, a to tím, že Okresní úřad v Novém Jičíně přestal vykonávat svou činnost od počátku prosince, a tudíž došlo k nakumulování nevyřízených žádostí, které byly předány k vyřízení zdejšímu úřadu. Dalším důvodem pak je skutečnost, že většina příspěvků pro skupinu zdravotně postižených občanů je vyplácena jednorázově. Mnozí občané si tento nárok uplatňují ihned na začátku roku a tím vznikají zbytečné fronty k vyřízení těchto dávek. Prosíme proto potenciální žadatele, aby ve svém vlastním zájmu s vyřízením svých žádostí o několik dnů či týdnů posečkali. Své zákonné nároky si vyřídí bez čekání a zbytečných stresů, aniž by byli na svých právech pozdějším uplatněním nějak kráceni,“ vysvětlila nápor na začátku ledna Jiřina Mikulenková.

Pro lepší orientaci uvádíme, že odbor sociálních věcí a zdravotnictví sídlí v hlavní budově Městského úřadu v Kopřivnici, na ulici Záhumenní 1152, ve druhém a třetím poschodí.

Nově přijatou agendu vykonávají pracovnice ve třetím poschodí, v kanceláři číslo 21 - oblast péče o staré, zdravotně postižené a ostatní skupiny obyvatel (kurátor). Dále pak v kanceláři č. 29, kde je oddělení péče o rodinu a děti, opatrovnictví a příspěvek na výživu. Pracovnici, která má ve své náplni výkon agendy civilní služby, najdete ve 2. patře dveře číslo 15.


    [Top]    


Do muzea na den otevřených dveří přišlo pět stovek lidí

K o p ř i v n i c e (ili) - Den otevřených dveří kopřivnického muzea automobilů v neděli 12. ledna zprostředkovala zejména místním obyvatelům cestovní agentura Fox ve spolupráci s firmou Sanitrans u příležitosti oficiálního zahájení prodeje zájezdů z katalogu Léto 2003. Návštěvnost byla značná, muzeum navštívilo na pět stovek zájemců, mezi které nebyly zahrnuty děti, na něž se platební povinnost nevztahuje ani v jiné dny. Jen pro srovnání, předcházející lednovou neděli muzeum navštívilo dvaadvacet návštěvníků, neděli poté sto čtyřicet.

Pro rekreace chtivé zájemce, kteří si zájezd uhradili na místě, bylo připraveno i překvapení ve formě dárku. „Každý si mohl vybrat libovolné místo v autobusu, kde v síťce před ním byla nachystána obálka s překvapením. Většinou se jednalo o fotoaparáty Praktica, část obálek obsahovala finanční slevy, hlavní prémií byla stoprocentní sleva na již zaplacený zájezd. Podstatná byla skutečnost, že se dostalo na každého klienta,“ přiblížil reklamní tah ředitel cestovní agentury Fox Jaromír Naleraj, který je veřejnosti znám mimo jiné svou charitativní činností ve prospěch Dětského centra i jako pořadatel nejprestižnějšího kopřivnického plesu.


    [Top]    


Přenosný radar upozorňuje řidiče na překročení rychlosti

Informační radar, nainstalovaný u vjezdu
do Kopřivnice, již od konce minulého týdne
ukazuje rychlost projíždějících automobilů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od minulého pátku se mohli řidiči projíždějící Kopřivnicí seznámit s informačním radarem VIASIS 2000, umístěným na sloupu veřejného osvětlení na příjezdové cestě na ulici Čs. armády.

Firma Slumeko zapůjčila toto zařízení z Technických služeb města Karviná, protože město Kopřivnice v současné době nemá dostatečné prostředky na pořízení uvedeného zařízení v ceně 250 tisíc korun.

„Máme navrženo pár lokalit, kde budeme zařízení jednou za čtvrt roku umisťovat vždy na jeden až dva týdny. Jedna z lokalit je například na ulici Záhumenní v blízkosti Základní školy Alšovy,“ sdělil k novému preventivnímu opatření Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, mající na starosti komunikace.


    [Top]    


Školu navštívili rodiče, budoucí prvňáčci a bývalí zaměstnanci

K o p ř i v n i c e (ili) - Základní škola sv. Zdislavy hostila na své půdě návštěvníky v rámci tradičního dne otevřených dveří. Uvítala nejen rodiče, ale hlavně budoucí prvňáčky, kteří si přišli prohlédnout své nové působiště.

Pro všechny návštěvníky byl připraven kulturní program, ve kterém vystoupili členové pěveckého a tanečního souboru. Pro veřejnost byl bezplatně zpřístupněn internet, který se těšil velkého zájmu dětí stejně jako stolní tenis, dospělí upřednostnili možnost vlastní tvorby v keramické dílně.

Při této příležitosti proběhla vernisáž prací dvou žákyň deváté třídy, Martiny Golíkové a Hanky Kovaříkové, pro které to byla premiérová výstava jejich výtvarných děl. Obě chtějí následně po ukončení základní docházky pokračovat ve studiu na uměleckoprůmyslové škole.

„Den otevřených dveří připravujeme pro veřejnost každoročně před termínem zápisu prvňáčků do prvních tříd, aby se i jejich rodiče mohli blíže seznámit s prostředím, které bude jejich ratolest navštěvovat. Letošní akce byla navíc umocněna příjemným setkáním bývalých zaměstnanců, které jsme u příležitosti desátého výročí vzniku školy všechny pozvali,“ přiblížil akci ředitel školy Pavel Janek.


    [Top]    


Dopravních nehod přibylo, ale následky nejsou tak zlé

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen v celookresním měřítku, ale také na silnicích spadajících do obvodu kopřivnického obvodního oddělení Policie ČR došlo vloni ke zvýšení nehodovosti. Celkem policisté v roce 2002 na Kopřivnicku řešili 276 dopravních nehod, což je o jedenáct případů více než v roce předminulém. Pozitivní je však výrazné snížení následků nehod. Vloni na silnicích zahynul pouze jediný člověk, v roce 2001 dva. O sedm případů ubylo těžkých a osm lehkých zranění způsobených dopravními nehodami.

Mezi příčinami dopravních nehod kraloval vloni špatný způsob jízdy. Ten byl příčinou sto osmdesáti sedmi nehod, rychlost zapříčinila třiatřicet a nedání přednosti třicet loňských nehod. Výrazný podíl na nehodovosti si stále drží alkohol za volantem. Opilý řidič byl viníkem nehody v celkem dvaatřiceti případech. Podle okresní policejní mluvčí je přitom Kopřivnice spolu s Bílovcem na druhém místě v počtu podnapilých řidičů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.