Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tatra má nové vedení, které nevylučuje větší propouštění

K o p ř i v n i c e (dam) - Po roce v automobilce zmizeli Američané na začátku minulého týdne z vrcholového managementu Tatry. Ke změnám došlo nejen v tříčlenném představenstvu, kterému nově předsedá Zbyněk Keisler. Podnik opouští například také dosavadní generální ředitel Henry Kiefer či Čechokanaďan John Prikryl, jenž měl pod sebou dceřiné podniky Tatry.

Poněkud překvapivé a razantní změny má na svědomí dozorčí rada Tatry. „Ta doporučila zjednodušit organizační strukturu společnosti. Začít se mělo právě tím, že řízení společnosti převezme představenstvo, které bude mít přímý vliv na řízení činnosti jednotlivých odborných ředitelů,“ tvrdí nový šéf představenstva Tatry a zároveň její obchodní ředitel Zbyněk Keisler.

Změny ve vedení kopřivnické automobilky nejsou způsobeny žádnými změnami v její vlastnické struktuře. Většinovými vlastníky Tatry jsou stále společnosti SDC Prague a Terex corporation. Dosavadní předseda představenstva a zakladatel SDC Milota Srkal prý z čela Tatry odešel mimo jiné proto, že se chce v automobilce angažovat čistě jako vlastník a ne ve zdvojené funkci majitele a zároveň manažera. Konkrétní důvody toho, proč dozorčí rada rozpoutala personální zemětřesení na nejvyšších postech, v rámci kterého padla například i hlava finančního ředitele Jana Ludvy nahrazeného dosavadním šéfem kovárenské dceřiné společnosti Taforge Igorem Vlčkem, manažeři Tatry nechtějí komentovat.

„Dá se usuzovat, že jedním z důvodů bylo například to, že výsledek hospodaření Tatry hlavně díky pro nás fatálnímu posilování koruny nebude určitě pozitivní. Nicméně ty důvody, kromě vyslovené kritiky vůči vysokým nákladům a vysokým zásobám, nebyly nijak jasně formulovány a je plně v kompetenci dozorčí rady provést jakékoliv změny v představenstvu společnosti,“ nechal se slyšet Keisler.

Výměnou lidí ve vedení prý rozhodně nedochází ke změnám v dlouhodobé obchodní politice Tatry. Ta se kromě udržení stávajících odbytišť hodlá prosadit také na nových trzích, např. v USA. Automobilka prý bude i nadále pokračovat ve snižování všech kategorií nákladů, snižování zásob a zlepšení produktivity. Konkrétnější vize prý bude součástí plánu na nejbližší období, který má nové představenstvo předložit v horizontu několika týdnů.


    [Top]    


První schůzka starostů tzv. Kopřivnicka

  Starostové a zástupci radnic,
které nově spadají pod Kopřivnici,
se minulý pátek sešli k prvnímu jednání
na svém nadřízeném úřadě. Toto jednání
prý jistě nebylo poslední.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - První setkání všech starostů a tajemníků měst a obcí, spadajících od Nového roku pod kopřivnickou radnici, se uskutečnilo v pátek 17. ledna v anexu městského úřadu. Do tzv. malého okresu patří města Příbor a Štramberk a obce Ženklava, Závišice, Skotnice, Mošnov, Petřvald, Kateřinice a Trnávka.

Na schůzce byli pozvaní hosté seznámeni s vedoucími jednotlivých odborů kopřivnické radnice, kteří vykonávají pro spádové obce státní správu a kteří je ve stručnosti informovali o rozsahu kompetencí jimi řízených útvarů. Poté jim starostové či tajemníci pokládali dotazy, které byly na místě zodpovězeny.

Na setkání byl přítomen i ředitel novojičínského úřadu práce Jiří Macíček, který řekl, že je škoda, že reforma veřejné správy není v souladu s reformou státní správy. Tím nyní dochází k problémům, kdy lidé například z Příbora pojedou na úřad práce do Nového Jičína, zatímco zaevidovat auto do Kopřivnice.

„Setkání se mi líbilo. Je to ušlechtilý čin Kopřivnice, že nás seznámila s problematikou, protože dnes musíme držet pohromadě. Já jsem většinu věcí sice znal, ale přivedl jsem s sebou místostarostku a tajemnici a tyto věci budeme pro naše občany denně potřebovat,“ zhodnotil setkání starosta Štramberka Jan Socha, který svou funkci vykonává od roku 1990.

„Mám z toho dobrý pocit, mám osobní zkušenost s pracovníky odboru životního prostředí místní radnice, kteří mají na starosti vodní hospodářství. Zaznamenala jsem nebývalý zájem o zmapování situace,“ řekla ke schůzce starostka Skotnice Anna Mužná.

Na schůzce se všichni přítomní shodli v tom, že by tato setkání měla být pravidelná.


    [Top]    


Rada města pozměnila obvody základních škol

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své schůzi minulý týden v úterý 14. ledna, se zabývala mimo jiné rozdělením okrsků a spádovosti kopřivnických základních škol. „Na základě zákona o státní správě a samosprávě ve školství byl připraven materiál, jak stanovit obvody. Z připravených tří variant byla po diskuzi vybrána varianta A, která nepočítá s využitím školky na ulici Obránců míru pro ZŠ E. Zátopka,“ rozvedl projednávaný bod programu schůze místostarosta Milan Bureš. (Pozn. redakce: seznam základních škol a jejich spádové obvody otiskujeme na páté novinové straně). Termín zápisů prvňáčků byl stanoven na čtvrtek 6. a pátek 7. února.

Radní projednávali žádost Klubu vodních sportů Skokan o pronájem krytého bazénu v Kopřivnici. Tento materiál ale rada vzala pouze na vědomí. „Je předpoklad, že do jedné z dalších rad už přijde konkrétní žádost, kterou se budeme zabývat,“ doplnil místostarosta.

Rada města schválila uzavření smlouvy o vzájemné spolupráci mezi městem Kopřivnice a rádiem Orion. Rádio Orion by mělo ve svých zpravodajských a publicistických pořadech podávat informace o připravovaných akcích ve městě. Město už má podobnou smlouvu s rádiem Čas.

„Vedoucí stavebního úřadu na radě města podala informaci k zahájení stavby nákupního střediska prodejny Lidl, která započala 16. prosince,“ řekl Bureš k dalšímu bodu schůze rady.

Diskutovalo se také o návrhu na jmenování členů komise. Ta by měla vybírat projekty, jimž budou uděleny granty na období let 2003 až 2006 v oblasti školství, kultury a sportu. Návrh, který byl podán, rada schválila bez jakýchkoli připomínek.

Dalším bodem byla aktualizace povodňového plánu města Kopřivnice. V pracovní skupině došlo k menším personálním změnám v souvislosti s výsledky listopadových komunálních voleb, protože uvolnění členové rady města jsou i jejími členy.

„Z hlediska odboru rozvoje města byl mimo jiné podán návrh na změnu územního plánu Kopřivnice. Rada ho vzala na vědomí a doporučila zastupitelstvu nesouhlasit s touto změnou,“ sdělil Bureš k dalšímu projednávanému bloku materiálů.

Rada města souhlasí se zveřejněním prodeje bytu v domě č. p. 688 včetně spoluvlastnického podílu. „Prodej bude formou obálkové metody,“ řekl Bureš.

Prodiskutovával se také návrh na technicko-organizační zabezpečení realizace projektu modernizace tepelných sítí města Kopřivnice. „Odbor bytového hospodářství předložil důvodovou zprávu, která shrnovala celou záležitost kolem tepla a nastiňuje způsob dalšího řešení. Zpráva byla vzata na vědomí,“ doplnil místostarosta.

Rada také schválila postup při zřízení signalizačního zařízení v bytech s pečovatelskou službou na ulici České č. p. 320. Dále radní jmenovali členy do všech komisí, které jsou zřízeny jako poradní orgány rady města. „Ze zákona musí vzniknout komise pro sociální a právní ochranu dětí, rada proto schvalovala její složení a také statut,“ dodal Bureš.

Dalším materiálem, kterým se rada zabývala, byly zásady pomoci města individuálním stavebníkům. „Předložené varianty se lišily jednak z hlediska finanční pomoci, ale i v dalších kritériích . Zpráva byla vzata znovu na vědomí s tím, že bude předložena k projednání zastupitelům města na nejbližším semináři,“ uzavřel komentář místostarosta Bureš.


    [Top]    


Novou smlouvu by tatrováci mohli mít už tento týden

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě tento týden prý padne poslední slovo ve věci nové kolektivní smlouvy se zaměstnanci Tatry. „Základní formulaci smlouvy jsme již parafovali. Nyní se již pouze dopřesňují poslední formulace tak, aby byla právnicky v pořádku,“ tvrdí předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek. To, že hlavní body smlouvy jsou již uzavřeny, potvrzuje také předseda představenstva Tatry Zbyněk Keisler. „Bylo by zbytečné dostat se do situace, že bychom se vyjednáváním o smlouvě zabývali do března,“ řekl. Smlouva by měla zaručovat roční růst mezd zhruba o tři procenta. To, že by odbory s vedením firmy vyjednávaly o razantním, až dvacetiprocentním snížení platů, které by odvrátilo velké propouštění, obě strany odmítají. „Taková věc se v kolektivní smlouvě neobjeví,“ tvrdí Keisler. Podle Valáška šlo jen o ’šuplíkovou’ variantu, o níž se nikdy doopravdy nejednalo.


    [Top]    


Počet vraků v ulicích pomalu, ale jistě klesá

  Městský strážník vylepuje výzvu
k odstranění vozidla. Nepojízdných vraků
v ulicích města pomalu ubývá.
Foto: Pavel Liška

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve městě jsou stále někteří nezodpovědní lidé, kteří svá vysloužilá auta nechávají stát na parkovištích, kde zabírají místa ostatním vozidlům a v horším případě je využívají děti ke svým hrám, jež mohou být jejich zdraví nebezpečné. Od roku 1998 se likvidací vraků zabývá firma Slumeko, s. r. o. Na vraky nebo na dlouhodobě odstavené nepojízdné automobily upozorňují městští strážníci, kteří s firmou Slumeko spolupracují. Strážníci si také všímají pohybu nepojízdného vraku opatřeného nálepkou s výzvou k jeho odstranění.

„V loňském roce bylo evidováno celkem pětatřicet případů, z toho jsme nedokázali vyřešit do konce roku čtrnáct. Dokonce jsme dvakrát fyzicky zasáhli a předali vozidlo k odborné likvidaci. V ostatních případech se přihlásili majitelé a odtáhli je sami. Agendu vedeme od roku 1998. V prvním roce jsme odtahovali asi osm až deset aut a kolem dvou stovek vraků jsme vyřešili. Počet vraků ve městě má klesající tendenci, v současnosti se dá říci, že situace je stabilizovaná,“ rozebral situaci s vraky ve městě Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, do jehož kompetence tato agenda spadá.

Stará auta jsou v republice stále, ale díky tomu, že se agenda rozjela důkladně, daří se nám tyto případy vychytat v samém zárodku. „Jednoznačně doporučuji majitelům, aby se o jejich likvidaci postarali sami. Pokud zjistíme vlastníka námi zlikvidovaného vraku, budeme po něm vyžadovat uhrazení všech nákladů na jeho likvidaci. Tyto náklady a správní poplatky se pohybují kolem částky deseti tisíc korun na jedno vozidlo,“ řekl na adresu majitelů nepojízdných automobilů Pustka.


    [Top]    


Z bilbordových teroristů se nakonec vyklubala trojice mladých recesistů

K o p ř i v n i c e - Khatlab - toto jméno zná jen hrstka lidí a přitom tvář mužíčka, kterému patří, si vybaví řada Kopřivničanů. Je totiž spojeno s onou postavičkou, která se již dvakrát objevila v horní části velkoplošné reklamy na Tesco v centru města.

Ačkoliv některá média informovala, že dílko je prací profesionálů a bilbordových teroristů, ve sktutečnosti jde o žert tří kopřivnických mladíků, kteří z pochopitelných důvodů nechtějí nikde uvádět svá jména. „Byl to jen vtip, kterým jsme chtěli také říct, že reklama umístěná na té zdi v centru města je nudná a naprosto hnusná,“ tvrdí jeden z realizátorů, jenž je nejen autorem Khatlabovy poboby, ale také středoškolským studentem propagační grafiky. Trojice mladých recesistů si spoustu legrace užila nejen při samotné instalaci svých nálepek na zeď osmipodlažního domu, ale také při četbě článků, které o nich mluvily jako o lidech s kriminální minulostí, najatých konkurencí společnosti Tesco.

„Opravdu nás bavilo, když jsme četli, že nálepka byla zhotovena ve specializované firmě na plotru. Ve skutečnosti nám stačilo pár metrů bílé samolepicí tapety, hrubé lihové fixy a žiletka. Taky instalace nebyla nijak složitá. Zatímco jsme se dozvídali, že nálepku mohli nainstalovat pouze horolezci, nám stačil obyčejný nadstavený smeták,“ tvrdí další z mladých mužů, který se dnes se širokým úsměvem označuje za bilbordového teroristu.

Všichni tři mladíci se shodují v tom, že rozhodně nechtějí nikoho pohoršovat a poškozovat. „Šlo jen o legraci a navíc za publicitu, kterou jsme jim zajistili, by nám Tesco mělo být ještě vděčné,“ říkají.

Každopádně v nejbližší době se další verze karikatury na velkoplošné reklamě obchodního řetězce asi Kopřivnice nedočká, reklamní agentura totiž na její autory podala trestní oznámení. „Chápeme, že to museli udělat a je pravda, že tím asi zabránili Khatlabovu návratu na jeho oblíbené místo,“ říká spoluautor recesní nálepky a dodává, že mnoho lidí jejich počínání fandilo, a dokonce při instalaci panáčka na ně z centra města mávalo.

Khatlab však podle svých autorů rozhodně neumřel a jen spí a čeká na svou další příležitost. „Kdyby to šlo, udělali bychom z něj takového bůžka našeho města, který by se na různých místech vyjadřoval k různým věcem. Máme ale obavy, že i kdyby třeba jen tancoval někde na paneláku, tak to by někteří lidé brali jako útok na krásnou šedou zeď,“ nechali se slyšet autoři nálepky, kterým je mezi osmnácti a devatenácti lety.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.