Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Od ledna elektřina zlevnila, plyn podražil

K o p ř i v n i c e (ili) - Je zvykem vítat příchod Nového roku radostně a se sklenkou šampaňského, přestože důvodů k radostem je pomálo. Pomineme-li fakt, že jsme opět o rok starší, čekají naši kapsu jenom další a další výdaje.

Pohledem na nový výměr nájemného v družstevním třípokojovém bytě podraží bydlení o 249 korun. Největší nárůst pocítíme u vody, po koruně se zvýší pojištění, daň z nemovitosti, režie a provoz výtahu, provoz OSBD o pět korun a stálá dlouhodobá záloha téměř o sto korun.

Představenstvo Severomoravských vodovodů a kanalizací rozhodlo, že cena pitné vody od 1. ledna bude činit 17,22 koruny za kubík a stočné 15,56 korun za kubík, což je cena bez DPH. U vodného tak cena vzrostla o 1,17 koruny a stočného 1,06 koruny. Nárůst cen je odůvodněn vynaložením doposud nejvyšší částky na rozvoj investic, která v letošním roce dosáhne rekordních 512 milionů korun, dále nárůst cen způsobuje vyšší cenu vstupních materiálů, roste finanční náročnost oprav, udržování a rekonstrukcí vodovodních sítí, kanalizací a čistíren odpadních vod.

Severomoravská plynárenská společnost podražila plyn o 5,4 procenta, měsíční paušál pak o čtyři procenta. Určitým vyvážením je zlevnění elektřiny, které v našem kraji činí 8,8 procent. Novinkou je, že jde vůbec o první zlevnění elektřiny pro domácnosti a že lidé mají poprvé odlišné ceny podle regionů. Pro podnikatelský maloodběr zlevní elektřina o 2,9 a velkoodběr o pět procent.

Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů byl ze tří stovek zvýšen na 370 korun na osobu a rok. Přesto ani tato cena neodráží skutečné náklady a je dotována.

Pravděpodobně od dubna by pak měla vzrůst spotřební daň z cigaret a lihu. K tomuto kroku nás tlačí Evropská unie, kdy daně ve všech členských zemích EU dosahují sedmapadesát procent ceny z krabičky cigaret, kdežto u nás je to pouze čtyřicet procent. Od dubna by měla daň stoupnout na 44 procent ceny. Zvyšování spotřební daně bude pokračovat až do roku 2007.

Daň ze stoprocentního lihu se zvýší ze současných 234 na 265 korun. Za půllitr běžné čtyřicetiprocentní lihoviny tak lidé zaplatí o osm korun více. Neporoste však spotřební daň z piva a vína.


    [Top]    


Kopřivnice prezentovala turistům své přednosti na veletrhu v Brně

Prezentační stánek agentury Beskydy-Valašsko na brněnském veletrhu cestovního
ruchu Regiontour. Právě tam bylo možné
získat také informace o Kopřivnici.
Foto: Milan Bureš

B r n o (dam) - I letos byla Kopřivnice mezi městy a regiony, které na brněnském veletrhu cestovního ruchu Regiontour lákaly turisty k návštěvě.

Prezentace našeho města byla umístěna ve stánku Moravskoslezského kraje a pro Kopřivnici ji na základě příslušné smlouvy zajistila Agentura Beskydy-Valašsko.

„Beskydy-Valašsko své členy prezentovalo společně s euroregionem Silesia zhruba na čtyřiceti metrech čtverečních plochy,“ tvrdí Lenka Heráková z odboru kultury a sportu kopřivnické radnice. Na náklady spojené se svou prezentací v Brně jednotliví členové agentury Beskydy-Valašsko přispívali jednou korunou za obyvatele, Kopřivnice tak do své kasy musela sáhnout pro 23 748 korun. Kromě materiálů přibližující celý beskydský region byly na výstavě k dispozici prospekty věnované výhradně Kopřivnici. Zmínky o našem městě bylo možné najít také u stánku Zlínského kraje. „Část členů agentury Beskydy-Valašsko patří do Zlínského kraje a agentura se v každém stánku prezentovala jako celek,“ vysvětlila Heráková.

Starosta města Jiří Tichánek snahu propagovat region jako turistickou destinaci vítá. „Myslím si, že úroveň veletrhu stoupla a účast i prezentace na něm může být pro město efektivní,“ nechal se slyšet Tichánek. Zároveň také připustil, že v propagaci jsou ještě mezery. „Chtělo by to více propagačních materiálů,“ tvrdí. Další překážkou většího rozvoje turismu v regionu je prý chybějící dálnice.


    [Top]    


I další kopřivnický podnikatel nabízí důchodcům obědy za výhodnou cenu

K o p ř i v n i c e (ili) - S nabídkou zabezpečení obědů pro důchodce v cenové relaci čtyřiceti korun vedle Vladimíra Skurky z bufetu v tzv. včelínku přišel i další soukromý podnikatel Petr Chromečka, který provozuje restauraci Buřinku v místním kulturním domě.

„S vařením pro důchodce máme už dvouleté zkušenosti, protože o prázdninách, kdy není v provozu školní jídelna, zabezpečujeme pro Středisko sociálních služeb zhruba sto dvacet až sto padesát obědů denně,“ uvedl Petr Chromečka, který sice připouští, že se při takto postavené ceně za oběd nedá příliš vydělat, ale v žádném případě se neprodělá.

Jídlo si budou moci důchodci vybrat z týdenní nabídky a jídelníček bude přizpůsoben tak, aby v něm od jídel z kuřecího masa až po čočku bylo naprosto všechno. Obědy zamýšlí Chromečka podávat v přilehlých prostorách, aby nebyl omezen běžný provoz v Buřince, v případě většího zájmu hodlá za tímto účelem otevřít kavárnu U muzea.

Na Středisku sociálních služeb, kde je cena oběda stanovena na sedmatřicet korun plus čtyřkorunový poplatek za výdej oběda, se od nového roku přihlásilo k odebírání obědů nejméně třicet nových zájemců. Z kapacitních důvodů však budou další strávníci pravděpodobně odkazováni na aktivity místních podnikatelů.

„Naše kapacity ještě nejsou vyčerpány, ale jsou omezeny. Záleží na tom, zdali by se jednalo o přímý výdej jídla v naší jídelně nebo o rozvážkovou službu do domu,“ uvedl ředitel střediska Jaromír Navrátil, který se stejně jako jeho předchůdci potýká s problémem dostavby jídelny a kuchyně pro zařízení seniorů.

Zájem podnikatelských subjektů je jistě chvályhodný, ale město by mělo důchodcům garantovat péči, která by nebyla závislá na podnikatelských aktivitách. Ty by měly nabídku služeb pouze vhodně rozšiřovat. „Zdravotní a pečovatelská služba je limitována předpisy. Stejně tak by to mělo platit i u stravování. Ceny by měly být regulované a ne závislé na tržních mechanismech,“ dodal ke stravování seniorů ředitel Navrátil.


    [Top]    


Loprais je již z Dakaru doma

K o p ř i v n i c e (dam) - Už v sobotu dorazil zpět do republiky závodní tým Karla Lopraise, který byl ze souboje o sedmý dakarský triumf vyřazen nehodou během sedmé etapy. Lopraisovu speciálu se po skoku z duny ulomilo přední kolo a vůz se dostal do kotrmelců. Přestože posádka vyvázla bez zranění, po návratu do vlasti absolvuje sérii lékařských vyšetření. Lopraisův speciál zůstal stát v libyjské poušti a čeká na dopravu do přístavu. Lopraisův doprovodný kamion pokračuje v cestě jako asistence motocyklistů. V souboji o triumf mezi kamiony zůstává Tomáš Tomeček. Ten si i po jedenácté etapě závodu držel s náskokem průběžnou třetí příčku a na vedoucího Nizozemce De Rooye ztrácel padesát minut.


    [Top]    


Alšova škola je zapojena druhým rokem do projektu Sokrates

K o p ř i v n i c e (ili) - Vzdělávací program Evropské unie Socrates II plynule navazuje na výsledky první fáze programu a současně představuje nové aktivity a cíle. Program Socrates II klade důraz na posílení evropské dimenze ve vzdělávání formou projektové spolupráce škol a dalších vzdělávacích institucí, mobilit studentů a učitelů, zkvalitňování jazykového vzdělávání ve všech typech škol a ve všech formách vzdělávání, prosazování inovací ve vzdělávání včetně zavádění informačních a komunikačních technologií do výuky.

Za tímto poněkud formálním představením podstaty projektu se skrývá spolupráce škol všech typů ze zemí Evropy. Do tohoto programu se jako první v Kopřivnici zapojila Základní škola Alšova pod vedením pedagogů Zdeňka Babince a Miroslava Přívětivého. Prvního jmenovaného z časových důvodů na účasti v projektu v Bari nahradil Karel Kočiš.

Úvodního pětidenního semináře konaného v Ohlstadtu v Bavorsku se na podzim v roce 2001 zúčastnilo na šest desítek zástupců ze třinácti zemí. „Téma kontaktního semináře bylo otevřené, přesto nebylo snadné vzhledem k tomu, že je náš projekt úzce zaměřen na výtvarné umění, najít vhodného partnera,“ vzpomíná na počáteční potíže Přívětivý, „podmínkou navíc bylo vytvoření pracovní skupiny tvořené minimálně třemi školami ze tří zemí na dobu tří let.“ Kopřivničtí žáci se tak ocitli ve společnosti žáků z italské Acquavivy delle Fonti nedaleko Bari a dvou německých škol z Lipska a Landsbergu. Avizovaná přítomnost Řecka na tomto projektu nebyla nakonec odsouhlašena.

„Během semináře jsme rozvíjeli potenciální témata projektu a snažili se na některých shodnout. Výsledkem byl výtvarně a dramaticky zaměřený tříletý projekt, jehož vyvrcholením by měla být prezentace výsledků produktů v rámci přehlídky pouličních divadel,“ vysvětlil Přívětivý.

Výsledkem setkání pak byla dohoda o výzdobě venkovního atria za použití netradičních prostředků, materiálů a technik, například oživlé malby, sochy, přístroje vyluzujícího zvuky či otáčivá, větrem poháněná kola a podobně. Velký důraz byl kladen na reciproční spolupráci žáků, ať už v průběhu školního roku při předávání informací o dosažených dílčích výsledcích, či v jeho závěru, kdy by se měly skupinky dětí ze všech zúčastněných zemí sejít při dopracování finálních podob produktů.

Následovala listopadová plánovací schůzka v Itálii ve dnech 2. až 9. listopadu v roce 2002, kde se každá škola usnesla na konkrétním plánu, který se týká výzdoby školních interiérů a exteriérů.

V průběhu školního roku by měli žáci spolupracovat společně se svými zahraničními kolegy prostřednictvím internetového fóra a chatu na návrzích předmětů, které se budou realizovat a prezentovat ve dnech 12. až 16. května tohoto roku v Landsbergu. Na tuto schůzku, které se z Alšovy školy zúčastní šest žáků a dva pedagogové, vypracují vybraní žáci všech spolupracujících škol konkrétní úkoly, jako je například design, užitý materiál a rozměry předmětů vystavených na internetu.

Na rok 2004 je naplánováno setkání spolupracujících škol v Kopřivnici. Další podrobnější informace naleznete na stránkách www.luxemburg.ba.it, dokonce i v češtině, když budete hledat pod odkazem ’international projects, C.R.E.A.T.E’.


    [Top]    


Mezinárodní setkání studentů v Itálii zaštiťovala tamní radnice

Během pracovního semináře
v italské Acquavivě delle Fonti
děti pracovaly na společném projektu.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (ili) - V italských městech Bari a Acquaviva delle Fonti proběhla týdenní návštěva škol zainteresovaných na projektu Socrates začátkem měsíce listopadu minulého roku. Za Základní školu Alšovu do Bari odletěli pedagogové Miroslav Přívětivý a Karel Kočiš se dvěma žákyněmi, s Terezou Dočkalovou z deváté a Dominikou Slovákovou z osmé třídy.

„Jednalo se už o zcela konkrétní schůzku, kde jsme v pracovních skupinách s mezinárodním zastoupením řešili možnosti návrhů a realizace projektů na estetické zlepšení školních interiérů a exteriérů,“ uvedl učitel Miroslav Přívětivý. Pracovní schůzky sice tvořily hlavní náplň programu pobytu, ale hostitelská škola nezapomínala ani na kulturní program, který byl zaměřen na poznání tradic a folkloru země. „Potěšilo nás už samotné přijetí, kterého se zúčastnili zástupci města. Na každém kroku bylo vidět, jak si projektu financovaného Evropskou unií váží,“ oceňoval Přívětivý. Všichni měli možnost zhlédnout i výuku v tamní škole. „Pro někoho to je možná projev demokracie, kdy si mohli žáci v hodině dělat naprosto všechno, co se jim zlíbí, ale pro nás to byl obraz totální anarchie. Dokonce i naše děvčata, když viděla zdejší vyučovací hodinu, se shodla v názoru ’zlatá česká škola’,“ dodal Přívětivý.

Po týdenním pobytu, během kterého byli pedagogové ubytováni v hotelu a žáci v italských rodinách, došlo při loučení i na slzy.


    [Top]    


Spolupráce se rozvíjí i na neoficiální půdě

K o p ř i v n i c e (ili) - Mezinárodní setkání učitelů a studentů s sebou přinášejí kromě rozvíjení komunikativních a diskusních schopností i další neplánovaná pozitiva.

„S německým kolegou jsme si padli do oka tak, že nad rámec oficiálních setkání jsme se dohodli, že se svými třídami podnikneme společný výlet. Pokud se nám to podaří uskutečnit, plánujeme koncem školního roku sjíždění Vltavy,“ řekl učitel jazyka českého a anglického Miroslav Přívětivý. Ten hodnotí velmi pozitivně možnost vzájemného poznání žáků, odstranění předsudků a zdokonalení komunikace v cizím jazyce.


    [Top]    


Ekologové obnovovali kamenné zídky

Š t r a m b e r k (ili) - Čtyřicet šest tun kamení se použilo při opravě a zkompletování zídek v minulém roce ve Štramberku v lokalitě na Rudém. Veškeré kamení se muselo ručně vynést po neuvěřitelně příkrém svahu, kde vzhledem k přírodním podmínkám bylo dopředu vyřazeno použití veškeré techniky

Došlo ke kompletní rekonstrukci jedné zídky, která byla natolik poškozená, že jediný zachovalý úsek, na který se navazovalo, měřil pouze tři metry. Po rekonstrukci měří třicet metrů. U dalších tří byly doplněny chybějící části v délce pěti šesti metrů. V zídkách byla navíc vybudována dvě zimoviště pro plazy. Během těchto záchovných prací byl potvrzen výskyt užovky hladké, pro které to je typické stanoviště, slepýše křehkého a některých druhů ještěrek. „Ty ještě nemám přesně určené, protože mi nepřešly rukama, ale pravděpodobně se bude jednat o ještěrku obecnou nebo ještěrku zední,“ uvedl duchovní otec celé akce a předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

V této lokalitě se navíc provedl rozsáhlý výřez náletových dřevin a po mnoha letech došlo i k posečení trávy. Veškeré práce, které byly na Rudém provedeny, byly financovány z ministerstva životního prostředí z Programu péče o krajinu. Samotná akce přišla na dvě stě dvaasedmdesát tisíc korun. „Velkou část tvoří náklady na materiál, zbytek spolykaly mzdy brigádníků, kteří v těžkém terénu museli odvést doslova otrockou manuální práci. Studenti, kteří tam pracovali, museli dostat adekvátně zaplaceno. Tak těžká práce se pouze z nadšení dělat nedá,“ zhodnotil práci brigádníků Kvida. Zajímavá je samotná historie názvu lokality. V šedesátých letech byla v těchto místech odvedenci načmárána na skálu silueta obrněnce s nápisem Rudý, který se ujal natolik, že dnes je lokalita registrovaná jako významný krajinný prvek Rudý. Tradiční název lokality je však Hřebínek, který opisuje přírodní zlom. Ale občané bydlící poblíž lokality, když chodili v tato místa pást, tvrdili, že jdou pást pod Čertovo hovno.


    [Top]    


Stíny

Policie zahájila úkoly přípravného trestního řízení, směřující k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil 38letý muž ze Štramberka. Ten odcizil na silvestra v zahrádkářské osadě v Kopřivnici 11 kusů hliníkových plechů střešní krytiny.

Dne 7. ledna odpoledne využil neznámý pachatel v Kopřivnici v sázkové kanceláři Tipsport nepozornosti zaměstnankyně, která zapisovala na tabuli výsledky, vešel do nezamčené kanceláře a z nezajištěné zásuvky odcizil tržbu ve výši 9 000 korun.

Dne 10. ledna krátce před uzavírací dobou jednoho z pohostinských zařízení na ulici Obránců míru došlo k fyzickému napadení mezi hosty. Na místo byla vyslána hlídka městské policie, která zabránila dalšímu napadání a také zjistila svědky celé události. Protože došlo ke zranění, byli dotyční převezeni k lékařskému ošetření. Celá záležitost bude dořešena na služebně městské policie, popřípadě předána k dalšímu správnímu řízení.

Dne 11. ledna se podařilo za přispění obyvatel Lubiny odchytit toulavého křížence psa, který se v okolí potuloval a ohrožoval občany více jak čtrnáct dní. Strážníci psa odchytili na zahradě, kde se jej podařilo uzavřít. Pes byl převezen na útulek.

Dne 12. ledna v brzkých ranních hodinách došlo ke spáchání trestného činu poškozování cizí věci podle § 257/1 trestního zákona, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na ulici Husově vhodil z chodníku do prosklené výlohy prodejny potravin U Laciny kovový stojan na jízdní kola. Do prodejny vniknuto nebylo, ale škoda na zařízení byla vyčíslena na částku patnáct tisíc korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.