Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nezaměstnanost ve městě je vysoká, ale ještě ne rekordní

K o p ř i v n i c e (dam) - K devatenácti stovkám se blíží počet nezaměstnaných registrovaný kopřivnickou pobočkou úřadu práce. Růst nezaměstnanosti její úředníci zaznamenávali již na konci minulého roku. K jednatřicátému prosinci 2003 bylo v evidenci 1 750 lidí bez práce. „Růst na konci roku nebyl nijak zvlášť dramatický. Větší navýšení přišlo až na začátku ledna. Jen za první týden jsme zaregistrovali 145 nových uchazečů o zaměstnání,“ prozradil vedoucí kopřivnického úřadu práce Zdeněk Petr.

Lednový růst nezaměstnanosti nebyl podle Petra zaviněn nějakým konkrétním zaměstnavatelem a rovněž prý není nijak alarmující. „Lidé přicházeli na úřad práce z různých závodů,“ tvrdí Petr. Zaměstnavatelé z regionu prý propouštěli vždy jen několik osob. Poměrně významnou skupinu mezi těmi, kteří se na začátku roku registrovali na úřadu práce, však tvořily osoby samostatně výdělečně činné, které ukončily svou živnost.

Prosincová nezaměstnanost byla v celorepublikovém i krajském měřítku nejvyšší v historii České republiky, v Kopřivnici však rekord z února 2000 zatím překonán nebyl a podle úřadu práce prý snad ani překonán nebude. Přestože jeho začátek nebyl v oblasti zaměstnanosti nikterak růžový, dívá se šéf kopřivnického úřadu práce na rok 2003 s mírným optimismem. „Předpokládám, že na Kopřivnicku nedojde k žádnému zásadnímu zvratu. V žádném případě neočekávám růst míry nezaměstnanosti, spíš by mohlo dojít v průběhu roku k jejímu snižování,“ předpokládá Zdeněk Petr. Pokles nezaměstnanosti očekává úřad práce na jaře, kdy opět nastane odliv lidí na sezonní práce ve stavebnictví a zemědělství. Rozhodující vliv na zaměstnanost v Kopřivnici a okolí prý bude mít také situace v dceřiných společnostech Tatry po jejich postupné privatizaci. „Určité zlepšení v letošním roce přinese Dura, která zahájí provoz a bude přijímat. Zároveň předpokládáme, že dojde ke stabilizaci některých dalších firem, které v loňském roce začínaly, a ty pak budou zvyšovat stavy zaměstnanců,“ nechal se slyšet Petr.

Z nabídky volných míst vyplývá, že největší šanci sehnat místo mají stále lidé se strojírenskou kvalifikací, a to jak vyučenci, tak vysokoškoláci a středoškoláci. Naopak na trhu práce je přebytek lidí s ekonomickým vzděláním.


    [Top]    


Poplatky lze platit pouze dvakrát za rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Podle vyhlášky č. 6/2002 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů došlo pro letošní rok k několika změnám.

Výše poplatku činí 370 korun za osobu a rok pro ty, kteří ukládají odpad do nádob, jež jsou poskytovány městem, a 340 korun pro vlastníky popelnice. Ti, kteří neví, jakou nádobu mají, se mohou informovat u paní Buskové na finančním odboru městského úřadu, který je umístněn ve správní budově Tatry, nebo telefonicky na čísle 556 494 946. Obecně však platí, že obyvatelé bytových domů, kteří odkládají své odpady do kontejnerů, platí 370 korun, neboť všechny kontejnery jsou v majetku města, obyvatelé rodinných, eventuálně bytových domů, kteří doposud užívali své popelnice a chtějí je využívat i nadále, platí 340 korun. V případě, že se však tito občané rozhodnou v příštím roce využít popelnice ve vlastnictví města a nikoliv své, platí 370 korun.

Město těmto občanům poskytne popelnice na základě smlouvy o výpůjčce sběrných nádob, jejíž znění je k dispozici na odboru životního prostředí u Moniky Paličkové, tel. 556 494 920, ve správní budově Tatry, ve druhém patře. Na tomto místě občané mohou rovněž získat i další informace týkající se systému nakládání s odpady.

Dalším podstatným zásahem do placení je četnost splátek. V letošním roce došlo ke zrušení čtvrtletních plateb. Poplatky je možno zaplatit pololetně, a to v termínech do 31. ledna a 31. července, nebo jednorázově, a to v lednovém termínu v celé výši najednou. Ti, kteří mají zavedené trvalé příkazy na čtvrtletní, musí doplatit rozdíl do konce ledna. Poplatky je možné zaplatit v pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní, a to v pondělí a středu 8.30 - 12 a 13 - 16.30, úterý a čtvrtek 8.30 - 12 hodin. Další místo, kde se mohou poplatky zaplatit, je finanční odbor v ředitelské budově u paní Buskové. Zde je možné platit pouze v pondělí a ve středu od 7.30 do 16 hodin. Dále je možný bezhotovostní převod na účet č. 1767241349/0800, ovšem při tomto způsobu je nutno uvést variabilní symbol, který občané získali v loňském roce. V místních částech se budou poplatky za odpady vybírat v úterý 21. ledna v době od 14 do 18 hodin, a to v Katolickém domě v Lubině a v Kulturním domě ve Vlčovicích.

Osvobozeni od poplatku jsou vlastníci staveb určených nebo sloužících k individuální rekreaci, pokud mají trvalý pobyt na území města Kopřivnice. O osvobození si mohou písemně požádat poplatníci, kteří se alespoň tři kalendářní měsíce zdržují v zahraničí na studijním či pracovním pobytu nebo v ústavu sociální péče. To je nutno doložit příslušným dokladem. Žádosti se musí zasílat písemně nebo osobně Ivetě Buskové, na finanční odbor, který je umístěn ve správní budově Tatry.


    [Top]    


Šulákovi podali trestní oznámení na úředníky

K o p ř i v n i c e (dam) - Ze zneužití pravomoci veřejného činitele viní manželé Ladislava a Josef Šulákovi šéfa odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynka Rulíška a jeho podřízenou úřednici Jolanu Misiarzovou. „Příslušné trestní oznámení jsme již na konci listopadu předali útvaru pro vyšetřování hospodářské kriminality v Novém Jičíně. Zatím je směřováno jen na tyto dva lidi. Pokud nám budou i nadále úředníci házet klacky pod nohy, zřejmě přibudou další,“ nechal se slyšet Josef Šulák.

Ten se do sporu s úředníky dostal, když začal shánět potřebná razítka, aby mohl začít se stavbou své podnikatelské provozovny spojené s rodinným domkem na vlastním pozemku sousedícím s křižovatkou ulic Záhumenní a Sadové poblíž spořitelny. Šulákovy zarazilo ocenění porostů provedené úřednicí Misiarzovou. Hodnotu několika stromů a keřů na jejich 535 metrů čtverečních velkém pozemku totiž jmenovaná vyčíslila na dvě stě padesát tisíc korun. „Tato suma sedminásobně převyšuje odhadní cenu celého pozemku. Jelikož se nám tato částka zdála velmi nadsazená, ověřili jsme si ji i u soudního znalce, který uvedl, že částka je smyšlená,“ tvrdí Šulák. Pochybnosti o správném vyčíslení hodnoty dřevin na pozemku má i sadovnický odborník Jan Šenk vyučující na ostravské střední zahradnické škole. „K určování hodnoty dřevin se všeobecně užívají respektované a uznávané Machovcovy tabulky. Podle nich by se hodnota zmiňované zeleně dala vyčíslit maximálně na 180 tisíc. Podle mého osobního odhadu se hodnota dřevin, které nejsou zrovna dobře udržovány, pohybuje spíš kolem 150 tisíc,“ nechal se slyšet Šenk.

Veškeré formy obrany proti vysokému ocenění porostu na svém pozemku byly podle manželů Šulákových marné.

„Bylo nám řečeno, že jsme považováni za podnikatelský subjekt a částka je adekvátní. Vyloženě nás drobné podnikatele popudilo srovnání s Kauflandem, který prý také musel vysázet alej,“ stěžuje si Šulák.

On sám se domnívá, že celý postup radnice je motivován zájmem o pozemek v centru města. „Už několikrát nám bylo navrženo, abychom pozemek městu prodali za kupní cenu, a nebo jej vyměnili za jiný Pod Bílou horou,“ řekl Šulák. Vzhledem k nastalé situaci Šulákovi, kteří měli v plánu zahájit svou stavbu ještě v letošním roce, pozměnili své plány a požádali o skácení jediného stromu. „Ustoupili jsme a požádali jsme o skácení jediné vrby, která je přímo pod plánovanou stavbou, a dvou dalších dřevin, na které však nebude povolení potřeba. Ani na to však úředníci nepřistoupili a kácení zamítli. Považuji to za vydírání a kriminalisté na náš popud vyšetřují také žádost paní Misiarzové o desetitisícový úplatek,“ nechal se slyšet Šulák s tím, že trestní oznámení bylo poslední možností, jak se proti údajné zvůli úředníků bránit. Několikeré jednání a dopisování se starostou města prý totiž k žádnému výsledku nevedlo. Podle nově zvoleného místostarosty Milana Bureše, zodpovědného mimo jiné za životní prostředí, však představitelé samosprávy v této věci nemohou nic udělat. „Schvalování kácení je výkon státní správy, do které ze své funkce nemohu zasahovat. Ovlivnit můžeme jen místní záležitosti. Dívám se na to tedy pouze jako člověk, který by se mohl dostat do podobné situace. Celou záležitost jsem si prostudoval a nemyslím si, že je tady snaha někoho poškodit, nebo dokonce vydírat. Já mám pocit, že se útvar životního prostředí skutečně snaží chránit přírodu, což si možná lidé mylně vysvětlují jako snahu komplikovat jim situaci,“ řekl Bureš. Vedoucí životního prostředí Hynek Rulíšek ani jeho podřízená se nehodlají k případu vyjádřit, dříve než bude řízení ukončeno. Misiarzová pouze popírá, že by Šulákovy jakkoliv požádala o peníze do vlastní kapsy.

Celý proces se prý pravděpodobně protáhne, neboť proti již vystavenému rozhodnutí se Šulákovi odvolali k okresnímu úřadu, a ten vzhledem k ukončení své činnosti zřejmě věc postoupil krajským úředníkům. Rulíšek, Misiarzová a ani tajemník městského úřadu Josef Jiřík nehodlají mluvit ani o vážném obvinění z vydírání a korupce s odkazem, že věc nyní řeší právní odbor radnice. Právník města Dušan Krompolc pak tvrdí, že se radnice bude bránit osočení ze strany Šulákových rovněž podáním trestního oznámení. „Dotčení zaměstnanci veškerá obvinění popírají, a máme tedy podezření, že došlo ke spáchání trestného činu pomluvy,“ uvedl Krompolc.

Trestní oznámení manželů Šulákových nyní šetří novojičínská hospodářská kriminálka, jejíž vyšetřovatel se v minulém týdnu objevil také na místní radnici. Vyšetřovací spis by měl být ukončen v polovině února.


    [Top]    


Organizátoři Tříkrálové sbírky doufají, že vynese víc než vloni

Tři králové letos dorazili do Kopřivnice
i na koních. Pořadatelé humanitární
Tříkrálové sbírky doufají, že letos
do kasiček vybrali více než vloni.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě desítky skupinek koledníků obcházely na začátku měsíce kopřivnické domácnosti a s písní na rtech žádaly o příspěvek do Tříkrálové sbírky České katolické Charity. Sbírka, kterou kopřivnická pobočka Charity organizovala nejen v Kopřivnici, ale také v dalších devíti městech a obcích v okolí, probíhala od třetího do osmého ledna. Přestože sbírka byla již ukončena, její výtěžek pracovníci Charity v době uzávěrky tohoto čísla Kopřivnických novin ještě neznali. Ředitel místní pobočky Charity Miroslav Leško byl však optimistický. „Měli jsme o něco více koledníků a dá se tedy předpokládat, že se i o něco víc vybere,“ řekl. V loňském roce se v celé oblasti podařilo vybrat 450 tisíc korun. Podle Leška jdou veškeré peníze na pomoc lidem v nouzi a podporu charitních projektů v našem regionu, ale i za hranicemi České republiky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Místní radnice se rozšířila o odbor dopravy

  Lidé čekají na vyřízení svých záležitostí
před nově zřízenými kancelářemi
odboru dopravy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V souvislosti s reformou veřejné správy přibyl od ledna na kopřivnickém městském úřadě odbor dopravy. Ten v Kopřivnici nebyl, a proto jsme požádali jeho vedoucího Zdeňka Poláška o to, aby našim čtenářům přiblížil činnost tohoto odboru.

„Část našich pracovníků vykonává státní správu na úseku silničního hospodářství podle zákona o pozemních komunikacích. Od ledna se to týká kromě místních a účelových komunikací též komunikací II. a III. tříd v územní působnosti města.

Jedná se o veškerou problematiku na úseku pozemních komunikací, ať už jsou to uzávěrky, opravy, výkopy, překopy, zvláštní užívání atd. a odbor dopravy je silničním správním úřadem pro tyto pozemní komunikace. Po stránce pracovní si údržbu zajišťuje Správa silnic Moravskoslezského kraje - středisko Nový Jičín. K výše uvedeným činnostem musí být naším odborem vydáno příslušné rozhodnutí. Např. jestliže žádá občan o umístění dopravní značky, musí mít předběžné vyjádření dopravního inspektorátu, se kterým přijde k nám, a my na základě žádosti rozhodneme a vydáme stanovení tohoto dopravního značení. Podobná je situace, když chce někdo stavět rodinný domek v blízkosti komunikace a potřebuje se na ni napojit,“ přiblížil rozsah činností Polášek.

Do kompetencí dopravního odboru patří řešení přestupků v silničním hospodářství. „Pod námi bude také činnost na úseku taxislužby, tzn. vykonávání potřebných zkoušek provozovatelů, vydávání průkazů řidičů taxislužby a další,“ doplnil k záměrům odboru Polášek.

Druhou část odboru dopravy tvoří evidence, přihlašování a přepisy motorových vozidel, změny státních poznávacích značek a dále také technické záležitosti, jako je povolování tažných zařízení, přestavba vozidel na plyn, přihlašování dovozových aut. Odbor dopravy má také na starosti evidenci a vydávání řidičských průkazů, dále vydávání mezinárodních řidičských průkazů a v neposlední řadě také profesní (řidičské) osvědčení.

Zatím jeden pracovník odboru dopravy je zkušebním komisařem a zkouší absolventy kurzů na získání řidičského oprávnění. Tento odbor také řeší přestupky v silniční dopravě.

Na odboru dopravy je možné vyřídit záležitosti pouze v pondělí a ve středu, neboť úterý a čtvrtek budou vyhrazeny pro podniky. Chceme občany upozornit na to, že veškeré poplatky jsou splatné v hotovosti přímo na tomto odboru a ne, jak tomu bylo v minulosti, kdy se vyžadovaly kolky.


    [Top]    


My se léčíme na nemoci z přebytku jídla, v Bangladéši z jeho nedostatku

K o p ř i v n i c e - Klub zdraví uspořádal tuto neděli besedu se zdravotním misionářem Milanem Moskalou, který působí v Bangladéši jako stomatolog už čtvrtým rokem. Není to však pouze zubní ošetření, které v této zemi poskytuje. Osobně se se svou ženou angažují v dlouhodobém vzdělávacím a potravinovém projektu humanitární organizace Adry, která je zaměřena na pomoc chudým bangladéšským dětem s názvem BangBaby.

Projekt zahrnuje tři části: podporování dítěte na vzdělání neboli tzv. adopci na dálku, potravinovou pomoc a rekonstrukci školských a zdravotních zařízení. Denně se svými pomocníky napeče na sto dvacet chlebů, které rozdává dětem nejchudších obyvatel. Humanitární pomoc zahrnovala i rozdělení přikrývek, triček s dlouhým rukávem a teplých bund, aby děti měly možnost lépe přečkat zimní období.

„Teprve v Bangladéši si člověk uvědomí, v jakém luxusu tady žijeme,“ přiblížil situaci Milan Moskala. V zemi zamořené arzenem je pitná voda prakticky nedostupná, jídlo se připravuje přímo na zemi a vodní nádrž, která se nachází v blízkosti chudinské čtvrti, slouží obyvatelům jako zdroj vody, prádelna, koupelna a sociální zařízení zároveň. Není proto divu, že průjmová onemocnění jsou považována za zcela normální.

Doktor Moskala zakončil svou přednášku hořkou, leč pravdivou poznámkou: „Zatímco tady jsou lidé nemocní z přebytku, v Bangladéši z nedostatku potravin. Kdyby existovala možnost tuto skutečnost přerozdělit, nám by prospěla střídmost a jim pravidelnost a pestrost ve stravování.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.