Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ecstasy of St. Thereaa přijede představit svou novou desku

K o p ř i v n i c e (dam) - Zastánci progresivních hudebních směrů by měli v sobotu večer vyrazit do klubu Nora. Právě podzemí kopřivnického kulturního domu se totiž stane v pořadí teprve druhou zastávkou kapely The Ecstasy Of St. Theresa na jejím koncertním turné. Šňůra vystoupení propaguje jen čtrnáct dní staré album LOWTHINKING.

Skupina The Ecstasy Of St. Theresa vznikla na začátku devadesátých let a především v zahraničí sklízela zasloužený úspěch. Z původní sestavy do dnešních dní zbyl pouze hudebník a producent Jan P. Muchow. Druhým stávajícím členem kapely je zpěvačka Kateřina Winterová. Nové album kapely vznikalo tři roky a kromě Muchowa a Winterové na něm pracovala řada dalších muzikantů působících na tuzemské scéně. „V poslední době jsme s Kateřinou čím dál, tím víc otráveni ze všech hudebních standardů. Proto jsme se snažili jich vyvarovat a udělat to pro sebe zábavný a přitom se nestydět za svý názory. Nová deska je tedy spíš minimalistická. Mě samotného překvapilo, že je tam tolik kytar. V podstatě tam není písnička, kde by nějaká kytara nebyla,“ řekl o novinkovém albu Muchow v rozhovoru pro časopis Ultramix. Svůj rukopis na albu zanechal i kopřivnický producent Dušan Neuwerth.

Ještě než se na pódium postaví hlavní hvězdy večera, bude se o zábavu starat jeden z nejnovějších objevů slovenské klubové scény kapela Veneer. Skupina hrající hudbu ovlivněnou britským trip-hopem nebo francouzskou elektronikou vznikla teprve na začátku minulého roku, ale velice rychle si získala nejen pozornost médií a odborníků, ale i početnou skupinu fanoušků.


    [Top]    


Kamarád uvede koncert pro Gabriel

K o p ř i v n i c e (dam) - Už zítra ve čtyři hodiny odpoledne začne v klubu Kamarád Koncert pro Gabriel. V programu vystoupí zpěváci z klubu s Michalem Oračkem, breakařská skupina Free steps, děti z příborské zvláštní školy a také romská hudební skupina Jiloro. Kopřivnický klub se zařadil do celorepublikové kampaně, která má představit nízkoprahová zařízení podobná klubu Kamarád co nejširší veřejnosti. Svůj název koncert dostal podle programu Nadace rozvoje občanské společnosti Gabriel, který již třetím rokem pomáhá vznikat podobným zařízením v celém státě. Koncerty, které ve stejný den uspořádá celkem devětadvacet nízkoprahových zařízení v celé České republice, mají veřejnosti předvést aktivity, které v nich vznikají.


    [Top]    


Umělecké školy pomohou zatopeným

K o p ř i v n i c e (dam) - Žáci obou kopřivnických uměleckých škol se v úterý dvaadvacátého října sejdou na jediném pódiu. V rámci akce Děti pomáhají dětem se budou svým vystoupením snažit přispět na obnovu povodněmi postižených škol v Čechách.

V programu, který začíná v osmnáct hodin v kině Puls, budou kromě lidové, klasické a jazzové hudby k vidění také taneční čísla. „Veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného na koncert bude bez odečtení jakýchkoliv nákladů zaslán na pomoc postižené Základní umělecké škole v Českých Budějovicích,“ slíbila produkční kulturního domu Dagmar Rysová.


    [Top]    


Designér Španihel ukázal na výstavě i několik novinek

Jiří Španihel instaluje exponáty
na své výstavě designu v přízemí
Technického muzea.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Práce, které nebyly k vidění ani na velké letní výstavě v pražském Národním technickém muzeu, představil v závěru minulého týdne Kopřivničanům zdejší designér Jiří Španihel. Na výstavě je k vidění třeba sedadlo, ve kterém se za pár let budou vozit uživatelé prvního českého rychlovlaku. V celé expozici je akcentována dlouhodobá úspěšná spolupráce Španihelova studia s Tatrou. Kromě návrhů, modelů a prototypů svých prací Španihel návštěvníkům výstavy v přízemí Technického muzea prezentuje také technologie využívané v designérské práci. Výstava potrvá do 10. prosince.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Svátek oslaví Pazourova klavírní improvizace

K o p ř i v n i c e (dam) - Letos v předstihu bude možné vychutnat koncert klasické hudby, který je již několik let za sebou spjat s oslavami založení republiky. Klavírista a skladatel Jiří Pazour bude v kopřivnickém kulturním domě hrát již v pondělí jednadvacátého října.

Jednatřicetiletý umělec studoval nejen klavír, ale také komponování. Pazourova sólová koncertní činnost je zaměřena převážně na klavírní improvizaci. Výjimkou v tomto směru nebude ani jeho vystoupení v Kopřivnici. „Na začátku koncertu zazní nějaká slavnostní skladba a pak už bude vše jen v režii vystupujícího,“ nechal se slyšet dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Pazour zpravidla ze začátku svých koncertů improvizuje na známou melodii a používá přitom různých vyjadřovacích prostředků. Jeden a tentýž motiv tak zazní v hudební řeči baroka, klasicismu, romantismu, impresionismu, některých kompozičních směrů XX. století nebo i jazzu či pop-music. Většinou klavírista improvizuje také na náměty z publika.


    [Top]    


Na děti čeká Popelka v podání Brňanů

K o p ř i v n i c e (dam) - Po prázdninové pauze se nejmenší diváci mohou opět těšit na divadelní představení v kulturním domě. První je čeká již tuto neděli ve čtyři hodiny odpoledne.

První představení potěší především menší děti a milovníky klasických příběhů. Brněnské loutkové divadlo Radost totiž přiveze inscenaci ’Popelka aneb Pohádka z babiččiny truhličky’.

Příběh krásné a pracovité Popelky, prince a také Popelčiny zlé macechy a jejích dcer nastudoval s herci divadla Vladimír Peška, který je zároveň také autorem dramatizace a hudby k představení.

Přestože divadlo Radost má ve svém názvu slovíčko loutkové, většinu úloh si v Popelce rozebrali činoherci, velké dřevěné loutky příběh pouze dokreslují.

Příští měsíc se mohou děti a jejich rodiče těšit na představení známého divadla Drak, v prosinci na ně čeká Velká vánoční show se spoustou herců a zpěváků, v lednu karneval a v únoru muzikálové představení Mrazík.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.