Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zdi muzea budou zdobit autogramy známých lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Počínaje úterým se bude výstavní síň v podkroví kopřivnického muzea Fojtství hemžit podpisy celebrit. Část své rozsáhlé sbírky tam bude totiž až do desátého listopadu vystavovat ostravský sběratel autogramů Jiří Hanibal. Díky Hanibalovi se na výstavě objeví podpisy mnoha herců, politiků a dalších známých osobností z tuzemska i zahraničí. Sběratelství se Hanibal věnoval již od dětství, na autogramy se však začal zaměřovat mnohem později a jeho sbírka začala existovat v roce 1969. Sběratel shromažďuje nejen podpisy známých osobností, ale sbírá také informace o jejich životě. Tento koníček Jiřímu Hanibalovi připravil také řadu nezapomenutelných osobních setkání s osobnostmi, které o autogram požádal. Hanibalova sbírka je zvláštní i tím, že se v ní objevují pouze autogramy osobností, které sběratele osobně něčím zaujaly.


    [Top]    


Novojičínské slavnosti ukončí barvy ohňostroje a reggae

N o v ý   J i č í n  (dam) - Stovky vystupujících se tuto sobotu sjedou do Nového Jičína. Celodenní nabitý program městských slavností tam totiž udělá tečku za letošním kulturním létem.

Akci, která se začne pomalu rozjíždět již kolem deváté hodiny ranní, oficiálně zahájí až průvod okostýmovaných účinkujících v deset hodin dopoledne. Po celý zbytek dopoledne bude náměstí žít jarmarkem, jehož dobovou atmosféru bude umocňovat přítomnost desítek vystupujících šermířů, kejklířů či potulných hudebníků. Slavnosti Nového Jičína se drží podobné historické stylizace již od roku 1993, kdy proběhly poprvé. Za dobu svého pořádání si slavnosti získaly značné renomé a na zřejmě největší kulturně společenskou akci regionu se sjíždějí tisíce lidí.

Po poledni čeká na příchozí hudba. Odpolední program zahájí už ve čtvrt na jednu domácí pěvecký sbor Ondráš a zhruba do půl osmé večer bude na náměstí k vidění mimo jiné romský soubor Cikme Čhave, folklorní soubor Javorník, historické kapely Camerata a Dubia Fortuna či stylizovaná přehlídka historických kostýmů a uměleckých modelů klobouků. Během podvečerního programu přijde řada také na vojáky z klubu vojenské historie Kaunitz Rittberg a sedmý pluk Xavier Harrach.

Ve tři čtvrtě na osm by měla večerní část slavnosti zahájit kapela České srdce. Skupina vznikla v roce 1989 a má za sebou již celou řadu desek, mnoho singlů s úspěchem hraných v českých rádiích. Hudbu rockové kapely zásadně ovlivnilo setkání s Alanem Stivellem, francouzským multiinstrumentalistou, který se proslavil hlavně hrou na keltskou harfu. Jeho přispěním se v hudbě kapely začaly objevovat keltské motivy.

Ve čtvrt na deset přijde řada na výtvarně divadelní projekt novojičínských studentů nazvaný Polární záře. Ta by měla připomenout osobnost novojičínského rodáka Eduarda Orla, který byl v roce 1872 členem polární výpravy, jež objevila Zemi Františka Josefa.

O půl desáté ozáří novojičínské náměstí slavnostní ohňostroj a ani o půl hodiny později bohatá barevnost nezmizí, ale pouze klesne z oblohy na pódium, kde zahraje legenda české reggae hudby - kapela Babalet. Skupina, která dnes vystupuje se zpěvákem Martinem Tanqweyem, na české scéně s několika pauzami funguje již devatenáct let, pak letošní novojičínské slavnosti zakončí.


    [Top]    


Krátce

Pouťové vystoupení v Kopřivnici oplatí v neděli osmého září Štramberským Městský dechový orchestr Kopřivnice. Jeho promenádní koncert je naplánován na patnáctou hodinu odpolední a součástí programu bude také vystoupení mažoretek.

Reprízu inscenace Vojna z pera E. F. Buriana uvede v sobotu sedmého září na Hukvaldech společně operní, činoherní a baletní soubor ostravského Národního divadla moravskoslezského. Představení, jehož červnová premiéra lidové hry se zpěvy a tanci měla velký úspěch, začíná v sedmnáct hodin.


    [Top]    


Příborskou pouť oživí swing

P ř í b o r (dam) - Písně jako New York, Viva Brasil Blue Moon a řada dalších swingových hitů především z padesátých a šedesátých let zazní tuto neděli v příborském městském parku. Právě tam od půl jedenácté dopoledne bude totiž koncertovat Swingový orchestr Bedřicha Pukovce.

„Vybírali jsme lehčí skladby populárního žánru,“ řekl o ladění pouťového koncertu bratr zakladatele a současný dirigent kapely Zdeněk Pukovec. Příborský swingový orchestr hraje v klasickém obsazení pěti saxofonů, čtveřice trubek a pozounů, nechybí samozřejmě ani rytmika a zpěv. Akce se uskuteční pouze v případě přízně počasí a za deště je zrušena.


    [Top]    


Buty zahrály na Kvitafestu

Frontman kapely Buty hraje na festivalu
Kvitafest na novojičínských Skalkách.
Koncert skupiny, který se protáhl
až do druhé hodiny ranní,
festival zakončoval.
Foto: David Macháček

N o v ý   J i č í n  (dam) - Ostravská kapela Buty byla bezesporu největším lákadlem letošního Kvitafestu na novojičínských Skalkách. Ani populární skupina však nedokázala přilákat na akci dostatečný počet návštěvníků. Při počtu tři sta návštěvníků pořadatelé neskrývali své zklamání. Přestože koncertovat začaly Buty s víc jak hodinovým zpožděním oproti plánu, jejich vystoupení nepříliš početné publikum určitě uspokojilo. Showman Radek Pastrňák se svou kapelou na Skalkách zahrál skladby ze všech řadových alb kapely od nejstarších hitů až po novinky z desky Normale.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Předplatitelé si užijí známých hereckých tváří i divadel z regionů

K o p ř i v n i c e (dam) - Šestice představení čeká na letošní předplatitele v místním kulturním domě. Dramaturg předplatného Jiří Cachnín připravil pro letošní sezonu sérii her tak, aby se na jevišti kulturního domu objevily jak známé herecké tváře, tak třeba soubory Slováckého a Slezského divadla, které si v Kopřivnici vytvořily svou stabilní diváckou obec a jsou mezi diváky žádané.

„Výběr představení pro předplatné je také limitován technickými možnostmi jeviště. Mnohé inscenace větších divadel se prostě do kulturního domu nevejdou, a nebo jim schází odpovídající světelný park,“ povzdechl si Cachnín s tím, že je nucen vybírat především z představení, která jsou již dopředu plánována jako zájezdová.

Hned první představení sezony bude zřejmě patřit k nejatraktivnějším, a to především díky hereckému obsazení. Hlavní role dvou dlouholetých přítelkyň si totiž zahrají Jiřina Jirásková a Jana Brejchová. Hra Koktejl z pera Aldo Nicolaje je především brilantní konverzační komedií. Plodný dramatik má na svém kontě přes tři desítky veseloher, které se vyznačují postavami se zajímavou psychologií, vtipnými dialogy a jemnou ironií.

Také v říjnu se mohou předplatitelé zasmát. Komedie totiž až na jednu jedinou výjimku tvoří celé letošní předplatné. „Poměr komedií je dán tím, že většina divadel má ve svých dramaturgických plánech drtivou většinu veseloher. Lidé se chtějí v divadle asi především bavit, a chodí častěji na komedie,“ zdůvodnil dominantnost humoru na kopřivnickém jevišti Cachnín.

Také říjnové představení nabídne divákům známé tváře. V drsné komedii o životě, touze po nevšednosti, samotě, sexu a lásce totiž ústřední dvojici ztvárnili Lukáš Vaculík a Jana Krausová. Inscenaci hry amerického dramatika Murraye Schisgala Tygr zdejšímu publiku přiveze agentura Pražské kulturní služby.

Klasiku nejtěžšího kalibru v listopadu přiveze do kulturního domu soubor Slezského divadla z Opavy. Do atraktivního kabátu opavská scéna oblékla zřejmě nejznámější Shakespearovu komedii Sen noci svatojánské.

Představovat hru, ve které hraje hlavní roli láska ve všech svých podobách, rozhodně není nutné. Opavskou verzi kusu upravil a na jeviště převedl režisér Václav Klemens. Postavy ve výpravném zpracování klasiky alžbětínského dramatika ztvární Petr Houska, Lenka Waclawiecová, Sabina Figarová, Jakub Stránský a další.

V prosinci si divadelní předplatné kulturního domu udělá přestávku. Čtvrtým představením v řadě proto bude až lednové uvedení dramatu Federica Garcií Lorcy Pláňka (Yerma).

Titulní postavou dramatu, které skýtá bohaté herecké příležitosti především pro dámskou část souboru, je mladá žena vášnivě toužící po dítěti. Ta je nucena bojovat se svou neplodností, ale i s neláskou svého manžela Juana a falešnou morálkou vesnice, jejíž konzervativní pojetí hrdosti a cti ženě nedovoluje opravdově milovat jiného muže. Neschopnost smířit se s vlastním osudem a nemožnost jeho změny dovedou Pláňku nakonec až k zoufalé vzpouře. Dramatický příběh zdobí nejen vynikající herecké výkony a zajímavá výprava, ale především poetický jazyk překladatele Antonína Přidala a hudba Karla Štědroně. „Yerma v podání Slováckého divadla je opravdu velmi silnou inscenací a osloví všechny věkové kategorie diváků,“ tvrdí dramaturg Jiří Cachnín s tím, že právě tato hra se jako jediná vymyká komediálnímu ladění začínající předplatitelské sezony.

V únoru vyjedou kopřivničtí předplatitelé za divadlem do Opavy. Také tentokrát je v plánu hudební divadlo, jehož realizace v kulturním domě by byla nanejvýš problematická. Zájezdové autobusy zamíří na komickou operu Don Pasquale. Na situační komice postavené libreto o starém mládenci, který zatouží po ženění, napsal Giovanni Ruffini společně s autorem hudby Gaetanem Donizettim. Jejich společné dílo se na světových jevištích pravidelně objevuje již od pařížské premiéry v roce 1843.

Představení, které napíše tečku za dalším ročníkem předplatného, přijede do Kopřivnice opět z Uherského Hradiště. Místo Slováckého divadla jej však uvede soukromé Hoffmannovo divadlo. V březnu se tak diváci mohou těšit na komedii Sylvie amerického autora A. R. Gurneye. Titulní postavu fenky, miláčka manželského páru středního věku, však v této inscenaci hraje mladá půvabná herečka. Humor čerpá autor hry právě z tohoto netradičního milostného trojúhelníku provokujícího řadu milostných i žárlivých scén.

Předplatné prvního pořadí bude zájemce stát čtyři sta devadesát korun, jednotlivá vstupenka prvního pořadí pak přijde na sto deset až sto šedesát korun. Druhé pořadí je pak řádově o několik desítek korun levnější.


    [Top]    


Programu bude tentokrát dominovat evropský film

K o p ř i v n i c e (dam) - V právě začínajícím promítacím týdnu si v kině Puls přijdou na své hlavně vyznavači evropské kinematografie, o přízeň diváků mezi sebou budou soupeřit dva francouzské, jeden britský a jeden americký film.

Všechna odpolední představení ode dneška až do neděle budou patřit oblíbeným komiksovým superhrdinům Asterixovi a Obelixovi. Ti se již podruhé ve francouzské komedii vracejí na plátno ne v animované, ale hrané podobě ztvárněné Christianem Clavierem a Gérardem Depardieu. Tentokrát se místem jejich bláznivých dobrodružství stane starověký Egypt. Tamní královna Kleopatra (Monica Bellucciová) chce dokázat Caesarovi moc své říše a jednoho ze svých architektů pověří vybudováním paláce, který musí být hotov za pouhé tři měsíce. Stavitel, kterého v případě neúspěchu čeká hejno hladových krokodýlů, vyráží do Galie, kde chce najít druida schopného uvařit kouzelný nápoj síly, který jediný mu může pomoci jeho úkol splnit.

Film, který je vůbec nejdražším počinem francouzské kinematografie, je sice dějově prostinký, ale hromada gagů působí skutečně zábavně.

Děj druhého francouzského filmu tohoto týdne nazvaného Vosí hnízdo je pravděpodobně ještě jednodušší než u toho předchozího. Speciální komando převáží vlivného bosse albánské mafie Abediana Nexhepa. Kousek před Štrasburkem však na pancéřový vůz zaútočí jeho nohsledi s cílem jej osvobodit a zbylou stopáž filmu vyplňují jen akční záběry téměř nekončících přestřelek, bojových umění a mrtvých těl. Režisér Florent Emilio Siri natočil Vosí hnízdo pro ty milovníky akčních filmů, kterým nejde o charakter postav, ale spíš o efektní a divokou podívanou. V neděli a v pondělí bude možné do kina zajít na americkou komedii Těžce zamilován. Hlavním hrdinou filmu je Hal Larson, muž, který se drží rady svého otce a místo toho, aby hledal pravou lásku, snaží se o nezávazné známosti s velmi atraktivními ženami. Halův dosavadní život změní až porucha výtahu, ve kterém uvázne s psychologem, který jej zhypnotizuje. Výsledkem této progresivní terapie je fakt, že Hal začne vidět nikoliv fyzickou, ale vnitřní krásu svých dívek. Také proto se seznámí s Rosemary (Gwyneth Paltrow), jeho pohledem krásnou dívkou, kterou všichni ostatní vidí jako odpudivě tlustou. Komedii Těžce zamilován natočilo bratrské duo Farrellyových, které má na svém kontě například filmy Blbý a blbější či Něco na té Mary je.

Lahůdkou pro náročnějšího diváka bude britská krimikomedie Gosford Park uváděná ve Filmovém klubu v úterý 10. září. Režisér Robert Altman přivádí diváky na typické anglické šlechtické sídlo předválečného období, kde se k víkendovému honu sešla vybraná společnost. Klidný víkend však naruší vražda. Vynikající režie, skvělé herecké výkony a Oscarem oceněný scénář jsou zárukou neobyčejného zážitku.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.