Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Navrátil byl jmenován ředitelem střediska služeb

K o p ř i v n i c e (hod) - Na začátku února rezignovala na funkci ředitelky Střediska sociálních služeb Kopřivnice Jitka Veřmiřovská a rada na mimořádné schůzi 7. února jmenovala na uvolněné ředitelské místo Jaromíra Navrátila, ředitele Salusu. Jeho jmenování bylo časově omezeno, neboť bylo vyhlášeno výběrové řízení s termínem konání 22. března. S jeho výsledky se seznámila rada na své mimořádné schůzi minulý týden ve středu a zároveň potvrdila závěry komise. Do funkce ředitele střediska jmenovala Jaromíra Navrátila.

Zeptali jsme se nového ředitele, jak chce zvládnout být ředitelem střediska i Salusu. „Je to otázkou dalších jednání, co bude a nebude možné. Zcela jistě nebude možné, abych dělal ředitele na obou dvou místech. Jaký bude vztah mezi těmi dvěma organizacemi a jaké bude postavení města vůči jednomu i druhému, to všechno je v jednání a nedokážu to říct. Salus jsem neopustil. Mám dvouměsíční výpovědní lhůtu, během které se budova dostaví a spustí se provoz jak domova Salus, tak i nově vybudovaného Krizového centra pro děti a mládež ’Čtyřlístek’. Ostatní moje působení a vztah k Salusu, o. p. s., je otázkou domluvy a jednání se správní radou Salusu a městem. K tomu bych se teď nechtěl vyjadřovat,“ odpověděl Navrátil.

Na otázku, jakou má představu k chodu střediska sociálních služeb, řekl: „Myslím si, že středisko sociálních služeb je opravdu velké zařízení. Lidé si vykonávají práci tak, jak mají, na tom to stojí, ostatní je otázka řízení. Představu o tom, jak by to mělo fungovat, mám. V současné době se chystá dostavba domova důchodců, což značnou měrou zasáhne do života střediska, takže si myslím, že koncepce celého střediska sociálních služeb bude taková, jaká je, a že se nebude nic převratného dít. Je nastavený chod Ústavu sociální péče ve Vlčovicích, domova s pečovatelskou službou i azylového domu. Jsou to zařízení, která mají svou funkci a běží svým tempem, a to se měnit nebude. Bude dost starostí se samotnou stavbou domova důchodců. Teprve až tam se spustí provoz a bude se provazovat s tím stávajícím, by mohlo dojít k nějakým úpravám, ale to je otázka let,“ uzavřel Jaromír Navrátil.


    [Top]    


Ministr spravedlnosti navštívil radnici

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš
se zdraví s představiteli radnice. Kopřivnici
navštívil po jednání vlády v Ostravě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Po výjezdním zasedání vlády, které se tentokrát uskutečnilo minulý týden v pondělí 25. března v Ostravě, navštívil v odpoledních hodinách kopřivnickou radnici ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

Ministr hovořil se starostou a oběma místostarosty o problémech města. Starosta se mu svěřil, že v Kopřivnici je problém s tím, že zde není notářství a lidé musí jezdit do okolních měst. „Ministr Bureš přislíbil, že nám s notářstvím pomůže. Rovněž jsme hovořili o Policii České republiky a městské policii, o problémech s alternativními tresty,“ komentoval schůzku starosta Jiří Tichánek.

Ministr Jaroslav Bureš již dříve přislíbil, že odpoví na otázky televizních diváků, a proto navštívil studio kabelové televize a odpověděl na došlé divácké dotazy.

Poté si ministr v doprovodu vedení města prohlédl Technické muzeum. Jak radní zjistili, ministr je velkým fandou starých tatrovek. „Prohlídkou muzea byl nadšen a projevil velký zájem, aby byl pozván na tradiční závody veteránů Rallye Beskydy,“ dodal starosta.
 
 
 


    [Top]    


Veselý zvažuje jít do voleb se sdružením KONS

K o p ř i v n i c e (dam) - To, že by se v posledních měsících pozvolna stahoval z veřejného života Miroslav Veselý, někdejší předseda místních komunistů a stávající bezpartijní zastupitel, rozhodně odmítá. Jeho neúčast na několika posledních jednáních zastupitelů a také rezignace na post předsedy sportovní komise města měla prý zcela jiný důvod než jeho odchod z politiky. Naopak. Veselý podle svých slov s politikou nejen že nekončí, ale dokonce plánuje způsob, jakým by promluvil do složení zastupitelstva po podzimních komunálních volbách.

„Myslel jsem, že některé názory dokážu prosadit sám, ale tlak stran napříč politickým spektrem je takový, že nezávislý kandidát nenadělá nic a politická mašinérie ho semele,“ tvrdí Miroslav Veselý, který z komunistické strany odešel těsně po minulých komunálních volbách. Ačkoliv tvrdí, že některé komunistické ideje jsou mu stále blízké, do žádné politické partaje již Veselý vstupovat nemíní. „Myslím, že o věcech ve městě by se mělo rozhodovat tak, aby to vyhovovalo občanům a ne sekretariátům jednotlivých stran, a to se bohužel často neděje,“ tvrdí dnes Veselý. Toto jeho přesvědčení se odráží také v názvu sdružení, se kterým zvažuje účast v zářijových volbách. Na kandidátce pod hlavičkou KONS by měli kromě samotného Veselého figurovat ještě asi dva lidé, kteří jsou podle slov lídra schopni a ochotni funkci zastupitele vykonávat. „Název sdružení je vlastně zkratkou: Kopřivnice občanům - ne stranám,“ prozradil Miroslav Veselý. Současný zastupitel je také autorem první předběžné verze programu, který by měl oslovit především levicově orientované voliče. Mezi konkrétní plány patří třeba zahájení výstavby malometrážních startovacích bytů a podobné aktivity. Účast sdružení KONS ve volbách však podle Veselého ještě není jistá. Sehnat podpisy potřebné pro sestavení kandidátky prý nebude problém, horší prý bude zajistit prostředky na nutnou volební kampaň. Přesto však Miroslav Veselý vzkazuje: „Mám chuť do toho jít a budu se snažit svůj plán uskutečnit.“


    [Top]    


Tatra nakonec propouští méně lidí, než bylo avizováno

K o p ř i v n i c e (dam) - Z Tatry odejde méně lidí, než se čekalo. Do konce letošního června má pro nadbytečnost opustit své místo u největšího z místních zaměstnavatelů 232 lidí, původní odhady propouštěných byly přitom o více jak sto lidí vyšší. „Z těchto 232 zaměstnanců je sto jednatřicet techniků a sto jedna režijních dělníků, což představuje 60 procent mužů a 40 procent žen,“ uvedl předseda představenstva automobilky Milota Srkal. K poslednímu březnu v Tatře skončila také zhruba stovka dělníků se smlouvou na dobu určitou. Zaměstnanci, kteří mají být z Tatry propuštěni pro nadbytečnost a hodlají využít práva na tříměsíční výpovědní lhůtu, již po Velikonocích také do práce chodit nebudou. „Jejich funkce byly zrušeny a práce přerozdělena,“ prozradil Srkal s tím, že pro tyto lidi Tatra nebude mít práci, a proto budou po dobu výpovědní lhůty pobírat stoprocentní náhradu mzdy.


    [Top]    


V klubu Kamarád oslavili svátky Velikonocováním

Vlastnoručně vyrobenou figuru ’Mařeny’
spálili a hodili do vody účastníci
akce Velikonocování v klubu Kamarád.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvoudenní akce spojená s provozováním velikonočních zvyků byla pro děti na Velký pátek připravena v klubu Kamarád.

Akce nazvaná příznačně Velikonocování má již svou tradici a uskutečnila se potřetí. „Po divadelní improvizaci na velikonoční téma, která měla navodit správnou atmosféru, začal samotný program,“ řekl Michal Raška z klubu Kamarád. Účastníci akce vlastnoručně vyrobili symbol zimy a smrti a pak hned se dvěma ’Mařenami’ a příslušným tradičním popěvkem v průvodu prošli městem.

Za vykoledované peníze si pak účastníci průvodu vystrojili polárkovou hostinu se spoustou nanukových dortů.

„Když se potom setmělo, hodili jsme zapálenou ’Mařenu’ do Kopřivničky, a tím definitivně ukončili panování zimy,“ nechal se slyšet Raška. Podle jeho slov se děti, které akce oslovila, také dozvěděly mnohé o symbolice velikonočních zvyků.

Na Bílou sobotu dopoledne program pokračoval malováním velikonočních vajíček a také výrobou pomlázek. „Někteří si tatary hned vyzkoušeli, bylo to příjemné,“ uzavřel Raška.


    [Top]    


Během čtrnácti dní přenesli přes cestu kolem dvou a půl tisíce žab

Ekologové také letos pomáhali žábám
v jejich cestě za vodou. Za dva týdny
jich přes cestu, kde jim hrozila smrt pod koly,
přenesli asi dva a půl tisíce.
Foto: David Macháček

V l č o v i c e - Většina lidí si už pomalu zvykla na sezonní igelitové ’dekorace’ podél cest sloužící k záchytu migrujících žab. Najdou se i takoví, kteří větrem uvolněnou zábranu opraví. Z jiného soudku je pak skupina zlomyslníků, naschválníků a zlodějů. Ti pak zábrany záměrně poškozují, kradou děravé kyblíky sloužící jako pasti, z kterých jsou žáby denně v době tahu přenášeny přes komunikaci blíž k vodě, kde probíhá jejich rozmnožování. Jeden dokonce kyblík se skokanem hnědým vysypal přímo doprostřed komunikace. Čtyřicet jedinců zahynulo pod koly projíždějících aut.

Zatímco v loňském roce bylo přeneseno ve Vlčovicích 512 kusů skokana hnědého, letos se za čtrnáct dní číslo vyšplhalo na dva tisíce pět set. Jenom ve středu 20. března bylo takto zaevidováno 756 kusů. Populační explozi si předseda místní ekologické organizace Hájenka Dalibor Kvita vysvětluje zvýšením hladiny blízkého rybníka před dvěma roky, kdy měly žáby lepší podmínky k rozmnožování.

Skokan hnědý zimuje někdy i dva kilometry od místa rozmnožování. Samčí jedinci si cestu usnadňují transportem na hřbetu vyhlédnuté partnerky. Jejich stisk je tak silný, že je nelze oddělit. Za tím účelem mají na předních končetinách tzv. pářící mozoly. Není výjimkou, že se na samičku přilepí další sameček zespodu a prakticky jí tím znemožní další pohyb. Avšak teprve až po dosažení cílového rybníčku splní svou ’manželskou povinnost’.

„U ropuch je celá situace ještě neuvěřitelnější, protože ty překonávají mnohonásobně větší vzdálenosti. Často tvoří hromadné amplexy i šesti kusů, kteří jsou vzájemně propojeni,“ přiblížil jednu ze zajímavostí ze života žab Kvita.

„Žabí stehýnka nabízená u nás v prodejnách a restauracích jsou ze skokana volského, který se chová ve speciálních farmách, a jeho velikost je nejméně dvakrát větší než velikost jeho příbuzného skokana hnědého,“ vysvětlil Kvita. Žabí stehýnka sice patří ke kulinářským specialitám, ale jak upozornil místní rodák: „Po první buřce su žaby chrastave, to už se nehodí jest“. A první bouřka byla letos hodně brzy.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.